http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Закон за развитието на академичния състав в РБ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

Spartak_Paskalevski

Bulgaria
7 Posts

Posted - 05/14/2010 :  07:57:15  Show Profile  Reply with Quote
Това, което чувам по радиото е меко казано безотговорно и абсурдно.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/18/2010 :  06:27:00  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев: Грях е да искаш провал на министър
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=483359
Анета Петкова
...
В този смисъл как успява вашият наследник - образователният министър Сергей Игнатов?
- Много е рано да се каже, но посоката, в която гледа, е правилна. Ще дам един пример с новата регулация на научните степени и длъжности. Може би не се е получил най-добрият закон, имам доста колеги, които повдигат основателни забележки от правно-техническо естество. Но нима има съмнение, че рано или късно трябва да се децентрализира системата на научните степени и длъжности. В света е така - няма доктор на тази държава, а на съответния университет. Твърденията, че трябва да има еднакви критерии за присъждане на научната степен, са добронамерени, но неправилни. Нима е едно и също да защитиш докторат в Харвард и в някой едва кретащ университет в Аризона? Нима са едни и същи изискванията, за да станеш професор в Колумбийския университет и в Аляска? Не, не са едни и същи. Всъщност университетите са различни. А идеята, която напоследък чух от един ректор, че висшите училища сами трябвало да си изработят рейтингова скала, искрено ме смайва. Жалко, че депутатите не намериха сили да отстранят правно-техническите несъвършенства на закона след ветото на президента. Проблемът с парламента е, че се влиза в коридори с криви огледала и понякога от един приличен законопроект излиза едно чудо, което и самият му създател трудно познава.

- Разбрахте ли, че се оказахте в дъното на поредния скандал между министър Игнатов и БАН по отношение на пожизнените възнаграждения за академиците и член-кореспондентите, които направихте равни на една депутатска заплата?
- Не знаех, но това донякъде ме ласкае, аз все пак съм един редови доцент в Софийския университет. Моето разбиране винаги е било, че трябва да се прави ясно разграничение между БАН като почетен клуб на големите български учени, т.е. това е вид признание за хората, които са дали много на България, а някои и на света със своите постижения. Мисля, че тези хора заслужват да получават поне едно депутатско възнаграждение.

- Как ще коментирате искането на министерството да направи имотите на академията публична държавна собственост, учените твърдят, че това е национализация?
- Огромната част от тези имоти и преди 9 септември 1944 г., и след това са създадени или предоставени от държавата. Ако това някой го оспори, меко казано, бих казал, че говори неистини. Има частни дарения и в Софийския университет, но ние не сме тръгнали да доказваме, че тези имоти са на преподавателите. Към момента на приемането на закона, уреждащ между впрочем доста пестеливо статута на БАН, у нас нямаше разграничение между публична и частна държавна собственост. Така че тук не става въпрос за някаква драматична промяна. Нека да напомня, че сградите на държавните университети преимуществено са също публична държавна собственост. Статутът на държавната собственост не е в смисъл, че някой ги взима, а това е един по-тежък механизъм на защита. По-важното е, че това, което аз си спомням, че в началото на 2009 г. при направената проверка бе установено, е, че ръководството на академията е отдало над 12 000 кв. м покрита площ при средна наемна цена от 1,7 евро на кв. м. Ако беше държавна собственост, това нямаше да бъде възможно, защото минималната наемна цена е 10 лв. на кв. м.

Edited by - moderator on 05/18/2010 06:27:37
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/18/2010 :  10:22:04  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Вече го казах там, да го кажа и тук. Трябва да си абсолютно кръгъл малоумник, за да "мислиш", че някои - включително някои като т.н. член-кореспонденти Александър Лилов, Васил Проданов и Стоян Михайлов - трябва да получават привилегии, състоящи се във "възнаграждения" за това, че си стоят вкъщи като пенсионери. Конституцията ЗАБРАНЯВА ПРИВИЛЕГИИТЕ, бе, алоооооу, жълтия!

Edited by - kkabakciev on 05/18/2010 10:22:27
Go to Top of Page

Stefka_Maneva

Bulgaria
16 Posts

Posted - 06/03/2010 :  20:48:23  Show Profile  Reply with Quote
На 02.06.2010 г. бе внесено в Конституционния съд на РБългария от група народни представители искане за обявяване на противоконституционността на около 25-30 разпоредби от Закона за равитието на академичния състав. В искането е направено предложение до КС за конституиране като страна по делото и на Движението за "Европейско развитие на РБългария", в което участват ИРИОН, КОГИТО,правозащитни оргжанизации и др., наред с държавните институции, като президент, МС, МОМС, БАН,СУ"Климент Охридски",Съюз на учените в РБългария, и др.
По внесеното искане, Конституционният съд вече е образувал дело.Позволявам си да изразя надеждата, Конституционният съд да успее да приеме решение, защититаващо интересите на научната общност,постановено върху обектинвната и принципна основа на Конституцията на РБългария, на правото на Европейския съюз,решение,защитаващо устоите на държавния и правов ред и на най-голямото завовевание на демокрацията - правовата държава.

Jurist
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 06/05/2010 :  08:08:25  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Stefka_Maneva

На 02.06.2010 г. бе внесено в Конституционния съд на РБългария от група народни представители искане за обявяване на противоконституционността на около 25-30 разпоредби от Закона за равитието на академичния състав. Jurist



Можете ли да кажете кои са разпоредбите, които атакувате - по номера?

Svetlana
Go to Top of Page

Stefka_Maneva

Bulgaria
16 Posts

Posted - 06/06/2010 :  19:57:46  Show Profile  Reply with Quote
Уважаема Светлана,уважаеми учени, внесеното от група народни представители искане за обявяване на противоконституцижонност па ЗРАС е публикувано на уеб сайта на Констеитуционния съд.
Предстои внасянето на второ искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от същия закон чрез Омбудсмана на РБългария, инициирано от съюза на докторантите и др. учени.Вие можете да направите своите предложения по проблеми, които са от съществено значение за Вас, но са останали неотразени изцяло или частично в първото искане.Можете да изразите своите предложения за доразвитие и обогатяване на аргументацията.Внесеното вече искане не Ви обвързва, като Вие имате правото да изразявате своите виждания и предложения независимо от това, че могат да бъдат различни и да не съвпадат с вече изразените. Своите бележки може да предадете лично или чрез представители на срещата на представители на учените, която ще се състои на 07.06.2010 г./понеделник/ в 17,30 ч. на площад Славейков, сборен пункт до паметника на Петко и Пенчо Славейкови.

Jurist
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 06/07/2010 :  08:33:45  Show Profile  Reply with Quote
Благодаря, госпожо Манева, намерих го.
Удовлетворена съм от факта, че се атакуват членовете, изискващи публикуване на сайта на съответното ВУ или научна организация на рецензии, резюмета и др. на английски език - в България има един официален език - българският.
Виждам в списъка и член 29, но не знам за какво точно става дума. Предполагам, че става дума за недостатъчно изяснени изисквания. Искам само да отбележа, че пък са поставени изисквания, които могат да се оценят само като пожелателни - изобретения и ръководство на докторанти. Изобретения могат да имат само представители на определени специалности, а и за тях те не могат да са задължителни. Ръководството на докторанти пък не зависи само от кандидата за придобиване на степента и би било дискриминационно спрямо някои редки специалности, както и спрямо работещите в институции, които не са акредитирани за обучение на докторанти по техните специалности. Надявам се, че тези аргументи са изложени.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/08/2010 :  18:56:29  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Голям майтап, бе, Светлана!
Ха-ха-ха!
Голямата наука в БАН и във Вашия институт - дето не искате да се публикува на английски.
Да паднеш и да пукнеш от смях!
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 06/09/2010 :  07:04:06  Show Profile  Reply with Quote
Г-н Кабакчиев,
На английски, както и на други езици (немски, френски, испански и руски) публикуваме научни трудове - справка - изданията на института ни. А качване на резюмета на английски на сайта, и особено преводи на рецензии на английски (защо не на всички официални езици на ЕС?) е абсолютно безсмислено - ние не сме ничий протекторат.

Svetlana
Go to Top of Page

Stefka_Maneva

Bulgaria
16 Posts

Posted - 06/09/2010 :  22:36:26  Show Profile  Reply with Quote
Браво, Светлана. Чудесен отговор. С поздрав - Манева.

Jurist
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/10/2010 :  07:32:06  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Stefka_Maneva

Браво, Светлана. Чудесен отговор. С поздрав - Манева.
Jurist



Госпожо Манева, знам някои от Вашите възражения по закона - те имат резон - законът в редица части е недобър, а в някои направо ужасен.

Но да се иска да не бъде използван английският език (който е езикът на научната общност - световната*), на базата на аргумент, че официалният език на България бил българският, това е нелепост. И тя е комунистическа нелепост, защото защитава най-вече комунистическите варвари - които знаят руски език и до ден-днешен въздишат по силната ръка на изроди като Ленин и Сталин. Но - още по-лошо - защитава некадърниците с научни степени и звания и без грам (или без достатъчни) познания в английския език.

КАКВА НАУКА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ БЕЗ АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК?


В този смисъл законът може да е всякакъв, но релевантната клауза за английския език в него е правилна.**

А аргументацията на Светлана е още по-убийствено нелепа. Направо безсмислена! От една страна, иска да не се допусне да се публикува нещо само на английски език, защото не сме били протекторат на дузината страни с английски език. От друга страна обаче заявява, че те в техния институт били публикували на няколко други езика, включително руски. Следователно сме протекторат, обаче не на една, а на две дузини държави (в които съответните езици са официални), като сред тези държави е и Русия. Или най-малкото им се подмазваме.

Ха-ха-ха-ха-ха!

Ще ме убиете с вашата аргументация и този начин на мислене, бе, двете дами! Ако такава е и останалата аргументация за закона - направо ще е за никъде искането! Е, друг е въпросът дали този КС - населен с кадрови избраници на агент "Гоце", няма да хареса точно такава аргументация.

_____
*Просто няма българска научна общност - научната общност е световна, и тя общува на английски език.
**Галя, много ще ми е интересно да чуя какво мислиш по тоя пункт да не се използва английският език. Първо, нали си представяш какво ще стане, ако кажа във форума на Лазарин Лазаров, че юристката, която води групата за промяна на закона, иска да не се използва английският език! Сигурно ще се смеят на това нещо с дни, без да могат да спрат. Второ, не мислиш ли, че с подобни искания се компрометира самата инициатива да бъде коригиран законът в неговите важни части?

Edited by - kkabakciev on 06/10/2010 08:10:10
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 06/11/2010 :  10:39:45  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Мисля, че не трябва да има каквито и да е езикови ограничения върху научните публикации. Важна е същината на написаното, а не дали е написано на албански, френски, български, английски,... Ако научното откритие е значимо, то работата по неговия превод на английски или китайски се свежда до просто задание за превод на изпълнител - в случая преводач.

Затова мисля, че в нито един закон не трябва да има каквито и да е изисквания за публикуване на статии на каквито и да е езици. Мога да съм добър математик и да си публикувам трудовете на монголски. Е, ако искам да ги рецензират тук - ще си платя на преводач, защото никой не е длъжен да знае монголски.

Така, че подкрепям напълно Светлана с нейното мнение. Нека всеки си пише на какъвто език иска, но официално ако се представя пред комисии в България - нека се преведе на български.

И не - това не е "комунистическо". И да - владея перфектно английски език.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 06/11/2010 :  12:25:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev

quote:
Originally posted by Stefka_Maneva

Браво, Светлана. Чудесен отговор. С поздрав - Манева.
Jurist



Госпожо Манева, знам някои от Вашите възражения по закона - те имат резон - законът в редица части е недобър, а в някои направо ужасен.

Но да се иска да не бъде използван английският език (който е езикът на научната общност - световната*), на базата на аргумент, че официалният език на България бил българският, това е нелепост.
КАКВА НАУКА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ БЕЗ АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК?


В този смисъл законът може да е всякакъв, но релевантната клауза за английския език в него е правилна.**

А аргументацията на Светлана е още по-убийствено нелепа. Направо безсмислена! От една страна, иска да не се допусне да се публикува нещо само на английски език, защото не сме били протекторат на дузината страни с английски език. От друга страна обаче заявява, че те в техния институт били публикували на няколко други езика, включително руски. Следователно сме протекторат, обаче не на една, а на две дузини държави (в които съответните езици са официални), като сред тези държави е и Русия. Или най-малкото им се подмазваме.

_____



Г-н Кабакчиев,
Вашият маниакален маниер "квот си баба знае, това си бае" ми е добре известен. Но е добре първо да разберете за какво става дума, и тогава да бълвате ругатните си.
Изобщо не съм твърдяла, че не трябва да се публикува на английски език. Напротив, както отбелязах, в научната област, в която работя, е прието да се правят публикации на английски, немски, френски и руски език. Аз самата имам публикации на ВСИЧКИ тези езици, както и колегите ми. А във въпросните членове, които дискутирахме с г-жа Манева, става дума за качване в сайтовете на съответните вузове и научни институти на документация във връзка със защити на дисертации и конкурси - точно това изискване да има резюмета на всички научни трудове на английски език, както и рецензиите да се публикуват в сайтовете на английски език, е безсмислено. Тук става въпрос за процедура и тази процедура се провежда в България, където официален език е само българският. А иначе всеки може да си публикува и да си общува на каквито езици иска. И не сте прав, че само английският е езикът за международно общуване. А за какво му е например на един специалист по немска филология да публикува на английски? Нали се предполага, че всички, които се интересуват от публикациите му, знаят немски!

Svetlana
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/11/2010 :  15:22:44  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Хора, въпросът за истерията около английския език в науката е съвсем отделен въпрос, който за мен е много-много-много-второстепенен - нека тук да се съсредоточим върху гигантския хаос, който сега настъпва с новия закон, пък за езика ще отворя отделна тема - нека да не разбиваме разговора за ЗРАСРБ със задълбаване в посока английския.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/11/2010 :  20:31:46  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
А, не, не съм аз "квот си баба знае, това си бае", а сте Вие, Светлана.
Аз никога не бих си помислил, че ще сме протекторат на Русия, ако някой напише резюме на руски, а ВИЕ ЛИЧНО В ПРАВ ТЕКСТ ЗАЯВИХТЕ, че изискването резюметата да са на английски се свеждат до това, че сме протекторат. Очевидно на САЩ.
Това е Вашето мислене - и то е комунистическо. Впрочем то и името Ви е руско, извинявам се, не влагам нищо лошо в това. Няма да се учудя и, ако сте възхвалявала комунизма и "Партията" преди Десети, за да се "издигнете". Впрочем - спомням си прекрасно, че преди време искахте от агент "Гоце" - който държи портрет в кабинета си на "Позитано" 20 на масовия българоубиец Гошо Тарабата, да бил помогнел да се били дадяли пари за БАН. Тоест - и (или предимно) за варварската масова комунономенклатура в БАН! В Германия за поставяне на публично място на портрет на Шикългрубер се отива право в ... затвора. Но Германия е държава. А това тук е една кочина. Абсолютна!
А иначе, ще го кажа пак, направо. Резюметата (а и дори целите трудове) трябва да са на английски, за да бъдат улеснени колкото може повече хора. Не, защото някой иска да сме протекторат - както счита дамата с прекрасно руско име.
И е съвсем крайно време, българЕте, и българкЕте също (от различните етноси), да влизате в крак със света - цивилизования. Да го разберете и да следвате принципите му. А не да викате, че някой бил искал да направи от България протекторат, затуй, щото иска да публикувате на английски.
В нормалните цивилизовани страни английският език е езикът на науката. На никой нормален в "Макс Планк" не му хрумва да вика, че искат да направят Германия протекторат на САЩ, та затова в "Макс Планк" са въвели английския език за официален. (А иначе германците са големи шовинисти и мразят - в мнозинството си - САЩ.)
Абе, ..... абе .... я влизайте в крак, .... или, ако не щете - прав ви път в Русия! Или - с машината на времето - направо във варварския СССР!

Edited by - kkabakciev on 06/11/2010 20:59:08
Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05