http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/20/2007 :  11:25:49  Show Profile  Reply with Quote
Заради стачка на учители:
800 отличници напук
Даскали от Френската гимназия скочиха за заплати, пишат 6 на всички ученици

Теодора Йолчева
в.Стандарт, 20.06.2007г.

Шестица, но не от тотото, а в дипломата улучиха над 800 ученици от Френската гимназия. Всички те ще завършат годината с отлична оценка.
Шестиците напук ще напишат даскалите от елитното школо "Алфонс дьо Ламартин", които скочиха на протест заради ниските заплати. Няма да се махаме от час, няма и да лишаваме децата от дипломи. Тъкмо обратното - ще пишем шестици по всички предмети, за да покажем как се обезцени учителски труд, обясниха преподаватели от престижното школо. Даскалите ще изпитват и ще пишат реалните оценки на учениците, но само в бележниците. Тийнейджърите ще получат бележка според знанията си и за края на втория срок. Но годишната им оценка в дипломата ще бъде еднаква за всички - 6.
От "промоцията" ще се възползват само учениците от IХ, Х и ХI клас. Причината е, че "зайците" взеха свидетелствата си на 15 юни, а днес абитуриентите ще получат дипломите си. Във всеки един от трите облагодетелствани випуска има по седем паралелки, в които учат по средно 27 деца, обясни шефката на школото г-жа Малинска. Това означава, че близо 800 тийнейджъри ще завършат с отличие и ще имат право на стипендия. Правим го, за да дадат пари поне на децата, след като не искат да ни дават на нас, категорични са от учителския колектив на елитното школо. Френската гимназия е мишена №1 и за малката дъщеря на образователния министър Даниел Вълчев - Калина. Девойката се яви вчера на препитването по български език и литература. Калина бе избрала да отиде на изпит в столичното 119-о училище, където учеше и досега. Младата г-ца Вълчева пристигна усмихната в школото заедно с майка си. Тя е много силна ученичка и със сигурност ще я приемат, където иска, стискаха палци преподавателите на Калина. Френската гимназия тази година завърши и първородната дъщеря на министър Вълчев - Силвана. Тя днес ще вземе отлична диплома от елитното школо. През лятото Силвана ще се готви за изпитите по биология и химия, тъй като е решила да учи висше в областта на биотехнологиите, сподели преди време самият Даниел Вълчев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/03/2007 :  16:43:36  Show Profile  Reply with Quote
Ню Йорк Таймс”: Висшето образование в България – алкохол и дискотеки
в. Вяра, Дупница
02-07-2007


Стимулиран от присъединяването на България към Европейския съюз тази година, нощният живот в столицата София процъфтява. Това пише вестник "Ню Йорк Таймс" в свой репортаж, посветен на столицата.
И това се вижда най-добре в Студентски град, където евтините наеми, не особено строгите правила и младите хора означават, че клубове и барове се отварят навсякъде. В най-южната част на столицата, където постоянно се строят нови и нови офиси и жилищни сгради, Студентски град продължава да изглежда безжизнено вкопан в земята със скелета си от времето на Студената война, пише авторитетното издание.
В академичната територия с шест университета, изградени през 60-те и 70-те години на миналия век, тук могат да се видят покрити с графити рушащи се блокове, обрасли с трева ръждясали огради и разпадащи се съветски автомобили край изпотрошените тротоари. Леко освежаващата гледка на знамето на ЕС трудно може да разсее впечатлението за мрачна пустош. И така до залез слънце. Вечер голяма част от 25-те хиляди студенти в района (включително специалисти инженери и икономисти от Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство) поемат към над 30-те бара и дискотеки.
Често те са скрити в обикновено общежитие и за тях можеш да научиш само от познати. Ресторанти също не липсват. "Това е като курорт, който се състои от клубове", казва Венцислав Дудоленски, кмет на района. "Българите обичат да излизат всяка вечер", обяснява той.
Някои от най-популярните заведения са струпани около блоковете 13, 14 и 15. Феновете на чалгата - вид балканизирано диско - посочва изданието, - се стичат в "Авеню" - заведение, където приятели танцуват на групи, вдигнали ръце и поклащащи ханшове.
Почитателите на рока пък се отправят към "Строежа" (до блок 23). Тълпата идва да пие бира "Загорка" за 1,50 лева и да слуша рок. За жива музика младежите предпочитат "Маската", клуб в приземен етаж на студентско общежитие. В единия ъгъл се виждат портрети на бивши комунистически лидери в България. В центъра обаче е сцената, на която свирят на живо рокбанди през уикендите. Вече има и няколко прилични ресторанта като "Боримечката". Този начин на живот не се свързва особено със следването.
"Към 80 процента от студентите влизат в университета, за да пият", казва 21-годишният студент от Софийския университет Александър Сираков. "Забавно е, но е трудно да научиш нещо, когато всяка сутрин се будиш с махмурлук", добавя той пред “Ню Йорк Таймс“.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/19/2007 :  11:33:02  Show Profile  Reply with Quote
Кандидат-студенти харчат 1 млн. лева за изпити

в. Вяра, Дупница
17-07-2007


Близо 10 хил. кандидат-студенти бяха изпитани само за една седмица в Югозападния университет. Всички те са си платили по 16 лева за първия и по 14 лева за всеки следващ изпит. Общата сума, събрана от тези такси, е около 500 хил. лева. Всички мераклии за висше обаче плащат още 6 лева за справочник, 4 лева за комплект документи и 5 лева за обработката им. Това прави още половин милион лева. Изпитната кампания носи и солидни печалби на опустелия през лятото Благоевград. 7600-те кандидат-студенти и техните роднини са похарчили общо най-малко още 1 милион лева. Проверките за вход във ВУЗ обаче се поставят под въпрос за идните години. Все повече се говори, че изпитите ще бъдат заменени от задължителната матура за дванадесетокласниците от догодина, възможно е и да се проверяват знанията само по определени дисциплини.
Лесни тестове се паднаха на кандидат-студентите вчера по физика и биология. С изпитите се кандидатства за специалностите кинезитерапия, опазване на околната среда, както и за профилите в Природоматематическия факултет и Техническия колеж. Проверката по биология се засече с тази в Софийския университет, а това е причина за по-малко записали се. Теста по биология решаваха 267 младежи и девойки, вариантът съдържаше 30 въпроса. Всички възможности бяха с приблизително еднаква трудност, въпреки това кандидатите споделиха, че задачите са лесни. 170 се явиха на тест по физика. Кампанията приключва днес с втория кръг по рисуване – изпълнение на цветна задача. В началото на септември са изпитите по актьорско майсторство.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/23/2007 :  22:09:44  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев: До края на годината ще бъдат осигурени по-високи стипендии за докторантите

Фокус Нюз
23-07-2007


При посещението си в Института по електроника “Акад. Емил Джаков “ към БАН министърът на образованието и науката Даниел Вълчев обеща, че до края на годината ще бъдат осигурени по-високи стипендии за докторантите, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Финансирането ще бъде по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, по която Министерството на образованието е междинно звено.
По време на 13-то си поред посещение на Научен институт на Българската Академия на науките, министърът Вълчев посети научните лаборатории на института. Той заяви, че ще бъдат осигурени още 1 млн. лв. за финансиране на “Фонд научни изследвания”.
Даниел Вълчев разговаря с млади учени, които му връчиха протестна подписка с искане за по-високи заплати и повече инвестиции в научни изследвания.
Учените бяха категорични, че са обречени на глад и при тези условия, които предлага българската страна, няма да има в скоро време кой да се занимава с наука. Според тях е необходимо да има приоритетно финансиране на науката и посочиха за пример Румъния, която е получила финансиране от структурните фондове в размер на близо 1 милиард евро. Даниел Вълчев посочи, че за съжаление България не е заложила на приоритетно финансиране за научни изследвания, а парите са определени за развитие на конкурентноспособност на малките и средни предприятия.Просветният министър уточни, че споразумението на България с Европейския съюз изисква осигуряване на 1 % финансиране на науката от бюджета на държавата, а останалите 2 % трябва да дойдат от средите на бизнеса. Той бе категоричен, че в близките 5 години не очаква финансиране от страна на бизнеса в научни изследвания и наука. Вълчев посочи, че поради естеството на бизнеса у нас, предимно малки и средни предприятия не може да се очаква финансиране на науката като цяло, тъй като такова финансиране е характерно за големите трансгранични корпорации, които влагат големи суми в развитието на науката. Ето защо научните среди трябва да докажат своята конкурентноспособност, а до тогава държавата ще е основен източник за финансиране на науката.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/25/2007 :  14:42:56  Show Profile  Reply with Quote
МОН ще премахва уравнивиловката при финансирането на науката

в. Дневник
24-07-2007

На Кръгла маса за развитието на науката през септември ще стане ясно кои ще бъдат приоритетните области в българската наука. Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев при посещението си в Института по електроника на БАН.

На излизане от института министърът беше обграден от голяма група протестиращи млади учени с плакати в ръце. Те го върнаха обратно в сградата и дискутираха повече от два часа проблемите на българската наука.

Пред тях министърът обясни, че е постигнат политически консенсус и вероятно от следващата година бюджетът за наука ще се увеличи от 0.4% на 0.5%, което прави около 60 млн. лв. допълнително. Вълчев обясни, че има няколко начина парите да бъдат разпределени - да се дадат на БАН и академията да ги разпредели, да се вкарат във фонд "Научни изследвания" и учените да се конкурират за тях с проекти или да се определи кои ще са приоритетните области, в които да се инвестират средствата.

Министърът посочи още, че трябва да има не повече от 5-6 приоритетни направления за развитието на науката, а не 30 както е в момента. По думите му не е задължително всички пари да бъдат наливани в БАН, а може да се направят научни центрове, където да се инвестират парите и да работят най-добрите учени.

В министерството се обмисля вариантът да се увеличи финансирането на студенти и учени в природните науки и да се свие финансирането за социалните и хуманитарните, каза още Вълчев.

Министърът коментира още, че Европейският съюз вероятно ще промени политиката си и няма да налива пари за наука в почти всички университети, а ще последва примера на САЩ, където научните изследвания са концентрирани в малка част от висшите училища.

Според протестиращите учени от Института по електроника към БАН обещаните за следващата година 50 млн. ще стигнат само за едно направление. Те поискаха да се реформира държавната администрация и да се съкрати драстично чиновническият апарат. По думите им заплатите на чиновниците са два-три пъти по-високи от заплащането на учените, което не е нормално. Също така учените поискаха да се отделят повече пари за финансиране на науката от бюджетния излишък, на което министърът отговори, че е невъзможно, тъй като предназначението му е друго.

Според един от присъстващите на разговора млади учени управляващите умишлено тъпчат науката и образованието, тъй като прост и глупав народ се управлява по-лесно.

В заключение Вълчев обясни, че научните институти и държавните университети трябва да се преструктурират преди да продължат да искат повече пари. Според министъра в много от тях административният апарат е изкуствено раздут.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/02/2007 :  18:14:22  Show Profile  Reply with Quote
Матурите - вход за вуз

в. Дума
02-08-2007

Тази година е сигурно, че ще останат незаети места при приема във висшите училища, след като МС отпусна 10 000 бройки повече, заяви вчера просветният министър Даниел Вълчев. Това според него поставя въпроса дали да останат приемните изпити или в първи курс да се постъпва с резултатите от задължителните държавни матури, които идното лято ще се проведат за пръв път.
Успешното въвеждане на държавните зрелостни изпити ще е задача номер едно за МОН, твърди министърът. Просветното ведомство е на път да завърши три от специалните програми за училищата тази година. За укрепването на спортните съоръжения за учениците са дадени 15 млн. лв. и с част от тях 45 училища ще направят спортни площадки с изкуствена трева. Униформи с отличителни знаци въвеждат 106 училища в страната за общо 1,5 млн. лв., според Вълчев догодина желаещите за такова нововъведение трябва да станат повече. В 46 общини пък ще бъдат купени над 100 автобуса, за да се превозват децата от селищата със закрити училища до средищните центрове. От тази дейност обаче са останали неусвоени около 17 млн. лв., които МОН пази за резерв, ако МФ продължи да дава само 90 % от субсидиите в бюджетната сфера.
Макрорамката за бюджет 2008 още не е ясна, но Вълчев се е договорил с колегата си Орешарски идната година за фонд "научни изследвания" в МОН да се дадат 60 млн. лв. вместо сегашните 15 млн. лева. Вероятно през септември ще бъдат разпределени 13,1 млн. лв., предназначени за диференцирано заплащане на учителите, след като в близко време МС утвърди наредбата за това. Увеличение на самите заплати обаче може да има едва от януари, е категоричен Вълчев. С преговори пък можело да се избегне стачката, която просветният сектор подготвя от 15 септември. Традиционният първи учебен ден се пада в събота, но пък 15 септември е обявен от МС за работен, поради което занятията ще започнат в този ден. До седмица пък ще са ясни трите нови учебника по всеки предмет за VI клас, които учителите в страната трябва да посочат.
До момента в кампанията за гимназиите след VII клас общо 83 паралелки не са успели да наберат деца и се закриват, съобщи министърът. В гимназиите ще има 676 профилирани и 265 професионални паралелки. МОН обмисля идеята занятията по физкултура да се изместят така, че ако децата са сутрешна смяна, часовете по спорт да са следобед и обратно.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/02/2007 :  18:16:40  Show Profile  Reply with Quote
НБУ купи център за електронно обучение

в. Дневник
02-08-2007

Нов български университет купи на търг с явно наддаване центъра за електронно обучение "ЦИТАС" ЕООД, съобщиха от Агенцията за приватизация. Сделката е за 1.8 млн. лв. Предметът на дейност на ЦИТАС е информационно-технически обслужване, сервизни и консултантски услуги, търговия с изчислителна и офис техника, издателска дейност, мотивационно обучение и др. Началната тръжна цена беше 1.7 млн. лв. Предстои сделката да бъде одобрена от надзорния съвет на Агенцията за приватизация.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/04/2007 :  11:49:53  Show Profile  Reply with Quote
Млади учени излязоха на протестно шествие в защита на науката
Учени: Поради държавната "скръндзавина" науката ще изчезне, технологии даже за чекрък няма да има

www.actualno.bg
04.09.2007г.

Поради държавната "скръндзавина" науката ще изчезне, технологии даже за чекрък няма да има, а апатията, невежеството и равнодушието ще продължат да висят на врата на народа като примка.

С тези думи младите учени от БАН протестираха пред Паметника на Св. Климент Охридски срещу оскъдните средства за българската наука.

Те се помолиха за душите на депутатите, като отправиха следната молитва: "Господи, дай им мъдрост, сърце и разум да мислят за бъдещето и за народа си. Нека променим тези хора, надяваме се на чудо".

С тези думи около 300 млади учени и техни по-възрастни колеги три пъти обиколиха сградата на НС, като се спираха на всеки ъгъл с надеждата, че ще бъдат чути.

Докторантът от Историческия факултет на Софийския университет Димитър Атанасов, който беше надянал символична примка на врата си с надпис: "Равнодушие", заяви, че основната цел на протеста е промяна на приоритетите в държавата и фундаментална промяна на мениджмънта в науката.

"Българската наука няма да бъде обесена, въпреки всичко тя винаги е съществувала", заяви Димитър Атанасов.

В отворено писмо младите учени настояват за радикална промяна в държавната политика и издигане на образованието и науката като главен приоритет в развитието на страната.

Това включва изпълнение на договорените ангажименти за наука; държавна политика, стимулираща финансирането на научни изследвания от бизнеса и други добре познати решения и действия, приложени от държавите-членки на ЕС.

В писмото се настоява правителството да изпълни ангажиментите, поети по Лисабонската конвенция, за поетапно увеличаване на финансирането на научните изследвания с до 3% от БВП през 2010 г.

Младите учени искат още от началото на 2008 г. съотношението между заплащането на труда в сферата на науката и висшето образование и това в сферата на държавната администрация да се приведе в съответствие с аналогичните съотношения в страните членки на ЕС.

Учени излязоха на протест
Искат 3% от БВП за научни изследвания

www.vsekiden.com
04-09-2007



За радикална промяна в държавната политика и за издигане на образованието и науката като неин главен приоритет настояха млади учени днес. Те излязоха на протест пред парламента. Учените от БАН три пъти обикоилха сградата на Народното събрание. На всеки неин ъгъл те изричаха "Молитва за депутатина", която гласеше "Боже, дай на депутатите сърце и разум, и мъдрост да мислят за бъдещото и за
народа си". Младите хора носеха на вратовете си примки с надписи "Невежество","Апатия" и "Бездуховност". Те оставиха свои научни статии от водещи списания пред Паметника на Цар Освободител.

Отворено писмо с исканията си ще внесат учените в парламента. То ще бъде изпратено и до президента, премиера, министъра на образованието и науката и до народните представители. В документа се настоява Министерският съвет да изпълни ангажиментите по Лисабонската стратегия за поетапно финансиране на научните
изследвания с 3 на сто от БВП до 2010 година. Протестът беше организиран от Движението на младите учени в България и университетите "2Х и 3Х" и от Гражданското движение за защита на науката и образованието.

Edited by - moderator on 09/04/2007 11:52:13
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/07/2007 :  16:18:17  Show Profile  Reply with Quote
Копирам извадка от постинг на проф. Димо Узунов във форума на проф. Лазаров, която напълни душата ми с тъга. Толкова ли е безнадеждно професоре?

"Лично аз не мога да продължавам да работя и живея без да се разболея с тази си заплата. И да спечеля нови проекти от 7-мата програма и/или НФ, това няма да я промени. Тези ми евентуални активности ще оставят мен и децата ми гладни, болни, недоучени и аз не мога да платя тази цена, затова ще концентрирам усилията си в спечелване на хляб и образование за децата ми, а не за проекти, които в моя личен и професионален живот ще даведат само до беди, мизерия, болести, както до сега."


Мнения по поставения от проф. Узунов въпрос са добре дошли!

Edited by - moderator on 09/07/2007 17:33:44
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 09/08/2007 :  12:17:00  Show Profile  Reply with Quote
Напълно споделям мнението на проф. Узунов. Както е известно гляма част от партийната номенклатура в университетите и научните институти се осигури по живково време с по два-три апартамента. Други "учени" като сътрудници на службите на ДС си докарваха доходи, многократно надвишаващи официалните им заплати. Днес повечето от гореспоменатите кадри си осигуряват странични доходи по няколко канала, само не и чрез изпълняване на задълженията си на работните си места (в университетите и научните институти). Ето защо и няма протести срещу унизително мизерното заплащане на интелектуалния труд, което на практика е геноцид срещу обикновените (нормалните) учени. За излизане от ситуацията предлагам:
1. Незабавно да се извадят досиетата на всички хабилитирани лица в България и да се лустрират от всякакви ръководни постове кадрите на бившата ДС.
2. Да се извърши атестиране на всички учени в университетите и научните институти като се привлекат срещу заплащане (може и от Европейски фондове) международни комисии. Негодните кадри да се уволнят или да се пенсионират предсрочно.

След тези мерки съм сигурен, че численият състав на сегашната научна сган (моля да ме извинят малцината свестни учени) ще намалее драстично, ще останат наистина работещите в областта на науката и ще има достатъчно пари за нормални европейски заплати.

Edited by - Democrat on 09/08/2007 12:19:32
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2007 :  13:52:09  Show Profile  Reply with Quote
Синдикатът на научните работници също иска увеличениe на заплатите
www.news.bg
10.09.2007 г.
Синдикатът на висшето образование и науката към КНСБ ще организира протест на 1 ноември, ако няма диалог с министерството.

Синдикатът настоява за увеличение на началните заплати с 25% от 1 октомври за всички работещи във висшите учебни заведение и в БАН, а също да се увеличи издръжката за обучението на един студент като базовият норматив за следващата година да не е по-малък от 1484 лв.

Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/10/2007 :  14:21:24  Show Profile  Reply with Quote
Нищо чудно. Дайте пари на другарите от академичната общност и повече за нищо не ги търсете!
Доц. Лиляна Вълчева не беше ли тази, която искаше да изгони доц. дтн Димитър Николов от срещата за закона за научните степени и научните звания, както и мен ме изгониха от среща по същата тема с доц. Даниел Вълчев и въздесъщия доц.(проф.) Евгений Дайнов?
Всички тези са издънки на статуквото и от тях реформа не трябва да чакаме, освен за зло.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2007 :  14:37:41  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев се среща утре и с учените
По-рано днес министър Даниел Вълчев се срещна с представители на учителските синдикати
www.actualno.com
10.09.2007 г.

Утре, 11 септември, в 11 часа министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще се срещне с представители на младите учени на БАН, съобщиха от МОН.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на КНСБ Желязко Христов обяви, че ако не се изпълнят исканията на синдикатите във ВУЗ и БАН ще има национален протест на 1 ноември - Деня на будителите.

Техните искания са за 25% увеличение на заплатите от 1 октомври т.г. Учителските синдикати пък поискаха поетапно увеличение на заплатите, като в края на следващата година то да е 100% върху сегашните заплати в образованието и 5% от БВП.

По-рано днес министър Даниел Вълчев се срещна с представители на учителските синдикати. След срещата той обяви, че преговорите с учителите ще продължат.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева обаче съобщи, че учителска стачка ще има - едночасова на 15 септември, след което от 24 септември започва ефективна стачка.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/10/2007 :  14:43:58  Show Profile  Reply with Quote
Да ме извинява г-н Министъра,
но така широко прокламираните "млади учени" все повече ми заприличват на новата комсомолска върхушка близка до и съответно кукловодена лично от председателя на БАН акад.Юхновски. Статията във в-к Политика "Шок и ужас в БАН" подсказва това. А то личи и от широкото огласяване на проявите на така наречените "млади учени" - комсомолци, каквото оглясяване други далеч по-важни прояви за реформата в науката не намират. Медиите са умишлено слепи и глухи за тях.
Т.е. Юхновски вместо да отговори на 6-те въпроса на министъра за реформата в БАН, той му праща тия да плачат за пари. Старата песен на нов глас.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/12/2007 :  11:56:55  Show Profile  Reply with Quote
И университетите започват стачка

в. Дневник
11-09-2007

На съвместна пресконференция синдикалните организации от няколко държавни университета и БАН заявиха, че също ще започнат стачка на 1 октомври. Причината е проваленият диалог с министерството на образованието и правителството за финансирането на висшето образование и науката. Профсъюзните лидери посочиха, че просветното министерство ги игнорирало и им е отказало покана за преговори.
Синдикатите разкритикуваха остро министъра на образованието Даниел Вълчев, че все още няма готови стратегии за развитието на науката и висшето образование. Те настояха да се увеличат разходите за висше образование и наука и посочиха, че през последните три години БВП е нараснал с 35%, но разходите за наука не са мръднали. По данни на НСИ за последните шест години ръстът на БВП е малко над 20%.
Според доц. Лиляна Вълчева от КНСБ държавните висши училища не трябва да са изцяло зависими от министъра на образованието, който определя годишна издръжка за студентите и парите за университетите, защото често това става чрез лобиране и връзки.
Синдикалните лидери настояха и за реална автономия на висшето образование и поискаха да има отделно министерство за висшето образование и науката. Според тях не е правилно средната заплата в министерството на образованието да бъде 720 лв., докато средната професорска е 540 лв., а в БАН - 430 лв.
Вероятността за стачка в университетите е по-малка. Причината е, че сред университетските среди често се среща и мнението, че преди да получат повече пари, университетите и БАН трябва да се реформират.
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05