http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/08/2007 :  11:02:04  Show Profile  Reply with Quote
Из интервю в www.express.bg

Проф. Драгомир Драганов: Този път са длъжни да си кажат всичко!
Милена Бояджиева 8 Май 2007 | 11:08


...

Има ли обществото ресурс да провокира предсрочни избори?

Не. Единственото нещо, за което апелирам, е на 11 май да подкрепите протеста на университетските даскали. Защо протестираме ли? Може ли един магистър, който завършва с тройка, да излезе на трудовия пазар без нито ден трудов стаж, но с претенцията за 800 лв. заплата, докато аз, неговият професор, получавам 480 лв.? Може ли аз да си чакам студентите като проститутка на магистралата, дали ще спре някой, да ме уважи, а той да си гледа бизнеса? А аз да си стоя с тези пари? Нормална държава ли е това? Румен Овчаров е много прав, като казва, че държавата е в разпад.
Не съм съгласен с другото, което казва, че би си подал оставката, за да допринесе за реформата в съдебната система. Абе, чичо, нерде Ямбол, нерде Стамбул! Ти си в изпълнителната власт, а третата, съдебната власт, е независима. Явно е правил нещо друго през последните 17 години, не е учил демокрация!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/08/2007 :  13:46:57  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Из интервю в www.express.bg: Проф. Драгомир Драганов:...Може ли аз да си чакам студентите като проститутка на магистралата...
Може - когато наистина си такава!

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 05/08/2007 14:28:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/09/2007 :  16:04:22  Show Profile  Reply with Quote
Шест бона, за да станеш зъболекар
Софийският университет с най-ниски такси
Теодора Йолчева
в.Стандарт, 09.05.2007

СОФИЯ. Най-много пари ще струва дипломата за зъболекар през новата учебна година. Бъдещите стоматолози ще плащат 1000 лв. такса на година, съобщи пред "Стандарт" ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров. Таксата за зъболекар ще е около 100-200 лв. по-висока от тази за специалностите "медицина" и "фармация".
Стоматолозите ще плащат повече, защото тяхното обучение е най-скъпо, поясни ректорът. Новите такси обаче ще важат само за първокурсниците.
Студентите по-горен курс ще продължат да заплащат досегашната такса от 355 лв. годишно.
Предложения за такса от 400 лв. на година ще внесат Техническият и Химико-технологичният и металургичен университет (ХТМУ) в София. Таксите ни няма да са много високи, за да можем да бъдем конкуренция на хуманитарните и икономически ВУЗ-ове, обясни доц. Санчи Ненкова от ХТМУ.
Най-голямото висше училище у нас - Софийския университет, няма да повишава семестриалните такси, обясни зам.-ректорът Димитър Гюров. Студентите на Алма матер ще продължат да заплащат около 260 лв. за висшето. Ще поискаме увеличение на таксите за полагане на кандидатстудентски изпити обаче, поясни Гюров. От ВУЗ-а искат един изпит да струва 20 лв., вместо досегашните 15.

Edited by - moderator on 05/09/2007 16:04:57
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/11/2007 :  15:29:08  Show Profile  Reply with Quote
Вълчев не се отказва от високите такси за ВУЗ
в. Сега
11-05-2007

Министерството на образованието отново ще предложи пълна либерализация на таксите за държавните висши училища, въпреки че парламентът вече отхвърли тази идея. Това стана ясно вчера при дебатите на второ четене в парламента по промените в сегашния закон за висшето образование. Министър Даниел Вълчев съобщи, че в проекта на нов закон отново ще предложи вузовете сами да определят таксите и приема. "Аз лично подкрепям идеята за либерализация и считам, че е добре отново да я поставим в бъдещия нов закон за висшето образование, който, надявам се, ще внесем до края на годината", обясни Даниел Вълчев.
"Нека министърът да внесе новия закон за висшето образование и тогава ще коментираме. Но аз не съм оптимист, че идеята за либерализация на таксите ще бъде приета. БСП има принципна позиция против отпадането на ограничението на таксите до 30% от издръжката на студентите", коментира левият депутат Пламен Славов. Той призова образователното министерство първо да внесе стратегията за висшето образование и закона за средното образование, който трябва да е готов до юни. Едва след това можело да се говори и за нов закон за висшето образование.
Първоначалното предложение на министъра беше академичните ръководства, а не правителството да определят таксите и броя на първокурсниците. Освен това щеше да отпадне и сегашното ограничение размерът на таксите да не надхвърля 30% от нормативно определената издръжка. Това би отвързало ръцете на вузовете да повишат многократно сумите за обучение. Депутатите от БСП обаче се възпротивиха на либерализацията и в окончателния вариант на поправките остана сегашното положение - таксите и приемът се определят от правителството по предложение на академичните ръководства. Остава и ограничението сумите да са до 30% от издръжката. Законът ще бъде гласуван на второ четене днес, изненади не се очакват.

СПОР
Създаването на съвет на настоятелите в държавните висши училища беше единственият текст, по който вчера имаше спорове. Според депутата от БНС Мирослав Мурджов това ще ограничи автономията на университетите, защото ще даде възможност на настоятелите да се месят в стопанската дейност и в преподаването. "Нищо страшно няма външни хора да влязат в един съвещателен орган като гарант и връзка с обществото, още повече че 80% от финансирането идва от държавата. Автономията се разбира малко странно - университетите имат пълна автономия да правят каквото искат, но държавата трябва да плаща за това", отговори Даниел Вълчев.
Go to Top of Page

diu

Bulgaria
26 Posts

Posted - 05/11/2007 :  15:47:48  Show Profile  Visit diu's Homepage  Send diu an AOL message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by moderator

Вълчев не се отказва от високите такси за ВУЗ
в. Сега
11-05-2007

не ``малко странно``, а много странно разбира Ганьо автономията. Първо спонсорът има право 100 % да следи всеки ден за това защо и как се харчат парите му. Второ, същият има право да задава параметрите на качеството на изходният академичен продукт: бакалавър, магистър, доктор или ``чукундур.``

Накрая идва АКАДЕМИЧНАТА АВНОНОМИЯ, която значи ни повече, ни по-малко от следното: ``не се бъркайте и месете на майстора как ще си свърши зададената работа по изискуемото качество на парите, на които се е съгласил. Ако не може - смяна с други проф.``

ТОВА Е ГОЛЯМА СВОБОДА, но е толкова. НИЩО ПОВЕЧЕ ! Само безумец, лентяй и негодник може да иска друга автономия.

Анадъм ? Евала !

Димо И. Узунов,
www.issp.bas.bg (Depts, Collective Phenomena, etc.).


Edited by - diu on 05/11/2007 15:54:52
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/14/2007 :  14:36:11  Show Profile  Reply with Quote
Най-много се покачват цените в здравеопазването и образованието
news.bg
14.05.2007г.

Хармонизираната годишна инфлация у нас през април 2007 г. (спрямо април 2006 г.) се запазва на своето мартенско равнище от 4.4%, съобщиха от НСИ, информира Money.bg.
На месечна база, хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) през април, изчислен съгласно методологията на Евростат, се е покачил леко до нивото от 0.5 на сто.

От началото на годината хармонизираната инфлация пък достига 2.6%.

Най-голямо покачване в цените, изчислено съгласно методологията на Евростат, се забелязва в ресторантьорските и хотелски услуги, както и в сферата на здравеопазването и образованието.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/22/2007 :  12:38:57  Show Profile  Reply with Quote
Първанов: Изискват се бързи решения за увеличаване на средствата за наука
www.actualno.com
22.05.2007г.
Първанов посочи, че има достатъчно излишък на фона, на който скромните претенции на научната общност са изпълними.

"Отговорното държавно поведение изисква бързи, смели и енергични решения за увеличаването на средствата за науката още в рамките на тазгодишния бюджет".

Това заяви президентът Георги Първанов по време на честването на 24 май - Ден на българската просвета и култура, в БАН, предава агенция Фокус.

Президентът Първанов посочи, че ще направи спешни консултации с министър-председателя Сергей Станишев, министъра на финансите Пламен Орешарски, министъра на образованието и науката Даниел Вълчев и представители на други отговорни институции, за да се търси решение по този въпрос.

Държавният глава посочи, че има достатъчно излишък на фона, на който скромните претенции на научната общност са изпълними.

Първанов отбеляза, че споделя тревогата за бъдещото поколение български изследователи. Той посочи, че си дава сметка, че намалява интереса към науката и условията, които предлага бизнесът са по-конкурентни.

Първанов посочи още, че не са достатъчно заплатени българските учени, няма и достатъчно модерна материална база, с която да осъществяват дейността си.

Държавният глава заяви, че българската наука има своето добро бъдеще, защото другата алтернатива е България да остане в периферията на Европа.

Президентът коментира още, че нито един от участниците в избори за Европейски парламент не е поставил въпросите за развитието на българската наука в контекста на европейското ни членство.

Първанов посочи, че БАН има своето достойно място в класацията на водещите научни институции в Европа.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/23/2007 :  15:13:06  Show Profile  Reply with Quote
Българската наука се оказа най-ефективната в света
Ванина Стоянова
в.Сега
23.05.2007г.
България е на първо място по евтина и в същото време качествена научна продукция в света. На следващо място по заделяни пари е науката в Словакия, следвана от Естония, Латвия и Румъния. Откритието направили румънски изследователи, съобщи председателят на БАН акад. Иван Юхновски на тържествено събрание по случай 24 май, на което присъства и президентът Георги Първанов. Това значи, че нашата наука най-ефективна - произвежда призната качествена продукция, но е екстремално недофинансирана, поясни Юхновски. Той припомни, че държавното финансиране е твърде ниско - 0.4% от БВП, и се изплаща на 90%, подчерта председателят на БАН.
Георги Първанов определи като основателно искането на учените правителството да увеличава разходите за наука с 0.15% годишно. Президентът съобщи, че ще започне спешни консултации с премиера и с министрите на финансите и на образованието, за да се намерят възможните решения за увеличаване на средствата за наука. БАН да поеме основната роля при организирането на проект за съхраняването на националната ни идентичност, както и да има по-активна роля по темата за енергийната сигурност, иска Първанов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/24/2007 :  12:55:10  Show Profile  Reply with Quote
Притеснен съм за страна, в която ватманът взима повече от ректора
Николай Божков
www.news.bg
24.05.2007 г.
Когато ватманът взема повече от ректора на Софийския университет, аз съм притеснен като цяло за страната.
Така коментира исканията на учителите за увеличаване на заплатите след приключване на днешното тържество за 24 май министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Министър Вълчев подчерта, че ако една социална група надуе клаксона и получи увеличение в размер на 200 лева, а брутната учителска заплата е 400 лева, това не може да не предизвика определени протести.

Вълчев добави, че ако всички в България нямаха достойно заплащане, това щеше да бъде разбираемо, но това не е така.

Министърът на образованието уточни, че това, което зависи от правителството, ще бъде направено, но когато става въпрос за заплати от порядъка на няколко стотин милиона лева, този въпрос не може да бъде решен само от министъра на образованието, а трябва да бъде решено от цялото правителство.

Министър Вълчев добави, че в скоро време правителството ще се заеме с решаването на този въпрос.

На въпрос какво ще пожелае на всички учители - По-високо заплащане ли?, министърът отговори, че ще им пожелае висок дух, защото 24 май е празник на високия дух, а материалните въпроси могат да бъдат решени през останалото време.

Edited by - moderator on 05/28/2007 13:10:04
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 05/28/2007 :  12:52:59  Show Profile  Reply with Quote
Имах щастието да бъда на посещение във френско висше учебно заведение и да се запозная в най-общи линии с духа на френското образование. Този дух донякъде е представен с огромните билбордове на всички входове на един голям университетски и научно-изследователски център в Северна Франция, близо до град Лил. Цитирам на френски
"Centre universitaire et scientifique de l'Etat. Toute affichage et activite commerciales interdite", което преведено на български ще рече "Държавен университетски и научно-изследователски център. Всякакви обяви и търговска дейност са забранени". Необходимо е да се отбележи, че в целия университетски район тези указания се спазват изключително стриктно. На една теритирия по-голяма от нашия Студентски град има само едно кафене и то работи само сутрин от 8 до 9 и вечер от 5 до 6. Останалото пространство е запълнено само от учебни зали, библиотеки, лаборатории, компютърни центрове, които работят понякога и денонощно. Минавайки през днешния Студентски град в София и правейки аналогия с това, което съм видял там, намирам, че би му отивал следния надпис на един огромен билборд: "Регионален, порнографски център на Балканите. Всякаква научна и образователна дейност са недопустими!". Отидете в Студентския град и преценете сами. Ври от кафенета, кебапчийници, пицарии, бинго-зали, порно-хотели и прочие порнографски екстри. Пълни учебни зали ли? Студенти в библиотеките? За лабораториите да не говорим. Ако в някоя лаборатория се прави нещо, то е на шлосерско равнище и в повечето случаи е движено от лични бизнес-интереси. Хайде минете покрай някой университет и ми покажете светеща лаборатория.
Коментарът е излишен!

Edited by - nivine on 05/28/2007 13:16:59
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 05/28/2007 :  13:00:24  Show Profile  Reply with Quote
В БЪЛГАРИЯ КАФЕНЕТАТА И ПРИЛЕЖАЩИТЕ ИМ ПИЦАРИИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ЗАРАДИ УНИВЕРСИТЕТА, А УНИВЕРСИТЕТА СЪЩЕСТВУВА ЗА ДА ГИ ОБСЛУЖВА, а от там да цица партията. Който не е разбрал тази проста истина, не е в час.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/28/2007 :  13:30:53  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
В подкрепа на казаното от nivine ще дам още един пример, показващ драстичната разлика между цивилизования свят (Западна Европа) и това нещо тук, наричано академична общност, всъщност един развъдник на некадърност, комунизъм и откровена простащина.

Точно по това време преди 20 г. бях гост-лектор в Швеция. Хората в катедрата-домакин, които изобщо не ме познаваха, ми предоставиха за някакви си 3 месеца абсолютно същите условия, каквито предоставяха на всички останали преподаватели: два ключа, единият от които за задната врата на университета по всяко време (денем и нощем), и друг ключ, от абсолютно всички стаи в катедрата, включително на шефа на катедрата. Влизай нощем в университета и работи където си искаш, чети, преснемай на ксерокс (това беше много ценно тогава) и прочие!

Сравнение с това нещо тук? Няма, никога не е имало (освен може би преди 60-70 г.) и няма да има - тъй като в "академичната общност" в България върлуват български комуно-ченгесарски просташки шайки, и ще трябват десетилетия, преди да бъдат изметени (ако изобщо някога бъдат изметени)!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/30/2007 :  17:32:29  Show Profile  Reply with Quote
НС обсъди отпускането на пенсии за изтъкнати културни дейци
www.actualno.com
30.05.2007


Парламентът обсъди проекторешения за отпускане на пенсии за особени заслуги към държавата и нацията на седем изтъкнати дейци на науката и културата.

Предлага се считано от 1 март тази година да се отпусне пенсия за особени заслуги на естрадната певица Йорданка Христова, на оперния изпълнител Стоян Попов и на композиторите Ванчо Ванчев и Красимир Кюркчийски, както и на актьорите Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова и на оперната певица Надежда Вульпе, считано от 1 април.

По време на дискусията независимият депутат Стела Банкова постави под съмнение критериите, въз основа на които са направени предложенията.

Според нея не може духовният поклон към достойни и заслужили личности на съвременна България да се опредметява парично. БТА
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/06/2007 :  09:47:18  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
СУ нямало да открие новата учебна година, ако не им вдигнели заплатите

"След учителите и преподавателите от висшите училища поискаха по-високи заплати и заплашиха с ефективни протести. 25% увеличение на възнагражденията поиска Синдикатът за висше образование и наука към КНСБ в писмо до президента и лидерите на управляващата тройна коалиция. То бе представено на дискусия за финансирането на науката и висшето образование. Искането идва дни след като просветният министър Даниел Вълчев обеща същото по размер увеличение на учителските възнаграждения с пари от икономии в бюджета на МОН.
Според профсъюза и парите за вузовете могат да дойдат от същия източник. Синдикатът цитира данни на ЕК, че България е на последно място по заплащане на труда на изследователите. Българските учени получават 26 пъти по-малко от швейцарските и 2 пъти по-малко дори от румънските си колеги. Средно за Европа учените с над 15 г. стаж получават 52 600 евро годишно, а българският учен - 4593 евро. Синдикалистите предлагат от следващата година началната заплата на професорите да се повиши на 1043 лв., а на доцентите да стане 879 лв. Те поискаха и държавата да им дава пълната субсидия, тъй като сега превежда само 90% и така ощетява висшите училища и БАН с 35 млн. годишно. Исканията се подкрепят от ректори и зам.-ректори. Мнозина от преподавателите заявиха, че са скептично настроени и не очакват реални резултати. Да откажем да открием учебната година през октомври, призова зам.-ректорът на СУ проф. Любомир Лилов. Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев дори настоя да се обсъди бойкот на кандидатстудентската кампания. Участниците в дискусията се договориха да започнат консултации за организирането на ефективни протести." (днешния "Сега")

- чунки ще забележи някой, че не са я открили, кого плашат, така и не разбрах - пука му на някой, че нямало било да я открият.
Иронията е, че малко по нататък вестникът пише за злоупотребите във фонд "Земеделие" - а да знаете само какви грамадни суми са потънали от фонда, по различни пътища, в джобовете на титаните на родната селскостопанска наука! На тия хора така или иначе заплатите им са само за джобни, какво ми реват.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/19/2007 :  09:04:11  Show Profile  Reply with Quote
Вълчев към учители:
Да си драсна клечката за пари ли?
10% по-големи заплати и нито лев отгоре, отсече Орешарски

Теодора Йолчева
в.Стандарт
19.06.2007г.

СОФИЯ. Какво искате? Да се самозапаля пред Министерския съвет за повече пари ли?
Това попита министърът на образованието Даниел Вълчев протестиращите за по-високи заплати учители. Въпреки че официално е в отпуска, просветният шеф се срещна с протестиращите даскали в столичното 29 СОУ. Вълчев прекара около 2 часа в обяснения защо учителските надници не могат да скочат с повече от 25%. Той отхвърли като абсурдни предложенията "коалиционните партньори с обръчи от фирми" да ударят финансова инжекция на родните школа.
В момента за образование отиват 4,2% от БВП на страната, призна Даниел Вълчев. Още преди 3 месеца в МС е внесено предложение за допълнителни пари за учителите. Ако то бъде одобрено, от Нова година даскалите ще взимат по 100 лв. отгоре. Те обаче настояват от юли тази година средната им заплата да стане 540 лв., а от Нова година - 1200 лв. В момента те се подписват под средно 404 лв.
Министърът на финансите Пламен Орешарски изпадна в същата ситуация вчера. Няма да има увеличение на заплатите на никого до края на годината извън 10-те процента от 1 юли, отсече той на форум пред общинари и синдикати.
На двамата министри им се наложи да разясняват защо рязък скок на парите не е възможен. Причината е надигащото се недоволство във всички сектори заради ниски заплати.

Edited by - moderator on 06/19/2007 09:04:45
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05