http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 СТУДЕНТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/17/2008 :  12:29:38  Show Profile  Reply with Quote
Българинът - все по-ученолюбив
www.news.bg
17.11.2008 г.


Българинът става все по-ученолюбив.

Това констатира проучване на Националния статистически институт, засягащо равнището на участие на населението на възраст 25 - 64 години в "ученето през целия живот" (УЦЖ).

Резултатите показват, че равнището на участие на населението в посочената възраст в УЦЖ нараства съществено.

Ако през 2003 година то е било 16 %, за 2007 цифрите сочат 48.5%, съобщава НСИ.

Според статистиците факторите за това нарастване са много, но най-важните са общият икономически растеж на страната, измененията в отношението и нагласите на работодателите и хората в активна трудова възраст към образованието и обучението, активните действия на държавните институции, приемането на България в ЕС и изпълнението на множество европейски програми, включващи мерки и учебни дейности.

С по-висок темп се увеличава равнището на участие на мъжете в УЦЖ - 35 процентни пункта, докато за жените нарастването е с 30 пункта (Фиг. 1).

Равнището на участие на населението в отделните възрастови групи също нараства съществено, като най-голямо и очаквано е то за младите хора на възраст 25-34 години - с 35 процентни пункта, а сравнително най-малко - при хората на възраст 55-64 г. - с 24 процентни пункта.

Най-активно участие в учебни дейности се установява при хората с висше образование, сред които 71.1% за период от 12 месеца преди изследването са участвали в някакво образование или обучение.

Всеки втори със средно образование също е участвал, а сред лицата с основно и по-ниско образование активността е най-ниска - 23.2%.

Изводите на НСИ са, че степента на завършено образование е важен фактор, който предпоставя и допълнително мотивира хората за по-активно участие в образование и/или обучение.

Заетите лица участват в различните форми на УЦЖ много по-активно (62.1%), в сравнение със считащите се за безработни (19.9 %) и икономически неактивните (18.6%).

Местоживеенето също влияе върху участието в различните форми на УЦЖ - равнището на участие на живеещите в градовете -52.2% е много по-високо от това на живеещите в селата -38.0%.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/23/2009 :  14:46:30  Show Profile  Reply with Quote
Варненските студенти искат сериозни реформи в Закона за висшето образование
Фокус Нюз
22-01-2009

Варненските студенти искат сериозни реформи в Закона за висшето образование. Това съобщи председателят на Студентския съвет на Икономическия университет във Варна Станислав Тодоров, предаде репортер на радио „Фокус”-Варна. Участие в състояла се пресконференция взеха председателите на всички варненски университети. По думите на Тодоров Студентските съвети на варненските университети се разграничават от студентските псевдолидери, които са се опитали да използват трагичния инцидент от 5 декември за изпълнение на нечии политически цели. Станислав Тодоров подчерта, че варненската студентска общност категорично не одобрява протестните дейности, проведени на 14 януари пред сградата на Народното събрание в София. Според него Националното представителство на студентските съвети (НПСС) е взело адекватни мерки и е организирало редица срещи, на които са били поставени категорични искания към правителството на Република България. Исканията, които варненските студенти са поставили, бяха описани в специална декларация, която бе връчена на всички журналисти. Сред основните искания на студентите са: Реформа в Закона за висшето образование-реална възможност за избор на преподавателите от студентите; Поемане обучението и социалните разходи на социално слаби студенти и сираци, които да бъдат на издръжката на държавата; Безплатни ваксини срещи хепатит Б за всички студенти и специализанти. Тодоров подчерта, че исканията им са категорични и ако не бъдат приети в определен период са възможни и протестни действия от страна на варненските студенти.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/11/2009 :  10:18:46  Show Profile  Reply with Quote
До 2 години ще се става студент само с матура
Дата : 11 Март 2009 г. 9:40 ч.
Борбата за студенти между университетите също е стимул за признаване на матурите



"До 2-3 години висшите училища у нас ще приемат без специални изпити, а само с оценката от матурите", заяви вчера просветният министър Даниел Вълчев, информира Монитор.
"През тази година повече висши училища в много специалности дават възможности за кандидатстване с оценките от матурите. След като висшите училища се убедят за две-три години, че държавните зрелостни изпити се провеждат правилно и почтено, ще възприемат матурите", каза Вълчев.

Експерти вчера коментираха, че борбата за студенти между университетите също е стимул за признаване на матурите.

"Икономическите специалности, за администрацията и туризма ще бъдат с минимално увеличение на таксата за обучение. Годишната вноска може да се вдигне едва с няколко процента, тъй като студентите в тези специалности и в момента плащат максимално разрешената от закона такса. Тя е до 30% от годишната издръжка за студент, която държавата превежда на вуза", обясни Димитър Танев, главен секретар на МОН.

От УНСС искат годишната такса за обучение да се увеличи от 266 на 280 лв. Правото и хуманитарните науки са другата голяма група специалности, където вноската е много висока и сега - над 20 на сто. Сумите надвишават 400 лв. и са различни за отделните профили.

В момента таксите за инженерните и техническите специалности, както и тези, свързани с изкуството, са в рамките на 13-18%, а за медицинските - около и над 10%. Затова от НАТФИЗ искат студентите да плащат 200 лв. повече за година обучение.

"Ако исканите от университетите такси са в рамките на тавана, фиксиран в Закона за висшето образование, вузовете биха могли да направят малко увеличение на сумите", коментира вчера министър Даниел Вълчев.

Предстои в МОН да обобщят исканията на академичните съвети и да внесат предложение за разглеждане в Министерския съвет, който ще реши какви да бъдат таксите.

"Що се касае до кандидат-студентите, аз лично съм скептичен и не мисля, че таксите трябва да бъдат увеличени. Миналата година университетите искаха същото, но МС не прие тяхното предложение", допълни министърът.

В момента всеки кандидат плаща за явяване на първи приемен изпит 20 лв., а за всеки следващ изпит по 15 лв.

Вчера Вълчев присъства на открит урок по история в 11-и клас в испанската гимназия "Мигел де Сервантес", посветен на годишнината от спасяването на българските евреи. Урокът беше изнесен от Аврам Папаро - свидетел на събитията през 1943 г.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/26/2009 :  16:15:49  Show Profile  Reply with Quote
50 000 наши студенти учат в чужбина
в. Монитор
25-04-2009

Намалявал броят на желаещите да следват зад граница
Между 40 и 50 хиляди наши студенти учат в момента в чужбина. Това сочат данните на Държавната агенция за българите в чужбина, които бяха оповестени вчера на кръгла маса "Българските студенти в чужбина", организирана от Нов български университет. 10 500 студенти учат в момента в Германия, като това е най-голямата наша общност на младежи зад граница. Повечето от тях следват право, икономика и математика в немските университети. 14 са студентските организации на българи в Германия, съобщиха още от агенцията. Участниците в младежките клубове помагали за преодоляване на културния шок и осигуряване на стаж и работа на младите хора.
Според статистиката 4000 са нашите студенти в Австрия, като две трети от тях следват във Виена. Средно 3500 пък са записаните в американските вузове. Също толкова български младежи учат в Англия и Франция.
"Все повече българи искат да се завърнат в родината си след завършването на бакалавърска степен", обясни Коянка Димитрова от агенцията.
По техни данни намалявал броят на записаните да следват зад граница. През 2004 г. нашите студенти в Германия са били с 5000 повече, отколкото са в момента. Учещите в Австрия за същия период са намалели със 700. "Все повече българи идват да учат във Виена от малки градове, като Тутракан, Балчик и Разград", каза Яна Карабинова, която е завършила магистратура в Австрия. Според нея сегашните студенти са реалисти и много целенасочено избират каква специалност да запишат.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/27/2009 :  19:57:51  Show Profile  Reply with Quote
Само 200 наши студенти в чужбина искат работа у нас
www.news.bg
27.04.2009

200 български студенти и абсолвенти посетиха трудовата борса в Берлин, организирана от българското социално министерство.

Въпреки, че едва десетина фирми от 500 се отзоваха на поканата на министерството, студентите, дошли в съботния следобед, бяха доволни да получат информация от фирми, между които "Кока-Кола", "Адеко", "Лидл", "Хюлет Пакард" и "Овергаз", съобщава kafene.net.

За разлика от трудовата борса, проведена миналата година в Испания, където целева група са били работещите имигранти, в Берлин организаторите се насочиха към абсолвентите, които тепърва ще кандидатстват за първото си работно място.

Представители на Агенцията по заетостта заявиха, че завръщането на младите българи в България няма да повиши безработицата, тъй като има търсене на квалифицирана работна ръка и особено ценени са специалистите с няколко чужди езика - например в туризма.

Със специално разработена стажантска програма "Овергаз" се насочва към абсолвентите от широк спектър специалности - от инженерни и икономически до психология и медии.

От 65 стажанти миналата година, които бяха учили в Западна Европа и САЩ, 20 останаха на работа при нас, изтъкна успеха на програмата Ралица Янева, началник отдел кариерно развитие в "Овергаз".

Трудовата борса показа, че въпреки, че съществуват инициативи като "България - добро място за работа", българските младежи нямат достатъчно информация за възможностите за кариера в страната.

Особено ясно това пролича в разликите между анкетните проучвания на Министерството на труда и социалната политика и това на студентското дружество "Бай Ганьо" за нагласите за завръщане и работа в родината на обучаващите се във ФРГ.

Двете страни говорят на различен език не само заради използваната различна методология, но и заради разминавания в ценностната система.

За много от студентите корупцията и неуредената здравна и социална система са сред причините да не искат да се върнат в родината си, докато началникът на отдел "Миграция, интеграция и свободно движение на хора" Владимир Калчев изтъкна предимствата на социалната среда в България и коментира, че предлаганите в частния сектор като бонус допълнителни здравни застраховки компенсират проблемите със здравното осигуряване.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/08/2009 :  18:31:34  Show Profile  Reply with Quote
Арестуваха протестиращи студенти във Франция
www.news.bg
08.05.2009 г.


20 протестиращи студенти са арестувани от френските власти заради двуседмична блокада на кампуса на университета Каен, съобщи Франс инфо, цитирано от ДПА.

Полицията взима по-сериозни мерки срещу протестиращите, които са блокирали няколко университета в знак на несъгласие с обявените от правителството реформи във висшето образование.

Преди ден 100-ина студенти бяха задържани, след като окупираха Министерството на висшето образование и настояха за оставката на министъра на образованието Валери Пекрес.


Заради протестите, които пречат на учебния процес, редица университети във Франция планират да анулират текущия семестър.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/30/2009 :  16:32:27  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Когато студентите говорят - и боговете мълчат:
http://blajev.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html
- впечатляващи материал и коментари - все от съвсем млади хора - особено на фона на странната симбиоза между студентската върхушка и научната номенклатура по места.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/31/2009 :  16:21:38  Show Profile  Reply with Quote
Махат изпитите на студентите?
Дата : 31 Октомври 2009 г. 14:40 ч.

http://education.actualno.com/news_268434.html

Денонощното учене за сесия, трескавото търсене на теми в интернет и правенето на пищови вече отива в историята. Образователното министерство обмисля да махне изпитите на студентите. Революционната промяна е част от поправките в Закона за висшето образование. Очаква се проектодокументът да влезе в Министерския съвет до Коледа. Той ще даде максимална свобода на ВУЗ-овете да сформират сами оценките си, стига това да става по прозрачен начин.

Според и.д. просветния министър Сергей Игнатов в университетите трябва да навлезе нова система за оценяване, която да взема под внимание повече компетентности на студентите.

Оценката на младежите няма да се формира само от назубреното за изпита, а от текущите бележки за явяване на тестове, изготвяне на курсови работи, активност по време на семинарите.

Ако на финала например младежът получи една текуща оценка около 4,50 и е доволен от нея, няма да бъде нужно да се явява на изпит, поясни Игнатов. В същото време обаче младежите, които все пак стигнат до изпит, ще трябва да докажат, че преди това са изпълнили всички курсови задачи и тестове, както и колегите им.

Поредното безумие в образователната система или една нова ера за обективно оценяване на знанията е това?

Edited by - moderator on 10/31/2009 16:22:32
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/10/2009 :  09:49:00  Show Profile  Reply with Quote
Изпитват студентите целогодишно
10 ноември 2009 / News.dir.bg

С промяна на закона за висшето образование се предвижда целогодишно изпитване на студентите, съобщава и. д. просветен министър доц. Сергей Игнатов в интервю за в. "Труд".
Според предвиждата от доц. Игнатов промяна изпитите на студентите ще се правят през целия семестър под формата на тестове, участия в упражнения и представяне на проекти. За всяко от тях ще се пише оценка. Идеята е сесиите да са само краят при формирането на общата оценка за съответния семестър. Дори може студентът да не стига до изпита, ако е доволен от бележката си, получена по време на упражненията и лекциите, казва доц. Игнатов.
“Навсякъде по света съществува т. нар. многокомпонентен изпит, само у нас - не“, мотивира промяна той. Според него препитването във вузовете било архаично и не давало представа за възможностите на младежите. Системата за теглене на въпрос от предварително даден конспект и писане на оценка при неясни критерии била остарял метод.
“Ако студентът е доволен от нея, може дори да не виси по време на сесията пред кабинета на професора“, образно поясни доц. Игнатов. Според него този начин на семестриални изпити ще доведе до въвеждането на ясни правила и ще стимулира самите студенти да се отнасят отговорно към ученето си, а не просто да зубрят. Най-вече щяла да се спре корупцията и порочните практики като тази например: този студенти ми е купил книгата ще има висока оценка, другия - не, следователно ще го скъсам.
“Няма какво да крием - идва някое хубаво момиче на изпита и преподавателят му пише по-висока оценка, а че тя не е била на лекции...”, поясни и. д. министърът.
Другата голяма промяна е, че тези бележки реално ще са тест и за самия преподавател. И ще имат пряко отношение при работната му атестация. Как? Всички оценки на дадените през семестъра студентски работи могат и ще се проверяват от комисия. Така ще става ясно как е работил преподавателят. След което комисията ще има думата при оценяването на професора. Промяната в начина на изпитване ще бъде записана в новия закона за висшето образование. Той предстои да бъде представен през януари, каза доц. Игнатов
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/10/2009 :  18:54:17  Show Profile  Reply with Quote
От http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=1

Младите на Австрия: „Университетите принадлежат на студентите!”
Съдържание на статията


„Преди окупирането на зала „Аудимакс" на 22 октомври от хиляди учащи се всеки активен студент можеше с право да опише колегите си като апатични и бездейни. След завземането й, ние вече заедно творим новата действителност... „

Ще ви призная, че сега, близо две седмици след началото на събитията в Австрия, докато ги пиша тези редове за хода и целите на студентската дейност там, аз като български студент изпитвам нескрито вълнение и радост. Сякаш разстоянието и разликата в условията между там и тук нямат значение, та зарядът на духовете и нагласата на умовете в тази борба отекват навсякъде, където има млади хора, готвещи се да променят действителността. Започвайки от своите университети! Австрийските ни колеги посяха непризнаващ границите ентусиазъм, защото наред с невероятния плам и върховни усилия за демократизиране на своята непосредствена среда, които употребяват в борбата си, издигнаха с присъщата младежка честност за всеки вярващ в по-справедливото бъдеще на човечеството искане: ПОВЕЧЕ НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО- нито в ЕВРОПА, нито където и да било ПО СВЕТА!
Откровено казано, този текст не е подходящ за всички граждани, заслепени и безрезервно доверяващи се на налагания ни днес култ към „нерушимостта и целостта" на Европейския съюз и непогрешимия глас на Брюксел. Доста сергии на сляпо доверие към тази официална политическа линия на поведение могат вече преспокойно да хлопнат кепенци и у нас, стига подобни хора да си отворят очите за пълното измерение на сегашната действителност. Поне що се касае до системата на образованието, на общественото и държавно образование. Изисква се малко критичност, даже не толкова лична смелост за това. Самият„Болонски процес" в качеството си на образователен проект, изпълняван в Европа вече цяло десетилетие, от няколко години непрекъснато получава морална присъд ана пълно отхвърляне от потърпевшите от реформите му. Точно милионите студенти,ученици, преподаватели, учители и учени от почти всички европейски държави са тези,които преминават от словесната си оценка за този фалш към все по-пълнокръвни като масовост и настъпателни откъм алтернативи действия. Случаят с Австрия е такъв. Студентската и преподавателска общност се обединява в действията си и издига широки, но съвсем конкретни искания и те са неизменна част от една протестна вълна, минаваща Европа от шир на длъж, без съществена разлика на най-близкото историческо минало на различните общества. Защото спорът не е за демократичните традиции преди, а е за съдържанието и формата на бъдещите перспективи. Няма съмнение, че тази вълна е нов начин на мислене, че тя е родена и поддържана от неовластените народни среди, в които се припознават, в противоположност на натрапвания от политическа и бизнес власт модел на елитарност, мнозинството от студентите и техните преподаватели.

Но нека преценката за случващото се в Австрияи съпоставките с нашата страна останат открити за четящия. С част от събитията ни запознава един студент от Виена, който със свое лично писмо разкрива характера и насоката на студентските действията, като пряк участник в тях. Неговият текстстана достояние до нас посредством свободния обмен сред дейците на Международното студентско движение, което от около година набира популярност и у нас. Не малко усилия за това полагат учащите се от студентско-ученическо движение „Призив". По-нататъшният ход на случилото се е отразено в официално прес-съобщение на австрийските студенти, които са се постарали новините за акциите им да стигнат и до най-отдалечените кътчета на Земята ни. Интересно е,че даже иначе безспорните със своята необективност световни корпоративни масмедии в репортажите си не успяват да завоалират и изкривят характера на събитията напълно. Толкова очевидна е тяхната насока: към образование без такси, без ограничения (бакалавър/магистър), за участие на студентите във взимането и правенето на решения за ВУЗ-овете и за равен шанс за всички!


Началото: вълненията в Академията по изобразителни изкуства


На 20 октомври 2009 година студенти ипреподаватели от Академията по изобразителни изкуства във Виена решават да предприемат спиране на учебния процес. Тази мярка служи за оказване на натиск над ректорското ръководство и министерство на образованието и е заявка за непримиримост спрямо провежданата от тези институции политика. Конкретната причина, която ще е основен дразнител през цялото време на протестите, е провежданата поправка в Закона за университетите от 2009 (UG Novell 2009).В нея се предвижда ограничаване на местата за студентски прием във висшитеучилища.
По-голяма част от учащите се веднага правят връзката между това законодателно изменение и просветната политика на ЕС, изразена в Болонския процес. Това е така, защото в тази стратегия най-често споменаваният и прилаган момент е за "оптимизацията на европейската университетска система", което в практиката на публично-държавните ВУЗ-ове по отделни страни не еднократно се е показвало като серия от мерки, въвеждащи ограничения, съкращения на ресурсите и налагане на външни, несвойствени спрямо целите на просветата, бизнес и корпоративни интереси. Тази убеденост залага в протестиращите още в началото чувството на интернационалност в исканията им. На главния вход на Академията виси голям транспарант: „Образованието не е за продан!".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/17/2009 :  21:10:41  Show Profile  Reply with Quote
Хиляди студенти на протест в Германия
вторник, 17 ноември 2009 Берлин

http://www.standartnews.com/news/details/id/50053/

Десетки хиляди студенти протестират в цяла Германия срещу промените в образователната система, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По данни на организаторите 85 000 студенти в 50 града са излезли на протест срещу съкращаването на петгодишния курс на обучение на три години и въвеждането на учебни такси.

В Есен демонстрациите прераснаха в безредици, след като стотици студенти блокираха няколко улици. Полицията арестува 154 протестиращи.

В Мюнхен, където няколко стотици студенти окупираха главната аула на университета, в протестното шествие се включиха 7000 души.

В Берлин демонстрациите преминаха мирно с участието на 13 000 студенти. По-рано полицията в югозападния град Фрайбург съобщи за протест на 5000 студенти и ученици.

Те издигнаха плакати с надписи "Добре дошли в обучението на конвейер" и "Не мога си позволя образование, но не мога да си позволя и глупост". Преди 10 години под натиска на ЕС Германия и Австрия намалиха четиригодишния курс на обучение за бакалаври на три години, посочва ДПА.

Студентите обаче се оплакват, че преподавателите, които не са съгласни с промените в десетилетната академична традиция, отказват да реформират учебните програми. По този начин студентите трябва да взимат повече изпити за една година, което влошава качеството на образованието.

Германските университети стачкуват18.11.2009, 11:11 (обновена 18.11.2009, 11:30)
news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_361813156

85 хил. университетски възпитаници поеха по улиците на германските градове за да протестират срещу нововъведените образователни реформи, предаде Евро нюз.

От няколко дни 20 университета са окупирани от студенти заради въвеждането на по-високи учебни такси, по-кратко време за завършване на курсовете и заместването на вековната немска квалификационна система с такава по американски образец.

В същото време правителството и преподавателите се обвиняват един други за пренаселването на университетите и в резултат, лошите условия на преподаване в някои дисциплини.

Студентите са възмутени от драстичното съкращаване на времето им за подготовка от 5 г. на 3 г. и повишаването на таксите на 1500 евро.

Edited by - moderator on 11/18/2009 10:35:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/27/2009 :  21:29:38  Show Profile  Reply with Quote
Студентски протест блокира центъра на Белград
Дата : 27 Ноември 2009 г. 18:53 ч.

www.actualno.com

Студенти от два държавни университета в Белград подновиха днес протестите си в сръбската столица и блокираха центъра на града, предаде белградското радио Б92.

Студентите излязоха на протест в понеделник с искания за облекчаване на условията за записване на студентите и промяна на критериите, необходими за следване на държавни разноски.

Те настояват държавата да плаща таксата за обучение на всички студенти, които са изпълнили условията за записване за текущата учебна година.

Представители на сръбското правителство съобщиха, че ще се срещнат с протестиращите в 17 ч.

Държавният секретар в министерството на просветата Радивое Митрович заяви, че са подготвени отговори на всички студентски искания, но предупреди, че финансовите възможности на министерството са ограничени. БТА
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/29/2009 :  19:12:40  Show Profile  Reply with Quote
Доскоро наблягаха на Мис университет, сега Дрес код!?!?

УНСС сваля късите поли и токчетата на студентите и въвежда бизнес дрескод
Дата : 29 Ноември 2009 г. 18:31 ч.

http://www.pueron.org/pueron/forum/post.asp?method=Reply&TOPIC_ID=21&FORUM_ID=1

Студентките в УНСС ще трябва да забравят за токчета, къси поли и сцепени дънки. Това предвижда проектът за дрескод на университета, изготвен от академичния съвет. Той ще бъде обсъден от студенти и преподаватели, пише на сайта на висшето училище, предаде АСН.

Ръководството мотивира нововъведението с пояснение, че "университетската култура и перфектната репутация на водещо висше училище, каквото е УНСС, изисква адекватна външност".

Проектът включва раздели за подходящо и неподходящо облекло както за студенти, така и за преподаватели.

Към неподходящите аксесоари се причисляват обувки на много висок ток, къси рокли и поли, раздрани дънки, потници, анцузи, както и "блузи, които оголват талията". В забранителния списък са още пиърсингът, тишъртите и джапанките. Мотивът е, че това облекло "издава немарливост, небрежност и липса на съзнание за ролята и значението на УНСС, както и неуважение към академичните ценности, нагласи и убеждения".

Дрескодът предвижда също всеки понеделник младежите да идват в бизнес одежди на лекции. За мъжете това включва черен, тъмносив или тъмносин костюм, колан и вратовръзка. Дамите трябва да заложат на делови костюм от три части в неутрални цветове и прибрани коси.

"И за двата пола аксесоарите да бъдат семпли и ограничени", пише още в разпоредбата. В останалите дни са позволени дънки и по-разнообразни цветове. Петък пък е за спортно-елегантното облекло, в който младежите могат да идват с всички дрехи, които не са изрично забранени.

Заповедта важи и за преподавателите, уточнява изрично ръководството. То е включило и специален раздел за празнични дни, когато на всички студенти е позволено да се обличат само в черно-бяла гама и задължително с черни обувки. За първи път УНСС пусна подобна забрана през август, когато под ножа паднаха късите и три четвърти панталони.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/29/2009 :  19:44:00  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
...Дрескодът предвижда също всеки понеделник младежите да идват в бизнес одежди на лекции. За мъжете това включва черен, тъмносив или тъмносин костюм, колан и вратовръзка...Заповедта важи и за преподавателите, уточнява изрично ръководството...
Днес по държавното радио ректорът на въпросното висше училище заяви, че е бил определен от Сергей Игнатов да оглави комисия (наш Петкан със сигурност ще влезне в тази комисия), която да изработи новия ЗВО - значи може да очакваме, че подобни изисквания ще има и в него. Странно - за последен път съм слагал вратовръзка на абитуриентския си бал - значи ли това, че не ставам за учен? И за какво им е колан на титаните на нАуката? - те си имат достатъчно големи шкембета и няма опасност панталоните да им паднат.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2009 :  11:25:03  Show Profile  Reply with Quote
Демонстранти пребиха ректора на Атинския университет
Стотици арестувани и 20 ранени при протестите в гръцката столица
http://www.vsekiden.com/?p=62091
понеделник, 7 декември 2009


Ректорът на Атинския университет Христос Китас е в болница с мозъчно сътресение и сърдечен пристъп след убийственото нападение срещу него от страна на анархисти при вчерашните демонстрации по повод годишнината от убийството от полицай на 15-годишния ученик Александрос Григоропулос, съобщават гръцките медии. Демонстрантите, между които и много младежи, се събраха пред университета в Атина. Те бяха призовани да се включат в протеста от студентски и ученически организации, както и от левите партии.

Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05