http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висше образование и глобализация
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/11/2007 :  11:55:41  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator...Нобеловата награда за физика е втората, която се връчва тази седмица. В понеделник беше присъдена наградата за медицина на двамата американски изследователи Марио Капечи и Оливър Смитис и на англичанина Мартин Евънс...
Ами, да кажа две думи и за Нобеловата награда от моята научна област - Тази година носителите, както прочетохте, са двама американски граждани и един британец за техните изследвания на стволовите клетки: Марио Капеки (70-годишен) и Оливър Смит (82 г.), заедно с британеца Мартин Евънс (66 г.). В мотивировката за премията се посочва, че техните изследвания са приложими в почти всички области на биомедицината и са база за развитието на нови терапии. Те са известни в научния свят като автори на т.нар. “изкуствено създадена мишка” (истинска мишка, не компютърна ), чиято цел е да се покаже ролята на различните гени в развитието на човека и заболяванията, които го съпътстват. В съобщението, разпространено от Каролинския институт, който всяка година връчва Нобеловите награди се казва още: “Изследването на тримата наградени включва достижения от всички области на биомедицината. Неговото значение за разбиране функциите на гените ще расте в десетилетията, които предстоят”. Създадената от тримата учени “изкуствено моделирана мишка” вече се използва в медицината за симулация на различни заболявания, както и за наблюдения върху жизнените функции на здравия организъм.
Капеки е роден в Италия и по неговите собствени думи е израснал на улицата, докато майка му е била в нацистки концентрационен лагер. По-късно става американски гражданин, също както и роденият във Великобритания Смит. „Премията е признание за нашите общи усилия”, коментирал Марио Капеки, който преподава в университета в Солт Лейк Сити, щата Юта. Еванс също е британец, като продължава да работи в родината си – в Университета в Кардиф.


А ето и още нещо актуално по темата "Висше образование и глобализация" (това е от радио Ватикана, от 09.10):

Папските университети тържествено откриха новата академична година
Познанието, като средство за църковна мисия. Това бе общият елемент при тържественото откриване на новата академична година в трите папски университета Урбаниана, Санта Кроче и Грегориана.
„Без любовта към другите, особено към най-бедните, всяка наука става излишна”, подчерта ректорът на Урбаниана кардинал Иван Диас пред преподаватели и студенти. Академичното обучение помага да се навлезе в божествената тайна в името на една цел: защитата на доброто, чрез интелекта на онзи разум, вдъхновяван от вярата и милосърдието”. Това е особено важно в днешния свят, подчерта кардинал Диас, в който всичко изглежда временно, дори изборът на живот, в който всичко се подлага на съмнение, а човекът се чувства абсолютен господар на живота и на смъртта.
За Прелата на Опус Деи и Велик Канцлер на Папския Университет Санта Кроче, монс. Хавиер Ечевария, днес се чувства необходимостта от „обновление на академичния и духовния живот, за да се изпълни поверената от Господа мисия”. Още повече в съвременния контекст на едно „общество, белязано от кризата на културата и кризата на идентичността”. Затова именно университетът може да бъде едно от най-квалифицираните места в търсенето на „подходящи пътища за излизане от тази ситуация”. От своя страна ректорът, монс. Мариано Фацио, припомни думите на Бенедикт ХVІ за непрекъсната интергация между вяра и разум, тъй като разума разширява хоризонта на човека и го прави способен да види решенията на тежките проблеми, поставени от съвремието.
По традиция, тържественото откриване на академичната година на Папския Грегориански Университет се проведе в римската църква Св.Игнаций Лойола, с литургия отслужена от ректора йезуит отец Джанфранко Гирланда. В препълнената от студенти, преподаватели, дипломати и държавни представители църква той обяви началото на 457-та академична година. В поздравителното си слово той припомни миналогодишната визита на Папа Бенедикт ХVІ в университета и неговата заръка: „Греориана да обедини с креативен дух постоянството на вярата със собствената история, за да не се изгубят автентичните корени, а също така университета да бъде открит към актуалната действителност, за да отговори на нуждите на Църквата и на съвременния свят”. Ректорът потвърди и традиционните цели на най-престижния папски университет: интелектуално и духовно формиране в служба на Църквата и обществото. Само така, със своята особена натура и универсалното виждане на Св.Игнаций Лойола, Грегориана може да се впише в процеса на интергация между европейските университети. За това спомага „вниманието на Общността на Исус към интеркултурата и интеркултурността, както и особената връзка с Римския Папа, който е върховен модератор за преподавателите и студентите от петте континента”.

Почуствахте ли се и вие, като мен, малко по-добре, като го прочетохте това нещо ? Вижте само, колко точно е казано - и за мисията на науката и университетите, и за интеграцията, и за всичко...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/16/2007 :  08:01:35  Show Profile  Reply with Quote
Пропищяха от българи, клониращи кредитни карти
16 октомври 2007 / News.dir.bg
Източноевропейски престъпни групи изпращат свои членове, които са с техническо образование, да извършват измами с банкови карти в Ирландия.
По данни на властите загубите от техните действия възлизат на над 13 милиона евро годишно, съобщава вестник “Айриш Екзаминър”, цитиран от "Фокус". Престъпните групи, които са предимно от Русия и България, от началото на годината са източили над 3 милиона евро от банкомати в Ирландия, като броят на Интернет измамите се е увеличил с близо 40%. Въпреки въвеждането на специалната технология с чипове и пинкод през 2004 година, измамниците все още успяват да “клонират” дебитните и кредитни карти. Престъпниците получават информация от свои лица в ресторанти или магазини, където хората използват картите си. Данните, записани в картата, се разчитат от специална машина, която е не по-голяма от пакетче дъвки. Измамниците се местят от една страна на ЕС в друга след като полицията попадне на следите им, пише вестникът.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/18/2007 :  09:55:28  Show Profile  Reply with Quote
НС прие законопроект за признаване на професионалните квалификации
18 октомври 2007 г. 10:32 ч.
www.actualno.com

Граждани на държави членки на ЕС, които притежават доказателства за професионални квалификации, придобити в друга държава членка, да могат да упражняват регулирана професия в България в съответствие с българските закони.

Това предвижда законопроект за признаване на професионалните квалификации, приет на първо четене от парламента.

Законопроектът беше подкрепен единодушно от 143 народни представители.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/18/2007 :  12:17:12  Show Profile  Reply with Quote
Британските спецслужби търсят геймъри за работа
Привличат компютърни маниаци между 8 и 34 г. за тайни агенти
www.vsekiden.com
18-10-2007

Британските спецслужби набират за работа геймъри, любители на виртуалните шпионски игри като Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent, пише „Таймс”. За тази цел правителственият център за комуникации – тайно подразделение, специализирано в прослушване и проследяване на информацията, ще помести непосредствено вътре в игрите обява за набирането на геймъри.

Прессекретарят на центъра обясни, че по този начин неговата организация се надява да намери сътрудници, които разбират много от компютри, съвременни технологии и изобщо „мислят бързо”. От организацията казват, че обявата е насочена към представители на мъжкия пол на възраст от 8 до 34 години.

На най-младите, за които е още рано да започват работа, пък се казва, че в бъдеще те имат реален шанс да станат истински таен агент. Вестник „Таймс” отбелязва, че геймърите, които мислят, че могат да станат Джеймс Бонд, трябва да бъдат внимателни. Правителственият център за комуникации, който се занимава с прослушване на записи, както и защита на държавните компютърни системи от хакери, се интересува преди всичко от програмисти.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/30/2007 :  16:41:23  Show Profile  Reply with Quote
Източна Европа оглупява от изтичане на мозъци
в. Сега
29-10-2007
Без реформи в образованието бившите комунистически страни са обречени на мизерия
Обичайната представа за Източна Европа е обичайно погрешна. Малцина вярваха, че комунистическата ледена шапка ще се стопи така бързо през 1989 г. А сегашният икономически растеж изглеждаше невъобразим в началото на 90-те години на миналия век. Сигурно ли е, че нищо не може да извади от релсите мощния локомотив на икономическия растеж? Истината е, че нещо може - недостигът на сиво вещество.
Досега районът се радваше на двойния попътен вятър на евтината работна ръка - извратена изгода от комунистическото управление - и бързата икономическа интеграция с богатата половина на континента. Голямото предизвикателство занапред не е да станат по-ефикасни с цел да поевтинят производството си, а да станат по-изобретателни, за да бъдат по-добри. Това зависи главно от количеството и качеството на наличната мозъчна сила.
Жаргонът на икономистите за мозъчна сила е „човешки капитал". Ново изследване на Лисабонския съвет - проницателен мисловен тръст, базиран в Брюксел - очертава някои заплашителни тенденции. Бившият комунистически Изток на днешния Европейски съюз има изостанала индустрия, мрачна демографска картина и демодирани университети на повечето места. Изтичането на мозъци може да е необратимо.
Това изследване трябва да стане задължително четиво на дебелоглавите, самодоволни и ояждащи се политици в Източна Европа. Само две страни са над средното западноевропейско равнище: Словения - благодарение на своето богатство, и Турция - поради бурния си демографски растеж. За повечето други пропастта на човешкия капитал е широка и вероятно ще продължи да се разширява, вместо да се свива.
Един от факторите, на които проучването дава качествена оценка, е надареността на човешкия капитал, което означава заложбите, получени от родителите, официалното образование и професионалното обучение. По този показател Словения стои над другите, като инвестира около 156 000 долара за квалификацията на всеки работещ. В сравнение с нея България, Румъния и Словакия не достигат и половината от тази сума. Този показател за Западна Европа е над 240 000 долара.
Освен това богатата част на Европа използва в по-голяма степен наличната си мозъчна сила, защото има повече трудово заети хора, които оставя да работят все по-дълго. Обратното е в Хърватия, Полша и Словакия, които се представят твърде зле. Западноевропейските служители имат и по-добра комуникация: всяка новоприета в ЕС страна стои под средното западно равнище по проникване на интернет, а всички, с изключение на Естония и Словения, са много назад по електронно администриране (наричано също електронно правителство).
Резултатът е очевиден. Само Словения, където през 2002-2003 г. са регистрирани средно по 42 патента на 1 млн. души, се доближава по този показател до Западна Европа, в която на 1 млн. души се падат средно по 200 патента годишно. Само Словения, Чехия и Хърватия харчат едва половината от средния за Западна Европа дял от 2.2% от брутния вътрешен продукт за изследвания и развитие.
Положението не е безнадеждно. Ако се вярва на международните сравнения (които могат да бъдат много подлъгващи), средното образование в повечето бивши комунистически страни е сравнимо с равнището в Западна Европа, факт е, че Естония и Чехия показват по-добри резултати от всички западноевропейски страни, с изключение на Финландия и Холандия. Образователните реформи в Унгария, Словакия и Словения също дават плодове.
Но това е само началото. Бившите комунистически страни се нуждаят от радикални реформи във висшето образование; в кофата за боклук трябва да отиде старата бюрокрация от комунистическата ера с нейното монополистично, чиновническо и безрисково мислене. Това ще е трудно: хората, които имат най-голяма нужда от промяна в образователните министерства и ректоратите, са точно управляващите.
Второ, не е достатъчно да се обучават младите хора: лошата демографска картина означава, че хората от всички възрасти трябва да придобиват нови умения и да работят все по-дълго. „Всеки работещ под 65 години е прекалено ценен, за да бъде пенсиониран рано", се казва в проучването.
Без такива реформи двете половини на Европа ще спрат сближаването си и ще започнат да се раздалечават. Бедните страни са непривлекателни за иновации, имат лоши обществени услуги, нездравословна работна среда и мрачен изглед. Така те си остават бедни и застаряват, преди да забогатеят. Без някои големи и спешни промени тази съдба очаква повечето бивши комунистически страни: тъжно за тях, но лошо и за Западна Европа.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/07/2007 :  14:46:31  Show Profile  Reply with Quote
Побеждават слушателите, а не ораторите
karierist.com 07.11.2007

Животът е странно нещо. Мислите, че ораторите са тези, които управляват света? Грешите! Светът се управлява от слушателите. Песента не е хубава, докато слушателите не го кажат, а идеята не е добра, докато слушателите не я оценят. Дори в бизнеса е налице явна дискриминация: слушателите винаги дават оценка на ораторите.

Затова не е изненада, че умението да слуша е едно от основните качества, които трябва да притежава всеки човек, правещ кариера. Това умение е вратичката, която ни отваря достъпа към най-ценното в нашия свят – към информацията.

Умението да слушате ефективно е търсено във всеки един служител. Трябва не само да слушате, а и добре да анализирате получената информация. Грешки в разбирането могат да струват милиони пари, ако са направени по време на важен бизнес-разговор.
Добри слушатели – лоши слушатели

Какви са характеристиките на тези две групи хора? В резултат на изследване, проведено в САЩ в края на 90-те години, са групирани основните признаци на добрите и лошите слушатели, които посочваме по реда на намаляване на важността им:
Добър слушател:

* Поддържа визуален контакт.
* Внимателен и отразяващ невербалното поведение на говорещия.
* Изслушва без да прекъсва.
* Преди да отговори, чака говорещият да приключи.
* Любезен, като го показва по вербален (с думи) и невербален (с жестове) начин.
* Задава въпроси нямащи характер на съждение.
* Повтаря или обобщава казаното от говорещия, за да уточни че е разбрал вярно мисълта.
* Осигурява конструктивна (вербална или невербална) обратна връзка.
* Съпричастен към това, което чува.
* Показва интерес към говорещия като към човек.
* Демонстрира загрижено поведение и желание да слуша.
* Не критикува и не проявява субективност.
* Непредубеден
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/11/2007 :  12:27:52  Show Profile  Reply with Quote
Първанов възхитен от образованието в Катар
by newswriter on 10/11/2007 2:15 PM
www.kafene.net
The Peninsula
Qatar

Българският президент Георги Първанов изрази възхищение от забележителното развитие на образованието в Катар, като заяви, че е силно впечатлен от превъзходните университети и много добре подготвените и прогресивни учебни програми. Програмите за научни разработки и изследвания, отличните условия за работа и ориентираните към бъдещето планове са направили силно впечатление на Негово превъзходителство Първанов.

Първанов каза това по време на визита заедно с жена си Зорка Първанова в Града на образованието в Доха.

Те бяха посрещнати в медицинския колеж Weil Cornell-Qatar от заместник-председателя на Катарската фондация за образование, наука и развитие на общността д-р Сейф ал-Хиджри и вицепрезидента по въпросите на образованието д-р Шейх Абдула бин Али ал-Тани.

Д-р Шейх Абдула бин Али ал-Тани информира много подробно българския президент и придружаващата го делегация за историята и постиженията на Града на образованието и различните етапи от развитието му, като посочи ориентацията му към бъдещето, неговата образователна философия, плановете за развитие.

Великолепната идея за създаването на това образователно звено дойде от Емира Н.В. Шейх Хамад бин Халифа ал-Тани и председателя на борда Н.В. Шейх Мозах бин Насер ал-Миснед в тяхното желание да усъвършенстват образователния процес в страната, да разнообразят източниците на знание, да развият научните изследвания и да открият едни от най-престижните университети от световна класа.

Той съобщи накратко за други образователни центрове и институции като Детския канал на Ал Джазира, Катарската асоциация на диабетиците, Центъра за медицински изследвания "Сидра", Центореве за обществено развитие и много други.

Създаден след споразумение с Cornell University и Катарската фондация през 2001 Weill Cornell Medical College- Qatar (WCMC-Q) е част от Медицинския колеж на Корнел в Ню Йорк и е един от най-известните медицински изследователски центрове в САЩ, каза той.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/16/2007 :  18:41:53  Show Profile  Reply with Quote
Вече 32 университета са обхванати от студентските протести във Франция
16 ноември 2007 г. 19:15 ч.
Заради манифестации и митинги изцяло са преустановили работа 7 университета, а два са блокирани от стачници.
БТА, www.actualno.com

Продължаващите вече седмица студентски протести във Франция обхванаха днес 32 университета в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на министерството на висшето образование и научните изследвания заради манифестации и митинги изцяло са преустановили работа 7 университета, а два са блокирани от стачници.

Студентите протестират срещу плановете на правителството да засили автономията на университетите, като те преминат постепенно от държавно към частно финансиране.

Според студентските съюзи тази реформа може да доведе до прекалена комерисализация на образованието, да снижи нивото му и да направи университетите по-недостъпни за по-бедните.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/18/2007 :  21:30:04  Show Profile  Reply with Quote
Българската Италия
Виолина Христова, ProntoSofia.com
news.bg
19.11.2007
Италианските селища и местности, за които се твърди, че имат български произход, са поне стотина на брой: Болгаре - до Бергамо, Болгер- до Терни, Болгери - до Ливорно, Булгариа ди Чезена - до Форли, Булгарограсо - до Комо...
Но най-истинското - и като название, и като история от тях е като че ли Челле ди Булгериа, на 100 км. от Салерно. Името означава Килии от България.

До селото, разположено в южната област Кампания, се стига след едночасово пътуване с кола от град Салерно. Виещ се планински път ви отвежда до долината Мингардо, която се намира в подножието на връх Булгериа. Панорамата е великолепна.

Оприличаван на излегнал се лъв, високият 1225 метра връх докосва с южния си склон Средиземно море.

До тези южни земи прабългарите пристигат през IX век от намиращото се по на север херцогство Беневенто, където се били установили два века по-рано. Челле ди Булгериа носи името си от 1861. До тогава е било квартал на селището Рока Глориоза.

Повечето от 2000-те жители на Челле ди Булгериа не познават историята на местността.

Създадената преди десетина години културна асоциация се опитва да пробуди историческото съзнание. Някои от участниците в нея още помнят участието си в младежките си години в местната музикална банда „И булгари" (българите).

Челле ди Булгериа смята себе си за съвременно село, тъй като основаването му се дължи на заселването около монасите, дошли тук през Средновековието. Самото име Челле (килии) напомня за монашество, а Булгериа се свързва с близкия връх, който пък е наследил името си от прабългарите.

С разкриването на българските корени през 1986 се заема дон Пепино Каталдо, завеждащ по онова време Семинарията на близкото селище Поликастро Бусентино.

Дон Пепино идва по тези земи още през 1964 след ръкополагането му за свещеник. Сред многото задачи, с които трябва да се заеме в ролята си на епископски секретар, е и тази да проучи местната история.

В своето изследване, за което използва над 50 източника, дон Пепино описва подробно различните етапи в емиграцията на българите на Апенините.

Първото преселение е през 452, когато като съюзници на хуните българите отиват във Фриули, Северна Италия. След като биват отблъснати обаче, се връщат по долното течение на Дунав.

Втората и третата вълна на българите са през VI век. Тогава българите пристигат в Италия като част от византийската войска, която дебаркира в Сицилия.

Едва при четвъртото емигриране през VII век прабългарите оставят по-трайни следи.

Както пише в изследването си за тях Винченцо д'Амико, през 667 в Италия влиза мирно синът на Кубрат - Алцек, който преди това се е разделил с братята си, сред които е и Аспарух.

Алцек и неговите хора искат да останат на територията , управлявана от Лонгобардите. Намеренията им обаче са попарени от тогавашния крал Гримоалдо, който отпраща българите в Беневенто, Южна Италия.

Там ги посреща дружелюбно Ромуалдо, син на Гримоалдо, който им дава земи за заселване, по онова време безлюдни - в Сепино, Бояно, Изерния.

Така прабългарите, от една страна получават помощ, а от друга, се превръщат в хората, които ще разработят неразораните полета на Юга, и по-точно Пестум, Палинуро, Поликастро Бусентино.

Своеобразната благотворителност дава импулс за развитието на земеделието и овцевъдството по тези земи, които по онова време са били единствено места за лов.

Петото и шестото заселване на прабългарите са пряко свързани с долината Мингардо и околностите.

Така постепенно, както пише изследователят Джузепе Антонини, „изменяйки език, навици и религия, българите стават италианци".

Според Антонини към 830 прабългарите биват изгонени от първоначално населените от тях места, след което се насочват към планинското възвишение, на което по-късно ще дадат името си.

Изследователят Пероне-Капано пише, че „отчаянието на тези българи номади" било толкова голямо от преследванията заради вътрешните войни в Беневенто и Салерно и заради набезите на маврите, че се принудили да поискат убежище при гръцко-италианските монаси. Те обитавали пещери и отшелнически места в Южна Италия.

В „Анали на Италия" Антонио Муратори пише, че през 940 свети Нило да Росано, на път за манастира до Чентола бил взет за българин - заради расото си, бастуна и лисичата кожа, с която бил наметнат.

Това доказва, че българите били познати и със специфичните си дрехи.

Но защо прабългарите се установяват именно в долината Мингардо, в подножието на Булгериа?

Предполага се, че мотивите за това са номадският начин на живот, който водят, както и фактът, че са можели да служат като наемници на местните крале и принцове.

Благоприятен бил и местният климат, както и гостоприемството на монасите. Освен всичко друго, зоната се смятала и за удобно прикритие от набезите на морските пирати.

Около пещерите в подножието на планината прабългарите намират не само убежище. Там те създават и потомства, с които поставят началото на селища, съществуващи и до днес - Сан Северино, Сан Костантино...

Като познавачи на строителния занаят те възстановяват и старинни центрове като този в Рока Глориоза, замъка в Чентола.... Или, както отбелязват историците, праотците ни идват в Италия не само за да населят земите й, а и за да внесат културата си по безлюдните територии.

Свидетелство за това са поясите от квадратни и масивни стени, оставени от наследниците на Алцек.

И до днес най-почитаните светци по тези места са свети Никола, света София и свети Йоан Предтеча.

Смесвайки се с други европейски народи - италийци, гърци и германи, българите оставят на днешния италиански народ много неща, пише Винченцо д'Амико.

Смята се, че прабългарите, населявали Италия, стоят в произхода на много от фамилните имена на Апенините, които имат в корена си „булгаро" - българин.

Въпреки че в днешна Южна Италия тези фамили са рядкост, това съвсем не е така за богатата северна част на страната.

В телефонните указатели на Милано и Торино например има поне десетина души с фамилното име Булгаро и близо 30-ина с фамилията Булгари, по подобие на световноизвестния бижутер.

Семействата с фамилни имена Булгаре, Булгарело, Булгарини, Булгарино, Булгарон са поне 200 на брой.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/12/2007 :  15:53:40  Show Profile  Reply with Quote
Русия спира работата на Британския съвет
by newswriter on
www.kafene.net
12.12.2007
Руското правителство информира Британския съвет, че прекратява дейността му от 1 януари 2008 година по цялата територия на Русия, освен неговия в офиса в Москва. Като причина е посочена липсата на нормативна база за работата на Британския съвет. Той работи в Русия съвсем законно, докато Москва се опитва да затегне условията за дейността му, заяви ръководителят на съвета в страната. Руското външно министерство смята, че Британският съвет провежда дейност на територията на страната "без каквито и да било правни основания". Неговият директор в Русия Джеймс Кенеди заяви в интервю за ВВС, че Британският съвет работи в страната съвсем законно на основата на договор от 1994 за културно, образователно и научно сътрудничество. Освен това, през последните 3-4 години съветът е в тесни връзки с руските власти, особено с данъчната служба, за да бъде сигурен, че работата му съответства напълно за законите, допълни Кенеди. По неговите думи, през последните 10 години Британският съвет се е опитал да води преговори с руските власти за сключване на нов договор, в който подробно да бъде описан юридическия статут на съвета в Русия, както и аналогични руски центрове във Великобритания. Руската страна обаче е отказала да подписва подобен договор. Джеймс Кенеди заяви, че според него, подписването е било забавено умишлено и, че всичко, което става в момента е свързано с политическите проблеми между Великобритания и Русия. Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като Великобритания обвини руски бизнесмен и бивш служител на тайните служби, че е убил свой бивш колега от ФСБ и британски гражданин през ноември 2006 в Лондон. Москва отказва да екстрадира Андрей Луговой, тъй като руската конституция не позволява това. Лондон и Москва експулсираха дипломати във връзка със скандала.

Москва затвори Британския съвет - бил конспирация
15 декември 2007 / News.dir.bg
Обтегнатите отношения между Великобритания и Русия се влошиха още повече след като вчера руските власти наредиха на центровете на Британския съвет в страната да преустановят дейността си.
Това пише днес британският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА и BgNewsroom. Но Британският съвет се зарече да пренебрегне заповедта и да продължи да работи, отбелязва изданието.
В Москва "шумотевицата, раздута в Лондон около ситуацията с Британския съвет, е неразбираема, защото на Великобритания отдавна бяха известни всички факти", коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС. По думите му британската страна "конспиративно откри голям брой офиси в Русия, без да го съгласува с руската страна. Те се занимаваха с търговска дейност и не плащаха данъци. Това противоречи на Виенската конвенция и на руското законодателство". "Великобритания де факто призна тези нарушения след многократните напомняния да плати данъците, което категорично отказваше да направи преди това", подчерта министърът.
Според цитиран от "Индипендънт" говорител на Британския съвет обаче неправителствената организация спазвала всички закони, включително данъчните и трудовите норми, и няма намерение да прекрати дейността си. Много анализатори смятат, че решението на Русия вероятно е израз на нейното негодувание срещу Великобритания във връзка с шпионската сага, пише вестникът. Изданието отбелязва, че британският външен министър Дейвид Милибанд е определил решението на Русия като "много сериозно" и е подкрепил намеренията на Британския съвет да продължи работата си.
Вчерашната необичайна конфронтация заличи надеждите за бързо решаване на най-тежката криза в англо-руските отношения след края на Студената война, пише и "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че мнозина дипломати са изразили учудване и недоволство от наказването на една неправителствена организация заради политически причини. Изданието напомня, че Великобритания изгони четирима руски дипломати през лятото. През лятото дори се стигна до временно затваряне на британския визов център в Москва.
Отношенията между двете страни се вледениха, откакто Русия отказа да екстрадира Андрей Луговой, издирван за убийството на Александър Литвиненко през ноември 2006 г.

Edited by - moderator on 12/15/2007 09:24:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/15/2007 :  09:36:40  Show Profile  Reply with Quote
Япония в сблъсък с капиталистическата култура
14.12.2007, 12:55
Money.bg

Президентът на Токийската фондова борса (TSE) призна, че Япония в културно отношение не е готова за суровия капитализъм в западен стил, пише Times. За да може Токио да възвърне значението си на световен финансов център, са нужни наистина решителни стъпки.

Учудващо искрените отговори на Атсуши Саито идват в момент, когато чуждестранните инвеститори започват все по-основателно да се притесняват за бъдещето на фондовия пазар в Токио - единствената голяма борса в света, която тази година ще завърши на отрицателна територия.

Опитите на чуждестранните фондове да провокират промяна в нагласите към акционерите са се провалили. Така че Саито има основания да говори за „много сериозен културен проблем".

През 2007 г. корпоративна Япония въведе фактически непреодолими бариери за чуждестранното поглъщане на компании, което доведе до обезсилване на пазара.

Някои по-активни мениджъри на фондове се опитваха да настояват за по-солидна защита на интересите на акционерите в японските бордове на компании - опитът им не успя.

Саито обяснява: "В Япония има идея, че корпорациите не трябва да преследват само максимизация на печалбите, но и да работят за своите служители и за обществото като цяло. Тази гледна точка в нашето общество е широко приета, така че е трудно да се наложи идеята, че компаниите се притежават от техните акционери".

Имаше сериозни критики за ниските стандарти на управление на японската корпоративна сцена. Чувствителна финансова информация се процежда навън, в списъците на акционерите на много привидно независими компании се включват значителни дялове от компаниите - майки, малко бордове имат външни директори.

Обяснението според Саито е просто: TSE е технически регулатор и има желание да промени поведението на тези компании, но на практика няма силата.

Особено притеснителна е темата за кръстосаната собственост на акциите. Типичен пример е Nippon Steel, който се бои от намесата на някой голям играч като например Arcelor Mittal и е изградил мрежа от дялови участия с клиенти и дори конкуренти в бранша.

Предвид важността на Nippon Steel като японски шампион, според Саито да се атакува стратегията на Акио Мимура, президент на Nippon Steel, ще е „много смело".
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/17/2007 :  17:05:10  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Русия спира работата на Британския съвет
...

Галя, ама ти явно не знаеш къде да търсиш най-смешните изяви на моите приятели от КГБ; ето какво каза, преди по-малко от седмица, не кой да е, а секретарят на Съюзната държава Русия-Беларус Павел Бородин:
quote:
Мы стремимся в Евросоюз, но я уверяю вас, что через 5-7 лет Евросоюз будет стремиться в Союзное государство", - заявил он журналистам.
"А что у них там есть, кроме пива и сосисок?" - спросил П.Бородин, сам же ответив: "Ничего нет". В то же время "у нас", по его мнению, "все есть: огромная территория, национальные проекты, рабочие места и востребованность".


А иначе - точно по темата за глобализацията - днес четох едно интервю с Юлиан Попов - а неговото мнение по въпроса за мен тежи, понеже става въпрос за човек, който е доказал, че що се отнася до висшето образование, вижда зад хоризонта - та, ето какво казва той там:
quote:
Въпрос: Вие сте консултант на Open University за Източна Европа. Какво научихте от този опит?
Отговор: Това беше първият ми консултантски договор във Великобритания. Научих много технически неща и едно по-съществено нещо - университетите навсякъде са хаотични системи. Освен това понаучих доста за това какво означава класова борба и класова омраза. Описал съм ги в романа си "Островът на мъглите". В България много се говореше по мое време за тези понятия, но винаги съм смятал, че те са малоумни идеологически измишльотини. В Англия ги видях и много им се зарадвах.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/19/2007 :  06:58:37  Show Profile  Reply with Quote
Министерството на културата в стрес от Путин
news.bg
19.12.07
Българското Министерство на културата отказа да присъедини към протеста на европейските културни институти срещу решението на руския президент Владимир Путин да прекрати дейността на офисите на Британския съвет в Санкт Петербург и Екатеринбург под предлог, че дейността им е незаконна и са извършвали финансови машинации, съобщава "Новинар".
Вчера организации от 18 държави, между които "Гьоте институт" и "Институт Сервантес", изпратиха нота до руския министър на културата Александър Соколов срещу този "акт на дискриминация".

"Благодарни сме за подкрепата и смятаме, че това е признание за каузата на Британския съвет", заяви говорителят на английското посолство в Москва.

"Британският съвет не е политическа организация, тя се занимава с културен и образователен обмен и не може да реагира в случая, но дейностите ни в Русия са съзвучни с тамошното и международното законодателство", коментира Любов Костова, която отговаря за връзките с обществеността на софийския офис.

В Министерството на културата отказаха да заемат еднозначна позиция по международния скандал, заявиха, че въпросът е по-скоро в компетенциите на външния министър (който в момента е в Белград - б.р.) и пожелаха да отговорят на "Новинар" писмено.

В рамките на редакционното приключване на броя това не бе сторено.

Зам.-министър Явор Милушев също отказа да обсъжда казуса по телефона.

"Министерството на културата си спестява отговорността и прехвърля топката на министър Калфин, но би било добре като демократична страна България да се разграничава системно от практиката на руското правителство да саботира демократичния процес в Русия - коментира депутатът Николай Михайлов, който е член на парламентарната комисия по култура. - Собственият ни национален интерес предполага самоопределение и оценка за ставащото там".

Според Михайлов, днес Народното събрание вероятно ще излезе със становище по случая.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/14/2008 :  12:52:11  Show Profile  Reply with Quote
Руското Външно вика британския посланик за обяснения
14 Януари 2008 | 12:04
www.express.bg

Посланикът на Великобритания в Москва Антъни Брентън е извикан в руското външно министерство във връзка със ситуацията около Британския съвет, съобщи източник във външнополитическото ведомство, предаде Би Би Си. От британското посолство в Москва засега не коментират информацията.

Днес в Санкт Петербург отново започна работа филиалът на Британския съвет, въпреки забраната от руските власти. След новогодишната ваканция филиалът бе отворен от директора на организацията в Русия Джеймс Кенеди. Преди това работата на съвета беше възобновена и в Екатеринбург.

Руското Министерство на външните работи поиска от Лондон от първи януари филиалите на хуманитарната организация в двата града да бъдат затворени, с аргумента че нямат необходимия правен статут. От Британския съвет заявиха, че не са получавали никакви писмени документи от руските власти и възнамеряват да продължат работата си, защото отговаря на всички законови изисквания и споразуменията между двете страни.

и още по темата от www.kafene.net:

Русия ще накаже Лондон заради Британския съвет
by newswriter on 14/01/2008 3:10 PM
Руското външно министерство повика британския посланик по повод разрастващия се скандал, свързан с отварянето на офисите на Британския съвет. Клонове на съвета бяха отворени в понеделник въпреки забраната, наложена от руските власти. Русия нарече това "провокация" и заяви, че няма да издава повече визи за служители на Британския съвет. Миналия месец на съвета беше наредено да затвори своите офиси след поредния сблъсък между двете правителства по повод отравянето на бившия служител на руските тайни служби Александър Литвиненко в Лондон през ноември 2006. Британският съвет отвори отново своите офиси в Санкт Петербург и Екатеринбург. Забраната не засяга работата на съвета в Москва. В декларация на руското външно министерство се казва, че "Русия разглежда тези действия като преднамерена провокация, която има за цел да засили напрежението в отношенията". Британското посолство в Москва отказа да коментира случилото се. Според чуждестранни кореспонденти, посланик сър Тони Брентън ще посети руското външно министерство по-късно в понеделник. Британският съвет се занимава с културна дейност и обучение по английски език, но Русия го обвини, че нарушава данъчните закони на страната. Говорител на съвета обаче каза, че дейността му напълно съответства на руските закони.

Edited by - moderator on 01/14/2008 19:11:56
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/14/2008 :  13:22:29  Show Profile  Reply with Quote
Вирус в Windows краде банкови сметки
14 Януари 2008 | 10:59
www.express.bg

Експерти предупредиха за опасен вирус за Windows, който „краде“ информация за онлайн банкови сметки. През последния месец злонамерената програма е засегнала около 5000 човека, повечето в Европа, посочва БГНЕС.
Много потребители стават жертва на вируса чрез посещаване на порно страници, които използват слабости в браузърите на Microsoft, за да инсталират нападателния код. Според специалистите вирусът е опасен, тъй като се скрива дълбоко в Windows, за да не бъде открит.

Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05