http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 СТУДЕНТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/02/2007 :  16:23:49  Show Profile  Reply with Quote
ПРИЗНАВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, ПРИДОБИТО В ЕС, ПО СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ РЕГУЛИРАНИ ПРОФЕСИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
30 март 2007 г.
от сайта на МОН
Във връзка с признаването на висше образование, придобито в държави членки на Европейския съюз по специалности от регулираните професии в областта на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването предоставят следната информация:
Признаването на висше образование с оглед осигуряване на възможност за продължаване на обучението в по-висока степен (академично признаване) ще се извършва от Министерството на образованието и науката.
Признаването на право за упражняване на съответната професия с оглед осигуряване на възможност за постъпване на работа (признаване на професионална квалификация) ще се извършва от Министерството на здравеопазването.
Настоящата информация се отнася за следните специалности:
Лекар;
Лекар по дентална медицина;
Фармацевт;
Медицинска сестра;
Акушерка;
Медицински лаборант;
Рентгенов лаборант;
Рехабилитатор;
Санитарен инспектор;
Фелдшер;
Ортопедичен техник;
Масажист;
Зъботехник;
Помощник-фармацевт.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2007 :  09:32:29  Show Profile  Reply with Quote
От форума на медиапул, 04.04.2007 г.

перверзия
Автор: Никоошу
Получено на: 3 Април 2007 20:20
Тези мини 'нобелови' награди са толкова смешни и перверзни, само създават лъжливо самочувствие на децата. Има наукометрични показатели за научни постижения, които показват кой кой е. Аз така и не разбрах тези нобелисти дали имат научни публикации, и ако да, дали са повече от тези на другите им колеги в тази възраст. Явно става дума за обичайната шуробаджанащина на ентусиасти от ТУ.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/05/2007 :  16:37:01  Show Profile  Reply with Quote
Българка – най-възрастният студент в света?
news.bg
05.04.2007 г.
78-годишна жена е първокурсничка в "Немска филология" на Великотърновския университет.
Според проучванията на предаването "Рекордите в България" Йорданка Костадинова Михайлова е най-възрастната студентка не само в Европа, но и в света, като по години я конкурира единствено 80-годишен мъж, студент в Австралия.

Йорданка учи задочно "Немска филология", а скоро ще се дипломира и като магистър по английска филология.

Тя е родом от Асеновград, но живее в Смолян.
На младини завършила "Немски език" в учителския институт в Пловдив, но този документ не й служи за висше, разказва тя пред в. "Янтра днес" - затова решава на стари години да доучва.

Децата й казали да прави каквото иска.

През 1999 г. тя кандидатства "Английска филология" в Пловдивския университет и тъй като преди това не е учила английски, близо година посещавала платени курсове, за да се подготви за изпитите.

След бакалавърска степен, решила да продължи с магистратура и се записала във ВТУ.

Йорданка Михайлова е амбицирана да влезе в "Гинес" и като педагог с най-продължителен стаж в училище - опитът й е 45 години.
Допреди 2 години възрастната жена е била редовен учител в Смолянско.

Въпреки че страда от заболяване на мозъчните центрове, със силните лекарства и учението се чувства все по-добре, твърди възрастната жена.
Тя има син и дъщеря и двама внуци.

Голямата внучка също е първокурсничка, но в Медицински университет в Пловдив.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/09/2007 :  10:02:11  Show Profile  Reply with Quote
Оксфорд дава нови стипендии за младежи от Източна Европа
в. Сега
07-04-2007

Нова стипендиантска програма, насочена към Източна Европа, ще предлага от есента един от най-престижните университети в света - британският Оксфорд. Схемата следва модела на прочутите стипендии Rhodes, привлекли във вуза едни от най-добрите умове на САЩ. Годишната стипендия ще възлиза на 25 000 паунда и ще покрива както таксите, така и разходите за живот. За нея могат да се състезават само кандидати в магистърски и докторски програми.
Едно от условията е след дипломирането си спонсорираните младежи да се завърнат да работят в страната си и да играят важна роля в обществения й живот. Те ще трябва да се ангажират и с участие в благотворителни проекти в родината си или във Великобритания. Тези условия са поставени от спонсора на програмата - лорд Уайденфелд от едноименния институт.
Първите стипендии ще бъдат раздадени още тази есен, като общият фонд от 650 000 паунда ще бъде разпределен между вече приети в университета младежи от региона.

Оксфорд тази година има 6 дати за прием в магистърски програми, като последният срок изтича на 27 юли, но за парите ще могат да кандидатстват само записаните при първите три тура.
Оксфорд и Кембридж стартират приемните си кампании по-рано от останалите британски вузове - обикновено в края на октомври. Както "Сега" писа, от 2007 г. българите заедно с всички студенти от ЕС дължат същите такси във Великобритания, както британските студенти. От учебната 2007-2008 г. максималната такса за бакалавърска програма е 3070 паунда, като студентите от ЕС обикновено имат право да получават заеми за покриването на тези суми.
С присъединяването си към ЕС България получава достъп и до други стипендии за магистри и докторанти. Отворени за българи през 2007-2008 г. в Оксфорд например са стипендиите "Дулвертън и Майкъл Уилс", които осигуряват пълно или частично финансиране на следването и разходите за живот, както и европейските стипендии Scatcherd. Пари за следване в университета отпуска и институт "Отворено общество" по програмата "Чивънинг". 8 стипендиантски програми за магистри и докторанти от държави на ЕС предлага и другият британски лидер - университетът Кембридж.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/17/2007 :  11:31:33  Show Profile  Reply with Quote
Страшни неща стават в нашия безбожен свят...

Най-кървавата стрелба в мирната история на САЩ
17 април 2007 / News.dir.bg
Имената на убитите студенти в Техническия университет в Блексбърг, Вирджиния, ще бъдат съобщени след окончателното им идентифициране и информиране на близките.
Това съобщава сайтът на университета в щата Вирджиния, където при две стрелби вчера загинаха 32 души. Общо в универститета учат над 26000 студенти, 2000 от тях са чужденци предимно от Китай и Индия. Засега няма информация за пострадали българи. Това е най-кървавата стрелба в мирната история на страната, предаде CNN. Убиецът вече е идентифирицан, но полицията не бърза да съобщава самоличността му. Разкриването му е било затруднено, тъй като той е бил без документи и се е самоубил с изстрел в главата, довел до силно обезобразяване. Мъжът е 24-годишен гражданин на Китай, според някои съобщения, дошъл да учи в университета през 2006 г. Свидетели твърдят, че той се скарал с момиче в общежитието, като го обвинило в изневяра. Момичето и служител в общежитието станали първите жертви на гнева му. Разследването на случая продължава. Не е ясно защо въпреки че е било уведомено за двамата убити в общежитието, ръководството на университета не е прекъснало занятията и не е обявило тревога. Два часа по-късно престъпникът е застрелял други 30 души в университета, след което се самоубил. Двама професори са стред жертвите. Поне 15 са ранените при инцидента. Последната подобна касапница е била през 1966 г., когато са убити 14 и ранени 31 души в Университета на щата Тексас.


и още информация по случая от News.bg:

Стрелецът, убил 32 души в университета Вирджиния вчера, е бил студент от университета.
Това съобщи президентът на учебното заведение Чарлз Стегър, в интервю за телевизия Ей Би Си, цитирано от АФП.

Убиецът е бил от азиатски произход и е живеел в общежитието на висшето учебно заведение, каза още той.

По думите му съществува вероятност стрелецът да е имал съучастник.

Един от оцелелите студенти - Ерин Шийхан разказа, че мъжът нахлул в час по немски и започнал да стреля безразборно.
Той бил облече с тениска с къс ръкав и черна военна жилетка с джобове за амуниции.

Междувременно CNN информира, че на мястото на инцидента са открити два пистолета - един 22-ри калибър и един 9-милиметров.

Първите две жертви, застреляни в общежитието са 22-годишният Райан и Кларк и жена, чието име не се споменава.

Според чикагският вестник "Сънди таймс", който се позовава на анонимен източник, властите разследват дали убиецът е от китайски произход, дошъл в САЩ през август 2006 г. със студентска виза, издадена в Шанхай.

Говорител на външното министерство на Китай заяви, че не може да потвърди информацията.

Президентът на университета във Вирджиния Чарлз Стегър също не е потвърдил дали стрелецът е бил китаец.

още от www.kafene.net

Убиецът в Блексбърг бил корейски студент

by newswriter on 17/04/2007 4:37 PM

Нападателят, който вчера застреля 32 студенти в преподаватели в политехниката в Блексбърг, щата Вирджиния, е бил мъж от азиатски произход и студент в същото учебно заведение, който е живеел в една от сградите на общежитието, потвърди пред американската телевизионна мрежа CNN ректорът на Virginia Tech Чарлз Стегър. Той не съобщи подробности за самоличността на убиеца, който в крайна сметка се е самоубил. Стегър добави, че продължава да не е сигурен, че убиецът на двама души в общежитието и човекът, започнал стрелбата, довела до смъртта на други 30, два часа по-късно е една и съща личност. Полицията съобщи, че убиецът е Чо Сюнг Хуай - 23-годишен студент от Южна Корея. Стрелбата в политехниката в Блексбърг, щата Вирджиния, е най-кървавият по рода си инцидент в историята на САЩ, класифициран като убийство "без повод". Броят на жертвите надмина този от подобен инцидент в университет в Тексас през 1966, когато са били убити 16 души.

Страшни неща,да страшни неща...

Евакуираха университет в Тексас след бомбена заплаха
Лили Георгиева
www.news.bg
17.04.2007 г.

Властите евакуираха сградата на университета „Сейнт Едлърд" в Тексас след като заплашителна бележка бе намерена в тоалетната на университета, съобщиха училищните власти, информира АП.
Бомбената заплаха дойде ден след като студент от университета във Вирджиния застреля 33 човека.

Полицаите са претърсили сградата, заяви говорителят на университета, но отказа повече информация по случая.

Учениците и учителският персонал са изведени извън сградата.

Близо 5 200 ученици се обучават в университета.

Излизат и някакви версии за мотивите - официални? Каква е реалността???

Масовият килър: Богатите ме принудиха!
17 април 2007 / News.dir.bg
Южнокорейският студент Чо Син-хи, който уби 32 души в техническия университет в щата Вирджиния, е оставил дълго писмо, в което обяснява, че "децата на богатите" и "разпуснатостта" в общежитието го принудили да извърши масовото убийство.
Днес в САЩ бе обявен 5-дневен траур в памет на невинните жертви. Президентът на Южна Корея Ро Му Хюн изрази дълбоките си съболезнования на семействата, предаде АП. В писмо от няколко страници, намерено в стаята на Чо, има цял списък на обвинения срещу американския начин на живот, съобщи ABC News, без да споменава подробности. За предварително замислено убийство говори фактът, че единият от намерените на мястото на трагедията пистолети, е купен от младежа на 13 март, а вторият - на 22 март. Пред в. "Чикаго трибюн" следователи разказват, че 23-годишният Чо Син-хи от известно време имал "странно и агресивно поведение" - няколко жени се оплакали от него, освен това едва не подпалил стаята си. Вероятно е вземал и антидепресанти. Българското МВнР потвърди, че сред пострадалите няма българи. Двама от убитите преподаватели са чужденци. Убит е и Кевин Гранада, един от петте най-известни изследователи-биохимици в САЩ.

Родителите:
Родителите на убиеца от Вирджиния: Искахме само да завърши учението си
Лили Георгиева
www.news.bg
18.04.2007 г.
Семейството на студента, който уби 32 души по време на стрелба в американски университет, направи изявление, в което се опита да даде обяснение за деянието на Чо Сюн-ху.

Родителите на студента заявиха, че са ипотекирали цялото си имущество, за да подсигурят обучението на сина си в университет в САЩ.

Синът ми учи в университета три години, заяви неговият баща, който е пенсиониран военен офицер.
„Ние се опитвахме напълно да финансираме неговото образование в САЩ", заяви той и допълни „Искахме от него само да се справя с учението.".

От своя страна доведената майка на Чо Сюн-ху призова всички родители да говорят всеки ден със своите деца относно проблемите, които ги тревожат.
Тя разказва, че в последния разговор, която е провела със сина си по телефона, той я питал за последните новини от политическата обстановка в Индонезия.

Семейството се надява тялото на да пристигне в страната възможно най-бързо, за да се организира погребение за Чо Сюн-ху.

По всяка вероятност стрелецът не е имал психически проблеми, дума няма, че ако ги имаше, това би устроило много хора...

Убиецът от Вирджиния стреля по жертвите си повече от 100 пътиwww.news.bg
23.04.2007г.
Чо Сюн-ху е изстрелял достатъчно куршуми, за да простреля повече от 100 пъти своите състуденти и преподаватели в Техническия университет във Вирджиния.
Някои от жертвите си той пострелял по няколко пъти. Раните на много от тях са получени при реакции за самозащита, но няма данни за спречкване.

Полицията все още търси мотив.

Самият Чо е починал, след като се е застрелял в слепоочието, съобщава съдебният лекар Уилям Марсело.

Но аутопсията на убиеца не е разкрила нещо необичайно, загатващо психологически проблеми, които биха могли да са го тласнали към престъплението.

Изпратени са кръвни проби, за да се установи дали при стрелбата Чо е бил под въздействието на наркотици, но изследванията може да отнемат до две седмици.

Днес учебните занятия в университета ще бъдат подновени, много от студентите вече са се завърнали в общежитието. Заради убийствата те имат право да отложат обучението си за следващия семестър.


Edited by - moderator on 04/23/2007 10:02:08
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/27/2007 :  13:59:28  Show Profile  Reply with Quote
ЮНЕСКО: Увеличили са се нападенията над образованите хора

Само през 2005 г. в Ирак са убити 296 учители, а периода февруари-ноември на 2006 г. броят им е 180

www.darik.net
27.04.2007 г.

Атентати, убийства, отвличания, мъчения, всички тези нападения срещу преподаватели и представители на образователния свят са се увеличили значително за три години в страни като Ирак, Афганистан, Колумбия, Непал и Тайланд.

Този извод е направен в доклад на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), предаде Франс прес.

Освен бомбени нападения и умишлени пожари срещу училищата, все повече нападения стават срещу преподаватели, ученици и административния персонал на учебните заведения.

Мишени на подобни нападения са и висши представители на образователната система и представители на свързаните с образованието синдикати.

Докладът на ЮНЕСКО е озаглавен "Образование, взето на прицел". Негови автори са британският журналист, специалист по въпросите на образованието Брендън О'Мейли и представителят на ООН Марк Ричардсън.

В доклада се посочва, че нападенията срещу училища и представители на образователната система се извършват най-често от въоръжени нелегални, сепаратистки или сектантски групи, от паравоенни сили, подкрепяни от държавата, от национални сили за сигурност или от окупационни сили.

Ирак е държавата, която е най-засегната в това отношение. От падането на режима на Саддам Хюсеин през април 2003 г. досега там са убити 280 университетски преподаватели.

Само през 2005 г. там са убити 296 учители, а периода февруари-ноември на 2006 г. броят им е 180. Стотина студенти пък са намерили смъртта си в Ирак при различни нападения само през януари 2007 г.

В Афганистан най-малко 75 преподаватели и студенти са убити през 2005 г. и 2006 г., подчертава докладът, позовавайки се на данни на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл".

Авторите на документа изразяват опасения, че образователната система в Ирак може да рухне, тъй като от началото на войната там преди четири години над 3 000 университетски преподаватели са избягали от страната, а едва 3.5 милиона ученици ходят все още на училище.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2007 :  13:26:26  Show Profile  Reply with Quote
Студент убива заради Playstation 2
Иван Илиев
www.news.bg
10.05.2007

Във вторник полицията арестува студент от Калифорнийския университет, който застреля един човек и рани двама в спор за конзолата за игри PlayStation 2, съобщават от TechNews.bg.

Инцидентът се случи в понеделник в района на населеното място Фресно, на 352 километра от Лос Анжелис.

19-годишният студент Джонкел Брукс е стрелял няколко пъти със собственото си оръжие по своите приятели. Един от тях, също 19-годишен випускник на колежа, е починал на място.

Другите двама, съответно на 19 и 22 години, са били хоспитализирани с огнестрелни рани и по-късно изписани от болницата.

Брукс е задържан няколко часа след убийството. Администрацията на университета пък побърза да съобщи, че инцидентът не е нарушил графика на занятията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/29/2007 :  12:49:11  Show Profile  Reply with Quote
Google обяви война на бизнеса с курсови работи
в. Сега
28-05-2007

Противниците на академичното плагиатство са на път да отбележат голяма победа. До месец най-голямата интернет търсачка в света Google ще въведе безпрецедентна за историята си забрана. За пръв път търсачката ще третира като "недопустимо съдържание" рекламите за услуги в сферата на писането на курсови и дипломни работи. Експертите очакват това сериозно да ограничи достъпа до лесно знание.
Решението на Google идва в отговор на множество оплаквания от университетите, че бизнесът с курсови работи подкопава качеството на образование. То вече разгневи по-големите играчи на този пазар и е на път да породи организирана съпротива.
Уведомителните писма, че подобни съобщения ще се третират като неприемливи, вече са изпратени до рекламодателите. Така сайтовете за продажба на курсови работи, есета, дисертации влизат в списъка със забраненото интернет съдържание редом до рекламите за оръжия, проституция, наркотици, чудотворни лекарства и т.н.
"Това е стъпка в правилната посока, защото ще затрудни мелниците за есета, работещи на гърба на академичността", коментира проф. Друмонд Боун, президент на Британската асоциация на университетите.
От 5 до 5000 британски лири варира цената за купена наготово разработка във Великобритания. Рекордът държат индивидуално писаните курсови работи по специфична, тясна тема. По неофициални данни

годишно британските студенти купуват около 12 000 есета

Голяма част от работите се пишат от преподаватели на свободна практика или други студенти и трудно се улавят от разработения шпионски софтуер за плагиатство.
"Рекламната политика, която прилагаме се разработва и оценява не само от правна, но и от културологична гледна точка. Взели сме предвид и опита на потребителите", гласи официалният коментар на Google. Новият рекламен почин вече вбеси някои компании, които не виждат нищо притеснително в този бизнес и се страхуват за приходите си.
"С новите забрани Google ще накаже компании, които спазват закона и работят прозрачно. Ние продаваме есета, но с изричното предупреждение към студентите, че те не бива да се използват непочтено", коментира Матю Уилсън, директор на Essaywriter.co.uk. 80% от клиентите на компанията се възползват от услугата именно през Google. Според Уилсън продажбата на есета, изготвени по точно определена тема, е в помощ на студентите, които искат да се ориентират по-добре в тематиката. Фирмата правела всичко необходимо, така че есетата да не се представят като писани от самия студент. "Подобна механична забрана няма да предотврати генерирането на линкове към мошенически сайтове, които не осигуряват качество", счита Уилсън.
Разцъфтяло в ерата на комуникациите, миналата година плагиатството завладя нови територии. Предприемчивото студентство прецени, че е по-добре да държи юздите в свои ръце. Това роди нов термин в алъш-вериша с курсови работи -

"договорно мошеничество"

Изследователи от университета в Бирмингам установиха, че студентите са започнали да провеждат интернет търгове за изпълнение на различни академични задачи. Младите масово ползвали сайтове за аутсорсване на бизнес проекти, предназначени за специалисти на свободна практика. Желаещите да сключат "договор" подават оферта, а студентът избира по свой вкус най-доброто предложение. Само за два месеца изследователите успяха да засекат 236 подобни търга, някои от които организирани от хора, набиращи оферти за множество различни университети.
Повишеното внимание към плагиатството, макар и неспособно да спре явлението, в последните години доведе до серия скандални разкрития. В плагиатски скандал "Вашингтон таймс" забърка миналата година и руският президент Владимир Путин. Изследователи обвиниха Путин, че голяма част от защитената от него през 90-те години дисертация за планирането в сектора на природните ресурси повтаря едно към едно текст от 1978 г. на Уилям Кинг и Дейвид Клиланд, учени на университета в Питсбърг.
Скандал през 90-те години се разрази и с друга емблематична фигура - Мартин Лутър Кинг, големия защитник на гражданските права на негрите в САЩ. Бостънският университет призна, че Кинг е взаимствал некоретно множество пасажи в защитената си през 1952 г. дисертация.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/14/2007 :  12:30:51  Show Profile  Reply with Quote
13 училища горят в Тайланд
Нора Виткова
www.news.bg
14.06.2007
13 училища са подпалени в южен Тайланд, където учители са мишени на кървав конфлик, предаде Би Би Си.
Изглежда че атаките са съгласувани, тъй като училищата започнали да горят почти едновременно.

Засега никой не е поел отговорност за палежите.
Тайландските власти обвиниха мюсюлмански активисти за серията от атаки срещу училища в страната. Полицията смята,че това са част от сепаратистки акции.

В понеделник две учителки от начално училище бяха убити пред очите на техните ученици, съобщава агенцията.

Повече от 2,000 са хората, станали жертва на насилието в региона.

Около 200 училища горят, а 77 са убитите учители, съобщават официални източници от страната.

Стотици училища ще затворят врати, докато не им бъде осигурена защита.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/20/2007 :  11:21:31  Show Profile  Reply with Quote
Студенти и учени искат по-добро образование

в. Черно море, Варна
19-06-2007

През май студенти и учени се обединиха в името на образованието и науката в България. Инициатори на кампанията са студентите Антон Димитров и Димитър Шиячки, асистентът Антон Зиновиев, академик Борислав Боянов, чл. кор. Емил Хорозов, проф. Иван Сосков и доц. Магдалина Тодорова. Те призоваха гражданите да подкрепят искането им образованието и науката да станат основен приоритет в развитието на страната, като се присъединят към подписката. Бланките със сканираните подписи могат да се изпращат по електронната поща на адрес: 11may-sign@fmi.uni-sofia.bg или на хартиен носител по обикновената поща, адресиран до акад. Борислав Боянов, бул. "Джеймз Баучер" 5, София 1164, Факултет по математика и информатика.
Инициаторите на кампанията ще предадат декларацията и събраните подписи на Народното събрание, президента и Министерския съвет. Чрез тях ще се настоява за ангажимент на държавата за финансиране на образованието и науката с процент от БВП, препоръчван от Европейската общност, за изготвяне на дългосрочна стратегия за развитие на образованието и науката след анализ на съществуващите проблеми и широк обществен и експертен дебат, за държавна политика за привличане на средства за наука и образование по линия на ЕС, за достойно заплащане на труда на учителите, преподавателите и учените, за държавен контрол на качеството на обучението, за подобряване на системата за акредитиране, за строги мерки срещу корупцията и др.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/18/2007 :  13:44:00  Show Profile  Reply with Quote
Разиграват в САЩ наши студенти

в. Стандарт
14-07-2007


Българките отишли на лятна бригада, но попаднали във визов капан

Летните бригади в САЩ лесно сбъдват американската мечта на българските студенти. Инвестирайки около 2000 лева, родните младежи без проблем отлитат за страната на неограничените възможности. Зад океана ги очакват 4-5 месеца уникални емоции, нови преживявания и, разбира се - доста работа. Но равносметката от летните бригади винаги е добра - българските студенти се завръщат с опит, спомени и прилични спестявания.

Work&Travel програмата не е единственият начин младите хора да поживеят и поработят в САЩ. За завършилите студенти до 40 години има и друг вариант. Програмите за сезонна работа в Щатите, които продължават от 4 до 10 месеца. По-продължителните са и по-доходни, но за съжаление и по-рисковани от бригадите.Три български студентки от Благоевград - Катя, Магдалена и Вероника, пристигат в курортния град Нантъкет, Масачузетс, на 6 май тази година. H2B визата им дава право на работа от април до декември 2007 г. Момичетата заминават за САЩ с посредничеството на българската фирма To Be One. Студентките по славянска филология са спонсорирани за работа като камериерки от един от най-големите хотели Beachside hotel. Осигурена им е и квартира за $180 седмично. На 7 май сутринта, когато отиват на работното си място, им е съобщено, че сезонът още е много слаб и в момента няма нужда от услугите им. Обяснено им е, че ще бъдат потърсени до 2-3 седмици, за да започнат работа. Магдалена Цинцева (25), Катя Бележкова (23) и Вероника Зарева (23) решават, че са измамени. Джобните им бързо се стопяват - Нантъкет е курортен град, наемите и храната са много скъпи. Момичетата се свързват с местна утеранска църква. Пасторът реагира светкавично - осигурени са им безплатно жилище и работа. От църквата решават да алармират медиите. В началото на юли се свързват с местния седмичник "Инкуайърър енд Мирър", който публикува материал за съдбата им на първа страница.
"След намесата на журналистите от Beachside hotel веднага ни потърсиха", разказват момичетата. И твърдят, че работодателите им предложили работа за по-малко от обещаната надница, за да потулят случая. "Отказахме", споделя Катя.
Оказва се обаче, че в случая не става въпрос точно за измама. Сезонните работници заминават за САЩ с H2B виза, а не с J-1, както е при бригадите. Документът, който им дава право на работа, се нарича формуляр I-129 PETITION FOR A NONIMIGRANT WORKER, или за кратко - Петиция. Това е документ, който се издава от Щатското бюро по труда по молба на съответния американски работодател, който желае да наеме чуждестранни сезонни работници. Процесът за издаване на Петиция е сложен и продължителен. А таксата за програмата е $1400 без самолетния билет. Сезонните работници поемат известен риск - с H2B виза им е разрешено да работят само за компанията, която ги е спонсорирала и е подписала договор с тях. В противен случай чужденецът може да бъде наеман на друго място само за срок от три дни. Тъй като става дума за сезонна работа, понякога студентите пристигат в САЩ и се оказва, че трябва да изчакат седмица, две или три, докато започнат работа. Тъй като повечето подписват договори за обслужващ персонал в сферата на туризма, ако сезонът е слаб, се налага да чакат. Според американското законодателство работодателят не носи отговорност за забавянето. В САЩ са наясно с тази нормативна несправедливост и обикновено компаниите наемат алтернативна работа на чужденците и им помагат за наема, докато започне сезонът. В тази клопка са попаднали и трите българки. Те реално няма как да обвинят посредническата фирма в измама, защото по документи всичко им е изрядно.
Днес студентките живеят в къща, осигурена им от църквата за скромния наем от $35 долара седмично. "Частен бизнес", не крият те откъде изкарват пари за престоя си. Доходите им били от чистене на домове и лодки. Да се върнат нямат намерение - искат да възстановят инвестираните $3000 в програмата. И се заричат все пак да съдят To Be One и американския им партньор Chip Bishop Associates.

Катя Бележкова: Набутаха ни 16 човека в къща

- Катя, какво направихте, когато на 7 май ви съобщиха, че няма как да започнете работа?
- Обадихме се на Владимир Георгиев (б. а. партньор на To Be One, който живее в САЩ и движи връзките с американските работодатели) и го питахме защо не са ни казали, че не трябва да идваме толкова рано тук. Той каза, че от хотела са му пратили e-mail да не ходим толкова рано, но не ни предупредил, защото вече са били закупени самолетните билети. Ако все пак ни бяха казали какво става, нямаше изобщо да идваме на острова - тук всичко е скъпо. После си потърсихме работа на черно, трябваше да се издържаме. Само квартирата ни бе $180 на седмица. Условията бяха ужасни - 16 човека в една къща, някои спяха и в мазето. Тоалетната бе заедно с кухнята.

- Свързали сте се с утеранска църква.
- Да. Тук умират да помагат. Приеха историята ни присърце и сега сме ОК. Те ни намериха къща за една седмица, без да плащаме, после за още две седмици и сега плащаме само някакъв минимален наем от $35 и им чистим къщата. После ще вдигнат наема, само чакат да си намерим някаква работа. Ние имаме нещо като частен бизнес.

- От Beachside hotel свързаха ли се с вас все пак?
- Да, преди да излезе статията в местния вестник. Срещата беше между нас трите, Дженифър Броокс и Уилям Еди - от църквата, Джейн Бишъп, Владимир Георгиев и Мери Лоу Флетчер - мениджърката на хотела. Опитаха се да ни спрат статията. Предложиха да работим за тях, но вместо за обещаните $11 на час, за - $10. Ние искахме обезщетение за тези 7 седмици и да започнем на чисто. Искаме си парите обратно, но отказаха да ни ги дадат - вината не била тяхна.

- Решили сте да си търсите правата?
- Ще търсим начин тук. Не вярваме на българското правосъдие.

Калин Иванов, управител на To Be One: Ще ги съдим за клевета

- Магдалена, Катя и Вероника ви обвиняват в измама?
- Категорично не е така. По-скоро те ни изнудват.

- Искат да им върнете парите.
- Това не може да се случи. Ако наистина бяха заминали за САЩ и се бе оказало, че работа за тях няма, вината щеше да е наша. Трябваше да се върнат и таксата, която са платили, да им се възстанови веднага. Случаят обаче не е такъв. В Beachside hotel работа за тях има, просто те не я искат. Работили са само ден и са изчезнали безследно.

- Работили са? Те твърдят, че не са работили въобще.
- Това не е вярно. Копията от чековете им са при нас. Заработили са по $80 за един ден, взели са си парите и не са се появили повече. Явно на черно им е по-изгодно. Вместо $10 на час вземат $20.

- Вярно ли е, че не сте ги предупредили да не заминават толкова рано за САЩ?
- Никой не се е свързал с нас от САЩ, за да ни предупреди да не заминават.

- Говорихте ли с момичетата?
- 3 седмици, след като пристигнаха в САЩ. Преди това не са ни търсили, не са искали помощ от нас. Всичко, което им предложихме за компенсация заради забавянето, го отказаха. Искахме да ги настаним безплатно в къщата на приятел - отказаха. Не се възползваха и от алтернативната работа, предложена им от Jane Bishop.

- Момичетата твърдят, че сте ги настанили в ужасна къща за убийствен наем...
- И това е лъжа. Къщата е нова, обзаведена. Имат 4 кухни, 5 бани, 3 комплекта перални с автоматични сушилни, телевизори, два телефонни поста и интернет. Живеят по двама души в стая. Освен това през цялото време от Jane Bishop поемаха $80 седмично от наема им, за да им е по-леко финансово, преди да започнат работа. Джейн Бишъп получава съобщения с техни искания. Тази жена от 17 години се занимава с намиране на работа на чужденци в САЩ и никога не е имала такъв случай. Преди това е била служител в Белия дом. И въпреки всичко е търпелива с тях. Не ги депортира например.

- Може ли да ги депортират?
- Разбира се. Ако ние или американските ни партньори се обадим на имиграционните служби, веднага ще ги депортират.

- Заканват се, че ще ви съдят?
- Само това чакаме. Ние имаме документи за всичко, те - само празни лъжи и обвинения. Накрая може ние да ги осъдим за клевета.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/18/2007 :  17:34:02  Show Profile  Reply with Quote
Протестно писмо срещу наркозадача за Медицинския университет

Дарик радио
18-07-2007


Протестно писмо срещу задача за кандидат-студентския изпит по химия в Медицинския университет в Пловдив, свързана с производството и получаването на амфетамини и метамфетамини изпрати Областният съвет по наркотични вещества - Благоевград. Писмото е изпратено до Министъра на образованието и наука Даниел Вълчев.

В писмото се подчертава, че от университета са реагирали на протест на родители срещу задачата с мотива, че "който иска да учи медицина, трябва да знае химическите вещества, че съставителите на изпитните задачи не разсъждават кое е лекарство и кое - отрова, тях ги интересува научната страна".

"В този момент си спомнихме, без да сравняваме, че д-р Менгеле също се е интересувал от научната страна на медицината, а д-р Гилотен е работил в полза на републиката. Не можахме да си спомним обаче нито един аргумент в полза на необходимостта учениците до 18 години да са компетентни за получаването/производството на амфетамини/метамфеамини и представянето им като необходими лекарствени средства. Ако това са новите тенденции в образованието на учащите се, то изразяваме благодарността си към Ректора на Медицинския университет в Пловдив, предлагаме да бъде награден с отличие за принос към делото на братята Кирил и Методи", пише още в писмото до министър Вълчев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/19/2007 :  11:30:56  Show Profile  Reply with Quote
Насред купон се срути парапет на сграда на МИЕ
19 юли 2007 / News.dir.bg
Студентски купон едва не завърши фатално в Берковица снощи.
Парапет на тераса на стара сграда, където било партито, се срутил в 1 часа през нощта и повлякъл четирима души. Те са паднали от около 4-5 метра височина. Пострадалите са студенти в Медицинска академия–София на 23 и 29 години, 21-годишна студентка и 43-годишен доцент. Двама от тях са приети в болницата в Берковица, а други двама – в Монтана. Състоянието на момичето, което е студентка по фармация, и на един от студентите, откарани в болницата в Монтана, е стабилно. Момичето е със счупена ръка. Родителите й са лекари в Бургас. Момчето е със счупена черепна кост, но състоянието му е добро и няма опасност за живота му. От Община Берковица уточниха, че сградата е собственост на Министерство на икономиката и енергетиката, съобщи "Фокус". Студенти разказаха, че от четири дни са на практика в Берковица и изучават билки. Базата, в която били настанени, била занемарена и не била ремонтирана поне от 20 години. На високите етажи нямало вода, парапетът на терасата, където стана инцидентът, бил неустойчив.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/22/2007 :  07:56:38  Show Profile  Reply with Quote
Третокурсници от Университета по хранителни технологии в Пловдив са били жестоко измамени

Plovdiv24.com
21-07-2007


Третокурсници от Университета по хранителни технологии в Пловдив са били жестоко измамени, че ще бъдат пратени на стаж в Италия. За това сигнализират възмутени родители, пише в материал на стр.2 местният "24 часа". Организацията за специализация започнала през пролетта. За участие били избрани 12 души от специалност „Туризъм". Преди датата на заминаване студентите разбрали, че полетът ще се отложи за 15 юли, а след това за 18-и. Два дни преди това обаче получили покана да посетят офиса на асоциацията в пловдивския панаир. Там любезно им обяснили, че стажът няма да се проведе поради липса на средства. Въпреки че не са напускали Пловдив, всеки участник получил сертификат, че е изкарал стажа си с дата 31 май 2007 г. Пътуването само е отложено, но ще се проведе от септември нататък, обясни вчера Александър Пешев, председател на УС на Стопанска асоциация. Отсрочката се налагала, защото финансирането по европрограмата е спряно временно. Средствата на практика не са похарчени и всеки студент ще може да ги ползва по време на стажа си, когато бъдат отпуснати, увери той.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/15/2007 :  21:32:48  Show Profile  Reply with Quote
Вузове празни пускат нов прием

в. 24 часа
15-08-2007

Много специалности в университетите остават с незаети бройки. В Шуменския обявиха допълнително класиране за 20, сред които немска и английска филология, връзки с обществеността, химия, информатика.
Най-много - по 88, са бройките, останали незаети след първото класиране в Софийския университет в специалностите математика и информатика. Вчера оттам изнесоха приетите на второ класиране. Балът за информатика за мъже падна до 24,42, а за жени - 24,23. Най-висок е балът за компютърни науки - 28,50 за мъже.
В УНСС, където също обявиха второто класиране вчера, най-висок остава балът за жени в специалностите финанси - 29:62, и финансов контрол - 29,50.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05