http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

nivine

145 Posts

Posted - 12/02/2008 :  18:06:34  Show Profile  Reply with Quote
Сутринта по "Хоризонт" комсомолчето от СДС Лъчезар Тошев говори за повишаване на заплатите на професорите и доцентите. Тия съсипаха нацията ни, а комсомолчето Тошев плаче за заплатите им!!!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/04/2008 :  11:34:18  Show Profile  Reply with Quote
И “Харвард” засегнат от финансовата криза
четвъртък, 4 декември 2008
www.vsekiden.com


Университетът започва съкращаване на разходите
Най-богатият и престижен университет в света - “Харвард” е загубил от август до сега в резултат на световната финансова криза близо 8 млрд. долара или почти 1/4 от бюджета си от 37 млрд. долара.

В писмо на ректора на висшето учебно заведение Дрю Фост от 2 декември се казва, че във връзка със загубите “Харвард” е принуден да започне съкращаване на разходите си. Той дори прогнозира, че в края на 2008 г. загубите на университета ще съставляват около 30% от целия бюджет.
Финансовите загуби на Харвард са дължат на това, че значителна част от капитала е вложен в хедж фондове и недвижимо имущество, които пострадаха най-сериозно от икономическата криза. Фост отбелязва, че разходите на университета ще бъдат съкратени за сметка на отказа от строителството на нов училищен комплекс и на преразглеждане на заплатите на служителите.

Годишната такса за обучение в Харвард възлиза на близо 45 000 долара, но благодарение на многобройните програми за финансова помощ тя е много по-ниска. Студентите, чийто годишен семеен доход не надвишава 60 000 долара, се обучават безплатно, а студентите с доходи на семейството от 60 000 до 80 000 долара плащат само няколко хиляди на година. Тези, които идват от заможни семейства / с доход между 120 000 - 180 000 долара/ плащат не повече от 10% от тази сума. В писмото Фост не споменава като антикризисна мярка съкращаването на програмата за финансова помощ на студентите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/04/2008 :  11:42:10  Show Profile  Reply with Quote
Синдикатите ще дадат на съд бюджета за вузовете и БАН
Университетите плащали данък за общежитията
в. Дума
03-12-2008


Ще внесем във ВАС бюджет 2009 в частта му за вузовете и БАН, ако той бъде приет, както е в проекта на МС. Това заяви категорично вчера на обсъждане с ректори и учени от БАН доц. Лиляна Вълчева, лидер на синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) в КНСБ. По думите й КНСБ и "Подкрепа" са се договорили да внесат бюджета в съда.
Наред с недостатъчното финансиране ВОН е открил невъзможни неща в проекта за бюджет 2009. Субсидията на всяко висше училище се изчислява като броят на студентите се умножава по базов норматив за издръжката на всеки студент. Не е възможно, при положение, че и студентите, и нормативът са увеличени за 2009 г. на няколко вуза да са записани по-ниски субсидии от тези за 2008 г., подчерта Вълчева. В БАН пък извън заплатите и издръжката се дават за изследвания само 350 хил.лв., което е ненормално, добави тя. Заради тези казуси бюджетът ще влезе във ВАС.
ВОН в съгласие със Съвета на ректорите и ръководството на БАН предлага да бъдат приети две наредби за заплатите в науката и висшето образование, каквито липсват в момента. В двете се предвижда началната заплата за асистент и научен сътрудник да е не по-малко от 600 лв. От тази база нагоре със съответна стъпка расте възнаграждението за другите длъжности. Поне 40% от собствените приходи на вузовете от такси да се заделят за заплати, предлагат синдикатите. За степен доктор да се дават поне 85 лв., а за доктор на науките - 170 лв. Добавката за стаж да не е под 1,2 на година, предлагат синдикатите в проектонаредба, която вече била одобрена от Министерството на труда и Министерството на финансите.
Представители на университети се оплакаха, че студентските общежития се облагат с данък сгради, за разлика от учебните корпуси. За един студентски блок например НАТФИЗ плащал около 50 хил.лв. годишно като данък, които в бюджета не са предвидени. Данъчните оценки на общежитията се вдигали непрекъснато по неясни правила.
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/05/2008 :  14:13:24  Show Profile  Reply with Quote
От сайта: http://fmi.students.bg/

Стипендии по Програма Кейзо Обучи за 2009 г.

ЮНЕСКО обявява конкурс по Програма „Кейзо Обучи”, съвместно с Япония, за стипендии за финансиране на научна работа/ изследвания за 2009 г. в следните области: * Информационни и комуникационни технологии * Околна среда (специално науки за водата) * Междукултурен диалог - Мирно разрешаване на конфликти. Стипендиите са на стойност от 6000 до 10000 щ.дол. за срок от 3 до 9 месеца, считано от м. септември 2009 г. до м. декември 2010 г. Изследванията трябва да бъдат осъществени в чужбина. Подробна информация за стипендиите, условията за кандидатстване и формуляри можете да намерите на http://portal.unesco.org и в Националната комисия за ЮНЕСКО на тел. 02/9482706, г-жа Ст. Нишкова. Срокът за подаване на кандидатурите в Националната комисия за ЮНЕСКО е 17 декември 2008 г.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/09/2008 :  12:23:46  Show Profile  Reply with Quote
Тези депутати дето са подкрепили повишението на заплатите в БАН без изисквания за реформа не са в час!!!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/16/2008 :  21:58:01  Show Profile  Reply with Quote
Хамали и професори
от Бойко Пенчев, "Литературен вестник"
16.12.2008, 17:35


Говоря си онзи ден с един съсед, който има нова работа - началник-склад. Парите били добри, но ми се оплаква от подчинените. Хамалите бъркали поръчки, трябвало все да им стои над главата. "А свестни няма ли?", питам го аз. "Ами, кой свестен ще ти дойде за 800 лева на месец?!"

Същата история би могъл да разкаже и ректорът на Софийския университет, ако се разговори с министър Даниел Вълчев. Професорите ни също вземат по 800 лева (бруто) и няма реформа, която да докара Нобелови лауреати да преподават и правят наука в България за тези пари. Да не говорим, че няма и млади хора, готови да вложат талант и усилия, за да получават 800 лева след 20 години. На когото му трябват по-читави хамали или професори, ще трябва да развърже кесията малко повече.

Казвам това с ясното съзнание, че веднага ще се намерят хора, които да кажат: "Университетите и БАН са тромави, архаични мастодонти, от които социализмът не си е тръгвал въобще! Какви пари повече искате?!" За съжаление в много отношения това е вярно. У нас обаче приказките за "реформи" обикновено целят чисто и просто да прикрият дългогодишното системно недофинансиране на науката и образованието. Затова беше цинично изказването на Андрей Райчев, че БАН трябвало да се научи да продава своя продукт. Основният купувач на научния и образователния продукт у нас е държавата - а тя изкупува този продукт като мутра кюстендилски череши. За жълти стотинки.

Управляващите не крият, че приоритетите им са други. Николай Василев например обича да повтаря, че България била страната на трите W - Wine, Women, Weather (вино, жени, хубаво време). Благосъстоянието ни щяло да се крепи на ваканционните селища, плажовете и всякакви кълчи-кълки индустрии. Направо Тайланд на Балканите. Впрочем в Тайланд държавата отделя 1.5% от държавния бюджет за наука и технологии (нашата - 0.4%), а за образование - цели 25%, една четвърт от бюджетните си разходи!!! В люлката на цивилизацията България за образование, както знаем, се заделят от бюджета по около четири процента и нещо, а миналата година даскалите подсмърчаха процентите да станат пет. Не станаха. Даже тайландците не разчитат само на плажове и достъпни хубавици, само ние.

Реформите във финансирането на науката, обсъждани в момента, се свеждат до едно - състезателен принцип. Конкурси, проекти и т.н. Чудесно. Само че, за да има истинско състезание, са нужни поне две неща. Първо, сериозен залог. Не можеш да докараш "Манчестър юнайтед" и "Реал Мадрид" да играят на игрището в с. Куртово Конаре, за да си разделят награден фонд от 50 лева. Да не говорим, че един учен се изгражда по-бавно от един футболист. На второ място, трябва честен съдия, по възможност от чужбина. Академичната среда е силно консервативна и склонна към възпроизвеждане на наличните формални и неформални йерархии. Няма гаранция, че тя няма да приспособи по лош начин и конкурсния принцип. Ако погледнем например одобрените проекти в тазгодишния конкурс на фонда "Научни изследвания" (най-сериозната като финансиране инициатива от този род), ще попаднем на проект със заглавие "Хармонизацията на българските национални ценности с ценностите на Европейския съюз: постижения и проблеми", предложен от Васил Проданов, директор на Института по философски изследвания. От това по-европейско и световно, здраве му кажи.

За да няма съмнения, е необходимо всички подобни конкурси да се оценяват от журита, в които влизат утвърдени чужди учени от съответната област. Трябва в управлението на научните центрове, особено в БАН, да присъства и външният поглед - граждански и бизнес организации, международни научни институции и т.н. В университетите този външен поглед донякъде го има - това са самите студенти, български и чуждестранни, гост-преподавателите... Има обаче какво още да се желае. БАН и университетите страдат колкото от липса на пари, толкова и от липса на легитимност, т.е. на обществено доверие. Затова управляващите толкова лесно се справят с исканията им. Отварянето на научните и образователни институции към обществото може да им даде онзи кредит на доверие, който е необходим, за да започнат истински реформи. Защото истинските реформи изискват средства. Както знаем, с трици маймуни не се ловят, нито пък хамали. Засега се хваща още по някой професор, но и това ще е до време.

Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в седмичника "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 12/18/2008 :  07:40:45  Show Profile  Reply with Quote
"Пред нас са два несъвместими един с друг начина на възприемане на действителността. Светът, какъвто човек го вижда на това място, в този миг е действителност, независимо от това какъв е според думите на учените. По този начин го вижда Джон. Но светът, какъвто ни е показан от научните открития, също е действителност, независимо от това как изглежда, и хората в измерението на Джон ще трябва да направят нещо повече от простото му пренебрегване, ако искат да продължат да поддържат виждането си за действителността. Джон ще разбере това, ако му прегорят чукчето и наковалнята."

Svetlana
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/20/2008 :  15:26:41  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
През учебната 2007/8 година, оказва се, ето тази университетска клиника:
http://edu.ltu.bg/typo3/index.php?id=60
, която, както виждате, е фирма голяма и друга като нея няма,
има приход 8105 (с думи - осем хиляди сто и пет) лева. За цялата година.
Една средна софийска клиника с трима-четирима души персонал това го изкарва за три-четири работни дни. Е, аре пет да са. Да го загръглим на седмица. Пак разликата е фрапантна.
Ето - виждате каква оценка дава потребителят на българските професори и доценти, когато се задействат реалните пазарни механизми.
Затова те така здраво са се хванали за ВАК, НАОА и всички други възможни подобни антипазарни структури - защото появи ли се реален пазар на образование и наука - изчезват моменталически.
ІІІІІІ
Редактирам, за да направя едно допълнение, което ми се струва важно в случая.
Най-важната причина, поради която нашата клиника няма как да е конкурентна на частните, ако трябва да съм честен, не е качеството на персонала, а фактът, че една част (по-голямата) от звената са до Зимния дворец на спорта (в т.нар. Сграда "Д"), а друга (по-малка, но съществена) - до зала Универсиада. И какво се получава на практика - идва клиент, кучето му се преглежда старателно и се изпраща на другия край на града за допълнителни изследвания; клиентът, разбира се, никога повече не се връща, а отива в частната клиника, където всичко си е на едно място. И защо се получи това разкъсване? Ами - когато се местихме в сграда "Д" през 1999-та, идеята на ректора беше целият факултет да се съберем там. Изведнъж, обаче, един мастит учЕн от наш'те скочи и се разкрещя, че трябва да си остане до зала Универсиада, щото то било символно място и т.н. (онази сграда е на БАН, а не на нашия университет и за ползването й плащаме наем) - истинската причина, разбира се, беше друга - че живее на две спирки с трамвая оттам. После и други го подкрепиха по същите причини (уж - заради символното значение на сградите на някогашния ветеринарен факултет в София, а всъщност - щото Зимния дворец им е далече). И така, университетското ръководство склони и - в резултат - свободното място в сграда "Д" беше заето от катедри на Агрономическия факултет, а възможността да бъде създадена една действително работеща и ефективна Университетска клиника беше убита в зародиш.
Поредното доказателство, че морал и интелект вървят ръка за ръка. Тези хора зачеркнаха перспективите за едно такова централно за нас звено, каквото би трябвало да бъде университетската клиника, заради своя кеф да пътуват само две спирки с трамвая до работното си място. И каквото е нивото на техния морал - да поставят по такъв безобразен начин личния си кеф над бъдещето на факултета - такова им е и преподаването, такава им е и научната дейност.

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 12/20/2008 15:46:29
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2009 :  17:52:10  Show Profile  Reply with Quote
Преподавателите в НСА с най-високи заплати
www.news.bg
13.03.2009 г.


Националната спортна академия в София е висшето училище с най-висока средна брутна работна заплата за 2008 г. По 1347.3 лева получават 432-ма работещи в НСА, съобщи БНР.

Това се посочва в анализ на синдиката "Висше образование и наука" при КНСБ, представен от председателя на организацията Лиляна Вълчева.

Данните бяха съобщени на форум, посветен на проблемите на висшето образование и науката. Заедно със спортната академия, още осем висши училища имат средни брутни работни заплати над 900 лева за 2008 г.

Анализът подрежда висшите училища по професионални направления, по най-високи заплати, както и по най-висок ръст на възнагражденията за изминалата година.

На второ място след спортната академия е Икономическият университет във Варна, със средна брутна работна заплата от 1239.25 лева.

На трето място е УНСС с 1062.5 лева, следван от Медицинския университет във Варна с 1003.66 лева.

Петото място е за Националната художествена академия, в която средната брутна работна заплата за 2008 г. е 988.3 лева.

Югозападният университет е на шесто място в анализа, със заплата от 950.58 лева, а на седмо е Софийският университет с 925.08 лева, следван от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" с 924.08 лева.

На следващо място е Техническият университет в София с 908.08 лева.

Колежът по телекомуникации и пощи е висшето училище с най-ниска средна работна заплата за 2008 г. от 587 лева.

Средната работна заплата за 2008-а в страната е между 350 и 500 лева, според официални данни.

Глад за професори и асистенти в България
14 март 2009 / News.dir.bg

Глад за асистенти и професори има в България. Младите учени са намалели с 40% за последните 2-3 години и от 10 000 са станали 6000.
Това пише в днешния си брой "Монитор", цитиран от БГНЕС. Професорите в страната са едва 1000. Това съобщи вчера доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Синдиката за висше образование и наука към КНСБ, на форум, провел се в СУ "Св. Кл. Охридски".
"Основните причини за липсата на интерес от страна на младите към научната кариера са ниското заплащане в този сектор, отсъствието на социални придобивки и стимули, както и отчайващото образование, което се провежда в училищата", допълни доц. Вълчева. 73% от учените у нас са над 45-годишна възраст. Само 12 на сто не са навършили 25 години. От съсловния синдикат представиха и данни за заплатите в университетите.
Оказа се, че родният учен получава 20 пъти по-малко пари от европейския си колега. С най-високи възнаграждения у нас са работещите в Националната спортна академия, където получават по 1347 лв. месечно. На второ място в класацията е Икономическият университет във Варна - с 1239 лв. заплата, а на трето УНСС, където работещите се разписват срещу 1062 лв. брутно възнаграждение. СУ "Св. Кл. Охридски" т.г. се нарежда на седмо място по размер на заплатата - с 925 лв., и то след 50% увеличение през 2008 г.

Edited by - moderator on 03/14/2009 12:23:49
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/07/2009 :  13:16:23  Show Profile  Reply with Quote
Тони Блеър е най-скъпо платеният лектор в света
7 Април 2009

www.mediapool.bg

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър е най-скъпо платеният лектор в света дори в сравнение с други бивши държавни и правителствени ръководители, съобщи вестник "Дейли мейл".

Минута от лекциите на Блеър се изчислява на 8800 долара. Той вече е надминал бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Джордж Буш, чието ораторство се оценява на 146 хиляди долара за лекция.

Бившият премиер само за две половинчасови лекции на Филипините на тема "Лидерът като национален съзидател в епохата на глобализацията" и "Лидерът - главен посредник в национални преговори" е получил 534 хиляди долара, отбелязва изданието.

Откакто напусна премиерския пост през 2007 г., Блеър е спечелил общо 22 милиона долара главно от лекции. Той е получи 7.3 млн. долара за издаването на мемоарите си, а други 3 милиона долара като консултант на банка "Дж. П. Морган-Чейс" и финансовата компания "Цюрих".


Edited by - moderator on 04/07/2009 13:42:37
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/24/2009 :  14:00:04  Show Profile  Reply with Quote
Български студенти се връщат от Германия срещу 3 хил. лв.
by newswriter on 24/04/2009 8:05 AM
www.kafene.net


Повечето от българските студенти, абсолвенти и млади специалисти в Германия са склонни да се върнат на работа в страната си за над 3000 лв. заплата, съобщава "24 часа".

26% искали 1500-2000 лв. възнаграждение. Това показа проучване сред близо 15 хиляди българи по повод трудовата борса там, организирана от социалното министерство.

В събота тя ще се проведе в Берлин, а в неделя - в Мюнхен. Над 20 фирми ще предложат оферти за работа на висококвалифицирани специалисти.

Сред тях са "Кока-Кола", "Адеко България", "Булуърк", "Хюлет Пакард", Кастинг ехнолъджи", "Персоналмениджмънт", "Овъргаз", "Джоб сити" и "Манпауър".

Става въпрос за финансисти, за IT специалисти, лекари с перфектен немски и поне още един език, обясни Лили Станкова, директор в социалното министерство.

Засега бизнесът обаче дава средно 1300 лв. възнаграждение. Немските ни възпитаници имат интерес от работа в строителството, архитектурата, застраховането, здравеопазването, енергетиката, туризма, финансират и информатиката, каза Владо Калчев от министерството.

Близо половината от тях са между 26 и 30 г., малко над една-трета са между 21 и 25 години, а всеки десети е между 31 и 35 години.

Водещ фактор за решението им е заплащането, жизненият стандарт и възможността да се реализират по специалността си. Рабодателите от своя страна очакват от тях качество, спазване на сроковете и екипност.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/15/2009 :  10:46:29  Show Profile  Reply with Quote
Световната банка ни отпусна 200 млн. долара за образование
Дата : 15 Май 2009 г. 10:16 ч.
www.actualno.com


Световната банка отпусна заем от 200 милиона долара за България, реши бордът на изпълнителните директори на финансовата институция, информира Стандарт.

Парите са за подпомогне на реформите в социалния сектор - за модернизиране на образователната система, подобряване на финансовите и медицинските услуги и създаване на работни места, както и за увеличаване на социалната сигурност в условията на икономическа криза, се казва в съобщение на интернет страницата на Световната банка.
Това е трети и последен от поредица заеми за страната ни.

"България цели да ускори постигането на по-висок стандарт на живот, сходен с този на другите страни от ЕС, независимо от настоящото икономическо забавяне в света," заяви Орсалия Каланцопулос, директор за Централна Европа и Балтийските държави на Световната банка, цитирана от БНР.

Одобреният заем е за срок от 17 години, с 5-годишен гратисен период.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/17/2009 :  10:54:03  Show Profile  Reply with Quote
Пикник-протест на младите учени на площад "Независимост "
Дата : 17 Май 2009 г. 11:01 ч.
www.actualno.com


С плакати, на които пише " 63 милиарда външни задължения" и "150 милиарда фирмени задължения" започна акцията "Пикник 3- та степен" на младите учени от сдружение "Cogito" днес точно в 11 часа.

На зелените площи между Министерски съвет и Президентството те монтираха барбекю, което ще остане празно края на техния протест срещу разрухата в образованието и науката България.

"До кога бъдещето и развитието на България ще бъдат жертвани в полза на собствениците на фирми и олигарсите", призоваха от микрофоните, монтирани на площад "Независимост", Орлин Йорданов и Христо Лафчиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, Христо Колев от Института по катализ към БАН и други техни колеги.

"Ние не вярваме в непрозрачното разпределяне на средствата за избрани фирми, които ще се вземат от най-належащите нужди на българската наука и образование", заявиха те.

Младите учени припомниха, че от ОЛАФ убедително са доказали, че честно разпределение на обществените средства в България не съществува.

"Днес сблъсъкът е между две идеи и две визии за бъдещето ни: дали да бъдем страна на обслужващия персонал или страна с развита икономика със силно образовани хора", казаха в своето обръщение младите учени.

Те са убедени, че до сега всички правителства от последните 20 години не вложиха средства в интелекта и сивото вещество за да върви страната напред и да бъде със силно присъствие в ЕС.

"Единственият път България да излезе от кризата е образование и наука", настояха младите учени. В четвъртък те ще дадат пресконференция от 11 часа в "София прес", на която ще изложат своите анализи и ще представят по-обстойно идеите си, за да се спре изтичането на високо образовани хора от страната.

Млади учени към кабинета: Гледайте Обама17.05.2009, 10:28 (обновена 17.05.2009, 13:56)
Диляна Панайтова
© архив news.bg

Десетина млади научни работници се събраха на пикник в зелените площи между президентството и Министерски съвет. Там те изпушиха лулата на мъдростта.

Николай е един от участниците в пикника. Той се е завърнал от САЩ, за да работи в БАН. Не ми се живее повече в чужбина, обясни решението си той.

Искам да правя наука в България, допълни Николай. Той призова българската младеж да не бъде толкова пасивна, колкото е в момента.

Младите учени допълниха, че заплата на научен работник в БАН е около 400 лева .

Участниците в пикника настояват науката и образованието да са приоритетни за страната. Според тях антикризисна мярка трябва да е инвестицията в образованието. Като пример те посочат антикризисните мерки на американския президент Барак Обама, които включват силно финансиране на образованието и науката в Америка.

За разлика от него българското правителство отнема от образованието на българските деца и от проектите и заплатите на учените една четвърт от средствата. Това се прави с цел да изсипе близо един милиард лева във фирми от строителството и туризма, коментираха още те.

Според младите учени, не съществува сблъсък между две идеи и визии за бъдещето на страната - дали България да бъде страна на обслужващия персонал или да бъде развита страна със силно образовани хора

Edited by - moderator on 05/17/2009 14:53:04
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 05/25/2009 :  07:59:28  Show Profile  Reply with Quote
Май наистина НЕ съществува сблъсък. Идеята е една - да бъде страна на обслужващия персонал.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/23/2009 :  14:50:53  Show Profile  Reply with Quote
Икономиите блокираха десет образователни програми
Училища може да се разминат с летните ремонти заради липса на средства
Мартина Бозукова
23 Юни 2009
www.mediapool.bg

Около десет от националните програми на Министерството на образованието и науката (МОН) са блокирани напълно или частично, тъй като разходите по тях не са одобрени от Министерството на финансите. Това стана ясно във вторник след среща в просветното ведомство между министър Даниел Вълчев и социалните партньори в образованието.
"Засега програмите не са подписани от финансовия министър Пламен Орешарски и актуализациите на бюджета се бавят. Заради това ние имаме сключени договори по различните програми, но те не получават предвиденото финансиране и на практика не се изпълняват", каза министър Вълчев.

Главният секретар на МОН Димитър Танев обясни, че засегнати от липсата на средства са 10 програми, сред които за училищните автобуси, "Без свободен час", за кариерното развитие на учителите и въвеждането на униформи в училищата. От предвидените общо 260 млн. лева за годината по тези програми до момента са отпуснати едва 60-70 млн. лева.

Под въпрос са и плануваните летни училищни ремонти, тъй като предвидените за тази цел 15 млн. лева също не са получили одобрение от финансовото министерство.

Все пак Даниел Вълчев имал уверението на премиера Сергей Станишев, че, каквото и да е развитието на бюджета в условията на криза, образованието ще остане приоритетно и няма да бъде засегнато.

Орязването на бюджета с 15% ще е фатално за 40% от училищата

Междувременно председателят на Асоциацията на директорите Самуил Шейнин заяви след срещата в МОН, че, ако средствата за образование бъдат орязани с 15%, то това ще е фатално за 40% от училищата.

Думите му бяха подкрепени и от просветния министър, който обясни, че по принцип 85% от бюджета на едно училище отива за възнаграждения, тъй че намаляването на средствата ще доведе до невъзможност директорите да посрещат другите разходи.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че по изчисления на социалните партньори за нормалното функциониране на образователната система е необходимо да се отделят 5% от БВП през 2010 година.

Това искане е включено в позиция, която ще бъде внесена в Министерския съвет, а по нея вече са започнали разговори и с представители на политическите сили с оглед предстоящите парламентарни избори.

Министерството и социалните партньори са обсъдили и прилагането на Закона за конфликт на интереси в системата на образованието.

Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05