http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Закон за развитието на академичния състав в РБ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/01/2010 :  14:23:13  Show Profile  Reply with Quote
Парламентът излезе във Великденска ваканция
01.04.2010 14:59 | Обновен на 01.04.2010 14:56 | 0
Следващото заседание е на 14 април
Цецка Цачева разпусна депутатите в десетдневна ваканция за Великден.

http://politics.actualno.com/news_292301.html

В края на редовното си заседание парламентът започна обсъждането на второ четене на законопроекта за развитието на академичния състав в Република България.

Депутатите приеха само наименованието на законопроекта.


Това стана по предложение на народния представител Веселин Методиев. Той поиска да се приеме само името на закона, за да може парламентът да продължи разискването на законопроекта на първото парламентарно заседание след Великденската ваканция на депутатите.
Следващото заседание е на 14 април, заяви председателят на парламента Цецка Цачева, преди да разпусне депутатите в десетдневна ваканция за Великден.

Edited by - moderator on 04/01/2010 14:23:43
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/08/2010 :  17:33:22  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Пак ще се върна към любимия ни текст (станал сега ал.3 от чл.24), според който "Конкурс за заемането на академичната длъжност “доцент” се открива, ако може да се осигури съответната преподавателска или изследователска натовареност, съгласно съответния правилник на висшето училище или научната организация" - тъй като подобно изискване за длъжностите "асистент" и "професор" липсва, излиза че няма никакъв проблем да станеш професор без феодалните старци да са те погалили по главицата и да са ти дали дисциплина - доцент, обаче - не може.
Ще припомня и шестте въпроса, които имах възможност да поставя в бр.300 на в-к "Политика" от 22.01 ( http://www.politika.bg/article?id=15762 )-
quote:
1. Не е ясно какво означава „елементарна лекционна натовареност". Има и лекционни курсове от по 10 учебни часа лекции. Това достатъчно ли ще бъде?
2. Не е ясно по какви критерии висшето училище ще решава кога да обявява конкурс за доцент и кога - за професор. Или пак опираме до това, че конкурси (както и досега) ще се обявяват не според нуждите на научната организация, а когато имаме „наш човек", който следва да бъде повишен.
3. Не е ясно по какъв начин това ограничение ще попречи на масовото хабилитиране в научните организации, които не са висши училища.
4. Не е ясно какво ще правим с тези хабилитирани, които по една или друга причина (промяна в учебния план, липса на прием и т. н.) останат без лекции. Те би следвало, по логиката на г-н Методиев, незабавно да бъдат понижвани в асистенти.
5. Не е ясно за самия доц. Методиев имаше ли предварително лекционен курс в НБУ, или той беше създаден специално за него. И ние всички ли най-напред трябва да станем часто от политическата класа, за да можем да се хабилитираме?
6. Не е ясно какво ще попречи на един ръководител на катедра да измисли избираем лекционен курс за отроче на именит колега, докато в същото време той самият държи 3 лекционни курса, стопирайки по този начин развитието на другите асистенти.
- Бих се радвал, ако някой може да ми отговори дори само на един или два от тези въпроси - досега не знам някой да е пробвал.
Друго нещо, за което ще помоля за разяснения, ако някой знае как стои въпроса, е новопоявилият се в пар.9, ал.2 Правилник за приложението на закона, който ще трябва тепърва да бъде разглеждан и приеман от Министерския съвет - добре де - нали уж едно основно положение вече е да няма правилници за приложението на закони? - отдавна не си спомням да е приеман такъв.
От други новопръкнали се текстове излиза, че за доцент се оценят само публикациите, които са "след защита на докторска дисертация" (ал.1 от членове 26 и 27), както и че трябва да са минали най-малко три години след нея (чл.24, ал.1). Добре де - сега при нас правят двама колеги доценти, без да е изтекъл този срок - а после министърът се чуди, защо всички се юрнаха набързо да се хабилитират и защитават в последните месеци - съвсем нормален е стремежът на всяка цена да се хване последния влак. Изобщо - не смятате ли, че ще е нужно още веднага след приемането на закона, да се приемат поправки в него, предвиждащи преразглеждане на всички защитени дисертации и хабилитирания през последната половин година? Критерии-мритерии - всеки от всички възможни структури на ВАК си е затворил очите и дипломи се раздават на поразия; и това е съвсем логично - при новия режим една сериозна част от колегите изведнъж ще бъдат отрязани, без никаква (или почти никаква възможност) за защита (респ. - хабилитация), тъй като новите условия поставят изведнъж много по-високи (в много случаи - на практика неизпълними изисквания) - като цитираното от мен по-горе оценяване само на публикациите след защитата - във ветеринарната медицина (а мисля, че така е и в хуманната) е нещо нормално да се защитава (когато си на самостоятелна подготовка) на 40-50-годишна възраст даже - при новия ред абсолютно всички асистенти от моя факултет (само двама сме със защитени дисертации - и още двама, които, надявам се, ще успеят да станат доценти при досегашния ред) изведнъж загубват възможност да се хабилитират някога - ако изобщо успеят да защитят, де.
Междувременно, вървят и съвършено идиотски промени в законодателството в аграрния ни сектор - просто наистина не знам какво става при това управление - очевидно малоумни идеи (казано на езика на ресорния ни вицепремиер) се вкарват в законови текстове, а ако някой нададе глас в защита на разума - даже напук, още повече се заинатяват да ги прокарат.
Големият парадокс е (казвам го с голяма болка), че единственият източник на разум в управлението ни днес (по моите впечатления) е Президентът Георги Първанов (или агент Гоце - на кой както му харесва).
Опасявам се, че ни чака много мрачен период.
Не че не сме си го заслужили, де - който тихо и безропотно понася господството на малоумни властници - такава съдба и си заслужава.
Затова пък Разпети петък стана официален празник!
(При положение, че според Библията Христос е рапънат в сряда.)
И как да не се разнежиш, като чуеш ужасно страшно много православният ни премиер да говори нежно за "богородичка"?!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2010 :  09:51:22  Show Profile  Reply with Quote
Тази сутрин по Нова телевизия министър Игнатов се държа скандално:
- не успя да отговори на нито един от въпросите и възраженията на Младите учени от сдружение "Когито" срещу Законопроекта за развитие на академичния състав;
- изрече куп лъжи за Закона за развитие на академичния състав и се позова на несъществуващи в проекта текстове;
- нагруби недопустимо колегата Христо Лафчиев;
- призна, че делегира подготовката на закони за висшето образование и науката на личности, срещу които текат проверки в прокуратурата;
- призна, че всички сериозни учени в България са срещу неговия проект. Изтъкна конфликта си със Съюза на учените, организации на млади учени и други институции;
- призна, че ще указва натиск скандалният му законопроект за академичния състав да бъде приет утре и вдругиден в Парламента за да не може обществеността да реагира.

Допустимо ли е всичко това за един министър на ГЕРБ?
Време е научната и академична общност да изрази на глас и по подобаващ начин своето отношение!
За да се вземат необходимите мерки от когото трябва!

Edited by - moderator on 04/13/2010 10:01:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2010 :  10:49:10  Show Profile  Reply with Quote
НАУКА И КУЛТУРА - Научна дейност
Юрист Стефка Минева: Законът за академичния състав може да бъде атакуван в съда
/ Последна редакция: 19:45 /
12 април 2010 18:27

http://www.cross-bg.net/nauka-i-kultura-cross/56-nauchna-deinost/1116508-yurist-stefka-mineva-zakonat-za-akademichniya-sastav-mozhe-da-bade-atakuvan-v-sada-

София /КРОСС/ Законът за академичния състав, който ще бъде разгледан в НС в сряда, облекчава хората без звания. Това смятат от сдружението на младите учени КОГИТО. Те не са съгласни с предложения текст в закона, според който ректорът на един университет ще има доминираща роля, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Според сдружението единните държавни изисквания за придобиване на научна степен са обезличени в този закон. От съюза на учените също не са съгласни с предложения документ. Председателят на съюза проф. Дамян Дамянов смята, че този закон ще облекчи растежа на хората в науката, които нямат гарантирано покритие. Проф. Дамянов приема идеята за жури, но според него, то трябва да бъде в по-голям състав, за да има безпристрастна оценка на кандидата за научна степен. Според него няма заложени текстове в закона, които да дават гаранции, че ще се подобри качеството в системата. По думите на Дамянов контролната комисия от трима членове, която фигурира в документа, е на практика символична структура. Той не одобрява идеята, че на Националната агенция за оценка и акредитация са дадени много функции. Според него може би е по-добър вариант да се приеме първо Закон за висшето образование и едва тогава Закон за академичния състав.

Юристката Стефка Минева, твърди, че предложеният закон обслужва лобистки интереси. Тя смята, че отнемането на научните звания, предвидени в закона, е най-големият удар срещу учените. Според предложените текстове званията се преобразуват в академични длъжности. Юристката поясни, че академичните длъжности се отнасят само за едно учебно заведение. Тя е на мнение, че този закон може да се атакува пред Конституционния съд и в Европа, от което няма да спечелят вносителите на закона. Според нея е най-добре този закон да се оттегли.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2010 :  10:53:25  Show Profile  Reply with Quote
Учените ще протестират на 21 април13.04.2010, 06:09 (обновена 13.04.2010, 06:13)
news.bg


http://news.ibox.bg/news/id_1618583697
Ще протестираме на 21 април, сряда. Много учени и много организации на учени трябва да се включат, всички заедно.

Това обяви Христо Лафчиев, председател на сдружението на младите учени КОГИТО.

Новият закон за академичния състав насърчава изключително много корупцията в научните организации и висшите учебни заведения, подчерта Лафчиев.

По думите му, този закон не гарантира качеството на науката, нито на преподаването.

Освен КОГИТО в организацията на протеста са се включили и ИРИОН.

Лафчиев допълни, че председателят на Съюза на учените, най-голямата организация на учените в България, е изказал своето и на Съюза на учените неодобрение относно закона, изразено в 10-страничен документ.

Ще търсим срещи с премиера, председателя на Народното събрание и президента, за да обясним, че този закон не съответства на бъдещето на България, подчерта Христо Лафчиев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2010 :  21:05:20  Show Profile  Reply with Quote
Младите учeни ще протестират с чалга
Велиана Христова
14 Април 2010, брой 84

http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=8635&g=

"Привет на чалгата в науката" - с това мото движението на младите учени от БАН и висшите училища "Когито" организира идната сряда протест срещу Закона за развитие на академичния състав, който ще замени сегашния за научните степени и звания. Това решиха представителите на движението на среща завчера вечерта. Протестът ще бъде озвучаван от "прекрасна чалга".
Законът, създаден в МОМН, не е стимул за развитие на научната общност, той девалвира стойностите в науката и е откровено лобистки в интерес на групички и вузове, които не могат да покрият нормални критерии за научни постижения, заявиха младите изследователи. Конкурсите оттук нататък ще зависят от феодалния административен произвол и шуробаджанащината по места. Той не е в наш интерес, защото ни отнема националните дипломи, а свидетелствата за научна степен, издавани от всякакви вузчета, няма как да се признават в Европа, смятат те.
Младите учени разполагат с юридическа обосновка, че внесеният в НС закон нарушава няколко члена от конституцията и европейски нормативни документи. Младите търсят среща с премиера Борисов, според тях той не знае какво се върши зад гърба му. Следващата стъпка ще е сезиране на Конституционния съд, на президента и ако трябва - на съда в Страсбург.

Go to Top of Page

E_Yankulova

Bulgaria
11 Posts

Posted - 04/14/2010 :  15:47:13  Show Profile  Reply with Quote
Истерия за научни звания преди закриването на ВАК
- A + 14 април 2010 / News.dir.bg
В момента има над 1500 процедури във Висшата атестационна комисия (ВАК)поради истерията около новия закон за развитието на академичния състав, съобщи пред журналисти в парламента министърът на образованието Сергей Игнатов.

Според министъра след приемането на закона няма опасност да се нароят много професори, предаде БТА.

В близките години ще имаме само ВАК-овски професори и по двама-трима на година от университетите, смята Игнатов. Влезте в момента във Висшата атестационна комисия и ще видите как се печатат дипломи, коментира той. По думите му такова чудо не е имало никога - при около 80 докторски дисертации годишно, рехабилитации и професури, сега има над 1500 процедури, откакто се е заговорило за новия закон, т.е. от ноември.

ВАК се закрива и университетите ще имат решаващ глас при даването на научните длъжности „доцент" и „професор", предвиждат промените в Закона за академичното развитие. Депутатите гласуваха днес , че "доктор" и "доктор на науките" се придобиват само във висши училища и научни организации, получили акредитация за обучение в научна степен "доктор" от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Научно жури ще оценява дисертационните трудове, както и кандидатите за академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор", прие парламентът. То ще се утвърждава за всяка конкретна процедура със заповед на ректора на висшето училище или на ръководителя на научната организация по предложение на факултетния, съответно на научния съвет. Членовете на журито ще се избират чрез жребий от Национална листа на журита по научни области, а при възможност - и по направление и специалност.

Игнатов определи като отстъпка запазването на степента "доктор на науките", но по думите му тя се запазва само като "мартеничка".
При първото гласуване в пленарната зала "доктор на науките" отпадна. Тази степен реално остава само декоративна, защото няма значение за кариерното развитие, посочи Янаки Стоилов от Коалиция за България.
За заемане на академични длъжности в следващи текстове в законопроекта се предлага да има изискване за степен "доктор", а не "доктор на науките". Този, който е станал "доктор на науките", не може да се възползва от това, за да има по-нататъшно кариерно развитие, обясни Стоилов.

Университетите и научните организации ще бъдат в неспокойна състезателна среда и след около една-две години ще се разбере, че имаме 10-15 истински университета, каза още министър Сергей Игнатов. По думите му студентите ще отиват там, където има високо качество на образованието. Игнатов отбеляза,че с новия закон се въвежда и правилото, че всеки е преподавател или учен само там, където е назначен на постоянен договор.

Елка Янкулова
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/15/2010 :  15:13:22  Show Profile  Reply with Quote
Университетите ще дават научните степени, ВАК се закрива до осем месеца
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/15/887629_universitetite_shte_davat_nauchnite_stepeni_vak_se/
Университетите, ще дават научните степени, Висшата атестационна комисия (ВАК) ще бъде закрита до осем месеца, а приключилите процедури за придобиване на научна степен и за заемане на академична длъжност ще могат да се обжалват пред арбитражния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Това са едни от основните моменти на окончателно приетия закон за развитието на академичния състав, който заменя закона за научните степени и звания. Досега документът е имал над 40 проекта, но нито един от тях не е бил приеман от парламента. Проектът на министъра на образованието Сергей Игнатов, представен в края на ноември, беше с по-радикални текстове, но между четенията депутатите пренаписаха някои от тях.

"Крайно време беше държавата да премахне опеката си върху университетите и научните организации", заяви Игнатов в парламента. Според него академична общност е достатъчно зряла и интегрирана в европейското пространство още преди падането на Берлинската стена.

"С приемането на новия закон университетите ще бъдат в състояние на неспокоен и състезателен дух, смята още той и заяви, че сега вече ще се разбере кои в научната общност са добри. Според министъра няма да има бум на професори, защото процедурата по придобиване на научна длъжност е много трудна.

Според Игнатов, независимо че няма централна опека, ще се повиши качеството.

Висшата атестационна комисия ще се закрие до осем месеца след влизане на закона за развитие на академичния състав в сила. Специализираните научни съвети ще трябва да прекратят дейността си в шестмесечен срок от влизането на закона в сила. Активите и пасивите, както и архивът на Висшата атестационна комисия ще преминат към Министерството на образованието.

В едномесечен срок от влизане в сила на правилника на закона университетите и научни организации са задължени да изготвят и приемат правилници за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности.

Самостоятелните колежи няма да могат да провеждат процедури за заемане на академични длъжности. Процедурите по заемане на академични длъжности там ще се провеждат от висше училище или научна организация, които извършват обучение в същата област на висшето образование, въз основа на сключен договор със съответния колеж.

Съветът, който ще разглежда обжалванията на процедурите, ще се съставя за всеки разглеждан спор. Според закона от академична длъжност и научно звание ще се лишава учен, ако се установи, че трудовете му, въз основа на които е придобил научна степен или е заел длъжността, са написани от друг. Друго основание за отнемане на академична длъжност и звание е, ако защитата на дисертационния труд или избирането на съответната длъжност е станало в процедура, в която член на жури или на факултетен съвет е дал становище вследствие на извършено престъпление, установено с влязла в сила присъда.

Ако на базата на тези основания се отнемат научната степен и академичната длъжност, това ще се отрази на атестирането на висшето училище или научната организация, провела съответната
процедура. Ще има отражение и при атестирането на членовете на съответното жури, заемащи академични длъжности.

Edited by - moderator on 04/15/2010 15:23:28
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/15/2010 :  19:58:55  Show Profile  Reply with Quote
И магарето - професор!
Велиана Христова
16 Април 2010, брой 86

http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=8710&g=
В нашата държава всеки студент вече може да стане професор за около 4 години. Да не си помисли някой, че се гъбаркам. Управляващата коалиция ГЕРБ-ДСБ-Атака вчера прие на второ четене закон, който няма нищо общо с проекта от първото четене - май само първият член не е променен между двете четения . Обясниха ни, че целта била бързо израстване на научните кадри. Всеки магистър го правят доктор за 4 години, след което - кеф му доцент, кеф му професор. За заемане на академична длъжност законът не изисква научен стаж, всяко вузче (без колежите) може да си назначи и магаре за доцент, стига вътрешният му правилник да пуска магарета при студентите. А журито, което ще избира Сивушко, ще е само от свои хора, братовчеди на ректора и техни братовчеди, посочени от него. Махнаха дори жребия за избор на журито - случаен там да не попадне.
А някой читав, но неудобен на началството талант може да си чака сто години да го пуснат в йерархията. Да ходи да се жали на министъра, ако е негов човек. Щото министърът е поставен над Господа и над правото - в неговите ръце е съдбата на всеки, той има личното право да съди кой е учен и кой не е. И няма как да се защити талантът, защото законът му забранява да се вясва в съда. Всеки в държавата България може да иска справедливост от Темида, ученият - не. Много мачкане на научната общност падна в последно време у нас, но чак такова и Джугашвили не смогна да измисли!


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/16/2010 :  09:23:12  Show Profile  Reply with Quote
Веселин Методиев си хвали закона:
http://www.vsekiden.com/?p=68148
Депутатът от ДСБ Веселин Методиев:
С отпадането на стажа вече може да станете професор на 27 години
Валерия Йонкова
четвъртък, 15 април 2010

Г-н Методиев, след като отпадна изискването за стаж при професорите и доцентите, вие заявихте, че все пак е нужен социален опит. Не одобрявате ли тази промяна?

Трябва да уточним понятията – нямах предвид трудов стаж, който е по специалността или във времето между получаването на докторската степен и кандидатстването за академичната длъжност. Говорех за социален опит в смисъла, че всеки човек трупа такъв, работейки. Може да работите във “Всеки ден” в продължение на няколко години, да натрупате този социален опит и впоследствие, прехвърляйки се да работите в университет, вече да можете бързо да израснете за 1 или 2 години. Не смятам, че този стаж вътре вече в университетската среда трябва задължително да бъде 3 или 5-годишен, защото наистина има млади хора, които много бързо работят върху своите изследвания. По-трудолюбиви са, по-амбициозни и за тях да се слагат такива ограничения във времето ми се струва неразумно. Но трябва да са натрупали социален опит – в смисъл да имат трудов стаж зад гърба си, да не идват от училищната скамейка.

Както се казва човек трябва да узрее социално, за да покрие съдържанието на това научно признание.

В такъв смисъл. Това, което г-н Огнян Стоичков каза, аз го подкрепям. Все пак завършвате на 23 години висше образование, на 24 ставате докторант, на 26 вече сте доктор и на 27 да станете професор…

Учудвахме се доскоро как в Америка младежи стават професори на по двайсет и няколко години и ни се струваше много шокиращо.

В Америка се случва. Може би и при нас ще стане. Сега засега това, което се прие, създава такава възможност. Отпадна това изискване за трудов стаж и на 27 години можете да станете професор, наистина.

Може би просто представата ни за професор е друга – предизвиква асоциации за улегналост, години…

Нашата представа е за едни възрастни хора, белокоси…Тя е остаряла представа.

А социалният опит какво основно може да даде – мъдрост, улегналост?

Това според мен е валидно за всяка професия. Казах го по принцип. Подкрепям да има такъв тест, но това, че е отпаднал, за мен не е проблем.

Тези научни степени вече на са титли, а длъжности. Това какво променя?

Променя, защото ние имахме във времето на тоталитарната си държава социална йерархия, която се крепеше на подобни титли. Сега сме едно свободно общество, в което заемате тази длъжност в университета, в който работите и в този смисъл вие сте професор на вашия университет. А не сте професор просто с титулатура. Тоест вие сте професор на даден университет, а не “аз съм професор” в смисъл на “аз съм по-умен от другите”. За мен това не е разумно.

Тоест промените, които се приеха в Закона за академичното развитие, са напредък и следват по-логичния вариант.

Естествено. Човек носи отговорност пред своята институция и като поведение, и като изследовател и като преподавател и се грижи за доброто име на своя университет.

А тези новости – да си професор само в университета, в който преподаваш, няма ли да ощети много хабилитирани лица, които четат лекции в няколко университета?

Не, не може да бъде преподавател в няколко университета, тъй като това е една от порочните практики. Една от целите на закона е преподаването да бъде в един университет. А вие можете да бъдете гост-професор или доцент в зависимост от правилника в някое друго висше училище. Просто гост-преподавател. Зависи как тези наименования са поставени в правилника на съответното висше училище. Гостуващи лектори – това го има като много популярна практика. Някои изявени преподаватели ги канят и са гост-лектори в други университети.

Западната практика такава ли е?

Да, точно такава е. Това трябваше да се случи в България преди много време. Ние сме останали последната страна в Източна Европа, която най-сетне се вписваме в тази обща европейска практика.

Доста закостеняла беше нашата система.

Да, един съветски модел, който беше напуснат от всички страни в Източна Европа, с изключение на България.

А ако сега един професор или доцент иска да бъде такъв и в друг ВУЗ, освен в неговия си, как ще го признаят – с правилник, с тестове?

Разбира се, да го акредитира, но това е за да поеме определен курс лекции, да бъде като гост-преподавател. Тоест да гостува в даден университет за определен семестър, за определени лекции, просто защото го считат за много голям специалист в дадена проблематика. Но неговият основен курс лекции и занимания са в неговия университет.

Дали с промените в Закона за академичното развитие ще отпадне формализма в раздаването на тези длъжности?

При всички случаи всеки университет ще засили според мен своите изисквания за качество за съответната длъжност. Всеки има интерес да има по-високо качество поради една много проста причина – днес българските младежи, младите хора на България имат възможност да учат в цялата европейска мрежа от университети. Конкуренцията е огромна. Никой няма интерес неговият университет да бъде с нарицателно име на лошо ниво. Никой.

Тоест промените ще дадат възможност за истинска конкуренция?

Истинска е, защото преди 5 години ако искате да учите във Великобритания, трябваше да плащате три пъти по-големи такси от тези от страните-членки на ЕС. Сега плащате същата такса като англичанин, холандец или французин. По този начин вие наистина си избирате къде да учите. Което беше мечта за моето поколение.



Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/17/2010 :  09:03:12  Show Profile  Reply with Quote
quote:


При всички случаи всеки университет ще засили според мен своите изисквания за качество за съответната длъжност.



Смях в залата!!!

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/17/2010 :  10:16:06  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Този път съм напълно съгласен със Светлана.
Комунонекадърниците в университетите (и в БАН, разбира се) да "засилят" своите собствени профански характеристики!
Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/26/2010 :  15:17:51  Show Profile  Reply with Quote
Първанов наложи вето и на Закона за академичния състав
26.04.2010, 13:57 (обновена 26.04.2010, 16:11)
Ива Иванова

http://news.ibox.bg/news/id_871824916

Президентът Първанов наложи вето върху Закон за развитието на академичния състав.
Това стана малко, след като държавният глава се срещна по тяхна молба с представители на сдруженията на младите учени „Когито" и "Ирион".
Едно от исканията на сдруженията беше именно президентско вето върху закона.
За това решение са анализирани становища позиции и предложения в хода на приемането на закона, изпратени от Българската академия на науките, Софийския университет, Съюза на учените в България, както и от други висши училища, научни звена, учени и преподаватели, неправителствени организации.

Президентът Първанов смята, че връщането на някои текстове ще даде възможност за още една дискусия по тези въпроси, които засягат цялото ни обществено развитие.

Според държавния глава някои от законодателните разрешения не съответстват на Конституцията на Република България, на правото на Европейския съюз и на други действащи в страната закони. Налице са и съществени празноти в законовата уредба, които ще възпрепятстват нейното точно приложение.

Президентът свята, че законът не урежда с достатъчна пълнота и изчерпателност условията за академична дейност и кариерно израстване на научните работници в страната.

Възможността за определянето на такива условия и ред в правилници на висши училища и научни организации няма да гарантира в достатъчна степен равните правни възможности, които имат всички граждани.

В закона трябва да намерят място единните държавни изисквания, които са предвидени за уредба с правилника за неговото прилагане, за да са трайно уредени и еднакви за всички. Само въз основа на законово уредени изисквания може да се упражнява контрол.

Липсват ясни критерии и изисквания за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности. Размити са критериите между длъжностите „главен асистент", „доцент" и „професор", заемането на които става с наличието единствено на научната степен „доктор". Налице са съществени празноти в критериите и механизмите на формиране на Националната листа на членовете на журита и арбитри, както и на научните журита.

Признаването на придобити в чужбина научни степени би трябвало да се извършва от един орган за цялата държава и по еднакви критерии, установени в закона, при спазване на изискванията на Директива 2005/36/ЕО за признаване на професионални квалификации.

Държавният глава категорично не е съгласен с изключването на съдебния контрол върху актове, които са от изключително значение за правата на лицата, участващи в съответните процедури по закона.

Това разбиране многократно е мотивирало президента при упражняване на правото му на вето, тъй като съдебният контрол е основополагащ елемент на правовата държава. Не са налице основателни причини, които да обуславят неговото ограничаване.

В началото на срещата си с младите учени Първанов подчерта, че законът е приет във времето, когато се води дебат за стратегия „2020", в която на науката и образованието се отделя ключово място като фактор и лост за развитие.


След срещата с президента Стилиян Георгиев, който е представител на Сдружението на младите учени „Когито" заяви, че техните основни забележки по закона са свързани най-вече с липсата на държавни критерии и изисквания.

По думите му младите учени са обезпокоени от липсата на гаранции в закона за безпристрастни оценки за академично израстване.

Всички искат промяна, но няма съгласие с начина, по който се предлага тя да бъде проведена, отбеляза Орлин Йорданов от сдружението и допълни, че в закона липсва уредба за академично израстване.

Младите учени изразиха и опасения, че журитата няма да бъдат формирани безпристрастно, тъй като е отпаднал вариантът за съставянето им чрез жребий.

Неодобрение има и относно отпадането на изискването за трудов стаж на професорите и доцентите.

Според представителите на „Когито" това може да доведе до спад в качеството.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/27/2010 :  14:10:43  Show Profile  Reply with Quote
И Сергей Игнатов започна с обидите. Така е като нямаш мотиви за пред хората.

Сергей Игнатов не вижда основания за ветото на академичния закон
Младите учени са се вкопчили в консервативна система с азиатски привкус
Мартина Бозукова
27 Април 2010

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164612&srcpos=1
Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов коментира пред журналисти във вторник, че въобще не е притеснен от президентското вето на текстове от Закона за академичния състав, тъй като не вижда никакви сериозни мотиви.
“Ветото на президента дойде след среща с млади учени. Това, което предизвиква вътрешен диалог в мен е, че същите млади учени искаха преди две седмици съвършено други неща. Мотивите на президента са съвършено други, което показва, че техният прочит е първо незадълбочен, второ самите те не знаят какво искат и трето, независимо от тяхната младост, това не е протест на младите“, заяви Игнатов.

“Да не говорим , че част от тези млади учени са мои връстници“, допълни той.

“Младите винаги искат неизпълними и модерни неща и от там идва голямото противопоставяне на поколенията. Когато младите са се вкопчили в една консервативна система с азиатски привкус това показва, че те си имат някакви патрони и някой им шушне на ушенцето“, коментира министърът.

Той обаче се въздържа да назове въпросните патрони. “Фактът, че президентското вето дойде след срещата с младите учени показва, че определени кръгове, свързани с него, ги използват тези организации“, заяви Игнатов.

Според него атаките идват от организации, представени основно от учени от БАН.

Не е тайна, че министърът и БАН са в обтегнати отношения покрай вижданията на Игнатов за това как трябва да протече реформата в академията. От БАН не веднъж са излизали с декларации срещу изказвания на министъра и дори са му искали оставката.

Преди ден президентът Георги Първанов наложи с вето с основния мотив, че трябва да има единни държавни изисквания и критерии за израстване. Според Първанов автономията, която се дава на висшите училища да определят в своите правилници условията за академична дейност и кариерно израстване, не гарантира еднакво третиране на гражданите и са необходими единни държавни стандарти.

Според президента са размити критериите между длъжностите ”главен асистент”, ”доцент” и ”професор”, заемането на които става с наличието единствено на научната степен ”доктор”. С това се атакува на практика премахването на степента ”доктор на науките” като условие за кариерно развитие, което е една от основните промени в закона.

Първанов посочва в мотивите си още, че “връщането на някои текстове ще даде възможност за още една дискусия по тези въпроси, които засягат цялото ни обществено развитие“.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/27/2010 :  18:29:35  Show Profile  Reply with Quote
От форума на mediapool:
http://mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=1261681

лукавството
Автор: 11
Получено на: 27 Април 2010 18:55
Наистина става дума за имитация на реформи и лукава подмяна с този закон.
1. Дава се власт на академичните ръководства, които не са лустрирани он мракобестните кадри на ДС. Познайте кои ще бъдат избраните доценти и професори.
2. Свръховластяване на министъра да спира и пуска процедури.Това и при Тошо не го е имало!
3. Никаква възможност за жалене пред съдебна инстанция.
4.Никакви ясни критерии, за всяка една от степените. Ерго, ще се действа според човека. Големият докторат - мартеничка. За да не могат да напредват хора с научни постижения и силни мозъци. Ще напредват чиновниците, администраторите и прочие боклуци.
Сутринта по БНТ в защита на закона говори Валерия Фол. Говореше така като че ли е част от екипа на министъра, предложил закона. Представяте ли си тогава какъв мракобесен капан се залага за българската интелигенция? Съпругата на министър от кабинета на последния комунистически диктатор кове законите на демократична България. Това е все едно румънците да поканят за консултант Елена Чеушеску - и тя беше станала академик с труд за една популация мечки.
С две думи, колеги, събудете се, защото ви се готви страшна секира! Не оставяйте тези младежи сами да се борят с обиграните и лукави болшевишки изчадия.Масови протести подписки и недоволство, защото се прави поредния опит за геноцид над българската интелигенция! Светли умове за пореден път ще бъдат стъпкани! Предложеният закон е сталинистки и по-ретрограден и от стария! Всички приказки за децентрализация са демагогия, ще стане терор, по-страшен и от комунистическия.

Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05