http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/27/2008 :  13:39:20  Show Profile  Reply with Quote
НДСВ предлага Бюджет 2009 да бъде насочен към три групи приоритети
дата : 27 юли 2008 г. 14:11 ч.
НДСВ предлага Бюджет 2009 да се насочи към три групи приоритети - антиинфлационна политика, инвестиции в образованието и науката и политики към младите хора.

Това е заявил зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев по време на дискусията за бюджета на тристранната среща на коалицията в Банско.

Велчев е казал, че трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността. Това неизбежно води до увеличаване на инфлацията.

За пенсиите сме категорични, че трябва да се спазва швейцарското правило. Държим и субсидиите за бюджетни предприятия да намаляват, е заявил Милен Велчев.

За идеята за повече инвестиции в образованието и науката мотивите са, че това са инвестиции в бъдещето и най-вече те стимулират вече започналата реформа в образованието.

Не прави добро впечатление, че в проекта се предлага намаляване средствата за образование от 4.2% на 4% от БВП, е заявил той.

По отношение на политиките за младите хора предлагаме увеличаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаване на детските добавки и въвеждане на ваучери за детски градини, за да няма деца, чието отглеждане в детски градини не се подпомага финансово от държавата, е казал Велчев.

След 2009 г. НДСВ смята за целесъобразно държавата да продължи да намалява съотношението между разходи и БВП, да намалява осигурителната тежест и да продължи опростяването на данъчната система, е посочил Милен Велчев.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 07/30/2008 :  11:30:36  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Ще си позволя да изразя едно може би странно мнение:
- средствата в държавното образование са предостатъчни, но се използват неефективно... последната дума е министерско клише, по народному казано - крадат се от политическите функционери в университетите.
Това мое твърдение е подкрепено с научна разработка, ако магистърска дипломна теза може да се смята за такава.
Завърших магистратура в УНСС - "Счетоводство и контрол", завърших я с една доста скандална според някои тема:
"Анализ на финансовото състояние на висшето училище в България".
С много мъки, месеци чакане, заявления до всички финансови институции в България се добрах до някаква информация за анализи. Оказа се, че никой в страната понятие си няма как се разходват бюджетни средства във висшето образование. Само Сметната палата след 6-месечно чакане ми предостави финансови и счетоводни документи от българските университети.
Въпреки, че тези данни доста се разминаваха с тези от вътрешния отчет на ТУ-София например, на тяхна база направих сравнително мотивирани изследвания и заключения, повечето показани в тази таблица:
http://share.pacomlan.com/images/Ys504177.pdf
Темата ми стана толкова интересна и я взех присърце, че проявих интерес дори към докторат в тази сфера - "Анализ на финансовото състояние и критерии за ефективност на висшите училища в България". Според хората от икономическия институт на БАН обаче, трябвало да се правят анализи на "мощната българска икономика и предприятия", а публичните финанси са прекалено абстрактен обект за изследване.
Извън таблицата съм описал и други критерии за ефективност - нематериални и финансови, а чрез човешкия ресурс - възрастова структура, успеваемост на докторанти, административен персонал спрямо брой студенти и хабилитирани лица и др.
От няколко-годишния ми опит в борбата за получаване на официална финансова информация, свързана с висшето образование съм установил едно:
- висшите училища са автономни от закони и Конституция - те не се отчитат нито на държавата, нито на служителите си, нито на потребителите си - студенти и докторанти. Те искат и реват постоянно за пари, за да могат да си купуват луксозни коли и да си пекат задниците по командировки и псевдо-научни конференции.
Чрез държавни пари финансират и собствения некадърен бизнес - уж производствени лаборатори и звена за близки хора и роднини, където би трябвало да се обучават студенти. Където комунизма е построен, защото ток, вода, наеми и материали са безплатни, защото са финансирани от таксите и бюджетните средства на учащите се.
Изказвам мнението, че средствата за образование трябва дарастично да бъдат намалени като санкция за кражбите и нулевата ефективност!
По този начин бюджетните паразити ще избягат от там, защото няма да има далавера. През това време ще се установят честни идеалисти и способни хора. Година - две след това средствата може да се върнат в първоначалния размер, а вероятно генерирания резерв (който надявам се няма да бъде откраднат), да се влее в научни изследвания и модернизация.
Наливането на повече пари в образованието е като наливане на повече вода в пробита кофа... разядена от корупция.
Спираме водата временно, закърпваме дупките и действаме.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/11/2008 :  23:33:24  Show Profile  Reply with Quote
?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!
Що за манипулации?ГМ

Новата класа в България
Публикуване: 11.08.2008, 13:09
Автор: Кремена Кръстева
http://money.ibox.bg/news/id_826745059
Българските пенсионери са принудени да работят при условие че максималната пенсия в страната е 490 лева или 250 евро, но цените, специално за храна вече са достигнали до европейско равнище, пише гръцкият вестник „Катемарини".
Кремена Димитрова, една от хилядите български пенсионери, които трябва да работят, е на 78 години и преподава в две висши училища. Младите хора не харесват тази работа, която е зле платена 1,85 евро на час, но някои учебни заведения ме помолиха да работя за тях, споделя тя.
Димитрова получава 276 лева пенсия, но след като плати тока и сметката за парно, й остават 4 лева на ден за храна. Тя никога не купува дрехи, а нейните спестявания са изядени от хиперинфлацията през 1997 година.


Edited by - moderator on 08/11/2008 23:34:22
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 08/12/2008 :  11:50:15  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Във връзка с предходния ми пост, искам да обърна внимание, че около времето на учителските протести тихомълком фискирания минимум за заплати на университетски преподаватели бе изкаран от рамките на ПМС 175.

Това е поредния показател, че постоянно покачващите се искания и частични удовлетворения за повишаване издръжката на студент по никакъв начин не кореспондират с увеличение на преподавателския труд и хонорари.
Ззаплатите на преподаватели и хонорари за час са "константни" за университетите, докато административни, представителни и др. разходи растат лавинообразно. Е това ли е основната дейност в университета - администрация и представителност?
Друг е въпроса, че за административен и всякакъв помощен персонал няма конкурси, а роднинско-приятелски назначения, в разрез с компетентост и ефективност. От друга страна това е добра възможност за демократични прояви - почти няма известен случай универитетите да печелят по съдебен спор (отчасти дължащо се и на безкрайната некомпетентност на псевдо-юристите им).

Давам един пример за размисъл относно финансиране и заплати - в УНСС норматива за издръжка на студент е двойно по-нисък от този в ТУ-София (1800:900лв. приблизително). Заплатите за преподаватели обаче в ТУ-София са значително по-ниски от тези на икономическите преподаватели. Някои биха се опитали да ни залъжат с някакви митологични твърдения за скъпи лаборатории, машини, лабораторни комплекси и т.н. Който обаче е учил в ТУ последните години, само може да се изсмее на това. Аз съм учил и в ТУ и в УНСС - УНСС в момента е много по-модерния университет, с по-нови си скъпи лаборатории, по-добра визия, учебни зали, значително повече инвестиции в развитието си.

ТУ се опитва да закрепи паразитните губещи структури като научно-производствени звена за обучение и практика на студенти (кой ли обучават там?), безплатна вода и ток за шуробаджанашки фирми на територията си, далавери с почивни станции, работилнички и звена, неефективни собствени фирми за почистване, охрана, подръжка, раздут и неефективен шатен административен и помощен персонал, които нямат нищо общо със студентите, от чиито средства за обучение се финансират.

Е при това положение повече ли пари трябва да се наливат в университета или Държавата (ако има такова нещо) трябва да наложи някакви санкции.

За да не изляза "злобен критик" на великото ни техническо образование, предлагам на вниманието ви един доклад на Сметната палата, който колкото и да се старае да бъде мекушав и "тактичен", е доста стресиращ:
http://www.bulnao.government.bg/files/_bg/TUSofia-04.doc

От 2004-та досега нещата са се забатачили в пъти. Сега Сметната палата изпитва страх от одит на ТУ-София, за да не би да се наложи да го закрие!

Edited by - kendragnev on 08/12/2008 16:11:30
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/05/2008 :  06:57:02  Show Profile  Reply with Quote
US университетите най-скъпи в света
в.Стандарт
05.09.2008
Най-скъпите университети в света не са в Швейцарските Алпи, любими на висшето общество, нито пък на бреговете на Персийския залив, където богаташи инвестират милиони, а в Америка.
Според проучване на сп. "Форбс" най-дълбоко в джоба бърка университетът "Джордж Вашингтон" в щата Колумбия. Миналата година всеки студент там е трябвало да се раздели с 39 240 долара. Плътно по петите го следват Каньон колидж в Охайо - 38 140 долара за година и Университетът Бъкнел в Пенсилвания - 38 134. Петицата се допълва от Васар Колидж (38 115 долара) и Сара Лоурънс Колидж (38 090 долара) - и двата в Ню Йорк.
По скъпотия не отстъпват и частните университети в Европа. Година в Американския университет в Париж, разположен на метри от Айфеловата кула, струва 34 725 долара. Швейцарският колеж "Франклин" пък иска 30 860 долара за една година. Във Великобритания единственият университет, който не получава държавна субсидия, е Бъкингамският. Там обучението струва 30 400 долара за британски студенти и 52 800 долара за чужденци.
Високите цени отразяват широко разпространената сред частните американски университети тенденция да определят астрономически суми, а след това да се предлагат щедри програми за финансова помощ и стипендии.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 09/09/2008 :  13:27:41  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Бих казал, че най-скъпи като обучение са БЪЛГАРСКИТЕ университети.
Скъпи са на база това, че имаме ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА (тоест държавата фиансира необходими за функционирането на икономика, администрация, политика специалисти).
Ако обаче сметнем ефективността на тези средства, излиза, че успешен, реализирал се в обучаемата област специалист струва стотици хиляди левове.
При студентите е трудно да направим реална оценка, но нека да направим такава за докторантите.
Пример: в ТУ-София ежегодно се приемат около 300 докторанта, държавна поръчка, които държавата финансира с 4000лв. (норматив за издръжка - платена на университета) и 5400лв. (годишна стипендия за докторанта) - общо 9400лв.
За всичките 300 докторанта, държавата плаща 300*9400 = 2.82млн. лв. През последните години от 300 докторанта, успешно завършват средно по 3-4 докторанта.
Тоест държавата поръчва и получава доктор на годишна цена от около 1 млн. лв.
Отделен е въпроса, че това обикновено не е реален доктор-учен, а доктор на шуробаджанашките връзки и лоялноста към една нереформирана система.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2008 :  11:01:08  Show Profile  Reply with Quote
Студентските такси скачат до 20 на сто
в. Труд, Пловдив
09-09-2008


Скок на студентските такси до 20 на сто предвиждат за тазгодишното обучение пловдивските вузове. Най-много ще плащат медици и стоматолози - съответно 950 и 960 лева, следвани от фармацевтите с 900 лева. Акушерките и медицинските сестри ще се бъркат по 750 лева, а за специалностите от Медицинския колеж таксата е с 50 лева по-ниска. Ръст бележат и таксите за Пловдивския университет. За български език, история, педагогиките и физическото сумата от 237 годишно е завишена на 260 лева за редовно, а за задочниците е скочила от 125 на 180. Икономическите специалности, правото, археологията и хибридните филологии ще плащат 380 лева при 291 миналата година. За същите специалности задочно таксата от 148 е стигнала 250. Увеличението при математиката е от 315 на 420 лева. Най-скъпо излиза обучението по джаз и поп пеене и по актьорско майсторство - 460 лева, докато миналогодишните студенти са плащали 280. 500 лева на година ще дават студентите от почти всички специалности на Университета по хранителни технологии. Изключението е за туризъм, кетъринг, хотелиерство и икономика на хранителната индустрия, където вноската е 267 лева.
Без завишение са таксите в Аграрния университет. 580 лева струват агрономството и растителната защита, а 400 - екологията. За аграрна икономика и агротуризъм таксата е 250.
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 09/10/2008 :  13:38:08  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Таксите се покачват, но народа така и не се запитва: "за какво са тези такси"?
Няма официален документ какво плаща студента (родителя) с тази такса.
Заплати на преподавателите ли се плащат - ако е така, таксите трябва да са константни поне 4-години.
Между другото - ТУ-София, поради липса на преподавателски състав, взеха преди известно време ГЕНИАЛНО решение да намалят значително аудиторната заетост като студентите се занимават извънаудиторно.
Не би ли трябвало това да редуцира изискуемата такса?
При магистратурите, особено икономическите в псевдо-стопанските факултети на техническите университети седмично има по 2-3 учебни часа, но таксата е още по-висока.
Помня абсурда, когато бях платена магистратура във ФА - платих 580лв. за последния семестър, в който имахме 4 учебни седмици, пред първите 3 от които преподавателите бяха в отпуска.

Отделен е въпроса, че магистърски програми на практика няма, това са леко модифицирани предмети от 3-ти и 4-ти курс на бакалавърската степен, като модификацията засяга само наименованието на предмета. И нищо не се преподава, защото "нали това сте го учили, няма какво да си губим времето?".

Такса през първата година плащат и докторантите - 550лв. За какво ?! Деградацията е следната - бакалаврите учат нещо си, най-вече история на преводната съветска научна литература от 1945-1982-ра, магистрите няма какво да учат, защото магистърската степен е фалшиво пришита към едно съветско образование, а докторантската студентска степен не съществува в България, защото липсва коренна промяна от статута на аспирант (крепостен научен работник) до статута на докторант (обучаем студент за получаване на най-високата образователна степен).

Миналата година на заседание на псевдо-комисията по наука и образование попитах Калканова може ли да намеря някъде документ, в който са класифицирани услугите и разходите, за които студентите плащаме такси. Нервната криза след този въпрос ме изненада - не очаквах, че в комисията освен некомпетентни демагози са и невротици. Поне нежният министър, минавайки покрай нас каза една полу-истина - таксите се оформят по предложения на университетите, минават някак през МС и той понятие си няма за техните критерии. Каза го доста подигравателно.

Може би това е такса за облагане на студентския труд, който се състои например в:
http://www.sega4you.com/items/index/id/23354/

Edited by - kendragnev on 09/10/2008 13:53:39
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/21/2008 :  20:51:57  Show Profile  Reply with Quote
Ремонтират вузовете с 25 млн. лева
в. Телеграф
21-09-2008

25 млн. лева от излишъка ще отидат за ремонт на университетите и закупуване на апаратура за вузовете.
Това е записано в правителственото решение за разпределението на 1,2 млрд. лева от свръхприходите в хазната. Документът ще бъде внесен за одобрение в Народното събрание. Освен милионите за ремонт на вузовете други 10 млн. лева от излишъка ще отидат за стягане на студентските общежития. Правителството развърза кесията и за средното образование. С 20 млн. лева от хазната ще бъдат купени автобуси, с които школата да извозват възпитаниците си. Други 3 млн. лева ще отидат за попълване на автопарковете на пожарните, а за линейки държавата ще се бръкне с 15 млн. лева.
3 млн. лева ще даде кабинетът на общините, за да покрие местната власт разходите за безплатното мляко и кифлите в училищата.
Правителството развърза кесията и за вътрешната сигурност. Общо 40 млн. лева от свръхприходите в хазната ще получи МВР. С 20 млн. от тях вътрешното министерство ще приключи строежа на сграда за криминалната полиция, охранителите и дознателите. С останалите ще ремонтира 5 районни управления в София и ще купи коли и камери за патрулите. 10 млн. лева за капиталови разходи пък даде правителството на ДАНС.
90 млн. лева за ремонт на пътища, 40 млн. лева за пречиствателни станции, ВиК мрежа и изграждане на депа за боклуци и 20 млн. лева за ново въоръжение на армията отпусна още кабинетът.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/26/2008 :  13:22:36  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kendragnev

...През последните години от 300 докторанта, успешно завършват средно по 3-4 докторанта...

Ти това сериозно ли????!!!!????
1%

И - предполагам - огромното болшинство от докторантите са възпитаници на ТУ-София? Значи - какво се получава - университетът сам си пише двойка, като ни казва, че неговите собствени възпитаници не струват нищо? За четири години като бакалаври и още година и половина като магистри успява да подготви само по няколко човека от всеки випуск, годни да минат през всички бариери на една докторантура?
Честно казано, аз си нямам представа какъв е този процент в моя университет (на далеч по-невинни въпроси не ми бе отговорено с довода, че е класифицирана информация), но що се отнася до моята собствена катедра - на един опит за Катедрен съвет през месец май т.г., аз поставих въпроса на присъстващите четирима доценти (бяхме само петимата) колко редовни докторанти имаме в момента в катедрата и никой от тях не можа да ми отговори. Един имаме със сигурност; за втория, обаче, успяха само да си спомнят, че са му удължавали докторантурата, ама докога - никой не можа да каже.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/01/2008 :  13:00:06  Show Profile  Reply with Quote
СУ - без конкуренция у нас, обяви Вълчев
Мариана Конова
01.10.2008 г.

„Цялата субсидия на БАН за една година е толкова, колкото ще платим за боклука да ходи до Силистра".
Това каза образователният министър Даниел Вълчев малко след като откри официално учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Той допълни, че има съгласие между МОН и БАН да бъдат направени „известни усилия" за увеличаване на средствата за академията „и по повод на излишък 2008", като изрази предположение, че от бюджетния излишък ще бъдат заделени 10 млн. лв. за БАН.

Просветният министър припомни, че държавата трябва да се погрижи както за етнографския музей, „който е в много тежко положение", така и за „още няколко инфраструктури, за които трябва задължително бързо да се направи нещо".

По въпроса за студентското кредитиране Вълчев обясни, че продължават преговорите между банките и формираната комисия към образователното министерство, но все още има спорове по окончателния текст на типовия договор.

„Мисля, че тази седмица ще решим този въпрос по един или друг начин," допълни Вълчев.

Той коментира и факта, че тази година приемът на студенти в СУ е по-малък.
„СУ едва ли има конкуренция в страната", каза образователният министър, но допълни, че конкурентите на най-старото висше учебно заведение са чуждите университети.

Вълчев припомни, че към момента няма надеждна система за измерване качеството на образованието и на научните изследвания в нашата страна.

Според него в стратегията за научни изследвания трябва да се включи и текст, даващ „поне няколко големи университетски изследователски кампуса, които да бъдат на световно ниво".

За целта обаче трябва много силно финансиране, допълни той.

Министър Вълчев поздрави официално всички студенти на СУ за новата академична година.
Приветствие към всички студенти отправиха и ректорът на университета проф. Иван Илчев и зам.-ректорът доц. д-р Мария Шишиньова.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 10/02/2008 :  07:24:18  Show Profile  Reply with Quote
Радвам се, че на четвъртата годината от управлението на това правителство министърът на образованието и науката най-сетне се е загрижил за финансирането на сферата, за която отговаря. Въпреки че това трябваше да стане още през първата година, желая му успех. Нищо не казва обаче за това какво предложение е направил за средствата за наука от бюджет 2009. Те трябва най-малко да се удвоят. За смях сме на цяла Европа.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/02/2008 :  07:49:51  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Svetlana

Радвам се, че на четвъртата годината от управлението на това правителство министърът на образованието и науката най-сетне се е загрижил за финансирането на сферата, за която отговаря. Въпреки че това трябваше да стане още през първата година, желая му успех. Нищо не казва обаче за това какво предложение е направил за средствата за наука от бюджет 2009. Те трябва най-малко да се удвоят. За смях сме на цяла Европа.
Svetlana




Светлана, това Вашето се казва вземане на желаното за действителност.
За смях на Европа не са средствата за наука, а по-скоро огромните орди комунистически некадърници в БАН и университетите, които и досега биват оставени да "работят" и да смучат от средствата за наука - за сметка на можещите. И не е за смях, ами е за плач.
Вие говорехте как някакъв комунистически номенклатурчик при Вас се бил снишил или дори може би се извинил и т.н. Изобщо бил добър човек. Вместо да се снишава, като добър човек трябваше да напусне и да даде възможност на младите можещи да работят. В Германия тия "добри хора" (комунистически некадърници) бяха лустрирани още през 1991 г. (т.е. изхвърлени от университетите и институтите) и сега много добре продават домати на пазара (или извършват други полезни търговски и подобни дейности).
Вземете се в ръце, Светлана, и погледнете истината в очите! Няма защо да се искат пари за наука, защото те пак ще отидат най-вече при комунистическите некадърници и при техните също толкова некадърни избраници (подлоги).
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 10/02/2008 :  09:00:35  Show Profile  Reply with Quote
За какво финансиране на науката изобщо се говори?!един докторант с 2600,а за някои 1300 лева каква наука да направи?!финансирането трябва да е в пъти.450лв стипендия,но в момента в който я дадоха инфлацията я стопи.Сега асистенти започват да недоволстват и с право-1.80лв на час,а заплатите горе долу като на докторантите.Ами че то една продавачка в магазин взема 3лв на час.А кой печели големите проекти по които се дават малко повече пари?Онези които отдавна трябваше да са извън науката,но те са се занитили и се правят на толкова потребни за университетите,че даже и по няколко години отпуск не си вземат уж да правят наука.А тяхната наука толкова изостава от практиката,че стават за смях пред студентите.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/02/2008 :  10:43:49  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by donnka

...Сега асистенти започват да недоволстват и с право-1.80лв на час...
При нас е 4лв на час - длъжен съм да го напиша, за да се знае, че все пак има и места, където заплащането е малко по-прилично
quote:
Originally posted by donnka

...А кой печели големите проекти по които се дават малко повече пари?Онези които отдавна трябваше да са извън науката,но те са се занитили и се правят на толкова потребни за университетите,че даже и по няколко години отпуск не си вземат уж да правят наука.А тяхната наука толкова изостава от практиката,че стават за смях пред студентите.

Ето го най-същественото, казано в три кратки изречения. Това, дето им се трупат отпуски е наистина голяма пародия - толкова са "нужни" и толкова без тях не можем да дишаме, че всеки ден трябва да си наобиколят т.нар. работно място да видят "к'ва е хавата" - и така трупат по 150 и повече дена отпуск. А че студентите се забавляват откровено с някои мастити преподаватели - да, това е безспорно - но - общо взето са доволни от тях - понеже така завършват по-лесно, а и имат повече свободно време, за да научат наистина нещо.

Иска ми се да добавя и още нещо по повод на по-горните коментари за "Европата" - колегите от бившите соцстрани са съвсем наясно със ситуацията, която е у нас и от половин дума разбират какво искам да им кажа (особено тъжно ми стана наскоро, когато един румънски професор ме успокояваше, че може и у нас нещата да тръгнат на добре). Не е така, обаче, с колегите от Западна Европа - вероятно тъй като те са възпитани да уважават институциите и авторитета на властта - и посрещат доста хладно коментарите за това, че българските наука и висше образование се ръководят некадърно. Не че трябва да изоставяме надеждите да ни помогнат - но нека винаги да имаме предвид, че това са хора, които никога не са изпитвали на собствения си гръб как се живее при "най-прогресивния строй" и нашите терзания завинаги ще си бъдат малко чужди за тях.
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05