http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Komentar po predlojeniata na acad. Kenderov
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

margarita

Bulgaria
1 Posts

Posted - 03/25/2006 :  13:37:32  Show Profile  Reply with Quote
Razdelianeto na nauchno zvanie ot nauchna dlqjnost beshe vqvedeno vqv Francia v nachaloto na 90-te godini. Predlojenieto na acad. Kenderov ne e novo v tova otnoshenie. Toy obache e propusnal da otbeleji, che habilitiraneto se podnoviava na vseki 4 godini, t.e. ne e dojivotno. Ako sled habilitiraneto prestanesh da se zanimavash s nauchna deynost, sled 4 godini shte se prerazgleda tvojata deynost i ako se okaje, che ne otbeliazvash nikakqv napredqk, shte bqdesh izkluchen ot listata na habilitiranite litza.
Podkrepiam ideata za razdeliane na zvanie i dlqjnost.

Margarita

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/25/2006 :  16:24:04  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
По идея, функцията на точно такова евентуално "изключване от листата на хабилитираните" у нас понастоящем би трябвало да играе периодичното атестиране на хабилитираните кадри вътре в рамките на съответната научна организация. Например, в НЦАН (за тези, които не знаят - това е бившата Селскостопанска академия) това атестиране се провежда кампанийно за всички, а при нас (в ЛТУ) - на всеки пет години, ако не заемаш ръководна длъжност (за ръководителите на катедри това ограничение важо само за първия им мандат; т.е., ако бъдат преизбрани, подлежат на атестация, нищо че са шефове). Разбира се, на мен не ми е известен случай някой хабилитиран да е пострадал нещо вследствие на такава атестация. Това е хубава илюстрация на това, че нормативната уредба може да бъде само една основа за истинска реформа - много повече зависи как "ще се претворява в дела" тази нормативна уредба.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/26/2006 :  12:49:54  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Pisha na latinitsa, zashtoto snoshti pusnah tozi text otdolu na kirilitsa, i izljazoha ... kodove.

Za svedenie - eventualnoto atestirane na kogoto i da bilo v akademichnata oblast dnes njama nikakva pravna stojnost, tyj kato NJAMA KRITERII ZA ATESTIRANE, nito ima PRAVILNIK ZA ATESTIRANE - kojto trjabva da se izdade ot Ministerskija syvet v syotvetstvie s chlen 42, al. 2 ot ZNSNZ. Imashe takyv pravilnik do 1991 g., no toj beshe umishleno otmnen ot MS v polza na nekadyrnata i nagla komunisticheska nomenklatura - vmesto da byde reviziran starijat, kojto beshe dobyr, no v nego imashe 2-3 politicheski teksta, protivokonstitutsionni sled 1991 g.
V primera tul s provezhdaneto na masovi atestatsii lichi bezumieto na tezi, koito az naricham akademichni chorbadzhii. Masovoto "atestirane" e demonstratsija, pyrvo, na povsemestnoto komunistichesko maloumie, bez izvinenie za izraza, i, vtoro, na bezhaberieto i na atestiranite. Toest na bezhaberieto na pone 95% ot nauchnata obshtnost, koto mogat da bydat oprilicheni edinstveno na stado ovtse.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/26/2006 :  17:00:08  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
За съжаление елементарната логика много често не съответства на юридическата такава.
Веднага пример: Това че депутати заемат постове във ВАК, неведнъж сме го сочили като пример за нарушаване на принципа на разделението на властите (т.е. едновременно си и в законодателната (НС) и в изпълнителната (нали ВАК е структура на Министерския съвет) власт. Е да де, ама според юристи това не било нарушение на принципа на разделение на властите, тъй като този принцип визирал "институционалното" разделение, а не "персоналното". Т.е. да има ясно разграничение между функциите, а не дали един и същ човек бил и в едната и в другата власт. На мен това не ми звучи много логично, но щом юристи го казват...
Та и с атестирането е така. Ние си имаме специална Наредба, приета от нашия Академичен съвет. Писана е от юристи, преглеждана е от юристи, одобрявана е от юристи... Какво можем да направим ние? Да търсим други юристи, дето да се сдърпат с първите? Този подход не ми харесва. Много бих искал, най-сетне да започнем да вършим нещата според принципите на здравия разум, независимо какви дълбокомислени тълкувания ще дадат маститите учЕни от ЮФ на СУ (гнездото на злото, според сполучливото определение на един мой познат).
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/27/2006 :  18:13:19  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Понеже се заинтригувах на каква основа е нашата Наредба, ето първите няколко реда:

quote:
приета от АС с протокол № 12/23.03.2005 г.

Наредба за атестиране на академичния състав при Лесотехническия университет

І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
чл.1. Настоящата наредба определя реда и начина за атестиране на академичния състав (асистенти, преподаватели, доценти и професори) в ЛТУ и е разработена на основание чл.57 и чл.58 от Закона за висше образование и чл.86 от Правилника за дейността на ЛТУ.
чл.2. Атестирането има за цел да:
1. отговори на изискванията на чл.6, ал.4 от Закона за висше образование (ЗВО), относно създаване на елемент от системата за оценяване и поддържане на качеството на обучение и академичния състав.
...

Т.е., както виждате атестират ни не на основата на ЗНСНЗ, а на ЗВО. Но, по важното за мен е, че след като искаме да има една стройна система на атестация, която да даде възможност да се изхвърлят псевдонаучните партийни кадри, би следвало да приветстваме съществуването и прилагането (стига да се прилагат справедливо и коректно) на подобни нормативни документи.
Между другото, Наредбата ни, според мен, е много добра, но има едни приложения, дето са доста нескопосано направени и до известна степен я орезиляват.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/28/2006 :  08:56:57  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Тук има конфликт в законодателството. ЗНСНЗ:
"Чл. 42. (1) Научните работници подлежат на периодично атестиране не по-рядко от един път на пет години.
(2) Редът и начинът на атестирането се определят с правилник, утвърден от Министерския съвет."
Все пак, щом като "Редът и начинът на атестирането се определят с правилник, утвърден от Министерския съвет", то този текст би трябвало да има приоритет спрямо съответните текстове от ЗВО, тъй като трябва да има единство на критериите за издигане в научни длъжности и звания. ЗНСНЗ предвижда такова единство - затова е създадена ВАК.
Сега, от друга страна, при положение че Министерският съвет не благоволява да издаде правилник по чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ, това не следва да означава, че отделните университети, институти и пр. трябва да чакат МС да изпълни задължението си да издаде правилник. Въпросът е сложен, но при всяко положение, първо, нормативният хаос облагодетелства некадърниците и комунистическата номенклатура, второ, създава проблеми на можещите и противопоставящите се на комунистическата номенклатура.
Мога да съобщя тук, че тъй като противозаконно не съм атестиран и не ми е обявяван конкурс в продължение на 10 г., а именно от 05.11.1988 до средата на 1997 г. - има влезли в сила осъдителни решения - след като с години търпях безобразието на МС да си позволява да не издава правилник по чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ, накрая ДАДОХ ПОД СЪД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ (освен съответния институт), и понастоящем се чакат решения. Едно решение следва да излезе сравнително скоро. Естествено, че ще ви уведомя веднага за него.
Много ще стане интересно, ако Съдът реши, че Министерският съвет е виновен за това, че не е издал правилник по чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ и с това противоправно бездействие е ощетил някого (в случая мен). Стискайте палци да стане така! Не (само) заради мен, а заради принципа! Противоправното бездействие на МС е факт, факт е, че е осъществено противоправно неатестиране спрямо мен. Всеки вид логика сочи, че Министерският съвет следва да бъде осъден. Но да видим...

Edited by - kkabakciev on 03/28/2006 09:48:59
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/28/2006 :  18:12:56  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Успех! Невероятна, полезна и много поучителна атракция ще е да се осъди за това нещо Министерския съвет!
Go to Top of Page

Blagovest_Sivenov

Bulgaria
2 Posts

Posted - 06/13/2006 :  14:51:03  Show Profile  Reply with Quote
СТАНОВИЩЕ
върху “КОНЦЕПЦИЯ за усъвършенстване на нормативната уредба за научните степени и научните звания в БЪЛГАРИЯ”, представена от акад. П. Ст. Кендеров – Председател на В А К


Тука не става реч само за факта, че “Системата за даване на научни степени и научни звания се използваше за допълнителен контрол...”
ТОВА БЕШЕ ЧИСТО И ПРОСТО, КЪДЕ ОТКРИТО, КЪДЕ ПРИКРИТО ОРГАНИЧЕСКА ЧАСТ НА ТОТАЛИТАРНО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ВЛАСТНИКО-УПРАВЛЯВАЩИЯ РЕЖИМ, А И СЕГА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ Е ЧАСТ НА ПСЕВДОДЕМОКРАТИЧНО-ТОТАЛИТАРНАТА И КОРУМПИРАНА СИСТЕМА И ВЛАСТНИКО-УПРАВЛЯВАЩИЯ РЕЖИМ, в случая през периода от 1991г. до наши дни... (?!?!?).
Има необходимост, да се осмисли и за днешните условия споменатата “...роля на науката за развитието на българското общество...”! ТАЗИ РОЛЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ОПЕКАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ФАКТОР, КАКТО ПАРТИЕН, така и публично-административен, а в замяна да се засили цивилизованият ИНТЕЛЕКТУАЛНО-ФИНАНСОВ и ФИНАНСОВО-ИНТЕЛЕКТУАЛЕН КАПИТАЛ
……………
“... п р а в а т а н а у ч е н и т е ...” (разредката е моя – Б.С.) не се нуждаят само от специална “...нова законова рамка...”, а и от ПРАКТИКА НА ЕЛЕМЕНТАРНО СПАЗВАНЕ ДОРИ НА ВКЛЮЧЕНИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ И НА ЧОВЕКО-ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ, посочени и регламентирани в макар и слабата КОНСТИТУЦИЯ от 12 юли 1991г. на Република България, неспазвани най-вече от административно-научните подоргани на самата “ВАК”...
Може косвено да се приеме, че развитието и използването на науката и научните кадри ... се отнася и за научните и за образователните организации, НО Е МНОГО СТЕСНЕНО РАЗБИРАНЕТО, ЧЕ СЕ ПРОВЕЖДА САМО “...ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА...”(!?).
……………
СЪЗДАВА СЕ ПОГРЕШНА ПРЕДСТАВА ЗА “...АКАДЕМИЧНАТА АВТОНОМИЯ...”, защото тя се свежда само до реда на придобиване и назначения на съответните научно-изследователски и научно-преподавателски кадри.
……………..
Дори понятийно това “...даване...” е едностранчиво и централизирано, дори в сравнение с ПРИДОБИВАНЕТО на еди коя си научна степен и на еди кое си научно звание.
……………..
Акад. П. Ст. КЕНДЕРОВ направо си затваря очите и ушите, като не вижда (ИЛИ ГО ВИЖДА, НО СИ ТРАЕ ?!?) МНОГОВЛАСТНИЧЕСТВОТО В ТАЗИ СФЕРА. Това, че едни и същи “вътрешно-командно-ръководни...” научни и учебно-научни длъжностни лица СИ РАЗВЯВАТ Г А Г А Т А и заемат още много “ръководни и експертни...” длъжности извън научните и образователните организации.
Освен това, подобно деление ще даде възможност за утвърждаване на досегашната, а и сегашната все още продължаваща ПАРТОКРАТО-ФЕОДАЛИЗАЦИЯ И ВЪТРЕ ВСРЕД НАУЧНО-УЧЕБНО-АДМИНИСТРАТИВНИТЕ РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ, в “подкрепата...” НА КОЕТО НЕСЪМНЕНО ЩЕ ДОЙДЕ И ЗАГРАБЕНИЯТ ВЕЧЕ НАЦИОНАЛЕН, а и “чуждестранен...” ( п р а н и п р е п р а н ) ... псевдокапитал ?!?!?
ТОВА ЩЕ ОГРАНИЧИ РОЛЯТА НА ПРОДУКТИТЕ И ОБЕКТИТЕ НА КАКЪВТО И ДА БИЛО ВИД, или на която и да е форма на тъй важната интелектуална собственост.
………….

ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТЕЗИ УЧЕНИ ОТ ВРЕДНИ ОТРАЖЕНИЯ НА СПОМЕНАТАТА СИТУАЦИЯ, описана в два реда, т. е. “...наслоенията и особеностите в непосредствената работна среда на учения”, НЕ Е ВЪЗМОЖНО, КОГАТО В ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ОБЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ ГОСПОДСТВА:
1) Партизанщината; т. е. тази интелектуално-духовна сфера не е департизирана;
2) Държавно-бюрократичните въздействия и възможности;
3) Формираната научно-образователна подсистема на мафията;
4) Участието в агентурни състави;
5) Влиянието на организираната престъпност и корупцията;
6) Ролята на “мръсните пари...”, независимо дали са станали, или не са и... к а п и т а л (?!?).
…………
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

К о н ц е п ц и я т а няма конструктивен характер.
Тя не осъжда рецидивите в структурата и ръководните органи на самата ВАК, включително и на позорни нейни репресивни действия.
Досегашният начин на “...даване...”, а и на заемане ... на научни и преподавателски длъжности ИМЕННО Е ЦЕНТРАЛИЗИРАН И МАФИОТИЗИРАН, при това в малката държавица БЪЛГАРИЯ.


Проф. д-р ик. н. БЛ. СИВЕНОВ
град София
м. април 2006 г.


Пълният текст на становището на проф. Благовест Сивенов е публикувано на заглавната страница на сайта.
Go to Top of Page

Evropeiski_opit

Bulgaria
2 Posts

Posted - 07/16/2006 :  19:43:34  Show Profile  Reply with Quote
Защитила съм докторат в европейски университет. Бих желала да попитам ВАК, каква е процедурата зе признаване на европейски докторат в България?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/18/2006 :  15:03:33  Show Profile  Reply with Quote
Evropeiski_opit, Добра е идеята Ви да зададете въпрос на ВАК, чрез ИРИОН. Друг въпрос е дали ВАК ще отговори, но да опитаме. Ето и аз ще задам един въпрос към тях, дори към председателя, да видим ще има ли отговор.

Въпросът е:
Концепцията за промяна на закона за научните степени и звания, представена от академик Кендеров и Законопроектът за Висшето образование на Съвета на ректорите съгласувани ли са? Иначе казано, следва ли да се разглеждат в комплект, като взаимодопълващи се или са съвършено независими една от друга разработки? Имат ли те пряка връзка с разработваната Стратегия за висше образование в МОН или и тя е отделно?


Отговор от ВАК на поставените по-горе въпроси ще бъде високо оценен.

Edited by - moderator on 07/19/2006 17:26:30
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/19/2006 :  20:55:50  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Галя, защо продължаваш да говориш за някой си академик Дръндеров, Миндеров и подобни, че и да го питаш, че и да го сезираш?

Не ти ли е пределно ясно, че което и да е нещо, наречено днес "академик" в тая смотана държава, не може нищо да каже? И нищо съществено не може да направи! И никога, ама никога няма да може нито да каже, нито да направи!

Българските "академични" чорбаджии могат, ако желаят, да си гризат и лочат до 110-годишна възраст просташките привилегии, които сами си гласуват - и могат, разбира се, щом желаят (а те го желаят страстно), да се напикават на така наречените си работни места - всъщност едни долнопробни кочини (за модерни технически условия изобщо не говорим), до 150-годишна възраст! Комуто каквото Господ дал, както се казва, не можем да се месим в тая работа! И да им е хаир!

НЕ МИ ОБРЪЩАЙТЕ МНОГО ВНИМАНИЕ, ЩОТО СЪМ НА ДОСТА БИРИЧКИ! А СЪМ НА ДОСТА БИРИЧКИ, ЩОТО СИ ИМАМ ПРИЧИНА! ОТ ДНЕС СИНЪТ МИ Е ДОКТОРАНТ В "МАКС ПЛАНК"! И МОЖЕТЕ ДА МЕ ПОЗДРАВИТЕ - КАКТО И НЕГО ЗАДОЧНО! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

В СВЕТА ИМА НЕЩО, КОЕТО СЕ НАРИЧА НАУКА. ИМАЛО ГО Е ВИНАГИ! ИМА ГО! И ЩЕ ГО ИМА! А КОЙ СТАНАЛ ДОЦЕНТ, И КОЙ ПРОФЕСОР, И КОЙ АКАДЕМИК И ПРОЧИЕ В ТАЯ ПРОСТАШКА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА НЯМА НИКАКВО, АМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ!

НЯМА, НЕ Е ИМАЛО, И НИКОГА НЯМА ДА ИМА!

Edited by - kkabakciev on 07/20/2006 07:54:40
Go to Top of Page

guru

1 Posts

Posted - 07/20/2006 :  16:19:21  Show Profile  Reply with Quote
...пппо-кротко, КККК-абакчиев, пппо-тънко, де!
И много те моля, не използвай метафори като овце, дъртаци, диваци, простаци, гаги и т.н. от речника на някои побратими опозиционери. Това могат да си го позволят отровените с омраза, хората без въображение, мъртвите духове, изчерпаните, безсилните, безидейните, стерилните... Ти не си от тях - доказал си го! А и пречи на храносмилането ми и ме разсейва. Образовани хора сме, дявол да го вземе, а не каруцари "битово принизени и сказочно фолклорни"...
Прощавам ти! И поздрави за сина ти! Дано като се върне, този сайт да си е свършил вече работата, иначе защо да се връща... Прав си!
Но засега поне /последен шанс!/, без Кендеров не можем. Туй си имаме, туй си обичаме - за жалост, времето на другите е още далече. А онова, което Кендеров спешно трябва да направи в този сайт или на още по-официално място - той тайно и внимателно чете всичко тук, но явно демонстрира презрение /само го демонстрира! пред интимни приятели, но сам не си вярва/ - то е: аналитично, задълбочено и аргументирано да признае, че досега ВАК не е водил принципна война с кариеризма, партизанщината, бюрокрацията, протекционизма, корупцията, с мафията в науката; да свидетелства, че в трудовете на много хабилитирани досега, не само че "Царят е гол!" /т.е. нямат принос/, но и че е "Лошо измит!" /т.е. калпаво заимствани/; да обяви нови критерии и нормативи за растеж в научното поприще и да ни убеди, че може да бъде техен верен страж пред Храма на науката. А Кендеров може. През толкова тесни вратички е преминал, та това ли ще го спре! Поколенията едва ли ще го помнят като академик на тоталитаризма, но като РЕФОРМАТОР, шансът му е исторически... Или пък... да напусне ВАК, ако историята не го вълнува.

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/20/2006 :  21:35:41  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Благодаря на guru за хубавите думи и особено за пожеланията, свързани със сина ми.
Ето какво ще кажа. Не съм употребявал и по принцип не употребявам думи от типа "овце, дъртаци, диваци, простаци, гаги". Но на определени сродни думи и изрази държа много. Такъв е например изразът "академично чорбаджийство" ("академични чорбаджии"). Мисля, че е много точен. Употребил съм го за пръв път в книгата си "Перипетии на надеждата", издадена през 1992 г. (това вече е история - а сякаш беше вчера):
http://www.geocities.com/kkabakciev
Проблемът е, че днес няма абсолютно никаква воля в така наричащата се академична общност да ликвидира тази феодална система, това "академично чорбаджийство". И причината е, че тази система се населява - тук ще употребя силна дума, но отново точна - от ВЛЕЧУГИ. Поне 95% от академична общност се състои от истински ВЛЕЧУГИ - индивиди, готови да се самоунижават, индивиди, които непрекъснато се самоунижават около трапезата на "академичните чорбаджии" с цел да получат от нея някакви трохи и кокали, а един ден самите те евентуално да могат да се разположат на нея.
По въпроса за така наричащите се академици и член-кореспонденти. Това са индивиди изумително нагли, без всякакъв морал. Не може, при положение че в целия нормален цивилизован е свят е прието да се пенсионираш на 65 г., тия да искат да стоят на щат, докато започнат да се напикават там - а конкретни примери на напикаващи се (дори буквално) има много, че и да получават редица привилегии. Отделен е въпросът, че неморалността има страшно много измерения, отделен е и въпросът, че желанието на наглеците да стоят на щат след 65 и да получават привилегии противоречи на БИОЛОГИЧЕСКИТЕ ЗАКОНИ, които повеляват - и морално, и формално - на такава възраст просто да си стоиш вкъщи (и, евентуално, ако можеш, по малко да работиш за науката - но само за науката, а не за заплащане и привилегии).
Разбира се, тук е в сила поговорката за лудия и двата зелника. Да приемем, че наглеците не са луди. Луди са ВЛЕЧУГИТЕ. Без ВЛЕЧУГИТЕ наглеците никога не биха могли да получат просташките си привилегии.
Във връзка и с горното. Това безумно нагло поведение - както от страна на "академичните чорбаджии", така и на ВЛЕЧУГИТЕ около тях - които правят възможно съществуването на "академичните чорбаджии", трябва да получи ВЪЗМЕЗДИЕ.
Възмездие от моя страна винаги е било давано и ще продължи да бъде давано - докато дишам. Възмездието е И материално (попитайте некадърното комунистическо-комуноидно ръководство на така наричащия се Институт за български език колко пари ми дължи в този момент), но, разбира се, ВЪЗМЕЗДИЕТО Е ПРЕДИ ВСИЧКО МОРАЛНО! Моралният аспект е този, че така наричащият се Институт за български език и БАН няма да могат никога да се позовават в своя полза на МОИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКАТА - а те, уверявам четящите и пишещите тук, се значителни.
ВЪЗМЕЗДИЕ, убеден съм - косвено или пряко (зависи от гледната точка), наглото българско академично чорбаджийство ще получи от мен и по друга линия. Обяснявам, защото този въпрос е засегнат в съобщението на guru - той/тя говори за евентуално връщане на сина ми в тая "държава".
От 2000 г., откакто синът ми отиде в Германия, не съм преставал да му повтарям, че той НЕ БИВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН да мисли да се връща да работи в България. И той самият винаги е бил убеден, че така трябва да бъде. Работата е там, че тук съществува нагласа успяващите българи по света да бъдат размахвани като знаме за това, как видите ли, България била стойностна държава със стойностна нация. Не! Постепенно почти на всички вече става ясно, че е точно обратното - и доказателство за това е фактът, че тази "държава" ВЕЧЕ Е НАПУСНАТА ОТ ПОНЕ 80% ОТ ЦВЕТА СИ (доколкото той съществува като някакъв много малък процент от цялото население).
Това е справедливо! Нека в тази "държава" да останат комунистите, комуноидите, некадърниците, лентяите, напикаващите се академични наглеци, влечугите, мутрите, чалгаджиите и чалгаджийките, простаците, крадците от дребен, среден и едър калибър, източващите държавата като оня комунистически ченгесарски изрод от "Топлофикация", политическите маскари (страшно много са, и са от всички цветове) и пр., и пр.!
Не, синът ми, надявам се, няма да се върне! Аз не желая да се върне в тая просташка, криминална, напълно неморална държава - и се надявам, че няма да му се наложи по някаква причина.
Наистина тук става малко персонално - говоря за сина си, а дори не съм го уведомил за това. Но всъщност въпросът не е личен, а е чисто ПРИНЦИПЕН. Става дума за нещо друго. Става дума, че аз лично много отдавна НАПЪЛНО СЪМ СНЕЛ ДОВЕРИЕТО ОТ ТАЗИ "ДЪРЖАВА", и единственото, което искам от нея, е тя да получи СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ за всички ОГРОМНИ ЗЛИНИ, които е причинила лично на мен, на семейството ми, на приятелите ми и на всички стойностни хора, които все пак или все още се намират в тази "държава", или произхождат от нея.
А в крайна сметка нещото държава не е нищо друго, освен еманация на тая нация. На тая "нация".

Съжалявам, че нямам какво оптимистично да кажа в случая. Но мисля, че позицията ми е реалистична, напълно съответстваща на българската действителност. Разбира се, ако мога с нещо да бъда полезен за някакво подобряване на положението в академичната област тук - насреща съм. Но не виждам как това положение може да се промени, дори и при решителна промяна на законодателството - с този "ресурс" в "академичната област", който дори не мога да нарека човешки (вече го определих като рептилен).
Иначе искрено желая успех на участващите в този форум, които излизат извън споменатите по-горе 95% - в личния им живот и в науката! Не мога обаче да заема позиция, подобна на тази на guru, според когото/която самата нагла комунистическо-комуноидно-ченгесарска нагла шайка трябва да бъде използвана така, че самата тя да промени феодалната система (академичното чорбаджийство). Тази система е съградена от самата шайка - а и нещо повече. Шайката днес продължава все така яростно, с нокти и зъби, да брани системата. И ще продължи да я брани точно по същия начин, до последния си дъх!
Явно е, според мен, че глобалният проблем, заради който сме се събрали тук - а той е именно "академичното чорбаджийство" - ще трябва ПОСТЕПЕННО да се решава, а решението ще настъпва по чисто биологически път.
Въоръжете се с търпение - и дано да доживеете нещо като някаква промяна! Съмнявам се, обаче, много дълбоко, че ще може така да стане.

Edited by - kkabakciev on 07/21/2006 08:35:38
Go to Top of Page

M.Goranov

8 Posts

Posted - 07/22/2006 :  13:29:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev

... Не мога обаче да заема позиция, подобна на тази на guru, според когото/която самата нагла комунистическо-комуноидно-ченгесарска нагла шайка трябва да бъде използвана така, че самата тя да промени феодалната система (академичното чорбаджийство). Тази система е съградена от самата шайка - а и нещо повече. Шайката днес продължава все така яростно, с нокти и зъби, да брани системата. И ще продължи да я брани точно по същия начин, до последния си дъх!
Явно е, според мен, че глобалният проблем, заради който сме се събрали тук - а той е именно "академичното чорбаджийство" - ще трябва ПОСТЕПЕННО да се решава, а решението ще настъпва по чисто биологически път.
Въоръжете се с търпение - и дано да доживеете нещо като някаква промяна! Съмнявам се, обаче, много дълбоко, че ще може така да стане.



...мммДа, приятелю Кабакчиев,
/…и все пак, на 23.03.06 ти завърши посланието си с “ovtse.” – Posts 42.../.
Не само твоята желязна логика, но и моят здрав разум ме карат да се съглася в общи линии с тебе. Но само донякъде, защото по отношение на горното ти прозрение, Горбачов те опроверга! Не обобщавай - понякога и в шайката се срещат ясновидци и камикадзета от различен тип... В рамките на черния хумор, ти би бил отявлен ленинец /”Власт не се дава, тя се взема!”/, ако беше последователен. Но вместо с призив за барикади и революции – както би се очаквало след твоите пламенни слова /нещо като „На крак, о парии презрени... потиснати и унижени...”/ - ти завърши чудесното си послание към “guru” с еволюционни реминисценции /както впрочем и “did”/... Но не си ленинец... Не си и сталинец, защото не предлагаш Сибир за академиците... Изглежда и при тебе здравият разум надделява, защото знаеш, че всяка революция неизбежно иска кръв и жертви - твърде често и невинни... Но не си и дарвинист, защото се съмняваш „много дълбоко, че ще може така да стане”... Да! - филогенезата е прекалено дълъг процес, а онтогенезата на „чорбаджиите” е почти окончателна...
Тогава... „Кой сте Вие, доктор Зорге?”. - Констатациите от научните ти анализи са налице, къде е технологията на практическото им приложение?... Как тогава да стане?...
Онова, което ме дезакордира повече, е предходното ти пожелание /вж. по-горе: „...дано да доживеете...”/, чрез което ти поставяш граници между себе си и останалите форумци. Любопитен съм: КЪДЕ ЩЕ БЪДЕШ ТИ ТОГАВА, БОЕЦО?... Не ми казвай, че ще дезертираш – животът ти не е застрашен, а не си и в първа младост. А и не ми се ще да вярвам, че само жаждата за възмездие или пък личното ти благополучие са в генезиса на иначе привлекателната ти позиция – твърде евтино би било за тебе, както и за други кадърни смелчаци... Дали пък няма да ме убеждаваш, че лаптопът ти нещо не е в наред със семантиката от БАН, употребявайки 2-ро лице, мн.ч., вместо 1-во?...
Създаваш впечатление, че притежаваш вълшебния ключ за справяне с „академичното чорбаджийство” – както етно-събирателно си нарекъл чудовищните графитни пръти, изместили дори горивото в ЯДРЕНИЯ РЕАКТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАУЧНА МИСЪЛ /защо ли се притеснявам, пишейки го с едри букви? – мисля си, че на глава от населението, сме доста по-изобретателни от много уж развити нации, но може би... ПРОСТО СИ НЯМАМЕ СТИЛ!/... Ако ти наистина си докопал Светия Граал, но криеш решението за себе си, sorry, защо се разхождаш из този сайт – действай както си знаеш, пей си биричките!... Нали точно заради това сме на този хал: ОЦЕЛЯВАМЕ ПОЕДИНИЧНО, ЗА ДА ЗАТЪВАМЕ ВКУПОМ!... А съдебните процеси, които препоръчваш, не са лекарство за всички. Не всички стойностни и достойни умове имат нагласата на самураи като тебе...
Къде е изхода, идеята, която да обедини форумистите? – ПРАВАТА МИСЪЛ Е ВЛАСТ, САМООБЛАДАНИЕТО Е СИЛА, ТЪРПЕНИЕТО – ПОБЕДА... Сайтът бъка от отделни факти и умозаключения, които - сигурен съм – биха възмутили дори и неверниците. Ще го херметизираме ли в стерилен „клуб за гласност” или пък в Recycle Bin, където гневните изразходват емоционалния си заряд, за да поемат утре отново, опаковани в „синдрома на мравката”? - На някои това безкрайно ще им хареса... Ако и понякога форумът с право да претендира за „интелектуална вафла-трепач”, не е ли време да стане генератор на разумни идеи, чрез които не с омраза и отрицание /типично - това подхранва ентропията ни!/, а с находчивост и желание да намерим място за всички в тая малка, красива и талантлива страна?.. Нима не разбрахме, че колкото по-злостни сме, толкова стената пред нас става по-твърда? - ТОВА Е ЗАКОНЪТ НА МАХАЛОТО!... И докога хитреците отвън безнаказано ще присвояват нашите умове и умовете на нашите прекрасни деца, изсмуквайки жизнените ни сокове?...
Има една земя, която се нарича България!!! Хайде, учени – форумци и чорбаджии – къде е ключът за съкровището в нашия, В БЪЛГАРСКИЯ “SURVIVOR” В НАУКАТА ???
Изпратено в pueron по молба на ”guru”.






Edited by - M.Goranov on 08/08/2006 16:11:22
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/22/2006 :  14:12:43  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Благодаря на М.Горанов за обръщението към мен, анализа, пожеланията и пр. За да отговоря смислено, ще трябва пак да прочета съобщението му и да помисля. Длъжен съм обаче веднага да отговоря на следния въпрос, който Горанов ми задава:

"Онова, което ме дезакордира повече, е предходното ти пожелание /вж. по-горе: „...дано да доживеете...”/, чрез което ти поставяш граници между себе си и останалите форумци. Любопитен съм: КЪДЕ ЩЕ БЪДЕШ ТИ ТОГАВА, БОЕЦО?"

Неволно съм допуснал грешка, станал е срив в комуникацията. Когато казах "Въоръжете се с търпение - и дано да доживеете нещо като някаква промяна!", имах предвид, че по-голямата част от групата около Галя Маринова са млади хора (по-млади от мен), и на практика исках да кажа друго. Правя следната корекция. Казаното от мен

"Въоръжете се с търпение - и дано да доживеете нещо като някаква промяна!"

да се чете:

"Въоръжете се с търпение - и дано вие тук повечето, които сте по-млади от мен, да доживеете нещо като някаква промяна! Защото за мен е ясно, че аз промяна няма да доживея. Ако Господ - или който е там, който решава, позволи да доживея до 60 г. (или 65), аз незабавно ще се пенсионирам, дори и някой да иска да ми предоставя привилегии да продължа да работя на щат. А дотогава има само 8 (или 13) години, които никак не са много, и в които години очевидно няма абсолютно никакви изгледи да се извърши съществена реформа в академичното законодателство и в поведението на населяващите академичната област. Съжалявам за песимизма, но, както казах и преди, той се основава на действителността."

По другите пунктове в изказването на М.Горанов ще взема отношение по-късно днес или утре.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/26/2006 :  09:06:41  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Бях обещал да взема отношение по съобщението на г-н Горанов след ден-два, но съм много зает. Моля за извинение. Ще го направя, както се казва, в близко бъдеще.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05