http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Сигнали за корупция във во и науката
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/16/2009 :  14:36:49  Show Profile  Reply with Quote
РУМЪНСКИЯТ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА ДА ПРИЗНАЕ 100 ХИЛ. ДИПЛОМИ ОТ ЧАСТЕН УНИВЕРСИТЕТ
+ - X www.cross-bg.net
15:39 16.07.2009

Румънският министър на образованието Екатерина Андронеску заяви, че няма да признае повече от 100 хил. дипломи за висше образование, издадени от най-големия университет в Букурещ „Спиру Харет”. Причината е липсата на акредитация по основните дисциплини.
Частният университет има повече от 300 000 студенти. 90 000 от тях са по курсовете за дистанционно обучение. Годишно издава 56 000 дипломи за бакалавър и 17 000 за магистър. Годишният оборот на учебното заведение е над 100 млн. евро, а негови филиали са открити в Ню Йорк, Мадрид, Рим, Берлин, Виена и Кишинев.

Според министър Андронеску, която пак на тази длъжност през 2002 г. е участвала в откриването на университета, непризнаването на 100 хил. дипломи е свързано с изискванията на Европейския съюз.
В момента се извършват проверки в други 40 висши учебни заведения в страната, където броят на издадените дипломи също е в пъти над капацитета на преподавателския състав.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/24/2009 :  12:40:35  Show Profile  Reply with Quote
Разбиха група за купуване на изпити в УНСС
24 юли 2009 / News.dir.bg


Организирана престъпна група за купуване на изпити в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) бе разкрита от антимафиоти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Схемата включвала преподавател и посредници, а “услугите” стрували от 500 до 4000 лева.
Групата е разкрита на 23 юли при съвместна акция на служители на дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” и полицаи от Областната дирекция на МВР в Благоевград под ръководството на прокурор от Софийска градска прокуратура.
Групата се е занимавала и с даване на семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидат-студентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Това е правено с неистински лични документи.
Като организатори на престъпния механизъм са установени 49-годишният преподавател от УНСС П.И. и 37-годишният посредник Б.Т. В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които набирали студенти и кандидат-студенти, желаещи да се възползват от корупционната услуга. Тарифите варирали между 500 и 4000 лева.
Проверят се данни за действията на престъпната група и в други висши учебни заведения.
П.И. и Б.Т. са задържани за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

От форума на www.mediapool.bg:
машини за пари
Автор: преподавател
Получено на: 24 Юли 2009 13:31
Защо само УНСС? Нима не сте наясно, че във всички университети съществуват корупционни практики и то, свързани с много по-сериозни неща и суми. А питането на Хр. Попов в предишния парламент? Какво стана с него. Нима не се знае, че в министерството си нарциса и визайнтийския мошеник Дидко Вълчев беше създал цяла административна машина за фалшиви дипломи и пари? Вероятно не се знае, че в Агенцията за оценяване и акредитация 70 и повече годишни дяд ковци пофесори, заобиколени от техните протежета експерти-преподаватели, "въртят луди пари" около акредитацията във висшите училища?
Нека министър Фандъкова да осигури "спокойствието на системата" не чрез безразличие към корупционните практики в системата на висшето образование, МОН и НАОА, а чрез прочистването й от това явление и практикуващите го хора.

Edited by - moderator on 07/24/2009 13:01:07
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/28/2009 :  07:14:27  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Това, което най-много ме шашва в цялата тази история, е внушението на ректора на УНСС, че всъщност корупция не е имало и нещата не са чак толкова страшни, понеже Петкан бил действал "на база колегиален натиск" - демек - щом няма доказателства, че е давал пари на ръка - никакъв проблем няма - под "колегиален натиск" да се дават подписи - това, видите ли, не било корупция и си е едва ли не в реда на нещата.
Какво огромно усилие изисква човек да си спести силните епитети по повод умствените качества на такива титани на българската нАука, като мастития професор Борислав Борисов!!?!! (преизбран за ректор, доколкото си спомням, само със седем гласа против)
Много ми се иска да кажа две неща и по повод на форумското мнение, което Галя е цитирала тук:
- ако правилно съм разбрал, новият министър на образованието, младежта и науката като говори за "успокояване на системата" визира само средното образование - що се отнася до висшето - напротив - говори за предстоящото осъществяване на дълго отлагани промени;
- присъединявам се изцяло към характеристиката, дадена от форумеца преподавател на НАОА - по мои впечатления тази организация е едно голямо зло с едно изключително дълбоко отрицателно влияние върху сектора ВОН у нас - прав е и за "протежетата" - непосредствен свидетел съм, как уредилите се като "експерти" там колеги, изведнъж заемат страшно централно място в мафиотските структури (или в механизмите за осъществяване на "колегиален натиск", ако си послужа с речника на ректора на УНСС).
И все пак - като фен на черния хумор - ще отбележа, че тази история е доказателство, че УНСС е едно елитно наше висше училище, което дава възможно най-доброто за нашите условия образование - та, кажете ми - какво друго следва да овладее един икономист в България, ако не именно коруционните практики
Ето защо, според мен родната академична общност следва да оцени качествата на Петкан и Робинзон (Борислав Борисов) по достойнство - и да осигури на първия бърза и безпроблемна хабитиация, а на втория - академична титла! - това са героите на нашето време в българските нАука и висше образование.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/28/2009 :  14:57:40  Show Profile  Reply with Quote

Прокуратурата разследва и други случаи на рушветчийство в софийски университети
28 Юли 2009

www.mediapool.bg

Случаят с разкритата схема за подкупи в УНСС не е прецедент в София, заяви във вторник говорителят на Софийска градска прокуратура Стелияна Кожухарова. В момента в прокуратурата се водят още няколко дознания по аналогични случаи на този с Петкан Илиев в други висши училища в столицата.
За тази година има един осъден преподавател. Това е доц. Надка Моллова от Лесотехническия университет, която е поискала от свой студент три компютъра за университета срещу заверка на семестъра.

Ако се наложи, по случая с Петкан Илиев ще бъдат разпитани всички преподаватели в УНСС и голяма част от студентите. След задържането му в прокуратурата са се явили и други свидетели с допълнителна информация по случая.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/29/2009 :  15:16:57  Show Profile  Reply with Quote
Кой е пионерът на корупцията във Вузовете – питайте сегашния премиер!

Дата: 29-07-2009 00:49
Николай Колев - Босия
http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=6495&Itemid=1


Отидете в СУ “Климент Охридски” и попитайте за действията на бившия министър на МВР и МП Георги Петканов. По-старите преподаватели ще ви разкажат за действията на бившия партиен секретар и декан на ЮФ като за базови. Агентът Страхил създава стройна организация за корупция. Тя се движи по две линии. Едната е прехвърляне на студенти от провинциалните вузове като редовни студенти в ЮФ, а втората линия е продажба на изпити и заверки.

Не познавам Петкан Илиев и не в това е смисъла на това, което пиша.

Като практика корупцията и превишаването на власт, изнудването и сексуалните мераци не са от вчера. Автономността на ВУЗ-овете беше неправилно тълкувана дълго време. На контролните държавни институции беше по-лесно да приемат думата “ академична автономия” като “недосегаемост” и “липса на интерес”. Така се допусна създаването на една униврситетска мафия, която получи генезиса си преди десетилетия, но истинската реализация стана непосредствено след преврата.

Колеги журналисти,

Отидете в СУ “Климент Охридски” и попитайте за действията на бившия министър на МВР и МП Георги Петканов. По-старите преподаватели ще ви разкажат за действията на бившия партиен секретар и декан на ЮФ като за базови. Агентът Страхил създава стройна организация за корупция. Тя се движи по две линии. Едната е прехвърляне на студенти от провинциалните вузове като редовни студенти в ЮФ, а втората линия е продажба на изпити и заверки. Писал съм материал за това веднага след избирането на Петканов за министър на МВР в правителството на Кобурготски. Това бе и една от причините да поискам среща с тогавашния Главен секретар на МВР, а сегашен премиер Бойко Борисов. Срещата, както е известно завърши с псувни и молби.

Но нека не обвиняваме “демокрацията” за корупцията и облагодетелстването на преподаватели от ВУЗ-овете и училищата. Записах се за редовен студент през 1969 г. в СУ “Климент Охридски” специалност руска филология. По време на изпите влизаха в действие всякакъв род “бонуси”-пари, агнета, прасенца, вино и ракия и, разбира се, минижупа. За по-младите ще кажа, че това са късите поли, които на времето увеличаваха производството на лиги, мераци и сперматозоиди.

През 1992 година написах обширен материал за над 100 “студенти” в УНСС, които нямаха право да следват. Не последва реакция. А вътре бяха дечицата на тогавашната номенклатура. Направих анкета. Всичко се доказа, но не бяха предприети никакви дейстния нито от службите, нито от прокуратурата. Лично ходих до тогавашния секретар на МВР Божидар Попов, но въпреки, че бяхме в някаква степен близки, дейстния не последваха.

Бих могъл да ви отегча с още много информация и факти за състоянието на българското образование. Но това няма да помогне за решаването на тези въпиющи и нерешавани в продължение на десетилетия проблеми.

Фактът, че един такъв мошеник е конституционен съдия говори за проблема по-силно от всичко останало.

Edited by - moderator on 07/29/2009 15:17:16
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/09/2009 :  17:10:08  Show Profile  Reply with Quote
Наука
Комфорт за абсурда

Велиана Христова
08 Август 2009, брой 179
http://duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=1958&g=


Предлагат ни псевдоамерикански рецепти за пазар на висшите училища
Вече почти седмица мина, откак мястото за зам.-министър за висшето образование и науката в просветното министерство се оваканти след оттеглянето на доц. Румен Пранчов. И плъзнаха пак в професионалните общности гадания, интриги, страсти и слухове - кой ще е новият избраник. Очевидно съдбата на университетската и научната общност зависи прекалено много от властта, щом едно назначение предизвиква толкова вълнения. От 3-4 дни мълвата понесе ново име - това на доц. Сергей Игнатов, ректор на НБУ, един от няколкото явни поддръжници на досегашния министър Даниел Вълчев.
И докато шушукането на ухо растеше към висок шепот, първо една агенция завчера, сетне телевизия вчера пуснаха едва ли не програмни интервюта на... доц. Игнатов. Само наивник може да вярва в

случайността на подобен сгъстен пиар

Въпросът е кой и защо го прави.
Приятел ми е Сергей от студентски години, но да ме прощава - с изявите си той събуди лошите страсти, породени при предишното управление на МОН. Ожалвайки при това министър Вълчев: "Когато написахме едно предложение за нов закон, тогава всички се мобилизираха срещу него. Даниел Вълчев нямаше комфорта да прокара такъв закон за висшето образование. Да не говорим за научната стратегия, която ние обсъдихме и приехме. Веднага след това се намериха хора, които се отметнаха и започнаха да говорят против."
Странно е, че чак сега

се открехва още един автор

на въпросните проекти. Техният голям проблем бе, че внасяха разделение и противопоставяне между вузове, както и между вузове и научни институти. Че бяха направени почти тайно от шепа неизвестни лица около министъра и наистина "всички" - цял национален научен форум с участието на учени, преподаватели, ректори, директори на институти и на президента дори, се произнесе отрицателно по тях. Но пък в медиите постоянно шеташе едно неголямо, но шумно малцинство. Жалко е всичко да започва отначало, когато академичните общности очакват най-сетне да се спре безсмисленото "пата-кюта" и да се работи "за" нещо конструктивно, а не "против" измислени нелепости, представяни като "реформи".
Струва си да обърнем внимание на идеите на Сергей Игнатов. Отправна точка: прекалено голяма е държавната намеса в средното и висшето образование и заради държавния контрол университетите са се превърнали в големи гимназии. Звучи. Само че всеки, който познава системата на висшите училища, знае, че е точно обратното - липсата на контрол от страна на държавата е превърнала тази система в

рай за слободията

Студентите не можели да записват свободно различни курсове и специалности и да се местят от факултет във факултет и това било предопределено от предишния период на развитие, "когато в училищата и в университета се подготвяха едни послушни хора". Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Но пък обичам деца на партийни дейци, идеолози на онова време, да ми говорят за сталинизъм и пороците му. Категорично твърдя, че "предишният период" подготви много повече непослушни и мислещи хора от сегашния. Иначе нямаше да сме толкова чепати всичките. Но и за да си чепат, ти трябват знания. Днес чепатите са по-малко, повече са арогантните без покритие.
Голям проблем било финансирането, защото не бил осъществен ваучерният принцип "парите следват студента". Напротив, тъкмо този ваучерен принцип, неприсъщ на Европа, бе въведен у нас - държавата финансира своите вузове, като им дава конкретни пари за издръжка на всеки студент, който се обучава в тях (дори регистър на студентите завъди МОН за целта). Ама давала малко - 1200 лв.! Малко са. Затова и заплатите, които влизат в тази издръжка, са ниски. Затова и средства за изследвания няма извън заплатите. И не висшите училища или БАН са виновни за това. Макар че специално за вузовете при досегашното управление парите за наука бяха увеличени в пъти.
Но понеже принципът "парите следват студента" отдавна вече бе въведен в държавното висше образование, плачът по него вероятно означава само едно - държавата да дава пари и за студентите, които се записват в частни вузове. То направо си се казва: "Държавата да има ясен ангажимент към тая публично-държавна собственост".
Тълкуванието на доц. Игнатов обаче отива по-нататък - трябвало да се види колко преподаватели са на щат във всеки вуз и да се пристъпи към съкращения - на преподаватели и на администрация. Сега имало държавни изисквания да има поне 7 души в катедра, а катедра можело да съществува и с един човек. Наистина може - ако още петима пристигат да преподават на хонорар. Отворете сайта на НБУ, вижте преподавателите в трите факултета и ще се убедите: там като щатни са записани десетки хора, които всъщност работят на основен трудов договор в СУ, в БАН, във ВИТИЗ и в какви ли не още държавни висши училища. Което си е нонсенс, защото тези хора получават от държавата заплати да работят на основната си месторабота, а аз като данъкоплатец не съм съгласна да ги издържам, докато частният вуз ги наема паралелно на частно. Може ли директор на институт в БАН да фигурира в сайта на НБУ като щатен? Той може да е само хоноруван. Да не говорим, че за никакво състезание между вузове тук не може да става и дума, понеже в "конкурентните" вузове преподават едни и същи хора. Нещо повече - сигурно археологията например наистина се е развила много, както казва доц. Игнатов, само че това развитие е станало в БАН, не в НБУ. А НБУ просто си позволява от свое име да издава и да отчита научни сборници със статии на археолози, работещи в института на академията, където са и написали въпросните научни статии!
Ето това се нарича слаб контрол от страна на държавата. МОН дори засекрети регистъра на преподавателите, "за да не се излагат публично онези, които се появяват на 5-6 места", както ни обясниха преди две години! Ами, хайде да се изложат, та белким се прекрати това безобразие на летящите преподавателски чети. Нужно е най-сетне да се дадат прилични заплати на преподавателите, за да не търчат за малко доход тук и там, ами да си гледат като хората студентите, обучението и науката. Напротив - още повече свобода била нужна, казва ректорът на НБУ!

Никакви правила

държавните вузове с пълна свобода за структурата си, както са частните сега, никакви изисквания за щатове, за брой хабилитирани лица и пр. В тези идеи висшето образование не прилича вече дори на услуга, то става стока! Машина за правене на пари.
Не знам дали някой е забелязал, че най-голямата тайна във висшето образование е колко са преподавателите на щат във всеки вуз. Няма да намерите никъде публично огласени такива данни. Добре че НСИ пуска понякога анализи на образованието и човек току види някои интересни подробности. Има един документ - "Основни статистически характеристики на образованието през 2008 година". Цитирам: "Броят на преподавателите в университетите и специализираните висши училища е 21.1 хил. през 2008/2009 година. На основна работа са 13.1 хил., или 61.9% от общия им брой. Преподавателите в колежите са 1566, от тях 666, или 42.5%, са на основна работа". Това какво означава? Означава, че преподавателите в България в момента са общо 13 766 - за всичките 51 вуза у нас. А от тях 8900 преподават на по две и повече места (или са пенсионери). В университетите и специализираните висши училища близо 40 на сто от преподавателите са приходящи, в колежите - близо 60 на сто.
Ето тези

8900 пътуващи преподаватели крепят системата

от 51 висши училища у нас. Как всичко това минава през Националната агенция за оценяване и акредитация, която уж следи да се спазват изискванията за брой преподаватели на щат, можем само да подозираме.

На този фон да твърди Сергей Игнатов, че най-успешният модел на висшето образование е северноамериканският и него трябва да следваме, е, меко казано, неадекватно. Това означавало, че трябва да се започнат съкращения на преподаватели и администрация, парите да следват студента и да видим за една година кой вуз как ще се развие. Какви съкращения, като по брой на учените (включително преподавателите) България е на последно място в ЕС - всеки може да го види в статистиката на Eurostat. А над половината професори и доценти до пет години ще се пенсионират. Накъде да съкращаваме тези 13 766 души, които все още са в системата? Или трябва да ги съкратим от държавните вузове и да ги пратим в частните?
И още - в Америка елитните университети произвеждали елит и у нас трябвало да стане така. Този произведен елит щял да дръпне напред и средното образование. Така щяло не само да има частни училища, но и бизнесменският елит щял да контролира общинските училища чрез настоятелствата. Цитат: "Не спазваме бройката за хабилитирани, но за сметка на това напълваме университета с видни банкери". Тези видни банкери и бизнесмени ("Хюлет пакард") си поръчвали обучение на студенти в НБУ и давали пари за лабораториите му. Този елит очевидно е толкова високо, че може да се обучава и без достатъчно хабилитирани преподаватели.
Не може да не споменем и друга сакрална тема - научните степени и звания. Според доц. Игнатов ВАК трябва да се премахне, защото била Сталинско образувание. Никакви национални комисии - всичко се присъжда на място от журита от 3 до 7 души според правилниците на вузовете и БАН. Ако може да се съгласим, че "професор" и "доцент" не са звания, а са длъжности, то научните степени "доктор" и "доктор на науките" все пак са оценка за научен принос. Представям си как се мери научен принос според правилника на всеки от 51 вуза, съществуващи с 8900 приходящи отдругаде преподаватели. Всички колежчета за една година ще си напълнят бройката с професори и доктори на науките. Без да се сложи ред в системата, това ще е слободия, не автономия. Хайде да въведем присъждането на научна степен на коя да е от западните държави в Европа или на САЩ, или Канада, където уж степен се дава от малобройно жури - там изискванията и праговете са толкова високи и толкова много, че тук ламтящите за лесно титулуване биха пропищели от ужас.
Пък и какво общо имаме ние с този западен свят? Къде там е възможно вузове да нарушават закона - например да обучава докторанти НБУ, получил оценка "добър" при две акредитации - от 2001 и 2006 г. (т.е. според закона без право да обучава докторанти). Ако законът е казал, че студент се става с диплома за завършено средно образование и две задължителни матури, кой на Запад би приел студенти без такива дипломи, както направи това НБУ тази година? Според ректора докторантите били докторанти само за НБУ. И кой в България, простете за израза, ги бръсне за слива тези непризнати от никого докторанти? Самозадоволяване на собственото его без проекция извън него? Също като един друг вуз - СВУБИТ, който пък въведе несъществуващо звание "почетен професор", само и само зад него да се скрият лица, които никога не са ставали професори, но са си самоприсвоили това звание.
В това ли трябва да превърнем цялото висше образование?


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/12/2009 :  07:54:39  Show Profile  Reply with Quote
ДАНС подхваща процедурите с учебниците
сряда, 12 август 2009
www.vsekiden.com


Образованието е сред основните приоритети на новото правителство
Държавната агенция “Национална сигурност” ще прави проверка по цялата процедура, свързана с издаването на учебници. В спецагенцията ще бъде създадено специално звено за образованието, съобщи пред БГНС министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

В образователното ведомство са получени множество сигнали, свързани с одобряването на учебниците и затова е разпоредена ревизия. “Процедурата е такава - учебниците да бъдат одобрявани от учителите. Те има възможността и правото да направят това, а дали се случва на практика всичко толкова прозрачно аз не мога да кажа”, посочи министър Фандъкова.

Тя разчита, че ще получи компетентно мнение от експертите на ДАНС и ще вземе решения. “Ще се опитаме да направим преразглеждане на учебните програми и за програмите и плановете с учебниците”, обясни просветният министър.
Фандъкова е наясно, че не може да има разделяне на общинска и държавна отговорност като подход, защото родителите и децата не се интересуват дали училището e общинско или не.

Като функции обаче трябва да има много ясно разграничение, за да се знае кой носи тази отговорност. В този смисъл една от основните й задачи е да направи всичко възможно да осигури условия за нормален старт на новата учебна година, както в средното образование, така и във висшето, както и финансовото обезпечаване на системите.

“В тези тежки условия на дефицит в бюджета, това беше един много важен въпрос и това показа отношението на правителството към образованието – това че образованието не само на практика, но и на хартия е един от приоритетите му се доказа от факта, че на миналото заседание на Министерски съвет, когато се разглеждаше съкращаването на средства от бюджета, парите от образование не само, че не се съкратиха, но и се пое ангажимент това да не се случва”, посочи тя.

В същото време вече има национални програми, които вече са освободени, т.е. отблокирани и средствата по тях се превеждат. Работи се по превода на средствата за националната програма за ритуализация – нещо, което училищата очакват, защото те бяха спечелили проекти по нея. Но по-важни са програмите, които касаят учителите, като програмата за диференцирано заплащане, която се очаква да бъде отблокирана и през септември учителите да получат тези средства.

Екипът на МОМН подготвя и цялостна национална програма за квалификация.
На заседанието на Министерски съвет днес Фандъкова ще внесе и предложение за 26 млн. лева, които да бъдат насочени към училищата и детските градини, които са на делегиран бюджет. “Това е Програма за подкрепа на делегирания бюджет – изключително важен финансов ресурс, който да даде възможност и на по-малките училища и на детските градини да са спокойни, че могат да започнат учебната година успешно”, обясни тя.

Според нея, че има възможност за усъвършенстване на системата на делегираните бюджети. “Затварянето на училища по финансови причини не е разумно”, коментира Фандъкова, като допълни, че заедно с екипа й ще се постараят да прекратят практиката на закриване на училища, която доведе до ликвидирането на 300 при предишното управление.

Новото ръководство на МОМН залага и след финансовата реформа да се направи и съдържателната. Финансова реформа, казва образователният министър, трябва да се направи и за висшето образование. В областта на науката тяхна основна задача е да се приемат стратегическите документи както програмни, така и законодателни, така че средствата да отиват по своето предназначение.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/18/2009 :  14:33:59  Show Profile  Reply with Quote
Нарушения при поръчки и търгове в Софийския университет
Ведомствени жилища са давани по неясни критерии на занижени цени
Мартина Бозукова
18 Август 2009

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=155518&srcpos=7
Отдаване на помещения под наем без търгове, неправомерно удължаване на договори и нарушения при обществените поръчки откри Сметната палата при одит на Софийския университет "Климент Охридски".
Въпреки направените разходи за подмяна на PVC-дограми, топлоизолация, хидроизолация, основен ремонт за близо 2 млн. лв., за доставка на хранителни продукти, абонаментно поддържане и ремонт на асансьорни уредби за 33 451 лв., през 2008 г. в поделение "Социално-битово обслужване" (СБО) на университета въобще не са провеждани процедури за възлагане на обществени поръчки.

Одиторите са установили, че са проведени две процедури по "договаряне без обявление" и три процедури "договаряне с покана", вместо да бъде обявена малка обществена поръчка.

Сметната палата констатира, че в резултат на допуснатите пропуски и нарушения Софийският университет не е усвоил предоставените бюджетни средства, поради което е забавено изграждането на важни обекти на ВУЗ-а през 2008 година. От предоставените 33 917 917 лв. за капиталови разходи са усвоени 15 142 428 лв., или 44.6 на сто.

Практика във ВУЗ-а била да се заобикалят търговете за отдаване на помещения под наем.

Така например не е проведен търг при избора на наемател за отдаването под наем на клуб-ресторант “Яйцето” и кафе "Алма Матер” с прилежаща площ. Освен това включването към наетата площ на клуб-ресторанта "Яйцето” и на помещение от бившата печатница на Университета се извършва в нарушение на чл. 20, ал. 4 от Закона за паметниците на културата и музеите без изискваното разрешение на НИПК и под негов контрол.

Одитът констатира, че в СУ след първоначалния конкурс за отдаване под наем е наложена практиката продължаването действието на договорите за наем да се извършва чрез анекси, без провеждане на нови търгове, извън допустимите от закона срокове.

Удължаването на сроковете на договорите с анекси, без да са провеждани нови търгове, като в много от случаите се работи с едни и същи фирми наематели, е в нарушение на чл. 13, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

По сключените договори за наем на нежилищни помещения е допуснато прехвърлянето на права на трети лица за предоставените с договори за наем помещения, както и използването на тези помещения не по предназначение. Това е в нарушение на разпоредбите на чл. 16 , ал. 1 от Закона за държавната собственост, който гласи, че имоти - публична държавна собственост, не могат да се използват не по предназначение и да се предоставят на трети лица.

Срещу извършване на строително монтажни работи без да е проведена процедура по ЗОП университетът е предоставил последните три етажа от студентското общежитие №8 в кв. "Дървеница" на частна фирма, която ги е преотдавала на студенти, преподаватели и докторанти. Предоставени са и сутерен, фитнес зала, помощно помещение, кафене, офисни помещения, складове и др.

Занижени наемни цени на ведомствените жилища

Нередности са открити и при отдаването на ведомствените жилища на ВУЗ-а. СУ разполага с 12 ведомствени жилища в София. Те са предназначени за временно настаняване на чуждестранни лектори и за отдаване под наем на служители на университета.

В СУ през одитирания период няма утвърдени вътрешни правила, с които да се регламентират критериите за определяне на жилищните потребности на служителите. Няма писмено назначена от ректора жилищна комисия, която да определя степента на жилищните потребности при кандидатстващите лица.

Цените на 1 кв.м. наемна площ в заповедите на ректора не съответстват на регламентираните в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Там е записано, че основната наемна цена за 1 кв.м полезна площ е 1 лв.


"С така установените ниски наеми във ведомствените жилища, ръководството на СУ намалява част от възможните приходи към собствения си бюджет", констатира докладът на Сметната палата".

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/24/2009 :  08:50:49  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Едва ли има някой тук, който не знае за епохалната борба на г-н Петър Дошков срещу корупцията, беззаконията и безобразията в Югозападния университет (в града с име на комунистически терорист). Вероятно знаете, че Дошков вече за трети път е уволнен от ЮЗУ. Първите два пъти той е възстановен от съда на работа, след връщането му е подложен на незаконно (дискриминативно и клеветническо) отношение. За да не пиша наново съобщение, тук правя копи-пейст на мое съобщение от тази сутрин в блога на г-н Дошков. Можете само да видите за какво става дума в блога на Дошков изобщо:
http://petdoshkov.blog.bg/
Както и конкретно във форума към последното му съобщение:
http://petdoshkov.blog.bg/drugi/2009/05/21/deseto-otkrovenie-cinizym.337558
Следва моето съобщение там (от тази сутрин):

"Мога и аз тая сутрин да кажа: "Добро утро, г-н Мирчев! Честит рожден ден!
И няколко въпроса към него.
Уважаеми господин Мирчев,
Защо така се получава, че г-н Дошков твърди - и то не в кръчмата, а в съдебен иск, че сте незаконен ректор на ЮЗУ?
И то не по една, а по две причини. Едната причина е, че, според Дошков, но и според документите, с които тук вече се запознахме, сте бил назначен навремето незаконно за редовен асистент по математика. Имате ли какво да кажете по този въпрос, г-н Мирчев?
И ако за незаконното Ви назначаване за редовен асистент по математика (ако това е вярно) Вие не носите отговорност (отговорността се носи от назначилите Ви), вярно ли е или не е вярно, че Вие, г-н Мирчев, в качеството си на ректор на един университет и според данните на Дошков, сте допуснал беззаконие, състоящо се в:
- допускане на незаконен състав на ОС на ЮЗУ;
- нарушено съотношение между членовете на ОС по квотен принцип;
-допускане на правонарушения, свързани с с избора на председател на ОС на ЮЗУ;
- допускане на липса на валидно трудово правоотношение с ЮЗУ на определено лице (което на всичкото отгоре е известно със скандални и грубо противоречащи на закона и конституцията официални изказвания?

Следващ въпрос. Вие, г-н Мирчев, след като научихте за скандалните и грубо противоречащи на закона и конституцията официални изказвания, каква санкция наложихте (предложихте на съответния колективен орган да бъде наложена)?
Следващ въпрос. Тук от страна (най-вероятно) на лице, което заема отговорна административна длъжност, се твърди, че правилото на Линдстет и неговият труд изобщо не се преподават в ЮЗУ, защото нямал методологическо значение. Вие, г-н Мирчев, знаете ли какво е равнището на преподаване на българска филология в оглавявания от Вас университет?
Вие, г-н Мирчев, знаете ли, че за разлика от останалите преподаватели в българистичната катедра г-н Петър Дошков преподава лингвистична дисциплина, която се основава на валидната в момента в науката лингвистика теория и която няма нищо общо с равнището на преподаването на останалите (или повечето от останалите) професори, доценти и асистенти в ЮЗУ?
И, последен въпрос, ако знаете това, защо Петър Дошков три пъти е уволняван от ЮЗУ?

Благодаря предварително за подробните отговори на зададените Ви въпроси."

Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/26/2009 :  08:05:03  Show Profile  Reply with Quote
Германски студенти са плащали подкупи за докторски степени
Дата : 26 Август 2009 г. 7:49 ч.
Последна редакция : 26 Август 2009 г. 8:50 ч.

http://world.actualno.com/news_258498.html

Германски прокурори разследват над 100 преподаватели в над десет престижни университети в страната по подозрение, че са дали докторски степени на стотици слаби и неквалифицирани студенти, след като са взели подкупи чрез фирма за консултации в сферата на образованието, пише "Индипендънт".

Държавните прокурори в град Кьолн заявиха, че студентите са плащали между 4 и 20 хиляди евро на преподавателите с посредничеството консултантската фирма.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/28/2009 :  16:02:46  Show Profile  Reply with Quote
Уволниха Петкан Илиев заради продадените изпити
28 август 2009 / News.dir.b

Ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов е уволнил дисциплинарно преподавателя от УНСС гл.ас. Петкан Илиев, който бе уличен от МВР в участие в корупционни схеми за купуване на изпити и семестриални заверки.
"Аз, като ректор, считам, че е недопустимо той да провежда и участва повече в изпитната сесия и въобще в учебния процес и обучението на студенти в УНСС", се казва в изявление на Борисов, предаде "Фокус".
В съобщението на ректора се уточнява, че Илиев е в платен годишен отпуск до днес - 28.08.2009 г. На 31.08. той има по график провеждане на изпит по “Икономика на публичния сектор” и по “Макроикономически анализи” за студенти магистърска степен, дистанционно обучение, а след това поредица от изпити от годишна поправителна сесия до 15.09., след което започват регулярните лекционни занятия от учебната 2009/10 г.
Ако съдът произнесе присъда по случая, която може да даде основание за определянето на моята заповед за дисциплинарното уволнение на гл.ас. Петкан Илиев като несправедлива или необоснована, съм готов да преразгледам заетата от мен позиция, се казва още в изявлението на Борислав Борисов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/01/2009 :  13:25:41  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев замесен в далавери за 100 млн. лева
01.09.2009, 11:42
Ива Иванова

http://news.ibox.bg/news/id_1357524329

В понеделник Гражданска лига на България ще подаде официално сигнал за крупна злоупотреба с обществени средства, съобщи Стефан Гамизов от организацията.

Той уточни, че става въпрос за преминалите 100 милиона лева през Националния педагогически център в периода 2005 - 2009 година.

За този период в центъра са съсредоточени парите за квалификация и преквалификация на учителите от цялата страна, поясни Гамизов.

По думите му става въпроса за злоупотреба с нещастното състояние на педагогически състав в България.

„Ние твърдим, че повечето средства са отчетени на документи и че е имитирана квалификация", заяви Гамизов. Той съобщи, че действащите лица били 4-ри и ги посочи - Даниел Вълчев, главния секретар на министерството на образованието Димитър Танев, Пламен Туруджийски - директор на въпросния Национален педагогически център, и Цонка Кенарова, директор на дирекция „Квалификация на педагогическите кадри".

Според Гамизов четиримата са действали в сговор и биха могли да бъдат определени като „престъпна група".

„Даниел Вълчев, по думите на Стефан Гамизов, е един от най-перфидните политици в България, които по перфектен начин са се измъквали, без да бъдат наказани нито веднъж.
Той е интелигентен, умен и начините му са префинени, а иначе участва в политиката още от 90-те години", посочи още Гамизов.

Гамизов съобщи още, че от днес ще бъдат инициирани действия за обявяване в противоконституционност на текстове от Закона за амнистията.

Той каза, че ще бъдат поканени депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС за подписка за сезиране на КС за член 1 от Закона за амнистията. При евентуално произнасяне на КС в полза на обществения интерес да се отвори пътя на сегашните управляващи да изпълнят обещанията си, очаква Стефан Гамизов.

По думите му всичките клетви и закани на ГЕРБ, че ще бъдат осъдени и наказани престъпниците, този закон остават невъзможни.

Практически в България е невъзможно в момента да бъде доказана умисъл за стопанско престъпление, поради текстовете в Закона за амнистията.

Според него този закон е истински заговор срещу конституцията и правовия ред и първи опит в историята на България управляващи превантивно да освободят себе си то наказателна отговорност.

Законът амнистира всички престъпления като извършени по непредпазливост, поясни още Гамизов.

Edited by - moderator on 09/01/2009 13:26:00
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/01/2009 :  13:32:36  Show Profile  Reply with Quote
10 000 000 лева за преписване от интернет
автор: Мариела Балева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=217393

Тошо Недялков е роден през 1965 г. в София. Бил е зам.-шеф на УС на “Информационно обслужване” и зам.-шеф на ДАИТС. В младежките си години е бил водещ на детски предавания в БНР и БНТ, играл е главни роли в над 10 филма, озвучава и дублира филми. Сега е собственик на софтуерна фирма. Към 10 милиона лева потрошила през 2006 г. Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) за "антиземетръсен" проект, който съдържал... превод на индонезийска дисертация, взета от интернет.
За друг проект - от 4 странички, българска организация с идеална цел искала от държавата 800 000 лв. Скандалните разкрития прави пред "Труд" бившият зам.-шеф на УС на ДАИТС и на "Информационно обслужване" Тошо Недялков.



Тошо Недялков: Искаха по милион лева за кило хартия

С Тошо НЕДЯЛКОВ, бивш зам.-шеф на Управителния съвет на “Информационно обслужване”, разговаря Мариела БАЛЕВА

- Вие сте били зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), но след известно време сам сте си подали оставката. Защо напуснахте, г-н Недялков?

- Аз бях зам.-председател на ДАИТС от самото начало през октомври 2005 г., а на 12 февруари 2007 г., подадох оставка пред министър-председателя. Причината беше несъгласието ми с политиката на председателя на ДАИТС г-н Пламен Вачков, който ангажира Агенцията с поредица проекти, които за мен не бяха оправдани от обществена гледна точка.

- Бихте ли разказали повече за тях?

- В началото на 2006 г. г-н Вачков ме уведоми, че е постигнал договореност да поемем изпълнението на проект на тема “Оценка на сеизмичния риск”. Той щял да е началото на системна дейност на агенцията като най-общият термин беше “управление на риска”. На мен дори ми беше представена фактура за сума от около 8 милиона лв., която трябваше да подпиша, че съм получил.

- Осем милиона? И за какво толкова пари?

- До определен етап аз дори не бях виждал договора за този проект. После разбрах, че има превод от Министерския съвет към агенцията - почти 10 милиона лв. След като получи парите, г-н Вачков подписа с неправителствената “Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция - Екорегиони (АУРЕ)”. (Бел. ред.- Сдружение “Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция" (АУРЕ) е учредено през 1997 г. В Управителния му съвет има хора, свързани с партията Съюз на свободните демократи на Стефан Софиянски и БСП. В началото г-н Софиянски е бил почетен председател на сдружението. Според източници на “Труд” участие в различни проекти е взимал и настоящият главен секретар на МС Росен Желязков, бивш главен секретар на Столична община.) След подписването на договора над 7,5 милиона лв. бяха преведени на тази организация с идеална цел.

- А другите пари?

- Над 1,5 милиона лв. останаха в ДАИТС. С тях бе проведена процедура по закупуване на хардуер и софтуер.

- Между другото в списание “Тема” излезе информация, че Пламен Вачков е сключил договора без провеждане на публичен търг. Вярно ли е?

- Той е направил това, като се е възползвал от чл. 4 т. 4 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Той гласи, че не са обект на обществени поръчки “научните изследвания и експерименталните разработки, когато възложителят изцяло заплаща услугата, но ползите от тях не остават само за възложителя при извършване на неговата дейност”.

- Ами излиза, че държавните пари се разходват само с един подпис?

- В случая е точно така.

- Как реагирахте, когато видяхте всичко това?

- Бях изумен. След договора и превеждането на парите към АУРЕ при мен започнаха да идват килограми хартия, които трябваше да представляват междинни отчети за изпълнението на дейността. Четях ги до известно време, но аз вече бях казал на г-н Вачков, че не искам да имам нищо общо с този договор. Просто ги преглеждах и ги изпращах в кабинета му.

- Натъкнахте ли се на нещо куриозно?

- Разбира се. Представяте ли си - те бяха превели някаква докторска дисертация на учен от Индонезия за оценка на сеизмичния риск в една от провинциите там. Намерили са я в интернет и след превода бе приложена като доказателство за дейността по проекта. Всъщност се продаваше определено количество хартия за определени милиони лева. Грубо казано - кило хартия за един милион лева. Представяте ли си?!

- Излиза, че милиони държавни лева са харчени за преводи...

- Да. Преводите на статии за сеизмичния риск, намерени в различни международни източници, всъщност генерираха хартиен обем, който да оправдае получаването на сумата.

- А спомняте ли си как звучеше темата на проекта като наименование?

- Доколкото мога, ще ви я цитирам. И то е много дълго - “Дейности, свързани с анализ, подготовка на методика и съпътстващи целеви проекти по оценка на сеизмичния риск и потенциалните щети от разрушения на сгради и инфраструктурата в населените места, на основата на географски информационни системи (ГИС)”.

- Нямам думи! Каква е тази формулировка?

- Ами тя е направена така, че каквото и да се направи, никой да не може да каже, че не е свършена работа. Във формулировката нещата са толкова обтекаеми, че който и да отиде на проверка, няма как да докаже несвършеното. Всъщност органът, който се е съгласил на тази тематика, е знаел, че парите ще се дадат и продуктът практически може да бъде всичко.

- На кого се отчиташе г-н Вачков?

- Попитайте него.

- Не се ли опитахте да направите нещо?

- Ще ви кажа нещо много важно. Когато си подадох оставката, казах всичко и на г-н премиера Сергей Станишев, и на г-н Петко Сертов, който тогава му беше съветник по националната сигурност. “Г-н премиер, аз си отивам - казах. - Променете Закона за обществените поръчки, защото там има скандални текстове. Ето, на базата на чл. 4, т. 4 аз мога да ви напиша, че искам да създам в България интегрирана система за управление на космическите полети и ако намеря шеф на агенция или министър, който да подпише договор с мен, ще напиша такъв доклад, че никой няма да разбере за какво съм поискал толкова много пари.”

- И реакцията каква беше?

- Нищо! Казах го още първата половина на февруари 2007 г. Оттогава - нищо. Говорил съм и с представители на БАН, казах и на тях: борете се да се промени законът. Защото той дава възможност да се харчат средства без контрол. Само по усмотрение на отделни лица. Тук дори не говорим за комисии или за двама човека. Съгласно скандалния текст възложителят, който е едно лице, може да подпише договор за научно изследователска и експериментална дейност с която и да е организация без друг подпис. Няма кой да одитира този човек и да каже, че има нарушение.

- Както се казва апетитът идва с яденето...

-Да, и това всъщност е проблемът - веднъж подхваната, тази дейност не спира. През 2006 г., само за няколко месеца по проекта за сеизмичния риск в ДАИТС постъпиха над 21 милиона лв. След това започнаха други проекти под общо наименование “управление на риска на базата на ГИС”. Имаше и друга тематика - тя пък беше “Национална система за геопространствени бази данни”. Ето, заради това напуснах, казах, че не искам да съм част от тази дейност. Не зная обаче още колко пари за проекти е отпуснало на ДАИТС предишното правителство през целия си мандат - за превенции на пожари, на наводнения, анализи на спътникови изображения и т.н. Дори в момента чета, че се подготвя Закон за геопространствените бази данни в България - мисля, че ще сме единствената страна в света с такъв закон.

- Но това, което става, е свързано с европейски пари и е много страшно!

- Именно. По различни програми се получават огромни суми. И е невероятно трудно, когато проверяващите не са специалисти, да разберат дали свършеното въобще отговаря на темата. Ще ви споделя нещо. Присъствах през 2006 г. на едно заседание в кабинета на зам.-министъра на администрацията Ангел Иванов. Беше представен проект от четири странички от г-н Кристиян Миленов като изпълнителен директор на АУРЕ и секретар на правителствената комисия по електронното правителство. Пилотният проект беше за “интегрирана система за управление на риска”. Доколкото си спомням за него бяха поискани 800 000 лв. Аз скочих и казах, че съм против и няма да подпиша решение за него. Представяте ли си, четири страници бла-бла и 800 000 лева!

- Но кои хора дръзват да решават такива “крупни” изследователски задачи, кажете имена?

- Те са многопластово свързани. Например в Управителния съвет на АУРЕ са Асен Дюлгеров - председател (секретар на Столичната община от времето на Софиянски), арх. Кристиян Миленов, Емил Кало (бивш председател на еврейската организация “Шалом”), Тодор Шопов (зам.-директор по сигурността на летище София), Радослав Кацаров (бивш зам.-шеф на бюджетната комисия в СОС) и др.

- А има ли роднински връзки около проектите?

- Както знаете, чужди донори осигуряват финансиране по даден проект. И обикновено фирмите, които го изпълняват, си намират други фирми или организации, които също да участват в изпълнението или да продължат по-нататък. Ето пример. Съпругата на арх. Миленов - Людмила, е директор на РЕСАК (център за приложение на спътникови изображения). Синът им Павел, който работеше в Обединения изследователски център на ЕК, е инспектирал от името на ЕК някои проекти, по които майка му и баща му са работили в България!

- Други случаи?

- Преди около година столична община обяви търг за системна интеграция на стойност 4,5 млн. лв. Този търг не изисква от изпълнителя да направи информационна система. А да работи с други фирми, да изготвя задачи, да координира. И тази дейност струва 4,5 млн. лв.!

- А какво ще кажете за “премиерския любимец” Азер Меликов? Толкова ли голямо е било доверието на Станишев към него?

- Аз вече споделих пред сп. “Тема” доста неща. С клюки не се занимавам, но “доверие” не е точната дума. Премиерът Станишев седеше зад всяко действие на Меликов - безпрекословно и безусловно. Хората, които се опитваха да кажат нещо срещу Азер Меликов или биваха игнорирани, или не им се позволяваше да го кажат. Т.е. системата се обръщаше срещу тях. Това не е доверие, това е нещо много по-силно!

- Кой е вземал решенията в “Информационно обслужване”, където Меликов беше шеф на УС?

- Решаваха в кабинета на изпълнителния директор (първо Александър Витанов, след това - Иво Николов) в присъствието на председателя на Управителния съвет и с помощта на премиера.

- С кои влиятелни политици от БСП сте се опитали да говорите за Меликов?

- С мнозина от Висшия съвет. С Ивелин Николов, с Юрий Асланов, Красимир Премянов, Антон Кутев, Кирил Желев, Илия Божинов... На всички съм разказал с подробности и документи какво се случва. Но нищо не стана.

- Разкажете за някой от опитите ви?

- Още през 2007 г. казах на Ивелин Николов, тогава той беше в ИБ на БСП, че ако продължават така, в следващия парламент БСП ще има 40 депутати. Той ме репликира и каза: - Не 60. “40, казах му аз, защото Бойко Борисов ще каже, че докато вие си уреждате близките хора в държавните фирми, които те съсипват, той се бори с корупцията в общината.” Предупредих го, че Станишев трябва да бъде сменен като лидер на партията, защото не става. Но не ме чу.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/25/2009 :  16:20:55  Show Profile  Reply with Quote
Изнудват студенти в пловдивския ТУ?
25.10.2009, 15:58 (обновена 25.10.2009, 16:17)
news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_117557126
Сигнали за груби нарушения от страна на ръководството на Пловдивския филиал на Техническия университет оповестиха представители на Българския студентски съюз в Пловдив и потърпевши студенти.

Според техни твърдения, става дума за грубо нарушаване на студентски права, изнудване на студенти и прекомерна употреба на власт, предаде радио Пловдив. Студентите твърдят, че има много оценки, нанесени в досиетата им, които липсват в протоколите за изпитите. И обратно - вече поставени на изпит оценки са били променяни в студентските досиета.

Председателят на Българския студентски съюз в Пловдив Кръстьо Карамански заяви: „Имаме един списък от 94 студенти, които са с повече от два несъответстващи изпита. Става въпрос за оценки, за които няма данни.

Предполагам, че първоначалният списък, който е бил съставен с проблемни студенти, варират между 400 и 450 студенти. Сигналите са главно срещу зам.-директора на Пловдивския технически университет - доц. Георги Мишев.

С наредба той разпоредил студентите с проблемни оценки да се явят лично при него. Един от тях е Кирил Минев. Той е завършил семестриално, но тази година разбира, че има двойка по изпит, взет преди две години.

В писмените обяснения доц. Мишев е принуждавал студентите да посочват, че са давали пари за вземане на изпит - твърдят още от Студентския съюз в Пловдив. Студентският съюз в Пловдив ще сигнализира образователното министерство за ситуацията в пловдивския филиал на Техническия университет.

Edited by - moderator on 10/25/2009 16:23:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/18/2009 :  23:19:27  Show Profile  Reply with Quote
Започна да се разбира как се избират ръководствата на университетите ни! :)))))

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-11-19&article=302533
Пуснал пипала при президента и вузовете

Кадровикът в съдебната система Красьо Черничкия пуснал пипала и извън Темида. През 2008 и 2009 г. той разговарял и с двама служители от президентската администрация, университетски шефове и полицаи. Имената им фигурирали в електронния бележник на Черния, обясни Яне Янев, но отказа да съобщи кои са те.
"Стандарт" обаче научи, че са засечени разговори на Черния с хора от висшите училища в Свищов, Благоевград и Велико Търново. Кадровикът лобирал за назначаване на ръководствата в тези университети. Все още обаче не е ясно какви постове са получили "клиентите му". Засега в бележника на Черния не са засечени футболни съдии, обясни зам. главният прокурор Валери Първанов.

Edited by - moderator on 11/18/2009 23:54:10
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05