http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 СТУДЕНТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/27/2008 :  06:50:12  Show Profile  Reply with Quote
Студентските съвети заседават в 5-звезден хотел

News.bg
26-02-2008

За предстоящо отчетно-изборно събрание на Националното представителство на студентските съвети, което ще се проведе в несъответно луксозна обстановка и ще изразходва много финансови средства, алармират от студентските синдикати.

В писмо до ректорите на висшите учебни заведения, разпратено и до медиите, студентският синдикат с председател Божидар Чернев сигнализира за получената покана.

Тя се отнася за дните от 10 до 12 март, като събранието ще се проведе в петзвезден спа хотел - „Стримон Спа Клуб", Кюстендил.

Сумата за командировъчните ще бъде 120 лева - „нощувка на вечер, почти колкото е нощувката на един евродепутат!", се казва в писмото.

„Молим, да не позволявате да бъдат източвани незаконно съобразно и нецелесъобразно средствата от бюджетите на студентските съвети!

С оглед предотвратяването порочната практика на източване на средствата на българските студенти сме длъжни да сезираме Сметната палата в Република България, Европейската конфедерация на националните студентски организации като молим за Вашето съдействие да не позволявате такъв вид командировка!", посочват от синдиката с молба до ректорите.

В писмото се подчертава още, че начинът на организиране на отчетно-изборно събрание на Националното представителство на студентските съвети поражда съмнения, тъй като в работни дни не всички университети биха могли да изпратят свои представители.

Целта, според писмото, е да не дойдат всички студентски съвети с оглед да бъде избран „най-подходящият" за някой хора човек!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2008 :  07:03:34  Show Profile  Reply with Quote
Секунди не стигнали на Валя да се спаси
Огънят стопил дори сребърния пръстен на студентката
Виржиния Георгиева
в.Стандарт
03.03.2008 г.

през сълзи говори Светла, леля на Тони. Жената добавя: "Аз съм реалист, това не е държава. Тя изгони част от умните си и хубави деца, а другата гледа да ги убие".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/04/2008 :  13:27:07  Show Profile  Reply with Quote
Студенти скочиха срещу сексквартири
в. Стандарт
04-03-2008

Стаи за секс възмутиха студенти и преподаватели от Русенския университет "Ангел Кънчев". Почасовите квартири се предлагат в непосредствена близост до сградата на вуза. Проверка на академичната младеж в града показала, че наемът на помещение за три часа е 17 лева. Обявите се разпространяват в интернет.
Такива нелегални бардаци в района се въртят повече от 1 година, твърдят студентите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2008 :  19:13:34  Show Profile  Reply with Quote
Студент съди ректор за нарушения в. Телеграф
13-03-2008
Студентът Тодор Ангелов от бургаския университет "Проф. Асен Златаров" е подал жалба в съда срещу нарушения на ректора на вуза. Според Ангелов шефът на университета е подменил неоснователно състава на студентския съвет в нарушение на Закона за висшето образование. Младежът е завършил семестриално в същия университет и го делят няколко месеца от държавния изпит, разходите по делото ще ги плаща от джоба си. "Може и да има лична вражда между двамата", коментира преподавател от вуза. Той допълни, че вероятно има някои нарушения от страна на ректора, щом от съда са насрочили и дело. То ще се гледа през май.
"Всичко си е съвсем регламентирано, просто имах подписка от 750 студенти, че настоящият студентски съвет не представлява добре интересите им. Затова наредих да се изберат нови членове", обясни ректорът проф. Петко Петков.
Някои от старите членове са се задържали в съвета повече от 10 години, което е в нарушение на правилата, допълни той. Така в новия съвет ще останат около 6 души от стария, които имат право на това.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/03/2008 :  10:34:08  Show Profile  Reply with Quote
19-годишна падна от 4 етаж в Студентски град
news.bg
03.04.2008 г.
Студентка падна от четвъртия етаж на общежитие в София, предаде Би Ти Ви.
19-годишното момиче е било прието в „Пирогов" с множество травми по цялото тяло в 3.00 ч. тази сутрин.
По първоначални данни, момичето е паднало от четвъртия етаж на 54 бл. в Студентски град.
След животоспасяваща операция тя е настанена в Централна реанимация с опасност за живота. Пациентката е със счупен таз и ляво бедро.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/05/2008 :  15:51:11  Show Profile  Reply with Quote
Зверски пребиха и изнасилиха студентка
05 април 2008 / News.dir.bg
23-годишна студентка е била жестоко пребита и след това изнасилена по най-брутален начин тази нощ в София.
23-годишна П.И. е била пребита и изнасилена в района на Семинарията, съобщи Фокус.
Тя е била приета в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" с множество рани по главата.
След като й е оказана медицинска помощ П.И., е изписана от болницата. 23-годишната студентка е от Велико Търново. Момичето е чакало на автобусна спирка, където е била нападната, издърпана в гората и изнасилена.
През цялата нощ в района на Семинарията и „Лозенец” е имало много полиция. Към момента не е известно дали извършителят е заловен. По непотвърдена информация – той е бил от ромски или турски произход, съобщава Фокус.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/09/2008 :  10:08:33  Show Profile  Reply with Quote
Студентска НПО алармира за тревожното състояние на Студентски град
дата : 9 април 2008 г. 10:27 ч.
www.actualno.com

Основното им искане е за мораториум върху всякакво текущо строителство и забрана за ново строителство, което не е с образователна или научна насоченост и не е било одобрено чрез обществено обсъждане със студенти и академична общност.
От Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове "СРОКСОС" са изпратили писмо до министъра на образованието и науката Даниел Вълчев с предложение за промяна статуквото на студентските общежития и столове в Студентски град.
В него те сигнализират за зачестилите противообществени прояви в района на Студентски град. Според тях това води до прояви на безсмислено насилие и ескалация на социално напрежение, което ги кара да бъдат сериозно обезпокоени за бъдещето на България.

Те считат, че представения от министъра доклад показва сегашното безхаберие на държавните институции относно ставащото в Студентски град като сигурен знак за предстоящи сътресения.

По този повод те предлагат да се създаде единен орган (настоятелство) на студентския кампус със засилен граждански контрол (неправителствените организации да са водещи) и отговорно държавно, университетско и общинско участие. Също така в настоятелството желателно е да има международни наблюдатели и консултанти.

Управлението на академичния кампус трябва да се изкара от общинските власти, поради тяхната незаинтересованост да защитават правата и интересите на граждани, които не са от техния населен регион.

Студентските градчета трябва да се управляват от районен Директор, който да се отчита пред МОН и Министерство на Финансите. От Сдружението са категорични, че генерално и дългосрочно трябва да се реши критичното положение в Студентски град.

Основното им искане е за мораториум върху всякакво текущо строителство и забрана за ново строителство, което не е с образователна или научна насоченост и не е било одобрено чрез обществено обсъждане със студенти и академична общност и да се редуцира огромния брой увеселителни, хранителни и хазартни заведения, необслужващи интересите на студенти и академичната общност.

В тази посока от Сдружението предлагат своето сътрудничество на министър Вълчев, като заявяват, че имат готовност да докладват и презентират пред него настоящия доклад, снимкови и видеоматериали, анкетни проучвания, доклади, жалби и предложения до общински и университетски органи.

Целта им е подобряване на тревожната ситуация в Студентски град. Предложението е подписано от председателя на Сдружението Кънчо Драгнев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2008 :  22:31:29  Show Profile  Reply with Quote
Отличниците с двойна стипендия
200 лева на семестър ще взимат най-умните студенти
Теодора Йолчева
в.Стандарт
13.04.2008 г.
Даниел ВелчевПЛОВДИВ. Двойна стипендия ще получават най-добрите студенти и в държавните, и в частните университети. Просветното ведомство е заделило близо 40 млн. лева, които да бъдат раздадени като бонуси на отличниците, съобщи вчера образователният министър Даниел Вълчев на форум в Пловдив. Парите са изчислени така, че да стигнат за около 15 000 от най-добрите бъдещи висшисти, обясни той.
Размерът на втората стипендия може да е до 90 лева, както е записано в Указа на Министерския съвет, поясни още Вълчев. Първата е между 50 и 90 лв. и така отличниците могат да си докарват до 180 лв. на месец.
Всеки университет ще получава финансиране според броя на студентите си. И тези, които обучават най-много младежи, ще получат и най-много от тези 40 млн., обясни още Вълчев.
За първи път от новата учебна година най-умните ще получават помощ от държавата от 200 лв. за всеки семестър. Финансовата инжекция обаче няма да е за всички, а само за младежите, които учат инженерни или природни науки, поясни Вълчев. Допълнителното стимулиране на тези младежи се налагало заради острия недостиг на такива кадри в страната.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/16/2008 :  10:45:04  Show Profile  Reply with Quote
Простреляха 22-годишно момче в Студентски град
16 август 2008 / News.dir.bg
22-годишният криминално проявен Симеон Николаев Димитров от Априлово е докаран с пет огнестрелни рани в 6 часа в „Пирогов”, съобщиха от болницата за Дирб.бг.
Драмата са разиграва в блок 15 в Студентския град в столицата. Симеон напада с бухалка друг мъж, биейки го ожесточено. Мъжът в отговор на побоя извадил пистолет „Байкал”, законно притежаван, и го прострелял пет пъти. Закарали веднага 22-годишния Симеон в „Пирогов”. Момчето е с опасност за живота. Полицаи от Седмо РПУ и СДМВР продължават работата за изясняване на обстоятелствата около случая.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/17/2008 :  12:42:37  Show Profile  Reply with Quote
Допълнителен прием за 17 специалности в СУ
www.news.bg
17.09.2008 г.


Допълнителен прием на студенти в 17 специалности за учебната 2008/2009 година обявява от днес Софийският университет „Климент Охридски", съобщи БНР.

Приемът важи за кандидати в СУ, некласирани и незаписани в други специалности след окончателното класиране, а също и за кандидати, положили успешно съответните изпити в други висши училища.

Ще може да се кандидатства за специалностите Педагогика, Руска филология, Математика, Приложна математика, Математика и информатика, Статистика, Теология, Физика, Инженерна физика, Ядрена техника и ядрена енергетика, Астрофизика, метеорология и геофизика, Физика и информатика, Медицинска физика, Химия, Химия и информатика, Ядрена химия, Инженерна химия и съвременни материали.

Кандидатстването за допълнителните места може да бъде с оценки от конкурсните изпити или оценки от държавни зрелостни изпити по съответните предмети, положени през 2008 г.

Подаването на документи започна днес и ще продължи до 24 септември 2008 г.

Edited by - moderator on 09/17/2008 12:43:19
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/20/2008 :  19:11:44  Show Profile  Reply with Quote
Махат заверките и в Техническия университет
в. Позвънете, Варна
20.09.2008 г.

Заверките в Техническия университет (ТУ) във Варна ще бъдат премахнати. Това е решил Академичният съвет на висшето учебно заведение, който е одобрил нов Правилник за правата и задълженията на студентите. “Въпреки че заверките отпадат, преподавателите ще си водят статистика за посещенията на практическите занятия и за представянето на дипломни работи”, коментира зам.-ректорът по учебната дейност на ТУ-Варна доц. Дишко Дишев. Той бе категоричен, че работата на студентите през семестъра ще бъде следена стриктно. Тя се оценява по точкова система, според която максималният брой точки, които може да получи студент е 100. По точкова система се оценяват и резултатите от изпитите. Крайната оценка по съответния предмет се формира на база събраните точки по двете системи, посочи доц. Дишев. Така например, ако студент няма нито една точка за работата си през семестъра, той трябва да изкара 100 точки на изпита, за да изкара тройка. Обикновено съотношението по двете системи е 40 към 60 или 50 към 50, добави зам.-ректорът. Другата одобрена от Академичния съвет промяна е, че обучаващите се в Техническия университет вече ще могат да записват горен курс и с три невзети изпита. Досега това беше възможно само при два неиздържани изпита. На година във ВУЗ-а се провеждат по 12 семестриални изпита, информира доц. Дишев. По думите му, студентите могат да приключат последния курс с максимум девет невзети изпита. В този случай, те трябва да прекъснат и да платят отново семестриална такса. При девет не издържани изпита се плащат две такси, а при по-малко от четири - една. Основни инициатори на одобрените промени са били студентите, посочи зам.-ректорът на ТУ. По думите му, е имало катедри, които са били против нововъведенията. Въпреки това, от ръководството на университета очакват положителен ефект от новите правила, които влизат в сила от тази учебна година. “Премахването на заверките не означава, че занижаваме контрола. В Икономическия университет са премахнати отдавна, но няма проблем с посещаемостта”, заключи доц. Дишев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/23/2008 :  12:09:10  Show Profile  Reply with Quote
Магистратура ли?
Мария Георгиева
23.10.2008
в.Дума

Ако сте решили да записвате магистратура в Софийския университет, по-добре... Освен че ще ви вземат немалка сума, срещу нея няма да получите нищо. И там, както във всяко държавно учреждение, има структура. Първото ниво от нея са секретарките, които се държат с теб сякаш си някаква отрепка. Всяко пристъпване към секретарската врата в Алма Матер е трепетно, но не в онзи смисъл. Дори най-смелите ги нарязват на салата, в повечето случаи без причина. Това съвсем не е всичко в секретарската одисея. Когато преодолееш страха от стаята, започват проблеми с датите за изпитите. На таблото са залепили лист с час и дата за изпит - не им вярвайте! В повечето случаи датата е грешна. Ако мислите, че после някой ще тръгне да ви се извинява за загубеното време, сериозно се лъжете. Единственото, което ще получите от секретарската безотговорност, е ехидна усмивка. За една СУ-секретарка е под достойнството да дава обяснения за каквото и да било. Когато минеш на второ ниво в родната Алма Матер, се сблъскваш с нещо още по-абсурдно - лекциите. Отиваш за часовете по някакъв предмет и се оказва, че са ти объркали програмата. Преподавателят изобщо не идва, защото не знае, че има часове.
Повечето от лекторите, освен в СУ, работят и на други места. И тук вече идва третото ниво в борбата с Университета. Въпреки че си плащаш по 500-900 лв. на семестър, преподавателят ти отказва да те изпита. Така срещу парите си не получаваш нито подходящото отношение, нито необходимите знания. Единственото, с което се сдобиваш, е страх от сблъсъка с машината. Защото родната Алма Матер е превърнала магистратурите от средство за повишаване на знанията в бездушна машина за пари.
Go to Top of Page

stoyanov

Bulgaria
1 Posts

Posted - 10/23/2008 :  12:43:05  Show Profile  Visit stoyanov's Homepage  Send stoyanov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

[b]Магистратура ли?
Мария Георгиева
23.10.2008



Отностно този пост, защото съм решил там да кандидатствам според вас къде най добре е човек да запише икономическа магистратура или нещо свързано с международни отношения?

Колкото до университетите много от нещата съвпадата.. Аз съм завършил бакалаварска степен в МВБУ(Международно Висше Бизнес Училище) Ботевград и мога да кажа, че е доста на висота според това което чета за СУ. Другото нещо - имам поглед и над Бургаския Свободен Университет (там приателката ми учи - бакалавър). Там само гледат да ти вземат парите, късат те умишлено за да платиш за ликвидацията, директно лекторите ти казват че изпита ти е 200лв, а цялото ти обучение се обезмисля от ифнормацията от университета, че можело да се купи директно дипломата за 10000лв...
--------------------------------------------------------

Сега записвам дистанционно обучение Магистратура в МВБУ, но не знам дали напълно е акредитирана. В последствие мислех да запиша и още една магистратура


--------------------------------------------------------

Да предопредя извинявам се предварително, ако някой засягам!!! Това са мой лични наблюдения.

Edited by - stoyanov on 10/23/2008 13:30:31
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/29/2008 :  06:50:55  Show Profile  Reply with Quote
Скъсан кандидат-студент съди два университета
в. Монитор
28-10-2008


Кандидат-студент, скъсан на приемните изпити през лятото, е завел съдебни дела срещу два университета - Великотърновския "Св. Кирил и Методий" и Югозападния в Благоевград. В жалбата си 63-годишният Стефан Чолаков твърди, че е бил скъсан нарочно, тъй като е български емигрант и политически дисидент. Според кандидат-студента ветеран оценяващите го предварително са получили политически инструкции да му пишат двойка, без да проверяват как се е представил на теста по български език и на изпита по история на България. Той настоява от ректорите на двата вуза да представят пред съда оригинала от неговата изпитна разработка, за да се увери, че не са го подменили с друг.
Ексцентричният Стефан Чолаков стана известен това лято, след като в нощта преди изпита по история във Великотърновския университет разпъна палатка и нощува под паметника на патриарх Евтимий до аулата на вуза. Тогава чешитът обясни, че прави това, за да се потопи по-добре в атмосферата на старата българска столица Търновград, което щяло да му помогне на изпита по българска история. Оказа се обаче, че явно потапянето не е било достатъчно дълбоко, защото възрастният кандидат-студент получи двойка и не беше приет в мечтаната специалност право. Стефан Чолаков е роден във Враца, но от 1989 г. е политически емигрант в Швеция. Преди да замине за Скандинавието, у нас Чолаков е учил в Спортната академия. Три пъти е лежал в затвора по време на социализма за бунтарски изказвания и несъгласие с провежданата тогава държавна тоталитарна политика.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2008 :  11:59:53  Show Profile  Reply with Quote
Няма надежда в скоро време за студентското кредитиране
Дата : 1 Ноември 2008 г. 12:59 ч. 12345
www.actualno.com


Банките в България в момента са малко разколебани.

"Законът за студентското кредитиране бе приет в добър вид, но това, което го забави е фактът, че съвпадна със световната икономическа криза, която навлиза и в България", заяви в Пловдив министърът на образованието Даниел Вълчев.

Според Даниел Вълчев банките в България в момента са малко разколебани в кредитната си експанзия, предаде агенция Фокус.

Министерството на образованието и науката е в активен диалог с Асоциацията на банките и обсъжда въпроса за студентското кредитиране. В процесите на разговорите се оформят два варианта - или да се стигне до по-висока такса за управление на студентските кредити, която банките ще получават от бюджета или с държавни пари ще се прави депозит в банките така, че да поевтинее ресурсът.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05