http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висше образование и глобализация
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/24/2007 :  11:29:07  Show Profile  Reply with Quote
32 години по-късно Бил Гейтс ще получи ... диплома от Харвард
Очаква се Гейтс да произнесе реч пред тазгодишните випускници
www.actualno.com
24.03.2007 г.

Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който не довършил образованието си в Харвард през 1975 г., ще получи през тази година диплома от престижното учебно заведение.
Решението е взето от управата на университета, за да отбележи заслугите на създателя на компютърната империя и най-богатия човек в света. Очаква се Гейтс да произнесе реч пред тазгодишните випускници.

На 13-годишна възраст Бил Гейтс се увлича по програмиране и след завършване на средното си образование постъпва в Харвард през 1973 г. Две години по-късно той зарязва следването, за да основе с приятеля си от детинство Пол Алън компанията "Майкрософт".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2007 :  20:25:01  Show Profile  Reply with Quote
ЕС плаща милиарди евро за преводи
11 Април 2007 | 16:31
www.express.bg

В Брюксел търсят решение на проблемите, породени след въвеждането на кирилицата

Германската радиостанция Дойчланд радио излъчи кореспонденция от Брюксел за огромните разходи и трудности при превода на официални документи в европейския съюз. Двадесет и трите официални езика в ЕС създават 506 възможни езикови комбинации, струващи на европейските граждани над милиард евро годишно.
Когато българската еврокомисарка за защита на правата на потребителите Меглена Кунева прави публични изявления в Брюксел, тя говори на английски. Все пак иска да бъде разбрана. В европейските институции български владеят изключително малко хора. „Голям проблем е и преводът на официалните документи на кирилица”, споделя Пиетро Петручи, говорител на Европейската комисия. Той сравни този проблем със ситуацията през осемдесетте години: “Не съм експерт, но едно е ясно – въвеждането на гръцката азбука тогава беше доста трудно. Нуждаехме се от нова техника, различни работни формуляри, нови компютърни програми. Това струва пари”.

Колко точно струва българският с неговата сложна азбука не е ясно. Известно ни е само, че всеки европейски гражданин плаща между 2 и 3 евро годишно за тези преводи. Общо европейските институции харчат един процент от бюджета на европейския съюз за тази цел – някъде към един милиард и двеста милиона евро.
Българският, румънският и ирландският, трите нови официални езика, които бяха въведени от началото на годината, възродиха разпалената дискусия за разходите за преводи в Брюксел. Депутатката от християн-демократическия съюз Инге Гресле се възмущава: “Защо непременно трябва да документираме пътя към всеки закон на всички официални езици? Човек просто трябва да си го представи. Една страница, преведена на 21 езика, струва 2700 евро, само една страница! Когато имате един закон от 100 страници, това ще ви струва една малка еднофамилна къща. Трябва да намалим количеството на документите, това наистина е повелята на момента”

Гресле предложи само последните редакции да бъдат публикувани на всички официални езици, а междинните стадии да бъдат превеждани само на трите работни езика на европейския съюз – английски, френски и немски. „Всяка страна, която се откаже от тези ненужни междинни преводи трябва да има правото да разполага както пожелае със спестените по този начин пари“, каза Гресле. „Теодора Лозанова превежда от английски на български. За да може да пише на кирилица, на нея и е нужна специална клавиатура. Нормата и е да превежда от четири до шест страници на ден. Такова е и средното ниво в европейската комисия. Твърде малко”, според Инге Гресле:

“Продуктивността на преводачите в европейската комисия спадна драстично, тъй като има твърде много хора за някои езици. Вместо да се наемат по-малко хора, работата се разделя между всички. Преди превеждахме много повече страници на ден отколкото сега. Това не важи за всички преводачи, но е в сила за повечето от тях. Теодора Лозанова все още се бори и със специалния жаргон на европейския съюз. Тя превежда главно текстове от областите сигурност, вътрешна политика и право. За да получи работата е трябвало да премине през изключително стриктен подбор. Дори и той обаче не пази Европейския съюз от грешки” разказва говорителят Пиетро Петручи:

„ Едва сега откриваме, че след голямото разширяване през две хиляди и четвърта година все още има доста проблеми при някои езици. Преводачите работят добре, но някои от тях са прекарали извън родната си страна твърде много време и езикът им се е променил. Хора от техните страни казват, че по тази причина има проблеми при разбирането.
Много трябва да се свърши, а времето си тече. В страната-кандидат Македония например има 2 официални езика, които при евентуалното им бъдещо членство, ще станат и официални за Европейския съюз. „Наскоро дори турското правителство настоя пред Брюксел турският да стане официален език за съюза. Шансовете искането им да бъде изпълнено обаче са малки” твърди Инге Гресле. „ Да се направи турският официален език би бил напълно грешен сигнал. Докато не знаем как ще се развият нещата, не подкрепям изобщо тази предварителна подготовка за турското членство. И със сигурност ще гласувам против“, допълни Гресле.

(По "Дойче веле)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2007 :  21:06:33  Show Profile  Reply with Quote
Българи и румънци не искат да се обучават, работодателите не дават пари
by newswriter on 11/04/2007 2:08 PM
www.kafene.net
Проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на труд и живот, публикувано от румънския вестник "Гъндул" показва, че само 17% от румънските работодатели са готови да плащат за обучение на своите служители и работници. От друга страна, самите служители искат да повишават квалификацията си и са готови да покрият разходите за това. 7% от работниците и служители в Румъния плащат за обучението си, докато средният процент за Европейския съюз е 5%. Малтийските работници са на първо място по готовност да заплатят за повишаване на квалификацията си - 14%, докато най-малко това правят служителите и работодниците във Франция - само 1% и в България - само 2%. Финландските работодатели са на първо място в класацията в ЕС като 55% от тях плащат за обучението на своите служители, което включва обмяна на опит, тренинг и семинари. Във Франция това се прави от 25% от работодателите, а в Португалия - от 18%. От новите страни-членки на ЕС само работодателите в Словения, Словакия, Естония и Полша са над средното за Европа равнище. Румъния е в края на тази класация, следвана единствено от България.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/12/2007 :  14:37:49  Show Profile  Reply with Quote
Расте броят на мобилните служители
12 Април 2007
www.mediapool.bg

Значително нараства броят на т.нар. мобилни служители и на хората, които работят в вкъщи (home office). Това сочи изследване, цитирано от “Сиско България” по повод представянето на най-новото решение на компанията за бизнес комуникации Unified Communications Manager, версия 6.0.
Само във Великобритания ръстът на мобилните служители е 150% в периода 1997-2005 г. Според изследване на IDC до 2009 г. повече от 70% от работна сила в САЩ ще бъде от работещи в движение хора. Между 2005 и 2006 г. има увеличение от 20% на мобилните служители само в САЩ. Този тип работници използват широко мобилните технологии и в сравнение със средно статистическия американски гражданин, са два пъти по-често свързани с интернет.

Най-голям е броят на мобилната работна сила в Северна Европа. 50 на сто от скандинавците са мобилни служители. Статистиката показва доста сериозни различия в тази област между различните страни по света. В Северна Европа това е много разпространена практика, докато в Южна Европа по-малко от 10% от заетите са мобилни. Тези различия могат да се обяснят с културни и народо-психологически характеристики, различаващи патриархалните от матриархалните общества. Матриархалните култури (Швеция, Дания, Норвегия) са по-отворени към гъвкавото работно време и мобилната работа, защото отделят по-голямо внимание на семейството. Мъжките култури, като Испания и Италия, имат по-кратка история в осигуряването на равни условия за гъвкава работа на мъжете и жените и съответно мобилните служители са по-малко.

Данни от международно изследване „Предизвикателства пред малките и средни фирми”, проведено през 2006 г. и включващо и 102 български фирми, сочи, че 92% от мениджърите у нас считат, че бързата интернет връзка/ широколентовият достъп са задължителни за техния бизнес. 51% от анкетираните български мениджъри считат, че безжичната мрежа е от критична важност за техния бизнес. Данните от това изследване доказват, че българските компании са изключително напреднали по отношение на приемането на най-модерните комуникационни технологии и дори изпреварват западноевропейските малки и средни фирми.

„Днес потребителите имат нужда от достъп до всички комуникационни услуги в мрежа – пренос на глас, видео, данни, виртуални конферентни срещи – от всяко място и по всяко време”, каза Петър Иванов, директор на Сиско България. „Всеки от нас използва в личния си живот мултимедийните комуникации - Skype, блогове, сайтове с видео формати катоYoutube и за фирмите става все по-важно да предложат същите възможности за комуникация и в бизнес среда”, обясни той.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/12/2007 :  21:06:50  Show Profile  Reply with Quote
Лекарите в САЩ са скептици за бъдещето на професията си
news.bg
11.04.2007г.
Моралът на лекарите спада, предаде zdrave.bg.
Самите те не препоръчват хората да избират тяхната професия, показва допитване, проведено в САЩ.

Това показват данните от допитване до 1400 лекари, проведено по поръчка на изданието Hospital Doctor magazine.

69% от анкетираните са заявили, че не биха препоръчали на младите хора да избират кариера в медицината. Същият процент са съгласни с твърдението, че постепенно лекарската професия губи авторитет заради понижаващия се морал на тези, които я практикуват.

Резултатите от това допитване се различават съществено от друго, проведено по поръчка на държавата, според което 75% от 8059 специалисти определят своето отношение към професията като "общо удовлетворително".

И в двете анкети най-голямо количество от недоволните са заявили, че отдават понижаващия се авторитет на лекарската професия на реформите в сферата и на факта, че предходните поколения правят все по-трудно напредването в кариерата на младите специалисти.

54% от анкетираните са заявили за Hospital Doctor magazine, че моралът на днешния лекар е "лош" или "ужасен". Само 2% са заявили, че според тях "всичко в това отношение е наред".

63% смятат, че моралът на по-младите лекари е по-нисък още преди да започнат да упражняват професията и тази тенденция се задълбочава с времето, съобщава zdrave.bg.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/01/2007 :  07:01:47  Show Profile  Reply with Quote
Държавният сектор в Италия се готви за реформи
www.news.bg
01.05.2007г.

Италианският публичен сектор се променя и повечето хора, които ще бъдат засегнати - от държавните служители през учителите до сътрудниците на пътната полиция - изобщо не са въодушевени от перспективите. Италия е известна с неравномерното разпределение на богатствата межу Севера и Юга.
Проучване на световните ценности общественото доверие в държавния сектор в Италия е сред най-ниските в Европа.

Правителството на Романо Проди очевидно не пренебрегва тези оценки, защото обеща да реформира публичния сектор и да въведе понятия като работа, производителност на труда, оценка и повишение, основаващи се на заслуги, а не на продължителност на службата.

Реформата е наложителна. През последните 5 години заплатите в публичния сектор са се повишили с почти 15 процента повече, отколкото тези в частния, без никаква връзка с производителността. Освен това огромното мнозинство от тези увеличения на заплатите се дължи на автоматичните повишения заради трудов стаж на едно и също място. Заплащането обаче е само част от проблема.

Много от служителите от публичния сектор са доволни от сегашното положение, и техните профсъюзи се съпротивляват на плановете на правителството за промяна.

На пръв поглед проектоспоразумението, сключено между правителството и профсъюзите през февруари, изглеждаше добре. То обещава годишни оценки, повишения, основаващи се на представянето на отделния служител, направи възможно уволняването на началници при тотално несправяне с работата и увеличи възможностите за придвижване на персонал от един отдел към друг.

Това рамково споразумение обаче бе масово разкритикувано заради голямата роля, която профсъюзите ще играят при прилагането му.

Професорът по икономика Тито Боери заяви, че новото споразумение за заплащането в публичния сектор, подписано този месец, е трябвало да бъде отложено докато не бъдат извършени реформите, според които ключова ще бъде производителността на труда. Въпреки това той насърчи правителството да не се предава и каза, че би било погрешно да смята, че ще загуби популярност, ако се захване с профсъюзите.

Със сигурната си работа и по-кратко работно време в сравнение с това на трудещите се в частния сектор, повечето държавни служители отхвърлят предложенията за реформи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/06/2007 :  12:26:39  Show Profile  Reply with Quote
Квалифицираните работници напускат Източна Европа на тълпи
www.mediapool.bg
6 Юли 2007
Квалифицираните работници напускат Източна Европа на тълпи, пише в петък американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн", цитиран от БТА, по повод масовата емиграция от региона към западната част на континента.

Авторът Джуди Демпси припомня, че осем източноевропейски страни се присъединиха към Европейския съюз преди три години. Оттогава инженери и архитекти, медицински сестри и компютърни специалисти напускат на тълпи, в търсене на по-добро заплащане и възможности в Западна Европа, цитира тя публикуван вчера доклад на Виенския институт за международни икономически изследвания.

Демпси отбелязва, че в резултат недостигът на работна ръка е станал толкова остър в няколко източноевропейски държави, особено в Полша, че в опит да запълнят дупките те издават специални разрешителни за работа на граждани на Украйна, Беларус, Узбекистан и Таджикистан.

Миналия месец служители на полското министерство на труда и социалната политика дори са посетили Индия и Китай, за да набират млади квалифицирани служители. Те са предприели тези пътувания след нееднократни оплаквания до правителството от компании в областта на електрониката, технологиите и строителството, че не могат да намерят достатъчно персонал, дава пример базираният във Виена институт.

Недостигът на работна ръка засяга и една от най-новите страни членки на Европейския съюз - Румъния, която се присъедини през януари, отбелязва се в доклада.

Експертите обръщат внимание, че проблемът се е засилил, след като няколко от старите членки на ЕС, включително Великобритания, Ирландия и някои скандинавски държави, са премахнали ограниченията си за гражданите на новите страни веднага след присъединяването им през май 2004 г. Смята се, че в тези западни държави сега работят 800 хиляди поляци и десетки хиляди граждани на Литва, Латвия и Естония, посочва се в доклада.

Експертите се спират и на изразените от правителствата в Източна Европа безпокойства, че е възможно липсата на квалифицирани работници да забави чуждестранните инвестиции, които спомагат за високия икономически растеж в региона.

Растежът е стимулирал потреблението и финансовите услуги, а те на свой ред са дали тласък на строителството и търсенето на жилища. Строителният сектор в Полша и балтийските републики обаче не е в състояние да отговори на търсенето, защото има прекалено малко работници, обяснява Леон Подкаминер, полски икономист от института. В доклада се отбелязва и че недостигът на работна ръка - и ниско, и високо квалифицирана, не може да бъде компенсиран от безработните.

Същевременно повечето правителства в региона не искат да увеличават заплатите поради опасения, че местните компании ще загубят предимствата си в конкуренцията със западноевропейските, пише в доклада. Друг фактор е желанието им да оставят инфлацията под контрол.

Експертите отбелязват все пак, че полският строителен сектор например започва да увеличава възнагражденията, в отчаян опит да привлече или задържи работниците си.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/20/2007 :  05:19:25  Show Profile  Reply with Quote
УНКТАД: Бедните народи имат нужда от научна и технологическа подкрепа
www.news.bg
20.07.2007
Според доклад на Обединените нации, бедните народи са назад с новите технологии, които са им нужни за да не изостават от света, информира Би Би Си.
Постоянната междуправителствена конференция УНКТАД на ОН за търговия и развитие представи годишния си доклад за по-малко развиващите се страни, като разгледа ролята на науката, технологиите и нововъведенията в тях.

Според УНКТАД трябва да бъдат преведени помощи за развитието на икономиката на бедните страни.

Според доклада, технологиите могат да способстват за по-бързото развитие на бедните народи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/31/2007 :  14:07:51  Show Profile  Reply with Quote
Кеймбридж е най-добрият британски университет
Следва го Оксфорд, който 6 години беше пръв

в.Стандарт
31.07.2007
Лондон. За пръв път от 2001 г. насам Кеймбридж изпревари Оксфорд в официалната класация на най-добрите университети във Великобритания, съобщи в. "Дейли Телеграф". В проучването са включени 113 учебни заведения, които са оценени по 9 различни критерия.
Създаденият през 1209 г. университет на Кеймбридж е на първо място в класацията заради много добрите резултати на студентите по време на изпитите, качеството на учебните помещения и перспективите, които се разкриват пред учещите, след като завършат следването си. Оксфордският университет остана на втора позиция.
След двата стари британски университета се нареждат лондонският Импириъл колидж, Лондонската школа по икономика (Лъндън скул ъф икономикс) и шотландският "Сейнт Андрюс", който е с най-висок показател в раздел "степен на удовлетворение на студентите". Принц Уилям е възпитаник на "Сейнт Андрюс". На сайта, където е качен списъкът на най-добрите британски университети - www.thegooduniversityguide.org.uk. - може да се търси по зададени от кандидата параметри, в зависимост от това какво го интересува. Според британски професори класацията ще помогне на младежите по-добре да се ориентират във възможностите на висшето образование на страната.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/06/2007 :  19:58:02  Show Profile  Reply with Quote
Брюксел поиска по-добро образование за преподавателите
6 Август 2007
www.mediapool.bg

Недостиг на преподавателски умения и трудности при придобиването им, отчете в понеделник Европейската комисия и предложи на страните членки да инвестират в подобряването на обучението на учителите, съобщиха от ЕК.

На преподавателите все по-често се налага да работят по нови методи и в класове, в които учениците са с различни култури, умения и със специфични нужди, отбелязва ЕК. Много от учителите обаче признават, че не могат да прилагат новите технологии, а и сегашното обучение на преподавателите не им дава необходимата подготовка.

От Брюксел отбелязват, че в някои държави-членки има недостатъчна координация между различните елементи на обучение на преподавателите. Това довежда несъгласуваност между обучението им, въвеждането им в работата и професионалното им развитие.

Анализ на ЕК показва, че инвестирането в продължително образование и развитие на преподавателите е слабо. Само в 11 страни е задължително специализираното обучение на място, като и там то е изключително недостатъчно.

Затова от ЕК очертават обща рамка за мерките, които трябва да се предприемат за подобряване на педагогическото образование, и за необходимостта да се разработят общи европейски принципи за подобряване компетенциите и квалификациите на учителите и инструкторите.

Държавите-членки на Общността трябва да дадат гаранции, че разпоредбите в областта на образованието и професионалното развитие на учителите са координирани, съгласувани и адекватно финансира, както и че преподавателите имат нужните знания, за да обучават ефективно учениците.

Edited by - moderator on 08/06/2007 19:58:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/23/2007 :  15:33:33  Show Profile  Reply with Quote
АУБ зае 2950-о място в класация на университети

в. Вяра, Дупница
22-08-2007


Американският университет в България заема 2950-о място в класация на ВУЗ-ове по критерии за присъствие в интернет.
Общо 4000 висши училища от цял свят попадат в таблицата на най-търсените в мрежата учебни заведения. Местата са отреждат единствено според качеството на представяне в интернет, не се вземат предвид нивото на обучение и реализация на студенти. Единствено щатският ВУЗ в Благоевград заедно с Софийския, Русенския, Техническия и Нов български университет са попаднали в класацията, като най-напред е Алма матер – 1026-о място. Първи в престижната класация са Станфордският университет, Масачузетският технологичен институт, Калифорнийският университет.
В края на седмицата щатският ВУЗ ще посрещне с традиционен прием новите студенти. Мераклиите за висше са граждани на повече от 20 държави. За първи път партито няма да бъде в една от базите на АУБ, а пред Благоевградския исторически музей. Причината е, че възпитаници на ВУЗ-а преведоха на английски език табелите и информация за атрактивни и уникални експонати. Идеята дошла, след като студентите разходили свои приятели от чужбина в музея и открили, че няма нито дума на английски език.
До 1 октомври в учебното заведение се приемат документи за чужденци, а до 1 ноември - за българи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/05/2007 :  20:54:03  Show Profile  Reply with Quote
Чужденци ще раздават звезди на ВУЗ-овете

в. Стандарт
05-09-2007

Чуждестранни оценители ще раздават звезди като на хотелите на българските университети.
Всички ВУЗ и научни институти ще минат през външно оценяване, съобщи образователният министър Даниел Вълчев вчера. Шефът на МОН ще ангажира чуждестранна структура, която да инспектира и оцени учебните заведения.
На проверка ще бъдат подложени не само висшите училища, но и институтите на БАН, университетските болници и въобще всички структури, които развиват научна дейност, каза още Вълчев. Очаква се проверките да започнат до края на годината. Инспекторите няма да пишат обаче двойки или шестици, те ще оценяват научните структури въз основа на няколко основни критерия.
За оценката ще се гледат публикациите, участията в международни прояви или възрастта на работещите там. След това проверителите ще дават препоръки дали да се прави преструктуриране и ще преценят дали кадрите на институтите и факултетите работят ефективно.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/06/2007 :  09:54:20  Show Profile  Reply with Quote
Наша отличничка върти далавери с имоти в САЩ
Радостина Тодорова купувала и препродавала по-скъпо жилища в Чикаго

Владислав ПУНЧЕВ
в.Стандарт, 06.10.2007 г.

Българка отличничка с няколко престижни награди зад гърба си се оказа ловка измамница, която завлякла американци с хиляди долари. Радостина А. Тодорова от Чикаго, която се подвизавала още и като Инна, дърпала конците на мрежа от мошеници, съобщи губернаторът на Илинойс, етническият сърбин Милорад Благоевич. Той се позова на резултатите от разследване на щатската служба за финансов и професионален контрол.
Тодорова е наградена през 2006 г. от Института по антропология в Солт лейк сити, Юта, за "технологии в бизнеса на недвижими имоти" и носител на специален приз на Световния български събор-фест този май пак там. Тя имала сертификат за брокер, както и за кредитен инспектор, които след разкритието са й отнети.
Нейните авери многократно продали под личната й команда на завишени цени 13 апартамента в сградата "Уан Ренесанс Плейс" в чикагското предградие "Палътайн". Девет от жилищата са обявени под запор, а случаят е предаден на федералните власти, допълни губернаторът.
Схемата на далаверата била покупка на имот с 2 спални, чиято цена средно е 250 000 долара. След това ги продавали за 350 000 долара. Новите собственици обаче така и не се нанасяли в апартамента. Причината е, че данъчната оценка за него не е плащана. Заради това след няколко месеца властите го обявявали под възбрана. Клиентът се оказвал два пъти ощетен - веднъж заради надутата цена и втори път заради това, че трябва да плати налози с лихви, ако иска да влезе във владение.
Мошениците са разкрити след сигнал през май на частния домоуправител на зданието Филис Питърс до службата за проверка на ипотечни измами. "Направи ми впечатление, че има бум на процедури за 10 или 15 наши апартамента с две спални. Проверка на документите показа, че те са в процес на продажба, но така и не видяхме новите им собственици. Книжата бяха подписани от Тодорова, която после ми каза, че купувачите са извън града", обясни Питърс.
Последвалото разнищване открило и друго прегрешение на българката. В качеството си на инспектор на кредитната компания "Чартър фъндинг" тя дала невярна информация за кандидатката за заем Петя Петкова. Посочила, че втората нашенка печели на месец около 9800 долара, но по-късно работодателят й успял да докаже пред властите приходи не повече от 1406 долара. При това Петкова теглила парите, за да купи апартамент в "Уан Ренесанс Плейс", който три месеца по-късно бил продаден за 345 000 долара. Разликата от 100 000 в зелено вероятно са си поделили двете нашенки. Служителят на "Чартър фъндинг" Брайън Ангарон също бил в заверата. Той подписал разрешението за кредит, без да провери данните, които Тодорова му е представила. Заради това е отстранен от работа за 2 месеца и глобен 5000 долара, а компанията му е олекнала с 10 000 заради нарушението.
Проверка на "Стандарт" установи, че Радостина Тодорова е регистрирана като агент на "Алианс Лейкфронт Риалти" в Чикаго и всеки може да я наеме след попълване на електронен формуляр. На телефоните на фирмата обаче отговаряше автоматичен секретар. Не е ясно дали нашенката е в ареста и дали вече има насрочено дело срещу нея.


Edited by - moderator on 10/06/2007 09:55:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/07/2007 :  19:52:10  Show Profile  Reply with Quote
Финансисти в Лондон остават без работа
БГНЕС - 07 Октомври 2007, 04:48
www.dir.bg
Хиляди финансисти от лондонското Сити ще загубят работата си през следващата година в резултат на кризата с кредитите, смятат експерти.
В Сити ще работят 6500 по-малко финансисти през 2008 г. в сравнение с тази, се казва в доклад на британския Център за икономически и бизнес изследвания /CEBR/, който ще се появи в понеделник. Около 2000 работни места в Сити ще бъдат съкратени по Коледа, заяви експертът от CEBR Джонатан Сайд. „Това, което вероятно ще видим през новата година е съкращаване на едно от всеки две места, създадени през тази година“, отбеляза един от авторите на доклада Сара Блумфийлд.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/10/2007 :  10:38:37  Show Profile  Reply with Quote
MP3 и iPod донесоха Нобелова награда
09 октомври 2007 / News.dir.bg
Французинът Албер Фер и германецът Петер Грюнберг са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика.
Отличието им се присъжда за откриването на "гигантското магнитосъпротивление" - постижение, довело до радикално намаляване на харддисковете в компютрите, музикалните плейъри и други дигитални устройства. Технологията, разработена от двамата учени, може да бъде разглеждана като "едно от първите истински приложения от областта на нанотехнологиите", се казва в изявление на Шведската кралска академия на науките, съобщи БНР. "Без откритието на Фер и Грюнберг МР3 и IPod индустриите нямаше да съществуват", каза член на академията.
Двамата лауреати изобретили "гигантското магнитосъпротивление" през 1988 г. в хода на изследвания, които направили независимо един от друг. Албер Фер (69 г.) е научен секретар на Отдела по физика към Националния център за научни изследвания в Орсе от 1995 г.
Петер Грюнберг (68 г.) е професор в Института Форшунгцентрум в Германия.
Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. Тази година тя е на стойност 10 милиона шведски крони (1,54 млн. долара).
Нобеловата награда за физика е втората, която се връчва тази седмица. В понеделник беше присъдена наградата за медицина на двамата американски изследователи Марио Капечи и Оливър Смитис и на англичанина Мартин Евънс.
Наградата за химия ще бъде връчена в сряда, а тази за литература - в четвъртък. Нобеловата награда за мир ще бъде оповестена в петък в Осло, а в понеделник с връчването на Нобеловата награда за икономика ще бъде закрит сезон 2007, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05