http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Учени коментират обществено важни теми
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  14:39:54  Show Profile  Reply with Quote
Учени сезират европейските институции за екомрежата
Определянето на зоните е престъпление спрямо природното богатство
НАТУРА 2000

19-02-2007
www.vsekiden.com


Старши научен сътрудник Стоян Бешков определи решението на правителството за зоните от екомрежата Натура 2000, като престъпление спрямо българското и европейското природно богатство. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей към Българската академия на науките е участвал в определянето на зоните за включване в Натура 2000, съобщи БНР. По неговото мнение научните аргументи за отложените зони са достатъчно убедителни, но министрите не са се вслушали в становището на експертите. До момента БАН няма позиция, БАН си е заровил главата като щраус в пясъка и мълчи за проблема Натура 2000, коментира Бешков и предупреди, че ще бъде потърсено решение извън рамките на България, чрез международни институции. В подписка отделни учени се обявяват в защита на изключените територии от Натура 2000.

В община Бобошево 7 330 хектара влизат в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, съобщиха от кметството. Под защита попадат влажни ливади и пасища по склоновете на Влахина планина. Мястото е от малкото в страната, където застрашеният от изчезване ливаден дърдавец гнезди в значителна численост. Това определя и световното значение на Бобошевския край, според еколози, за запазване на вида. Освен влажните ливади и пасища, в защитената зона попадат и части от скалните масиви в района на Скримския пролом. Обект на специални мерки за опазване са живеещите там бухал и сокол скитник. Населението приветства включването на терените в европейската екологична мрежа, коментира кметът Димитър Сотиров.

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/20/2007 :  09:46:26  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Какво е общото между архимандритите в Българската православна църква и в българската наука? - Че и едните и другите са дали обет за мълчание по обществено значими проблеми.
Темата за Натура-та засяга и професионалната ми дейност лично, тъй като колкото повече територии влезнат в мрежата, толкова по-големи възможности ще има за биологично животновъдство.
Макар че донякъде, да си призная, малко злорадствам - нека види сега Европата какъв таралеж в гащите си мушна, приемайки в редовете си една полу-реформирана страна от бившия соцлагер.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/20/2007 :  10:30:35  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ето как се действа в България срещу проявите на гражданското общество:

"Четирима младежи бяха арестувани неправомерно след полицейски произвол под носа на БНТ, което не успя да накара нито един човек от „националната медиа” да излезе и реагира!
Сред чертиримата арестувани – „по заповед на Кмета”, според полицейски служител, беше и главният координатор на кампанията „Да спасим Иракли” – Надежда Максимова, която в своя карнавален костюм имала наглостта да танцува на улицата.
Разхождащите се бяха въоръжени единствено с пижамите си, тъй като такава беше идеята на събирането, което в никакъв случай не беше протест или митинг, а символичен акт, показващ, че лудите явно са онези, които обичат страната си и не я измерват в левове на квадратен метър и евро в чиновнически джоб.
С това те искаха да провокират по позитивен и забавен начин софийската общественост, като така заявят и открито нуждата си от резерват в рамките на страната, в който правата им на чиста околна среда да бъдат гарантирани, както са гарантирани от правителството тези на инвеститорите.
Участващите бяха от 2 до 60 годишни. Своеобразният карнавал заля с позитивно настроение и музика улиците на София, без да пречи на движението.
Имайки предвид всичко това, „Да спасим Иракли” иска ясно да заяви, че публикуваната информация в прессъобщението на МВР, че тези хора са „искали да нападнат сградата на БНТ” не е нищо повече от една нагла, нелепа и неинтелигентна лъжа, чиито очевдици са десетки присъстващи, както снимков и филмов материал, доказващ агресията на полицаите спрямо български граждани, пък били те и „луди”.
Институцията, която трябваше да защитава правата на гражданите, ги наруши пред очите на всички с действията си.
23-годишно момиче (Анна Благова) беше влачено от четирима полицаи, дрехите й – почти свалени, а тя наричана „тъпа и неграмотна”.
С груби словесни нападки и физически насилствени действия от страна на агресивните „представители на реда” бяха прибрани насилствено в полицейската кола, без да са дали никакъв повод за това, както се твърди от МВР още Алелксандър Алексиев (26 г.), Анна Благова (23 г.) и Ивайло Стоименов (27 г.), координатор в Дружество за ООН - България.
Когато към него се насочват 4-ма полицаи, блъскайки и дърпайки го, Ивайло говори по телефона – нищо незаконно според нас, и със сигурност, незаслужаващо словесна агресия като: „плужек” и „боклук”, каквато е била упражнена над него.
Анна е наречена от „пазителите на реда” „тъпа и неграмотна” – надали адекватно определение за 23- годишна студентка по психология в Софийския университет.
Всички, които ги познават, са абсолютно убедени в лъжовността на твърдението на МВР за проявена от тяхна странa “агресивност”.
В ареста, четиримата са били накарани да подпишат декларация, че правата им са изчетени и че не искат медицинска помощ – без някой да им е прочел правата, а при отказа на Анна ръцете й са били вързани с белезници за релейката, на която връзват престъпници и невинни, очевидно.
На въпрос от страна на мирно разхождащите се в пижами, кога неправомерно задържаните ще бъдат пуснати, представил се за „сержант Жечев” е отговорил, че това ще се случи, когато почервенее чаршафа от бой (на Надежда Максимова, маскирана с бял чаршаф като призрак).
Агресията, упраженена върху гражданското общество в България и хората, обичащи природата, е неприемливо поведение и не отговаря на стандартите ни за качество на живот и спазване на човешките права. Това поведение е характерно за варварски режими, а не за „европейска” държава и „европейски”служители.
Учудени сме и от факта, че един таксиметров протест бе узаконен със задна дата, а една разходка по пижами завърши с арести и насилие над млади хора, които просто обичат българската природа!
Всичко това преля границите на нашето гражданско търпение.
Не смятаме, че оставката на Румен Петков и българските министри, позволили в четвъртък българската природа да бъде осъдена на внезапна смърт с решението си да изключат от НАТУРА 2000 емблематични за страната ни места като Триград, Иракли, Пирин, Мелник, Рупите и Средна Гора и много други, ще решат всички произтичащи от решението им проблеми, но е най-малкото, което могат да направят, за да излязат с достойнство от мръсната игра, в която доброволно са се оказали."

"Молодец, когда на овец, на молодца - он сам овца" - такива са българските милиционери. Къде са сега "българските интелектуалци" (ах, как не мога да я понасям тази дума!) - "съвестта на нацията"?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/22/2007 :  13:07:08  Show Profile  Reply with Quote
Ето една много полезна информация свързана с цитируемостта от блога на Лазарин Лазаров. Той отговаря на един въпрос, който и аз съм си задавала, а мисля, че отговорът ще е полезен за всички учени, които посещават нашия сайт:
...
Най-разпространена и използвана в международната практика за оценка/сравнения е ISI Web of Science, която съдържа три индекса: Science Citation Index, Social Sciences Citation Index и Art&Humanities Citation Index, които могат да се ползват самостоятелно и комбинирано. Абонаментът за актуализирваният вариант на Web of Science е толкова скъп, че дори и тук, в Америка, почти никое частно лице не си го позволява. Но в замяна на това, всички по-големи университети, асоциации, академии и държавни отдели са абонирани и предоставят безплатен достъп на своите служители. Аз, напр., имам достъп, и то от дома си, като retired служител на университета.

За съжаление, в България, нито БАН, нито СУ, нито МОН, са абонирани. Web of Science е недостъпна в България и се оказва, че в България не може да се направи сравнителен анализ на научните резултатити и да се разбере на кое място е България в световните (европейските) класации. А това е изключително важно. Абонаментът за Web of Science вероятно е колкото годишните заплати на 4-5 учени. В България има около 30000 учени (по този показател на глава от населението не отстъпваме на Америка). Но никоя организация не е счела за нужно да се абонира за Web of Science.

В България има някакъв достъп до много по-евтината SCOPUS, но не знам дали тя индексира Humanities-публикациите.

...

Поздрави,
Лазарин Лазаров


още някои разсъждения на проф. Лазарин Лазаров по същата тема:

Обстоятелството, че в България нямат достъп до Web of Science не се дължи само на бедност. Има и друга важна причина - тази база данни е нежелана, особено от ръководните учени на научните институции. У нас се оформиха доста ръководни научни администратори, които поддържат фалшив имидж че са добри учени. Те подценяват значението на Web of Science, на броя на публикаците в списания с импакт-фактор, и особено на цитируемостта. Те скърцат с зъби като виждат как Web of Science става ежедневен справочник за Who's Who е в науката.

Вземете напр. ръководството на БАН, начело с нейния председател. Техните научни биографии би трябвало да са изложени на централния сайт на БАН както е във всички нормални страни. Само БАН крие научните биографии на своето ръководство. Българската публика очаква а приори, че това са най-представителните български учени И никой няма възможност да провери това.

Утре ще обявят конкурси за нови академици и член-кореспонденти. Те не желаят всеки да може да види за 5 минути даден кандидат какво представлява най-общо. Ще се предлагат дълги саморъчни списъци с публикации и цитати - иди ги проверявай.

Утре ще се обяви конкурс за директор на някой институт на БАН или за декан в някой университет. Те не желаят всеки да може бързо да разбере какво най-общо представлява новоизбрания директор/декан.

В България съзнателно се спира въвеждането на Web of Science, атестации, акредитации по европейски стандарти. Не сте ли го почувствали? Ние искаме да сме в Европейския съюз, но да си пазим нашите иширети и да си се управляваме по български. Задържай докато можеш. Това е.

ЛЛ


Edited by - moderator on 02/22/2007 15:19:52
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/26/2007 :  07:12:29  Show Profile  Reply with Quote
"България - мащеха на своите деца"
www.news.bg
26.02.2007 г.

Започва изграждането на младежки протестен палатков лагер в двора на СУ „Климент Охридски". Студентите именуват кампанията "България - мащеха на своите деца". Те протестират срещу премахването на първоначално определени територии от "Натура 2000".
Инициативата е на Университетският клуб за екология.

Лагерът ще бъде разположен в двора на университета в продължение на една седмица. На 5 март в аулата на СУ ще се проведе обществена дискусия за „Натура 2000".

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/27/2007 :  17:36:32  Show Profile  Reply with Quote
Току що научих тъжната вест, че е починал журналистът Любомир Данчев, който създаде и поддържаше сайта www.oshte.info.Любо беше наш приятел и ни е помагал да поставим проблемите си чрез неговия сайт. Вечно ще сме му благодарни за това.
Поклон и мир на праха му!

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/01/2007 :  16:15:33  Show Profile  Reply with Quote
Учени от БАН:
Кабинетът дава картбланш за съсипване на орязаните НАТУРА-терени
1 Март 2007
www.vsekiden.com

Учудването си от решението на Министерски съвет да отложи част от терените за НАТУРА 2000, за да бъдат повторно проучени и прецизирани, изразиха в четвъртък проф. Димитър Нанкинов, ръководител на Българска орнитологическа централа при Институт по зоология на БАН, и д-р Стоян Бешков от Националния Природонаучен музей при БАН.

В разпространено писмо те посочват, че орязването ще доведе до унищожаването или увреждането на отложените зони.

Учените акцентират и върху намерението на правителството да се направи ново проучване на терените, които не бяха включени в заминалия за Брюксел списък със зоните за европейската екомрежа. В България има групи организми, които се познават само от ограничен кръг специалисти, вече участвали в изготвянето на списъците със зоните за НАТУРА, и не е ясно откъде ще се намерят алтернативни учени, които да преразгледат и отложените над 30 зони, посочват двамата.

Те са учудени и от срокове за изготвяне на „неутралните“ предложения – до октомври тази година. Според тях това време не е достатъчно за изследвания, каквито са правени в продължение на няколко години.

Нанкинов и Бешков питат, ако се изготви истинско алтернативно предложения, коя ще е арбитражната комисия, която да оцени по-доброто предложение и да го препоръча.

Министерски съвет да внесе в Европейската комисия всички 225 проекто защитени зони, които са одобрени от Института по зоология и Националния природонаучен музей при БАН, както и от националния съвет по биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите, настояват учените.

“Считаме, че провеждането на “алтернативни изследвания” под натиска на инвеститори и местни власти и в непрофесионално съкратени срокове, може само да доведе до неверни резултати, а в следствие на това – и до “научно оправдано” унищожаване или увреждане на уникални кътчета от Българската и Европейска природа”, се отбелязва в писмото.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/02/2007 :  06:49:30  Show Profile  Reply with Quote
България става основен производител на дрога
www.news.bg
02.03.2007 г.

През миналата 2006 година България продължи да се превръща от заемаща първото място транзитна държава във важен производител на наркотици, пише американският Държавен департамент в годишния си доклад за търговията с наркотици в света.

В текста се отбелязва, че през 2006 г. страната ни е осъществила важни законови промени и структурни реформи, но те тепърва трябва да бъдат приложени ефективно на практика.

САЩ предупредиха, че наркотрафикът подкопава демокрацията в Афганистан, и понижиха тона към Северна Корея.


Все повече произведени в Китай химикали се откриват в нарколаборатории по целия свят, а Китай е изправен пред сериозен проблем с трафика на наркотици през границата с Мианмар и от Централна Азия.

Но корупцията в районите в Китай, където се произвеждат и преминават наркотици, ограничава това, което може да постигнат властите, пише още в доклада. Според документа Китай трябва да направи повече, за да се увери, че химикалите за законна употреба не се използват за производство на наркотици.



Злоупотребата с медикаменти по рецепти, използвани като наркотици в Стария континент, се увеличава. Това са констатации от годишния доклад на независимия Международен съвет за контрол на наркотиците, цитиран от АФП.

Според доклада в Европа има скок на употребата на кокаин.

Употребата на хероин в Западна и Централна Европа постоянно намалява, но неизменно се увеличава в Източна Европа и в страните от бившия Съветски съюз.

Междувременно две неправителствени организации - канадска група за борба с ХИВ/СПИН от Торонто и институтът"Отворено общество" в Ню Йорк обвиниха Международния съвет за контрол на наркотиците, че блокира усилията за борба със СПИН, включително предотвратяване на разпространението на вируса чрез заразени спринцовки.

На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк двете организации посочиха, че законодателството в страни като Тайланд, България и Русия принуждава потребителите на дрога да се укриват.

Едно от най-големите предизвикателства в борбата със СПИН е осигуряване на медицински грижи на наркоманите, подчерта представител на канадската организация.

и още подобни информации в www.dir.bg, 02.03.2006г.

САЩ ни разсипват в поредния си доклад
02 март 2007 / News.dir.bg
България все още има проблеми с престъпността, наркотрафика и прането на пари. Това твърди Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за търговията с наркотици в света, част от който е посветена на прането на пари и финансовите престъпления.
Като източници на незаконни печалби за организираната престъпност са посочени освен наркотрафикът, финансовите престъпления и трафикът на хора. Значението на България при прането на пари, произтича от географското й положение, относително добре развития и в сравнение с останалите балкански страни финансов сектор и слабия контрол. Въпреки че България е важно транзитно място за влизането на наркотиците в Западна Европа, не е ясно дали трафикът на наркотици е първичен генератор на криминални дейния и следствие от прането на пари в България, се казва още в доклада, цитиран от БГНЕС. Финансовите престъпления, включително измами от всякакъв род, трафикът на хора и търговия, и други дейности на организираната престъпност също създават значителни подозрения в пране на пари. Измамите с кредитни и банкови карти са също сериозен проблем. Данъчните измами са широко разпространени. Източниците за пране на пари в България произхождат от местна и международна престъпна дейност, пише още в годишния доклад. Групи на организираната престъпност действат много свободно в България. Те заплашват с физически нападения срещу официални представители и журналисти. Измамите остават проблем за България и има съмнение за връзка с финансовата система. Докато фалшифицирането на пари, ценни книжа и лични документи исторически са били сериозен проблем на България, общата дейност на българското правителство и американските служби за сигурност дадоха своя принос за намаляване на тази дейност през последните години. Няма доказателства, че висши правителствени служители са били замесени, насърчавали са или са улеснявали производството, преработката, доставката и разпространението на наркотици, или са изпирали приходите от незаконни сделки с наркотици, се казва още в документа.

Edited by - moderator on 03/02/2007 10:46:43
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/02/2007 :  11:06:17  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
От днешния в-к "Сега":
"Няма научни кадри за втория дубъл на "Натура". "Научният капацитет в областта на зоологията, ботаниката и екологията в България е количествено лимитиран и той е използван почти изцяло при изготвянето на предложенията за защитени зони". Това обявиха учени по повод решението на правителството да назначи повторно проучване на временно отложените места от списъка зони за паневропейската екомрежа "Натура 2000". Заради обвинения на недоволни от мрежата общини министрите решиха 32 места да се проучат наново до октомври от нови учени. Проектозоните са резултат от дългогодишната работа на екипите и периодът до октомври е твърде кратък, за да се отчете присъствието на всички организми там, смятат учените."
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/17/2007 :  18:35:45  Show Profile  Reply with Quote
Водещи учени зоват да спрат спекулациите с "глобалното затопляне"
17 Март 2007 | 14:28
www.news.bg

Двама водещи британски учени-метеоролози заявиха днес, че някои техни колеги прекалено драматично надценяват заплахата от т. нар. "глобално затопляне". Професорите Пол Хардекър и Крис Колиър от Кралското метеорологично общество заявиха днес на конференция в Оксфорд, че някои учени прогнозират такива катастрофални изменения в климата на Земята, които не могат да бъдат доказани с научни методи, предаде Би Би Си.

Според двамата експерти подобни прогнози вредят на авторитета на учените климатолози като цяло. Хардекър и Колиър твърдят, че "холивудизирането" на въпроса обърква общественото мнение и призовават за трезво и научно обосновано обяснение на възможните промени в климата на планетата.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/23/2007 :  15:08:46  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Тази сутрин по държавната телевизия един колега от БАН се изказа много остро срещу ръководството на БАН по повод позицията им (или по-точно – липсата на такава) по гаврата с Натура-та. Той каза – учените на БАН и администрацията на БАН – това са съвсем различни неща, ръководството на БАН не прави нищо, не работи нищо – просто си получават заплатите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/25/2007 :  20:25:48  Show Profile  Reply with Quote
БАН отхвърли "Митът за Батак" като псевдонаучна изява
www.news.bg
25.04.2007г.
Първанов: Това е провокация към историята ни
Атака иска промяна на НК заради случая с Батак
Батак срещу опитите за преиначаване на историята му
Станишев: За трагедията има многобройни неоспорими доказателства, документирани от международни анкетни комисии и чуждестранни журналисти.
В декларация до медиите председателят на БАН акад. Иван Юхновски заяви, че Българската академия на науките и Етнографският институт с музей при БАН отказват категорично да предоставят място за представяне на т.нар. проект "Митът за Батак" и настояват името им по никакъв начин да не бъде свързвано с подобна псевдонаучна изява.

Акад. Юхновски заявява, че искането на авторите на проекта да се предостави място за неговото обсъждане е неприемливо поради факта, че изказаните тези от гледна точка на науката са примитивни и необосновани и не подлежат на научна дискусия, предаде БНР.

Българската и европейската наука са събрали досега огромно количество исторически доказателства, материални свидетелства и писмени източници за кланетата в Батак и Перущица, се посочва в декларацията.

Припомняме, двама учени от Берлинския свободен университет предложиха проект, който предвижда германско-българска научна група да анализира постоянната експозиция на Историческия музей в Батак, като в същото време в София се организира временна изложба, посветена на "Мита за Батак".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/30/2007 :  13:46:52  Show Profile  Reply with Quote
Животът на един голям философ и физик www.news.bg
29.04.2007г.
За мнозина Карл Фридрих фон Вайцзекер е последният германски учен-енциклопедист - философ и физик, станал известен и с активната си дейност в полза на мира по време на Студената война. В събота на 94-годишна възраст Фридрих фон Вайцзекер почина.
Карл Фридрих фон Вайцзекер е роден на 28.06. 1912-та година в Кил. Решава да следва физика под въздействието на десет години по-възрастния от него учен Вернер Хайзенберг, с когото се запознава в Копенхаген. Фон Вайцзекер си спомня:
Така съдбата реши да насоча интереса си от света като цяло към атомната физика конкретно, която по това време беше много модерна. Интересно ми беше да разбера, как изглежда една малка планетарна система и на какви закони се подчинява тя.
Точно законите на „малката планетарна система" на елементарните частици и най-вече живота вътре в ядрото се превръща в основна научна тема за Вайцзекер, който работи под ръководството на приятеля си Хайзенберг.
През 1937-ма година, едва на 25 години, но с впечатляващи знания Вайцзекер започва да сътрудничи на Ото Хан, който експериментира с уранови ядра.
Младият учен осъзнава веднага докъде ще доведат тези експерименти. Верижната реакция на разпадане би могла да се използва за строежа на оръжие с огромна унищожителна сила.
И досега се спори много, защо въпреки това и въпреки дистанцираността си към нацисткия режим Вайцзекер остава в този проект на Ото Хан. Самият Вайцзекер, който работи всъщност не върху строежа на бомба, а на атомен реактор, твърди, че конформизма в този период от живота му е най-голямата му грешка.
По време на интернирането им в Англия до него и до Хан достига вестта за американската атомна бомба над Хирошима и Нагасаки.
Хан беше силно изплашен от това, че едно откритие е довело до такова смъртоносно оръжие, макар да знаеше в този случай, че това по принцип е възможно.
Оттук нататък девиза на учения Вайцзекер гласи: науката носи отговорността за своите резултати, дори в когато последиците им не са търсени и предвидими.
През 1957-ма година Вайцзекер и други изследователи на ядрената енергия публикуват така наречената декларация от Гьотинген, която поражда силна обществена дискусия във федералната република.
Заедно с Махкс Борн, Ото Хан и Веренер Хайзенберг, Вайцзекер заявява, че няма да участва в никакъв проект на германската армия, свързан с разработването на ядрено оръжие.
През 1970-та година Вайцзекер поема ръководството на Института за изследване на условията на живот в научно-техническия свят. И макар че този институт просъществува само десет години, той дава импулси за множество дебати в областта на разоръжаването, на екологията и развиващите се страни.
Макар и в напреднала възраст фон Вайцзекер, чийто по-малък брат е бивш германски президент, продължи да участва активно в политическите и обществени дискусии на страната. Германският учен-енциклопедист почина в събота на 94 години.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2007 :  16:05:47  Show Profile  Reply with Quote
в.Стандарт, 10.05.2007г.

9 май е и Ден на Европа и по този случай в официалното заседание на Европейския парламент в Брюксел участваха 13 Нобелови лауреати. Сред тези специални гости, изявени учени по медицина, физика и химия, шестима са лауреати за мир. Официалната церемония бе открита в 15 часа, от трибуната приветствия отправиха нобелистите. 9 май е избран за празник на Европа, защото на този ден през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман предлага на Германия съюз за общо производство на въглища и стомана. Тази проста и велика идея е всъщност предложение за трайно помирение на вечните врагове, като обединят военните си ресурси. Този съюз е зародишът на днешната обединена Европа.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/17/2007 :  16:07:37  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
В един близък по тематика форум - повечето го знаете, но някои може и да не го знаят, току-що се получи едно съобщение, което ще го пейстна тук, заедно с моята реакция на това съобщение. Важни са и двете, според мен. Ето:

>
Да спасим територията на физичните институти на БАН на 8-ми км!
Колеги, предстои реституция на територията на БАН на 8-ми км, където се намират физичните институти на БАН. Очевидно, не можем повече да
разчитаме, че управляващите в БАН ще защитят центъра по физика след
като се стигна до това.
В БАН има юристи и колеги с широки познания във всички области.
Помогнете! Да предложим заедно идеи и да действуваме, докато не е
късно и от БАН остане само Централното управление с чиновниците в него.
Това ще бъде най-големия принос на този форум за науката в България,
ако съумеем да спасим този център на физиката от разграбване. Да спрем
това безумие преди булдозерите да влязат на територията на 8-ми
километър и да започнат да се издигат огради, а после бензиностанции и
казина!
ст.н.с. І ст. дфн Савчо Тинчев
Институт по електроника при БАН
>



Това е много интересно съобщение! По много линии!

Първо, то показва, че безхаберието на некадърната номенклатурна
комуно-ченгесарска групировка, наричаща себе си ръководство на БАН, е
задминала всички граници, щом досега не е намерила никакъв начин да
спаси цели обречени институти!!!
Второ, съобщението показва, че днешната "държавна власт", самата тя
комунистическа, безхаберна, некадърна и етническа (представлявана и от
антиконституционна партия), явно няма никакво доверие в БАН-ската
групировка, щом досега едната комуно-групировка не е оказала никакво
съдействие на другата комуно-групировка. А може би некадърната
групировка, наричаща себе си ръководство на БАН, ИЗОБЩО НЯМА НИКАКЪВ
ИНТЕРЕС ДА ЗАПАЗИ ГОРЕУПОМЕНАТИТЕ ИНСТИТУТИ? Най-вероятно е така!
Трето, тъй като аз самият имам да получавам пари от БАН, немалко, по
влезли в сила съдебни решения, а некадърната номенклатурна
комуно-ченгесарска групировка на БАН НЕ МИ ГИ ПЛАЩА ВЕЧЕ ГОДИНИ,
използвам случая да припомня факта и да обърна внимание на евентуално
четящите тук представители на държавни органи, които най-накрая би
следвало да си размърдат определени държавни органи и да вземат да ми
изплатят дължимите средства!!!
Четвърто, за тези, които не знаят и не разбират за какво точно става
дума, обяснявам, че присъдените ми от съда средства са за ОСЪЩЕСТВЕН
НАД МЕН ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ В НЕЩОТО БАН, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТ ГОДИНИ,
от една престъпна комуно-групировка в един така наречен институт при
БАН, криеща се зад комуно-понятия като "научен съвет", "колективен
орган" и прочие. Ако една счетоводителка ощети едно предприятие с
хиляда лв., може и да влезе в затвора. Но когато една
комуно-групировка, криеща се зад комуно-понятия като "научен съвет",
"колективен орган" и прочие, осъществи пладнешки грабеж над някого в
продължение на ДЕСЕТ ГОДИНИ в тази така наречена държава, може още
дълги години да няма кой да изплати парите ти, присъдени ти от съд за
този грабеж!
Между другото, във връзка с твърдението - на почти всичките българи -
че това нещо тук изобщо не е никаква държава, чувам, че днес дори
ченгесарски вестник като "Труд" е написал на първа страница статия със
заглавие "Държавата е на автопилот"!
Чувам също така, че например по морето се е върнал рекетът над хора от
страна на групировки както по времето на Беров и Виденов!
Чувам още, че номиналният президент на нещото наречено държава, а
всъщност агент "Гоце", се канел днес да чества годишнина от основаване
на поделение на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!!

Та някакви си научни институти били обречени!? Голяма работа!

Къде още днес отива тази "държава", а?

Питам за това нормалните хора в този форум! Естествено, че не питам
виновниците за безобразията, безхаберието и престъпленията в БАН!

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/13/2007 :  11:49:13  Show Profile  Reply with Quote
В БАН смятат, че им гласят ликвидация11 юли 2007 / News.dir.bg
Спешно готвят не съкращения, не закриване на отделни институти, а ликвидирането на БАН. Това е предупредил на извънредно заседание на управителния съвет на Академията нейният председател академик Иван Юхновски преди 5 дни.
Новината съобщи за Дир.бг заместник-директорът на Института по космически изследвания ст.н.с. Лъчезар Филипов. Става въпрос за добре подготвяна акция на министъра на образованието Даниел Вълчев, който смята, че наука у нас може да се прави в университетите, каза Филипов. Вълчев е готов да закрие БАН, а ние отдавна нямаме нищо общо с МОН, който целево пренасочи цялото си финансиране към университетите – ние сме тематично вече по-скоро свързани с енергетиката, икономиката, екологията, твърди зам.шефът на Института по космически изследвания. Вълчев е поредният министър, който се цели в БАН (и в нейния бюджет). Първо от МОН са изпратили въпросници на отделните институти за това какви са приоритетите им и каква работа са свършили. После анкети са изпратени до всички вузове в България, но с въпроси като „Кои от дейностите на БАН бихте могли да извършвате? Почти всички университети, с изключение на Софийския, са се заклели, че са способни да вършат работата на учените от БАН и че нямало нужда от тях. Вълчев е готов да раздели бюджета на академията между тях, а после ще се окаже, че половината са нелигитимни или неспособни за нищо, заяви ст.н.с. Филипов. Преди 2 месеца доклад на Световната банка посочи, че академията само харчи пари и съставът й трябва да бъде „оптимизиран”. Съгласен съм, че след като много кадърни учени заминаха за чужбина или просто напуснаха академията заради унизителните заплати, 50% от персонала не става за чеп на каца, но за 24 часа може да се разбере кои са тези хора. Но това е работа на самата Академия. Защо да се ликвидира една 130-годишна институция, след като вече е част от европейската наука, пита ст.н.с. Филипов. МОН е първостепенен разпоредител на бюджета на БАН, обясни за Дир.бг председателят на БАН академик Юхновски. Според него няма официални данни за закриването на академията, но "на плодна круша с прът се ходи". Засега няма и някакви обосновки, тъй като БАН с нейния мизерен бюджет се нарежда на 590-то място сред 3600 научни организации, смята академикът.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05