http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Драстично безобразие и беззаконие: БАН-ВАК
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/24/2008 :  20:07:16  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Неотдавна във форума на сайта nauka2007.org една дама, работеща в БАН, повдигна въпрос относно един тежък проблем, който е пример за изключително безобразие и драстично беззаконие и е в компетенцията на БАН и ВАК, а, според мен и на прокуратурата (доколкото, разбира се, изобщо може да се счита, че в тази "държава" има прокуратура).

Следва още да отбележа, че във форума "Пуерон" от известно време е регистриран председателят на ВАК. Той обаче е, както се казва в спорта, абсолютен фигурант. Във форума на "Пуерон" от много месеци насам се обсъждат десетки и дори стотици изключително тежки проблеми, отнасящи се до ВАК. Но другарят върховен номенклатурен кадър на БКП и днешен председател на ВАК мълчи. Ето, днес той е посетил форума. И защо? За да отговори на два напълно периферни въпроса - и за да игнорира тотално (поне до този момент) десетките изключително тежки проблеми, отнасящи се до ВАК.

Така или иначе откривам тази рубрика "Драстично безобразие и беззаконие: БАН-ВАК" само ПО ПОВОД идването на председателя на ВАК във форума, а не, защото очаквам, че той ще вземе някакво отношение по въпроса, още по-малко сериозно и адекватно.

Проблемът е представен в следното изказване на форумистката Svetlana:

"Както е добре известно на работещите в БАН, от няколко години те са принудени да доплащат за процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания. Това нещо разбира се го няма в никой университет. Вчера на една защита чух, че предстои тези суми, които не са никак малки и съответният кандидат ги изплаща после в продължение на години, отново да се увеличат. Не стига, че човек полага усилия да повиши квалификацията си (за което впрочем не му се създават никакви условия), ами трябва и да си плаща за това. Каква е целта - учените от БАН да спрат да се хабилитират ли, науката да стане поприще за рентиери ли, или какво?

Смятам, че това е едно безумие, което трябва незабавно да се премахне. Съмнявам се също и че е законно. Моля колеги юристи да коментират. Предлагам да атакуваме това решение на ръководството на Академията пред съответни инстанции. Предполагам, че няма нормален човек в БАН, който да не подкрепи такава инициатива."

В следващо съобщение ще дам своето становище по въпроса.

Красимир Кабакчиев

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/24/2008 :  20:27:18  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Сега ще представя своето мнение по въпроса за принудата, наложена на участващите в процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания и работещи в БАН да заплащат за осъществяването на тези процедури - наред със становището на Svetlana. След някои наши встъпителни изказвания, маркиращи общи проблеми на ВАК, Svetlana написа:

"Знаех си, че можем да постигнем съгласие. И така би трябвало да бъде, защото имаме общи интереси и трябва да оставим различията настрана. Безумията наистина не са едно и две. Съгласна съм за специализираните съвети. Няколко пъти съм била рецензент в един съвет, в който по т. нар. шифър на специалността на дисертантите и избираните за съответната степен нямаше нито един специалист. И аз се питам какво му е специализираното на този съвет. Но конкретно по темата, която съм пуснала, бих искала нещо да се направи бързо за премахването на това безобразие. Преди няколко дни колега, на когото предстои хабилитация, взе заем за това доплащане, който ще изплаща в продължение на години. Не стига, че заплатите в БАН са по-ниски от тези в университетите, че докторските са В ПЪТИ по-ниски от тези в някои университети (ние по-малко доктори ли сме?), ами практически като се хабилитира, този колега няма да получи увеличение на заплатата си, защото то ще отива за заема. Струва ми се, че работата в БАН започва да граничи с мазохизъм. Колега Кабакчиев, дайте предложение какво да направим. Колега Вайсилов и колеги от инициативния комитет, не може ли да внесем този въпрос в новосформираното Общо събрание на БАН?"

Ето какво отговорих: "Уважаема Светлана, както знаете, аз много отдавна съм казал какво трябва да се прави. И при това е много просто. Германска лустрация! Скоро след обединението на Германия през 1990 г., поради непригодност и липса на научна квалификация (вкл. поради писани главно или само "съчинения в полза на комунистическия режим") са освободени повече от 50% от "научните кадри" в ГДР. Ето точните данни:
http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm
Сигурно ще кажете, че предложението е "неработещо", и може би ще сте права. Мога да дам и друго предложение, но сигурно и него с право ще определите като "неработещо". Аз лично го изпробвах. И то проработи. Но проработи след дълги години. Значи - пак е "неработещо". Досещате се за какво говоря, нали. Не искам да го казвам направо, за да не навредя персонално (ако човекът обяви, че ще търси този изход).
Иначе - най-работещото предложение, за съжаление, е влизане под кожата на онези боклуци (поне 98%) в така наречения парламент, с оглед да се приеме подходяща нова нормативна уредба. Това не е достойно (според мен) решение, но, който иска, може да го пробва. Никак не е невероятно, обаче, ако някой даде на депутатските боклуци дадено предложение, те да прокарат в закона точно обратното.
Все пак си мисля, че тъй като комунистическо-сталинистката групировка в академичната област (огромна) няма да е засегната от текст в закона, който да изключва заплащането за процедури, нейните представители биха могли да се съгласят. Дори напротив, далаверата ще е по-голяма - хем получаваш звание/степен на базата на некадърност, хем не плащаш за процедурата. Опитайте, какво (тук не говоря пряко на Светлана, а на "реформаторите"). Съжалявам за цинизма, но той по-скоро е реализъм."

Svetlana отговори така: "Уважаеми г-н Кабакчиев, разбирам какво предлагате, но съм сигурна, че колегата няма да използва този начин да търси правата си. А и аз дадох примера само за илюстрация, защото проблемът не е само негов, а на цялата научна общност в БАН и трябва да се реши общо, а не всеки да се спасява поотделно. Това разпореждане е направо дискриминационно, спира научното развитие и (уви, заедно с още други условия) прави БАН все по-непривлекателно място за работа."

Ето каква беше моята реакция (в получерен шрифт, както тук):

"Това "разпореждане" се свежда до: "плати си да ти изберем подходящи рецензенти, които да ти напишат положителни рецензии, както и ние, членовете на съвета, да дойдем да гласуваме за теб"!
Това "разпореждане" е не просто случай на драстичен "конфликт на интереси", то е само по себе си корупционно действие от огромен мащаб.
Би следвало с него да се занимае прокуратурата. Ако имаше прокуратура."


Ето как отговори Svetlana: "Не бих го нарекла корупционно действие. Всъщност няма връзка между кандидата и специализирания съвет. Членовете на съвета, както и рецензентите, си получават хонорарите от специализирания съвет, за тях няма значение кой е внесъл сумите там. Изборът на рецензенти също не зависи от това, те пък се избират по предложение на първичното звено. По-скоро бих нарекла тази ситуация рекет спрямо кандидатите за научни степени и звания. Не мисля, че те биха искали да корумпират някого (аз поне не познавам такъв случай), но ако не доплатят рискуват дългогодишният им труд да отиде по дяволите. Аз разбирам ръководството на Академията, което страда от дългогодишен недостиг на средства. Виновни за това положение са всички досегашни правителства, тъй като от Иван Костов насам процентът от БВП за наука не е мръднал от 0,4, а според някои изчисления той дори е 0,2 (справка - протокола от заседание на комисията по петиции и жалби на НС, който може да се протечете в този сайт). Обаче и академиците имат вина, тъй като очевидно не са успели да убедят министерството какви средства са необходими и най-вече - каква ще е ползата на държавата от даването на тези средства. Но при всички положения е трябвало така да разпределят оскъдния бюджет на Академията, че да не се получава това безумие. Силно се надявам новото ОС да избере по-енергично ръководство, което заедно с ректорите на университетите да постигне първоначално удвояване на процента за наука, а по-нататък - достигане на средните европейски проценти. Всички останали мерки са палиативни."

Моята реакция: "Не съм съгласен с Вас, а може би и Вие нещо не сте ме разбрала. Защо е корупция (в по-широк смисъл наистина) или "генериращо корупция" разпореждането, предвиждащо участникът в процедурата да си плаща?
Защото корупцията представлява извършване на незаконно, неправомерно или неправилно действие в ущърб на даден човек или на обществото като цяло, или и на двете, срещу облага (парична или друга). Ако парите за процедури са осигурени от държавата, както винаги е било (допреди разпореждането) и както трябва да бъде, рецензентите се чувстват свободни да дадат своята позитивна или негативна оценка на труда. Когато е налице такова разпореждане, заплащането на техния труд става зависимо от решението на кандидата да си плати или не. Създават се условия рецензентът да не желае да представи рецензия преди да са осигурени средства, както и самият кандидат да пожелае да повлияе на рецензента:
"Добре, аз ще дам пари, но ти ще ми напишеш положителна рецензия, нали."
То е и много близко до ума, че, когато човек плаща нещо, той плаща, за да получи БЛАГОПРИЯТЕН за него продукт, а не, за да получи НЕБЛАГОПРИЯТЕН.

Оттук и всеки рецензент започва да се чувства склонен да даде положителна рецензия, дори при наличие на недобра работа на участника в процедурата. Веднъж, защото може да е повлиян пряко от кандидата, втори път, защото самият рецензент е поставен пред трудна морална дилема:
- да изпълня ли научния си дълг, като дам отрицателна рецензия, или
- да направя компромис с научния си дълг (и дори да наруша закона), за да не навредя и морално, и материално на кандидата?
Нямам време сега да пиша още, но, ако наистина се замислите повече, Светлана, ще се съгласите напълно, че това е не само корупционно, но и направо изумително по своята неморалност, безобразност и безпринципност "решение", което поставя и в една невероятно унизителна ситуация хората (и двете страни, но особено едната) още преди да е започнала процедурата. На практика кандидатът е принуден да плаща за нещо, което може да се обърне срещу него и да му навреди, и то много!!!
Това е все едно да има разпореждане всеки свидетел да е длъжен винаги да дава показания в съда - дори тогава, когато с тях би си навредил. Както всички знаем, законът предвижда всеки свидетел да има право да откаже да дава показания, ако те биха накърнили неговите собствени права и интереси.
Разбира се, нужен е още по-задълбочен анализ на проблема, особено юридически, но за мен е АБСОЛЮТНО БЕЗСПОРНО, че, казано на обикновен и същевременно точен език, тук става дума за една ИСТИНСКА СВИНЩИНА!
И МИСЛЯ, ЧЕ НЕЩОТО, НАРИЧАЩО СЕ ПРОКУРАТУРА, ТРЯБВА ДА СЕ ЗАХВАНЕ С ТОЗИ ПРОБЛЕМ, НО НЕ СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ В ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА ДЪРЖАВА ИЗОБЩО ИМА ПРОКУРАТУРА.
"
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/26/2008 :  07:55:17  Show Profile  Reply with Quote
Подписвам се отново под всичко, казано от мен във форума на "Наука 2007" по въпроса за т. нар. доплащане и призовавам всички отговорни лица от БАН, ВАК и МОН да положат необходимите усилия за незабавното решаване на този тежък конкретен проблем, а също и за оказване на сериозен и аргументиран натиск върху правителството за (най-малко)удвояване на процента от БВП за наука. Вече трябва да настигаме не американците, а ... румънците и при това доста ще трябва да тичаме.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/26/2008 :  20:53:10  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Svetlana

Подписвам се отново под всичко, казано от мен във форума на "Наука 2007" по въпроса за т. нар. доплащане и призовавам всички отговорни лица от БАН, ВАК и МОН да положат необходимите усилия за незабавното решаване на този тежък конкретен проблем, а също и за оказване на сериозен и аргументиран натиск върху правителството за (най-малко)удвояване на процента от БВП за наука. Вече трябва да настигаме не американците, а ... румънците и при това доста ще трябва да тичаме.




Поздравления на Светлана за тая позиция!

Но аз, Светлана, предлагам да започнем да разсъждаваме отначало. Предлагам го, забележете, от една силна позиция, а именно, на човек, който е осъдил ВАК за това, че така наричащият се Специализиран научен съвет по езикознание, една напълно некадърна, комунистическа, епохално нагла групировка, в периода (приблизително) 1994 - 1995 г. си позволи да не назначи в продължение на две години рецензенти на дисертация, депозирана от мен по всички правила на академичното законодателство.

И така, Светлана, Вие казвате "работещите в БАН от няколко години [...] са принудени да доплащат за процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания".

Добре. А нека сега да прочетем какво казват законът (ЗНСНЗ) и Правилникът за прилагането му.

ЗНСНЗ, чл. 21. (1) Научният съвет [специализираният] избира рецензенти на представените дисертационни и хабилитационни трудове. ППЗНСНЗ, чл. 23.1. Научният съвет в едномесечен срок от получаване молбата на кандидата избира рецензенти, които са длъжни да представят рецензиите си не по-късно от три месеца след получаване на материалите.

Да приемем, Светлана, че, както казвате Вие, "работещите в БАН от няколко години [...] са принудени да доплащат за процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания".

А разбирате ли сега, след като сте прочела горните разпоредби на академичното законодателство, че всъщност твърдението Ви следва да се определи като невярно? Ще кажете: ама как така невярно? Истина е, че те са принудени!

А как са принудени, питам аз? Къде в ЗНСНЗ и ППЗНСНЗ е написано, че някой трябва да заплаща за процедурата си?

Да, Светлана, знаем, че те ефективно са принудени, но знаем още, че те са принудени ИЗВЪН РАМКИТЕ НА ЗАКОНА И В ПРОТИВОРЕЧИЕ С НЕГО. Знаем това, защото живеем в нещото България, което не е държава, а една истинска кочина. Аргументите за това, че България е истинска кочина, привеждам постепенно в една съседна рубрика, която сам открих, и тези аргументи и свързаните с тях факти и обстоятелства непрекъснато се натрупват.

И така, как "работещите в БАН [...] са принудени да доплащат за процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания"? Ето как: участникът в процедура във ВАК за научно звание или степен внася своите документи в съответния специализиран съвет. Забележете, Светлана, че никой не би могъл да попречи на участника в процедурата да внесе документите си. Ако някой го стори, ще трябва да отговаря, и то по наказателен ред! И така, участникът внася своите документи, което автоматически поставя началото на процедурата. Оттук нататък процедурата е единствено в компетенцията на специализирания съвет, който е длъжен в едномесечен срок да назначи рецензенти, те са длъжни в тримесечен срок да представят рецензиите си, а при процедури за научна степен след още един месец трябва да се проведе защитата (вж. съотв. текстове в ЗНСНЗ и ППЗНСНЗ). Светлана, сега би трябвало да разбирате напълно, че, ако специализираният съвет, при редовно внесени от участника в процедурата документи, не назначи рецензенти в едномесечен срок, той попада в нарушение на закона - с всички произтичащи от това следствия. И никакви аргументи от рода на "ама няма пари"

НЕ ВАЖАТ, НЕ МОГАТ ДА ВАЖАТ, И НЯМА КАК ДА ВАЖАТ!

Добре, но на практика какво става? Става ето това:

ТЪЙ КАТО, КАКТО МНОГО ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ, ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ РАБОТЕЩИТЕ В БАН СА ЕДНИ ВЛЕЧУГИ, ВСЕКИ ДЕН ЛАЗЕЩИ ПО КОРЕМ ПРЕД НАЧАЛНИЦИТЕ ЗА ТРОХИЦИ ОТ ТРАПЕЗАТА ИМ, ТЕ НЕ ЧЕТАТА ЗАКОНА, А ПОЗВОЛЯВАТ НА НЯКОЙ КРИМИНАЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИК, БЕЗХАБЕРНИК И ПРОФАН ДА ДОЙДЕ ПРИ ТЯХ И ДА ИМ КАЖЕ: "ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ПРОЦЕДУРАТА!"

СЛЕД КОЕТО НЕ САМО, ЧЕ НЕ МУ ПРОЧИТАТ ЗАКОНА И НЕ ГО ИЗХВЪРЛЯТ ЗАРАДИ НАГЛОСТТА МУ С ШУТОВЕ (МЕТАФОРИЧНО ИЛИ ДОРИ БУКВАЛНО), НЕ САМО ЧЕ НЕ ГО ДАВАТ НА ПРОКУРАТУРАТА, АМИ ДОРИ ..... ПОЧВАТ ДА ТЪРСЯТ ПАРИ! И НАКРАЯ ГИ СЪБИРАТ - И ОТИВАТ И СИ ПЛАЩАТ!

С КОЕТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СА НИКАКВИ УЧЕНИ В БАН, ДОСТОЙНИ ХОРА, АМИ СА ЕДНИ ИСТИНСКИ ВЛЕЧУГИ, ЛАЗЕЩИ ВСЕКИ ДЕН ПО КОРЕМ ПРЕД НАЧАЛНИЦИТЕ ЗА ТРОХИЦИ ОТ ТРАПЕЗАТА ИМ!


Въпросът заслужава по-нататъшен анализ, но нека засега спра дотук, тъй като стана дълго съобщение, а сме в празници.

Смятам, Светлана, че вече ме разбрахте добре. И се надявам, че отговорът Ви на горните редове ще бъде също толкова адекватен и достоен, както е този от тази сутрин.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Красимир Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 04/26/2008 21:00:43
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/27/2008 :  19:50:01  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Христос воскресе!

* * *

И така, да продължа разсъжденията си по въпроса за безумието - така наречено от Светлана, състоящо се в принудата над работещите в БАН да заплащат участието си в процедури във ВАК.

Всъщност аз не бях се задълбочил достатъчно в разсъжденията си по този въпрос преди, но от вчера, след като го направих, мога да кажа следното.

Поставям под съмнение правомерността на думите (призива) на Светлана "призовавам всички отговорни лица от БАН, ВАК и МОН да положат необходимите усилия за незабавното решаване на този тежък конкретен проблем".

Защо? Обяснявам го в следващите редове.

Ако разгледаме хипотетична ситуация, при която съответен работещ в БАН е подложен на натиск да плати за процедурата си, ще видим, че е ясно, че

ТОЗИ НАТИСК СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА СЛЕД НАЧАЛОТО НА ПРОЦЕДУРАТА И ЧЕ ТОЙ Е В ПЪЛНО ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА! ЛИЦЕТО ОТ БАН, НА КОЕТО Е ОКАЗАН ТАКЪВ НАТИСК, СЛЕДВА ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПРОКУРАТУРАТА!

Но нека да анализираме как може да става възможен подобен натиск? Веднага си представям следната ситуация. Съответно лице от БАН си е подало документи за участие в процедура във ВАК. И тогава при него пристига някакъв индивид от неговия институт и му казва, че трябва да си плати за процедурата. Това е едно колкото напълно незаконно деяние, толкова и умопомрачително по своята наглост! Ако на мен дойде такъв индивид и предяви подобно искане, моментално ще бъде изритан по съответния начин - и ще бъде сезирана прокуратурата. Да, но вероятно не така ще постъпят 98% от работещите в БАН - защото, както вече казах, мнозинството в БАН не са никакви учени, а са просто едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им.

Продължаваме да разсъждаваме. Добре, обявен е конкурс за ст.н.с. (първа или втора степен - без значение), който е на щатното място на даден учен в БАН. Много често на такива конкурси се явява самият работещ на това щатно място и никой друг. А сега да си представим следната ситуация, при която се обявява такъв конкурс, но на него се явява не само един човек от БАН, а се явяват пет души: съответният от БАН плюс четирима други. Пита се:

ПО КРИМИНАЛНАТА, ПЕРВЕРЗНА И АБСОЛЮТНО ПРОСТАШКА ПРАКТИКА И "ЛОГИКА" НА НЕЩОТО БАН, ТРЯБВА ЛИ УЧАСТНИКЪТ ОТ БАН ДА ПЛАЩА ЗА ЦЯЛАТА ПРОЦЕДУРА? ИЛИ ЩЕ ПЛАЩА ЗА ЕДНА ПЕТА? ИЗОБЩО - КАКВО СТАВА В ТАКИВА СЛУЧАИ?


ИМА ДУМАТА СВЕТЛАНА, КОЯТО ПОВДИГНА ВЪПРОСА ЗА БЕЗУМИЕТО!

Но нека да продължа с предположение за точния сценарий, по който се осъществява просташкото и незаконно искане участниците в процедурата от БАН да си плащат.

Това искане безспорно е отправено от едно лице, което вече - много късно, но справедливо - е изритано (сещате се кое), към директорите на институтите. И тъй като директорите на институтите при БАН (повечето) са същите влечуги, лазещи всеки ден пред съответните висшестоящи, те не само не казват и "гък" на просташкото и незаконно искане участниците в процедурата да си плащат, но дори свеждат искането по-нататък. Предполага се, че съответният директор-влечуго вика някое свое вярно влечуго и му нарежда то да отиде да сведе до знанието на участника в процедурата просташкото и незаконно искане участникът в процедурата да си плати. Влечугото отива при съответния участник в процедурата - и той в 98% от случаите е същото влечуго. И тъй като тези от БАН, които не са влечуги и не биха допуснали подобно нещо, са вече изгонени от БАН (Янков, Канев, Гарелкова, Йорданова, Иванов, Кабакчиев), съответно

ПРОСТАШКОТО И НЕЗАКОННО ИСКАНЕ УЧАСТНИКЪТ В ПРОЦЕДУРАТА ДА СИ ПЛАТИ МИНАВА!


Светлана, верен ли е този сценарий, или не е? Това е въпросът ми към Вас.

А възражението ми към Вас - позакъсняло наистина, тъй като малко късно се замислих над възможния сценарий, е, че призивът Ви "всички отговорни лица от БАН, ВАК и МОН да положат необходимите усилия за незабавното решаване на този тежък конкретен проблем" е НЕПРАВОМЕРЕН! И това е така, защото

ИНСТИТУЦИИТЕ БАН, ВАК И МОН НЯМАТ НИТО ЗАДЪЛЖЕНИЕТО, НИТО ПРАВОТО ДА ПОПЪЛВАТ ЛИПСВАЩОТО ГРАЖДАНСКО ДОСТОЙНСТВО НА РАБОТЕЩИТЕ В БАН, НИТО БИ СЛЕДВАЛО ДА ВЪЗПИРАТ РАБОТЕЩИТЕ В БАН ДА СИ ПЛАЩАТ ЗА ПРОЦЕДУРИТЕ, ТЪЙ КАТО ПОДОБНО ЗАПЛАЩАНЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТАКСУВАНО КАТО "ДОБРОВОЛНА ПОМОЩ ЗА БАН" ОТ НЕГОВИТЕ СЛУЖИТЕЛИ - ПОНЕ ДОТОГАВА, ДОКАТО НЕ БЪДЕ ДОКАЗАНО, ЧЕ НЕ Е ПОМОЩ, А Е ПРИНУДА!


Това е моето тълкуване на казуса. Ще ми бъде интересно да чуя Вашето.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

Z.Garelkova

Bulgaria
2 Posts

Posted - 04/28/2008 :  18:31:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev

Неотдавна във форума на сайта nauka2007.org една дама, работеща в БАН, повдигна въпрос относно един тежък проблем, който е пример за изключително безобразие и драстично беззаконие и е в компетенцията на БАН и ВАК, а, според мен и на прокуратурата (доколкото, разбира се, изобщо може да се счита, че в тази "държава" има прокуратура).

Следва още да отбележа, че във форума "Пуерон" от известно време е регистриран председателят на ВАК. Той обаче е, както се казва в спорта, абсолютен фигурант. Във форума на "Пуерон" от много месеци насам се обсъждат десетки и дори стотици изключително тежки проблеми, отнасящи се до ВАК. Но другарят върховен номенклатурен кадър на БКП и днешен председател на ВАК мълчи. Ето, днес той е посетил форума. И защо? За да отговори на два напълно периферни въпроса - и за да игнорира тотално (поне до този момент) десетките изключително тежки проблеми, отнасящи се до ВАК.

Така или иначе откривам тази рубрика "Драстично безобразие и беззаконие: БАН-ВАК" само ПО ПОВОД идването на председателя на ВАК във форума, а не, защото очаквам, че той ще вземе някакво отношение по въпроса, още по-малко сериозно и адекватно.

Проблемът е представен в следното изказване на форумистката Svetlana:

"Както е добре известно на работещите в БАН, от няколко години те са принудени да доплащат за процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания. Това нещо разбира се го няма в никой университет. Вчера на една защита чух, че предстои тези суми, които не са никак малки и съответният кандидат ги изплаща после в продължение на години, отново да се увеличат. Не стига, че човек полага усилия да повиши квалификацията си (за което впрочем не му се създават никакви условия), ами трябва и да си плаща за това. Каква е целта - учените от БАН да спрат да се хабилитират ли, науката да стане поприще за рентиери ли, или какво?

Смятам, че това е едно безумие, което трябва незабавно да се премахне. Съмнявам се също и че е законно. Моля колеги юристи да коментират. Предлагам да атакуваме това решение на ръководството на Академията пред съответни инстанции. Предполагам, че няма нормален човек в БАН, който да не подкрепи такава инициатива."

В следващо съобщение ще дам своето становище по въпроса.

Красимир Кабакчиев

Go to Top of Page

Z.Garelkova

Bulgaria
2 Posts

Posted - 04/28/2008 :  19:11:44  Show Profile  Reply with Quote
ПО ПОВОД ТАБУТО : БАН –ВАК- Закона за НСНЗ


Защо промяна в Закона за НСНЗ не е осъществена досега и защо нищо не се случва реално в БАН и ВАК? Ами защото скандала в МВР е далеч по- невинен от това, което може да се разкрие в БАН и ВАК. А именно….
Историята:
За да не се разкрие нищо от това , което се случва в БАН, председателят на ВАК проведе една нежна козметика, като имитира велика самокритичност и реформизъм на академичната общност. В резултат на математически точно установено противоречие между Устава и Закона на БАН по отношение на статута “почетен член”, той поде лична кампания срещу Юхновски , който сдаде поста, вече преизбран въпреки кампанията на Кендеров срещу него. Сдаде поста като се изживя за оклеветен не от Кендеров, а от многогодишната си жертва Иван Иванов. ТОВА БЕ СЦЕНАРИЙ, ЗА КОЙТО СЪЮЗА НА УЧЕНИТЕ ИЗКАЗА БЛАГОДАРНОСТИ НА ЮХНОВСКИ.
Сега:
Отдавна е установено едно противоречие между триото БАН –ВАК- Закона за НСНЗ, без което противоречие нито БАН нито ВАК щяха да могат да прикриват политическо-агентурната си дейност зад паравана на НАУКАТА. Статуквото на БАН се крепи на скрит структурен йерархизъм, на върха на който стои Съвета на Академиците. “Мъдростите” на този Съвет се спускат към Общото Събрание на БАН за изпълнение. Това е органа, който движи раздаването на академичните звания ( член-кор., акадмик). НЕ Е ВАК! ВАК дава званията до професор.

Противоречие първо:
Две отделни институции БАН и ВАК дублират функцията да раздават научните звания. Излиза, че не само ВАК е национален номиниращ орган, но и БАН. ВАК е към Министерския Съвет, а БАН?
НЕЗАКОННО Е ДВЕ ИНСТИТУЦИИ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЕДНАКВА ФУНКЦИЯ.
БАН е структурирана като наднационална институция защото:
#61554;Не се отчита научно нито пред МОН, нито пред народното Събрание,
#61554;Не се финансира от МОН,
#61554;Не се отчита бюджетно пред МОН,
#61554;Няма представител в Парламента.
БАН черпи средства ДИРЕКТНО от държавната хазна и развива абсолютно автономна дейност, което доказва че е структурирана йерархично с автономни пълномощия над МОН и над ВАК.
В резултат:
#61554;БАН номинира академичните звания/титли, което води до олигархизиране на избраните и на административни постове в институциите на БАН, Унивеерситетите и в страната.
#61554;БАН излъчва високотитлуваните академици в Президиума на ВАК (г-н Кендеров в БАН ли е станал академик или във ВАК?).
Такова нещо в ЕС няма.
Съвета на академиците в БАН е изградил всички условия за олигрхизиране на личности, които пародизират науката, изпълнявайки политически и агентурни дейности. Финансовата безотчетност пред МОН ражда въпроса къде се отчита БАН – пред Министерството на финансите ли, пред Парламента ли, пред Президента ли или пред някоя партия? Създадени ли са безотчетни постъпления ( от ренти, проекти, еврофондове), при които да може да се финансират избори?Това аз не знам, но олигархизирането на академиците чрез структурата “Съвета на академиците”, наличните имоти и многото научни проекти с Европа създават условия да се мисли по въпроса.
Противоречие второ:
Привилегироването на академиците да се пенсионират на 68 години вместо на 65 е политически акт н властващата БСП, а не професионален. Това удължаване е прието с цел запазване статуквото на БАН, на агентурата и комунистическия тоталитаризъм на институцията.
Няма досега, няма и да има изменение в Закона за НСНЗ, защото академиците на БАН не желаят да се пенсионират на 68 години ! Те казват че:
1. Са малко на брой и нацията трябва да ги остави белким измислят нещо, което не са го измислили досега. ( б.авт. “Пощадете малцинството, не дискриминирайте поне академиците- агенти”)
2. Пълен архаизъм е не обратното, а узаконяването на тоталитаризма в науката чрез овековечаване на академиците като действащи учени в противоречи на Закона за пенсиониране. “ Архаизъм Е ограничаването на възрастта в науката…. за разлика от това в административната дейност” – цитат от електронен отговор на господина Кендеров до Донка на 04.24.2008 г. Ето това ме ядоса да напиша всичко дотук. Значи не е архаично да се махне Юхновски, но е архаизм да се пенсионират академиците. Значи да работят като учени до смърт! (А няма ли наследниците им да получават посмъртните им добавки за научна степен?). Защо, г-н Кендеров иска и да работи вместо да се вози в двете автомобилчета на царя? Ами защото надбавките за академичност са по- големи от една средна пенсия. Това не е нескромно, а престъпно. Пенсионери на 65 –68 години работят допълнително за някой лев, а престарели академици с недоказано минало искат да стоят по стаите на БАН да се правят наново на наднационални. Не биваше господина Кендеров да заиграва с непознати термини. Защото по силата на тройното правило ще въведем и понятието “атавизъм”, за да обясним “ Кендеровия синдром за архаичното рецидивиране на тоталитарния атавизъм”. А това означава че 68 е равно на 86 само в мистичната нумерология. Господ е устроил човека, така че научната му дееспособност да клони към нула след 65 години, да достига нулата към 68, и да започне да пада, като на 86 е далече под нулата. Обратно, мистиката на академика се развинтва към 65-те, достига максимум към 68 и също потъва под нулата на 86 ако е дал Бог. ( Въпреки, че работих в биологичен профил, имам положени изпити по висша математика, пристрастена съм към нея отдавна и смятам, че тя е основата на биологичните науки).
Това за мистичната нумрология, г-н Кендеров, е доказано в подотчетния му Президиум на ВАК при един академик от Института за гората при БАН - Александър Хараланов Александров, който няма аналог по смятане когато се захвана през 1996 г да узурпира академични титли по указа на Юхновски. От студентски учебник преписа формите на двуиглен вид и ги прехвърли на петиглена мура, преписа още 140 автори без да ги цитира и издаде монография от 10 страници скришно в Германия. Сега е на 70 години, директор на същия институт за трети мандат ( без партийно-секретарските периоди), а и е бил министър за 6 месец през 1991 г и е №9 в листата “ Първанов- президент”.
Има закономерности, които червената мафия няма как да движи въпреки уволнения, репресии, дескриминация или убийства.



quote:
Originally posted by kkabakciev

Неотдавна във форума на сайта nauka2007.org една дама, работеща в БАН, повдигна въпрос относно един тежък проблем, който е пример за изключително безобразие и драстично беззаконие и е в компетенцията на БАН и ВАК, а, според мен и на прокуратурата (доколкото, разбира се, изобщо може да се счита, че в тази "държава" има прокуратура).

Следва още да отбележа, че във форума "Пуерон" от известно време е регистриран председателят на ВАК. Той обаче е, както се казва в спорта, абсолютен фигурант. Във форума на "Пуерон" от много месеци насам се обсъждат десетки и дори стотици изключително тежки проблеми, отнасящи се до ВАК. Но другарят върховен номенклатурен кадър на БКП и днешен председател на ВАК мълчи. Ето, днес той е посетил форума. И защо? За да отговори на два напълно периферни въпроса - и за да игнорира тотално (поне до този момент) десетките изключително тежки проблеми, отнасящи се до ВАК.

Така или иначе откривам тази рубрика "Драстично безобразие и беззаконие: БАН-ВАК" само ПО ПОВОД идването на председателя на ВАК във форума, а не, защото очаквам, че той ще вземе някакво отношение по въпроса, още по-малко сериозно и адекватно.

Проблемът е представен в следното изказване на форумистката Svetlana:

"Както е добре известно на работещите в БАН, от няколко години те са принудени да доплащат за процедурите по защити на дисертации и избор за научни звания. Това нещо разбира се го няма в никой университет. Вчера на една защита чух, че предстои тези суми, които не са никак малки и съответният кандидат ги изплаща после в продължение на години, отново да се увеличат. Не стига, че човек полага усилия да повиши квалификацията си (за което впрочем не му се създават никакви условия), ами трябва и да си плаща за това. Каква е целта - учените от БАН да спрат да се хабилитират ли, науката да стане поприще за рентиери ли, или какво?

Смятам, че това е едно безумие, което трябва незабавно да се премахне. Съмнявам се също и че е законно. Моля колеги юристи да коментират. Предлагам да атакуваме това решение на ръководството на Академията пред съответни инстанции. Предполагам, че няма нормален човек в БАН, който да не подкрепи такава инициатива."

В следващо съобщение ще дам своето становище по въпроса.

Красимир Кабакчиев

Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/30/2008 :  06:34:18  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми г-н Кабакчиев,
Апелирах към споменатите институции, защото смятам, че това е най-прекият път за преодоляване на проблема - който е издал заповедта, да я отмени. Ако това не стане, следва самите учени от БАН да атакуват това решение по правен път.

За разлика от Вас аз не се изживявам като носител на истина от последна инстанция и не желая да заставам в ролята на прокурор, нито на адвокат на когото и да било. Не мога обаче да приема колегите ми (а вероятно в това число влизам и аз) да бъдат наричани влечуги и поради това отказвам да продължавам участие в дискусия на такова ниво.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/30/2008 :  07:48:44  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Svetlana

Уважаеми г-н Кабакчиев,
Апелирах към споменатите институции, защото смятам, че това е най-прекият път за преодоляване на проблема - който е издал заповедта, да я отмени. Ако това не стане, следва самите учени от БАН да атакуват това решение по правен път.
За разлика от Вас аз не се изживявам като носител на истина от последна инстанция и не желая да заставам в ролята на прокурор, нито на адвокат на когото и да било. Не мога обаче да приема колегите ми (а вероятно в това число влизам и аз) да бъдат наричани влечуги и поради това отказвам да продължавам участие в дискусия на такова ниво.
Svetlana




Svetlana, не знам за какво ниво точно говорите, но аз Ви питам:

КАКВО Е НИВОТО НА ТЕЗИ ХИЛЯДИ РАБОТЕЩИ В БАН, КОИТО НАБЛЮДАВАХА БЕЗРОПОТНО КАК В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ЕДНА НЕКАДЪРНА НАГЛА ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА, НАРИЧАЩА СЕ УПРАВА НА БАН, СЕ ГАВРЕШЕ С ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В БАН, КАТО ГРУБО НАРУШАВАШЕ НОРМАТИВНАТА УРЕДБА И ПРОМЕНЯШЕ УСТАВА НА БАН В СВОЯ ЛИЧНА ИЗГОДА, ПРЕМАХНА ДОРИ МАНДАТНОСТТА, А НАКРАЯ ИМА ЕПОХАЛНАТА НАГЛОСТ ДА ИЗБЕРЕ РУСНАКА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ ПРИ ФЛАГРАНТНО ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНА???

ЗА ТОВА НИВО ЛИ ГОВОРИТЕ???

ИЛИ И ЗА ОНОВА "НИВО", КОЕТО ПОЗВОЛЯВА НА РАБОТЕЩИТЕ В БАН ДА БЪДАТ ПРАВЕНИ НА МАЙМУНИ, КАТО БИВАТ ПРИНУЖДАВАНИ ДА ПЛАЩАТ ЗА ПРОЦЕДУРИТЕ СИ (ВИЕ ГО КАЗАХТЕ, НЕ АЗ) - ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРУБО ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ, В КОЙТО ПОДОБНО "ИЗИСКВАНЕ" ЛИПСВА?

АКО ТОВА Е НИВОТО, ЗА КОЕТО ГОВОРИТЕ, ТО НАИСТИНА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКО! НЕЩО ПОВЕЧЕ, ТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ПОЗОРНО!


А аз не се изживявам като истина от последна инстанция, просто, за разлика от работещите в БАН, чета закона и го спазвам. И, що се отнася до определението ми за влечугите, уверявам Ви, че то се приема за напълно истинно и адекватно от много хора, включително и от много работещи в БАН! Вас не познавам лично и не държа да Ви познавам, още повече че и Вие не излизате с името си - защото очевидно се страхувате (основателно) от реакция на НЕКАДЪРНАТА, ПРЕСТЪПНА НАГЛА ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА, НАРИЧАЩА СЕ УПРАВА НА БАН И УПРАВА НА ИНСТИТУТИТЕ!

А ако има за БАН истина от последна инстанция, тя е тази, че

БАН ПРЕДСТАВЯЛВА ЕДНО ФЕОДАЛНО ИМЕНИЕ НА ШАЙКА НАПЪЛНО РАЗПАСАЛИ СЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО ВСЕКИ ДЕН И ЧАС ГАЗЯТ ЗАКОНА И НЕ СРЕЩАТ НИКАКВА СЪПРОТИВА! ДНЕС, В 21 ВЕК, В ДЪРЖАВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

СРАМ И ПОЗОР!!!


Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 04/30/2008 10:44:12
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05