http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висше образование и глобализация
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/16/2008 :  16:00:50  Show Profile  Reply with Quote
Играта на нерви между Москва и Лондон загрубя:
Руските власти арестуваха шефа на Британския съвет в Санкт Петербург
Конфликтът между двете страни се пренесе на високо дипломатическо равнище

16 Януари 2008
www.mediapool.bg

Напрежението между Лондон и Москва продължава да ескалира. Късно вечерта във вторник в Санкт Петербург е бил арестуван директорът на Британския съвет за Северозападна Русия Стивън Кинък по обвинение, че шофира "в нетрезво състояние", предадоха информационните агенции.. Стивън Кинък е син на бившия лидер на Лейбъристката партия на Великобритания Нийл Кинък.
След намеса на генералния консул на Обединеното кралство в Санкт Петербург Уйлям Елиът Кинък е бил освободен, но са му повдигнати обвинения за нарушаване на разпоредбите за движението по пътищата.

С това играта на нерви между двете страни ескалира до нови равнища, още повече, когато стана известно, че от Федералната служба за сигурност (ФСБ) са започнали "разяснителна работа" сред руснаците - служители в поделенията на Британския съвет. .

Опитите за сплашване на руските сътрудници на Британския съвет са "абсолютно неприемливи", заяви по този повод външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд.

Според първия дипломат на Острова единствените губещи от така сложилата се ситуация са руските граждани, които искат да ползват услугите на Британския съвет, и руското правителство.

Преди това изявление Британският съвет потвърди, че руснаците, които работят в офисите на съвета в Санкт Петербург и Екатеринбург "във вторник са били повикани за разговор във ФСБ, след което късно вечерта при тях в домовете им са дошли сътрудници на вътрешното министерство и са ги повикали за по-нататъшна разяснения в сряда".

"Нас ни тревожи повече безопасността на нашите сътрудници – руснаци и британци - и сме дълбоко озадачени от тези инциденти", казва в интервю за ББС представител на главния офис на Британския съвет в Лондон Пол Мелуиш.

От самата ФСБ публично обявиха, че службата провежда "разяснителна работа" сред руските сътрудници на Британския съвет.

Тези престрелки стават след като Британския съвет в Русия отказа да затвори офисите си в провинцията, като обяви, че спазва всички закони на Русия и разпоредбите на Виенската конвенция.

Влошаването на британско-руските отношения стана след убийството на Александър Литвиненко преди година и половина. От Лондон поискаха Москва да предаде бизнесмена Андрей Луговой, главен заподозрян за извършител на убийството. Москва отказа.

Офисът на Британския съвет в Санкт Петербург все пак бе затворен, предаде по-късно в сряда ББС. На вратата на съвета е била закачено съобщението, че "Британският съвет в Петербург временно спира работа заради последните действия на руските власти, предприети срещу него".

Руският посланик във Великобритания Юрий Федотов бе спешно привикан в Министерството на външните работи. Резултатите от срещата не бяха съобщени, но източници от Лондон съобщиха пред "Интерфакс", че "безспорно темата на разговорите е била ситуацията около Британския съвет в Русия".

Edited by - moderator on 01/17/2008 14:00:46
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/20/2008 :  14:27:12  Show Profile  Reply with Quote
Българи източили милиони долари от американци
20 януари 2008 / News.dir. bg
Престъпна група, която е изтеглила близо 4 000 000 долара от сметки и кредитни карти на американски граждани, е била разбита при съвместна акция на варненската полиция и „Сикрет Сървиз”.
Ядрото на престъпната група - лидерът й -26-годишният варненец Иса Ахмед, икономист, с прякор Хакера и още двама негови съучастници, са задържани за 72 часа. Част от парите, придобити по този начин, са били изпрани от варненски полицай от ГДБОП, предаде Дарик. Групата е действала от края на 2006 г. До момента усвоените средства са 400 хиляди долара, но според оперативните данни на полицията може да се окаже, че сумата е десетократно повече.
Сигналът за престъпната група е получен в ОДП-Варна преди 6 месеца, а операцията е реализирана със съдействието на Сикрет Сървис, съобщи директорът на полицията главен комисар Веселин Петров. Организаторът на групата, който не е криминално проявен, е комбинативен и мащабно мислещ човек, има икономическо образование и е с изключително широки компютърни познания, коментира Веселин Петров, цитиран от БГНЕС. Участниците в групата обаче не са хакери, а са използвали вече откраднати от хакери данни от интернет, обясни той. Установени са 4 съучастници на групата в САЩ – трима мъже и една жена, а в България до момента съучастници са около 10.
Използвани са три механизма за получаване на паричните средства, обясни директорът на ОДП-Варна Димитър Димитров, като уточни, че схемите са нови за българската полиция.
Първият метод, по който групата е действала до края на 2006 г, е източване на пари от банкови карти на американци. След като се източат сумите, които са до 20 долара, те постъпват по търговска сметка, регистрирана виртуално от лидера на групата в България. Онлайн се регистрира търговско дружество и банкова сметка на името на търговското дружество и след като средствата се акумулират, в рамките на 3 работни дни сумите се превеждат от търговската сметка по банковата сметка на дружеството. Оттам с помощта на група български граждани, живеещи в САЩ, парите се превеждат по техни банкови сметки, изтеглят се в брой, а след това се превеждат по банкови сметки на други физически лица, живеещи в България. От тази схема обаче печалбите не са били достатъчно големи и затова престъпниците са решили да преминат на друга, която включва източване на банкови сметки на американски граждани.
Отново се открива банкова сметка на търговско дружество. Използвайки особеностите на американското законодателство в някои щати, с платежно искане групата усвоява суми до 100 000 долара, които в рамките на 3 работни дни отново се превеждат по сметки на лицата в САЩ и оттам се прехвърлят в България.
Третата схема, която е била подготвена, но не са успели да я използват, е трябвало да заработи до края на февруари. В нея се използва особеност на американското законодателство за достъп до база данни на национално ниво, когато регистрират особен вид търговско дружество – детективски кантори. В този случай се получава достъп до база данни и групата е имала намерение да използва информацията за източване на банкови сметки.
Обвиненията срещу двама от задържаните са за участие в организирана престъпна група, създадена с цел изпиране на пари, другите обвинения са, че участват в прането на пари, подпомагайки основния лидер, обясни Стефка Якимова, зам.-окръжен прокурор на Варна. Спрямо лидера обвиненията са за организиране на престъпна група, за пране на пари в особено големи размери. Организаторът и един от съучастниците му са обвинени и за изнудване спрямо двама свидетели, които са разпитани по случая.
Според информация на Дарик Иса Ахмед е ходил с голяма охрана в последните пет години, а автомобилът му е бил запален преди два месеца.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2008 :  15:10:18  Show Profile  Reply with Quote
Бизнесът писа слаба оценка на най-елитния университет във Франция
от Дневник
03.03.2008 г., 16:04

Елитната френска школа във висшето образование получи слаба оценка от бизнеса, предаде Ройтерс като се позова на доклад публикуван във в. "Фигаро".

Според вестника дипломата от Националното висше училище за администрация (ENA), един от най-елитните университети в страната, който е дал не един премиер, вече не е билет за топ позиции в бизнеса. Сега вече неговите дипломанти трябва да се редят заедно с останалите висшисти "на опашката" за висши мениджъри.

Висшите постове в държавния сектор все още са заети от бивши ЕNA студенти, но за сметка на това компаниите ги намират за арогантни, лошо приспособими към бизнеса и твърде технократични.

Дипломантите на ЕNА сега съставляват едва 10% от висшите мениджъри в частния сектор, в сравнение с 20% през 1995, според Франсоа Кеслер, бивш заместник-директор на ЕNA и автор на критична книга за учебното заведение.

Двама от последните трима президенти на Франция, както и президентите на Националната банка и на Европейската централна банка са завършили университета.

Настоящият президент на републиката, Никола Саркози, обаче не е сред дипломантите на ENA и ясно показа антипатията си към този елит.

Висшето учебно заведение е основано през 1945 г. от генерал Шарл де Гол, за да подготвя висши държавни служители. Всяка година около стотина французи завършват ENA, като критиците на университета твърдят, че те всички идват от еднаква социални среди и сред тях няма представители на малцинствата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/07/2008 :  10:33:47  Show Profile  Reply with Quote
Образованите жени се ”бракуват” по-често
07 април 2008 / News.dir.bg
Жените, които притежават университетска диплома, са по-склонни да се омъжат от по-малко образованите жени, сочи изследване на австралийския Монаш Юнивърсити.
„В момента е налице нова тенденция, която засяга най-вече жените“, твърди Дженвив Хиърд от университетския Център за изследване на населението и урбанизацията, цитирана от АФП, на която се позова БГНЕС. „Досега се считаше, че по-образованите жени по-малко се подчиняват на традициите и са финансово независими, поради което е по-малко вероятно да се нуждаят или да искат брак. Данните от 2006 г. обаче показват, че тенденцията се е променила и жените с високо образование са по-склонни да се омъжат, отколкото по-малко образованите жени“, твърди тя.
Проучването показва, че докато общият процент на двойките, които сключват брак, намалява, то при жените над 30 г. този процент намалява по-бързо за жените, които са завършили само гимназия.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/09/2008 :  14:31:27  Show Profile  Reply with Quote
Харвард още повече притвори портите
в. Сега
07-04-2008
Влизането в университета Харвард, една от най-взискателните академии на Америка, стана още по-трудно, след като нови финансови отстъпки на университета тази година доведоха рекорден брой кандидати, съобщи Ройтерс. Университетът от Бръшляновата лига (обединение на 8 елитни североизточни университета в САЩ -б.пр.) обяви миналата седмица, че за идната учебна година са били приети 1948 нови студенти. От рекордния брой 27 462 кандидати! Комисията на Харвард по приема съкрати дела на новоприетите до 7.1% от кандидатите при допуснати 9% миналата година - рекордно нисък прием за цялата 372-годишна история на университета на р. Чарлс. Това прави 110 студенти по-малко.
Кандидатурите заваляха миналата година, след като най-богатият американски университет се зарече да намали семестриалните си такси, за да бъде по-достъпен за семействата от средната класа. Опирайки се на капиталите си от дарения, наброяващи $35 млрд., Харвард обяви, че ще плаща по 120 млн. всяка година, за да могат семейства с приход до $180 000 годишно да отделят не повече от 10% от него за такси. Студентите, чиито семейства изкарват по-малко от $60 000 годишно, пък не плащат семестриални такси за университета, дал образование на президента Кенеди, на вицепрезидента и Нобелов лауреат Ал Гор и поета Томас С. Елиът.
Свалянето на таксата, която понастоящем е $47 215 и покрива обучение, общежитие, хранене и административните разходи, ще намали значително цената за образованието на мнозина.
Други елитни образователни институти бързо последваха Харвард в предлагането на финансова помощ. Таксите в публичните и частните колежи и университети в САЩ като цяло обаче са се повишили повече от два пъти спрямо ръста на инфлацията по данни на организацията с идеална цел College Board.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/17/2008 :  13:11:44  Show Profile  Reply with Quote
Почина авторът на Теорията на хаоса
от Дневник [1527 прочитания]
17.04.2008 г. , 10:11

Едуард Лоренц, авторът на Теорията на хаоса, според която нищожни по размер действия могат да доведат до огромни по мащаб промени (известно още като Ефект на пеперудата), почина от рак на 90 години, съобщи Масачузетския технологичен институт (MIT).

Метеорологът Лоренц установява през 60-те години, че малки разлики в динамични системи като атмосферата могат да доведат до огромни промени. През 1972г. той публикува изследването "Предвидимост: Дали крилата на пеперуда в Бразилия може да предизвика торнадо в Тексас?"

Роден през 1917г. в Уест Харфърд, щата Кънектикът, той завършва математика в Дармът колидж през 1938г., същата специалност в Харвард през 1940г. и защитава докторантури по метеорология в MIT през 1943 и 1948г.

Решението му да се насочи към метеорологията идва по време на службата му в американската армия по време на Втората световна война, когато работи в отряд за прогнозиране на времето.

"Като демонстрира, че определени детерминистични системи имат формални граници на предвидимостта, Лоренц заби последния пирон в ковчега на картезианската вселена и даде тласък на това, което някои наричат третата научна революция на ХХ век след тази на Теорията на относителността и на квантовата физика", коментира Кери Еманюел, професор по науки за атмосферата в MIT.

"Той бе и съвършен джентълмен и със своята интелигентност и скромност заложи много високи стандарти за своето и следващите поколения", допълва Еманюел.

Две седмици преди кончината си той все още работеше, съобщи семейството му.

Edited by - moderator on 04/17/2008 13:12:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/17/2008 :  13:45:44  Show Profile  Reply with Quote
Конгресът на Чили уволни министъра на образованието заради корупция
17 Април 2008 | 14:40
www.express.bg

Министърът на образованието на Чили Ясна Провосте бе уволнена от Конгреса на страната заради разследване за корупция срещу нея, предаде агенция "Ройтерс". За първи път, откакто Чили е демократична република, законодателите отстраняват член на кабинета. Конгресът одобри решението, прието вече по-рано този месец от долната камара за уволняването на Провосте, която няма да има право да заема обществени постове през следващите 5 години.
„Днес спечели едно ново мнозинство, а разумът и правосъдието загубиха“, заяви министър Проносте.

Според обвиненията срещу министъра, тя не е предотвратила финансови злоупотреби в повереното й ведомство, а също така не е наказала по никакъв начин виновните за нередностите при разпределяне на даренията за училищата. Провосте е предоставила и неточна, или преднамерено непълна, информация на конгреса.
Президентът на Чили Мишел Бачелет смята, че обвиненията са политически мотивирани, след като множество критики бяха отправени срещу нейния кабинет за лошото разпределяне на помощите за училищата. Бачелет преустройва правителството през последните две години поради множеството скандали с управлението на държавни фондове, студентски протестни акции и реакцията на властите спрямо тях, както и заради разбитата транспортна система в столицата Сантяго.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/19/2008 :  18:00:18  Show Profile  Reply with Quote
Румънските университети - фабрики за дипломи
дата : 19 април 2008 г. 16:57 ч.
www.actualno.com
Румъния няма нито един университет сред първите най-добри 500 в света.
Румънският президент Траян Бъсеску изрази безпокойството си във връзка със системата на висшето образование в Румъния.

Това стана на Конгрес на студентите в северната ни съседка, които се провежда днес, информира телевизия Реалитатя. Университетската среда не е отбелязала никакъв напредък в последните 18 години, посочи държавният глава и допълни, че висшите учебни заведения са се превърнали във фабрики за дипломи.

Румъния няма нито един университет сред първите най-добри 500 в света, показва класацията на университета в Шанхай.

Унгария има два, а Полша - 3. И в европейските класации Румъния няма представителство сред първите 100 най-добри висши учебни заведения, каза още Бъсеску и предупреди, че Румъния ще остане държава-източник на неквалифицирана работна ръка за пазара на труда в Европа.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/07/2008 :  09:09:04  Show Profile  Reply with Quote
Полицията разби мрежа за наркотици в щатския университет в Сан Диего
Нора Виткова

www.news.bg
07.05.2008 г.
Близо 100 души, сред които 75 студенти, бяха арестувани след продължително разследване на огромна мрежа за разпространение на наркотици в щатския университет в Сан Диего, Калифорния, съобщи АФП.
Полицията е иззела голямо количество наркотици, 350 хапчета екстази, оръжия и 60 000 долара.

Разследването е започнало преди 5 месеца, след два смъртни случая от свръх доза.

Щатският университет в Сан Диего е разположен на по-малко от 20 километра от границата с Мексико.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/17/2008 :  19:11:29  Show Profile  Reply with Quote
Младите японци не припарват до инженерните науки
17.05.2008, 12:10

Инженерните умения направиха от Япония икономическа суперсила - но в страната спада броят на младите хора, които постъпват в техническите университети, пише NY Times. Университетите наричат тази тенденция "бягство от науката".

Спадът на желаещите да се учат за инженери в Япония става толкова драстичен, че индустрията започна рекламна кампания, за да покаже професията на инженера в благоприятна светлина. Едновременно компаниите тихомълком започват да наемат инженери от чужбина - най-вече от Виетнам и Индия.

След разрушенията на Войната, Япония се възроди благодарение на инженерите си. Спечелила вече статус на икономическа суперсила, страната видя как младите й хора предпочитат все повече да се държат "като американци" - те избират по-добре заплатени сфери като финанси и медицина, или нещо "по-така", например изкуства, вместо по примера на бащите си да навлязат като надничари в света на производствените машини.

Япония не може да каже, че е изненадана от този проблем. Още преди двадесет години дойде първият знак за спадащ интерес на младите хора към инженерните науки. Тогава населението на Япония постигна жизнения стандарт на развитите индустриални държави. След което наблюдава как броят на студентите по физика и в инженерните специалности постоянно спада.

Но едва сега японските компании започват да чувстват ефекта от недостига на квалифицирани работници върху дейността си. Според оценки на едно министерство, в дигиталната индустрия вече не достигат половин милион инженери. "Ловци на мозъци" атакуват инженери в средата на кариерата и искат да ги привлекат за конкуренцията с тлъсти бонуси - нещо невиждано в японския модел на пожизнено наемане на служители.

Проблемът ще се влоши, тъй като в Япония раждаемостта е сред най-ниските в света. Според японски професор по бизнес, в скоро време в Япония ще избухне демографска бомба и никой не взема мерки, за да предотврати това, макар много хора да го виждат.

Засилват се притесненията, че от това ще пострада на първо място глобалната конкурентноспособност на Япония - всяка година Китай създава 400,000 нови инженери и не е далеч времето, когато Япония ще бъде детронирана като най-голямата икономическа сила на Азия.

Мерките, които Япония взема, за да върне в младите хора интереса към техниката и индустрията, са недостатъчни. От 1999 г. досега броят на завършващите инженерни специалности в Япония е спаднал с 10% до 503 хиляди души.

Някои специалисти твърдят, че проблемите могат да се решат с наемане на нови обучени работници от чужбина. Те пропускат обаче, че ксенофобията е вкоренена в японското общество. Бариери създават също така японският език и затворената корпоративна култура. Така че много чужди инженери просто отказват да отиват на Японските острови дори за повече пари.

Най-големият проблем на Япония е склонността към охолен живот. Младите японци са продукти на едно богато общество и са им странни следвоенните трудности, с които се бореха техните родители, баби и дядовци. Младежта на тази страна не вижда нуждата да се заробва с производствени планове и числа, щом може да общува с други хора, да се забавлява и да прави повече пари.

Един от малкото работещи способи да се привлекат младите японци в инженерните програми е по време на тяхното следване освен да се товарят с теория да им се възлагат и конкретни производствени задачи - например производство на оптика за камерите на "Канон". Но дори избралите този по-интересен път се чувстват като "странни птици", тъй като масата от съучениците им тръгват към "по-лесните пари" във финансите и банковото дело.

За студентите в инженерните специалности това носи и добри страни - те са търсена от корпорациите "стока". Например за всеки завършващ специалността електроника има средно 4.5 предложения за работа. "Не трябва да си търсим работа - те ни намират". Дори най-елитните компании, които преди взискателно подбираха сред цвета на университетите, са принудени да променят методите си за наемане на персонал.

Nissan привлича студенти с обещания за бързо повишение във службата и с по-висока заплата. В металургичния отрасъл плюсовете на работата в сектора се рекламират от дългокос китарист, който забива рок парче, викайки "Metal rocks!" В IT сектора отвращението от другите азиатци се преглъща и в компаниите се наемат дори индийци и виетнамци, нещо по-рано немислимо. За десетте водещи специалисти, пристигнали от Индия, във Fujitsu дори са направили отбор по крикет.

Въпреки всичко това, Япония губи на глобалните пазари за привличане на квалифицирани инженери, особено в IT сектора. Правителството е изчислило, че през 2006 г. в страната работят 157,719 чужденци на позиции, изискващи високи умения и квалификация. Преди десетилетие броят им е бил двойно по-нисък. САЩ обаче остават несравнимо напред, привличайки 7.8 милиона квалифицирани работници. Агресивни в наемането на работна сила са също във Великобритания, Сингапур и Южна Корея.

Проучване на икономическото министерство на Япония показва, че 79% от японските компании не възнамеряват да привличат работници от чужбина. Повечето мениджъри продължават да са на мнение, че чужденците няма да могат да се адаптират към япоснкия език и култура. Правителството започна да отделя по 30 млн. долара годишно, за да обучава азиатски студенти на японски език с оглед по-късно да ги привлече на работа. По този начин правителството се надява да промени нагласите на японските фирми към човешките ресурси от чужбина.

Само че вече се чуват гласове, че Япония прави търде малко и твърде късно. Страната има негативна репутация за дискриминация срещу работниците чужденци, със стъклени тавани и слаби гаранции за сигурността на работното място. Инженерите от Индия и други страни предпочитат по-отворените трудови пазари като САЩ.

Позитивна тенденция за Япония е засега успешното откриване от няколко компании на изследователски и развойни центрове в чужбина - в страни с достатъчно инженери като Индия, Тайланд и Малайзия. Освен това специалисти от Южна Корея и Китай се привличат в Япония за временна работа.

Подобен пример дава 27 годишният машинен инженер Хе Ксифен от Технологичния университет в Ксингдао. Тя работи за Altech от две години и половина и казва, че приятелите й завиждат, защото борави с водещи японски технологии и получава три до четири пъти повече, отколкото ако работеше в Китай. Японците първо не знаели как да се държат с чужденците, но бързо намирали верния тон. Говорител на Altech обяснява: "Чуждестранните инженери започват да се приемат. Япония бавно осъзнава, че без тях икономиката й не може да продължи".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/07/2008 :  05:51:12  Show Profile  Reply with Quote
ФБР: Брус Айвънс е единственият отговорен за нападенията с антракс
news.bg

07.08.2008 г.
Ученият Брус Айвънс е единственият отговорен за нападенията с антракс през 2001, при които загинаха 5 човека и целият свят бе сериозно притеснен от възможна епидемия, доказва разследването на ФБР, съобщава АП.
Разследването е показало, че Айвънс е притежавал чист антракс.

Биологът вече не е сред живите - в началото на август той се самоуби като погълна голяма доза Тиленол и кодеин.

Това стана в момент, в който правосъдното министерство се е готвило да го обвини за смъртта на петима души, убити с антракс.

Според запознати 62-годишният Айвънс е знаел за разследването на ФБР и че ще бъде обвинен, след което е погълнал отровата.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/07/2008 :  18:47:43  Show Profile  Reply with Quote
Масови оставки заваляха в турските университетиПрофесорите се вдигнаха на бунт срещу новите ректори
Дневник [732 прочитания]
07.08.2008 г. 14:01

Десетки преподаватели в университети в Турция подадоха оставки в сряда в знак на протест срещу новоназначените от президента Абдуллах Гюл ректори, които според тях ще прокарват политика, удобна на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде Ройтерс. Конфликтът може да нагнети ново напрежение между управляващите и светския елит, коментира агенцията. Турската преса отразява събитията картинно - "Земетресение от оставки в университетите" ("Хюриет"), "Университетите на бунт" ("Джумхуриет"), "Академична буря" ("Търкиш дейли нюз").

Според информации в турските медии навсякъде Гюл е предпочел да назначи ректори, които са склонни да сложат край на забраната за носене на ислямски забрадки в учебните заведения, вместо светски настроени професори. Проблемът идва седмица след като Конституционният съд в Турция реши да не забранява ПСР, но все пак я глоби за проислямистка дейност. Гюл назначи нови ректори в 21 университета и отхвърли няколко кандидатури, предложени от Висшия борд по образование, създаден след военния преврат от 1980 г. с цел да надзирава дейността на университетите и считан за яростен защитник на светските принципи.

Начало на протеста поставиха 12 професори и други преподаватели в Техническия университет в Истанбул, подали оставка в знак на протест срещу назначаването за ректор на Мохамед Шахън, който даже не беше сред фаворитите за поста. Още няколко преподаватели напуснаха университета "Гази" в Анкара. Според в. "Хюриет" Гюл отказал да назначи 9 от кандидатите, спечелили ректорските избори в университетите си, а вместо тях посочил заелите второ или дори трето място. Той спрял назначението и на ректора на университета "Акдениз" Мустафа Акайдън, виден секуларист и шеф на междууниверситетския орган, противопоставящ се на усилията на правителството за вдигане на забраната за носене на забрадки. "Плащам фактурата заради тюрбаните", цитира "Миллиет" професора. "Това, че защитавам ценностите на светската република, беше сметнато за мой недостатък."
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/17/2008 :  15:54:30  Show Profile  Reply with Quote
Quo Vadis, America? *
Симеон Гаспаров, в. "България", Чикаго
16 08 2008


http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=8265&Itemid=1

...
Миналата седмица по време на емисията на общественото радио Нейшънъл Пъблик Рейдио в програмата Уорлдвю бе разпространен доклад, над който екип, воден от едни от най-добрите социолози в САЩ Сара Бърд-Шарпс (Sarah Burd-Sharps) и Кристен Люис (Kristen Lewis) в продължение на две години работи. Докладът се казва "The American Human Development Project" (или Проект на човешкото развитие в Америка, б.а.). Фактите, анализите и заключенията от това изследване излязоха под формата на книга "The Measure of America" ("Измерването на Америка", б.а.), която може да се намери във всяка книжарница в САЩ и която, според специалистите в бранша, вече е на път да стане бестселър. (Трябва да се отбележи също, че методите и похватите, използвани в научния труд на американците, не са същите, които използват учените от Обединените нации, когато разпространяват своя годишен доклад за човешкото развитие - Human Development Report, който може да се види на уеб сайта на организацията - http://hdr.undp.org/en/statistics . За изследването на American Human Development Project са взети под внимание характеристики и особености, които са характерни, специфични и уникални само за САЩ, които не се вземат под внимание в доклада на ООН.)

Най-общо казано, целта на двегодишното изследване на екипа щатски социолози, събрано в доклада Проект на човешкото развитие в Америка, бе да се изследва с помощта на науката къде се намира Америка днес в сравнение със страните от останалия свят, в кои сфери напредва и в кои изостава. За целта докладът бе разделен на три части. Първата бе наречена "Дълъг и здравословен живот", втората - "Достъп до знание" и третата - "Приличен стандарт на живот".

...

Във втората част - "Достъп до знание" се казва, че Америка "изостава значително" от останалите развити страни в сферата на математиката и науките от областта на достъпното висше образование. Изоставане има и в дипломиралите се млади американци от сферата на високите технологии. Америка, както и в здравното осигуряване, харчи за образование повече от всички страни от Г-8.

...

Edited by - moderator on 08/17/2008 15:54:48
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/29/2008 :  14:10:02  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Статия в "Дневник", Дневник, днес, 13:31:
"Българите са сред най-многобройните студенти в Германия"

Форум на "Дневник" (към статията).
Kati, днес, 14:49:
"Една голяма част от бившите български студенти в Западна Европа и САЩ са настоящи преподаватели в Западните Университети. Тези бивши и настоящи бългаски студенти са млади хора, представляващ огромен човешки ресурс, който трябва да бъде привлечен обратно в България, ако искаме да прогресираме."

Кр. Кабакчиев, дфн, днес, 15:04:
Kati: "млади хора, представляващ огромен човешки ресурс, който трябва да бъде привлечен обратно в България"

Може. Но първо трябва да бъде извършена ЛУСТРАЦИЯ на епохално наглата и умопомрачително НЕКАДЪРНА ГЕРОНТО- КОМУНО- ЧЕНГЕСАРСКА БЪЛГАРСКА "АКАДЕМИЧНА" ШАЙКА.

Такава ЛУСТРАЦИЯ много отдавна е извършена в Източна Германия:

http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm

"The evaluation process. Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany. But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualified scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police [...]
Results. According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge.

ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ДОТОГАВА В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ, СА УВОЛНЕНИ - И ПРАТЕНИ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ (НАПРИМЕР ДА ПРОДАВАТ ДОМАТИ НА ПАЗАРА).

След тази СВЕТКАВИЧНА И ИЗВЪНРЕДНО ЕФЕКТИВНА ЛУСТРАЦИЯ - и до този момент - не е известно Германия да страда от качеството на академичния си състав, нито е известно нейните млади хора да бягат масово в чужбина!

Преди някои хора (вероятно млади) да пишат какво трябва да се направи за тая тук "държава", всъщност една истинска кочина (по мнението вече на почти всички българи), би следвало да се запознят с историята и с причините за събитията и днешното състояние!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/05/2008 :  10:36:35  Show Profile  Reply with Quote
ФБР арестува българин за финансови измами
www. news.bg
05.09.2008 г.


35-годишният българин Юлиан Цолов е арестуван в САЩ и ще му бъдат предявени обвинения в измама при продажба на ценни книжа, съобщи пресцентърът на ФБР.
Цолов е бивш брокер от "Креди Суис".

Според ФБР Цолов е бил задържан на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк и откаран в офисите на ФБР в Манхатън.

Той и бившият му колега Ерик Бътлър, на 36 години, са обвинени в заговор, измама с ценни книжа и комуникационна измама, се посочва в обвинителния акт, прочетен в сряда в окръжния съд в Бруклин.

Бътлър не се е признал за виновен по всички обвинения и е бил пуснат под гаранция от 2.5 милиона долара.

Цолов, който все още е бил извън САЩ и не е присъствал в съдебната зала заедно с бившия си колега.

След ареста му се предвижда той да бъде изправен пред съда днес.

Прокурорите твърдят, че Бътлър и Цолов са подвеждали клиенти, че един определен вид ценни книжа (auction-rate securities), чиято стойност периодично се актуализира с търгове, са подкрепяни от федерално-гарантираните студентски заеми и затова са безопасни и по възвръщаемост са сравними с банковите депозити или паричните пазари.

Обвиняемите са прикрили схемата си за измами, чрез фалшифициране на имена на клиенти, търгуващи с тези ценни книжа, или са подвеждали клиентите, че са купили акции, подкрепени от федерално гарантираните студентски заеми.
Когато пазарът на този вид ценни книжа е фалирал, клиентите са загубили парите си.

Тe могат да получат максимални присъди по 20 години затвор за измама на клиенти и глоба от 5 млн. долара.
Максималната присъда за конспирация е 5 години затвор и 250 хил. долара глоба.

Според обвинителния акт Цолов и Бътлър са били брокери до септември 2007 година, като са ръководили отдела по корпоративен мениджмънт на „Кредит Суис" - отдел, който е помагал на клиентите да управляват извънредните корпоративни авоари.

През ноември 2004 година двамата обвиняеми имат контакт с различни компании, които са установявали взаимоотношения с „Кредит Суис", за да определят печалбата от вложените пари в ценните книжа, гарантирани от министерството на образованието студентски заеми и програми.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05