http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 СТУДЕНТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/20/2007 :  15:30:47  Show Profile  Reply with Quote
Няма висше училище, което да е попълнило квотата си с първокурсници
www.actualno.com
20.08.2007 г.

Новата академична година ще бъде първата, през която Министерският съвет ще финансира не отпуснати места за студенти, а реализирани

Към момента няма висше училище, което да е попълнило напълно квотата си с първокурсници. Това означава, че конкуренцията между отделните университети вече е налице, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, представяйки отчет за дейността на МОН за периода септември 2005 г. - август 2007 г.

Той отбеляза, че за първи път след промените в Закона за висшето образование (ЗВО), приети през май т.г., броят на местата за студенти надвишава броя на кандидатите.

Новата академична година ще бъде първата, през която Министерският съвет ще финансира не отпуснати места за студенти, а реализирани, или ще бъдат финансирани местата, които са реално заети от студенти, посочи министър Вълчев.

По думите му чрез електронния регистър няма да има дублиране на едни и същи студенти в различни висши училища.

Министърът определи тази промяна като много радикална. Чрез промените в ЗВО изрично се въведе и забраната други институции, освен акредитирани висши училища, да осъществяват прием на студенти, отбеляза министър Вълчев.

За първи път в държавните висши училища беше въведен съвет на настоятелите, тъй като е нужен поглед отвън върху тяхното управление, допълни той.

Част от промените в ЗВО, свързани с акредитацията, не са влезли в сила, но изискванията за академичен състав и подходяща материална база са задължително условие за акредитация на всяко висше училище, посочи министър Вълчев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/21/2007 :  17:45:49  Show Profile  Reply with Quote
Двама студенти ранени при стрелба в US университет
news.bg
21.09.2007
Двама студенти са серозно ранени при стрелба в щатския университет на Делауеър, съобщава АП.
Неизвестен въоръжен мъж е започнал да стреля в учебното заведение, като е ранил момиче и момче.

Пострадалото момиче е тежко ранено и има опасност за живота й.

Кампусът на университета е затворен, учебните часове са отменени, а студентите са държани в общежитията си.

Не е ясно кой е инициаторът на стрелбата и какви са мотивите му.

Засега властите не смятат, че би могла да съществува връзка между нападението и организираната днес демонстрация срещу расизма в град Джена.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2007 :  12:25:59  Show Profile  Reply with Quote
Първанов: Трябва да има по-активна политика в подкрепа на студентите
5 октомври 2007 г. 13:11 ч.
www.actualno.com

Във връзка с идеята за учредяване на международна награда на името на Джон Атанасов Георги Първанов каза, че реализирането й е вече много близко

Тридесет и тригодишният компютърен специалист Георги Кузманов е носител на наградата "Джон Атанасов" за постижения в развитието на информационното общество за 2007 година.

На церемония президентът Георги Първанов, който учреди наградата през 2003 г., връчи статуетката, както и грамоти на младите ИТ-специалисти Златогор Минчев и Александър Димов.

Президентът Първанов отбеляза, че всяка година сме свидетели на нови успехи на българските ученици и студенти на международните олимпиади, което е доказателство, че расте талантливо подготвено младо поколение, че тези млади хора биха могли да бъдат в основата на нов успех и прогрес на съвременна България.

"Това предполага държавата да има още по-активна политика в подкрепа на учениците и студентите и на техните преподаватели", каза държавният глава.

Във връзка с идеята за учредяване на международна награда на името на Джон Атанасов Георги Първанов каза, че реализирането й е вече много близко и изрази и увереност, че това ще бъде важна стъпка за популяризиране на делото на изтъкнатия учен и на възможностите, които има в България за развитието на новите технологии.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/23/2007 :  12:58:36  Show Profile  Reply with Quote
Раят на вечните студенти
В гръцките университети се учи безплатно, лежерно и... до гроб
в. Сега
22-10-2007
Трябва ли университетите да изключват онези студенти, които се водят незавършили повече от 20 години? За много държави този въпрос е абсурден. За Гърция е един от най-актуалните.
Около този въпрос се тълпят и други, относително разбираеми. Например: има ли университетът право сам да определя учебните си програми, или студентите сами трябва да решат какво и как да учат? Трябва ли да се разрешат частните висши училища? А дипломите от чужд вуз с филиал в Гърция? Има и въпроси, понятни само в гръцката действителност: правилно ли е анархистите да имат право да държат в мазето на университетското здание, което от години е тяхно владение, торбичка с керосин за бутилки коктейл Молотов, които ще полетят към полицията?
Темата за образователната реформа в Гърция е доста поучителна. Накратко, тук държавата има монопол над висшето образование, а обществото е разделено по въпроса какво да прави с този монопол. Освен това студентите не плащат за образование и учебници, ползват се с много големи привилегии, университетската територия е неприкосновена за полицията (след студентския бунт през 1974 г., смазан от режима на черните полковници). Да изключиш студент е практически невъзможно. Ситуацията е: окей, следвай безплатно и толкова дълго, колкото намериш за добре.
Както винаги обаче, реалността се разминава с намерението - във всеки случай над 1/10 от гръцките студенти (или повече от 70 000 души) учат в чужбина и без съмнение една голяма част ще си останат там. За онези, които да се занимават сериозно с наука това всъщност е единственият изход. Неслучайно, болшинството талантливи учени от гръцки произход са учили и днес работят на Запад.
Заради мащабността на темата за гръцкото образование обаче днес ще се спрем само на феномена "вечни студенти", оставяйки настрана университетските стачки и погроми и всички съпътстващи проблеми.
Вечните студенти са бичът на гръцкото висше образование. Официално в страната се водят за студенти 626 хиляди души. От тях приблизително четвърт милион (40%!) са "вечни".
В атинския университет "Каподистрия" от малко над 100 000 студенти вечните са 70 000 (по информация на в. "Катимерини"). В крайна сметка обаче да се изключат те без тяхно съгласие не става. Не може да бъде изключен дори онзи рекордьор, който се води студент тук от... 1926 г. (и който вече ще да е покойник).
Въобще, имайки предвид, че архивите се водят на компютър едва от 90-те, да се прецени кой действително още учи и кой не, е невъзможно. И университетът междувременно е длъжен да разполага със сили и средства - учебници, аудитории, преподаватели и пр. - за всичките 100 000.
Нима онзи столетник ще си спомни студентското си минало и ще се върне на банката?
Въпреки острата съпротива на университетското общество и редица политически сили гръцкото правителство успя да прокара нов рамков закон за образованието, който ограничава времето за следване до 2n + 1 (където "n" е първоначално заплануваните години за обучение). Да речем: искате да учите бакалавърска степен (4 години), значи можете да си следвате цели 8 години и в специални случаи ще ви отпуснат и още 1. Освен това обаче можете да ползвате и академичен отпуск за 1, 2, 3 семестъра... Без някакви съществени основания, просто ей така, само дето отпускът не може да превишава цифрата n. Сметката е проста: ако запишеш бакалавърска степен, трябва да завършиш до... 12 години. А ако си в магистърска (6 години) - за 18.
Предвид факта, че повечето гърци влизат в университета около 18-ата си годишнина, излиза, че на около 35 трябва да си висшист.
В началото на настоящата учебна година (1 октомври) университетите почнаха да разпращат на перманентните си възпитаници писма с молба да изяснят дали се канят да учат или не. И че ако смятат, трябва да направят еди-какво си. Надигат се даже някои плахи гласове държавата да изхвърли автоматично всички, които се водят студенти повече от 20 години (разбира се, след една широка информационна кампания, изведнъж 50-годишните глави на семейства все пак ще благоволят да се върнат в университета да доучат). Академичното общество, студентите и левите партии (които удвоиха парламентарното си представителство през септември) обаче са неотстъпчиви: законът трябва да дава пълна свобода - никакви ограничения!
Учи ми се - уча, не ща - не уча. Добре де, но както сочи практиката, образованието е процес, в който има и определена принуда. Ако не задължаваш студентите да ходят на лекции, да се явяват на изпит в определен срок или пък да покриват някакъв минимум дисциплини, образованието ще се превърне в едно голямо нищо. За мен например, след като съм завършил Московския държавен университет, това няма нужда от доказване. Има ли желаещи да убедят в тази очевидност гръцките левичари? Пробвайте, но каузата сигурно ще е пердута.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/02/2007 :  11:28:00  Show Profile  Reply with Quote
Изненада: Обещаха с матура да се влиза във ВУЗ
01 ноември 2007 / News.dir.bg
По-голямата част от висшите училища по повечето специалности ще приемат матурите като вход за тях вместо приемни изпити, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев без да уточни за кои ВУЗ-ове става въпрос.
По думите му въвеждането на държавните зрелостни изпити е въпрос на национално усилие и по закон в края на тази учебна година трябва да има матури. Министърът припомни, че е обещал след края на стачката да се срещне с протестиращите дванайстокласници и да обсъди с тях проблема.
Българското училищно образование е една от малкото образователни системи в Европа, която няма добре изразени елементи на външно оценяване. Това е една система, която през последните десетилетия се самооценява или в най-добрия случай, ако това е добър случай, се оценява от чиновниците в министерството. Никой не иска да бъде оценяван, това е разбираемо и матурите са важен компонент, да не кажа един от най-важните в тази система за външно оценяване. По закон днешните дванайсетокласници трябва да проведат матури и докато е такъв законът, министърът, който и да е той ще трябва да го спазва. Към момента не е невъзможно да бъдат проведени държавни зрелостни изпити и считам, че е правилно да бъдат проведени”, каза още министърът на образованието, цитиран от Дарик радио.
Даниел Вълчев добави, че субсидията за издръжката на един студент ще се увеличи с около 30%. „Ще има увеличение на средствата за наука”, каза просветният министър и добави, че бюджетът на БАН ще се увеличи с повече от 13% в сравнение с тази година, а средствата за фонд „Научни изследвания” ще нараснат от 19 на 60 млн. лв.

Edited by - moderator on 11/02/2007 11:28:16
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/10/2007 :  09:24:59  Show Profile  Reply with Quote


Дейвид Линч прави Университет за непобедимост
09 ноември 2007 / БТА

Според световноизвестния кинорежисьор, писател и художник Дейвид Линч образованието, основано на осъзнаване и просветление, развива пълния потенциал на студентите и учениците.
Дейвид Линч е България заедно с международна делегация от учени и педагози, за да участва в първата копка на Университет за непобедимост в България. В учебното заведение освен конвенционалните предмети, ще се прилагат научни и практически методи, които премахват индивидуалния и обществения стрес и развиват пълния умствен и творчески потенциал на студентите. Университетът ще бъде фабрика за създаване на мир в България, каза пред журналисти Дейвид Линч. Той обясни, че в него обичайното знание ще се преподава в светлината на обединеното познание. Според кинорежисьора чрез трансцеденталната медитация студентите ще могат да проникнат в единното поле, от което да черпят енергия. Те ще достигнат до безкрайното щастие, вътрешен мир и единство, което от своя страна ще повлияе на цялото общество, разясни той. Д-р Бевън Морис, който е директор на университета Махариши в САЩ, каза, че тези програми целят създаването на мирно и хармонично съзнание. Той посочи, че има редица научни изследвания, публикувани в най-престижните списания, които доказват, че това не е просто философия или измислица, а че е научно възможно. Д-р Морис обясни, че студентите, които практикуват трансцедентална медитация, използват капацитета на целия си мозък, докато харвардските студенти например развиват едва пет процента от мозъка си. Донка Ходжева от инициативния комитет "Образование без стрес", която е и главен организатор на посещението на Дейвид Линч и на делегацията, съобщи, че в университета в България ще се обучават 300 студенти. Тя каза, че той ще бъде в София и в момента се подготвя построяването на сградата му в "Младост 4". Имаме готовност обаче да наемем сграда и да започнем колкото се може по-скоро обучението, отбеляза Ходжева. По-късно през деня в кино "Люмиер" Дейвид Линч ще говори за своите филми, за книгата си "Да уловиш голямата риба" и за връзката на трансцеденталната медитация със съзнанието и творчеството.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/20/2007 :  17:14:18  Show Profile  Reply with Quote
Македонците, получили образованието си в България, по-трудно си намират работа, твърди македонска студентка

Фокус Нюз
18-11-2007

"Македонците, които идват да учат в България, нямаха проблеми, но това се е променило през времето". Това заяви за радио "Фокус" - Пирин Изабела Влаху, студент по математика в Американския университет в България. "Когато брат ми беше студент тук, в България, преди повече от осем години, в София имаше специално отношение към македонците. Тогава македонските студенти взимаха повече стипендии, отколкото българите", разказа студентката. "Но в Македония хората мислят, че ако имаш българско образование, то не струва. За работодателите в Македония няма значение фактът, че аз уча в престижен университет, след като той се намира в България", коментира още Изабела. Тя разказа, че по закон българското образование се акредитира в Македония, но фирмите и работодателите не възприемат добре българските дипломи. "Още по-трудно е да намерим работа в държавни институции", категорична бе Изабела. "Познавам македонци, които са завършили магистратура в Техническия университет в София и имат отличен успех, но години наред не могат да си намерят работа в Македония. Просто никой не ги иска. Неофициалното обяснение е, че просто са завършили в София, а не в Скопие", категорично бе момичето. Тя разказа и за онези македонски студенти, които искат да придобият българско гражданство. "Особено след като България е член на ЕС, интересът към българското гражданство расте. Но в Македония полицията следи за тези хора и знае всичко за тях. Дори хората, които имат само български паспорти, са под зоркото наблюдение на полицията. Тя знае дори с кого са пили кафе в България", разказа Изабела. Тя сподели, че за нея ще бъде трудно да се запише да учи магистратура в Македония, след като е учила в България. "Македонските студенти имат нужда от български паспорти, за да работят в чужбина", заяви Изабела. Тя обаче е оптимист и смята, че тази тенденция избледнява с времето, като за това допринася появата на все повече частни училища в Македония.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/18/2008 :  20:24:29  Show Profile  Reply with Quote
Изключват побойника на асистента
Изключват студент-побойник от Стопанската академия в Свищов
DarikNews
18 Януари 2008, 08:55

От 18 януари влеза в сила заповедта за отстраняване на студента от Свищовската Академия, който след получената двойка на изпит удари асистент. Това е първият случай на изключване на студент заради такава причина.На 15 януари към 6.30 сутринта в нощно заведение 20-годишният Християн Христов нанесе юмручен удар в лицето на ст. асистент Христо Дочев. Предишният ден в Стопанска академия на изпит по“Основи на правото“второкурсникът Християн Христов от Силистра, спец.“Стопанско управление“получи слаба оценка. Пострадалият асистент е бил в изпитната комисия с председател проф.д-р на юридическите науки Георги Стефанов.Преди да вземе решение по случая, академичното ръководство поиска писмено обяснение от студента. В него той заявява, че е ударил асистента под влияние на алкохол, изразява съжаление за постъпката си и я окачествява като“глупава и спонтанна“.На заседание на катедра“Правни науки и екология“, катедреният съвет прие, че слабата оценка на Християн Христов е обективна. Осъжда неговото деяние и заявява, че то не е продиктувано от личностни или политически пристрастия.В съответствие с чл.100 ал.7 от Правилника за дейността на висшето училище, за уронване на името и престижа на академията и чл.69 ал. 1 и 2 от Правилника за организация на учебния процес, по предложение на декана на факултет“Мениджмънт и маркетинг“, ректорът на висшето училище доц. д-р Величко Адамов разпорежда да бъде издадена заповед за отстраняване на Християн Христов от Стопанска академия.Заповедта влиза в сила от днес – 18.01.2008г., но при спазване на нормативно определени процедури, студентът може да възстанови студентските си права.

Edited by - moderator on 01/18/2008 20:25:16
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/24/2008 :  12:28:32  Show Profile  Reply with Quote
10 000 наши студенти очакват американските работодатели през 2008 г.
24 януари 2008 г. 13:03 ч.

Българите имат отлична репутация сред американските работодатели благодарение на програмата "Summer work and travel", която стартира за осми път.
Над 10 000 български студенти очакват американските работодатели през лятото на 2008 г. Това съобщи консулът на САЩ в България Даниел Перон.

Българите имат отлична репутация сред американските работодатели благодарение на програмата "Summer work and travel", която стартира за осми път. Ние смятаме, че тя е много добра. Над 40 000 български студенти вече са работили в САЩ по нея.

Много от тях са работили по 3-4 лета, обясни Перон. Според консула проекторешението на Софийския университет да се попречи на студентите да участват в програмите е недоразумение.

По повод ситуацията, че повечето от студентите трябва да заминат в края на май и месец юни, поради което изпускат и лятната, и есенната сесия и масово прекъсват, консулът заяви, че е разговаряно с ръководството на СУ и оттам са заявили, че няма да пречат на студенти да заминават на летни бригади в САЩ.

За едно лято в САЩ могат да се направят чисти 3-4 000 долара и университетите не трябва да забравят това, посочи Станислав Христов, който е бил два пъти на лятна бригада в САЩ, а преди месец е завършил право в СУ. Според него голяма част от студентите използват тези средства, за да се издържат през семестъра, не им се налага да работят и посещават редовно лекции.

Деница Минкова от УНСС, която е била три пъти в САЩ, сподели, че е впечатлена, че там се плаща всеки час извън работното време.

По отношение на визите за българи туристи консулът се ограничи само с изявлението, че САЩ отказва визи на все по-малък брой българи. Вече при нас е лесно и приятно да получиш виза, подчерта Даниел Перон.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/24/2008 :  12:33:15  Show Profile  Reply with Quote
Ректорите се събират за матурите
24 Януари 2008
БТА
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще присъства утре в Пловдив на заседание на Съвета на ректорите на висшите училища, съобщи пресцентърът на МОН. Заседанието е от 13.00 часа в Аграрния университет на бул."Менделеев". На него се очаква да стане ясно кои висши училища ще зачетат оценките от матурите за прием вместо кандидат-студентски изпити. През юни тази година учениците от 12-ти клас трябва да се явят на два държавни изпита. Първият от тях е по български език и литература, а вторият - по предмет по избор.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/08/2008 :  12:27:44  Show Profile  Reply with Quote
Лесни пари за студентите, ако правят деца
08 февруари 2008 / News.dir.bg
Да се предвиди възможност за частично опрощаване на кредита, ако по време на следването си семейство студенти има едно дете, а ако има и второ - държавата да поема стопроцентово кредитирането.
Такава идея предложиха депутати от парламентарната група на БНС на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев на среща в парламента, предаде БТА. От БНС смятат, че това е начин за насърчаване на демографската политика.
“Според нас това е разумно, защото по този начин ще се засили дори в необразованите групи на обществото стремежът към образование, към постигане на конкретни резултати“, посочи Мирослав Мурджов пред журналисти след срещата с Даниел Вълчев. Министърът каза, че идеята “е много свежа“, но ние се надяваме да я видим в законопроект, коментира Мурджов. Според него предложението на БНС би трябвало да залегне в закон за студентското кредитиране, който да е свързан със закона за висшето образование.
Идеята всъщност не е нова, що се отнася до студентките, родили по време на следването. Но все още няма яснота колко би натежал на държавата евентуален текст, който освобождава от плащане и сами бащи студенти или пък например осиновители.
Най-общо замисълът е през първата година от влизането на закона за студентските кредити в сила да се отпуска кредит за образование, а през втората година, кредитът ще има и потребителски характер. Погасяването на заемите ще става една година след дипломирането на студентите. Срокът за погасяването им е до 10 години. Очаква се проектозакона да бъде одобрен от МС този месец. Системата за студентско кредитиране трябва да е изградена за академичната 2008-2009 г., зарече се неотдавна министър Вълчев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2008 :  16:10:36  Show Profile  Reply with Quote
Microsoft дава безплатен софтуер на студентите
news.bg
technews.bg
19.02.2008
Студентите от университети в 10 държави ще получат безплатни средства за разработка от Microsoft.
Инициативата DreamSpark започва тази седмица и обхваща продуктите Visual Studio и няколко други програми, разкрива публикация в CNET.
През следващата година програмата ще се разгърне по целия свят.

В допълнение към Visual Studio, компанията ще осигури на студентите безплатен достъп до инструментите Expression Web, както и до XNA - за разработка на софтуер за гейм конзолата Xbox 360.

Microsoft вече предлага на по-ниски цени академични версии на своя софтуер и безплатен "експресен" вариант на Visual Studio.
Студентите могат да ползват също безплатни копия на Windows Server и версия за разработчици на SQL Server.

С продуктите на Microsoft учащите ще могат да създават софтуерни приложения, уеб сайтове и приложения за социални мрежи като Facebook, посочват от компанията.
Сред държавите, включени в кампанията, са САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия.

Бил Гейтс ще говори днес подробно за инициативата DreamSpark пред студенти от университета Станфорд.
Целта на Microsoft е да приобщи отрано студентите към нейния софтуер, коментират анализатори.
Go to Top of Page

koko

Bulgaria
1 Posts

Posted - 02/20/2008 :  17:09:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Срещу 200 лв. наемат "професионален" кандидат-студент
в. Политика
08-04-2006
Краят на училището е сезонът на големите въпроси, свързани с избора на университет и професия. Това е и времето, в което процъфтяват наистина екзотични професии като например кандидат-студент. Но не мислете, че това са хора, които просто години наред опитват да влязат в университета. Става дума за истински професионали, които срещу заплащане предлагат помощ за получаването на заветната студентска книжка. Те имат различни тарифи, които зависят от сложността на изпита и материалните възможности на клиента. След предварителни уговорки наемникът отива на препитването вместо истинския кандидат. Този начин за измама е най-популярен при изпитите по математика и физика. Срещу 150 - 200 лв. някой добре запознат с двете точни науки решава задачите. Начините да стигне до залата за изпит са два - с личната
карта на истинския кандидат, или със собствената. Във втория случай наемникът подава документи заедно с наелия го, за да попаднат в една стая и в последния момент да си разменят изпитните работи. Тази услуга най-често се рекламира от "доволни клиенти".
Въвеждането на предварителни изпити също за съжаление благоприятства за процъфтяването на този занаят. На тях много по-лесно може да попадне човек, който и в момента е студент, защото при по-даването на документите не се изисква диплома за средно образование. А тя е сред документите, които по време на обучението се депозират във ВУЗ-а и ако бъде изтеглена, то съответно прекъсва.
За измамите се разбира рядко. Миналата година изобличените "професионалисти" бяха сравнително малко. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" хванаха двама мними кандидат-студенти на изпита по математика. Измамниците бяха дадени на прокурор и съдени по бързото производство.
Заради случаи като тези ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров поиска преписвачите на кандидатстудентските изпити да бъдат пращани на прокурор.
Мерките трябва да са наистина сурови, защото методите за измама стават все по-модерни и неуловими за квесторите. Кандидат-студентите преписвачи демонстрират все по-завидна изобретателност. На пробното препитване по история в Алма Матер миналата година девойка беше хваната да слуша темата за управлението на Асеневци, записана на миниатюрен МРЗ плеър, вграден в гривната п. Не толкова добре оборудван неин колега пък си помагаше с устройство от същия тип, но с размерите на цигарена кутия. Преписвачът криел дигиталния пищов под блузата си, но внимателните квестори открили измамата. От Алма Матер разкриха, че шмекерите по време на изпити се хващат само като зорко се наблюдава поведението им. Според квесторите преписвачите гледат напрегнато, крият нещо в ръка, бъркат често в джобовете си.
Храната, внесена на изпитите, също може да изиграе важна роля за влизането в университет. Тя не само може да спаси от гладна смърт или да ускори дейността на мозъка, но и да помогне на пишещите да си "спомнят" темата до последната запетайка. Доказателство за това е опитът на квесторите от ПУ "Паисий Хилендарски", които миналата година хванаха царски пищов, скрит в опаковка от кроасан. Висшето училище забрани внасянето на храна по време на изпити.
фактите сочат, че преписвачите в УНСС са традиционалисти. Те използват предимно хартиени пищови, най-разпространените са оформените като малко тефтерче или на хармоника. Най-често оръжията се крият в ръката, в джоба или в пакетче от носни кърпички.
В интернет пък се предлагат писалки за невидими пищови. Основното в комплектите е писецът със специално мастило. Написаният с него текст изчезва за секунди, твърдят продавачите. След това той може да се прочете с втория артикул в комплекта - химикалка с вградена UV лампичка. Тя осветява само по 1-2 см, за да не види квесторът. С мастилото може да се печата и на принтер. Новите пищови вече са "опитани" в Техническия университет в София.
НАРЪЧНИК НА ПРЕПИСВАЧА
Най-добре е да си пишете пищовите ами. Така ще можете да си "спомните" част от всичко, с което сте го заредили. Вкарвайте само най-главното и най-сложното за вас. Пишете структурирано, използвайте съкращения, за да се ориентирате кое къде ви е. Най-важно е поведението. Не се въртете, не гледайте надолу, когато преписвате, избягвайте среща с погледа на квестора. Знаейки, че в джоба ви се намира пищов, ще бъдете много по-спокойни, което е добър психологически фактор при взимането на изпита. Използвайте по-нестандартни пищови и методи. Запомнете, че преподавателите също са били ученици и студенти като вас. Изкарайте пищова само ако наистина не знаете какво да напишете. Ако все пак са ви "хванали в крачка", не си струва да упорствате. Имайте смелост да си признаете, покажете, че се чувствате виновен. Така преподавателят може да се смили и да ви даде втори шанс.




Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/26/2008 :  13:26:21  Show Profile  Reply with Quote
Тревожно проучване на университета “Вандербилт:
Корупцията в българските висши училища обезценява дипломите

25 Февруари 2008
www.mediapool.bg

Проучване на американския университет “Вандербилт” в Нашвил, щата Тенеси, публикувано миналата седмица, се спира на основателните съмнения за висока степен на корупция в образователните системи в Източна Европа, предаде в понеделник радио Дойче веле. Данните от проучването, поместени в списание “Comparative Education Review”, поставят под въпрос стойността на дипломите от 6 държави от Европа и Централна Азия, 4 от които - на Балканите. България е една от тях, продължава Дойче веле.

В България данни за висока корупция има по цялото трасе на образователния процес във висшите учебни заведения, се казва в проучването. То цитира социологическо изследване, според което между 79% и 84% от студентите у нас са наясно с практиките за незаконно приемане чрез подкупи. Около 45% знаят, че официалната система “може да се заобиколи”, а около 36% - че изпитните резултати подлежат на “поправяне”. Около 20% от студентите в България са казали, че са използвали незаконни методи, за да постъпят във висше учебно заведение.

Нивото на корупцията в различните учебни дисциплини зависи от пазарното търсене, отбелязват авторите на проучването. Най-често фалшиви дипломи в България се намират в медицината, правото, икономиката, инженерните науки и някои други.

Освен за корупция в отношенията между студенти и преподаватели, студенти и университетска администрация, в проучването се говори и за корупция при акредитирането на учебни заведения.

Последиците от корупцията в образованието са изключително сериозни, смятат учените от “Вандербилт”. Дипломите от държави и учебни заведения с корупционна репутация се “обезценяват”. Възможностите за качествена работа и икономическите шансове на студенти от такива държави и учебни заведения намаляват, както и техните шансове да продължат образованието си по програми в чужбина, смятат авторите на проучването.

Високата корупция в сферата на образованието може да има отрицателен ефект върху Болонския процес (програма за създаване на общоевропейско образователно пространство до 2010 година, в която участва и България с цел приравняване на българските и европейските дипломи). “За държавите с високо реномирани висши учебни заведения да се съгласят на приравняване на дипломите, ще е равносилно на едностранно разоръжаване”, твърдят авторите.

Не на последно място те сочат и последиците за обществото - не само поради фалшивите професионални знания, но и поради възпитаването в корупция в учебните заведения.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 02/26/2008 :  15:02:18  Show Profile  Reply with Quote
Сега ли се сетиха братята американци, че всичко у нас е фалшиво, в това число и дипломите за висше образование. Само че те са фалшифи не толкова поради корупцията, колкото поради драстичната липса на държавност и пълната деморализация в обществото и в академичната общност. Наскоро се замислих, че терминът Висше учебно ЗАВЕДЕНИЕ много по-точно отговаряше на същността на дейността, която вършат така наречените наши универистети, отколкото Висше училище, което някой се усети и наложи напоследък. Истината е, че това са ЗАВЕДЕНИЯ, за хранене, за пиене, пицарии, кафета и други дейности отговарящи на категорията ЗАВЕДЕНИЕ, а не училище.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05