http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Hot days for BAS
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/02/2013 :  08:59:14  Show Profile  Reply with Quote
Скандал в БАН с наградите на младите учени
След месеци отказ да даде парите ръководството ги обещава преди Коледа, младите обидени
Велиана Христова
1. Октомври 2013, брой 227

http://www.duma.bg/node/63540


От 24 май в БАН продължава скандалът с невръчените награди за научни постижения на 23-ма най-успешни млади учени на академията, които трябваше да им бъдат дадени по традиция в Деня на славянската писменост, но без всякакво обяснение бяха задържани от ръководството на БАН. Още преди 2 месеца скандалът стигна до медиите. В началото на септември проблемът бе поставен и в Настоятелството на БАН от председателя на ресорната комисия в НС Ваня Добрева.
По настояване на Комисията за младите учени към Общото събрание зам.-председателят на БАН чл.-кор. Николай Милошев обясни вчера, че нямало пари, но сега се били намерили и когато се види в края на годината финансовото състояние на БАН, наградите ще бъдат връчени преди коледните празници. Учени предложиха датата 1 ноември - Деня на будителите. Събранието накрая настоя в началото на декември да се свика специално заседание, на което да бъдат връчени грамотите и паричните награди на отличените успешни млади изследователи.
Тази година за пръв път награждаването стана по истински научни критерии, успехите на младите бяха оценявани от февруари до май по точкова система и най-добрите бяха определени за призьори, обясниха вчера директори на институти. След класирането на предложените кандидати Общото събрание на 9 май одобри наградите, които са на обща сума 61,4 хил. лв.
Последвали са месеци запитвания от младите до комисията на ОС, от нейна страна - до ръководството, кога младите ще получат наградите. Отговор не е получен. Самите млади учени обясняваха, че грамотите за тях са важни при кандидатстване за проекти. Някои от наградените, очаквайки да получат сумата, са взели заеми, за да финансират свои проекти или да публикуват монографии. Шефове на някои институти обясняваха в кулоарите, че не са участвали в двудневно пътуване на директорите на звената на БАН до Варна, организирано от ръководството, защото ги е "срам да трошат пари за гуляи", докато на младите докторанти и сътрудници се отказва наградата. Основната заплата на млад специалист в БАН е 350 лв., на главен асистент с докторска степен - 509 лв.
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви вчера за ДУМА, че ОС не го е питало откъде ще се вземат парите, когато е гласувало 61 хиляди лв. за наградите. Първите допълнителни 7 млн. лв., дадени за БАН тази година още при ГЕРБ, са отишли за покриване на намалените досега заплати, които не са покрити от бюджета на Дянков, и за 2013 г. Вторите 4 млн. лв., гласувани от служебния кабинет и дадени от правителството "Орешарски", били за съфинансирането по проекти в програма "Конкурентоспособност". А партидата "развитие", в която институтите отчисляват 10% от собствените си приходи, била намаляла наполовина заради ремонти и не можело да се вземат пари за младите от нея. ОС, което е отговорно за разпределението на финансите, не е информирано какви суми има в партида "развитие" и какви ремонти са правени.
Още преди месец някои от наградените млади учени с бляскави постижения в науката обявиха, че историята с наградите е обидна за тях и те не желаят да ги получат. Не сме просяци, обявиха те в един от интернет форумите си.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/02/2014 :  10:53:09  Show Profile  Reply with Quote
БАН се заема с училищното образование02.04.2014, 11:27 (обновена 02.04.2014, 11:33)
Диана Зайкова

http://news.ibox.bg/news/id_1823080569


Българска академия на науките (БАН) започна да изпълнява обещанието си през тази година да бъде по-активна, като се заема с нова инициатива - въвеждане на нов подход в училищното образование.

Учените предлагат да се въведе така нареченият изследователски подход, който вече намира приложение в редица държави. Става въпрос за обучение, базирано на разучаване на проблеми и явления, като учениците участват в групови дискусии, провеждат експерименти, работят по хипотези и аргументират различни тези. Така се стига до самостоятелно откриване на факти и взаимовръзки като се стимулира самостоятелното мислене и способността да се анализира.

Според учените така ще се работи и по умението на децата за самостоятелно учене през целия живот. Така те ще имат по-гъвкаво и аналитично мислене и по-лесно ще променят своите умения спрямо нуждите на пазара и икономиката.

За БАН това се явява особено необходимо на фона на изнесените вчера от МОН резултати от българското участие в международното оценяване PISA.

Припомняме, вчера образователният министър оповести, че по тази система, оценяваща уменията за решаване на проблеми от житейски характер, българчетата се наредиха на 43 място, от 44 държави.

От БАН изразиха готовност да подпомогнат интегрирането на системата за изследователски подход в образованието чрез обучаване на учители, които да могат да го прилагат.

За момента Институтът по математика и информатика към БАН вече е обучил 60 учители, като е запознал с идеята още 500. В момента се обучават и нови 200 учители, които ще придадат новопридобитите умения и знания на десетки свои колеги.

Учените изтъкнаха очевидното кризисно положение на образователната ни система, тъй като тя не може да реагира толкова бързо на постоянно променящия се свят. Затова те настояха държавата да осигури среда за учене от всяко място по всяко време, като пример за това е съществуването у нас на първия ни виртуален кабинет по математика.

За учените целта на образованието е хората да могат да отговарят на въпроси, за които не са учили, т.е. те трябва да бъдат образовани така, че да успеят гъвкаво да придобият нови умения и да се преквалифицират, ако професията им стане архаична или ненужна.

Edited by - moderator on 04/02/2014 10:54:29
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/08/2015 :  20:30:11  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://www.lentata.com/page_7195.html
„Учените” от БАН май пак ще търкалят тикви...
акад. Петър Иванов, БАНИ
"Тези дни в специален доклад ръководството на БАН, единствената в ЕС държавна академия с посткомунистически монопол върху науката, така е само в Северна Корея, кахърно се оплака от „липсата на адекватна държавна политика, спрямо учените от БАН”.
Разбира се, Воденичаров и компания чрез този доклад пак си искат пари, какво друго, от бюджета на държавата.
Получавали били много малки заплати, професорите – само 750 лв.
„Учените” стоят на топло в БАН, защото просто там само се водят на работа (те там нямат даже работни места), получават в края на месеца една сума, а през цялото си свободно време се занимават с други сладки дейности – 1, 2, 5 и повече трудови договора, преподаване в няколко университета едновременно и т.н.
БАН работи само за себе си, за заплатите си, какво произвежда не е ясно.
Например, в Института по математика работят 177 (!) учени плюс стотици (около 300) други длъжностни лица, без да са известнирезултатите от тяхната ежедневна упорита сравнително добре заплатена работа в областта на математиката.
Въобще, каква е числеността на работещите в БАН е много деликатен и табуиран въпрос.
Според министър на образованието и науката,в БАН намират препитанието си 10 000 софиянци – 2 900 учени и 7 000 души обслужващ персонал, т.е. на всеки учен в БАН се падат
по близо двама души обслужващ персонал, точното съотношение е 1:1,8.
Ръководството на БАН сочи други числа, като често се оплита и ги променя: един път учените там били 3 628 души, а съотношението „учен – чистачка” било 1:1, а сега в този доклад пък за „учените” се спряга числото 2 943.
Членове на БАН, според сайта на Академията, са: 62 академици; 93 член-кореспонденти; 1 почетен член; 83 чуждестранни членове (другите в БАН са персонал). От академиците само 1 е трудоспособен. Останалите са пенсионери, като 11 души са между 70 и 80 години; 42 души са от 81 до 90 години; 5 души са столетници, над 90 години. При член-кореспондентите нещата са същите: само 10 души не са пенсионери. Ако направим проста сметка, излиза, че в трудоспособна възраст са само 11 души (7%) от състава на цялата БАН, другите 93% според българското законодателство са извън трудоспособна възраст. Жените сред академиците са само 2, това е 3% от академиците. Тези факти говорят за наследен джендърен проблем, характерен за тоталитарните йерархии. И още нещо, 23%, всеки четвърти, от чуждестранните членове на БАН са от Русия (СССР). БАН няма чуждестранен член от европейска английскоговоряща страна (Англия, Шотландия, Ирландия и др.), въпреки че вече 10 години сме член на ЕС.
Според Решение № 2-351/27.05.2014 год. на Комисията по досиетата, което всеки може да види в сайта на Комисията, при изпълнение на задача да се установи агентурната принадлежност на ръководството на БАН, са разкрити 53 ръководители, които са агенти на ДС, със съответните псевдоними, саморъчно написани доклади и сведения (доноси), картони, декларации и др. На практика ръководителите на 35 (88%) от 42-та научни института на БАН – директори и зам.-директори – са агенти на ДС. Ако имаме предвид и научните секретари-агенти (те са 9) нещата отиват към тотална власт на ДС в БАН.
Сега – за заплатите в БАН. Почти 3 млн. лв. отиват годишно за пожизнени възнаграждения на 61 академици. Те получават месечно пари в размер на депутатска заплата над пенсията си, въпреки че голяма част от тях (Светлин Русев, Христо Недялков и др.) въобще не са работили в БАН. Освен академиците подобни добавки получават и 93-мата член-кореспонденти, 62-ма от които също никога не са били в БАН. Тези благини ги осигури навремето любезното правителство на БСП-ДПС, кой друг? То издаде Постановление № 203 на МС, публикувано в ДВ, бр. 103 от 02.12.2008 год., според което всеки академик получава основното месечно възнаграждение на народен представител за съответния месец до края на живота си, а член-кореспондентът пожизнено всеки месец получава част от депутатската заплата. На практика това постановление превръща хората на БАН в пожизнени рентиери за сметка на парите на българския народ, най-бедния в Европа.
Заплатите на редовите (млади) научни работници наистина са към 300-400 лв., както скърби Воденичаров, и поради това никой млад човек не би искал да работи в БАН, освен ако не е луд, или, ако не си е наумил да стане академик. Но шефът на БАН не казва колко получава шофьорът му. Според градски легенди брутното месечно възнаграждение на висшето ръководство на БАН, включително парите от многобройните уредени с властта всякакви проекти, представлява петцифрено число с големичка първа цифра. А шофьорите на ръководството получавали месечно накуп заплатата на няколко професори.
В сайта на Академията може да се открие (ако междувременно не е изтрит) един петмесечен финансов отчет за периода 01.01.2014 – 31.05.2014 год. Той дава известна картина на паричните потоци в БАН. Тази „велика” институция за този период има собствени приходи в размер на 11 780 708 лв., като от тези пари близо 1,5 млн. лв. са от наеми на недвижими имоти (собственост на закритата „буржоазна” БАНИ,, включително и имоти-дарения на членове на БАНИ преди 1944 год., които са били разстреляни от комунистите). Други 10 322 381 лв. са от продажба на стоки и услуги. Значи, за 5 месеца 10 000 работещи в БАН (броят е според МОН) произвеждат продукция за 10 милиона лева, средно за 2 млн. лева на месец, или по 200 лв. средно на човек за един месец. Ако средната заплата на работещите в БАН е колкото е средната за София (а тя не е толкова), това означава, че тези хора си изкарват само една пета от парите, които всеки месец вземат от държавната хазна.
Тези дни шефът на БАН съобщи, че разходите на БАН за една година били 113 милиона лева. Значи всеки един от 2 943-те учени струва средно по 52 000 лв. годишно, или 4 300 лв. на месец. Всеки един учен срещу тези 4,300 лв., похарчени месечно за него, произвежда научна продукция за... 200 лв. С други думи, всеки учен от БАН ежемесечно се дотира от обществото с около 4 100 лв., за да не прави нищо или почти нищо. Според официален доклад на председателя на БАН Стефан Воденичаров, за една година БАН можел да се похвали с цели 9 899 публикации. Излиза, че за една година всеки от 2 943-те учени в БАН е написал средно най-много по... 3 научни материала. Това очевидно са статийки (те се пишат за един-два дни), сред тях сигурно има и колективни трудове с много автори, разбираемо защо.
Миналата година БАН си изпроси 200 000 лв. за честване на измислен 145-годишен юбилей (юбилеите навсякъде са при кръгли годишнини). Сега се мъчи да изпроси още пари вероятно със заплахата за протести. Обикновено банаджиите протестират като търкалят тикви (символ според тях на премиера д-р Б. Борисов) по жълтите павета на София.
Вероятно всички в БАН разбират, че удобното за тях 70-годишно тодорпавловско (апропо, Тодор Павлов е замесен в атентата на църквата „Света Неделя”) статукво от 1947 год. насам под крилото на Партията и на държавата вече свършва. Да видим сега, дали правителството на ГЕРБ ще даде още народни пари на едни хора за нищо работа или в София, по жълтите павета пак ще се търкалят тикви."
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/15/2015 :  15:09:37  Show Profile  Reply with Quote
Фрог пресметна: Учен от БАН троши по 2600 лв. народна пара на месец, произвежда само 200 лв.
http://www.frognews.bg/news_99832/Frog-presmetna-Uchen-ot-BAN-troshi-po-2600-lv-narodna-para-na-mesets-proizvejda-samo-200-lv/
31|3471|14.10.2015

Всеки учен от БАН струва на държавата по 2595 лв. на месец. Продукцията му, обаче е за 200 лв. Това установи Фрог нюз от анализ на финансовите отчети на академията. Броят на работещите в нея си остава загадка, тъй като по този въпрос има различни мнения. Според бившият министър на образованието Сергей Игнатов ежедневно там се „потят” 10 000 човека, от които близо 3000 учени и 7000 обслужващ персонал. Институцията пък излиза с други цифри, според които служителите са 7 641, а от тях отдалите се на наука са 3628 души.

Това, което най-много шокира обществото са харчовете за 62-ма академици, които освен пенсия, хонорари и т. н., взимат допълнително и по 3 бона на месец. Парите са за сметка на съкращения на персонал и те ще получават от богопомазаните до края на дните им. Оказва се, че голяма част от въпросните щастливци са били членове на Политбюро, партийни функционери и агенти на ДС, които и хал хабер си нямат от научна работа. Това означава, че месечно обществото вади за тях по 1 860 000 лв. Щеше да изглежда по-нормално, ако на опашката за взимане на пари не се бяха наредили и т. нар. член-кореспонденти. 83 подобни особи пък ще взимат до края на дните си 30 на сто от депутатската заплата на всяко 30-то число на месеца.

Към тях не спадат отново пенсията и хонорарите. Не случайно бившият финансов министър Симеон Дянков им вдигна мерника заради баснословните харчове за няма нищо. Оказва се, че в БАН има 42 института, на които 35 от шефовете им са били агенти на ДС. Имената на отделните научни звена будят подозрение заради смисъла на съществуването им. Има например „Институт по океанология”, въпреки, че океанът е на хиляди километри от нас. На лице са два института, които се занимават с небесата-Институт по космически изследвания и Институт по астрономия. Има още Институт за изследване на човека, Институт за изследване на знанието и т. н. Любопитното е, че предмет на цели 9 Института е само биологията. Близо 200 математици пък се трудят в едноименния институт, а 300 служители ги обслужват. Видни наши професори са категорични, че в света няма по-закостеняла и архаична научна структура, създадена навремето с цел да обслужва интересите на политическата върхушка.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/25/2015 :  07:51:30  Show Profile  Reply with Quote
СМЪРТОНОСНИ КВАРТЕТИ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

Д-р Георги Чалдъков
chaldakov@yahoo.com


Като пиша за българска политика ще трябва да започна с английската дума fathead - преведено буквалное „мазна глава“, във всекидневния разговор - „прост човек“.
Затлъстяването (fat accumulation) е един от големите рискови фактори за диабет и е съществена проява на една „нова болест“, наричана метаболитен синдром. За него през 1989 г. бе въведен терминътdeadly quartet(смъртоносен квартет), съставен от затлъстяване, диабет, хипертония и повишени кръвни нива на триглицериди и холестерол. Защото усложненията на тези, обобщено наричани сърдечнометаболитни болести, водят до смъртоносни сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти – от тях годишно умират около 19 милиони хора в света! През 2014 г. квартетът бе осъвременен и сега включвазатлъстяване, метаболитен синдром, възпаление и климатични промени.
Днес аз пренасям смъртоносните квартетиот медицината в политиката.* Такав състава на един от тях - в 26-годишната история на посткомунистическата българска политика - виждам:
(i) Лаборанта, преди години наричан Командира,
(ii) Цар, който заменяцарствотоза имоти,
(iii) Усмивко, наричан още Послушко, на който най-много му пречи Русия**,
(iv) Академик, който дава почетни академични титли на недостойни чужденци.
Поименноте са Иван Костов,Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев и председателят на БАН Стефан Воденичаров, номинаран тези дни за изборите-2016 за президент. „Анкетата“ за номинации на други квартети е отворена. Статистиката за българската демографска катастрофа потвърждава смъртоносните действия на политическите квартети.
По даннни на Световната здравна организация българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и миокардни инфаркти. По данни на Националнияцентър по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. Презсъщата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият (не естественият) спад на населението в България е 40 160 годишно от общо 7 284 600 български граждани към 31 декмеври 2012 г.Като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! Като се прибави и високата раждаемост при циганите, тревогата се увеличава, защото България може да стане minority majority nation (нация, вкоято малцинството става мнозинство) - мечтата на БХК и други НПО. И на диригентите на българските политически квартети.
Както наскоро писах, в САЩ президент, сенатори и журналисти все по-често обсъждат как затлъстяването заплашва бъдещето на Америка. Организират проекти „Храни се добре, Америка!“, „Нека се движим!“, „Инициатива за прецизна медицина“ и „Партньорство за по-здрава Америка“.Това са примери за висша проява на държавническо мислене за здравеопазването на нацията.
В България се изпълняват евроатлантическите инициативина Брюксел и Вашингтон, но не съм чулИван Костов, Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев или председателят на БАН Стефан Воденичаров*** да е запитал „Как затлъстяването заплашва бъдещето на България?” Нито да организира кампания „Храни се добре, България!“ Политицитене обръщат внимание на Homo obesusBulgaricus.(затлъстялият българин). Нито на учените, работещи в адипобиологията- наука за адипозната (мастна) тъкан и болестите, свързани с нейното натрупване. И всичко това в лицето на една катастрофална демография – демострофа.
___________________________________________________________
*“Бандата на четиримата”, съставена от водещи комунисти в Китай, уби хиляди китайци по време на „Културната революция“ през1967-1976 г.
**Време е вицепрезидентът Маргарита Попова да бъде президент. Ето какво каза тя пред Информационната агенцияПИК:"Сега е важно тази коалиция да даде отпор на тероризма... Най-важно е да се направи коалиция с участието на абсолютно всички големи - Русия, САЩ и Европа! Сега ще видим кой говори лицемерно и кой мисли за бъдещето на човечеството, децата ни и цивилизацията - ще ни има или няма да ни има.Който не желае коалиция за мир, означава, че там надделяват личните интереси и лицемерието".
Повече пише в „Паралелни животописи. Сравнение на Росен Плевнелиев с Маргарита Попова“, публикувани през октовмри 2015 г. в някои електронни издания, които не се подчиняват на цензуратурата – другото изпълнение на политическите квартети.
***Толкова голяма смъртност от сърдечнометаболитни болести(СМБ), а политическата безотговорност относно здравеопазването става още по-безперспективна като виждам, че вБългария няма йерархия на приоритети в биомедицинската наука. В България има (?) Национален център по сърдечносъдови болести, но той е насочен предимно в клиничните прояви на тези болести. В БАН и медицинските университети (вече 6 на брой!), с изключение на Варненския медицински университет, няма съвременно действащи научни институти или лаборатории, в които да се изследват клетъчните и молекулни механизми на СМБ. Ние нямаме национално дружество по атеросклероза и съответно не членуваме в Международно¬то дружество по атеросклероза – на симпозиумите, които се организират на всеки три години и са със статут на све¬товен конгрес, рядко съм срещал български участници, които да изнасят лекции. На световната платформа нашата наука за СМБ или не се появява, или е на постерно и туристическо равнище. А председателят на БАН се занимава с църковни теми и иска да става президент на РБ!



Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05