http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/31/2007 :  08:34:21  Show Profile  Reply with Quote
Факелно шествие "в чест" на проектобюджет 2008
www.news.bg
31.10.2007
Гражданското движение за защита на науката и образованието(организация на преподаватели и учени), студентската и ученическа организация "Призив" и сдружението на учители "Инициатива за промяна", организират факелно шествие днес от 18.00 часа от НДК до пл. "Ал. Невски"(или мястото на събиране на учителите) в подкрепа на един приемлив бюджет за образование и наука през 2008 г.

В отворено писмодо всички учени, преподаватели във ВУЗ-ове, студенти, учители,ученици и целия български народ от Гражданското движение напомнят, че днес бюджетът за 2008 година на съвета на тристранната коалиция ще бъде внесен в Народното Събрание.

В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4.2%)
и наука (0.4%), каквито са и през тази 2007 година, но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо тази година.

Учените предупреждават, че ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията.

По думите им така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетниза нашето правителство, защото делът им в общия продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:

Много по-малко преподавателивъв ВУЗ-овете
Още по-високи студентски такси
Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с
най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС - 2,8 на 1000
човека срещу над 13 на 1000 във Финландия например)
Намаляване на броя на учителите- явно се гони съотношение ученик -
учител, надвишаващо 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС -
15/1, и сегашното в България - 13/1.
Увеличаване на учениците в паралелките от 20 в паралелка към 35 в
паралелка. (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на
нивото на преподаване
Закриване на много от училищата по селата - а оттам и
обезлюдяването на съответните райони.
Учителите, които отстояват (заедно с нашите движения, профсъюзите, Съюза на Учените и други организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет, са вече твърде уморени от дългия протест.

Исканията за 5% от БВП за образование и 0.8 % от БВП за наукав новия бюджет са изключително скромни и минимални за европейска страна, смятат учените.

Според тях ако предложения днес бюджет на Орешарски бъде приет, можем да се простим с идеята да получим нормално образование в България и да имаме сериозни научни изследвания - и последните учени-ентусиасти ще избягат в чужбина, предупреждават учените.

Те призовават да бъдат прекратени занятията днес от 17.00 ч.учителие, студенти, учени да се съберат18.00 ч. пред НДК.

„Вземете факли, свещи и запалки с вас! Вземете най-вече вашите студенти
и докторанти. Те са нашето бъдеще! Разкажете им ИСТИНАТА!", се казва още в отвореното писмо.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2007 :  13:36:53  Show Profile  Reply with Quote
Синдикатът на висшето образование иска повече пари за образование и наука
1 Ноември 2007
www.express.bg

Синдикатът на висшето образование организира национален протест с искане на повече пари в бюджета за образование и наука. Това заяви пред агенция “Фокус” д-р Лилия Вълчева - председател на синдикат “Висше образование и наука”. Вълчева уточни, че от висшите училища имат излъчена работна група, която води преговорите с финансовия министър Пламен Орешарски.

“Ние водим своите преговори и сме преговорили две стъпки, остава ни третата. Остава да договорим 20% ръст на субсидията от бюджетния излишък за тази година и да получим гаранция, че същата ще имаме и за догодина. Договорихме 100% изпълнение на субсидията за тази и за другата година. Договорихме ръста на базовия норматив за издръжка на обучение на един студент, където са и нашите заплати”, обясни Вълчева.

Тя заяви, че утре в 13.30 часа работна група ще започне преговори с министъра на финансите, но че стачка във ВУЗ няма да има, тъй като са в процес на преговори.
“Ще му връчим подписка на хората от висшите училища и БАН и ще се договаряме за 20% ръст на субсидията от бюджетния излишък”, посочи Вълчева. Тя уточни, че по параметрите на бюджета са се договорили. “Нашите искания са свързани с бюджетния излишък за тази година. Ако вземем 20% ръст на субсидиите в бюджет 2007 от бюджетния излишък, ние ще увеличим заплатите на преподавателите във висшите училища”, категорична бе д-р Вълчева.

Тя посочи, че работните заплати на заетите във висшите училища се изчисляват по методиката, заложена в колективните трудови договори. “Така заплатите ще бъдат индексирани за всяко висше училище и БАН, както са договорени в техните договори и споразумения и в зависимост от това какви средства са дали ректорите от първи юли. Ние сме в система на автономия и правилата се определят на друго ниво”, категорична бе д-р Вълчева.

Ние подкрепяме стачкуващите учители и заставаме зад позицията, която синдикатите успяха да отстоят. За съжаление, не можем да подкрепим учителите в исканията им за 100% увеличение на работните заплати, обясни още Вълчева по повод днешния митинг на преподавателите в средното образование, който ще се проведе от 16.30 часа в градинката пред Народния театър "Иван Вазов".

“Учителите всъщност не са прави и не са информирани. Няма нито една група, която да обезпечи на 100% ръст на заплатите. Това е изключително невъзможно от икономическа гледна точка. Това го казаха и нашите експерти от нашите икономически висши училища. Синдикатите си свършиха добре работата, не знам защо учителите не им повярваха”, категорична бе д-р Вълчева. Тя посочи, че има известни разминавания с исканията на преподавателите от ВУЗ с тези на младите учени по посока на законодателството, нормативните документи и правилата за определяне на работната заплата. Младите учени настояваха заплатите във висшето образование да бъдат измерими с тези в държавната администрация.

“Те не знаят, че ние не можем да се равняваме с държавния служител, тъй като държавният служител не е творческа личност. Той работи в строго регламентирано работно време, може ли мисълта на учения да се сложи в такава рамка?”, попита риторично д-р Вълчева. Според нея младите учени нямат една дисертация. “Има правило, че за да си учен в историята на академичната общност, трябва да си постигнал някакви резултати”, категорична бе д-р Вълчева.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 11/02/2007 :  13:48:22  Show Profile  Reply with Quote
Отново предлагам идеята си да се правят в нашите университети паралелни обучения на английски език. Така ще може да се увеличат съществено заплатите на преподавателите от собсвени приходи. Ето моя познат професор от Германия ми се похвали, че откакто факултетът му е открил инженерно обучение на английски език заплатата му се е вдигнала 2,7 пъти, разчетите показват, че ако растежът продължи с тези темпове до 2-3 години заплатата му ще се качи 4 пъти. Наскоро там обявили конкурс за докторант и се явили 6 кандидата, а преди трудно намирали и един кандидат. Младите германци са привлечени от високите заплати в този факултет и някои от тях предпочитат университета пред фирмите, но при новите заплати, които получават благодарение на англоезичното обучение към факултета им. Обръщам Ви сериозно внимание защото това е един много сериозен ресурс за бъдещо развитие и нашите инженерни, а може би и други специалности.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/12/2007 :  14:26:07  Show Profile  Reply with Quote
„Университетите сами ще определят таксите", съобщава „Дневник"
12.11.2007
От следващата учебна година ректорите ще получат дълго чаканата от тях финансова автономия и университетите сами ще определят студентските такси, които сега се фиксират от правителството. Такъв ангажимент е поел премиерът Сергей Станишев на "тайната вечеря" с ректорите преди месец. Той им обещал, че ще събере мнозинство в парламента и ще прокара идеята преди лятото на 2008 г., съобщиха университетски шефове на заседание на Съвета на ректорите.

В петък зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев ги увери, че вече са проведени разговори с парламентарните групи на управляващата коалиция. Лидерите им заявили, че ще подкрепят промените в Закона за висшето образование, които ще внесе правителството. В пакета от обещания е тази и следващата година университетите да получат 100% от държавната субсидия.

В момента таксата за обучение покрива до 30% от издръжката на студент по съответната дисциплина. Останалото се набавя от държавната субсидия. Размерът на таксата се определя от правителството, но в малко висши училища е достигнат максимумът й. Според държавния бюджет за следващата година базовият норматив за издръжката на студент ще се увеличи с 28% и ще достигне средно 1935 лв. Ректори очакват все пак да има граница, до която университетите ще могат да вдигат таксите. Повечето планират те да зависят от успеха - слабите студенти да плащат повече, а отличниците - символично. Сега най-високата такса е за стоматология - 768 лв. на семестър, а най-ниската е за педагогика - 220 лв.

"След няколко срещи в по-тесен кръг с министрите и премиера Станишев получихме това, което поискахме, като дар отгоре - увеличение на издръжката за един студент, изплащане на пълната субсидия и обещание сами да определяме таксите си", заяви ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Борислав Борисов. Ректорът на Специализираното висше училище по библиотечни и информационни дейности Стоян Денчев обаче каза, че не бива да се радват, че някой им е отпуснал пари, които по закон им принадлежат.

Обещаните от Станишев промени ще станат факт едва когато парламентът промени Закона за висшето образование. Същите идеи бяха залегнали в закона и при последните поправки през лятото. Тогава финансовата автономия мина единодушно на първо четене, но изненадващо левицата я спря преди окончателно приемане. Срещу промените се обяви и президентът Георги Първанов с аргумента, че ако университетите сами определят таксите, ще се ограничи достъпът до образование, защото още няма система за студентско кредитиране. В крайна сметка правителството увеличи приема с около 8 хил. студенти и вдигна частично таксите за първокурсниците.

Ректори на по-малки университети коментираха гневно, че за поредна година финансовите проблеми се решават след срещи на четири очи между ръководителите на избрани университети като СУ и УНСС, министрите на финансите и на образованието и премиера. Част от ректорите отправиха критики към правителството и персонално към Станишев, който поел личен ангажимент да бъде създадена система за студентско кредитиране.

Според премиера по проектозакона се работи усилено и той щял да бъде факт преди края годината. Експерти, ангажирани с проблема, обаче казаха пред "Дневник", че нещата все още са на ниво говорене. Според Кирил Ананиев има принципно съгласие в управляващата коалиция за кредитирането. Зам.-министърът обясни, че трябва да се изчистят някои техническите подробности - дали кредитирането да бъде поверено на частни банки, да се създаде ли специална банка или парите да минават през Министерството на образованието.

Образователният министър Даниел Вълчев също отнесе критики от ректорите за забавената стратегия за висшето образование и науката.

Междувременно стана ясно, че въпреки обещанията на Вълчев, че паралелно с учителските заплати тази година и университетските преподаватели ще получат 20% увеличение на възнагражденията, това най-вероятно няма да стане. Според ректора на НАТФИЗ Станислав Семерджиев при последната среща с финансовия министър Пламен Орешарски той е отхвърлил категорично тази възможност. Министърът е заявил, че ректорите имат достатъчно средства и начини да вдигнат заплатите. Това можело да стане от увеличените от тази есен студентски такси и от преведената пълна субсидия.

Въпроси към зам. финансовия министър Кирил Ананиев отправиха и от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ. Оттам обясниха, че броят на студентите е нараснал с 8 хил. Заради това, че финансовата и календарната година не съвпадат, държавата е забравила да преведе на университетите субсидия за тях", заяви председателят на профсъюза Лиляна Вълчева. "Няма да си кривим душата, наистина има разминаване", отговори Ананиев.

По думите му обаче това не е фатално и проблемът можело да се реши. Зам.-министърът каза, че този казус няма да съществува догодина, защото университетите щели да наваксат парите чрез плануваното диференциране на студентските такси. На критиките на синдикатите, че за БАН е предвидено само 13% увеличение на субсидията при средно 30% за университетите, Ананиев отговори, че това най-вероятно ще бъде коригирано между първото и второто четене на закона за бюджета в парламента.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/15/2007 :  12:42:06  Show Profile  Reply with Quote
МС вдигна заплатите в образованиетодата : 15 ноември 2007 г. 13:03 ч.От тази дата СБРЗ на педагогическия персонал трябва да бъде 524 лв.
www.actualno.com
15.11.2007
Правителството одобри допълнителните средства за увеличение на средната брутна работна заплата /СБРЗ/ в образованието от 1 ноември т.г..
От тази дата СБРЗ на педагогическия персонал трябва да бъде 524 лв., а за непедагогическия - 283 лв., като за целта от централния бюджет за тази година се отпускат 5,25 млн.лв.

Средствата са за сметка на икономии от разходите за 2007-ма за финансиране на национални програми за развитие на средното образование и ще бъдат предоставени на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, които не могат да осигурят увеличение на заплатите в рамките на икономии.

Днешното решение на кабинета е в съответствие с ангажиментите на правителството за увеличаване доходите в системата на средното образование.

Общият размер на необходимите за това средства е 24,5 млн.лв., се посочва в съобщението на правителствения пресцентър.
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 11/19/2007 :  21:20:01  Show Profile  Reply with Quote
Финансиране на науката в Р. България


За 2007г. бюджетните приходи на Р. България са 14 541 464 500 лева, а бюджетната субсидия на Българската Академия на Науките е 68 098 400 лева*. В проценти разходът за БАН спрямо приходите дава отношение равно на 0,468%. Частният сектор не инвестира в българската наука.

На 24.07.2007г. се проведе среща на представители на ИРИОН със Зам.-Министъра на Образованието и Науката д-р Ваня Добрева. На срещата присъстваше и народният представител Стела Банкова.
Относно субсидирането на науката госпожа Ваня Добрева обясни, че в страните от ЕС науката се финансира средно с 1% от бюджета и още два пъти по толкова от частни компании и организации. Тоест влаганите парични средства се равняват на около 3% от бюджета – средно за страна от ЕС.
България със своите 0,468% прави 6,4 пъти по-малки относителни инвестиции в науката. За сравнение може да се отбележи, че тези средства се равняват на бюджета на 5-6 футболни отбора. Дори и по сто човека да са в отбор, това прави 600 души, а численият състав на институтите към БАН наброява няколко хиляди души. Тук някой би възразил, че футболните отбори са частни. Добре, но на никой политик ли не му прави впечатление, че има несъответствие на субсидирането на сектора наука спрямо страните в ЕС?
На практика горните цифри могат да се илюстрират със следното сравнение:
Да си представим широка писта, по която се движат автомобили. За целта водачът във всеки автомобил натиска педала на газта. Но в една кола водачът натиска педала на газта 6,4 пъти по-слабо в сравнение с останалите. В резултат – колата не се движи, а едва едва бръмчи. За да се задвижи при такова подаване на газ, се налага някой да я бута. Тоест дори двигателят на този автомобил (да наречем автомобила България, двигателя му – науката на България, а водача му – политиците на България) се явява в тежест на бутащия. И така, можем само да наблюдаваме как останалите автомобили се отдалечават от нашия – и като жизнен стандарт, и като технологично развитие, и като възможности за бъдещо развитие. Специално споменавам развитието, защото висшето образование е пряко свързано с науката, а качествените преподаватели са същевременно и учени, занимаващи се с научни изследвания. Ако няма такива преподаватели качеството на висшето образование е ниско и следователно страната ни няма да има възможности за бъдещо развитие.
Как може да се излезе от това положение?
Отговорът е много прост – натиснете педала на газта. Някой вероятно би изразил съмнение в качествата на двигателя. Веднага може да се намери изход. Вместо на 6 месеца да се увеличават заплатите на учените с по 8 – 10%, нека парите за едногодишното увеличение се дадат еднократно на признати чуждестранни експерти, за да оценят качествата на всички български учени, започвайки от академиците и стигайки до начинаещите научни сътрудници III степен. Една такава атестация може да доведе до силно намаляване на броя на учените, но поне държавата ще е сигурна в качеството им. Друг вариант е да се премине на проектно финансиране с държавни и частни поръчки, но при всеки проект да се изискват конкретни практически резултати в определен срок. Тоест – да се поиска възвръщаемост на науката. По цял свят е доказано, че такава има и тя е по-висока, отколкото в останалите сфери, по-висока е дори в сравнение със спорта и в частност с футбола. Образно казано, включете колата на скорост. Така бързо ще се отсеят кадърните от некадърните. И най-важното – най-сетне колата ще потегли напред, движена от собствения си двигател! Дори може да започне да настига останалите автомобили.
Защо това не се прави в Р. България?
Защо ФНИ-МОН дефинира по дискриминационен начин условията за кандидатстване за научни проекти като оставя групата на нехабилитираните доктори над 35 години, т. е . хората, на които предстои хабилитация, без право на иницииране на проект? За това ИРИОН говори много често през настоящата година и половина, но за сега намира насреща си глухи институции.
Може ли да се намери начин за реформа в тази сфера?
Според мен може, но се иска политическа воля. Ако реформа не бъде направена, то вместо да бутаме колата с двигателя, който тежи допълнително, по-добре да демонтираме двигателя. Нека политиците заявят на българите, че наука не им е необходима и да закрият БАН. В бюджета на България веднага ще се появят свободни над 68 милиона лева всяка година.
Все пак да не забравяме, че БАН е основан като Българско Книжовно Дружество в края на септември 1869г., т. е. близо 9 години преди освобождаването ни от турско робство. Тогава, под робството българите са намерили сили да градят. Дали сега, когато България е член на ЕС българските политици ще унищожат създаденото?
Да си припомним и стиховете:
“Напред! Науката е слънце, което във душите грей!
Напред! Народността не пада, там гдето знанието живей!”

Ще падне ли българската народност???
Достатъчно български учени, отчаяни от условията в България, отидоха да търсят реализация в други страни. Достатъчно наши “мозъци” изтекоха. Защо те се ценят навсякъде по света, но не и у нас? По този начин ли реализираме Кубратовия завет за снопа пръчки??? Да спрем тази разсипия!!!
Братя Българи! България я е имало над 1300 години, макар и поробвана през дълги векове. Нека да я има и за в бъдеще!!!
Нека обединим усилията си и да направим толкова дълго отлаганите и така необходими реформи!!!

Васил Гуляшки

* http://www.chambersz.com/index.php/content/view/7822/112/ - Закон за държавния бюджет на Република България за 2007г., в сила от 01.01.2007г., обнародван в Държавен вестник, бр.108 от 29 декември 2006г.


Vassil
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/13/2008 :  10:29:53  Show Profile  Reply with Quote
Вдигат заплатите в СУ
в. 24 часа
06-01-2008
Заплатите в Софийския университет ще се увеличат с 20% от януари и с още 10% от юли, реши академичният съвет на последното си заседание.
Преподавателите ще вземат и с 50% повече пари за степените "доктор" и "доктор на науките". Първите ще получават 75 лв. вместо 50 лв., а вторите -150 лв. вместо 100 лв. върху заплатите си.
На лекторите, които ще се пенсионират до 3 г., ще се начислява 1,5% клас прослужено време, а не 1,2%, както е сега.
От февруари пък всеки работещ в Алма матер ще носи бадж с името и длъжността си, реши ръководството на университета. Това е стара идея, не е редно да ходим анонимни по коридорите, обясни ректорът проф. Иван Илчев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/22/2008 :  11:36:03  Show Profile  Reply with Quote
Професорската заплата в СУ скочи до 830 лв.
Проф. Иван Илчев
Ванина Стоянова
в.Сега, 21.01.2008 г.

830 лв. става основната заплата на професор в Софийския университет от 1 януари т.г. Доцентите в най-старото висше училище ще получават 680 лв., а главните асистенти - 564 лв. Малко над 500 лв. вече ще е основното месечно възнаграждение на асистентите. Върху тази пари се начисляват и суми за прослужено време.
Промяната е възможна с решението на ръководството на СУ да увеличи заплатите с 20 на сто от началото на годината. Заповедта за промяната бе разписана вчера от ректора проф. Иван Илчев и влиза в сила със задна дата от 1 януари т.г. Висшето училище води преговори със застрахователни компании за сключване на застраховка "Живот", която ще позволи получаването на втора пенсия, уточни ректорът.
Повишението на доходите ще дойде от увеличената държавна субсидия, уточниха от СУ. През 2008 г. университетът ще получи общо над 40 млн. лв., или с над 20% повече спрямо 2007 г. Вече нямаме проблем със студентите, които се прехвърлят от други висши училища, тъй като държавната субсидия идва с тях, обясни зам.-ректорът по стопанската дейност проф. Иван Петков. До м.г. университетът губеше от студентите - около 4000 души, които се прехвърлят в СУ от друг вуз.
Между 8 и 25% са се увеличили възнагражденията в университетите от 1 ноември м.г., сочат данните на Синдиката за висше образование към КНСБ. Най-голям - 30%, е ръстът на възнагражденията в Художествената академия. С около 25 на сто са се повишили заплатите в УНСС.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/31/2008 :  18:02:11  Show Profile  Reply with Quote
20% вдигат издръжката на студент
news.bg

Базовият норматив за издръжка на обучението на един студент в държавните висши училища ще бъде 890 лв.
Това е с 20% или със 148 лв. повече от миналата година, когато сумата бе 742 лв.
На заседанието си Министерският съвет прие постановлението за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2008 г.

Държавата осигурява 7 млн. лв. за капиталови разходи на СУ „Св. Климент Охридски".
Предвидените в централния бюджет средства за изграждане и ремонт на спортно-технически бази ще се разпределят от министъра на образованието и науката след съгласуване с министъра на финансите.

Субсидията за 1 храноден в студентски стол ще е до 3,30 лв., а за леглоден в общежитие - до 1,10 лв.

В подзаконовия нормативен акт е посочено, че неусвоените средства за социално-битови разходи на студентите и докторантите, предложени и разпределени от министъра на образованието и науката, ще се използват целево за ремонт на студентските общежития и столове или за закупуване на компютърна техника за студентите.

Това ще е възможно при условие, че няма недостиг в субсидията за здравноосигурителни вноски на студентите и докторантите във ВУЗ-овете.

Правителството осигурява допълнително 4,3 млн. лв. за покриване на неразплатените задължения в общинските училища към 31 декември 2007 г.
В постановлението е записано, че директорите на държавните и общинските училища ще трябва да предоставят на 3 месеца информация на общото събрание на служителите и училищното настоятелство за изпълнението на делегирания бюджет на училището.

Посочва се още, че размерът на режийните разноски за закуска, обяд и вечеря за ученическо столово хранене се определя с решение на общинския съвет за сметка на имуществените данъци и такси, неданъчните и другите общински приходи.

94 млн. лв. са предвидени за компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания в страната, които са определени с нормативни актове.
От тях до 21 млн. лв. са за пътуване с железопътния транспорт, а до 73 млн. лв. - за автомобилния транспорт.

През 2007 г. общата сума бе 79,5 млн. лв.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/28/2008 :  20:59:35  Show Profile  Reply with Quote
Получаваме 10 млн. евро от ЕС за технологии в образованието
news.bg
28.02.2008
За българското образование ще бъдат отпуснати 10 милиона евро по оперативната програма на ЕС „Човешки ресурси". Средствата са предназначени за информационни и комуникационни технологии в средното и висшето образование.

Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от БНР.

От отпуснатите 10 милиона евро 5 на сто ще бъден отпуснати за хардуер, а останалите - за софтуер, обучение и квалификация.

Други 10 милиона евро по същата програма ще бъдат предназначени за .

Финансирането ще бъде на проектен принцип.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2008 :  06:52:17  Show Profile  Reply with Quote
Над 1000 лв. заплата за професор в Русе
news.bg
03.03.2008 г.
Русенският университет увеличава заплатите на преподавателите и служителите си от 1 март.
Най-висок е процентът на повишение при асистентите, за да можем да привлечем млади хора, каза ректорът доц. Христо Белоев, цитиран от „Труд".

Тяхната заплата става близо 500 лв.

Професорите ще взимат 1066 лв., а доцентите - 896 лв.

Преподавателите със степен "доктор" ще получават 200 лв. допълнително възнаграждение към заплатите си, а докторите на науките - 400 лв.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/26/2008 :  20:33:38  Show Profile  Reply with Quote
Преподавателите от Софийския университет с най-ниски заплати
news.bg
26.03.2008
Най-ниските заплатите в областта на висшето образование и науката са в Софийския университет и Българска академия на науките. Там средната заплата е 470 лв.

Най-високо е заплащането в Националната спортна академия и Икономическия университет във Варна, където средно се получава по 1000 лева. Това съобщи Лилия Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука".

Според Лилия Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука", към държавната издръжка на един студент трябва да се прибави прослуженото време на един преподавател и ръководните длъжности, които заема. За първата докторска степен държавата дава 15 лева, а за втората - 50 лева.

В някои университети на докторите се дава по една минимална работна заплата, за да бъдат стимулирани младите хора да навлязат в системата на науката. По отношение на БАН синдикатът няма да допусне нито един учен да бъде съкратен, категорична е Вълчева.

Старши научните сътрудници в БАН са 3600, над 8100 е административно-техническият персонал - проучвателите и помощниците им.

Информацията е на БНР.

1000 души от БАН отиват на улицата
Средната заплата във вузовете е между 492 и 1127 лв., но не зависи от качеството
Велиана Христова
в. Дума
27.03.2008
Общо 960 човека от около 8000 работещи в БАН ще бъдат съкратени тази година, тъй като в Закона за бюджет 2008 науката е вкарана в раздел "държавна администрация", а за него са постановени 12% свиване. В сектора на знанието съкращенията важат единствено за академията - за вузовете, учителите и за творческите кадри в културата те не се отнасят.
Ще се опитаме заедно с ръководството на БАН да трансформираме бройки на обслужващия персонал в щат за учени, така че да няма учени, изгонени от работа, заяви вчера лидерката на синдиката "Висше образование и наука" (ВОН) в КНСБ доц. Лиляна Вълчева. Преди два дни министър Даниел Вълчев заяви, че ЕС изисква от нас увеличение на броя на учените, но не отговори защо в такъв случай в БАН ще има съкращения. У нас на 1000 души население се падат 2,8 учени, докато в ЕС - средната квота е 5,5.
В момента по средна брутна заплата на преподавателите води Националната спортна академия (1127 лв.), следвана от УНСС (986 лв.). С висок размер е и Икономическият университет - Варна - 1069 лв., но там ВОН има проблем с нелегитимна синдикална лидерка и не се ангажира да анализира заплатите. С най-ниски пари са УАСГ (492 лв.), Бургаският университет (525 лв.), ХТМУ и МГУ (526 лв.). В МУ - София, пък получават доста по-малко от МУ - Варна - 600 срещу 825 лв. Средната брутна заплата в БАН пък е само 471 лв. Най-ниски пари за докторските степени се получават в БАН, СУ и ХТМУ, където се отчитат най-високите научни резултати. След юли средната заплата в БАН ще остане по-ниска от тази на учителите, която ще е 650 лв.
Според ВОН разликите се дължат на недобрата методика за образуване на издръжката на един студент (при база 890 лв.), в който влизат и заплатите, а също и на липсата на ясно разпределение на собствените приходи от такси. Само УНСС и МГУ са взели решение съответно 50 и 60% от приходите им от такси, които са почти равни на субсидията, да отиват за заплати.
В БАН обаче няма студентски такси, собствените приходи са от проекти, а от тях не се плащат заплати. Тази година издействахме 30% от парите по проекти с фонда за наука към МОН да се разпределят за хонорари, съобщи още Вълчева.
Със Съвета на ректорите ще изработим критерии как да се разпределят парите за заплати, допълни Вълчева. В субсидиите за тази година не са предвидени пари за новоприетите през 2007 г. 8000 студенти в повече от досега, договорено е липсата да се компенсира от излишъка в бюджета. ВОН е предложил да се промени методиката за издръжката на един студент и се опитва да направи методика за финансиране на един учен, която е по-трудна. Синдикатът работи със социалното министерство до май да се предложи промяна в наредбата за заплащането, като се отчитат спецификите на труда във вуз и БАН. ВОН ще изнесе проблемите на учените ни пред колегите си от Европа на среща в Любляна в началото на април.

КНСБ иска ограничения за преподавателите във ВУЗ
в. Сега
27-03-2008
КНСБ иска ограничения за преподавателите във ВУЗ
Преподавателите във висшите училища да водят лекции минимум 360 - 400 часа годишно, а максималната заетост да е около 600-700 часа. Подобен регламент да бъде записан в нова наредба на социалното министерство предложиха вчера от Синдиката за висше образование и наука към КНСБ. По този начин ще се въведе общ регламент и няма да има разлики в заплащането, обясниха оттам. Лидерът на синдиката доц. Лиляна Вълчева припомни, че в момента нормите за преподавателска заетост са различни за отделните висши училища и са регламентирани в правилниците им. В някои вузове натовареността може да е 120 часа годишно, а в други - 200. Има преподаватели обаче, които отчитат 4000 часа годишна заетост, което прави по 15 лекции на ден. Рекордьорът бе лектор от Бургаския свободен университет, който работел на 7 места.
В закона за висшето образование да се запише и изискване, че преподавателите трябва да имат 6-часово присъствие на ден във висшето училище, предлагат синдикатите. Целта е да се ограничи явлението "летящи професори". В същото време обаче идеята може да срещне съпротивата на академичната общност, тъй като противоречи на творческата свобода, обясниха от профсъюза. От есента агенцията по оценяване и акредитация трябва да започне проверки на трудовите договори на лекторите. Тогава влиза в сила забраната един преподавател да работи на повече от 2 трудови договора.
Според профсъюза трябва да се промени методиката за издръжка на 1 студент и в нея да се предвидят средства за прослуженото време на преподавателите, за ръководните длъжности във висшите училища и за възнагражденията за докторските степени. Синдикатите настояват да участват в разпределението на собствените приходи, тъй като в момента само два университета - УНСС и Минно-геоложкият, използват това перо за увеличение на заплатите.

ДОХОДИ
Националната спортна академия води по заплащане сред висшите училища у нас, показват данни на синдикатите. Там средното брутно възнаграждение е 1127 лв. В челната тройка по заплати са Икономическият университет във Варна - 1069 лв., и УНСС - 986 лв., който отделя за заплати половината от собствените си приходи. По данни на синдикатите с най-ниски възнаграждения са БАН - 528 лв., УАСГ - 492 лв., и Бургаският университет "Проф. Асен Златаров" - с 525 лв. Очаква се възнагражденията в академията да се повишат от 1 юли с 15%, а във вузовете - с 10%.


Edited by - moderator on 03/28/2008 11:18:11
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/28/2008 :  13:29:35  Show Profile  Reply with Quote
Харвард назначи нов мениджър на инвестиционния си фонд от $35 млрд.
от Дневник
28.03.2008 г.

Харвард избра нов директор на "Харвард мениджмънт", инвестиционната компания, която управлява даренията на института, предаде "Блумбърг". Джейн Мендило ще оглави инвестиционната компания от 1 юли и ще е отговорна за най-големия в света университетски фонд от дарения- 34.9 млрд. долара.

Мендило е главен инвестиционен директор на фонда от 2002 г. насам. Тя ще замени на новата позиция досегашния директор Робърт Каплан. Каплан пък беше временен заместник на Мохамед Ел-Ериан, който миналата година напусна "Харвард мениджмънт".

"Джейн Мендило има отлични инвестиционни постижения като мениджър на университетски фонд от дарения", каза директорът на хазната на Харвард Джеймс Ротенберг. Инвестициите й са пример за компетентност, тя се отличава с интелект и високи стандарти, а и е добър организатор и лидер, коментира Ротенберг.

Мисията на "Харвард мениджмънт" е да увеличава активите на университета, събирани в продължение на 369 години благодарение на филантропията на множество дарители.

Компанията наема над 200 служители в главния си офис в Бостън.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/12/2008 :  12:06:16  Show Profile  Reply with Quote
Фондовете на ЕС предоставят 400 млн. евро за българското образование
дата : 12 април 2008 г. 12:18 ч.
www.news.bg

МОН е междинно звено по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Структурните фондове на ЕС предоставят възможност на българското образование да ползва допълнителен ресурс от над 400 милиона евро за период от 7 години.
Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той откри семинар на тема "Усвояване на структурните фондове в образованието".
Министър Вълчев каза още, че МОН е междинно звено по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
Два от приоритетите на програмата са посветени изцяло на образованието и отговарят напълно на политиката на министерството.
Те са осигуряване на по-високо качество на образованието и по-добър достъп до образование.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/21/2008 :  21:54:56  Show Profile  Reply with Quote
КНСБ: Най-високи са заплатите в УНСС, най-бедно живеят академиците
в. Струма, Благоевград
19-07-2008
Синдикатът Висше образование и наука към КНСБ настоя в петък Сметната палата и Държавната финансова инспекция към Министерството на финансите да проверят как се договарят работните заплати в Техническия университет в София, в Икономическия университет във Варна и в Националната спортна академия.
В тези висши училища заплатите на ръководствата са високи, а на младите преподаватели - много ниски, заяви председателят на синдиката Лиляна Вълчева. Тя обясни, че в трита вуза или няма национално представени синдикати, или, ако има, те не се признават от ръководството за социални партньори. Според данни на синдикалната организация, изнесени от Вълчева, в момента заплатата на ректора на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов е 1104 лева, а има предложение да бъде повишена на 3300 лева. В същото време асистентите получавали 433 лева, а главните асистенти - 466 лева.
Вълчева обясни, че в момента заплатите на ректорите се одобряват от Академичните съвети на университетите и настоя те да се определят в колективните трудови договори. На първо място в класацията на синдиката по работни заплати е УНСС. Там заплата на преподавателите за полугодието е била 1351 лева, а за непреподавателския персонал възнаграждението е 680 лева. УНСС е университетът с най-високи работни заплати и с най-добро управление, в него колективните трудови договори се подписват регулярно, посочи Вълчева.
На второ място по работни заплати е Националната художествена академия, в която преподавателите получават 1165 лева, а останалият персонал - 457 лева.
Пловдивският университет Паисий Хилендарски е на трето място. В него средната работна заплата за полугодието на тази година е 928 лева. Най-ниски са заплатите в БАН, където средната заплата на учените -е 698 лева, съобщиха от синдиката.
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05