http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Komentar po predlojeniata na acad. Kenderov
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/10/2006 :  09:29:33  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
...мммДа, приятелю Кабакчиев,
/…и все пак, на 23.03.06 ти завърши посланието си с “ovtse.” – Posts 42.../.
Не само твоята желязна логика, но и моят здрав разум ме карат да се съглася в общи линии с тебе. Но само донякъде, защото по отношение на горното ти прозрение, Горбачов те опроверга! Не обобщавай - понякога и в шайката се срещат ясновидци и камикадзета от различен тип... В рамките на черния хумор, ти би бил отявлен ленинец /”Власт не се дава, тя се взема!”/, ако беше последователен. Но вместо с призив за барикади и революции – както би се очаквало след твоите пламенни слова /нещо като „На крак, о парии презрени... потиснати и унижени...”/ - ти завърши чудесното си послание към “guru” с еволюционни реминисценции /както впрочем и “did”/... Но не си ленинец... Не си и сталинец, защото не предлагаш Сибир за академиците... Изглежда и при тебе здравият разум надделява, защото знаеш, че всяка революция неизбежно иска кръв и жертви - твърде често и невинни... Но не си и дарвинист, защото се съмняваш „много дълбоко, че ще може така да стане”... Да! - филогенезата е прекалено дълъг процес, а онтогенезата на „чорбаджиите” е почти окончателна...
Тогава... „Кой сте Вие, доктор Зорге?”. - Констатациите от научните ти анализи са налице, къде е технологията на практическото им приложение?... Как тогава да стане?...
Онова, което ме дезакордира повече, е предходното ти пожелание /вж. по-горе: „...дано да доживеете...”/, чрез което ти поставяш граници между себе си и останалите форумци. Любопитен съм: КЪДЕ ЩЕ БЪДЕШ ТИ ТОГАВА, БОЕЦО?... Не ми казвай, че ще дезертираш – животът ти не е застрашен, а не си и в първа младост. А и не ми се ще да вярвам, че само жаждата за възмездие или пък личното ти благополучие са в генезиса на иначе привлекателната ти позиция – твърде евтино би било за тебе, както и за други кадърни смелчаци... Дали пък няма да ме убеждаваш, че лаптопът ти нещо не е в наред със семантиката от БАН, употребявайки 2-ро лице, мн.ч., вместо 1-во?...
Създаваш впечатление, че притежаваш вълшебния ключ за справяне с „академичното чорбаджийство” – както етно-събирателно си нарекъл чудовищните графитни пръти, изместили дори горивото в ЯДРЕНИЯ РЕАКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАУЧНА МИСЪЛ /защо ли се притеснявам, пишейки го с едри букви? – мисля си, че на глава от населението, сме доста по-изобретателни от много уж развити нации, но може би... ПРОСТО СИ НЯМАМЕ СТИЛ!/... Ако ти наистина си докопал Светия Граал, но криеш решението за себе си, sorry, защо се разхождаш из този сайт – действай както си знаеш, пей си биричките!... Нали точно заради това сме на този хал: ОЦЕЛЯВАМЕ ПОЕДИНИЧНО, ЗА ДА ЗАТЪВАМЕ ВКУПОМ!... А съдебните процеси, които препоръчваш, не са лекарство за всички. Не всички стойностни и достойни умове имат нагласата на самураи като тебе...
Къде е изхода, идеята, която да обедини форумистите? – ПРАВАТА МИСЪЛ Е ВЛАСТ, САМООБЛАДАНИЕТО Е СИЛА, ТЪРПЕНИЕТО – ПОБЕДА... Сайтът бъка от отделни факти и умозаключения, които - сигурен съм – биха възмутили дори и неверниците. Ще го херметизираме ли в стерилен „клуб за гласност” или пък в Recycle Bin, където гневните изразходват емоционалния си заряд, за да поемат утре отново, опаковани в „синдрома на мравката”? - На някои това безкрайно ще им хареса... Ако и понякога форумът с право да претендира за „интелектуална вафла-трепач”, не е ли време да стане генератор на разумни идеи, чрез които не с омраза и отрицание /типично - това подхранва ентропията ни!/, а с находчивост и желание да намерим място за всички в тая малка, красива и талантлива страна?.. Нима не разбрахме, че колкото по-злостни сме, толкова стената пред нас става по-твърда? - ТОВА Е ЗАКОНЪТ НА МАХАЛОТО!... И докога хитреците отвън безнаказано ще присвояват нашите умове и умовете на нашите прекрасни деца, изсмуквайки жизнените ни сокове?...
Има една земя, която се нарича България!!! Хайде, учени – форумци и чорбаджии – къде е ключът за съкровището в нашия, В БЪЛГАРСКИЯ “SURVIVOR” В НАУКАТА ???



Бях казал, че ще отговоря на останалите пунктове от горното съобщение, към които не бях реагирал. Правя го, макар и с известно закъснение.

Горанов: "мисля си, че на глава от населението, сме доста по-изобретателни от много уж развити нации, но може би... ПРОСТО СИ НЯМАМЕ СТИЛ!/... "

Г-н Горанов, защо това обобщаващо "ние"? Докога в тази държава ще се продължава да се разсъждава в рамките на този колективизъм, насаден от комунизма? Това "ние" винаги го схващам като отказ от собствена позиция, като конформизъм, криене зад гърба на мнозинството и пр.

Може да се направи обобщението, че Западната цивилизация е подчинена на принципа на индивидуализма, докато комунистическият свят се крепеше на колективизма, т.е. на "ние". Именно затова комунизмът загина (като се абстрахираме от остатъците му днес).

И какъв, г-н Горанов, е този Ваш патриотизъм ("на глава от населението, сме доста по-изобретателни от много уж развити нации")? Кому е нужен? И как ще докажете, че е така? Ако се обърнем към фактите няма ли по-скоро да се докаже обратното? Че българинът НЕ Е изобретателен. Извинявайте много, но холандците, които също са съвсем малка нация, са дали велики художници и пр., измислили са махалото, проявили са чудеса в борбата с природата и т.н. Аз питам: какво е направил българинът? Кажете ми какво е измислил (изобретил) българинът? Ами той дори азбуката си не е изобретил - нещо, за което са изконсумирани тонове мастило само колко било велико. Велико било да измислиш една азбука, като заимстваш голяма част от друга?*

Има и друго. Българите не познават собствените си истински постижения. Лично аз съм автор на теория за определени фундаментални универсални езикови закономерности, като в резултат на нейното създаване имам значителен принос в описанието (в частност и) на английския език. За такова нещо (принос в описанието на английския език) някой перко - от типа на всеизвестните днес "професори" - комунистически смотаняци, които всеки ден показват мутрите си по медиите и бълват глупости - щеше в така наречената българска журналистика да бъде превъзнасян до небесата.

Теорията ми е публикувана във вид на монография от 380 страници в най-голямото тогава (преди 6 г.) научно издателство в света - Kluwer Academic Publishers, вж.:
http://www.springer.com/east/home?SGWID=5-102-22-33383517-0&changeHeader=true) Днес издателство Kluwer е част от Шпрингер - което има правата да продава книгата ми по света (и го прави, на цена 150 евро).

Какво се случи, когато през 2000 г. монографията излезе от печат? Колежката ми ст.н.с. Любима Йорданова написа една статия, озаглавена "Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата?":
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
Предостави я за разпространение на тогавашната Агенция "Балкан". От тази агенция тогава материали черпеха абсолютно всички големи медии в страната. Нито един голям вестник не публикува статията! Нито "24 часа", нито "Демокрация" и т.н. Публикува я ЕДИН-ЕДИНСТВЕН вестник в провинцията: "Делник"! (Използвам случая да им благодаря!)

И защо стана така? Защото, освен че в статията така или иначе се описваше научното постижение, се говореше и за изумителните безобразия и свинщини (без извинение) на "академичната" шайка - "лингвистичната", а също така и на тази в БАН.

Не ме разбирайте погрешно. Аз НЕ ЖЕЛАЯ да бъда известен - най-малкото не желая да бъда известен в тая "държава". Просто давам пример как определени истински научни български постижения не се познават именно в България.

Друг пример. Когато преди месец синът ми започна докторантура в "Макс Планк", много хора в института, запознавайки се с него и разбирайки, че е българин, му казвали: "Ооооо, ами то във физиката има едно много голямо име на български учен! Кръстанов! Работи в БАН!"

Синът ми се сконфузил - не знаел това име. Е, той е извинен - млад е, току-що завършил висше образование, а и физиката не му е специалност. Така. Аз самият, обаче, би трябвало да знам за този голям учен Кръстанов, особено щом работи в БАН. Но не го знам (не го знаех допреди месец)!

И чия е грешката за това? Моя - че не знам за този голям учен Кръстанов? Или на българските медии за това, че не са уведомили мен и обществеността? И не е ли всъщност виновна за тази липса на информация (и дезинформация) най-вече просташката шайка в БАН? Тази, която непрекъснато гърми в медиите за себе си - за комунистическите и ченгесарски некадърници, профани, лентяи и мошеници?

Ами нали, ако имаше атестации в БАН, което се изисква ОТ ЗАКОНА (чл. 42 ЗНСНЗ), щеше да се знае кой какъв учен е! И това щеше да бъде отразено в медиите.

Но, както е известно, АТЕСТАЦИИ НЯМА! Няма нито в БАН, нито където и да е другаде в българската така наричаща се "академична общност"!

И няма затова, защото има една ОГРОМНА ПРОСТАШКА, МРЪСНА, НЕКАДЪРНА КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА, която раздава звания и постове на себе си, без каквато и да било връзка с научните постижения! Факт!

Стана много дълго съобщение. Ще продължа днес, или в някой от следващите дни.


___________
*Това ме кара да направя с некадърниците-наглеци от Института за български език, които преди няколко седмици прогърмяха в медиите какво велико дело били извършили, като били създали система за транслитерация на латински - нещо, което едно 14-годишно хлапе прави за 5 минути, и то по-добре от тях. Некадърниците предвиждат "ъ" да се транслитерира с латинското "a", при което много български думи не могат да се предадат коректно - срв. Kanev - това Кънев ли е или Канев?
Go to Top of Page

M.Goranov

8 Posts

Posted - 08/10/2006 :  19:38:53  Show Profile  Reply with Quote
Благодаря за вниманието, ккабакчиев - не беше необходимо. Горният цитат бе повече за останалите форумци. За теб бе само малкият жълт семафор, но не си го разбрал. Съжалявам. Чети отговора ми другаде.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/10/2006 :  18:57:28  Show Profile  Reply with Quote
Масово бягство на преподаватели от вузовете
10 октомври 2006 / News.dir.bg
През последните 4 години около 8000 преподаватели са напуснали системата на висшето образование заради ниско заплащане.
Това съобщи председателят на браншовия синдикат "Висше образование" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева пред журналисти след първото заседание на Съвета за тристранно сътрудничество в областта на висшето образование в МОН. Най-много са напусналите асистенти - около 35%, допълни доц. Вълчева. По думите й към края на м. г. в страната има по-малко от 1000 професори, около 4000 доценти и около 6000 асистенти. Държавните висши училища желаят да се създадат критерии за присъждане на научни степени на отделния университет, отбеляза доц. Вълчева. По думите й висшите училища са се насочили към тази стъпка заради тромавата система на присъждане на научни степени и звания. В конституирания тристранен съвет ще могат да се обсъждат подобни критерии, както общата политика във висшето образование, каза образователният заместник-министър Мукаддес Налбант.

Даниел Вълчев: Съветът за сътрудничество в областта на висшето образование ще помогне за решаването на много проблеми Фокус Нюз
10-10-2006

Има много теми, по които би трябвало да търсим съгласуване на позиции и много неща за решаване. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев след първото заседание на Съвета за тристранно сътрудничество в областта на висшето образование и науката, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Даниел Вълчев изрази увереност, че съветът ще помогне за изграждането на стратегията за висшето образование и за решаването на множеството проблеми в системата на образованието.
В съвета влизат представители на държавните институции, синдикатите и бизнеса. Зам.-министрите на образованието Ваня Добрева и Муккаддес Налбант ще представляват държавните институции. Доц. Лиляна Вълчева ще представлява КНСБ. КТ “Подкрепа” ще бъде представлява от Крум Крумов. Ректорите на Софийския университет и УНСС проф. Боян Биолчев и проф. Борислав Борисов представляват Съюза за стопанска инициатива.
Акад. Съботинов ще представлява БАН, а Конфедерацията на работодателите индустриалци в България ще бъде представлявана от Саша Безуханова.


Edited by - moderator on 10/11/2006 07:09:06
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/11/2006 :  09:15:12  Show Profile  Reply with Quote
Двете зам. министърки - Добрева и Налбант, които са главни асистентки ще се оправят да станат доцентки, но нас останалите главни асистенти никой не ни обръща внимание. Лили Вълчева също се върти като фурнаджийска лопата, накъдето и изнася, много е мазна, но не ми помогна да ми обявят конкурс за доцент и не се намеси да не назначават пенсионерката Досева. Т.е. нищо добро няма да стане с този съвет - само прах в очите. Вълчева стана част от статуквото, а нейната представителка Данчето Ангелова в ТУ-София, не върши никаква работа и няма никакъв авторитет. И тя гледа само себе си.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/13/2006 :  08:54:26  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by did

...Лили Вълчева също се върти като фурнаджийска лопата, накъдето и изнася, много е мазна, но не ми помогна да ми обявят конкурс за доцент и не се намеси да не назначават пенсионерката Досева...Вълчева стана част от статуквото...


А да знаете само, как се правеше на смел борец за справедливост и ставаше да критикува бившия ни ректор (един, както се оказа, доста справедлив и оправен ръководител (като казвам "оправен" (ударението е на "о"), имам прдвид, че, в крайна сметка, всички печелехме от това негово качество)) - но, кой знае защо, тези критики прозвучаха чак в самия край на последния му мандат
И, както си му е реда, днес "принцовете са нейни братя" и тя си е едно цяло с новото ни ръководство; а единственото, което нейният профсъюз защитава, е господството на академичната мафия.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/16/2006 :  13:24:38  Show Profile  Reply with Quote
ТУ-София ще си прави професори, ще приема студенти и с тест
в. Дума

16-10-2006

Техническият университет-София, въвежда свое звание "професор на ТУ", което ще се присъжда на доценти като реверанс за бъдещите им успехи и ще важи само за Техническия университет.

Това реши в събота разширеният ректорски съвет на вуза. Със звание научен сътрудник пък в рамките на сключени от катедрите договори ще могат да работят току що завършили студенти, на които ще се плаща от договорите. Условието е до 3 години те да представят тема за докторантура.
Идеята всеки вуз да си дава сам научни звания без ВАК, които да важат само за него, бе лансирана при обсъждането на около 35 проекта за нов Закон за научните степени и звания в парламента. Досега тя не е приета и в момента по закон званието професор се присъжда от ВАК и важи за цялата страна.
ТУ-София от 2007 г. ще приема студенти и с тест, който ще съдържа задачи по математика и физика, реши още Ректорският съвет. Освен това при формирането на бала няма да участва оценката по български език и литература от дипломата за средно образование. Новият начин на прием ще позволи в ТУ-София да кандидатстват и младежи от ЕС. Същевременно се запазва и досегашният прием с предварителен изпит, с конкурсен изпит по математика или физика и с балообразуване, в което влиза оценката по български от дипломата. Всички начини на прием ще са равнопоставени и ще важи най-благоприятният бал, който кандидатът е постигнал. ТУ създава настоятелство, което ще поддържа контакти с потребителите на кадри от вуза и на резултати от научната и развойната му дейност, реши съветът.




Edited by - moderator on 10/16/2006 18:47:38
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/16/2006 :  14:14:07  Show Profile  Reply with Quote
ВАК трябва да стане арбитраж за решения, които пораждат конфликт на интересите в академичните среди на местна почва.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/18/2006 :  12:56:35  Show Profile  Reply with Quote
Значи по новия начин едни ще стигат до Черни връх пеша, а други с лифта, но няма да може да се различава, кои са истински туристи и кои са фалшиви. Ако Ви харесва така, подкрепяйте идеите на синдиката към ТУ-София.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/18/2006 :  20:58:31  Show Profile  Reply with Quote
Научната степен “доктор” да се дава от университетите, поиска ВАК
Mediapool
18-10-2006
Висшата атестационна комисия (ВАК) предлага научната степен “доктор” да се дава от университетите, които подготвят докторантите, каза в сряда пред журналисти председателят на ВАК проф. д-р Петър Кендеров след среща с образователния министър Даниел Вълчев.

Това е една от идеите на комисията за дългоочакваните промени в закона за научните степени и звания. В момента т.нар. “малък доктор”, бившият “кандидат на науките”, както и всички останали научни степени и звания, се дават от ВАК. Сегашната процедурата обаче е твърде тромава, което води до бавно израстване и застаряване на научните и академични кадри.

Сега предимно частните университети дават научни звания на своите преподаватели, но те важат само в рамките на университета. В понеделник и Техническият университет – София, обяви, че предвижда да въведе званията професор и научен сътрудник на Техническия университет.

Ако научната титла “доктор” се дава от университетите, това значително ще ускори процедурата, каза Кендеров. Той подчерта, че всички доктори трябва да бъдат включвани в национален регистър, а ако една институция не произвежда достатъчно подготвени кадри, то се предвижда неговата акредитация да бъде отнета.

Важно е да се направи разграничение между научното звание и длъжността, коментира Кендеров. Той обясни, че в момента, когато даден университет прави конкурс за нов доцент или професор, в крайна сметка ВАК избира кой да бъде назначен и така няма гаранция дали това е най-добрият избор за висшето училище.

Това трябва да се промени, но все пак е добре да има национален орган, който да контролира процеса, подчерта той.

Министър Вълчев също каза, че преди да бъде изготвен нов закон за научните степени и звания, предложенията трябва да бъдат дискутирани, за да се намери най-пълният и добър вариант.

Предвижда се и публикуване на електронен регистър на хората, притежаващи научни степени и звания. Списъкът на присъдените научни титли за периода 1995-2005 година вече е готов, а съставянето на такъв за последните 40 години ще се стане след намиране на финансиране.

Така всеки ще може да проверява дали дадено лице наистина има научно звание или степен, допълни Кендеров.

Той алармира, че за последните две години има около 20 случая на фалшиви дипломи за научни звания. Те били издавани на чужденци, като се твърдяло, че лицата са хабилитирани от ВАК.

Кендеров обясни, че става дума предимно за германци, които разполагали с фалшивите документи за малък доктор.

Коментари във форума на www.mediapool.bg:

научни степени и звания Автор: любопитен!
Получено на: 18 Октомври 2006 18:57
Крайно време е да има в интернет общ регистър на хората с научни степени и звания. Тогава изведнъж ще стане ясно, че Николай Овчаров не е професор, Божидар Димитров - също, Даниела Агре - дори не е малък доктор. И става една ... Медиите иззеха функциите на ВАК и раздават степени и звания, а някои хорага ги приемат с удоволствие, без да получават фалшив документ, дори!
Ако човек е платежоспособен, може да получи докторат (РhD) за две седмици от Университети в САЩ, които рекламират тази си дейност в Интернет! Това е срамно, но...
Колкото до Голям доктор и Академик, такива титли има и в други държави. Преди 4 години можеше в България да се получи Малък Докторат (РhD) непосредствено след Бакалавър! Да се проверят тези случаи и хората да минат първо през Магистърска степен! И да не се допускат повече такива издънки!
Пантерата
Автор: аха
Получено на: 18 Октомври 2006 20:50
"Ако човек е платежоспособен, може да получи докторат (РhD) за две седмици от Университети в САЩ, които рекламират тази си дейност в Интернет!"

Ами купи си, предлагат дори на неплатежоспособни. Ще ти се радват гаргите. В БГ е още по-лесно... Един орден Стара планина се брои за десетина дисертации.
малък доктор
Автор: малък доктор
Получено на: 18 Октомври 2006 21:26
малък доктор - pak podigravka s uchenite. Po-rano beshe rusko-savetskoto k.t.n., a sega puk малък доктор, na zapad se otnasiat dosta po-uvajitelno kum Ph.D. Tuk tazi titla ti otvaria avtomatichno vratite kum elitnite konsultantski firmi i mnogo prilichno zaplashane. A v BG samo izmisliat novi podigravki.
copy&paste
Автор: edin Ph.D.
Получено на: 18 Октомври 2006 21:30
za copy&paste e viarno, no oshte po-loshoto e, che takiva disertacii minavat...
maluk doktor
Автор: edin Ph.D.
Получено на: 18 Октомври 2006 21:32
tova e taka, zashtoto v BG ne se pravi naistina nauka





Edited by - moderator on 10/18/2006 22:34:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/19/2006 :  19:46:04  Show Profile  Reply with Quote
Фиктивните професори излизат на светло

в. Сега
19-10-2006

Скоро ще се разбере кой е защитил титла професор и доцент у нас. "Готови са регистрите за хабилитираните лица за периода 1995 -2005 г.", съобщи акад. Петър Кендеров, председател на Висшата атестационна комисия. "Регистърът ще бъде качен и на сайта на МОН", съобщи министър Даниел Вълчев. Предстои създаването на електронни регистри и за предходни години, които да позволят да се засекат раздаваните от ВАК титли и преди 1995 г. Комисията иска да направи електронни регистри за 40 г. назад, но в момента не разполага с пари и проверка кой е професор, може да се направи само на хартия в документацията на ВАК.
"Всеки може да се нарича професор, но това не значи нищо. От юридическа гледна точка нищо не се е случило", коментира Вълчев въведената от някои университети практика сами да присъждат званията доцент и професор в разрез със закона за научните степени и звания. Според закона титлата се присъжда единствено от ВАК.
Решение да присъжда своя професорска титла взе през уикенда Техническият университет в София, подобна практика има и в частни вузове. Миналата седмица например Нов български университет се похвали, че произведени от него доценти преподават в чужди учебни заведения. Някои обществени личности пък се титуловат като професори на чужди научни институции, без да са минали през законовите процедури у нас.

ПРОМЯНА
Да бъде променена системата за присъждане на званията доцент и професор, е предложил председателят на ВАК акад. Петър Кендеров на просветния министър. Според него у нас трябва да бъдат въведени т. нар. частни доценти и професори, които да защитават на национално ниво званието си и едва след това да кандидатстват за назначаване в обявен от даден университет конкурс. В момента редът е обратен - вузът обявява конкурс за доцент или професор, а кой от кандидатите да бъде назначен, решава ВАК. Тази система е порочна, ВАК решава нещо, за което после не носи отговорност, обясни академикът.



Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/20/2006 :  12:50:02  Show Profile  Reply with Quote
Тези напъни на ръководството и синдиката към Технически Университет-София са все едно научните степени и звания да се раздават на принципа на "ХАЛВАДЖИЯТА НА БОЗАДЖИЯТА".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/25/2006 :  21:01:00  Show Profile  Reply with Quote
И титлите на тезгяха!
Велиана Христова
в. Дума
25-10-2006

Ректорският съвет на Техническия университет в София реши на свои доценти със заслуги вузът сам да присъжда званието "професор", което да важи само вътрешно, за тях си. По същия начин ще си назначава по проекти научни сътрудници от абсолвентите, макар че по закон това звание също се присъжда с конкурс. Оказа се, че частните университети отдавна си раздават звания "доцент" и "професор", без да тръбят публично за това.

Според Закона за научните степени и научните звания в момента професор или доцент се става след обявен конкурс за същата длъжност и минаване през ситото на съответния научен съвет, комисия и Президиума на Висшата атестационна комисия (ВАК). Двете звания са национални и пожизнени. Отдавна е ясно, че този закон от 1972 г. е остарял; процедурите му са тромави и се точат по-дълго от износването на едно бебе; последната дума има президиум, в който специалистите по конкретната тема са най-малко. Освен това университетите не искат собствените им кадри да бъдат избирани от външен орган, а не от тях самите. Ала в момента присъждането на научни степени и звания става по правила, които са общи за всички висши училища и институти. А въпреки

постоянния ропот срещу ВАК,

справката сочи, че едва 7 на сто от процедурите завършват неуспешно. В 93 на сто от конкурсите кандидатът получава титлата си, което означава, че летвата за отсяване е достатъчно ниска.
Отдавна няма спор, че тристепенната структура на ВАК е остаряла и бавна. Но опитите да бъде приет нов Закон за научните степени и звания държат първенството по неуспех в парламента. Общо 36 проектозакона са влезли в НС от началото на 90-те години досега, но нито един не е излязъл одобрен оттам. А всичките предвиждаха децентрализация на системата, разбира се, в различна степен и по различен начин. Причината е не толкова в депутатите, колкото в липсата на единно мнение в самата академична общност. Спорът, въпреки многото нюанси, е всъщност по един главен въпрос -

да има ли високи изисквания за качество

и приноси на кандидатите за степен и звание, или да няма. И дали тези изисквания да са национални и да важат за цялата ни малка държавица, или във всяко академично ъгълче някой да си мърда самостоятелно и 3 до 5 души да са достатъчни, за да "произведат" без никакъв друг контрол каквото си иска научно светило. Едни "експерти" дори предлагаха асистентите да участват в избора на професори.
Участниците в групите от двете страни на спора не са равни нито по брой, нито по научни резултати, нито по качество. Пределно ясно е, че акъл за науката могат да дават само хора, постигнали нещо в нея. Първо резултатите на масата, за да видим кой как седи в отрасъл наука! Но през 16-те години досега в парламентарната комисия по образование и наука заради криворазбрана демокрация мнението на един говорител на 10-ина случайни лица от професионалната общност имаше точно толкова тежест, колкото това на 5 доказано водещи научни институции у нас, обединени около една позиция. По тази причина при обсъждането на принципи и проекти за научните титли винаги е настъпвал хаос, който е провалял всяка разумна идея за премахване на ВАК и за промяна в процедурите.
На този фон битуват и

абсолютно неверни митове

за лесния начин, по който в света се добивали научни степени и звания. Наистина, в западна Европа няма ВАК, но има други оценяващи структури, а изискванията им са толкова строги и конкурсите са толкова тежки, че нашата ВАК им е бледа сянка. В самата организация на тази дейност пък колкото са държавите, толкова са и вариантите. В някои страни научните звания и степени се присъждат от национална институция, носителите им влизат в национална листа, от която след това вузове и институти си избират кадри за съответните длъжности (мит е, че в света имало една научна степен и нямало доценти - просто наименованията на научните стъпала са други). Нещо подобно на цитирания вариант предложи неотдавна председателят на ВАК акад. Петър Кендеров. Да не говорим, че водещата научна институция БАН това лято изработи нов вариант на закон и го предложи на МОН, но там изглежда са го забутали някъде по луксозните си чекмеджета. И Съюзът на учените отдавна предложи подробен анализ и виждане за принципите в присъждането на степени и звания - нулево внимание от отговорните държавни институции.
В други западни държави професорите в университетите се назначават от премиера и броят им се регулира от държавата! В трети - изборът им става задължително във вуз, различен от този, който ще ги назначи. В четвърти само на една или две научни институции са вменени права да дават звания и степени. Но навсякъде законът не позволява един човек да преподава на повече от две места. И.т.н., за да стигнем до малък съседен Кипър, където, както и у нас, научната общност не е голяма и всички са "братовчеди", затова в комисиите за научните степени и звания е задължително да участват чуждестранни експерти. Това прави по-редки познатите ни случки "ти на мене, аз на тебе" или

"да изберем нашия човек".

Често чуваме и примери как лесно било в САЩ с професорите. Дали? Ако накараме нашите професори да носят на вуза си (не на себе си) задължителен годишен приход примерно по 20 000 лв. и когато не го донесат, ги уволним, дали ще ни се види лесно? А наскоро министър Даниел Вълчев напомни факта, че от 3000 университета в САЩ, малко над 100 имат качества и права на научни организации за обучение на докторанти. По обективни международни данни у нас само БАН, Центърът за аграрни науки и 6 университета имат научна продукция, която се признава от световните рецензенти и от международните индексиращи институции. Ала 50 вуза получават пари за наука и дават мнение по основните позиции на евентуален закон - на простото основание, че издават собствени световно неизвестни годишници с публикации.
Разбираемо е, че мнозина биха желали изискванията за научни степени да се занижат, а званията да се получават без проблем на кило. Ползата за образованието и науката от това би била нулева, разбира се. Но когато в чужбина започне да се срива сегашният престиж на нашите докторски и професорски дипломи, ще бъде късно. Затова е за приветстване позицията на министър Вълчев, че трябва внимателно да се промени законът, без резки скокове, за да няма девалвация на звания и степени.
След дългото безрезултатно предъвкване на проектозакони обаче на някои изглежда им омръзна да чакат. И си

въведоха нов закон без закон.

Защото според действащия закон титлите се присъждат единствено от ВАК, а с последната поправка в Закона за висшето образование от него бяха премахнати дори хоноруваните извънредни професори. Не защото на депутатите им се свиди, а защото трябваше някак да се затегнат правилата, за да се намали поголовното псевдообучение в градове и паланки от титуловани и псевдотитуловани академични пътници.
По повод на предприетата от някои вузове стъпка министър Вълчев спокойно заяви, че всеки може да се нарича професор или както иска, но от юридическа гледна точка нищо не се било случило, защото по закон човекът не е професор. В ТУ-София били наясно, че бъдещите им професори не отговарят на закона, но титлата била за стимул на заслужили доценти. От всичко това следват поне две опасни неща. Първо - държавата изобщо не я сърби, че някой я хапе. Ако попита човек западни чужденци как се справят при тях с незаконни вузове или с незаконни титли, те не разбират въпроса. Защото такова нещо - и заради манталитета, и заради санкциите - при тях не е възможно да съществува. Би могло да има аргумент, че законът не забранява вузът да си прави професори, значи е разрешено. В България обаче 99 на сто от законите не забраняват нищо, но постановяват правилата за дадена дейност. Няма изписана забрана всяка дивизия да си произведе генерал, но правилата налагат да го направи президентът, нали? Ако не спазваме правилата, защото законът не ни харесва, настъпва анархия. Иначе казано - липса на общество.
Ако съдим по слабия резултат в битката дори срещу напълно незаконните фирми, представящи се за вузове, въпреки гръмко разгласяваните действия на МОН и прокуратури, анархията във висшето образование не смущава държавата. Вълчев оповести с тътен, че е направил регистър на всички преподаватели и имаше надежда да се види кой лъже пред акредитационната агенция и се води на

основен договор на 5 места.

Резултатът е нулев. Министърът се задоволи с благодушната надежда, че самите нарушители ще си посипят главата с пепел и ще се откажат от университетски звена, съществуващи само благодарение на конвейера от гастрольори из страната. Оказа се, че до регистъра достъп имат само ректорите, за да не се излагали пред хората преподаватели, които обучават студенти на сто места. Май е трудно да се изправиш срещу колеги...
Тук опираме до втората последица от непослушанието спрямо закона. Стремежът да се окичат титли пред имената не е заради заплати, защото всеки университет може да си вдига заплатите със собствени средства и сами си определят щата. Но титлата означава престиж, означава да те гледат с друго око хората наоколо. Защото уважението е традиционното отношение у нас към учения и ерудита, а идентификацията му в обществото обикновено става чрез титлата. Затова неминуемо малкото име на мнозина ще стане "професор", без да се споменава естествено на кой вуз са професори. Пък и хората извън професията не правят кой знае каква разлика.
От подсказаната практика бързо ще се възползват всички висши училища със 130-те си звена в страната - от качествените до направо измислените. А от броя на професорите зависи и акредитацията им. Кой ще проверява истината в аналите на ВАК? Утре всеки втори ще се представя като професор. Дори сега всякакъв народ се титулова безразборно, без да е преподавал или да е бил учен. Иди разбери кой какъв е и кой заслужава уважение, а кой - презрение. Защото да си присвояваш успехи, каквито нямаш, е осъдително занимание. Пък е обидно и спрямо доказаните качествени учени, които обществото скоро няма да може да различи в "тълпата титуловани".
Затова не е вярно, че нищо не се е случило.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 11/02/2006 :  10:03:37  Show Profile  Reply with Quote
В Технически университет има практика да не се зачита закона. В духа на ТУ е да се приемат правилници и други вътрешни документи, които да противоречат на закона. Те са готови да гласуват всичко, което им е изгодно и да са над закона.
И за мен, като им занесох данните за корупцията свързани с моя конкурс за хабилитация, не ми обърнаха никакво внимание, казаха, че не били свързани фундамента на тематиката, моите данни били само за сведение.
Къде да намеря външен човек, арбитър да се намеси за да се разкрият далаверите. Тук е блато. Кога някой ще ги санкционира тези? Те не зачитат но Бог, ни цар.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/06/2007 :  08:31:53  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Случайно попаднах на една статия, датирана от септември 2005-та, която завършва по следния начин:

"...Доктурантурата е желателна форма на квалификация, но не е задължително условие за академичен растеж. Например, в клиничните катедри има доценти и професори без тази степен, но с друга - дипломант на някоя от американските ветеринарномедицинските асоциции, която по своята тежест и престиж е изключително висока."

Авторът се казва доц. Илия Цачев, колега от ТрУ - Стара Загора и е бил в САЩ на специализация.
защо това в цитата така ме впечатли - ами то е абсолютна новост за мен и в пълно противоречие с твърдения, започващи или завършващи с израза "навсякъде по света е така!". Така че моля любителите на такива изрази да бъдат малко по-внимателни в изказа си; защото като поприказваш с някой, който е "оттам" или пък е бил там, оказва се, че не "навсякаде е така".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/06/2007 :  16:43:37  Show Profile  Reply with Quote
Нещо интересно от вестник "Наука и общество" на ФНТС, от 28.02.2007г., брой 2, стр.3:

Дискусии
Нужен е нов закон за научните степени и звания

На 18 януари 2007 г. в Дома на техниката се проведе среща с членовете на Българската инженерна академия (БИА) и ръководството на ФНТС. Гост на тази среща бе академик Петър Кендеров - председател на Висшата атестационна комисия (ВАК).
На срещата присъстваха 20 от членовете на БИА - между тях академиците Кирил Боянов, Ангел Ангелов, Ячко Иванов, Дечко Павлов, Иван Попчев, члек-кореспонденти Минчо Хаджийски, Петко Петков, Георги Младенов, професорите доктори на техническите науки Камен Велев, Филип Филипов, Георги Тасев, Иван Шопов, Георги Милев, Цани Цанев, Христо Радев и доктори на науките доцентите Владимир Заманов и Иван Ячев. Домакин на срещата беше академик Васил Сгурев, който след кратки встъпителни слова даде думата на акад. П. Кендеров да запознае присъстващите авторитетни български учени с един много сериозен проблем - насоките за промяна на Закона за научните степени и звания. Акад. П. Кендеров подчерта, че законът е 35-годишен, правени са много поправки, но вече има осезаема нужда от нов закон, и то такъв, който да бъде силно подкрепен от научната общност и гласуван в Народното събрание. След неговото изказване се получи разгорещена дискусия, изпълнена с много предложения. Всички участващи в срещата взеха активно участие с мнения.
Накрая акад. П.Кендеров искрено благодари на всички и подчерта, че е приятно изненадан от сериозното отношение на членовете на БИА към този въпрос. Присъстващите се обединиха около становището, че още преди внасянето на новия проектозакон той трябва да бъде обсъден и да бъдат дадени препоръки на вносителите.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05