http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Учени коментират обществено важни теми
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/20/2007 :  22:00:00  Show Profile  Reply with Quote
Безобразията на нов етап – строежи в кампуса на БАН
И ядреният реактор в София не уплаши застроителите

Лили Гранитска

публикувано в Дневник.bg на 15 юли 2007
Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]
20 юли 2007

Зелените площи в Научния комплекс на Българската академия на науките (БАН) при 8-и километър на бул. „Цариградско шосе” в София са заплашени от застрояване, нищо, че по Закона за БАН земята там е държавна. Оказва се, че част от терените вече са реституирани от съда, а Столичната община е побързала да изготви и подробен устройствен план за застрояването им.

За това съобщиха научни работници, които са създали инициативен комитет срещу застрояването на академичния комплекс. Под възраженията им вече са се подписали над 300 души. Уведомени са седем държавни и общински институции – засега без резултат.



„Административен научноизследователски, хотелски, развлекателен и жилищен комплекс”
В началото на май работещите в комплекса с изненада научават, че в рамките на кампуса ще се строи. Представител на фирмата инвеститор „Трифонов – СД” (В „Апис” такава фирма няма) дошъл при директора на Института по електроника, за да го уведоми, че фирмата има разрешение за изграждането на „Административен научноизследователски, хотелски, развлекателен и жилищен комплекс”, разказа ст.н.с. по физика Маргарита Грозева. Предприемачът представил документи, според които е станал собственик на реституиран парцел, намиращ се между Института по електроника, станцията за втечнени газове и мощна инсталация за електроннолъчево топене.

Нещо повече, според показаната скица, ако бъде започнат, бъдещият строеж ще засегне и част от сградите на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

Научните работници възразяват, че в Закона за БАН, приет още през 1991, тези земи са изрично посочени като държавни. В закона е записано, че Народното събрание предоставя в собственост на БАН стопанисваните от нея държавни терени, сгради, машини и съоръжения. Недвижимите имоти на академията се отчуждават само с решение на парламента, пише също изрично в закона.

Територията на кампуса е обособена през 1951 с решение на Министерския съвет. Не е ясно на какво основание съдът е реституирал вътрешните територии на изследователските центрове на БАН. Не е ясно и дали ръководството на БАН е реагирало с обжалване и ако не е, защо.

Проверката
В началото на юни Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) извършва проверка по случая. Поводът е парламентарно питане към министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов от депутата от ДСБ Иван Иванов. На проверяващите от ДНСК е представено копие на част от вероятно изготвен проект за подробен устройствен план. Не са били предоставени документи за започнати процедури по одобряването му. Няма и данни за издадено разрешение за строеж на „Трифонов – СД”, констатират проверяващите.

След направена справка в дирекция „Архитектура и градоустройство” на Столичната община за реституирания имот е установено, че за част от парцела има одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план, като вече е започната процедура за неговото изменение. „Четири пъти връщам частичното изменение на плана на тази територия”, каза главният архитект на София Петър Диков. Той определи случващото се като безобразие, защото се нарушава целостта на академичния комплекс. Диков уточни, че не е одобрявал никакъв план за територията, нито е подписвал разрешение за строеж. Според него собствениците на тези имоти трябва да се обезщетят и да нямат претенции към кампуса.

Планът
Планът на територията на кампуса, изтеглен от страницата на „ГИС – София” в интернет, предвижда обаче строителство на още нови сгради вътре в академичното градче. Нещо повече, според него ще трябва да се съборят няколко от съществуващите лаборатории, за да се построят два нови обекта. Върху паметника на акад. Георги Наджаков – създател на Института по физика (в центъра на кампуса), също е предвидено строителството на нова сграда. Не е ясно каква съдба се предвижда за паметника.

В западната част на кампуса се намира експерименталният ядрен реактор. Съгласно Закона за използването на ядрената енергия около него задължително трябва да има защитена зона, в която не се допуска никакво строителство, каза акад. Йордан Стаменов, директор на ядрения институт. Научните работници недоумяват как ще бъдат строени жилищни, развлекателни и каквито и да било други сгради около реактора.

„Недопустимо е навлизането на частни строежи в един от малкото оцелели научни комплекси на държавата. В света няма случай на нарушаване на целостта на научните комплекси. Такова съжителство е недопустимо, тай като то неминуемо ще доведе до спиране на изследователската дейност на академичните институти. Надяваме се да не станем пионери в тази област”, пишат в писмото си до президента, председателя на парламента, премиера, главния прокурор, областния управител, кмета и главния архитект директорите на научните институти.

Досега са получили отговор от три ведомства, които препращат сигнала им към други инстанции. Отговорът от президентството гласи БАН да разпореди извършването на проверка на случая. Председателят на парламента Георги Пирински пък е препратил сигнала към кмета Борисов, а главният прокурор – към районната прокуратура. Неотдавна от районната прокуратура са разпоредили на МВР да започне проверка на случая, като някои от професорите от БАН вече са разпитани, съобщиха от инициативния комитет.

Притесненията ни са, че прецедентът с първия заявен строеж може да стане практика, защото апетитите към територията са огромни, каза Маргарита Грозева. Тя допълни, че институтите работят по много международни проекти и имат авторитет в света. Ако държавната власт не ни помогне да опазим кампуса, ще търсим и международна подкрепа, обявиха от инициативния комитет.


----------------------------------------------------------------------

© 2002-2007 - ОЩЕ инфо
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/23/2007 :  13:09:23  Show Profile  Reply with Quote
Млади учени от БАН обвиняват Вълчев в незаинтересованостwww.news.bg
23.07.2007
Млади учени от Българската академия на науките връчиха на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев декларация, в която се казва, че всеки ден чувстват пълна незаинтересованост и пренебрежение към научния труд.

Те настояват да се срещнат с Вълчев най-късно до края на месеца и да го запознаят с основните си искания:

средствата за финансиране на научните изследвания и висшето образование да бъдат удвоени от догодина
процентът от БВП за наука до 2010 г. да стане 3%, каквото е изискването на ЕС
да се разработи държавна политика, която да стимулира финансирането на научните изследвания и на образованието от страна на частния сектор
да се съдейства за привличане на средства от еврофондовете.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/20/2007 :  10:35:17  Show Profile  Reply with Quote
Социолози и политолози влязоха в предизборна война
Науката им се унищожава заради пари
www.vsekiden.com
20.09.2007 г.

Edited by - moderator on 09/20/2007 10:35:36
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/11/2007 :  12:24:31  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Днес съм на вълната на радио Ватикана - ето още едно съобщение оттам:
Монс.Сгреча: хибридният ембрион човек-животно е "чудовищен"
“Един чудовищен факт”. Така монс.Елио Сгреча, председател на Папската академия за живота коментира съобщението на Британската комисия за оплождането и ембриологията да разреши създаването на хибридни ембриони човек-животно с изследователска цел. “Нужно е научната общественост да се мобилизира колкото се може по-скоро, подчерта монс.Сгреча. Досега във всички международни кодекси това бе единственото сред отхвърлените изкуствени оплождания, защото обижда човешкото достойнство, защото рискува да произведе чудовища и същевременно заради красноречивия морален фактор. Считаме, че и това ново английско правителство е отстъпило пред исканията на малка група учени, въпреки противното мнение на болшинството от гражданите и във всеки случай против морала, не само католическия, или на религиозните групи и тези в защита на живота, но и против рационалния морал, който досега бе ясен във всички международни документи”.


Всъщност, и сегашната Нобелова награда по медицина и физиология може спокойно да се разглежда като част от отговора на компаниите, занимаващи се с т.нар. "високотехнологични биотехнологични производства" срещу гражданските протести против тяхната безотговорна дейност. Къде са титаните на родната наука да си кажат мнението по такива изключително важни въпроси? - Ами, я подготвят приватизацията на някой "обособен обект", я организират поредното банкетче във връзка с поредното честване на поредния световноизвестен наш учен - те с такива работи се занимават, мнението им по "хибридните" емриони няма как да го чуете.
Да не говорим, че първо дълго и упорито трябва да им разяснявате за какво става въпрос...
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 10/25/2007 :  12:47:35  Show Profile  Reply with Quote
По повод на учителската стачка и вота на недоверие за образованието
доц. Иван Илиев
Материалът е предоставен и на предаването "Диагноза" по Евроком Бг

По повод учителската стачка и развилия се по този случай дебат в парламента и обществото смятам, че ще бъде важно и интересно за Вашата аудитирия да се каже следното:
1) Нито един от политиците ни не очерта действителните параметри на кризата в родното ни обазование и по-важното истинските причини за тази криза.
2) Съвършено съзнателно в дебата не се засяга темата за висшето образование, създавайки по този начин измамната представа пред обществото, че това образование е "висше" и че е "образование". Поразителен е фактът, че това се прави и от т.н. "опозиция".
Образованието в една страна е едно. Просто няма как основното и средното образование да са в окаяно състояние, а висшето да процъфтява и обратното.
Тази тема старателно се прикрива от обществото, защото висшите ни училища за разлика от учителството ни по села и градове с очевидно незавиден социален статус са уютен бастион за Правешката научна номенклатура. Как може да се говори за криза във висшето ни образование, когато там гъмжи от професори, доктори на науките, член-кореспонденти и прочее креатури на "класово-партийния подход", отрочета на една уродлива система?
3) Развихрящата се пред очите ни национална драма под формата на безпрецедентен учителски протест, ярко очертава белезите на едно фалшиво общество, изграждано в продължение на десетилетия, та и до ден днешен върху основата на фалшиви ценности и отвратителни лъжи.
Та не е ли смразяващо за здравия човешки разум, една политическа организация, която създаде и е най-тясно свързана с един реакционен и бандитски капитал да се представя най-безочливо пред обществото ни за "левица" и обратно, тези, на които разчитаха най-необлагодетелстваните по време на тодор-живковския режим слоеве от населението и поради това и най-бедни, да се афишират като "десница".
Да, у нас е фалшива политическата ни класа и оттам и всичко останало - образование, наука, култура, здравеопазване, правораздаване, вътрешен ред и сигурност.
4) Не може да не се отбележи тъжният факт на недостойното мълчание на така наречената ни академична общност по повод на учителската стачка, впрочем един мастит професор парламентарист държа по време на парламентарния дебат едно мелодраматично слово, посветено на стачката, но изцяло във властоугоднически аспект. Та нали учителите са Ваши възпитаници, бе господа професори и академици, не считате ли за свой дълг да им окажете морална подкрепа или да ги убедите, че протестът им е неоснователен? Мълчите! Дали мълчанието Ви няма да бъде изтълкувано от по-интелигентни слоеве на обществото, че и Вие сте фалшиви? Че си кротувате защото много добре знаете, че ако учителите извоюват увеличение на своите заплати, повдигането на Вашите ще ги последва автоматично? Не смятате ли, че подобна келепирджийска позиция не отива на една академична общност?
А не е изключено в едно близко бъдеще, както вървят нещата балонът "висше образование" също да се спука... Какво ще правите тогава? - Ще търсите някой Филип Д. да му прави "ликвидация" ли?
5) Съвършено невярна е манипулацията на някои представители на научната и политическата номенклатура да заблуждават българина, че по времето на социализЪМА сме имали добро образование, защото видите ли нашите средношколци печелели много международни олимпиади. Докога другари и другарки ще ни пробутвате подобни кьорфишеци?
Че ако се постави една цел за престижно, включително и най-високо представяне на една олимпиада, където и да е тя, винаги може да се намерят няколко талантливи деца, каквито сполай на Бога имаме немалко, и един добър учител, който да ги подготви на сигурно за най-достойно представяне. Престанете да ни будалкате, че това има нещо общо с иначе унищоженото ни образование. Та нали същото беше и в спорта - правешкият режим даваше мило и драго за подготвяне на свои хора - спортисти, които да създават лъжлива представа пред света за античовешкия характер на режима. Това е deja vu, другарки и фругари, както би рекъл г-н Ифандиев.
Драмата на българския учител и на родното образование започна не както се опитват да ни заблуждават в 18-те години на така наречения преход, а на 9-ти септември 1944г.
Тя започна, когато достойният български учител не струваше нищо пред един неграмотен и долнопробен хитрец, угоднически влязъл в ролята на комсомолски (ДСНМ, ДКМС), ОФ или партиен агитатор от областен и окръжен мащаб (народът сполучливо ги наричаше "чантаджии"). Това бяха години, когато посредствеността, комсомолско-партийното слагачество и доносничество бяха най-толерираните "добродетели" от режима.
Когато на българския учител се налагаше налудничавото изискване, в класа си да няма повтарящи ученици, когато децата на всички партийни величия, внуците и децата на така наречените активни борци против ... българската нация и държава задължително вземаха образование, включително и висше. Тук влизаха и т.н. рабфаковци.
Необходимо е да отбележим, че единствено възрожденската инертност на ценности носена от учители и университетски професори, получили своето образование на Запад и в царство България даваше положителен облик на българското образование някъде до 60-те години на миналия век. Масовото навлизане в образованието след това на тодор-живковия комсомолско-партиен "елит" го доведе до днешното дередже.
Излизането от тежката криза, в която очевидно и съвсем закономерно се намира цялото ни образование, а не само средното, няма да стане с "правешко" шмекеруване, а със задълбочен, прозрачен и честен анализ на действителните причини и генезиса на тази криза.

Edited by - nivine on 10/25/2007 20:47:13
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/26/2007 :  12:28:40  Show Profile  Reply with Quote
Младите учени поставят ултиматум на правителството за развитие на науката
www.actualno.com
26 октомври 2007 г.

Ще бъде прочетен ултиматум към финансовия министър и управляващата коалиция относно минималните пера в бюджета на 2008 г. за образование и наука

Днес от 14.00 ч. пред Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе грандиозно събиране, което ще обедини силите на учените, студентите, преподавателите и учителите в обща борба за образование и наука в България, съобщиха от Движението на младите учени "2х&3х".

Ще бъде прочетен ултиматум към финансовия министър и управляващата коалиция относно минималните пера в бюджета на 2008 г. за образование и наука, изисквани както от академичната и учителска общност, така и от Европейския съюз.

Ще бъде обсъдено и провеждането на студентско неподчинение в съвместен фронт с учени, преподаватели и учители в случай на отказ от страна на правителството.

Нашият ултиматум е въпрос на война или мир във взаимоотношенията между образователно-научния сектор и правителството.

Изборът е в ръцете на управляващите и от него зависи политиката на просперитет на България като част от Европейската общност.

Сблъсъкът в случая не е синдикален, а въпрос на мироглед и цели, които страната ни да си поставя и преследва през следващите години.

Със специален ритуал участниците в обединението ще положат обща клетва за борба до устояване на победата - превръщането на науката и образованието в национален приоритет и отпускането на вече препоръчаните от ЕС средства от БВП за постигане на целта.

Go to Top of Page

diu

Bulgaria
26 Posts

Posted - 10/26/2007 :  15:48:30  Show Profile  Visit diu's Homepage  Send diu an AOL message  Reply with Quote
До доц. Илиев !

Уважаеми доц. Илиев,

Поздравления за последния Ви текст, малко по-горе тук.

То висшето образование е сринато повече от средното, но и бизнес и държава нехаят, защото не разбират и не могат. Май нещо подозират, че не е както им се иска, но дотук... нямат сетива и ум за повече.

Представят си, че лесно се оправя това, което най-трудно се изгражда - ВО и наука със стойност, а не гнили и негодни.

Това не ти е кола или завод. Това е много по-сложно и само определени хора могат да го правят, и те са тези, които са най-упрямите и най-недолюбваните от властта У НАС, както винаги. Такива са били и най-добрите генерали и на Хитлер и на Сталин, но тия (Х и С) не са били толкова прости като нашите политици и са ги търпяли, за да им оправят нещата.

А нашите не разбират и са щастливите самоубийци.

Как ще богатстват в несъществуваща държава след време? Скоро няма да има държави без добро образование и наука. Простите държави ще изчезнат скоро. Това е предопределено от развитието на човечеството.


Малоумието и глупостта нямат граници. Все пак ние с Вас сме в по-изгодната позиция. Нямаме нищо и при падането в пропастта на всички вкупом, ще загубим само себе си.

Искрено Ваш,

Димо И. Узунов.

Edited by - diu on 10/26/2007 15:49:50
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/11/2007 :  12:11:37  Show Profile  Reply with Quote
Глобалното затопляне било велика измама
11 ноември 2007 / TechNews.bg
Информацията за глобалното затопляне е една от най-великите измами в историята на човечеството. Това твърди Джон Колеман, основател на американския телевизионен канал The Weathеr.
Според него, някои учени от дълго време манипулират данните с цел да създадат илюзия за бързо глобално затопляне. Техните действия са повлияни от политически мотиви, а правителствата насочват огромни средства за изследвания, за да поддържат илюзията, пише Колеман в сайта на ICECAP - Международен проект за оценка на измененията на климата и околната среда. Колеман е на мнение, че влиянието на човека върху климата въобще не е катастрофално и, че планетата ни не я чака гибел от претопляне. Проблемът не се свежда до политика и религия, а е въпрос на наука и метеорология - област, в която създателят на The Weather се смята за капацитет след многото прочетени статии и разговори с учени.
До 10-20 години измамата ще стане очевидна и балонът на глобалното затопляне ще се спука, твърди Колеман. Прогнозите за повишаване на температурите, топене на полярните ледове и наводнения няма да се сбъднат и всички ще разберат, че са били лъгани, убеден е той.
Колеман не пести критиките си към големите информационни канали и политиците. CNN, CBS и NBS активно поддържали заблудата, наред с Демократическата партия, губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер и преподаватели в учебните заведения.
Go to Top of Page

diu

Bulgaria
26 Posts

Posted - 11/12/2007 :  12:14:32  Show Profile  Visit diu's Homepage  Send diu an AOL message  Reply with Quote


от години ми се струва, че наистина се лъже ``по най-наукообразен`` начин по въпроса със затоплянето. все пак не може да се каже със сто-процентова сигурност, че става въпрос за шарлатания. климатът едва ли се описва със съвсем монотонна функция при това, усреднена за достатъчно големи периоди от време до константа. вариациите във времето май са и в двете посоки.


същото беше и по ``студения (ядрен) синтез`` преди време.

когато през 1990 казах в италия на колеги, че това е шарлатания за пари, срещнах доста очудени погледи (беше в момент на ``бума`` по въпроса).

д.и.у.

Edited by - diu on 11/12/2007 12:18:02
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 11/19/2007 :  11:34:45  Show Profile  Reply with Quote
Проф. Узунов,
Приятно ми е да напиша няколко реда за Вас, а ще ми е още по-приятно да се срещнем и да пием по едно кафе и да си поприказваме като истински съмишленици. Положителното Ви отношение към моята позиция по учителската стачка не ме изненадва защото още откакто съм видял за първи път имах усещането, че Вие сте искрен и добросъвестен представител на българската интелектуална общност. Благодаря Ви за позицията.
Що се отнася до аналогията с генералите на С и на Х, доколкото имам информация (не съм историк) генералите на Х, в по-голямата си част не били активисти на националсоциалистическата партия, а са били професионалисти и подолюбщи и са се били за това.
До скоро
И.Илиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/22/2008 :  15:13:52  Show Profile  Reply with Quote
Лингвисти: "Новите бизнесмени" използват само 400 думи
22 Март 2008 | 12:52
(по агенция Фокус и БТА)

В българския език има повече от 120 000 думи, но никой не ги владее. Във всекидневното си говорене обикновеният човек използва от 2000 до 3000 думи. Категорията "нови бизнесмени" са редуцирали словесния си обхват до 400 думи. Това каза проф. Михаил Виденов на откритата днес деветата Международна конференция по социолингвистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. България се нуждае от държавна политика за чистотата на езика, смятат лингвистите. Доц. Красимир Стоянов подчерта, че не е допустимо публично поведение, което съдържа висока степен на насилие и агресия.

Според проф. Виденов българското училище е капитулирало и силата на възпитанието е изцяло в медиите. Той посочи, че се наблюдава тенденция към извеждане на нормата на западните говори в България, както и се усеща влияние, което води до това, че българският език започва да звучи все повече като сръбския.

Езикът е оръжие в ръцете на политик, който добре умее да го използва, каза проф. Виденов и обясни: Езикът обаче може да се обърне срещу политика, както беше случаят с Петър Младенов. Президентът Желю Желев не успя да изчисти шуменското си наречие за разлика от президента Петър Стоянов, който овладя пловдивските редукции, но пък стана баща на клишето "оттук насетне", отбеляза проф. Виденов.
Симеон Сакскобургготски дойде в България със стария софийски език от 40-те години - така нареченото "екане", но се опитва да го балансира с другата крайност - "якането”, отбелязва още проф. Виденов.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/25/2008 :  11:52:00  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Две перфектни, по моето виждане, изказвания в два форума:


Въпросната риба мирише не само от главата, а отдавна се е вмирисала цялата. Още от конкурсите за асистенти, които са дирижирани. С тайно гласуване акад съвет на автономен университет може да избере не първия по успех кандидат, а втория или третия. А това е материалът, от който израстват после кандидат-доцентите и кандидат-професорите. Опрофесоряването по-нататък е продължение на кариерите на предварително пресятите.
От "Дневник"

Дискусията до тук показва, че под натиска на ЕС коалицията е принудена да отстъпи, но дали ще бъдат премахнати некадърните кадри от университетите - вземете например УНСС - бившото Карл Маркс - изцяло подвластна на ДС и БКП структура. Даже и ректорът им е стар комунист, който разбира се можете да видите непрекъснато под ръка с Бойко Борисов,освен руски език и подлагане по партийна линия друго не знае. Да не говорим за останалите “светила” на икономиката, дето разсипаха страната през 1996, като Гечев, Стоядин Савов и прочие комунистическа некадърност.
От "Всеки ден"


Пишете колеги, не се скатавайте! Само с усилия може да бъде ликвидирана (морално и юридически, разбира се, не по друг начин) КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКО-ШУРОБАДЖАНАШКАТА БЪЛГАРСКА ПАСМИНА, ИМАЩА ЕПОХАЛНАТА НАГЛОСТ ДА СЕ НАРИЧА "АКАДЕМИЧНА"!


Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/27/2008 :  08:36:28  Show Profile  Reply with Quote
Изхвърлиха съдебната медицина от ВУЗ-овете
в. Труд
26-03-2008
Назначени са експертизи, които да изяснят извършвани ли са в центъра по съдебна медицина на Александровската болница незаконни експлантации (вземания на тъкани и кости от мъртвите тела). Това съобщиха вчера от Софийската градска прокуратура, която повдигна обвинение на шефа на центъра д-р Станислав Христов. Обвинителите не пожелаха да уточнят имената на експертите, които са поканени да се произнесат по проблема. „Много малко са хората, които са компетентни да го направят", коментира пред "Труд" доайенът на съдебните медици проф. Стойчо Раданов.
Днес качеството на работата на правораздавателните органи (в досъдебното и съдебното производство) се измерва, освен с друго, и с прилагането на съвременни научно-технически средства за разкриване на престъплението. Успехът на разследванията е силно зависим от използването на обективни експертни критерии - като доказателствено средство за истината и разобличаването на извършителя.
Не може да има съвременен наказателен и граждански процес без използване на съдебномедицинска експертиза.
Уж никой не спори по този въпрос, а в условията на демокрация от 15 години насам отпадна обучението по съдебна медицина на студентите по право почти във всички ВУЗ-ове в страната. Също така се пренебрегва грубо следдипломната квалификация и преквалификация на юридическите кадри по тази дисциплина.
Случайно ли е, че при ширещата се в страната престъпност, при условие, че се прави съдебна реформа, грижата за подготовка на необходимите за целта висококвалифицирани кадри остава на заден план. Или най-малко - недооценява се значимостта на онези задължителни дисциплини, които оформят солидната основа на бъдещия юрист. Самоподготовка без контрол? Илюзия!
Според мен твърде остро стои проблемът за обучението по съдебна медицина на студентите по право. С изключение на Университета във Варна и Академията на МВР (където съдебната медицина е задължителен предмет) във всички останали висши училища у нас, където се изучава право, няма преподаване по съдебна медицина. В Софийския университет „Св. Климент Охридски" - най-стария наш университет - повече от 19 години студентите по право не изучават съдебна медицина. А още със създаването на Висшето училище в София от 15 декември 1984 г. в Юридическия факултет се е изучавала задължително съдебната медицина с полагане на изпит. Преподаването по съдебна медицина през този период се е водило по два часа седмично в трети курс. Така е било почти през цялата история на Юридическия факултет към Софийския университет.
В Нов български университет и в Университета за национално и световно стопанство преподаването по съдебна медицина е твърде спорадично, и то факултативно, а в последните 10 години и в тях няма никакво преподаване. При липса на каквато и да е подготовка на новозавършили юристи по съдебна медицина не може да се говори за солидна, юридическа подготовка, тя е непълна, осакатена. Какво тогава да очакваме от новозавършващите юристи!
С липсата на квалификация на голяма част на действащите дознатели, следователи, прокурори и съдии може да се обясни некачественото приключване на голяма част от делата, тяхното многократно връщане и пр.
ВУЗ-овете са автономни при съставяне на учебния план. Би следвало обаче отношение към проблема да имат министерствата на образованието и на правосъдието. Липсва и следуниверситетско обучение (квалификация, преквалификация) на юридическите кадри (дознатели, прокурори, съдии и адвокати) по актуални проблеми на съдебномедицинската наука.
С разкриването на частни кабинети за съдебномедицинска експертиза се наблюдава трайна тенденция експертизи на живи хора да не се извършват само в тях. И което е по-тревожно - издаваните съдебномедицински удостоверения изобилстват с необосновано, неправилно посочване на медико-биологичните признаци на телесните повреди. Уврежданията се описват засилено, без да има медицински основания за това -само и само за да се удовлетвори искането на пациентите да бъдат изкарани тежко пострадали. Накратко -налице е корупция зад привидна обективност! И ако разследващият няма необходимите знания да оцени критично експертното заключение, делото влиза в съда. Едва там опитни юристи започват да го оспорват, делото се връща за нови и нови експертизи и пр. Така се протакат делата. И се губи вярата в правовия ред и държавността.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2008 :  08:10:35  Show Profile  Reply with Quote
Постваме:
Призив за защита на българския език
на акад. Борислав Боянов,

изпратен ни от Гражданско сдружение за защита на образованието и науката :

Колеги,
Подготвя се едно безумие - отмяна на т.4, член 16 от Закона за Народната просвета, според който: " усвояването на книжовния български език е част от Държавните образователни изисквания"
В законопроект на Министерския съвет за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (внесен на 25.01.08) се иска: точка 4, член 16 да отпадне.

Предложението е минало през Комисията в Народното събрание на първо четене. Предстои второто, където също ще мине без проблеми, ако, ako не направим нищо.
Предлагам:
1. Гражданско сдружение за защита на образованието и науката да разгласи и подкрепо публикуваната от родители подписка в подкрепа на българския език


http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html


2. Гражданското сдружение да организира национален митинг в Софиа на 11 април петък, в подкрепа на Декларация, която да бъде внесена в Наросното събрание.
Струва си митингът да бъде в работно време, училищата и университетите да отменят занятията за 2 часа и да излезат на улицата.

Мисля, че огромна част от българите ще подкрепят такъв протест.
Ако допуснем такава поправка да мине, значи
"не сме народ, а мърша" (цитат от П.Р.Славейков).

С поздрав
Борислав Боянов
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/08/2008 :  14:32:40  Show Profile  Reply with Quote
от проф. Владимир Добрев:

ПОЗИЦИЯ

на Академическия съвет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

ОТНОСНО: Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Академическият съвет на СУ ”Св. Климент Охридски” се солидаризира с позицията на Факултета по славянски филологии относно проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета и изразява своето категорично несъгласие с отмяната на т. 4. от чл. 16, според която Държавните образователни изисквания (ДОИ) се отнасят и за “усвояването на книжовния български език”. Чл. 15. (1) гласи, че “Държавните образователни изисквания определят равнищата на необходимата общообразователна и професионална подготовка и създават условия за: [...] т. 3. усвояване на основни научни понятия и принципи за интегриране на минал опит с нови знания от различни области на науката и практиката”, а чл. 16. “Държавните образователни изисквания се отнасят за: [...] т. 4. усвояването на книжовния български език”.
От предложените промени се създава впечатлението, че книжовният български език е даденост, която се получава по рождение и не се нуждае от развитие и усилия за усвояването й. Книжовният български език е основа за прилагането на ДОИ във всички области по чл. 16. от Закона за народната просвета. В този смисъл т. 4. от чл. 16. “усвояването на книжовния български език” се отнася не само към овладяването на самия език, но и към преподаването и изучаването на всички останали учебни дисциплини в системата на народната просвета.
Отмяната на т. 4. от чл. 16. за вносителите на Закона не е сред “по-важните промени” и не е мотивирана конкретно.
Приемането на Проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета ще влезе в противоречие с националните стратегически цели и с езиковата политика на Европейския съюз, на който България вече е член. Припомняме, че основен приоритет на тази политика е защитата на националния език на всяка страна член на ЕС и че сред базисните умения за европейския пазар на труда на първо място е владеенето на националния книжовен език на страната.
Не на последно място смятаме, че отпадането на усвояването на книжовния български език от държавните образователни изсквания не е съзвучно с чл. 3. от Първа глава на Конституцията на Р България, който гласи че “Официалният език в републиката е българският”.

24.03.2008 г.
Академически съвет на СУ “Св. Климент Охридски”

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05