http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Учени коментират обществено важни теми
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/07/2010 :  13:41:45  Show Profile  Reply with Quote
Свалете икономистите от трона им!
DarikFinance - 07 Септември 2010, 13:40

http://banks.dir.bg/2010/09/07/news7040759.html

Време е да се оспори негласната интелектуална йерархия, според която икономистите имат кралски претенции в света на науката, а в частност научни предимства пред историците - коментира Гидеон Рахман, колумнист на британската бизнес медия The Financial Times.

Суетата на икономистите вече трябва да стане ясна на хората - можем да прочетем от страниците на известния вестник. Претенциите на икономистите за научност, защитавани посредством модели и уравнения, трябва да бъдат посрещани с повече скептицизъм Когато нещата в глобалната икономика вървяха добре, престижът на икономистите нарастваше стабилно. Те бяха гурутата на глобализацията.

Правителства, банки, консутантски къщи бързаха да наемат икономисти, за които се смяташе, че разполагат с нужните умения и информация. За разлика от тях, на историците се гледаше като на разказвачи на забавни приказки - като на хора, които се ровят в архиви и им липсва научен метод. По телевизията историците изглеждаха добре, но не можеха да работят с PowerPoint и не бяха от помощ за правителството или борда на директорите.

След избухването на финансовата криза професионалните икономисти започнаха да се вглеждат в себе си. Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат, каза: ако науката се дефинира посредством способността да се предвижда бъдещето, то неуспехът на повечето икономисти да видят идващата криза би трябвало да е много притеснителен. Но заключението на Стиглиц е разочароващо меко: икономистите просто трябва да потърсят нови парадигми и с тях да се върнат към бизнеса с научните прогнози. Според Рахман, желанието на Стиглиц да опише икономиката като «наука, определяна според способността й да предрича бъдещето“, води в грешна посока.

Рахман, сам историк, си припомня думите на негов професор по модерна история. «Функцията на историците е да се концентрират върху конкретните факти и с тях да опровергават претенциите на социалните учени, в техния безплоден опит да си вадят генерални заключения и закони на база миналото“.

Тези думи в съвременен контекст са особено важни. Трябва да разберем, че изводите, които можем да си извадим от миналото, са ограничени. С изключение на няколко заблудени марксисти, историците знаят, че техният труд не може да послужи за предричане на бъдещето.

Историята предлага уроци и паралели и дава мъдрост. Но тя не може да предложи социологически еквивалент на физичните закони. Изглежда тъкмо към това се стремят много икономисти, които болестно завиждат на физиката. Но стремежът им е напразен. Законите на физиката остават, докато «законите“ на икономиката, върху които се изграждат търговски и икономически системи, имат неприятния навик да се сриват. Същевременно икономистите не дават признак, че ще изоставят убеждението си, че точно тяхната наука е двигател на прогреса и решава проблемите на хората.

Прочута стана речта на Бен Бернанке, който през 2004 г. твърдеше, че макроикономическата волатилност значително е намаляла заради подобрената монетарна политика, базирана на напредъка в икономическото познание. Може би вместо да повтарят като маймуни методите на физиката, за икономистите е по-добре да се поучат от историците, посочва Рахман.

Историците са скромни. Макар основите на тяхната наука да са положени от Херодот хилядолетия преди Адам Смит, историците са наясно, че нито един от истински големите въпроси в тяхната област досега не е бил еднозначно разрешен. Историците знаят, че всеки истински и голям въпрос ще бъде отново поставян и разглеждан от нови и нови ъгли. Всяко поколение ще произнесе своята собствена присъда. Това гледище не изглежда много подходящо за практичните хора, които търсят информация за вземане на решения. Но според автора е крайно време да се даде алтернатива на безусловните заключения, предлагани от псевдо учените, известни още като икономисти.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/04/2010 :  08:44:38  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Учителите – Напаст Божия!http://neverojatno.wordpress.com/2010/10/02/napast/
След приемането на задължителното обучение по религия в училищата, учениците изучаващи предмета обявиха учителите за напаст божия, пратена от Бог за да ги накаже за годините на безверие. Първоначално вярвящите деца, отказвали да решават задачи, в чието условие фигурирала три пъти цифрата 6, аргументирайки се, че това е числото на звяра посочено изрично в откровението на Йоан, а когато учителката по математика заплашила че ще им пише двойки, те я обявили за обладана от Сатаната и отказали да влизат в часовете и, наричайки ги уроци на Лукавия, Те дори на няколко пъти я поливали със светена вода, надявайки се да и помогнат , като изгонят Луцифер от душата й. Друга потърпевша била учителката по физика, която преподавала теорията за големият взрив. Учениците и обяснили, че говори глупости, понеже те знаели, че света е създаден от Бог за шест дни и се опитали да я покръстят. Тя отговорила, че не тя, а те говорят глупости, при което отговора бил – Ще гориш в ада. Пострадала и учителката по биология, докато преподавала теорията за произхода на човека. Всеки път когато изпитвала учениците, те и обяснявали, че бог е направил човека на шестия ден от пръст и че тя самата не е човек, а е направена от реброто на мъжа и че тя също е служител на сатаната пратен да изпита вярата им, но няма да успее, понеже вярата им е силна и чиста и не се поддава на лъженаучни внушения. Учителката по история, била обявена за еретичка и прогонена с камъни от училището, когато се опитала да предаде урок за богомилите населявали българските земи. Най тежко пострадала учителката по химия, която била изгорена жива в автомобила си, докато се опитвала да избяга от преследващите я ученици, които я обявили за вещица, след като им показала как лакмуса променя цвета си. В гнева си, учениците изгонили всички учители от училището, освен преподавателите по богословие, обявявайки останалите за напаст божия и ги анатемосали. Богословите успели да укротят своите овчици, припомняйки им, че Бог е любов и отслужли заедно молебен за спасение душите на учените.
И не само това - докога ще търпим и в нашите университети да се преподава еволюционното (лъже)учение?! Българите православни ли са или лукови глави?! Разпъване на кръст за преподаватели, споменали Дарвиновото име! (Тъй де - BDSM е дело богоугодно и любимо на академичната ни общност.)
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/15/2010 :  20:43:48  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Днес стана факт първата обществена акция на българите - атеисти и агностици, след 1989-та - с вх.№92-00-33/15.10.2010 в НСИ беше внесено искане, в предстоящото догодина преброяване да бъде дадена възможност да се самоопределят и на хората, които нямат вероизповедание:
http://www.docshare.com/doc/241511/Pismo-do-NSI-okon4atelen-variant
С две думи за какво става въпрос за тези, на които не им се чете целия текст - при преброяванията през 1992-ра и 2001-ва година всеки български гражданин беше длъжен, или да се самоопредели като вярващ, или да откаже да отговори на въпроса; аз самият и в двата случая настоявах да бъда записан като атеист, но интервюиращите отказаха, с мотива, че такава възможност липсва. Това доведе до некоректни резултати от преброяването - получи се, че православните у нас са 82.6% - очевидно неверен резултат (ако беше верен, православните храмове у нас щяха да пращат по щевовете), с който попчетата нагло злоупотребяват и непрекъснато го размахват като довод за своите финансови и други претенции. Ето защо, ние искаме при предстоящото преброяване да фигурира като възможност и отговор "Няма вероизповедание" - който, по наше мнение, ще бъде предпочетен от около една пета от интервюираните.
Разбира се, както и по отношение на почти всеки друг обществен проблем, титаните на българската наука в случая са дали обет на мълчание - затова пък, в разрез с Конституцията на РБ, Закона за вероизповеданията и Закона за висшето образование, по университетски и институтски имоти продължават да никнат параклиси, а вмирисани попчета да размахват параподи по водосвети и коктейли...
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/01/2010 :  11:11:14  Show Profile  Reply with Quote
БУДНИЯТ ЧОВЕК
Спомен от делфините и птиците
Д-р Георги Чалдъков


Първи ноември - Денят на народните будители – е честван за първи път в Пловдив през 1909 г.; от 1922 до 1945 г. е национален празник, прекъснат от комунистическите кощунства, и въстановен през 1992 г. (Сега пък “криворазбраната” демокрация тачи повече католическите (и американски) празници Свети Валентин на 14 февруари и Хелоуин в ноща на 31 октомври, отколкото нашите Трифон Зарезан, Кукерски игри и Задушница.)
„Денят на народните будители е ден, в който ние, живи¬те, раздипляме мрачината на миналото, за да преповторим в молитвен шепот техните завети, за да видим техните образи в ореол от незабрава. Подир делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици се роди „История славя¬нобългарска“. Водени от жажда за познание, както и героични поклонници на родната свобода, почват да се редят силни по дух наши просветители – Софроний, Патриарх Евтимий, Петър Берон, Марин Дринов и много други“ (В. Стоянов, в-к „Стремление“, бр. 15, 1922 г.).
Карл Линей първоначално е наричал съвременния човек Homo diurnis (дневния човек). В контекста на Деня на народните будители ще го наричам будния човек – защото сме заспали, някой трябва да ни събужда или някой трябва да ни държи будни, за да не заспиваме? Будители, будни, пробуждащи се, заспали, ... сомнамбули? - въпроси към българската душевност и любов към знанието. Любознанието, като латинското saperе aude (да имаш куража да си мъ¬дър) за Просвещението, е мотото на будния човек – да изкристализира знанието в теб, да изразяваш мислите си, да си свободен. Да се стремиш да бъдеш превъзходен във всичко, което правиш – древногръцкото “arеte” (арет#232;) (1), което будителите ни са принесли в нашата пайдея (paideia) – педагогика. Те - от цар Симеон Велики до днес - са нашите учители, педагозите, “тези, които водят децата” (гр. paidos – дете, ago – водя; в древна Гърция слугата води детето на училище). И в корена на английската дума “education” (образование) има “водачество” – от латински “educere” - “да изведеш, това което го има” (да разкриеш способностите на ученика), където ducere означава “да водя”; в нашия контекст – “да будя”. Следователно учителите са “слуги” на учениците и студентите - и водачи, будители на нацията. От родната къща, детската градина, училището, универ¬ситета и след тях – колко много места, където човек може наистина завинаги да се влюбва в знанието. Мултиплицирано в нацията, това означава знаещи хора, добро качество на обра¬зованието, науката и културата. И избор на будни хора за депутати, министри, президенти, ректори... (2).
Защото:
“има нещо важно между раждането и смъртта
- събуждането” (Антонио Мачадо).
Знаят го и делфините, акулите и птиците – и когато спят, те плуват и летят, едното полукълбо на мозъка им е будно, а противоположното око е отворено – да виждат въздуха на повърността на морето (делфините) и да се пазят от хищниците и лошите хора (птиците). Тази физиологична будност е била позната и на големия английски поет Джефри Чосър (1343-1400) – в “Кентърбърийски разкази” един от геройте му по пътя към катедралата в Кентърбъри споменава за птици, които “спят на крилете си” - с едно отворено око (3).
1. “Арет#232;” е термин, произлизащ от гръцката дума “aristos”, може и – от Арес -древногръцкият бог на войната. Ценностната система на “арет#232;” включва образование и добродетели, полезни за човека и обществото – повече е написано в книгите “Арете-логия” на професор Димитър Иванов.
2. Сократ каза: “Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш, е най-голямото незнание”. Гьоте: “Няма нищо по-опасно от действеното невежество”. Алберт Сент-Джорджи - нобелист за медицина-1937 - чува този диалог и обобщава: “От времето на Юлий Цезар до наши дни светът се управлява от кретени". Без да е нобелист, един възрастен човек в една селска кръчма беше по-кратък в изказа си – на въпрос на журналист “Какви са българските политици?”, той отговори: “Простаци!” И допълни: “които правят проекти”...
3. При някои птици през първите два дни след излюпването, икубираните на светло, спят с отворено дясно око, докато инкубираните на тъмно, спят с отворено ляво око (Current Biology 2001; 11: 971-974). Като че ли познават дегизирания кон от “Алхимиците” на Константин Павлов, който “започва с двете си очи да мига/ с лявото дава десни сигнали,/ с дясното дава леви сигнали.” Повече обаче се знае за съня на делфините и акулите, както и на мигриращите птици – техният сън е унихемисферен и униокуларен: едното мозъчно полукълбо е будно, другото - спи; съответно, окото, противоположно на спящото полукълбо, е затворено. По време на съня си тези животни не движат бързо очите си (англ. rapid eye movement - REM), както правят хората, когато сънуват – това означава, че делфините и птиците нямат кошмарни сънища, но все още не е установено дали могат да мечтаят.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/03/2010 :  16:49:55  Show Profile  Reply with Quote
SALUTE!

Please visit
www.morskihora.com

to see your friend George in his native BURGAS, where the 3rd ISAA will be held
in 2012,

as presenting his book of essays entitled "The Human: Thoughts, Emotions, Friendship"...
Click "link" please to whach a short video of this event held on 1 November -
Bulgarian Day of Teachers....

Best regards!!!
George, BHF-ly yours

George N. Chaldakov, MD, PhD
Division of Cell Biology
Medical University

BG-9002 Varna
Bulgaria

Edited by - George_Chaldakov on 11/03/2010 16:50:42
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 12/08/2010 :  12:18:26  Show Profile  Reply with Quote
ЕХОТО НА “ЗАЩО!”
30 години след убийството на Джон Ленън

8 декември 2010
Д-р Георги Чалдъков
Some men see things as they are and say: Why?
I dream things that never were and say: Why not!

Джон Фицджералд Кенеди


През 1980-те години в САЩ един американски колега ме “убеждаваше”, че капитализъм или комунизъм много си причилат на равнището “враг” на правителствената политика. Тогава, страстен американофил, не му вярвах.
Първо ще те предупредят, казваше той, че изневеряваш на жена си, ако не слушаш, ще те набедят, че си педераст и, ако пак не слушаш, може да те срещне някой психопат.
Ако си имигрант, казваше колегата, може да те депортират от САЩ. Може и някой психопат да те убие.
Дори да си ДЖОН УИНСТЪН ЛЕНЪН – току-що навършил 40-годишна възраст, в разцвета на обичта за малкото си момче и любимата жена!
Дори, или защото си изпял Imagine all the people living life in peace!
Дори и много да искаш да живееш в страната, която на 4 юли 1776 г. е подписала Декларация на независимостта, прокламираща “life, liberty and pursuit of happiness” – и където 87 години по-късно, на 19 ноември 1863 г., президентът Абрахам Линкълн произнася знаменитата реч, в която казва, че правителството на САЩ е “of the people, by the people, for the people”!
И ти, повярвал на всичко това, отиваш да се радваш на “живота, свободата и стремежа за щастие”. В тяхното сърце – Ню Йорк!
И от там правителството “на..., от..., за народа” да те гони в продължение на 4 години, въпреки че от всички географии на света, ти най-много обичаш точно този град - Ню Йорк!
И, или защото пееш Give Peace a Chance, докато правителството прави война във Виетнам!
Или защото другите американци пеят заедно с теб и защото те от всички певци на света най-много обичат точно теб – ДЖОН ЛЕНЪН!
Why! – питаха преди 30 години хората, събрани от мъката, пред къщата на ДЖОН ЛЕНЪН в Ню Йорк.
Защо! - и сега всички хора, които обичат свободата и мира, продължават да питат.
Да питат кой, кои?*
_____________________________________________________________________
* „Един от съветниците на Джордж Буш ми каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, базираща се на реалността)” – дни преди президентските избори през 2004 г. писа един журналист в New York Times.
И продължи казаното от съветника: „Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим...”
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/06/2011 :  17:52:31  Show Profile  Reply with Quote
БУЛГРЕСИЯ
Д-р Георги Чалдъков


В обещество, в която живеем, човек е изгубил душата си.
Теодор Рошак (1)

Парадоксално или логично, колкото повече напредват технологиите и науката, толкова повече се комерсиализират, хедонизират и агресират хората. От агресия и трансгресия, пангресията стана глобално явление – за 100 дни през 1994 г. в Руанда са избити около един милион човека. Конфликтът в източната суданска провинция Дарфур през 2003 г. отне живота на над 200 000 души (2)
Мисли глобално, действай локално – призова професор Рене Дюбо през 1972 г. на една екологична сесия на ООН. Сега вече се говори за “глокални” действия. Например, аз ще наричам “булгресия” българската изява на агресията. А големият български поет Илиян Троянски от Варна я нарече “Вълк” – ето част от него:
“Окапа ябълката стара на поляната,
и Ева няма как да прелъсти Адам...

Животът ми съвсем не беше песен
и вълчия ми дял не беше лек,
но и с последния си дъх бих произнесъл:
Благодаря ти, Боже, че не се родих човек –
да мразя своите с такава дива радост,
да гоня плячката си с безпощадна стръв
за да убия – без да бъда гладен,
преследван цял живот от жаждата за кръв.”

Илияне, твоят “Вълк” ми напомни за притчата “Сънят на кучето”:
“Човек сънувал, че едно голямо куче изнасилва многократно една кучка. Наоколо минавали други кучета, но те не обръщали внимание на писъците на кучката. Само едно малко куче стояло наблизо и гледало. Като се изоморило голямото куче, малкото последвало примера му. Наоколо минавали други кучета, но те не обръщали внимание на писъците на кучката. Само едно по-малко куче стояло наблизо и гледало. Като се изоморило малкото куче, по-малкото последвало примера му. Наоколо минавали други кучета, но те не обръщали внимание на писъците на кучката...
Като се събудил, човекът запитал: Човек ли сънува, че кучета изнасилват кучка или куче сънува, че мъже изнасилват жена? (Това е паралог на един китайски сън: “човек сънувал, че е пеперуда и като се събудил, запитал: Човек ли сънува, че е пеперуда или пеперуда сънува, че е човек?”).”
И все пак, не само комисарите на ЕС мислят позитивно за България. Ето пак Илиян Троянски и финалните думи на неговия “Вълк”:

“Разцъфва ябълката стара на поляната
и пак съм в своята, но пролетна гора –
и не болят зарастващите рани...
И има Бог. И ми растат пера.”
_____________________________________________________________________

1. Theodore Roszak. Science: A technocratic trap. In: When the Wasteland Ends. Faber and Faber Ltd., London, UK. 1972.
2. Има няколко начина политиците и международните организации да общуват с диктатори: първият е да подложат диктатора на натиск, докато той не спира да е диктатор; вторият е да не общуват с диктатора; третият е да се правят, че диктаторът не е диктатор. В случаите с Руанда, Босна и Дарфур, ООН, Европейският съюз и САЩ се оказаха симпатизанти на третия вариант. Има и Human Rights Watch, Americas Watch, Asia Watch, Africa Watch, Middle East Watch – “много очи, хилаво дете” – има такава българска поговорка, нали.
Забележка: В стратиграфията, седиментологията и палеогеографията пише, че агресията на морето към Земята, се нарича трансгресия. Ако тя е по-голяма стават наводнения. Може и потоп – морската пангресия.

Edited by - George_Chaldakov on 02/06/2011 18:41:24
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/26/2011 :  19:10:40  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Нека след малко да отбележим
Час на човешките достижения
вместо
Час на екофашизма:
http://www.youtube.com/watch?v=_0Y4l4P6HJU
Гордея се, че принадлежа към човешкия вид - вид, който СЪС СИЛА променя света към по-добро; а заедно с това - и себе си!
А за екофашистите нека важи стария леко-двусмислен казармен лаф: "Гаси тока и го лапай!"
И още по темата:
http://baidalai.org/?p=1345
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 07/07/2011 :  08:47:20  Show Profile  Reply with Quote
РАЗХОДКА В СТРАНАТА НА ХАОСА

Д-р Георги Чалдъков


Заради липса на пирон, подковата беше изгубена.
Заради липса на подкова, конят беше изгубен.
Заради липса на кон, ездачът беше изгубен.
Заради липса на ездач, битката беше изгубена.
Заради лиспа на битка, кралството беше изгубено.
И всичко това заради липсата на един пирон за подкова.
Бенджамин Франклин


неговия “Алманах” (Poor Richard’s Almanack), 1758 г.
Наред с откритията на Айнщайн, теорията на хаоса е едно от големите научни събития на XX век. От времето на Нютон до края на XIX век повечето учени са били и метеоролози. Един от тях е математикът Едуард Лоренц (1917-2008) - професор по метеорология в Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, световно известният MIT) - в Кеймбридж, Масачузетс.
“Предвидимост: Може ли размахването на крилата на пеперуда в Бразилия да предизвика торнадо в Тексас?” (Predictability; Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas?) е заглавието на лекцията на Едуард Лоренц, изнесена на 29 декември 1972 г. във Вашингтон на 139-та конференция на Американската асоциация за напредък на науката. Първоначално в заглавието на лекцията е било използвано sea gull (гларус, чайка) вместо butterfly (пеперуда), но председателят на заседанието го променя и така се появява “пеперудата на Лоренц” и, съответно, “ефектът на пеперудата” става една от най-сполучливите метафори на теорията на хаоса (1).
Или както Маската - приятелят на Марио Варгас Льоса - казва за индиаците: “Най-важното за тях било самообладанието, братче. Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на Природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство, селото може да изгори от светкавица.”
Това също е “ефект на пеперудата”. Както и една българска пеперуда, която изкривява двуметров перон в центъра на Париж – една от бронзовите склуптури на Живко Живков, известен като JIVKO в Париж, Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско... И още: “Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата вселена", написано от Борис Христов. Подобно на Едгар Алън По, който в лекцията си “Вселената”, изнесена на 3 февруари 1848 г. в Ню Йорк, казва, че дори простото движение на ръцете (hand-waving impulse) може да повлияе на атмосферата в цялата планета. По-късно Карл Юнг ще нарече такива сходни мисли “криптомнезия” и “колективното несъзнавано”.
Може би “пеперуди” има и в нашето “денят се познава от сутринта.” Но не и в съвременната ни демокрация, при която в началото имаше пеперуди и гларуси, може би и черни лебеди (2), но впоследствие им бе забранено да летят в България.
И си спомням за “Котката и гълъба” на (д-р) Калин Терзийски
От смешна пушка,
Стреляща със въздух
Беше лишен гълъбът от правото си на летене
Във неговия роден въздух.


Все пак, “България е много хубава, но в нея има... много българи” – казва професор Иван Славов.
Като метафора, историята на пеперудата може би идва от разказа A Sound Like Thunder (“Глас като буря”) на Рей Бредбъри, публикуван през 1952 г. Там “паднала в калта, светеща зелено и златисто и черно/ беше една пеперуда, много красива и много мъртва” - и тя промени резултатите на едни президентски избори.
България е много красива, но в нея има... много кандидати за президенти, депутати и кметове. Когато Макбет пита трите среднощни вещици “какво е това, което правите?”, те отговарят: ”действие, което няма име”. Това обаче не се отнася за социологичните и медийните вещици в България – техните действия се наричат “малигнен конформизъм” и “корупция”.
Пеперудата на Лоренц ни учи, че крайният резултат на дадено събитие зависи от “малки необходими промени” (minimum necessary changes) в началото. Това, което изглежда като хаос, в което не се забелязва ред, има определен порядък. Ако си представим, че има един свят, където пеперудите размахват криле, и друг, където те не правят това, то тази малка разлика ще означава, че торнадо ще има само в единия свят. В кой свят предпочитаме да живеем – в детерминирания хаос на демокрацията или в детерминирания ред на комунизма?
Във филма “Матрицата” има такъв мотив: “Това е твоя последен шанс – казва Морфей. След това няма връщане назад. Вземаш червеното хапче и историята преключва. Събуждаш се в леглото си и вярваш в каквото си поискаш. Вземаш синьото хапче и отиваш в Страната на Чудесата и аз ти показвам колко дълбока е заешката дупка. Запомни, че всичко, което ти предлагам е истината. Нищо повече.”
Хаосът е синьото хапче. Помага и на сърцето и мозъка (3,4).
This is going to be difficult, but rewarded – продължава Морфей в началото на “Матрицата - Презареждане”.

_____________________________________________________________________
1. Leonard A. Smith. Chaos. A Very Short Introduction. Oxford University Press Inc., New York, 2007.
2. “Черният лебед. Въздействието на слабо вероятното в живота и на пазара” е книга на Насим Никълъс Талеб, публикувана на български през 2009 г.
3. Lombardi F. Chaos theory, heart rate variability, and arrhythmic mortality. Circulation 2000; 101: 8-10.
4. Bob P. Chaos, brain and divided consciousness. Acta Univ Carol Med Monogr 2007;153: 9-80.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/29/2011 :  11:32:33  Show Profile  Reply with Quote
Много инттересна грама!!! Стари познати в интересни роли! Кой за какво се бори в тази страна и кой, кой е - Бъчварова, Юхновски, Найденов, и т.н.? Това е въпросът.

Какво ли ще излезе, когато се разбере, кой дърпа скритите конци в сектор "Висше образование и наука" - откъде ли ще се окаже основният прът в колелата и основният източник на разрухата?

Прочетете много внимателни и моля ви коментирайте!



Уикилийкс: Бихотехнологичната индустрия на САЩ наложи ГМО в България
29.08.2011
http://business.actualno.com/news_358544.html

Законодателството за отглеждане на ГМО в България е било внимателно следено и привържениците на ГМО са активно подкрепяни и финансирани от посолството на САЩ - показва нова серия секретни дипломатически документи разсекретени от Уикилийкс и публикувани от българския партньор на сайта - Биволъ.

Основна пречка срещу приемането на либерално ГМО законодателство според грама [06SOFIA1173], изпратена през 2006 г. от шарже д'афер Караянис, е председателят на Българската академия на науките (БАН), Иван Юхновски. Атанас Атанасов, шеф на Агробиологичния институт разказал в посолството, че Юхновски е изпратил различни „експерти, които знаят много малко за науката за ГМО" в парламентарните комисии по околната среда и земеделието да критикуват законопроекта.



Лобистите за ГМО, с покрепата на зам.-министъра на земеделието Светла Бъчварова, са изпратили писмо до Европейската комисия с питане дали българският закон е в съответствие със законодателството на ЕС. "Атанасов смята, че България може да бъде санкционирана, ако се докаже, че законът не съвпада с политиката на ЕС, което може да се превърне в тоягата необходима на поддръжниците на ГМО тук за да убедят правителството да преразгледа закона", пише още Караянис

Посолството в София има добре дефинирана стратегия, подкрепена от бихотехнологичната индустрия на САЩ и важни местни доверители - пише посланик Макълдауни до Държавния департамент през януари 2009 г. в некласифицирана грама. [09SOFIA23]

Доверителите трябва да бъдат финансирани, за да проведат информационна кампания за търговските и икономическите ползи от ГМО. Те сформирали консорциум, който одобрил предложената от американците програма. Консорциумът включва Националната Селскостопанска Академия, Държавната Комисия по Биологична Безопасност, Университети по селско стопанство и храни и институти, местната Асоциация на Селскостопанските Производители и специализираните медии (телевизия Агромедия).

През 2010 г. американското лоби има реален шанс да успее, защото либерализирането на ГМО става стратегическа цел на правителството на Бойко Борисов. Изправено пред съпротивата на голяма част от българското общество, правителството е решило да наложи тактически мораториум от 5 години. Целта на мораториума е да предизвика ЕС да го разкритикува като противоречащ на европейското законодателство, след което под заплахата от европейски санкции да бъде приет нужния законопроект - тази хитрост разкрил министър Найденов пред посланик Уорлик.

В началото на февруари 2010 Джеймс Уорлик изпраща във Вашингтон некласифициран доклад [10SOFIA105], в който пише следното: "Проектозакон, който би съгласувал настоящия режим на ограничения за биотехнологиите със законодателството на ЕС, беше заграбен от групи, които са против ГМО. В резултат и като тактически отговор, правителството предлага допълнение към законопроекта – 5-годишен мораториум върху освобождаването на ГМО в околната среда или за селскостопански цели. Правителството очаква, че след приемането на новото законодателство Европейската комисия ще погледне на мораториума като забавяне в прилагането на закона и на България ще й се наложи да или да го отмени или да се сблъска със санкции, нещо което това правителство, отчаяно от липсата на пари, много би искало да избегне.

Подложено на силен натиск да измени проектозакона, сегашното правителство предложи добавяне на пет-годишен мораториум върху освобождаване на ГМО продукти в околната среда или за селскостопански цели. На 11 февруари, по време на среща с посланика, министърът на земеделието Мирослав Найденов призна, че този мораториум е тактически подход целящ постигането на стратегическата цел този проектозакон да бъде приет. Той очаква, че след приемането на новото законодателство, Европейската комисия ще погледне на мораториума като забавяне в прилагането на закона и България ще трябва да го отмени. Според Найденов би било по-лесно да се премахне мораториума под натиск от ЕК отколкото да се промени законодателството."

Уорлик отбелязва, че тази стратегия е "ходене по тънко въже", тъй като общественото мнение е спечелено от анти-ГМО реториката.

Ако Найденов е прав и ЕС в крайна сметка принуди България да вдигне предложеният мораториум, правителството ще има извинението от което се нуждае, за да либерализира най-накрая българския биотехнологичен режим - заключава посланикът.

Източник: Биволъ/bivol.bg

Редактор: Ивайло Кючуков
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 08/29/2011 :  11:54:53  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Я, какво излиза от този материал? - че "руснакът" Юхновски е защитавал българските интереси, а чистокръвният българин Атанас Атанасов - американските!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/07/2011 :  20:32:11  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Днес е годишнина от убийството от страна на Правешкия диктатор - дебил и катил, на светеца на българската демокрация Георги Марков.
Вижте една прекрасна статия, и фактологически много точна, за убийството на Георги Марков:
http://www.mediapool.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2-news183758.html
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 12/16/2011 :  10:57:48  Show Profile  Reply with Quote
ИЗБЕРЕТЕ САМИ
Разказ за буридановото магаре и боливийските инки

Д-р Георги Чалдъков


Първото издание на класическата “Systema Naturae” на Карл Линей е публикувано през 1735 г. Книгата съдържа 11 страници и има 10 издания. Карл Линей описва човека като “четириног, неговорещ и космат”, нарича го Homo ferus (див, некултивиран човек). Към тази неприлична характеристика, по-късно Линей добавя “животно, което пуши”.
Така от “Човек е животно, което пуши” през XVIII-XX век, може (и трябва!) да стане “Човек е животно, което спира да пуши” през XXI век. И така много по-рядко ще боледува от рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (за повече информация вижте книгата „ХОББ разказана за пациенти” на доцент Коста Костов, публикувана през 2005 г.). В списъка на „пушаческите” болести са и атеросклероза, хипертония, съответно мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти. Както и еректилната дисфункция – мъжка импотентност. През 1980 г. за нея ни напомни и Радой Ралин – тогава той написа "Пушенето е стаж за импотентност". Тъй като това е научно-обоснована мисъл, аз написах “Радой Ралин е прав” - вестник “Народна култура” публикува статията на първа страница, колонката вдясно. И "Тютюнопушене или полова сила, изберете сами", публикувана в списание “Здраве”. Вярвах, че това, звучи по-убедително, отколкото "Тютюнопушене или здраве, изберете сами" - тогава апел на Световната здравна организация. След като моето "Тютюнопушене или полова сила" бе публикувано, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето.
Добре е и вие да направите това - така ще увеличите половия си стаж, няма да бъдете млади полови пенсионери и ще премахнете един от големите рискови фактори за вашето здраве – тютюнопушенето. Наскоро учените установиха, че спирането на пушенето увеличава синтеза на две много значими биомолекули - азотен оксид (nitric oxide – NO) и адипонектин (хормон, секретиран от мастната/адипозна тъкан) – те разширяват кръвоносните съдове на сърцето и пещерните тела на мъжката полова сила, което означава естествена виагра, ерекция – истински Homo erectus. Ако и сега още се колебаете и не спрете пушенето, то ще бъдете едни големи буриданови магарета*, които при наличието на толкова хубави жени, ще умирате от полов глад.
При наличната ни народопсихология малко вероятно е обаче това да прекрати споровете в и извън парламента относно пълната забрана на тютюнопушенето от 1 юни 2012 г. Както и тя да бъде спазвана, ако бъде приета в парламента.
Послеслов
Една вечер през 80-те години на миналия век Уилям Морено ме запозна с колумбиеца Фернандо Миранда и съпругата му - боливийката Нели – двамата студенти по медицина в София. Освен това, Нели преподаваше кечуанския език в Софийския университет. Поканихме Нели и Фернандо във Варна и тя изнесе лекция за кечуанския език и култура. И сега помня разказа й за това как „всяка сутрин водачът на инките казвал на своите хора: „Не крадете и не лъжете!”, а те му отговаряли: „И ти също!”
В контекста на „пълната забрана на тютюнопушенето от 1 юни 2012 г.” това означва първо да бъде забранено пушенето в сградите на Народното събрание, министерствата и президентството. Така както в САЩ по време на пропагандата срещу тютюнопушенето преди 30-35 години първи лекарите и биолозите спряха да пушат. И тогава, мотивирани от техния пример, престанаха да пушат и други американци. Така днес в САЩ и други напреднали страни тютюнопушенето е проява на ниска (здравна) култура.
______________________________________________________________________

* През XIV век френският философ Жан Буридан поставя едно магаре точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Но магарето умира от глад, защото не може да вземе решение от коя купчина сено да яде. Този представител на семейството на конете (Equidae) по-късно е наречен „буриданово магаре”, въпреки че векове преди него в „Небето” (De Caelo) Аристотел е описал гладен и жаден човек, който е поставен на еднакво разстояние между храна и вода, но той не може да реши да яде или да пие – и така остава гладен и жаден.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/31/2012 :  17:33:09  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Гледайте от 17:20 до 37:15 - научното познание срещу комсомолската простотия; екофашистчетата трябва да бъдат избесени по дърветата заради това че осраха понятието "природозащита":
http://play.novatv.bg/play/263851/
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 05/30/2012 :  08:06:32  Show Profile  Reply with Quote
ПРОГРАМИРАНО РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА
Д-р Георги Чалдъков

Ще питам Бог за кой ли път
защо мечтите ни не стават спомен.
Емил Иванов, “Горчив бокал”


Когато си на Кримския полуостров в Украйна, обезателно посещаваш винарната „Массандра”, построена през 1894 г. близо до Ялта, фабриката за шампанско край китното рибарско селище Балаклава, административно принадлежащо на Севастопол, и двореца в Ливадия край Ялта. Домакини на тези посещения са двама канадски и един украински учен - организатори на второто „историческо” събитие в Ялта, осъществено на 15 - 19 май 2012 г. в хотел „Бристол” на улица „Рузвелт” 10 – международният биомедицински симпозиум, финансово подкрепен от Научните програми на НАТО (Науката за мир и сигурност - The Science for Peace and Security). Известно е, че първото ялтенско историческо събитие е проведено на 4 - 11 февруари 1945 г. в двореца в Ливадия – конференцията на „тримата големи” от антихитлеристката коалиция през Втората световна война - Франклин Делано Рузвелт – президент на САЩ, Уинстън Чърчил - премиер на Великобритания, и Йосиф Сталин - председател на Съвета на народните комисари на СССР.
Така корените на това, което се случва в България през първите 45 след тази конференция, са заложени в двореца в Ливадия край Ялта. Събитията през тези години, наричани „социализъм”, „развит социализъм” и други политически хиперболи, фактически са диктатура, тоталитаризъм - проникване на Българската комунистическа партия (БКП) във всички сфери на живота, гарантирано й от първа точка от Конституцията на НРБ. Политическият модел изглежда опростен и ясен – всички работят и получават мизерни заплати, учат и се лекуват безплатно, няма кражби, побоища и убийства, няма наркотици, „трактори”, банани, проститутки и хомосексуални паради (на които ходят посланици на САЩ). Но има концентрационни лагери, хората нямат право да говорят каквото мислят, да правят каквото могат и да се движат в западна посока извън границите на страната.
Затова около октомври-ноември 1989 г. с много ентусиазъм и романтика хората – предимно онези, които могат да мислят и правят и, които искат да се движат свободно по света, излязоха на площадите на София, Бургас, Варна, Пловдив и други градове и запяха „45 години стигат – времето е наше!”.
Правителството на СДС, водено от Иван Костов, за което много хора „скачаха” и пяха по митингите, обаче предаде ценностите на демокрацията и така обезвери много българи. Алчността и беззаконието стимулира корупцията и потисна стремежа да се прави нещо pro bono publico. Както и преди Ялтенската конференция “българинът се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешкия образ. За него няма нищо свято на този свят. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата му. Българинът с пари се смята за по-умен от този, който ги няма” – пише Михаил Топалов-Памукчиев в книгата си „Срещи с Буров”.
Като оценявам високо свободата да се движим по света и сравнително свободно да пишем, говорим и правим, по всичко личи, че 22 години не стигнаха да излекуваме 45-годишните рани от времето на „социализма”. Така от “45 години стигат - времето е наше” стигнахме до “22 години стигат - времето е тяхно”. И осъществяването на стойностна демокрация в България бе отложено - тя ще бъде изучавана и прилагана от децата и внуците ни.
Защо моделът, създал демокрация в Западна Европа и Северна Америка, не проработи в България, вероятно и в други посткомунистически страни в Централна и Югоизточна Европа?
Липса на гражданско общество? Липсата на Програма за възстановяване на Европа, известна като „План Маршал” (на името на американския генерал Джордж Маршал), който съживи следвоенна Западна и Северна Европа? Присъствието на Института „Отворено обещство” на Джордж Сорос, на националната стратегия „Ран-Ът” (от Ричард Ран и Роналд Ът) за икономически растеж и преход към пазарна икономика? Присъствието на други национални и международни мозъчни тръстове/ резервоари за мисли (think tanks) – ЦИД, ЦИР, ИПИ в България и RAND Corporation в САЩ?
Разбира се, че аз не знам кои са участниците и какви са техните цели, но виждам и чувствам явлението, което наричам „програмирано разочарование”* на хората в нашата страна през последните 10-11, пост-костовски години. Което de facto поражда комунистическа носталгия особено в хората с малки заплати и пенсии, безработните и недостатъчно образованите; другите емигрираха на Запад. Тази носталгия поддържа електоратния потенциал на БСП и коалиращите се с нея партии. А аз оставам с впечатлението, че САЩ и силните страни в Европейския съюз не милеят за нашите човешки права, здраве и образование, а за техните парични права и сигурност.
Независимо от това, българският президент на срещата на НАТО в Чикаго, 20 - 21 май 2012 г., казал: „Като президент моите посещения в чужбина ще са от София на запад. Някои преди мен може да са ходили другаде, но за мен това е посоката. Знам английски добре и искам да градя доверие между България и огромния ни стратегически партньор САЩ.”
Прилагателни като „огромния”, адресирани за САЩ сега, напомнят обаче на „великия”, адресирани за СССР преди 22 години, господин Президент. Да се надяваме, че ще има - макар и закъсняла - реципрочност, noblesse oblige от страна на САЩ* и от други напреднали страни в ЕС и НАТО.
Послепис
През студентските години във Варна жадно поглъщахме знания за медицината и метафори за живота. В една от тях – наивна латиноамериканска поезия – се разказваше за деца, които се веселят около убита от бащите им огромна костенурка, която майките приготвят за обед. Като гледал това, Хуан Мигиел Антонио - най-възрастния в рода – казал: “колко хубаво и все пак колко тъжно е това”.
_________________________________________________________________
* В клетъчната биология има програмирана (не конспиративна) смърт – апоптоза (отпадане, от гръцки apo – от, ptosis – падане), която е различна от друга клетъчна смърт - некроза. Когато клетки не могат да изпълняват функциите си или я изпълняват по-лошо от други клетки, се включва каскада от молекули, които убиват неспособните клетки.
Един колега в Ялта ме запита ще се върне ли комунизма в посткомунистическите страни. Отговорих му, че комунизмът няма да се върне в България – въпреки програмираното разочарование! И му разказах как през декември 2011 г. двама наши студенти и един преподавател участваха на конференция в град Бари, Италия. Казаха ми, че са възхитени от лекциите и от гостоприемството на домакините. Единствената „критика” беше, че имало 10-15 минути закъснение от обявения част за лекциите. Но един от италианските професори, само като ги чул, че си говорят за бисквити, отишъл до магазина и на всеки донесъл по една кутия бисквити. Тогава казах на студентите, че в „това е цялата разлика”: американците, тези живеещи в САЩ, започват лекциите в точно обявения час. Но пред теб ядат бисквити и въобще не се сещат да те почерпят. Дори ти се усмихват любезно – отвратителното лицемерие на културата “keep smiling”.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05