http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/14/2009 :  19:16:32  Show Profile  Reply with Quote
Университети, социални програми и БДЖ с най-силно орязани бюджети
Разходите на ведомствата се свиват с още 450 млн. лв.
14 Август 2009

http://mediapool.bg/show/?storyid=155446&srcpos=1

Разходите на централните бюджетни ведомства се орязват с още около 450 млн. лв., като съкращенията ще почувстват най-осезателно в университетите, БАН, социалното министерство и железниците. Това става ясно от публикуваното в Държавен вестник в петък постановление на Министерския съвет, прието на 11 август, за "допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите от републиканския бюджет за 2009 г."

Свиването на бюджетните разходи се наложи, след като стана ясно, че до края на годината бюджетът на страната ще излезе на дефицит от около 2.5 млрд. лв., а дори и повече, според сметките на финансовия министър Симеон Дянков. Той предупреждаваше в последните седмици, че ще се наложи разходите да се намалят още и ще се прегледат всички възможности за увеличаване на приходите, за да може бюджетът да излезе на нула.

Така свиването на харчовете на ведомствата е веднъж с 10% от началото на годината, заложени като антикризисен буфер, и с още 15% от средата на годината, след заплахата от дефицит в края на 2009 г. Това прави средногодишно със 17.5%, тоест с приблизително толкова, колкото е спадът в приходите, който до момента е 16% от планираните.

След като на заседанието на правителството бе приет разчетът за съкращенията, Дянков обясни, че така разходната част на бюджета ще бъде свита с 1.156 млрд. лв. и остава по-трудната задача да се осигурят допълнителни приходи за още 1.3-1.4 млрд. лв.

Според приетото постановление разходите за държавните органи на бюджетна издръжка се намаляват с 366 560 233 лв. От бюджетните трансфери се отрязват 41 650 000 лв. С други 12 200 205 лв. се свиват парите в бюджета на образователното и на военното министерства за висшите им учебни заведения.

Затягане на коланите

В постановлението е записано още, че неусвоените от ведомствата кредити могат да се харчат до общо 730 млн. лв. Отправена е и препоръка ВСС, НОИ, НЗОК и университетите, които имат собствени бюджети, да направят възможното да оптимизират разходите си, така че да не допуснат натрупване на задължения.

Според публикувания разчет парите на президентството се свиват с малко над 500 хил. лв., на Министерския съвет – с близо 4 млн. лв., на финансовото министерство – с 24 млн. лв., на отбраната – с 65 млн. лв., на външните работи – с 13 млн. лв., на социалното министерство – с 90 млн. лв., главно по линия на различните социални програми, въведени от предишния министър Емилия Масларова.

Здравното министерство ще разполага с 40 млн. лв. по-малко, икономическото – с близо 7 млн. лв., регионалното – с 6 млн. лв., транспортното – с 3 млн. лв.

Единствено МВР няма да бъде притиснато от допълнителни съкращения на разходите. Свиват се обаче парите на ДАНС с малко над 13 млн. лв., на горската агенция – с 8 млн. лв. НСО – с 2 млн. лв. Съкращения са направени за разходите и на останалите комисии и държавни агенции с различни суми между няколкостотин и 2 млн. лв.

С 5.6 млн. лв. се намаляват разходите и на Народното събрание.

Съкращенията ще бъдат почувствани доста осезателно от железниците, които и без това не са в добро състояние. Субсидиите за тях се намаляват с малко над 40 млн. лв.,които бяха планирани за ремонт и рециклиране на вагони. С 1.6 млн. лв. се свива и субсидията за губещи междуселищни пътнически превози в слабонаселени райони.

ВУЗ и БАН ще трябва да се озърнат за друго финансиране

Образователното министерство ще трябва да икономиса 20 млн. от парите за наука, 8.8 млн. лева от средствата за висшите училища и 1.5. млн. лева за БАН. Очевидно се запазват средствата за средно образование. Иначе не могат да бъдат обяснени думите на Симеон Дянков, който категорично се зарече парите за образование заедно с тези за МВР да не бъдат пипани.

Съгласно Наредбата за разходване на средствата за научна дейност във висшите училища субсидията за научни изследвания се предоставя три пъти годишно – авансово 50% през март, 20% през юли или август и 30% в края на годината. Парите в края на годината обаче са от бюджета за следващата година.

От държавните университети, финансирани от образователното министерство, може да се окаже най-големият и стар ВУЗ – СУ "Климент Охридски". Неговият бюджет се орязва с 983 876 лв.. След него е Техническият университет в София, чиито пари се намаляват с 843 449 лв. Бюджетът на Медицинския университет в София се свива с 668 462 лева.

Средствата на УНСС се орязват с 405 588 лв. С приблизително толкова олеква и бюджетът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Орязват се и парите на висшите училища към Министерството на отбраната общо с 1.5 млн. лева. От тях най-потърпевш е Националният военен университет “Васил Левски“, чийто бюджет се свива с близо 1.1 млн. лв., следван от Висшето военно-морското училище във Врана и Военната академия “Г.С. Раковски“ в София, които ще получат с по около 400 хил. лв. по-малко от предвиденото.

Икономиите в бюджета на ВУЗ-овете към двете министерства възлизат на 12.2 млн. лева.

Следващата седмица в образователното министерство ще бъда направен анализ доколко ефективно е усвояването на предоставените до момента над 18 млн. лв. за научна дейност в държавните висши училища.

Прессъобщение на МОМН
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/documents/frontpage/09-08-14_press.html
С Постановление на Министерски съвет № 196 от 11 август 2009 г. са предприети допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2009 г.

В изпълнение на постановлението разходите и трансферите на Министерството на образованието, младежта и науката се намаляват в частта по функция „Наука”, както следва:

- с 20 млн. лв. разходите по бюджета на министерството,
- с 8,8 млн. лв. трансферите за държавни висши училища,
- с 1,5 млн. лв трансфера за Българската академия на науките.

Съгласно Наредбата за разходване на средствата за научна дейност във висшите училища субсидията за научни изследвания се предоставя три пъти годишно – авансово 50 % през месец март, 20 % през месец юли/август и 30 % в края на годината. Последното плащане, равняващо се на определеното с ПМС № 196 намаление, има характер на авансова субсидия за следващата бюджетна година. Същото следва да бъде изплатено със средства от бюджета за 2010 г. Независимо от отложеното плащане средствата за наука във висшите училища за 2009 г. са с 80 % по-високи от предоставените през предходната 2008 година.

Министерство на образованието, младежта и науката се ангажира да предприеме действия за реализиране на икономии, които в края на годината ще бъдат предоставени за компенсиране в максимален размер на висшите училища и Българската академия на науките. Следващата седмица ще бъде направен анализ на ефeктивността при усвояването на предоставените до настоящия момент над 18 млн. лв. за научна дейност в държавните висши училища.


Edited by - moderator on 08/14/2009 19:56:34
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/14/2009 :  20:27:08  Show Profile  Reply with Quote
Правителството резна държавата
Велиана Христова
15 Август 2009, брой 185

Въпреки обещанията, бюджетът на висшето образование и науката се намалява с 20 млн. лв.

http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=2158&g=

Бюджетът на Министерството на образованието, младежта и науката се орязва с 20 млн. лв., а висшите училища и БАН ще се разделят общо с 12,2 млн. лв., става ясно от постановление на МС от 11 август т.г. за ограничаване на бюджетните разходи, което бе публикувано вчера в "Държавен вестник". Оставащите близо 8 млн. лв. ще трябва да бъдат съкратени или от разходите за средно образование, или от фонд "Научни изследвания" на МОНП. Сред всички министерства само това на финансите ще пострада повече от образователното - с 24,7 млн. лв. От тях 24,5 млн. лв. обаче са не от самото министерство, а от Националния фонд към МФ, на който разчита цялата държава.
Ако МОНМ направи икономии, просветният министър може да ги насочва към вузовете и БАН, пише в документа. И финансовият министър Симеон Дянков, и министър Йорданка Фандъкова до вчера заявяваха, че субсидиите на образованието и науката, които са приоритетни сектори за държавата, няма да се намалят под досегашните 90 на сто. Бюджетът на БАН се намалява с 1,5 млн. лв., на държавните вузове - с 8,8 млн. млн., на военните вузове - с 1,9 млн. лв. Субсидиите на на СУ ще паднат с 983,9 хил. лв., на УНСС - с 405,6 хил. лв., на ТУ-София - с 843,5 хил. лв., на МУ-София - с 668,5 хил. лв. и т.н. И без това при досегашното 90-процентно изпълнение на бюджета за годината академията има дефицит от 3,5 млн. лв. и този дефицит сега ще се увеличи, каза вчера председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той е особено притеснен за изпълнението на оперативните дейности на академията, които обслужват държавата - сред тях са системите за спътникова информация, метеорологичните и сеизмологичните дейности, изискващи поддръжка на метеорологичните станции и сеизмичните обсерватории в страната. БАН ще продължи да обслужва тези дейности с предимство, но ще сме изключително затруднени, обясни акад. Съботинов. Ще бъде намален от 29 на 20 души съставът на Президиума на ВАК, вероятно орязването на учени от състава, който вече бе оповестен и в сайта на ВАК, ще се направи в МОНМ. Ректорите на СУ, УНСС, МУ-София и ТУ-София вчера не вдигаха телефоните си. Според разчетите на КНСБ и от субсидиите на вузовете са орязани именно парите за наука - с 30 на сто, каза лидерката на синдиката "Висше образование и наука" в КНСБ. Не може да се реже от всички поравно, без да се отчита конкретна специфика, без всякакви конкретни критерии, добави тя.
Намаляват се парите на всички министерства и държавни институции. Разходите на държавните органи се намаляват общо с 366,6 млн. лв. Президентството се разделя с 507 хил. лв., Министерският съвет - с 4 млн. лв., депутатите ще получат 5,6 млн. лв. по-малко. От субсидиите за нефинансови предприятия, включително тези от резерва за непредвидени и неотложни разходи, се отрязват 41,7 млн. лв. На общините се препоръчва да ограничат разходите по бюджетите си за 2009 г. до размера на собствените си приходи и получените трансфери от други бюджети, извънбюджетни сметки и фондове и да не допускат натрупване на просрочени задължения.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2010 :  07:16:32  Show Profile  Reply with Quote
Орязаха с 10% парите за издръжка на студент
в. Труд
13-01-2010

С 10 на сто е намалена издръжката на един студент за тази година, се вижда от постановлението за изпълнение на бюджета за 2010 г., публикувано вчера в “Държавен вестник”. Ректорите на част от висшите училища побързаха да се оплачат от орязването и да предупредят, че отсега им се задава дефицит в бюджета. Защото 100 лева (с колкото средно е свита издръжката на човек) по 20 000 студенти правело липса от 2 млн. лв. Още повече че не е предвидено перо за “капиталови разходи”. “Реално няма намаление на парите. Издръжката на един студент е равна на миналогодишната”, отсече вчера главният секретар на образователното ведомство Красимир Вълчев. През 2009 г. вузовете получаваха 90% от субсидията си. Сега сумата, която взимат, е равна на този процент, каза той. В пари това звучи така: базовата издръжка на един бъдещ висшист е била 962 лева м.г. От тях университетът е взимал реално 866 лева. Точно толкова е базовата субсидия на студент в момента. “Всъщност нямаме намаление на цялостната субсидия за университетите, а увеличение от 10%”, пресметна Вълчев. То идвало от по-големия брой приети студенти. Например издръжката на архитектурния университет в София е 8,1 млн. лв. т.г. За сравнение миналата тя е била 6,9 млн. лв., защото са приели повече първокурсници. Цялата субсидия за бъдещите висшисти за тази година е 285,6 млн. лв. От висшите училища обаче се притесняват, че и тази година няма да взимат пълната си субсидия. За този месец досега са им преведени 70% от парите. До края на януари трябвало да получат и останалите 30 на сто. “Нямам информация, че ще има неизпълнение на бюджета за висшите училища”, каза Вълчев. От образователното ведомство предупредиха ректорите добре да си изчислят разходите. Единствено за 8 от големите софийски университети има забрана за пълно разплащане на направени разходи през декември. Финансовото ведомство е разрешило да се похарчи само половината от дължимите суми. Така вузовете са платили заплатите за миналия месец, но не и дълговете за режийни разноски.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/21/2010 :  09:57:01  Show Profile  Reply with Quote
Дянков има рецепта как да стигнем американците
21 януари 2010 / News.dir.bg

http://dnes.dir.bg/2010/01/21/news5733945.html

В момента за образование се отделят 4,2% от Брутния вътрешен продукт (БВП), но може да добавим още 1%, за да стигнем средноевропейското ниво.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по Дарик радио по повод 17-я рожден ден на медиата, предаде БГНЕС.

България може да стигне американците с учене, заяви финансовият министър, като подчерта, че в класацията на 500-те най-добри университети в света, близо 480 са американски.

Реформата в науката и висшето образование все още не е направена, категоричен е Дянков. Според него децата в България искат да учат и трябва да им се даде възможност да завършат висшето си образование в България и да останат в страната ни.

Дянков подчерта, че пари се дават за резултати и за реформи и че положението в БАН е доста трагично, тъй като там няма големи успехи в международни класации. Симеон Дянков обеща, че ще се дават пари за храна и облекло на тези, които се учат.

За да се увеличи процентът от БВП, даван за образование, трябва да сме убедени, че парите отиват там където имаме успехи и резултати, подчерта Дянков.

„Във всички научни дисциплини и международни класации аз съм сред 100-те най-цитирани икономисти”, похвали се той.

Държавата не трябва да се занимава с големи инфраструктурни проекти, акцентира финансовият министър и поясни, че се радва от факта, че в бюджет 2010 не са заделени средства за финансирането за изграждането на АЕЦ „Белене”.

Държавата трябва да отпуска задължително средства за опазването на реда и сигурността, здравеопазването и образованието, допълни той.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/25/2010 :  09:28:20  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
През последние дни много наши медии се насират от кеф как започвала дългоочакваната безплатна ваксинация срещу свинския грип на стойност 1.76 млн. лева - какво й е безплатното, след като струва 1.76 млн. лева не ми е много ясно, но не за да обърна внимание на това логическо противоречие пиша този постинг - а за да ви обърна внимание - каква сериозна сума от джоба на българския данъкоплатец отива за едно съвършено ненужно мероприятие - докато ДЪРЖАВНОТО висше образование у нас изпитва огромна необходимост от средства за научни изследвания и осигуряване на висококачествено обучение, същата тази държава подарява една толкова голяма сума на научните звена на транснационални корпорации.
Само за информация:
- смъртността от най-обикновен сезонен грип е по-висока от "свинския";
- най-вероятно е втора вълна на свинския грип изобщо да няма;
- европейските страни една след друга отказват направените поръчки за ваксини;
- в редица европейски страни върви разследване срещу научни раблотници, свързани с фармацевтичната индустрия, които са взели участие в раздухването на истерията около свинския грип;
- да не пропускаме и изобщо принципните възражения срещу масовите ваксинации (за разлика от предните ми доводи, този е спорен).
И при всичко това - управляващите в България не само вече са изхарчили 1.76 млн. лева за нищо (буквално - ако не броим евентуалните алергии, неврологични заболявания и други вредни последствия от масовото ваксиниране), но и изразяват готовност да закупят още ваксини, ако има интерес от страна на населението към безплатните ваксинации (а интерес - ще има със сигурност - щом е безплатно...) - тъй де - нали високотитулованите далавераджии, с публикации в най-авторитетните издания, трябва да си пласират някъде отказаните от Германия,Франция и Испания ваксини...
Къде са големите имена на българската наука?
В случая става дума за откровена далавера - и това е толкова очевидно, че изобщо спор не може да има - пак ще повторя - Стара Европа почти единодушно отказа (и продължава да отказва) поръчените милиони дози ваксини; няма ли сред българските академици, член-кореспонденти, професори, доценти, старши научни сътрудници, поне няколко почтени хора, които да издигнат глас срещу това безумие - и да поискат предвидените за тези ваксини средства да отидат за българското образование?!?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/28/2010 :  15:29:46  Show Profile  Reply with Quote
Огнян Стоичков: Протестите на студентите са разбираеми и ПП „Атака” ще поиска завишаване на бюджета за образование
28 октомври 2010 | 15:18 | Агенция "Фокус"
http://www.focus-news.net/?id=n1455249
София. Протестите на студентите са разбираеми, ние от комисията по образование, от политическа партия „Атака” също ще направим всичко възможно между първо и второ четене бюджетите за образование, здравеопазване, социални дейности, да бъдат коригирани и завишени, защото те, в този си вид, са неприемливи за нас. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта във връзка с протеста на студенти от НАТФИЗ, Софийския университет, Националната художествена академия и Консерваторията. Депутатът посочи, че е разбираемо недоволството и несъгласието на студенти, а и на преподаватели от тези висши училища с бюджета за 2011 година. „Едва ли има и здравомислещ човек в държавата, който е съгласен с толкова малко пари за образование, самият министър Сергей Игнатов твърдо заяви, още на заседание на Министерски съвет своята претенция за 110 млн. лв.”, коментира Стоичков. Той припомни, че по време на заседание на комисията по образование миналата сряда за пръв път се появи новината за тези 40 млн. лв. от заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, който е казал, че около 40 млн. лв. ще бъдат осигурени допълнително. Стоичков каза още, че това не решава проблемът в образованието и в науката. Той посочи, че ще подкрепи искането на министъра на образованието за 110 млн. лв. бюджет за образование. „Знаете поне 20 млн. искат Българска академия на науките, които в момента имат 59 млн. лв. Те ще протестират на 3 ноември, разбира се техният протест също е основателен – не може в 21-и век все още да отделяме 0,1% - 0,3% от бюджета. В една средносрочна програма до 2013 година би следвало да има едно плавно повишаване на този процент, за да достигнем през 2013 година поне 0,7% - 0,8% от БВП за наука – това, което всъщност повелява и Стратегия 2020 – 3%, от които 2% от бизнеса и 1% от държавата, а ние сме на нива – 0,1% - 0,3%.”, обясни Стоичков.
Десислава АНТОВА

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/03/2010 :  12:24:34  Show Profile  Reply with Quote
Бойко и Вежди отпуснаха пари за академиите по изкуства
автор(и): Труд онлайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=662778

НАТФИЗ май няма да затваря врати тази зима По 100 хиляди лева ще отпусне правителството на НАТФИЗ, Националната художествена академия и Националната музикална академия, за да бъде предотвратено излизането им в дървена ваканция. Това стана ясно след среща на ректорите на трите висши училища и представители на студентските съвети към тях с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.

Преди няколко седмици стана ясно, че има опасност от обявяването на дървена ваканция в трите висши училища за изкуства заради орязаните им бюджети.

Миналата седмица студенти от тези университети, както и от СУ излязоха на протест с искания за осигуряване на пари за отопление през декември и преразглеждане на бюджета за висшето образование за 2011-та година. Те настояват още правителството да задели 0.8 процента от брутния вътрешен продукт за висше образование вместо за момента предвидените 0,45 %.

Засега остава опасността от дървена ваканция в Софийския университет, тъй като правителството не е постигнало договорка с ректорското ръководство.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/19/2010 :  18:36:36  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/10/st14/st14639.en10.pdf
Има много интересни неща, но веднага ми обърнаха внимание на Table 2-6, представяща процента от БВП, отделян за висше образование (ако съм превел неправилно заглавието на таблицата - поправете ме - място за сърдене няма в такива случаи). Както се вижда - ние (0.9%) по този показател за 2008-ма сме по-добре, отколкото Германия (0.7%), Гърция (0,7%), Италия (0,5%), Люксембург (0.2%), Малта (0.8%), Австрия (0.8%) и Обединеното кралство (0.7%) и сме на едно ниво с Естония, Унгария и Латвия.
Може в доклада да се намерят и други интересни неща, но специално тези данни мен ме хвърлиха в дълбоко смущение и май наистина хард-критиците на сегашните ужким-протести са прави - тези данни съвсем недвусмислено показват, че действително:
- същината е в неправилното и некъдарно изразходване на наличните финанси;
- ударението днес трябва да се сложи на направленията, които ще ни помогнат да вдигнем БВП, а желаещите да се посветят на разсъждения колко дявола могат да се съберат на върха на една игла, нека това да си го правят като хоби, съжалявам (няма нужда да ми обяснявате, че за да вдигаме производителността на труда (а оттам - и БВП), на нас ни е нужна и жизнеспособна популация научни работници в областта на хуманитарните и обществените науки - сигурно е така - но, първо, най-напред я създайте тази жизнеспособна популация (понеже сега не я виждам къде е) и, второ, при всички случаи от по-голямо значение за вдигането на БВП е да развиваме жизнеспособна популация от научни работници, чиито науки са пряко свързани с народното стопанство).

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 11/19/2010 18:44:57
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/22/2010 :  17:09:35  Show Profile  Reply with Quote
ПРЕДСТАВИ СИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ И УЧЕНИ
Или за “Произход на учените”
Д-р Георги Чалдъков

От 1971 г. светът възхитено слуша Imagine all the people living life in peace – оптимистична лирика, написана и изпята от Джон Ленън.
Сега пиша за едно песимистично „Представи си”, защото българските реформи за деформиране на образованието и науката продължават. Не само сега, а - през последните 45 + 21 години.
Неделя, 21 ноември 2010 г. - в телевизионните “Отпечатъци” и вечерта по време на синята луна (1), както тези дни и в протестите на студенти, ректори и учени, основното искане е: пари от държавата за Софийския университет “Свети Климент Охридски” и Българската академия на науките (БАН) - напомня ми негативна българска реплика “който не работи, няма да яде”, вместо “който работи, той ще яде”, или “не искам ум, дай ми пари”, вместо “дайте ми ум, аз ще намеря пари”.
Да, 2-3 милиона лева, дадени от държавата, са като бакшиш, подхвърлен в кабинета на ректора на Софийския университет - няма да стигнат дори за тока, отоплението и водата. Да, без пари за прилични заплати и съвременни научни проекти е много трудно, но без конструктивни идеи и съвременен начин на мислене за реорганизация на живота на университетите и БАН, трудното ще става още по-трудно. Ръководството на тези институции трябва да бъде предадено “в мозъците” на най-способните, най-продуктивните преподаватели и учени – реформата да стане на принципа “отгоре-надолу”, защото там “горе” е ахилесовата пета на много български институции, включително университетите и БАН.. Крайно време е “горе” да бъдат учени, които знаят да търсят “външни”, не само държавни финасови източници за научни проекти – грантовата система, търсеща финансиране от национални и международни фондации е известен модел за “естествен подбор” на добри учени, прилаган в напредналите страни. Одобряването на научни проекти от “външни” рецензенти е гаранция за подбора – международни “съдии” трябват за университетските и БАН-ските “мачове” – “черното оценяване” играе и тези терени!
Да се успокоят обаче политическите интриганти: надявам се, че някой не иска закриване на Софийския университет и БАН, но вярвам, че трябва да се узакони грантовата практика и тя да определя кои са най-способните учени и те, техните институти и лаборатории да оцеляват in the struggle for life (2) – те ще си избират сътрудниците и от получените грантове ще повишават заплатите им. Тогава научните проекти могат да носят приноси в науката, не – както сега - приноси в българската, предимно хабилитационно-насочена наука. Наукометрични показатели, като импакт фактор, индекс на цитиране, Hirsch index (h-index) и брой на докторанти и сътрудници, които напредват в науката, трябва да са водещи оценъчни критерии при изборите за доценти, професори, член-кореспонденти и академици. За да не продължава БГ-парадоксът: хабилитирани да имат значително по-ниски наукометрични показатели от асистенти в университетите и научни сътрудници в БАН. Страните, където няма такива пародокси, образованието, науката и, като следствие, икономиката напредват. И въпреки това там вече преосмислят как “Университетите могат да бъде по-добри” (3) – именно това е един от “Големите въпроси и проблеми”.
“Повечето хора мислят, че университетите са само място, където отиват техните деца, за да получат диплома за висше образование. В действителност университетите са най-важната научноизследователска машина на нашата нация” – е написано в книгата “The Great American University”. Там разбират, че “добрият учен е и добър учител” – дефиниция, която е неудобна за много от българските университетски преподаватели.
Страна, която не иска или не може да проведе такава дискусия, за да осъзнае и приложи такава стратегия, и в която емигрирането е спасителен начин на живот на най-талантливите мозъци, изпада в тежка интелектуална, икономическа и демографска криза.
И за пореден път разбирам, че ние трябва да действаме сега, защото косъмът, на който виси мечът, все повече изтънява. Което означава, че се губят пътеките на Любознанието на българите по тяхната собствена земя.
Тежко на народ с политици, безотговорни към образованието и науката - и с учени и учители, които не искат те да бъдат реформирани по правилата на световния опит.
______________________________________________________________________________

1. През 1946 г. в мартенския брой на списанието Sky & Telescope Джеймс Прует публикува статия, озаглавена “Once in a Blue Moon” – второто пълнолуние в един месец се нарича “синя луна” - тази година това се случва на 21 ноември.
2. От заглавието на прочутата книга на Чарлз Дарвин: The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.
3. Заглавие на статията на професор Джон Качопо от Университета в Чикаго, публикувана на 6 май 2010 г. в Physiology Today.

Edited by - George_Chaldakov on 11/22/2010 17:11:35
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/24/2010 :  20:19:43  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Съвсем прясна новина от днес - която показва по един прекрасен (и бих казал - жалък) начин, колко са смешни воплите "Дайте пари!", предвид господстващите порядки в родния сектор ВОН:
НВМС е издал акт за административно нарушение на МУ - Пловдив, заради установено грубо нарушение на чл.153 от Закона за ветеринарномедицинската дейност - т.е. - местните титани на науката там провеждат опити с животни, без да са минали през задължителните за такива случаи процедури по Раздел ІІ от Глава седма от закона.
Предвидената в случая глоба е от 500 до 1000 лв (чл. 424, ал. 2 от ЗВД) - на пръв поглед сумата не е кой знае какво за едно висше училище - НО - колкото и да е малка сумата, според мен е чудовищен факта, че едно висше училище ще плаща глоба, заради мърлящината на ръководните си кадри.
Е, добре де - как да бъде мотивиран българският данъкоплатец, че си заслужава да отделя от залъка си за висше образование и наука, когато работещите там ей-така с лека ръка пръскат тези пари - и то - за глоби, задето ... не са си изпълнили едно законово задължение (при това - законово задължение пряко свързано с работата на висшето училище - не става въпрос за забавена регистрация на топломер, например).
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 11/25/2010 :  09:10:27  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Ще му се наложи на данъкоплатеца да отдели повече пари, за да може за същата работа да кандидатстват по-качествени кадри, които един ден да сменят тези.

Изобщо мисленето "учителите са зле, значи не са заслужили вдигането на заплатите си!" е антагонистично към развитието въобще. Напротив, обратно - щом си вършат работата зле, значи на първо време заплатите са ниски и там са отишли да работят некомпетентни хора.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/12/2012 :  19:08:06  Show Profile  Reply with Quote
Путин с план за рязък демографски растеж в Русия
http://news.ibox.bg/news/id_972812308

Кандидатът за президент на Русия Владимир Путин написа програмна статия, която ще излезе в понеделник, във вестник „Консомолская правда". В нея са набелязани мерки, чрез които до 2050 година населението на Русия трябва да се увеличи до 154 млн. души.

Путин подчертава, цитиран от Новости", че е против повишението на пенсионната възраст, като в същото време предлага да се увеличат заплатите на лекари и учители, както и стипендиите на ученици.

Владимир Путин предлага от 1 септември преподавателите в ВУЗ-овете да получават заплата, която да е на средното ниво за региона, в който се намират те. В периода 2013- 2018 професорите и преподавателите трябва да взимат 200 % от средната заплата за икономическия регион, в който се намират. Същите ориентири са предложени и за възнаграждението на лекарите.

Сред важните инициативи на настоящия премиер и кандидат за президент е създаването на работническа аристокрация, като до 2020 г. тя трябва да е не по-малко от 1/3 от квалифицираните работници, което е около 10 милиона души.

В районите с негативни демографки показатели Путин предлага да се изплащат на семействата специални суми при раждането на трето и следващи деца до навършването им на 3-годишна възраст. По този начин доходът на тези семейства ще се повиши със 7 хиляди рубли.

Първостепенна задача е до 4 години да бъде ликвидиран недостигът на детски градини. Владимир Путин предлага да се вдигнат студентските стипендии с 5 000 рубли месечно

Той смята, че на Русия са й необходими телевизионни програми, посветени на класическата музика, театъра, изобразителното изкуство, литературата, историята, архитектурата.


Путин предлага също така редица мерки за ограничаване и ликвидиране на корупцията и бюрократичните схеми при строежа на жилища. Това би позволило намаление цените на жилищата с 20 %.

Владимир Путин коментира, че ако тази стратегия бъде реализирана, до 2050 година населението на страната ще се увеличи до 154 млн души. В противен случай обаче има опасност в същия период руснаците да намалеят до 107 млн.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 02/15/2012 :  10:57:19  Show Profile  Reply with Quote
Частните училища ще получават пари от държавата

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_l.a_c.327_i.152909.html

Предлагам като следваща стъпка държавата да започне да плаща и на частните предприятия

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2012 :  14:04:36  Show Profile  Reply with Quote
http://news.ibox.bg/news/id_1289863522

Просветният министър Сергей Игнатов се е наградил за 2010 година с 29 206 лева.

...


Данните червените са взели от Сметната палата, където членовете на кабинета са деклраирали допълнителните си доходи извън официалната си заплата.



Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 03/02/2012 :  08:29:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

http://news.ibox.bg/news/id_1289863522

Просветният министър Сергей Игнатов се е наградил за 2010 година с 29 206 лева.
...



И това на фона на методично разрушаваните от него наука и образование.

А ето как е в една от най-богатите днес европейски държави - благодарение на икономиката на знанието:

"Към 2005 г. 74.6% от населението на Финландия между 25-60 г. имат завършено средно образование, а 33.2% имат университетско образование или колеж (важно е, че това е най-високият процент сред страните в Европейския съюз!); 72.2% от финландските домакинства притежават персонален компютър, а 67% - имат Интернет вкъщи...Финландия е страна с най-високообразована работна сила, тя е сред петте страни с най-висок творчески потенциал (Сreativity Index), редом с Швеция, САЩ, Холандия и Дания.

В периода 1989-2005 г. разходите за наука и изследвания са се увеличили 5 пъти, като през 2006 г. разходите за образование на Финландия по бюджета са 6 млрд. 470 млн. евро! За сравнение, разходите по бюджета за финландското президентство, министерски съвет и парламент, взети заедно, са едва 174 млн. евро за 2006 г. Други любопитни сравнения са: че разходите на вътрешното им министерство са 5-6 пъти по-ниски от тези на образователното министерство, че последното е с по-висок бюджет и от финансовото министерство, че е с 2-3 пъти по-висок бюджет и от този на военното министерство, че е с 6 пъти по-висок бюджет от външното министерство и т.н. (!) От образователното министерство повече разходи има само в областта на социалните и здравните грижи. Т.е. тук става дума за много добре обмислени приоритети на “социалната държава” (welfare state). Изводите за ранжирането на образованието и науката в България сред държавните и национални приоритети се налагат от само себе си."

И т.н. и т.н.... Четете сами статията на проф. Николай Тилкиджиев от бившия вече институт по социология:
http://www.omda.bg/institut/finlandsko_chudo_bg.htm

У нас разбира се всичко е точно обратно: Разходите за наука и изследвания през същия период (до 2005 г.) са се намалили 5 пъти и продължават да се намаляват, като до ден днешен намалението е вече 8-10 пъти.


Svetlana
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05