http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/23/2009 :  10:53:42  Show Profile  Reply with Quote
23 Ноември 2009, 09:31
Източник: СЕГА
Преподавател изнудил студенка за PC

http://edu.dir.bg/2009/11/23/news5420366.html

Преподавателят от Лесотехническия университет в София доц. Надка Моллова е призната за виновна, че е принудила чрез заплашване студентка да дари три компютъра за вуза. Моллова е осъдена условно на година и половина, както и да плати 1000 лв. глоба. Първоначалната присъда на Софийския градски съд е потвърдена от още две инстанции и след решението на върховните съдии Савка Стоянова, Лиляна Методиева и Жанина Начева е вече окончателна.
В края на 2007 г. преподавателката е поискала от своя студентка 3 компютъра за университета общо за 2850 лв., за да завери курса й по "Горски пътища". От делото става ясно, че преди да подаде сигнал в полицията, изнудваната студентка се е обърнала и към ректора на ЛТУ, но той й обяснил, че заверка може да получи единствено от Моллова, а без доказателства, че тя злоупотребява със служебното си положение, не може да реагира. Бивши студенти в ЛТУ свидетелстват, че в университета има създадена практика - ако някой не получи заверка, той звъни на определен мобилен телефон и получава указания какво да прави, за да си реши проблема.
В разследването срещу преподавателката са използвани и специални разузнавателни средства. Анализът на разговорите установява, че подсъдимата е била инициатор на дарението. Засечени са нейни реплики, че "само в такъв случай мога да направя компромис" и "колкото и грубо да звучи, това си е жив бартер. И пак казвам, не го правя за мен". Моллова отговаря положително и на въпроса дали, ако направи дарението, студентката ще получи заверка. Разговорите опровергават версията на Моллова, че нито е знаела за готвеното дарение, нито го е получила, мотивират решението си съдиите.
Първоначалното обвинение на Моллова е за подкуп, но то не издържа в съда и тя е осъдена само за принуда. Делото срещу нея бе огласено от прокуратурата като пример, че разследването на корупционната афера в УНСС не е прецедент. В края на юли преподавателят от УНСС Петкан Илиев и Боян Тренчев бяха обвинени в участие в схема за купуване на изпити и заверки. Двамата дори прекараха 72 часа в ареста, но след това бяха пуснати под гаранция, защото според прокуратурата няма опасност да пречат на разследването, или да се укрият. В края на август Илиев бе уволнен от университета. Разследването срещу тях още не е приключило. Ако вината им се докаже в съда, ги очакват до 6 г. затвор или глоба до 5000 лв.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/26/2009 :  17:00:44  Show Profile  Reply with Quote
Лобистът с ланците се оказа свързващо звено между наука и бизнес
Ректор не вижда нищо нередно фирми на докторанта му Красьо да получават поръчки
26 Ноември 2009

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159030&srcpos=7
Лобистът с ланците Красьо Черния се оказа не само кадровик в съдебната система, а и дълго търсената връзка между бизнес и висше образование. Като отличен студент той имал добри контакти с ректора на Стопанската академия в Свищов, с когото в същото време въртели и бизнес. Докато правел докторантура с научен ръководител ректора, свързани с Красьо фирми ремонтирали общежитията на ВУЗ-а.

Ректорът Величко Адамов заяви пред бТВ в четвъртък, че не е знаел за това, а и не го интересува, тъй като си има заместник, който е обявил поръчката. Обиколилите интернет кадри, на които Красьо и Адамов танцуват, щракайки с пръсти около чалга певица, ректорът не смята за проява на близост, а по-скоро за случайност.

Преподавател, разгласил безобразията, е уволнен

Адемов влезе във фокуса на общественото внимание, след като петима преподаватели от университета изпращат от името на гражданското сдружение “За европейско качество във висшето образование” сигнали за нарушения на ректора и неговите приближени до всички възможни инстанции в страната.

Документите, които засягат включително връзките на ректора с лобиста Красьо Черния, са изпратени до министър-председателя, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, комисията по образование в парламента и др. Веднага след това изпратилите сигналите преподаватели са подложени на психически тормоз, а асистентът Бисер Кръстев е уволнен.

"Уникалното в моя случай е, че съм уволняван два пъти от един и същи университет. Това се случи заради несъгласието с това как се ръководи заведението, проявата на алтернативно мнение и най-вече - конкретните сигнали за финансови нарушения, които изпратихме на различни държавни институции", заяви Костов пред бТВ в четвъртък.

Според преподавателите ректорът участва в схема за пране на пари, укриване на доходи в особено големи размери и източване на учебното заведение, като за прикриване на действията си е ползвал контактите на Красьо.

Адамов: Допирната точка между мен и Красьо е дисертацията

Адамов обясни, че отношенията му с Красьо са били коректни и те са били близки само, доколкото е допустимо за един докторант и неговия ръководител. “Допирната точка между била дисертацията и тяхната "обща задача“, каза ректорът, а снимките, на които двамата танцуват, обясни така:

"Тези снимки, които са извадени от контекста са от студентски празници, където има много студенти. Те си канят чалга певици, както се вижда, и тогава всеки студент иска да се снима с ректора и всяка певица така или иначе стига до ректора, за да го поздрави. Тогава всички в залата щракат. Краси също е издебнал такъв момент и е влязъл в кадъра. Това са традиционни вечери“.

Ректорът не вижда нищо нередно и в това докторантът му да печели поръчки на академията.

В сигнала си преподавателите твърдят, че само няколко месеца преди да гръмне скандалът, разтресъл съдебната система, свързаната с Красимир Георгиев фирма “Билд инвест” ООД сключва договор за ремонта на едно от студентските общежития на академията. Година преди това същата фирма е спечелила още една поръчка за ремонт. Общата стойност на двете поръчки с ДДС е близо 8 млн. лева.

По думите на Костов методът на предоставяне на поръчката е уникален - не е имало нито търг, нито конкурс, а изпълнителят е избран чрез “състезателен диалог“.

"В университета има строго установена практика, ние сме икономисти с опит и едва ли бихме се опитали да правим такъв елементарен търг, както се опитват да обяснят“, каза ректорът. Той освен това не знаел, че спечелилата фирма е близка до неговия докторант Красьо Черния.

"Сега от пресата научавам, а и не ме е интересувало, тъй като имам заместник-ректор, на който възлагам да извърши цялата процедура, има комисия. Аз съм научен ръководител, снимал се е до мен, но какво общо има това с ремонта на общежитията?“, попита Адамов.

Според заместник-ректора Георги Герганов, в случая с ремонта Законът за обществените поръчки е спазен, като са се явили три фирми.

Ректорът Адамов за последен път се чул с Георгиев “преди да започнат съдебните му истории “. "Виждах го, че много говори по телефона, но не мислех, че има големи контакти, а че просто се хвали", заяви ректорът по повод богатия телефонен указател на Красьо.

Адамов определи като абсурд твърденията, че именно Красьо със своите контакти му е помогнал да стане ректор на академията. "Никой преподавател не би повярвал на подобна лъжа. Битката беше оспорвана, аз спечелих с един глас срещу достоен конкурент“, каза той. Освен това Красимир Георгиев вече не бил докторант, защото след като започнали скандалите около него не си е платил няколко вноски.

Затова пък се оказа, че приятелката на Красьо, фолкпевицата Магда, също е била отличничка по финанси в академията, без обаче преподавателите да са я виждали.

Преподаватели обвиняват ръководството на академията във феодализъм

Извън аферата с Красьо преподаватели и студенти обвиняват Адамов, че е превърнал университета във "феодално владение". Според работещи в академията има "централизиране на властта и тотален контрол върху отделните звена", ограничават се възможностите за допитване до студентите.

Ремонтите на общежитията не са единствената съмнителна финансова операция в академията.

Уволненият преподавател Калин Костов заяви, че в Окръжната прокуратура има проверка срещу заместник-ректора Георги Герганов за това, че 2.5 млн. лв. от парите на академията са дадени на банка, но само срещу 2% лихва.

Герганов обясни, че става въпрос "за един депозит, при който лихвеният процент е нормален, при положение, че банката е поела и ангажимент да предостави за срока на депозита автомобил за ползване на Стопанската академия".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/11/2009 :  14:08:17  Show Profile  Reply with Quote
Янев обяви 6-ма ”незаконни” министри
11 декември 2009 / Nеws.dir.bg

http://dnes.dir.bg/2009/12/11/news5531950.html
Шестима министри от кабинета „Борисов” по закон не могат да са министри, защото са декларирали данни с невярно съдържание и имат несъвместимост с тази длъжност.

Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев, който оповести и имената на членовете на кабинета, уличени, според него, в конфликт на интереси, предаде БГНЕС. Това били вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Румяна Желева, просветният министър Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, екоминистърът Нона Караджова.

Янев добави, че общо 14 министри са подали декларациите си за конфликт на интереси извън предвидения в закона 7-дневен срок, предаде БТА. Той допълни, че в част от тези декларации има неверни данни.
От РЗС ще подготвят сигнал до Върховната касационна прокуратура с искане за проверка на неверните данни в подадените от министрите декларации.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/15/2009 :  13:24:15  Show Profile  Reply with Quote
От в. Сега, 15.12.2009 г.:

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4588§ionid=2&id=0000201


БЕЗ ЗАКРИЛА

Проверки са правени и във висшите училища. Всички нарушители са запазени в анонимност заради личните данни, с изключение на сигнал за конфликт на интереси при ректора на УНСС, който е препратен за проверка до председателя на Общото събрание на вуза. Става дума за катедрата, в която като ръководител и подчинен са работили проф. Борислав Борисов и неговата дъщеря. Проф. Борисов вече е напуснал катедрата, обясни снощи той пред "Сега".

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/01/2010 :  13:15:13  Show Profile  Reply with Quote
20 на сто от студентите влизат с измама
в. Монитор
29-01-2010

http://www.vobg.net/article.php?id=34959
Всеки пети български студент е влязъл в университет с незаконни методи. Това показва проучване на учени от американския университет "Вандербилт" от януари 2010 г., представено от Нов български университет вчера. В България данни за висока корупция има по цялото трасе на образователния процес във висшите училища, сочи изследването. Между 79 и 84 на сто от студентите са наясно с практиките за незаконно приемане на подкупи, 45 на сто знаят, че официалната система "може да се заобиколи", а 36 на сто смятат, че изпитните резултати подлежат на "поправяне". Според данните от допитването корупцията в университетите в страните от Източна Европа расте и застрашава качеството на висшето образование. Резултатите от проучването поставят под въпрос стойността на дипломите от шест държави в Европа и Централна Азия, като четири от тях са на Балканите, а сред тях е и България.Според проучването нивото на корупцията в различните учебни дисциплини зависи от пазарното търсене. Най-често на практика фалшиви дипломи у нас се намират в медицината, правото, икономиката и инженерните науки.Ръководството на Нов български университет вчера обяви, че за да противодейства на този процес ще организира на 24 февруари в София кръгла маса на тема "Студентското оценяване и корупция във висшето образование". На нея висшето училище ще представи резултатите от анкетно проучване на корупцията сред студентите от Софийския университет, Техническия университет, Медицинския университет, НБУ и ХТМУ.За участие във форума са поканени ректорите на висшите училища, членовете на комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към НС, представители на МОМН, на Националната агенция за оценяване и акредитация, председателите на студентските съвети на университетите, представители от Академията на МВР.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/02/2010 :  14:00:36  Show Profile  Reply with Quote
Корупционен скандал в хърватски университет завърши с осъдителни присъди
От Дневник
02 фев 2010
http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/02/02/851550_korupcionen_skandal_v_hurvatski_universitet_zavurshi_s/

Деветнадесет души, замесени в така наречената афера "Индекс" в загребския университет, бяха осъдени от окръжния съд в хърватската столица за това, че са продавали изпити в икономическия факултет на учебното заведение, съобщи ТАНЮГ.

Трима от обвиняемите преподаватели бяха осъдени на затвор и забрана за преподаване в университета за определен срок, а останалите 14 получиха условни присъди от шест месеца до една година и осем месеца за злоупотреба със служебно положение, вземане и даване на подкуп и незаконно посредничество. Двама други обвиняеми бяха освободени.

Главният посредник, един от студентите във факултета, на когото колегите плащали от няколкостотин до 2000 евро за положен изпит, бе осъден на две и половина години затвор, а секретарката на факултета - на година и половина затвор.

Произнесените присъди подлежат на обжалване пред Върховния съд.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/11/2010 :  16:21:44  Show Profile  Reply with Quote
Прокуратурата погна три ВУЗ-а
11 февруари 2010, 17:06Образование
София, България
http://www.blitz.bg/news/article/70321


Нарушенията на законодателството в Югозападния университет в Благоевград, УНСС в София и Стопанска академия – Свищов са в полезрението на министерството и то не от днес. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.
По думите му всички сигнали са дадени с молба за проверка на Прокуратурата.

Министърът съобщи, че днес при него са били представители на Сметната палата.

В Югозападния университет тази година ще се направи по-широка проверка за по-дълъг период от време, обясни министърът. За всички сигнали срещу университета има потвърждение от главния прокурор Борис Велчев, че са задвижени проверките.

Нарушенията са различни – от злоупотреби с обществени поръчки до нарушения при провеждане на изпити, вписване на оценките на протоколите, незаконно обогатяване нна служителите на ВУЗ-вете и преподаватели и др.

Отделно Инспекторатът по образованието в Благоевград може да провери Югозападния университет, каза Игнатов.

Той добави, че покрай скандала с подкупния преподавател Петкан Илиев, в УНСС също текат проверки. Там ще се направи проверка и чрез Инспектората по образованието.

"Свищовският университет стана едва ли не емблема на разпад на висшето образование в България", каза още Игнатов.

Докато не се потвърдят всички информации за нарушения обаче, не може да се направи нищо.

По нарушенията в Стопанска академия – Свищов материалите са предадени на главния прокурор и е започнала проверка.

Припомняме, че главният асистент от катедра "Икономикс" на УНСС Петкан Илиев бе освободен от ареста срещу гаранция от 10 хил. лева. Той бе арестуван през лятото за организиране на схема за купуване на изпити в УНСС. Най-скъпо е било незаконното уреждане на кандидат-студенти - 4 хил. лв., а цената на редовен семестриален изпит е била 400-500 лв.

Преподаватели от прочулата се покрай скандала "Красьо" - Стопанска академия в Свищов, са участвали в схема за пране на пари с братя Маргини. Шефове от ВУЗ-а били съдружници в офшорката "Куик Летс" със съпругата на Големия Маргин - Мария Маринова, и с Ирена Атанасова - жена на Димата Руснака.

Скандалът "Красьо" стигна до Академията след като се появиха снимки на Георгиев с ректора на заведението доц. Величко Адамов. Той пък се оказа и научен ръководител на Красьо. Красьо Черничкия бе докторант в Стопанската академия в Свищов, но после бе изключен от нея.

Сигнали за груби нарушения от страна на ръководството на Пловдивския филиал на Техническия университетбяха оповестени през октомври от представители на Българския студентски съюз в Пловдив и потърпевши студенти.

Според студентите, във филиала имало много оценки, нанесени в доситетата им, които липсват в протоколите за изпитите. И обратно - вече поставени на изпит оценки са били променяни в студентските досиета. /БЛИЦ
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/15/2010 :  10:05:13  Show Profile  Reply with Quote
Декан в ТУ-Варна обърна факултета си на часпром
Доц. Атанас Крушев прибира по 6000 евро от кандидат-капитани чрез фирмата на жена си
в. Класа
11-02-2010


Деканът на Факултета по морски науки и екология в ТУ-Варна е използвал ресурси на университета, за да извършва частна дейност, представляваща конфликт на интереси, показа проверка на „Класа”. Доц. Атанас Крушев е използвал базата на Техническия университет, за да подготвя кандидати за капитани с правоспособност до 300 Бруторегистър тона, както и други курсове чрез фирмата на жена си „Яниапрес”. В същото време към ТУ-Варна има разкрит учебен център, който провежда същите курсове. Освен че са използвали базата на Морския факултет, голяма част от преподавателите във факултета начело с доц. Крушев са водили и продължават да водят часове в „Яниапрес”, собственост на Маргарита Борисова Крушева. Около 6000 евро заплаща един курсист за обучението си в частната фирма на семейство Крушеви за курс за правоспособност до 300 БРТ, като обучението се извършва за около 3 месеца. Добрите финансови резултати на шефа на Морския фаултет се потвърждават и от взетия на лизинг „Мерцедес”, с който той предизвиква завист у студенти и преподаватели в университета. „Не желая да коментирам нищо с вас, нито желая да ви чувам някога през живота си“, обяви пред репортер на „Класа“ Мария Крушева, след което изключи телефона си, без дори да изслуша въпросите. „Не съм запознат със случая, но обещавам да направя проверка“, коментира пред „Класа“ зам.ректорът на ТУ-Варна Митко Георгиев. Според него университетът има практика да работи с външни лицензирани фирми, но не се ангажира с мнение дали в случая има конфликт на интереси. „Аз лично съм подавал сигнали за нарушения и фиктивно провеждане на часове до бившето ръководство на ИА „Морска администрация” (ИАМА). Например за провеждани часове по противопожарна подготовка на полигона в гр. Девня, който реално от повече от година е разрушен и не функционира”, обясни пред „Класа” директорът на „Български морски квалификационен център” Александър Калчев. Едно от предложенията на Калчев до ИАМА е било създаване на смесена комисия с участието на администрацията, както и на представители на всички учебни центрове. Тя е трябвало да установи дали съществуват необходимите условия и материална база за обучение, както и дали курсовете се провеждат в действително посочения обем. Срещу предложението обаче най-остро са реагирали семейство Крушеви, съответно чрез Факултета по морски науки и екология в ТУ-Варна и „Яниапрес”. Реална база за обучение за правоспособност до 300 БРТ има само „Български морски квалификационен център” (БМКЦ). Според изискванията е посочено, че за да се получи такъв сертификат, са необходими отделно от теоретичните занимания 30 дни – за вътрешно плаване, и 40 дни – за международно. Самият курс в БМКЦ струва около 6000 лв. - близо два пъти по-малко, отколкото в останалите центрове. Изискванията за квалификация и преквалификация на българските мореплаватели са подробно описани в Наредба 6 от 22.11.2007 г. за компетентност на морските лица в Република България. Там ясно е посочено, че с наредбата се определят минималните изисквания и стандарти за компетентност на морските лица към учебните центрове за професионална квалификация, както и към корабопритежателите. За да станеш капитан например, е достатъчно да изкараш курс, който завършва с изпит с 1500 тестови въпроса (както листовките при вземането на книжка за МПС). Задължителните изисквания за предварителна подготовка не съществуват в последната редакция на Наредба 6, направена по времето на отстранения шеф на Изпълнителна агенция “Морска администрация” кап. Николай Апостолов. В морската столица има няколко центъра, в които провеждат курсове за квалификация и преквалификация на моряците. БМКЦ, който се отдели при приватизирането на БМФ, но остана търговско дружество на Министерството на транспорта, курсове правят и Висшето военноморско училище, Техникумът по корабостроене и корабоплаване, Техническият университет, който си създаде специален център за обучение, както и „Яниапрес“. За да покрият стандартите за обучението, те трябва да имат собствена база за практическото обучение, или да са сключили договор с някой с такава, например бързоходна дежурна лодка или голям плавателен съд. Засега обаче само БМКЦ и Морското училище имат собствена база, която отговаря на критериите и позволява обучаващите се да получат знанията си на практика. Според хора от бранша във Варна имало центрове, които са сключили договор с кораб “Академик” за провеждането на курса за обучение със спасителни лодки. Когато това се случвало обаче, се оказало, че корабът не разполагал с необходимата материална база, нито със съответната лодка. Друг фрапиращ случай, за който научи “Класа”, е компютърната симулация. Много курсисти изкарали преквалификацията си вместо на практика, пред компютъра. Това обаче не било симулация като тази на пилотите, а най-обикновено пресъздаване на ситуация, която не може да даде необходимите минимум практически знания на участниците в курса.
Проблемът с фиктивните часове в капитанските курсове обаче не е само във Варна. „Най-трудното в целия курс беше попълването на присъствените листове, като това ни отне близо ден и половина”, обясниха пред „Класа” капитани, завършили обучението си в Бургас. Според тях целият курс е преминал в не повече от 80 часа, въпреки че по програма тези часове трябва да са много повече. „Може да си зададем въпроса, защо БМКЦ за миналата година няма нито един участник в курса, независимо че цените са два пъти по-ниски от тези на конкуренцията“, коментираха от морската гилдия. Според тях от нелоялната конкуренция губи държавата, а освен това нивото на професионалната квалификация на завършилите спада все повече и повече.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/01/2010 :  11:52:48  Show Profile  Reply with Quote

Над 10 университета отиват на прокурор за корупция!01.03.2010 12:12 | Обновен на 01.03.2010 12:07 | 2
http://education.actualno.com/news_287253.html

Просветният министър обяви още, че от следващата година се променя радикално финансирането на университетите
Сред примерите, които той даде, са изисквания за "дарение" между 3 и 5 хиляди лева при прехвърляне от един университет в друг

Образователният министър Сергей Игнатов е дал 10-12 университета на прокуратурата, заради случаи на различни нарушения, включително и корупция, предаде АСН.

Връчих папките на главния прокурор в деня, в който встъпих в длъжност и в момента текат проверки. В някои от университетите има случаи на повече от едно нарушение, съобщи Игнатов.

Сред примерите, които той даде, са изисквания за "дарение" между 3 и 5 хиляди лева при прехвърляне от един университет в друг.

Някои от ВУЗ-те пък искали оту студентите, които ги напускат за да учат другаде, по хиляда лева, за да им върнат дипломите за средно образование.

Има и случаи за незаконна стопанска дейност, както и искани по-високи такси от български студенти, които се връщат да учат у нас от университети в Европа.

Просветният министър обяви още, че от следващата година се променя радикално финансирането на университетите на базата на оценката, която британска агенция ще изготви за тях. Най-много пари ще получават ВУЗ-ове, чиито студенти са се реализирали най-добре на трудовия пазар.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2010 :  09:55:52  Show Profile  Reply with Quote
Проверяват министър Игнатов за ходатайство
00:45 | 10 септември 2010

http://dnes.dir.bg/news/sergey-ignatov-nbu-magistar-7058698

Министърът направил директор на театър магистър без да е бакалавър, според сигнал, получен в парламента
Антикорупционната комисия в НС проверява образователния министър Сергей Игнатов дали като ректор на Нов български университет е записвал студенти неправомерно.

Повод за проверката е сигнал срещу Игнатов, стана ясно по време на заседанието на комисията вчера, пише "Стандарт".
В него се посочва, че доцентът е записал директора на Старозагорския оперетен театър Веселин Стойков в курсове на частния ВУЗ, а след това директно го е прехвърлил в магистърска програма. През цялото време Стойков не е имал завършена бакалавърска степен.
Макар правилникът на НБУ да позволява подобна маневра, академичната автономия в случая е възможно да влиза в конфликт с действащия закон за висшето образование, уточниха от комисията.

В документа е записано, че магистър у нас се става след придобиване на най-малко бакалавърска степен. Ако бъде установено, че практиката курсанти да стават магистри е противозаконна, наредбите на университетите ще трябва да бъдат променени. По същество обаче това прави и дипломите на завършилите по този начин нелегитимни.

От комисията ще разследват и друг случай на нарушения във висши училища. На мушката ще са ректорът и зам.-ректорът на Варненския Технически университет. Проверка по случая е установила, че двамата са обявявали обществени поръчки, които са спечелени от приближена до тях фирма.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2010 :  12:59:45  Show Profile  Reply with Quote
И още по същата тема:

Искали да омаскарят просветния министър
10.09.2010, 13:42 (обновена 10.09.2010, 13:49)
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_1254561314

В подадения сигнал до комисията за борба с корупцията просветният министър Сергей Игнатов съзря нелоялна конкуренция и атака срещу него.

Искат да се постави под съмнение законността на магистрите, коментира той. За вчерашната тема на заседанието на антикорупционната комисия Игнатов е научил от вестниците. "Поне да ми бяха казали, че ще ме омаскарят", посочи още министър Игнатов.

Припомняме, вчера по време на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията стана ясно за получен сигнал, че директорът на старозагорския оперен театър е с фалшива диплома, тъй като е станал магистър без придобита бакалавърска степен.

"За магистри хора не се приемат без бакалавърска степен, заяви министърът на образованието в кулоарите на парламента", в отговор на въпрос на news.bg.

„Той не е приет за магистър, а за курсист", поясни Сергей Игнатов. Тази практика съществува, допълни той и уточни, че тя е в подкрепа на хората, на които им предстои да се дипломират като бакалаври през септември и октомври.

През тези месеци е и приемът за магистратури. Игнатов обясни, че Нов български университет е възприел практиката да се приемат курсисти, за да може бъдещите бакалаври и кандидат-магистри да не пропуснат сроковете и да продължат висшето си образование.

Ако един студент закъснее със записванията поради забавено дипломиране като бакалавър, той ще може да постъпи в магистърска програма и няма да му се налага да чака поне година до следващия прием.

"Изучаваните курсове се акредитират, затова е и кредитната система", посочи Сергей Игнатов. Нормално е университетите да бъдат отворени, заяви още образователния министър.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2010 :  13:56:35  Show Profile  Reply with Quote
Калина - първата бомба, която гърми
автор: Милена Милева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=699522

Скандалът с дипломата менте на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева ми напомни за ония "качествени" българи, които ме помолиха да им направя фалшива германска диплома от университета в Аугсбург.

Отказах им, естествено, но това не попречи на някои от тях да се сдобият с фалшиви документи за завършено образование от другаде и към момента да са на престижни позиции - и в България, и в Германия.

Кандидат-юрист ми каза преди време - когато още живеех в Бавария, че се е заел да прави фалшива диплома на нашенец, който го мързеше, ама много, да търка столовете в библиотеката и да заляга над учебниците. Фалшификаторът не ми довери схемата на измамата, а аз не му и повярвах.

По-късно разбрах, че измамата се е оказала успешна - поне до момента. Българският студент в Германия, на когото направиха фалшива диплома, се върна и прави успешна кариера в родината ни. Той си взе изфабрикувания документ и работи от първия ден, в който стъпи на българска земя - във фирмата на баща си.

Истината е, че получаването на истинска диплома в Германия не е никак лесно. И там, а и другаде в чужбина, не дават много-много шанс на умните чуждестранни студенти да изпъкнат пред техните.

Специално в Германия българите са третирани във висшите учебни заведение по същия начин като самите германци - без каквото и да е снизхождение или не дай боже, привилегии. Прието е, че българските студенти трябва да знаят немски подобно на майчин език.

За тези българи, които не успяват да се справят с високите изисквания, очевидно има други канали на "пробив" в живота и той коренно се различава от пътя, по който вървят честните студенти.

Българинът, който ръководи бащината си фирма с фалшифицирана диплома, сега гордо върти международен бизнес, подбира си много внимателно приятелите, а още повече приоритетите, не говори с всеки. И страни най-вече от онези свои бивши колеги, завършили по „нормалния" начин в Германия.

Истината обаче е, че доста хора знаят как той се сдоби с диплома менте, досущ като тази на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие".

Момчето, което му изфабрикува фалшивия документ, не може да стане юрист, защото го скъсаха на всички възможни изпити и поправки, заради което имаше разправии с амбициозните си родители. Това обаче не му попречи да навлезе в германските държавни структури и да получи служба, която му е в кърпа вързана чак до пенсия.

Чак сега, след случая с Калина Илиева, осъзнавам задълбочения интерес, с който някои от българските ми познати в Германия разглеждаха дипломата ми. На едно събиране ми поискаха припряно документа. Уж ми се радваха и честитяха, но всъщност много обстойно изследваха хартията на дипломата ми, оглеждаха буквите, оценките, шрифта, печата - сякаш фотографираха всичко в съзнанието си.

Дали ще се мъчиш години, за да получиш истинска диплома, или ще платиш за фалшификат, е въпрос на личен избор. Докъде могат да стигнат нещата, когато свикнеш да живееш в лъжа, се вижда ясно от случая „Калина Илиева".

Но мен ме тревожи по-скоро друго нещо. Като имам предвид, че фалшификатите си бяха доста популярни още докато бях в Германия - чудя се колко ли наши студенти всъщност за „завършили" с такива „дипломи". И на какви ли позиции са сега, колко ли милиони управляват?

Всъщност може да се окаже, че Калина Илиева е само първата бомба от поредицата, която тепърва ще започне да гърми.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/06/2010 :  14:30:45  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Аз пък бих искал да попитам друго.

АМИ ФАЛШИВИТЕ "НАУЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ" НА БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ЗА СТЕПЕНИТЕ "ДОКТОР" И "ДОКТОР НА НАУКИТЕ", ЧРЕЗ КОИТО СЕ ПОЛУЧАВАТ ИНАЧЕ НЕФАЛШИВИ ДИПЛОМИ?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/18/2011 :  07:36:07  Show Profile  Reply with Quote
Изпити и заверки в УНСС обещавани срещу 300 лева
автор(и): Труд , 22:47, 17.11.11
Доротея ДАЧКОВА


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1117423

Изпитите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) са се търгували най-често по 300 лв. Това става ясно от обвинителния акт срещу бившия преподавател Петкан Илиев и неговия съучастник Боян Тренчев, научи “Труд”. Според прокуратурата те са търгували с влияние. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор до 6 години или глоба до 5000 лв.

Първото заседание по делото е било на 29 септември, разказаха запознати. Тогава прокуратурата е предложила споразумение с Тренчев за минимална условна присъда което е одобрено от съдия Емилия Колева. Делото срещу Илиев е било отделено. Присъдата по споразумението влиза в сила веднага.

На следващия ден обаче главният прокурор Борис Велчев е поискал отмяна на споразумението и разглеждане на делото срещу Илиев и Тренчев по общия ред. Сега се чака думата на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали да възобнови делото срещу Тренчев, обясниха от СГС. Затова процесът още не е насрочен пред първата инстанция. Ако ВКС възобнови делото, той може да нареди да се разпредели на нов съдия. Ако върховните магистрати откажат на главния прокурор, подсъдим ще остане само Илиев и процесът задължително ще се разпредели на друг съдия.

Делото е внесено като секретно от прокуратурата, тъй като по време на разследването са използвани СРС.

В кориците му не се разкрива държавна тайна. Затова и съдия Колева е преценила, че делото трябва да се гледа при открити врати.

Скандалът с Илиев се разрази през лятото на 2009 г. Тогава от прокуратурата обявиха, че това е първият сериозен успех на разследващите срещу търговията с изпити в университетите. От МВР твърдяха, че имат свидетели и данни и за други хора, замесени в корупционната афера, но никой друг така и не бе обвинен по делото.

След като Илиев и Тренчев прекараха 72 часа в ареста, Софийската градска прокуратура ги пусна под гаранция - 10 000 лв. за Илиев и 5000 лв. за сочения като негов съучастник 37-годишен мъж от Благоевград. Мотивът на прокуратурата да не иска от съда постоянното им задържане бе, че няма опасност те да се укрият или да попречат на разследването. След задържането му Илиев бе изключен от УНСС.

На прокуратурата й трябваха 2 години, за да приключи с делото и да го вкара в съда. Смениха се двама наблюдаващи прокурори, чакаха се експертизи на студентски книжки. Според първоначалната информация цената на уреден изпит или заверка е била между 500 и 4000 лв. Сумите, за които се говори в обвинителния акт, са много по-малки.

Прокуратурата твърди, че корупционната схема е действала от началото на месец май до средата на юни 2009 г. През това време Боян Тренчев е поискал и приел парични суми, за да упражни влияние при вземането на решения от длъжностни лица - преподаватели в различни факултети и катедри на УНСС. Той обещавал, че те ще впишат оценки за взети успешно изпити в протоколи и студентски книжки.

В обвинителния акт се разказва за 6 такива случая, свързани с 8 преподаватели. Първият е от 15 май 2009 г. Тогава той поискал 300 лв., които взел в края на месеца от Владимир Андреев, за да упражни влияние върху проф. Станка Тонкова, преподавател по “Прогнозиране и планиране”, която да впише оценка за успешно взет изпит в студентската книжка на Невена Петрова.

През май 2009 г. Тренчев поискал и приел от Емил Иванов неустановена по разследването сума, за да въздейства върху преподавателя по “Основи на микроикономиката” доц. Венелина Трифонова. Целта била в студентската книжка на Иванов да има оценка за издържан изпит при Трифонова.

Ангел Пешев дал 300 лв. за изпита на Симона Паскова по “Прогнозиране и планиране” при Марин Маринов, главен асистент по тази дисциплина. Пешев дал 600 лв. и за два изпита на колегата си Светослав Яръмов. Срещу тази сума било обещано влияние върху проф. Пано Лулански, който преподава “Институционална икономика” и върху образователния министър от кабинета “Сакскобургготски” доц. Игор Дамянов, преподавател по “Международни отношения”.

От Цветан Петков били поискани 800 лева, за да “вземе” два изпита - по маркетинг и по световна икономика. Първият изпит отново е при гл. ас. Красимир Маринов, а икономиката - при доц. Димитър Стойков.

Тренчев поискал и взел 300 лв. и от Десислава Панева, за да въздейства върху преподавателя по “Основи на управлението” доц. Ангел Доралийски да й напише положителна оценка.

След като Тренчев събрал парите, той ги дал на Петкан Илиев, който трябвало да свърши същинската работа, като окаже влияние върху колегите си преподаватели. Когато делото най-сетне тръгне в съда, се очаква показания да дадат студенти и преподаватели от УНСС.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/30/2011 :  18:40:35  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Наистина феноменален анализ, който ме остави без дъх - за един отвратителен бизнес, най-безцеремонно корумпиращ и родните академични среди:
http://svejo.net/1338131-greenwash-watch-2-wwf
"...WWF е идеологически продължител на по-ранните елитарни екологични движения, наречени conservationism. Този термин не съществува на български, защото този тип много дясна и реакционна природозащита не е характерна за България. Тук екологичните движения се раждат края на 80-те и се вливат в антикомунистическата вълна след 89-та. Но след края на 90-те някои от тях започват да развиват и доста директни критики към капитализма. Така или иначе практически всички екологични движения в България включват и някаква форма на мисъл за благосъстоянието на човечеството като цяло. Независимо дали това се прави от лява и/или либерална гледна точка.
Но много хора не знаят, че екологичните движения в западна Европа и САЩ имат доста по-различна история, част от която е много мрачна, а именно въпросните conservationist движения. Например, още през XIX век за целите на изграждането на системата от национални паркове в САЩ са изселвани местните индиански общности и натиквани в резервати. Това е така, защото бялата робовладелска класа е смятала, че коренното население е “вредно и замърсяващо” за “чистата природа”. Този процес върви паралелно с превръщането на най-различни народи в обект на възхищение към “автентичните етнически култури”. Едни от най-жестоките измерения на този процес са изграждането на зоологически градини за хора, където са били излагани различни представители на “традиционни общности”. Много уважаващи себе си буржоазни градове в Европа и САЩ са били горди притежатели на такива експозиции на живи хора през целия XIX век, та чак до средата на XX. Тук имаме двойно дехуманизиране. От една страна, омраза към и унищожение на реално съществуващите начини на живот на маргинализираните коренни общности, а от друга, тяхното буквално превръщане в животни – излагането им в клетки за наблюдение и развлечение на буржоазния елит. Този пример трябва да послужи и като червена лампа за всички, които изпадат в безкритичен езкстаз (независимо в коя посока) всеки път като чуят думата “етническо” (пр. етнически стоки/храна, и т.н).
WWF са наследници точно на тази дясна идеология, а именно разбирането, че виновен за екологичната криза е човекът като такъв, а не капитализма и/или конкретните хора и организации, които практически извършват унищожението. Тази идеология може да се сведе до стремежа на буржоазията да намери кътче спокойствие и стабилност в света, който постянно прекроява и променя. Както кътче за бягство от огромната вина, която инстинктивно усеща, от мащабните унищожаването на природата (напр., намаляването на биоразнообразието) и на човешкия свят (напр. създаването на гигантски гета, на англ. slums, т.е. сметища за “излишни” за капитала хора).
Този тип дясна природозащита се слива много добре с неолиберализма, защото също се опитва да снеме вината от корпоративния елит и да я прехвърли към всички хора. Например докато WWF казват, че всяко малко действие има значение, те не се стесняват да предприемат големи действия в обратната посока, получавайки десетки милиони от едрия бизнес.
...
Организацията в България е създадена през 2006 г., но набира скорост най-вече след големите екологични протести от 2007 г. Постепенно успява да наеме множество ключови за движенията активисти и експерти, вероятно с по-добри трудови условия, повече сигурност и повече пари. Този преход не е толкова сложен за привикналите към технократския евробюрократичен жаргон на донорите на останалите еко организации. Поради това, че екоактивистите са привикнали на този технократски, корпоративен език, трудно могат да отличат социалните и екологичните програми (например съпротивата срещу цианидните мини) от финансираната от Дънди greenwash пропаганда на WWF.
...
Корпоративната екологична и социална отговорност е оксиморон. Най-вече когато става дума за Кока-Кола, Шел, Дънди прешъс металс и цялата палитра от анти-човешки организации, с които WWF работят. Те подменят обществените борби. Представят проблема като решение.
Този тип псевдо-решения са и дълбоко анти-демократични, защото те практически приватизират гражданския избор и обществените решения. Те казват, че не трябва да има обществени и универсални правила за опазване на околната среда и че трябва да се предаде в ръцете на бизнеса. Безкрайното вряскане за “бизнес решения” изпразва демокрацията от смисъл.
WWF са и едни от най-ревностните защитници на търговията с вредни емисии. Тази търговия не е довела до никакво намаляване. Но също в нея се съдържа идеята, че не трябва замърсителите да отговарят за замърсяването (например чрез данъци, глоби и други), а че съвсем легално могат да си купят правото да унищожават планетата ни. И WWF ще ги подкрепи с всички сили.
...
WWF се държат точно като едър капиталист – скъпоструващи реклами по тв, билбордове, много спам в интернет и други, и други. Стремят се да монополизират пазара (на еко каузи), да неутрализират конкуренцията. Агресивната им маркетингова кампания цели да обвърже всичко, което се смята за зелено, екологично, природозащитно и т.н., като директно производно на брендираната им панда.
Все пак не всички са слепи за дейността на WWF и хората усещат, че да се взимат пари от едрия капитал за пропагандни цели не е съвсем окей. Стратегията на WWF тук е да се изкарат жертва, направила компромис с дявола, за да промени нещата. Но истината е, че WWF не правят компромис със бизнеса, за да го накарат да е малко от малко по-добър (което дори да беше така пак е парадоксално). Истината е, че самите WWF се превръщат в бизнес за продаване на зелен PR и консултантски услуги по корпоративната приватизация на екологията. Винаги защитават най-реакционните политически позиции – търговия с емисии, а не данъци за замърсителите например. Безкритична подкрепа за всички сделки за свободна търговия и най-унищожителните корпоративни интереси. Няма случай, при който да са отказвали корпоративни пари."

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 11/30/2011 20:49:47
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05