http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 СТУДЕНТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/21/2006 :  11:19:52  Show Profile  Reply with Quote
Разходка из коридорите на университета

Милен Енчев

в. Сега
20-11-2006

Университетът не е за разходка. Затова всичко по-надолу следва да се приеме като бегло наблюдение върху няколко софийски университетски коридора. Не върху аудиториите, където по презумция се осмисля съществуването на сградите, а върху коридорите, където комуникацията тече разнопосочно - афиш за това, надпис за онова - по-маловажният, но необходим и неизбежен информационен фон на всяко учебно заведение. По едните коридори, разбира се, не може да се съди за качеството на един образователен институт, както впрочем и по останалия безмълвен интериор - истинският университет не е зданието, а състоянието на духа, хубаво пише в една популярна книга. Там обаче има доста белези за специфичните (без)порядки на вуза, за общата творческа разпиляност на (не)възпитаниците му, дотам обикновено стига и рекламата, таргет-устремена към студентите.
Всеки, който е попадал в по-старите сгради на Софийския университет или в Техническия например, би се озадачил колко малко драскат студентите в УНСС.

Стените в Икономическия са бели-беленички,

като прясно грундирани платна. Само някое ситно надписче от типа "Ангелина (политология), обичам те" (сполетяно от елегантна инверсия и едно "не" по-късно) бърка в тази стерилност. Човек би помислил, че студентите тук са извънредно амбициозни и целенасочени, и не им е до хлапашки работи. Възможно е. Тази натрапчива сериозност е втъкана и в посланията на ръководството към тях. На информационното табло на Факултета по международен туризъм например стои една декларация, сериозна и тържествена, на ректора проф. Борислав Борисов, в която се говори за "политиката по качеството" на образование в университета. Нима е нужно някой да уверява на високо студентите, че академията им непрекъснато еволюира? Че те ако сами не го виждат... Все пак, има обяснение за това: нормално е един икономически университет да е дорасъл за маркетинговата епоха, в която самоизтъкването е неминуем ритуал, дори когато стоката ти е читава.

Колкото до стилистиката, тук тя е стегнато вратовързана,

за да респектира. От години в коридорите висят няколко масивни каменни плочи, които придават още строгост на академичния облик: "Кабинетът на катедра "Счетоводна отчетност и икономически анализ" е дарение от ръководството на Министерство на финансите, София 1984 г." Или пък "от централно управление на Държавна спестовна каса, София 1986 г.". И след промените университетът се хвали, че си има приказка с институциите: "Компютърната зала към катедра "Статистика и иконометрия" е дарение от XXXIX Народно събрание и Българската народна банка, януари 2003 г." И с бизнеса: "Катедра "Международен туризъм" благодари на дарителите "Слънчев бряг" АД, "Албена" и Насърчителна банка". Ръководството, изглежда, не спи.
Има една любопитна подробност между всички обяви за конкурси за стипендии и стажове, за работа (във вестник "Пари" например, чийто анонс удачно е лепнат на вратата на кафенето на втория етаж, то е винаги пълно), за научни конференции, студентски бригади в чужбина, списъци с оценки и, разбира се, изобилието от реклами на хотели за предстоящия студентски празник.

Това са табелите, забраняващи пушенето

Тук се мяркат поне три различни поколения от тях, съдейки по жълтината им. Те обаче, както във всички останали университети, никога не са били взимани насериозно нито от студентите, нито от преподавателите и са си жълтеели от времето и тютюневия дим. Ред е успяла да вкара едва миналогодишната ректорска заповед, разлепена навсякъде. Миналата година всички ръководства издадоха изрични заповеди, след като парламентът гласува рестриктивната поправка в Закона за здравето. И вече в коридорите на университетите не се пуши. Е, почти.
Самочувствието на вуза личи още от фоайето на централната сграда, където има една редица луксозни "инфомати", единият поставен ниско, за студентите с двигателни проблеми. Напомпан със самочувствие,

УНСС е пратил в кьошето някои скрупули

- на входа стои заповедта за увеличение на преподавателските заплати. Сега всеки може да научи, че професорите там получават 790 лв., асистентите - 525 и т.н. Дали са пострадали нещо отношенията между ръководството и състава, та са решили да общуват задочно, не може да се разбере транзит. Ясно е само, че е недискретно. Така преподавателят не е ли по-уязвим за нахалниците, които биха му предложили подкуп с оглед на лошото му финансово състояние, например? Някой велик манипулатор би могъл даже да подпита кога той получава и да си води календарче с датите, удобни за изкушения или нещо от сорта - хитреци всякакви. В заповедта обаче, така или иначе, са само основните възнаграждения - без лекторските и другите доходи. Преподавателските джобове реално не са обърнати, тъй че Остапбендеровците да си гледат учебниците.
Икономистите боравят основно с пари, числа и формули, все абстрактни неща, общо взето. Може би затова би било трудно да се онагледят постиженията на студентите из коридорите на университета - не върви да направиш изложба от пачки. На 300 метра оттук, в ректората на Техническия университет е доста по-шарено: експонирани са отличени скици на облекла, автомобили и други машинарии на студенти по инженерен дизайн. Нагоре по етажите има други произведения на студентите, на които университетът хич не държи и маха при всеки ремонт надписите. Предразсъдъкът, че

инженерите, видиш ли, не умеели да словоплетстват,

е отдавна опроверган от писателя Борис Виан например, но бъдещите инженери не спират да се себедоказват. "Мисли! Това може да е нещо ново за теб", "Свобода за медиците в Либия и медици за свободните в Либия" (от една тоалетна трибуна), пак там "Free the medics with battlecruisers" (анг. - "освободете медиците с военни кораби"), на един развален асансьор: "Не роботи!" и "Press any key to get ****ed" (това няма да го превеждаме, трактовка е на популярното изречение, което се изписва на монитора, когато компютърът запецне), "Тук живее тока" и "Пай са! Маа ток" на едно елтабло, "Луд съм на бургия" и т.н. - дребни писания, но големи хора са ги оставили! Има бая глупости, разбира се, които се повтарят навсякъде - "Левски" еди-какво си, ЦСКА еди-що си, разни вулгарности със сгрешени съгласни (може ли такова нещо - в университет си влязъл, пък да не знаеш как се пишат тези думи!).
Щуротиите обаче са подминали всички онези стари информационни кътове, примерно на катедрата по Топло и Ядрена енергетика, посветени на изтъкнати преподаватели и учени в МЕИ, изложените спортни призове от разни университетски състезания, чертежите по стените, плакатите на редовната кръводарителска кампания и дори обявата за набиране на спермодонори, която по принцип би трябвало да е първият обект на детинщините. Или студентите си имат мяра на ругателствата и шегичките, или някой грижливо почиства академичните "паметници".
По надписите впрочем ясно личи пред кои кабинети се чака дълго за изпит (още едно възможно обяснение за чистотата в УНСС: може би изпитите там са по-добре организирани): "Бяхме тук в нетърпение", "Тук се мъчих аз", "Лилян Николов не може да инсталира DOS", (някой е набрал на преподавателя), "Айде, бе, Киров!" или просто "Мале-е-е-е-й". Пред една аудитория на катедрата по химия чакащите са се успокоявали другояче: "6С2Н5ОН + 3МеZе", "сарфалади с горчица и бира", "мръвки и вино" и пр. гастрономични фантазии. Сред оригиналностите има едно задочно спречкване: македонски студент, обзет от носталгия, е написал следното: "Не jас не можам овде да седам, не jас не можам мразоj да гледам, даjте ми крилjа jас да си метнам и в наши страни да си прелетнам" и т.н; "Сефте ке се лажеме, та ке си веруваме", подкачил го е български колега.
В този ред на мисли, вече ги няма онези политически "факли", които горяха едно време дори по училищните стени, днешните студенти не се интересуват много от политика. И те са повлияни от деполитизацията на обществото, която според едни е знак, че хората си гледат хляба, а според други - че нищо друго не виждат - две противоположни и еднакво погрешни виждания.

Запазили са се тук-там единствено патриотарските лозунги:

"БНРП", разкудкудякал се е някой на едно от стълбищата в Химикотехнологичния университет (ХТМУ). "Ти си луд!", отговорил му колега. "БНРП България за българите", настоял студентът на друго стълбище и си получил подигравката "ХТМУ за ХТМУ-тата".
Малките университети като ХТМУ и Лесотехническия са много по-интимни от УНСС и ТУ. По-уютен е и Софийският, заради многобройните корпуси, на които е пръснат. Там се създава един вид домашна атмосфера - някои факултети даже си гледат домашни животни. Единствено Ректоратът изглежда по-респектиращ, но само външно. Във вътрешния му двор от години се подвизава най-рунтавото, темерутесто и мързеливо куче с гръб като табуретка и партизански чар. Вътре пък явно някои скици от студентския съвет се грижат да очовечават атмосферата. Неотдавна е бил открит музей по палеонтология в сградата и дотам водят юрски трипръстни стъпки, налепени по сивите стени като стрелки.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/27/2006 :  12:19:38  Show Profile  Reply with Quote
Все повече студентки в Европа проституират

news.bg
27.11.2006

Заради невъзможността да плащат високите такси и наеми на квартири, младите момичета в университетите в Европа трябва да работят, за да изкарат пари. Много от тях прибягват до най-древната професия, съобщава bTV.

Наричат я „епизодична проституция". Момичетата не са бели робини. Не са част от престъпни мрежи, няма сводници. Те работят сами, за своите собствени нужди. Темата започна да става болезнено актуална от началото на тази академична година. Разкрития направиха големите френски медии като всекидневника "Фигаро".

Телевизия "Франс-2" тези дни също излъчи голямо разследване. Според една студентска асоциация, някъде около 40 0000 момичета се отдават на „епизодична проституция". Общо 45 000 студенти живеят в бедност, а около 225 хиляди трудно плащат разходите си.

Една от анкетираните студентки 7 години е работела като проститутка в квартала с червените фенери в Брюксел. За 2 месеца през лятото тя е изкарвала джобните си пари за цялата година.

Възможностите да се изкарват пари по по-лесен начин са много - барманки в тайнствени клубове, компаньонки, масажистки в специални салони. В баровете момичетата влизат в ролята на компаньонки, за да предразположат клиента да хвърли повече пари.

В така наречените „американски клубове" клиентът дава до 200 евро за бутилка шампанско, за да го консумира в приятната компания на хубаво момиче. Ако вечерта продължи насаме в стая , за шампанското с консумация се плаща още 200 евро.

Фактите са шокиращи за Франция. Учителки, лекарки, журналистки, специалистки във всякакви области прибягват към най-древната професия, за да плащат квартирата си, или университетската такса, или просто за джобните пари.

Като успокоение за французите е фактът, че тези момичета са около 2 процента от студентките, докато във Великобритания всяка десета бъдеща висшистка проституира. Причините се крият в намаляващата покупателна способност на младите. Цените растат, животът предлага все по-нови изкушения, а стипендиите не помръдват нагоре.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/06/2006 :  11:58:39  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Миналия четвъртък имахме Общо събрание на факултета, на което за пореден път увеличихме относителното представителство на студентите във Факултетния съвет. В началото на мандата в него имаше четирима нехабилитирани преподаватели и четирима студенти. В момента – двама нехабилитирани преподаватели и петима студенти. Напомням и че в Академичния ни съвет нехабилитираните са двама, студентите – четирима. А, в крайна сметка, това са органите, които реално вземат важните решения в рамките, съответно, на университета и на факултета. Т.е., студентите нямат изобщо никакво право да хленчат, при такова сериозно представителство в управленските структури. Е да де, ама какво се получава – те изпращат като свои представители в тези органи разни нагаждачи, тарикати и др.под., които съвсем пълноценно използват своя престой там за да си осигурят по-лесно дипломиране и летящ старт след това. И това се получава абсолютно винаги, без изключение – категорично твърдя, че досега не сме имали в т.нар. студентски актив нито един човек, който наистина да се бори за интересите на студентите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/17/2007 :  14:47:47  Show Profile  Reply with Quote
Сорбоната идва в София
в. Стандарт
17-01-2007
Българи вече ще могат да получават диплома от Сорбоната, като учат в СУ "Климент Охридски". Елитният парижки университет започва в София обучение по управление на човешките ресурси и социални отговорности. Това е съвсем нова специалност, която във Франция се преподава само от 4 г. Завършилите ще получат диплома за втора магистърска степен. Кандидатите трябва да имат завършено висше. Цената на 18-месечния курс ще е 8000 евро.
София е избрана за център на програмата за целия Балкански полуостров. По този повод у нас пристига и ректорът на Сорбоната Жером Каби. В петък той ще подпише с проф. Боян Биолчев договор между двата университета.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/18/2007 :  19:26:42  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев ще се срещне с Националното представителство на студентските съвети

Фокус Нюз
18-01-2007

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще се срещне с Националното представителство на студентските съвети утре в 12.00 часа, съобщиха от пресцентъра на министерството.
На срещата ще бъдат обсъдени акценти от разработваната от Министерството на образованието и науката стратегия за развитие на висшето образование.



и някои мнения по темата от форума на вестник "Сега":


20.01.2007 г. 08:14:02
Четете какво пише Петър Динеков - един безкрайно културен и толерантен човек и учен, за студентските претенции, които през 1968 г. избиват в най-вулгарен анархизъм. Студентите са мимолетни и безсмислени фигури. Центърът, ядрото на един университет са преподавателите, за които не се прави нищо.
------
http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev
Бъдеще
[Начинаещ][24]
20.01.2007 г. 12:30:49 Само така!Искайте и ще ви се даде!Няма кой друг да защити правата на студентите освен самите те.Поне в този университет в който учих, администрацията се държеше лошо със студентите; няма откъде да се вземе правилника на университета, и сега няма транспорт до втори корпус, който се намира далеч и трябва да се; чака градски транспорт; има неясноти в процеса на оценяване и често е субективно, както и в процеса на преподаване.
cekata
[Новак][2]
20.01.2007 г. 14:02:41 При нас за членовете на студентския съвет не се знае от кого со избирани, но се знае как обслужват управляващите! И как правят пари, вместо да са студенти. И как ако нещо ти се полага, ще ти го дадат само ако ти потрошат нервите в продължение на седмици... Да! Като с всичко у нас! Много ще е хубаво! Ако е такова каквото си го мислим, че трябва да е! Но то винаги е точно обратното! ТАКИВА студенти колкото по-малко власт имат, толкова по-добре! Разбира се, че и са за малко и не може животът на вуза с години напред да зависи от хора, които си заминават догодина. Но те са и курумпирани, и властоблизци, и неморалници, които те карат да съжаляваш, ако тръгнеш на конференция например! Категорично не!
Penka33
[Новак][11]
20.01.2007 г. 19:27:21 Студентите и сега имат представители в академическия съвет. Те са също много добре представени и в общото събрание на ВУЗ-а. Често именно те избират ректора с техните 15%. Но защо ли, когато трябва да защитават интересите на гилдията си, те мълчат и често "заговорничат" с управляващите преподаватели, а след като завършат стават безпроблемно асистенти? Помислете по какъв начин трябва да се отстояват интересите във ВУЗ-овете? Не само на студентите, а и на преподавателите от шепата управляващи, която се готви да приватизира не само де факто, а и де юре институциите. Има ли синдикати и какво правят? Иначе, явно Министърът смята, че прави добър имидж с подобни изяви.
FL


20.01.2007 г. 21:03:08 Комсомолци!



Edited by - moderator on 01/21/2007 11:18:40
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 02/09/2007 :  12:50:23  Show Profile  Reply with Quote
Студентските съвети не са никакви студентски и не се интересуват нито от учебните, нито от учебно методичните, нито от социално-битовите, нито от обществените интереси на колегите си, а са неотлъчим придатък на административното ръководство със всичките привилегии произтичащи от това.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/20/2007 :  11:29:05  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Специален поздрав за форумците от Техническия университет - София:

"Момче отива при баща си и казва:
- Татко, не издържам в тоя технически! Ще се махам!
Бащата:
- Добре, сине. Ти си голям вече, можеш сам да решаваш. Но да знаеш, че ние с дядо ти продължаваме."

Повече - в темата
"Мразим Техническия в София, в другите нинам как е" във форума на abv:
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=10062
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/23/2007 :  14:29:22  Show Profile  Reply with Quote
ТУ с нов тест за кандидат-студенти

в. Монитор
23-02-2007

Техническият университет в София въвежда за пръв път тази година тест по математика и физика за кандитат-студенти. Това съобщи заместник-ректорът на ВУЗ-а, доц. Румен Пранчов вчера.
Той обясни пред "Монитор", че новият тест ще се състои от 2 отделни части - математика и физика и ще съдържа 2 типа въпроси - със или без зададени варианти на отговорите. В крайната оценка частта по математика получава максимално 40 точки, а тази по физика - най-много 30 точки. С теста ще може да се кандидатства за всички специалности на ТУ, допълни доц. Пранчов.
На 5 май тази година ТУ-София ще организира предварителен конкурсен изпит за всички желаещи да кандидатстват с тест по математика и физика. Така бъдещите студенти ще проверят знанията си по двата предмета в условия, близки до конкурсните. А резултатите от пробния тест по математика и физика ще помогнат на университета да прецени, дали нововъведението се приема добре от кандидат-студентите.
Ако кандидатът изкара 6-тица на предварителния тест, то той няма нужда да се явява на редовния конкурсен изпит. В неговия бал ще влезе по-високата от двете оценки, разясни зам.-ректорът на ТУ. Той допълни, че ако предварителният изпит е успешен, университета има намерение от догодина да махне другите кандидат-студентски изпити и да остави само теста по математика и физика.
ТУ-София организира и т. нар. проверочни изпити по математика на 18 март, 22 април и 24 юни, допълни доц. Пранчов. На тях бъдещите студенти могат да се явят, за да се "пробват" и да видят как се справят с материала. Оценката обаче не участва в балообразуването. След проверка на писмените работи, на явилите се кандидат-студенти ще бъде осигурена консултация с квалифицирани преподаватели от ТУ.
Предварителни конкурсни изпити ще има още по математика и чужд език, съответно на 12 май и на 21 април 2007. Приемането на молби за явяване на предварителен тест по математика и физика ще започне от 15 март и ще продължи до 3 май.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/26/2007 :  09:49:42  Show Profile  Reply with Quote
Дипломанти от Русенския университет сезираха ректора за произвол на държавен изпит
Русе Инфо
24-02-2007

Група дипломанти на Юридическия факултет на Русенски университет „Ангел Кънчев” отправиха до RuseInfo съобщение днес, с което уведомиха за произвол на държавен изпит по гражданскоправни науки.
Ето какво казват те пред медията:

"Във връзка с изнесените списъци за резултати от писмен държавен изпит по гражданскоправни науки, днес, 24.02.2007г. отправихме молба към изпитната комисия, назначена със заповед №363/20.02.07г., на ректора на РУ за предоставяне на протокола от писмения държавен изпит по гражданскоправни науки. В отговор от комисията ни бе пояснено, че протокол няма! Вместо това, доц. Русчев ни представи списък с имената на студентите, допуснати до писмен изпит. Върху въпросния списък с черен химикал срещу имената на студентите ръкописно бе вписано „да”, а срещу други нямаше никакво вписване- нито „да”, нито „не”.Срещу четири имена имаше отметки от две линии и зачерквания, за които имаме основания да считаме ,че са преразгледани на по късен етап. По данни от телефонни разговори за проверка на резултати от писмените работи, първоначално неиздържалите са били 26, а впоследствие са сведени до 22 дипломанти. Въпросният списък, който нямаше форма и реквизити на протокол, беше подписан само с един подпис. Отказано ни бе допускане до устен изпит, на основание списък, изнесен на входната врата на базата на ЮФ в бл. „Академик” около 18 часа на 23.02.07 г. Поискан ни бе списък с факултетните ни номера и имена, за да ни бъде разрешен достъп до писмените ни работи и запознаване с допуснатите пропуски, довели до недопускане до устен изпит. На една от дипломантките бе разрешено да прегледа писмената си работа, на която е липсвала оценка „издържал”- „неиздържал”, но в списъка с резултати е записано „неиздържал”. След половинчасово чакане, ни бе заявено, че това може да стане след приключване на устния изпит. Междувременно устният изпит започна без присъствие на всички членове от комисията, като представителят на Министерството на правосъдието пристигна след 9 часа. Като се вземе предвид и факта, че изнесеният списък с резултат от писмения държавен изпит е подписан само с два подписа , без да е упоменато, чии са тези подписи и липсата на печат, имаме основание да считаме че писмените работи не са проверени от цялата комисия.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/15/2007 :  06:35:36  Show Profile  Reply with Quote
Студентите могат да провалят ректорските избори
в. Борба, Велико Търново
14-03-2007
НОВ ИЗБОР ЗА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ, КОИТО ДА ВЛЯЗАТ В ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ВТУ, поискаха вчера около 70 момичета и момчета от различни специалности на вуза. Те обвиняват председателстващите студентския съвет, че не са провели събранието по най-легитимния и публичен начин, както и в това, че са избрали студенти, които да манипулират.
„В момента квотата на студентите и докторантите в общото събрание е попълнена нелегитимно, което ще ни даде основание да оспорим в съда изборите за ректор, Академически съвет и Общо събрание на университета на 17 май”, заяви вчера докторантът Иван Иванов. Юристът е категоричен, че трябва да бъдат избрани наново всичките 51 студенти и докторанти в тази квота, а не само 11 нови членове, както са направили от студентския съвет.
ИВАН ИВАНОВ ОБОСНОВАВА ИСКАНИЯТА НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ ЗА НОВО СЪБРАНИЕ С ОЩЕ РЕДИЦА ЮРИДИЧЕСКИ НАРУШЕНИЯ. Всички те са оформени в молба до ректора на университет, контролния съвет и до председателя на Централната избирателна комисия.
„Ако има юридически нарушения, трябва да бъде свикано ново събрание на студентския съвет”, каза вчера и ректорът проф. Харалампиев. Според правилника на вуза поименният списък на Общото събрание, което ще избира ректор на 17 май, трябва да е готов до 26 март.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/16/2007 :  11:25:55  Show Profile  Reply with Quote
Не се развива научна дейност в университетите
www.actualno.com
16.03.2007
"Масово в университетите не се развива научна дейност", каза Ангел Георгиев, главен секретар на Националния студентски съвет на представителите .
Изключенията са само в медицинските и някои от техническите университети. Има национален фонд за развитие на науката, но там са много утежнени процедурите и дори малкото пари в него не могат да се усвоят.
Статистиката показва, че в момента в България има само двама доценти на 35 години и трима професори, а тези които са над 65 години като брой са колкото всички останали до 65 години, което създава опасност след време да няма кой да преподава в университетите.
Самите студенти не са стимулирани да продължат като докторанти, защото ако са навършили 27 години престават да бъдат осигурявани и стипендиите са много ниски. Единственият стимул да станат докторанти е, че могат да си осигурят място в студентско общежитие.
От Националния студентски съвет коментираха стратегията за развитие на висшето образование,поставяйки своите искания. На първо място е да се увеличат стипендиите като се разграничат за стимулиране на по-висок успех, а не да се уеднаквяват.
Те имат разбирателство с министъра Даниел Вълчев, но основен остава проблема за финансирането на университетите и според тях има опасност някои от акредитираните 51 университета в България да затворят врати.
Те считат, че в момента Националната агенция по акредитация на висшите училища създава порочната практика оценяващите да са оценяваните и предлагат оценяването на висшите училища или акредитациите да бъде от външни организации, например висши училища от страните на ЕС или доказани фирми.


и още днешната пресконференция на Студентските съвети:

Студентите се обявиха против стратегията на МОН за висшето образование
16 Март 2007 | 11:53
www.express.bg

Националното представителство на студентските съвети се обяви против стратегията за висше образование на министерството на образованието и науката. Според студентите чрез тази стратегия държавата абдикира от висшето образование в България, предаде Дарик радио.
Студентите настояха за спешен ремонт на общежитията. Само за един блок са необходими 1,8 млн. лева. Има и остра нужда от откриване на нови общежития. Според студентите някои от блоковете в Студентски град са в толкова окаяно състояние, че се разпадат и едва ли от следващата академична година ще могат да се настанят студенти в тях.

„Настояваме за увеличение на стипендиите и те да станат поне 90 лева, колкото получават чуждестранните студенти", каза Генко Станилов – председател на националното представителство на студентските съвети. Той настоя по-слабите студенти да плащат по-високи такси, а отличниците дори да бъдат освободени от тях и даде пример със западните университети, където има пълни стипендии за най-добрите студенти.

Edited by - moderator on 03/16/2007 11:33:04
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/18/2007 :  12:38:47  Show Profile  Reply with Quote
Студентите скочиха против увеличаването на таксите за висше образование
www.actualno.com
18.03.2007 г.

Увеличаването на таксите за висше образование няма да доведе до увеличаване на качеството на това образование в близките 5 години. Това заяви Сергей Модев, представител на социалната комисия към Българския студентски съюз.

Модев допълни, че както той, така и представителите на Студентския съвет на Софийския университет разчитат, че предложенията за повишаване на таксите в новата Стратегия за висшето образование се дължат на несъобразяване със ситуацията в България и се надяват това да не се случи на практика.

Повишаването на таксите ще доведе до отлив на студенти и през 2007 г. около 40 000 български студенти няма да влязат в български университети, а ще се насочат към висши учебни заведения в страни от Европейския съюз.

Студентските лидери одобряват идеята за изготвяне на Стратегия за висшето образование, но смятат, че във формата, който беше предложен във Варна, има редица проблеми, които не са застъпени и тепърва трябва да се обърне внимание на тях.

Именно затова от понеделник, 19 март, те започват да разпространяват анкета на национално равнище, с която да получат позицията на студентите и да разберат какви са техните проблеми.

Анкетата ще продължи до 30 март и данните от нея ще се обобщят с помощта на статистическа агенция, след което ще бъдат представени на Министерство на образованието. Надяваме се след резултатите да проведем кръгла маса с участието на министър Даниел Вълчев, допълниха студентите.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/23/2007 :  11:21:05  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
От днешния "Стандарт":

Майката на студентката Бойка лежи с пет прободни рани
Асистент превъртя от нещастна любов
Шокирани сме, Буров беше спокоен и любезен, твърдят от ръководството на Софийския университет
Искам само малко любов и нежност от някой, който ме обича. Това е написал 27-годишният Ивайло Буров в своя профил в сайт за запознанства. Именно несподелена любов тласнала преподавателя по фонетика от Софийския университет към опит за убийство в сряда.
Малко преди обяд Буров позвънил в дома на своя студентка в столичния квартал "Банишора" и без да каже нито дума, наръгал 5 пъти с нож отворилата му вратата жена. На крясъците на пострадалата - майка на студентката Бойка Котева, се отзовал съпругът й. Заедно със съседите той успял не само да отърве жена си, но и да затвори нападателя в собственото си жилище. Оттам го извели и повиканите полицаи. В чантата на Буров униформените намерили още един нож, въже и лекции по френски език. Повече от година младият асистент бил увлечен по студентката си Бойка Котева. Девойката учи френска филология в Алма матер и посещавала лекциите на Буров в първи курс. С течение на времето двамата се сприятелили. Бойка обаче твърди, че нямала по-специални чувства към преподавателя си. Двамата излизали често на кафе след заниманията. Винаги сме били в компанията и на други колеги, никога само двамата, категорична е Бойка. Въпреки това младият асистент упорито преследвал момичето. Пишел й писма и не пропускал случай да й признае за чувствата си в чата. Момичето обаче е категорично, че има сериозен приятел и никога не е показвала интерес към преподавателя си. "Заявих му, че нямам чувства към него и между нас не може да има нищо", твърди девойката. След като Ивайло я преследвал известно време, накрая двамата се разбрали да останат приятели. Той дори дошъл с колегите на Бойка на гости у тях, за да я изпратят на бригада в САЩ миналото лято, разказва пред "Стандарт" бащата на момичето Живко Котев. Не е известно защо Буров е нападнал родителите на Бойка. Ние сме го виждали само веднъж, на купона преди бригадата, и не сме имали контакти с него, допълни бащата на студентката. Преподавателят не е отправял заплахи към момичето или някой от неговото семейство. "Недоумявам защо е решил да нападне майка ми. Много съм травмирана и се чувствам виновна, че макар и косвено, съм станала причина тя да страда", каза девойката. "Имаме огромен късмет, че оцеля", благодари на съдбата Живко Котев. В момента съпругата му Нина е с пет прободни рани в областта на стомаха и се възстановява в Четвърта хирургия на "Пирогов". "До този момент не бях забелязала признаци на агресия и неуравновесеност у Ивайло", разказва Бойка. Тих е, скромен и старателен, споделиха наблюденията си потресените колеги на момичето от втори курс на френска филология. "Поздравяваше културно и отминаваше, но не сме били близки", твърдят пък повечето от преподавателите от Алма матер. Досието на асистента е чисто, заявиха от администрацията на Алма матер. Ректорът на СУ проф. Боян Биолчев обобщи, че всички са шокирани от случилото се. Досега в цялата история на университета не е имало такава ситуация - студентките да бягат от преподавател с психопроблеми, допълни той.
Теодора Йолчева

Ало, има ли останал някой нормален в родната нАука!!!!!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/27/2007 :  16:22:10  Show Profile  Reply with Quote
Този месец с основание може да се нарече "черен месец". Гадните новини край нямат!!!

Момичето паднало от общежитията в ТУ е мъртво
Plovdiv24.com
27-03-2007

Момичето паднало по-рано днес от осмия етаж на общежитията на ТУ е починало. Както Plovdiv24.com писа по-рано момичето е паднало от площадката на аварийното стълбище. По тялото и няма следи от насилие затова от полицията предполагат, че най-вероятно става въпрос за самоубийство. Това бе и версията лансирана от състуденти на момичето по-рано пред репортер на Plovdiv24.com.


Още от гадната серия:

Роден студент се хвърли от US мост
Владислав ПУНЧЕВ, в. Стандарт, 31.03.2007г.
Като гръм от ясно небе дойде за българите в Питсбърг вестта за самоубийството на наш студент в града. 22-годишният Ивайло Иванов от София решил да сложи край на живота си в четвъртък вечерта по неизяснени още причини, научи "Стандарт". Той скочил от моста "Блуумфийлд", минаващ над улица Лоригън, на който бил забелязан от случайни минувачи да се катери около 18,30 ч местно време. Това заяви медицински следовател от окръг Алайъни, цитиран от в. "Питсбърг пост газет". Младежът нямал роднини в САЩ и затова местната полиция се забави да разкрие самоличността на момчето, докато не успее да издири и уведоми близките му в България. Помогнали им съквартирантите на Ивайло в квартал Шейдисайд, където живеел. "Направо не е за вярване. Иво беше толкова весел, жизнен, приятно беше в неговата компания. Всичко му вървеше добре - и учението, и работата. Потресени сме", заяви почти през сълзи приятел на българина в Питсбърг, помолил да не бъде назоваван. Той не пожела да разкрие какво е работел българинът. Все пак каза, че Иванов е пристигнал в САЩ преди 3 години и е учел в местен колеж. "Не вярваме, че го е направил сам, но нека следствието си каже думата", добави сънародникът ни. От консулството ни в Ню Йорк съобщиха пред "Стандарт", че се чака разрешение от родителите на Иванов тленните му останки да бъдат пратени в България.

И още:

Невинни ранени в стрелба между хора на Очите и Диневи
02 април 2007 / News.dir.bg
Няколко души пострадаха при престрелка пред бургаския хотел “България” в понеделник по обед.
Причината за стрелбата е скандал между охранителя на строителните предприемачи братя Диневи, за който се знае, че е с прякор Иван Мазния, служителя в хотела им “Мираж” Янчо Димитров (26 г.) и 21-годишния Калоян Славеев Стоянчев-Рижия, предаде БГНЕС.
...
20-годишният студент от Харманли Делян Георгиев е улучен в корема от рикоширал куршум. Пострадала е 73-годишната Видка Николова, която също била случайно в района. Улучена е в лявата ръка и има раздробена кост.
...
От ръководството на бургаската полиция казаха, че престъплението е заснето с любителска камера и помолиха записът да не бъде излъчван.

Edited by - moderator on 04/02/2007 16:02:03
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2007 :  12:42:12  Show Profile  Reply with Quote
Над 200 стажантски места обявиха БТК и “Вивател”
30 Март 2007
www.mediapool.bg
Българската телекомуникационна компания (БТК) и мобилният й оператор “Вивател” стартират стажантска програма от 2 април, съобщиха от телекома в петък. Над 200 студенти ще могат да практикуват в регионалните звена на дружествата, тъй като програмата покрива цялата страна.

Кампанията „Влез в кухнята на БТК и Вивател” е ориентирана към студенти, завършили поне ІІ курс на обучението си в телекомуникационни, информационни и бизнес специалности. Документи за кандидатстване ще се приемат само по Интернет до края на април. Стажовете започват през юни и юли с продължителност между 2 и 6 месеца.

Студентите ще могат да работят по конкретни проекти в сферата на маркетинг и продажби, изграждане и архитектура на мобилна и фиксирана мрежа, информационни технологии, финанси, връзки с обществеността, човешки ресурси, снабдяване и логистика.

Пълна информация за позициите, начина за кандидатстване и всички други необходими детайли, е публикувана на официалните Интернет страници на БТК, Вивател и JobTiger, която за пореден път организира форума “Кариери” .
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05