http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Новини от ТУС
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/25/2008 :  17:32:53  Show Profile  Reply with Quote
Сашо Дончев ще е представителят на МОН в Техническия университет

23 януари 2008 г. 9:41 ч.

Вълчев назначава Сашо Дончев за свой представител в един от най-елитните родни университети, заради дългогодишната му подкрепа за образованието в България
Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз Инк." АД, ще представлява министъра на образованието и науката в Съвета на настоятелите на Техническия университет в София, съобщи пресаташето на компанията Нери Терзиева.

Изборът е направен на основание на чл. 35а, ал. 5, във връзка с ал. 3 от Закона за висшето образование, според който към всяко държавно висше училище се създава Съвет на настоятелите.

Настоятелите са седем - дарители, личности с активна обществена позиция, представители на работодателите, на съсловните, браншови и професионални организации, представители на студентите и на министъра на образованието и науката, се уточнява в съобщението.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев назначава Сашо Дончев за свой представител в един от най-елитните родни университети, заради традиционната и дългогодишна подкрепа, която Дончев оказва на образованието в България.

Терзиева напомня, че един от основните приоритети на корпоративната социална отговорност на "Овергаз" е образователния проект "Българско школо", който включва обучение на деца от детската градина до дванадесети клас.

Вече е факт детската градина, създадени са и първите шест класа на училището. В момента там се обучават и възпитават общо 104 деца на възраст от 3 до 12 години.

За тях се грижат квалифицирани учители, млади хора-отличници на Софийския университет.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/06/2008 :  15:38:58  Show Profile  Reply with Quote
Една добра новина

Докторите в ТУ-София ще могат да инициират проекти и да ръководят вътрешни научни договори

д-р инж. Галя Маринова
06.02.2008 г.

Академичният съвет на ТУ-София, на заседанието си от 30.01.2008 г. е приел нови правила за участие във вътрешния конкурс за научни проекти в университета. По новите правила ръководители на вътрешни научни договори в ТУ-София магат да бъдат хабилитирани учени или учени със степени.
Както всички знаете, ИРИОН се чувства лично ангажиран с тази тема и е поставял въпроса с неравностойното положения на докторите на всички възможни форуми, и във всички възможни институции, до които е имал достъп. Особено активана беше застъпническата кампания на ИРИОН през последната година.

Обективността изисква да споделим следното:
- ИРИОН оценява по достойнство поведението на Общото събрание на Факултета по Телекомуникации на ТУ-София, което беше първото подкрепило публично искането на ИРИОН и след това удържало на думата си да доведе въпроса до университетско ниво и активно да съдейства за решаването му.
- ИРИОН оценява по достойнство поведението на Ректорския съвет на ТУ-София – ректор проф. Камен Веселинов, зам.ректори: доц. Румен Пранчов, доц. Симеон Стоядинов и доц. Никола Калоянов, които са отчели проблема и са предложили съответната промяна в правилата за участие във вътрешните конкурси на ТУ-София.
- ИРИОН оценява по достойнство поведението на Академичния съвет на ТУ-София, който е утвърдил тази промяна и я е направил факт.

Едно ръководство заслужава уважение, когато се всушва в гласа на онеправданите служители, колкото и да е скромен заемания от тях пост.
ИРИОН споделя убеждението, че в диалога между гражданските сдружения на учените и ръководствата на научните институции ще се намери онзи ресурс, необходим за решаването на наболелите и затлачени проблеми в науката и висшето образование у нас.

Пожелаваме на докторите в ТУ-София да напишат добри проекти, рецензентите им да не са по-строги към тях отколкото към хабилитираните им колеги, така че те да получат възможност да проведат изследванията, които са планирали и да участват в престижни научни форуми, където да пресдтавят с достойнсто Технически университет-София!

Edited by - moderator on 02/06/2008 16:14:12
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/13/2008 :  19:10:07  Show Profile  Reply with Quote
Проф. Веселинов: Средната възраст на преподавателите в ТУ е 58 г.
дата : 13 март 2008 г. 19:31 ч.
www.actualno.com
Според ректора на ТУ младите хора навлизат "много пестеливо в тази сфера" и съществува реална опасност университетите след 10 години да останат без преподаватели
Средната възраст на доцентите в Техническия университет е 57 години, а на професорите - 60.
Това съобщи ректорът на университета проф. Камен Веселинов на националната среща между висшите учебни заведения и конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРЕБ), която се провежда в Софийския университет.
Според него младите хора навлизат "много пестеливо в тази сфера" и съществува реална опасност университетите след 10 години да останат без преподаватели.
Професорът изтъкна още няколко фактора, които пречат на доброто взаимодействие между бизнеса, образованието и науката, "които в Европа винаги вървят заедно".
Според него фрагментираната система на висшите учебни заведения пречи за доброто усвояване на малкото средства, които предоставя държавата. У нас те са 1% от БВП за университетите, а в ЕС - 1.85%.
Той посочи още, че в сравнение с България, в ЕС бизнесът дава почти 10 пъти повече за изследователската дейност на университетите. И водещите университети в света са винаги изследователски ориентирани, отбеляза ректорът.
Саша Безуханова, заместник-председател на КРЕБ, заяви, че по информация на еврокомисаря Вивиан Рединг до до 2010 г. в Европа ще има дефицит от 300 000 висококвалифицирани специалисти.
ЕС е взел решение да увеличи с 15% броя на завършващите студенти в областта на информатиката, природните и инженерните науки. Специално за IT специалистите тя подчерта, че Европа е изправена пред хроничен недостиг и търсенето ще превишава предлагането поне с 12% в близките няколко години.
Доц. Георги Чобанов, декан на Стопанския факултет на СУ, се похвали, че първата магистратура, въведена по инициатива на бизнеса, е в неговия факултет. Днешната среща ще е първата от поредицата дискусии, на които работодатели и вузове ще обсъдят оплакванията си един от друг, каза ректорът на СУ проф. Иван Илчев.
Той подчерта, че за да се приемат промени в бакалавърските програми, така че подготовката на студентите да задоволява изискванията на бизнеса, ще са необходими поне 8 години.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2008 :  13:49:06  Show Profile  Reply with Quote
Таксите в ТУ се увеличават
в. Дневник
03-04-2008
Ръководството на Тeхническия университет в София е поискало увеличение на семестриалните такси за студенти със 100 лв. от следващата академична година. Ако правителството одобри предложението, от догодина два семестъра в инженерното висше училище ще струват около 500 лв. Университетът е поискал да приеме и 20% повече първокурсници от миналата година.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/22/2008 :  08:31:03  Show Profile  Reply with Quote
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-05-22&article=233317
Вузовете имат полза от матури и национално оценяване
Всеки инженер бие по пари професора
От новата учебна година ще приемаме магистри и напролет, казва проф. Камен Веселинов
Стела Стоянова
в.Стандарт
22.05.2008


Проф. Камен Веселинов е ректор на Техническия университет. Бил е и зам.-министър на образованието през 2003 г.

Кои са най-търсените специалности от студентите днес и как ще се отразят матурите на нивото на университетите у нас, "Стандарт" потърси за коментар проф. Веселинов.

- Професор Веселинов, напоследък все по-често се твърди, че компютърни специалисти и инженери отказват работа при заплата под 5000 лева. Доколко са реални тези цифри?
- Аз не знам откъде точно произлизат подобни данни. Нито дали става дума за стартови заплати или за доходи на хора с дългогодишен стаж. Затова в тях и има, и няма истина. Вярното е, че заплатите на завършващите ни студенти започват от четирицифрено число, на по-малко те не биха се съгласили вече. Аз се разписвам срещу заплата от 1004 лева, което означава, че най-нископлатените наши студенти започват работа поне с моята заплата. При това не става дума само за компютърната сфера, която е толкова прехвалвана, или за телекомуникациите, които по традиция са другият сектор с високи заплати. Става дума за класически инженерни специалности, като машинни инженери например. Защото в последните години тези специалисти стават все по-дефицитни и търсени. Очевидно ние не произвеждаме специалисти в нужното количество и
търсенето изпреварва предлагането
- Ще има ли увеличение на приема в такъв случай?
- Ние го увеличаваме с 20 на сто, както и миналата година, но обективните възможности за разширяване на приема полека-лека се изчерпват. Причината е, че випуските от гимназиите вече не са толкова големи. Като цяло, като държава ние предлагаме повече места във висшите училища, отколкото е броят на завършващите висше образование.
- Това ще доведе ли в обозримо бъдеще до затваряне на висши училища?
- Не очаквам да започнат да затварят по тази причина, но може би по този начин ще се подобри финансирането им, като се увеличат сумите от бюджета при намаляване броя на студентите. Не мисля, че трябва да се стигне до закриване на ВУЗ-ове, но може да има окрупняване. В България има голям брой малки висши училища, които биха могли да се обединят в един университет с по-широк спектър на действие. Но това е въпрос на държавна политика, а не толкова на самите ВУЗ-ове, които едва ли доброволно ще тръгнат да се "предават" и да се обединяват от "дълбока вътрешна потребност".
- Вече стана ясно, че скалата за оценяване на матурите ще се определи едва след изпитите? Вие сте един от малкото реномирани ВУЗ-ове, които приеха държавните изпити за единствен вход. Смущава ли ви начинът, по който ще се поставят оценките?
- Това е един правилен начин на оценяване. Защото никога не може да се гарантира точното ниво на задачите, въпросите или каквото е там съдържанието на съответния изпит. Винаги има някакви фрустрации, разнобой между изпита и получената подготовка.
Това нещо най-добре се елиминира, след като се видят резултатите, оценят се по точкова система и след това се поставят границите - кои са изкарали, кои не са изкарали. И изкаралите с колко точно са изкарали. Наместването на скалата съобразно положения изпит в общи линии е стандартен вариант и не знам защо в България така остро се реагира.
- Не е ли по-нормално първо да има пробация и да се уточни една скала, а едва след това да се проведе тестът ?
- Не, защото тази скала би трябвало да се мести всяка година след всеки изпит. Редно е тя след изпита да се адаптира съм резултатите. Защото ако тестът се е оказал по-труден, всички точки ще са по-ниски. Ако задачите са били лесни, точките ще са отместени нагоре. И тогава границите трябва да се очертаят по подходящ начин.
- Това обаче ще вдигне успеха на випуск 2008.
- Успехът им за нас е без значение. В крайна сметка тези младежи, които ще приемем след матурата, ще покажат какво могат тука и ако не са на нашето ниво, догодина ще се разделим с тях. Ние не гарантираме на никого от започващите студенти, че ще получи диплома.
Нивото на учениците, които идват при нас, е много различно от това, което е нужно за първи курс студенти. Не може да се разчита на оценките, с които те идват от гимназиите, и никога не сме разчитали. Знае се, че по-нисък успех от елитните гимназии гарантира по-високо ниво, отколкото на някакви отличници от по-неизвестни гимназии. Затова ни е нужна матура и национално оценяване, все едно какво.
- Ще обявите ли нови специалности тази година?
- Тази година не предвиждаме нови специалности. Догодина ще тръгне един магистърски курс по газоснабдяване, но той засяга тези, които ще завършат бакалавърска степен. Освен това още от следващата година ще започнем да приемаме и през пролетта в магистърското ниво. Ще има два приема - есенен и пролетен, тъй като в тези специалности дисциплините не надграждат знания едни върху други, както в бакалавърската степен. Не е нужно да се спазва някаква последователност, студентите спокойно могат да си кандидатстват напролет, да изслушат първо лекциите от втория семестър, после от първия, и да си вземат дипломата.
- При тези заплати на млади специалисти, за които стана дума, едва ли сте привлекли много асистенти в последните години?
- Идват млади асистенти, но далеч не толкова, колкото са необходими, за да се обнови преподавателският състав. Защото в близките няколко години доста голяма част от нашите преподаватели ще излезе от университета по възрастови причини. А подновяването на екипа изисква време. Това не е технологично оборудване или обновяване на материалната база - да го направиш в момента, в който има пари.
Без драстично увеличаване на финансирането от държавата поне в търсените направления, които са важни за развитието на икономиката на България, нищо няма да се промени. Не може да се разчита на частни средства, които стабилно да поддържат високо финансиране на университетите. Не можем да разчитаме и на парите, които идват по европроектите, за да се увеличат трайно и цялостно заплатите на учените, въпреки че това много се митологизира напоследък. Ние сме университетът, награден за най-много привлечени пари по европроекти. И въпреки това с ръка на сърцето ви казвам, че от тези суми може да се дават заплати на хората, участващи в проекта, за две, три, четири години. Това не е дълготрайна промяна на финансовата политика във ВУЗ-а. В определени моменти компенсира недостига на пари на по-активните и способните хора но не променя системата като цяло.
Аз не очаквам въпросът със заплащането на преподавателите да се реши чрез мобилизиране на някакви средства от университетските ръководства. Това трябва да стане на държавно ниво, при това с пренасочване на сериозни средства. И важи не само за висшето образование, но и за науката, само че там проблемите се проявяват по-късно.
- Правителството неотдавна обеща стимулиране на младите учени, включително и чрез по-високи заплати.
- Само една конкретна стъпка бе анонсирана от тази идея и тя е повишаването на стипендиите на докторантите. За мен това не е никакво решение, защото по този начин техните стипендии стават по-високи от заплатите на асистентите. А от един асистент се очаква не само да прави дисертация, а и да води пълноценен учебен процес, да участва в администрацията и така нататък. Ние ще се опитаме
да коригираме заплатите на асистентите но това изисква да вдигнем парите и за хабилитираните преподаватели. А нямаме ресурси за това. И естествено, че тази политика спрямо младите учени ще породи повече напрежение, отколкото полза.
- Как гледате на стратегията на правителството за връщане на младите хора в България чрез преференции, включително и с по-високи заплати?
- Скептично. Защото ми е трудно да си представя как системата ще ги приеме - ние ще си седим с нашите десет пъти по-ниски заплати, които имаме в сравнение с Европа, при положение че работим горе-долу същото. Това ще създаде, струва ми се, сериозно напрежение и трудно ще убедим хората в необходимостта да се отнасят благосклонно към колегите си, които се ползват от подобни преференции.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/01/2008 :  20:01:12  Show Profile  Reply with Quote
100 млн. лв. за фонд "Научни изследвания" от догодина
www.news.bg
01.10.2008 г.

От 1 януари 2009 г. фонд "Научни изследвания" ще разполага със 100 милиона лева, това е много сериозна сума.

Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на кръгла маса в Техническия университет на тема "Ролята на университетските научни изследвания за качеството на обучение, развитието на науката и обслужването на обществото и икономиката".

Той отбеляза, че към фонда могат да кандидатстват университети и научни организации. Министър Вълчев съобщи, че подготвяната стратегия за научните изследвания предвижда обособяването на доброволен принцип на университетски научноизследователски комплекси, в които ще има един водещ университет, а с общи усилия ще се постигат научни резултати.

Паралелно с това е подходящо да има и няколко иновативни научни центрове, в които да могат да участват колективи от някои приоритетни научни области, отбеляза той.

На срещата присъстваха ректорите на Сфийския, на Техническия и на Медицинския университет в София, както и председателят на БАН акад. Никола Съботинов, представители на БСК и на Асоциацията на изследователските университети.

Предвиденото за догодина увеличение на средствата за научни изследвания е добре да се разпределя на конкурсен принцип, каза ректорът на ТУ проф. Камен Веселинов.

От осем месеца в СУ работна група подготвя програма за научна стратегия, но се оказа, че този въпрос е много сложен, каза ректорът на СУ проф. Иван Илчев.
Той отбеляза, че е било направено социологическо изследване за научната ангажираност на преподавателите в СУ.
По думите на проф. Илчев резултатите са показали, че около 14 на сто от преподавателите са свръхактивни в научната дейност, около 25 на сто са достатъчно активни, а около 30 на сто от тях - нямат активна научна дейност.

Председателят на БАН акад. Съботинов заяви, че академията подкрепя развитието на науката във висшите училища и не ги приема за конкуренти, а за партньори.

Edited by - moderator on 10/01/2008 20:01:36
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 10/04/2008 :  07:05:40  Show Profile  Reply with Quote
Фонд "Научни изследвания" е едно много добро начинание, защото се дават пари за конкретна работа. Необходимо е обаче фондът да преразгледа политиката си по условията на договорите - по-конкретно по параграфа за възнаграждения за членове на колектива. Току-що завърших един проект със средства от фонда, наистина по старите стандарти, когато парите бяха по-малко. Но за 4 години (вместо за три - забавянето беше по вина на фонда) с колегите ми от екипа сме получили по около 200 лева (!!!) възнаграждение, а на студенти сме плащали за техническа работа по 2000. За съжаление и с новите увеличения поради ограниченията съотношението в заплащането ще бъде същото. При това положение не мога да мотивирам колегите си от секцията да подадем нов проект.

Svetlana
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 10/04/2008 :  14:07:49  Show Profile  Reply with Quote
Znaq,che v naukata trudno se pravqt golemi krachki, naukata se pravi stupka po stupka,ama i kogato ima nqkoi da ti podlaga krak ,dali nqma da pravim edna napred i dve nazad.dano tezi 100 mln. naistna budat dadeni za dobri nauchni proekti, a ne razdeleni taka da se kaje mejdu "az ,brata i shureto" i nauchnite otkritiq da otlejavat nqkude v papakite i nenujni na nikogo v praktikata!!!
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/04/2008 :  17:12:56  Show Profile  Reply with Quote
Поздравления на Лидия Недекова, за добрия материал във в. "Технически авангард" за срещата на нехабилитираните преподаватели с Ректора на ТУ, организирана от ИРИОН.
Много добре е отразено изказването на докторанта Кънчо Драгнев. Подписвам се под всяка негова дума.

Edited by - nivine on 02/27/2009 07:47:47
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/25/2009 :  19:30:12  Show Profile  Reply with Quote
Студенти от ТУ Пловдив искат оставката на директора
www.news.bg/25.02.2009


Студенти от пловдивския филиал на Техническия университет - София както и целият състав на студентския съвет на висшето училище се събраха днес пред централната сграда в София.

Там те изразиха недоволството си от начина, по който се управлява университета и с искане за отстраняване на директора Костадин Илиев, съобщи Plovdiv24.bg.

Студентите разполагат с редица документи, удостоверяващи системните нарушения на Илиев при ръководената от него институция.

Касае се най-вече за финансови злоупотреби и пренебрегване на наредба 235, отнасяща се за студентските общежития.

Вече е сформирана комисия, която ще проверява сигналите и ако твърденията на младежите се докажат, Илиев най-вероятно ще бъде уволнен.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/11/2009 :  16:24:12  Show Profile  Reply with Quote
Microsoft откри център за иновации в ТУ-София
www.news.bg
11.03.2009 г.


В рамките на Деня на иновации, който се провежда за трета поредна година от Майкрософт България, днес отвори врати Център за иновации в Технически университет - София.

Той бе официално открит от генералния директор на Майкрософт България Огнян Киряков, ректора на Технически университет - София Проф. Камен Веселинов, заместник-председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Димитър Станчев и посланика на САЩ в България Нанси Макълдауни.

Центърът за иновации е съвместен проект на софтуерната компания и Технически университет - София.
Той ще се използва за провеждането на лабораторни упражнения и обучения на студентите, както и за повишаване квалификацията на преподавателите.

Инвестицията в новооткрития център от страна на Майкрософт България и Технически университет - София е над 25 000 лева.

Пред над 250 студенти бе обявен и стартът на глобалната програма Microsoft BizSpark за България.

Целта й е подпомагането на стартиращи технологични компании, осигурявайки им бърз и лесен достъп до най-новите платформи и средства за разработка на Майкрософт.

Включването в програмата е безплатно, а членството в нея продължава три години. През този период, компаниите, участващи в програмата, имат безплатен достъп до софтуерни решения и платформи, техническа поддръжка, осигурена от компанията, осигуряване на публичност и осъществяване на контакт с потенциални партньори, клиенти и инвеститори.

Партньори по програмата в България са Българска мрежа на бизнес ангелите, Джуниър Ачийвмънт България и Мартин Кулов (Kulov.net).

"Един от основните приоритети на компанията са дългосрочните инвестиции в образованието и екосистемата от софтуерни разработчици.

Чрез откриването на Центъра за иновации и стартирането на Microsoft BizSpark в България ние подпомагаме младите хора в целия жизнен цикъл на тяхното развите - от процеса им на обучение до професионалната им реализация и стартирането на собствен бизнес," каза генералният директор на Майкрософт България Огнян Киряков.

"Това са изключително вълнуващи програми. Те въплъщават най-добрите традиции на Майкрософт в стремежа на компанията да подпомогне България да развие пълния си потенциал - така, както фондацията "Гейтс" се стреми да направи света едно по-добро място," заяви Посланик Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в България.

Сред акцентите в програмата бяха и атрактивни демонстрации и възможности за тестване на най-новите продукти и технологии на Майкрософт като Windows 7, Internet Explorer 8, Windows Azure Services Platform и Microsoft Surface.

Присъстващите на Деня на иновациите се запознаха и с възможностите за подпомагане на технологични проекти и стартиране на собствен бизнес с финансиране от европейски фондове.

Те им бяха представени от Деян Иванов, консултант по програма European Union Grants Advisor (EUGA), която подпомага малките и средни компании в България при кандидатстване за европейско финансиране.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/14/2009 :  05:43:37  Show Profile  Reply with Quote
Станишев ще разговаря днес с ректорите от техническите университети
www.news.bg
14.05.2009 г.


В Техническия университет Сергей Станишев ще разговаря днес с ректорите на ХТМУ, ТУ-София, Лесотехническия университет, Минно-геоложкия университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

След това премиерът ще обсъди със студенти от университетите перспективите пред младите хора в България и в Европа. Домакин на срещата в сградата на Ректората на ТУ-София ще бъде ректорът на университета проф. Камен Веселинов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/14/2009 :  14:28:30  Show Profile  Reply with Quote
Фалит на университет може да свали кабинет
автор: Анета Петкова, прочитания: 286, коментари: 1
С проф. Камен ВЕСЕЛИНОВ, ректор на Техническия университет, разговаря Анета Петкова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=135846

- Задава ли се криза в университетите през следващата учебна година - липса на пари, малко студенти, застаряващи преподаватели?
- Не мисля, че тя се задава, тя си върви от няколко години. Може би не навсякъде е една и съща, но специално в инженерните науки кадровото развитие е катастрофално.Докато нямаше финансова криза, нашите абсолвенти започваха работа с над три пъти по-високи заплати от един асистент при нас. Сега ще разчитаме на нея, за да можем да задържим поне някои от тях . Ние не намираме млади хора, които да поемат нещата от старото поколение, от нас. Репродукцията на кадрите в системата е нарушена. В крайна сметка един университет - това са преподавателите, а не сградите и лабораториите. Те могат да се купят за година или две, но кадри не се създават за толкова време.

- Като си говорим за кадри обаче, какви специалисти се подготвят сега ?
-Това винаги е било спорен въпрос и ще си остане такъв. Не мисля, че някога ще се стигне до консенсус по този въпрос. Защото икономиката предпочита хора, които са така подготвени, че от утре да могат да започнат работа с висока производителност. Университетите обаче не могат да готвят кадри за всяко работно място, то си има специфика. Кариерата на един инженер е 40 години например, а за този период техниката изключително много се променя. Ако сравним едно радио преди 40 години и едно сега, те нямат нищо общо. Това е в рамките на една инженерна кариера. Ако ние готвехме кадрите да правят лампови приемници, никога нямаше да има транзистор, микропроцесор и т. н. Ние не можем да даваме на хората детайлни знания, защото, като излязат, то вече не е същото. Задачата ни е да дадем основата и да ги научим да се развиват. Ами, един съвременен автомобил е много електроника, а не машиностроене. Преди 40 г. не беше така и всеки можеше да си оправи колата с чук, пирон и парче тел. Сега не може и тя става недвижимо имущество, ако се развали на пътя. Затова университетите ще теглим към базата, а останалото ще се прави в кратки модули, за кратко обучение, за определена работа.

- Как ще се отрази липсата на достатъчно кандидати върху висшите училища, при условие че приемът е увеличен с 10%?
- Засега се справяме, но от няколко години приказвам по този въпрос. Ние трябва да пренастроим обучението си. Досега то беше елитарно. Приемахме един от пет абитуренти, другите отиваха директно в производството. Сега приемаме на практика всички, системата гарантира достатъчно места, с изключение на някои специалности. Но трябва да се излезе от сегашното състояние, при което всеки влязъл излиза с диплома. Трябва да има вътрешен филтър. Интелектуалният потенциал е ограничен.

-О, за този филтър се говори поне от 15 години и не се вижда никакъв резултат. В крайна сметка той зависи от вузовете. Защо не го въвеждат?

-Да, продължава да се говори, но не се случва, защото финансирането в системата е на глава студент. Не бяха отчетени промените, проектното финансиране, изграждането на новите специалности, новите системи на обучение. Отчита се само броят на студентите и затова висшите училища напират за повече студенти. Другата страна на въпроса е тази, за която споменах - обучението се води от моята генерация, която е свикнала, че трябва да има часове с много слушатели. Дори моите уверения като ректор, че няма да уволня никого, ако няма часове и програмата се преструктурира, не помагат. Хората си искат дисциплини, това е вътрешен проблем, но е част от цялото. Всеки преподавател стои на позицията, че няма добър учебен план без неговата дисциплина. Ние разпиляваме средства в много часове, много преподаватели... Това е част от миналото ни. Има изкривявания и от страна на държавата - кое обучение колко струва. В този смисъл масовизацията на образованието не е пречка за развитието му и за качеството. Тя няма да спре. Проблемът е, че трябва да се диверсифицират изходите, т. е. всеки да спре там, докъдето му стигат силите или има желание. Колкото по-малко са положителните изходи, толкова по-проблематично става. Защото, ако произвеждате дипломирани инженери само след 5 г. обучение, не всички успяват да стигнат до това ниво. Губите хора по пътя. Ако имате три различни нива, то различните групи ще имат повече възможности да се справят. Нашата система сега не предполага междинни изходи. За съжаление ние в закона записахме, че бакалаврите учат 4 години у нас, а в останалите е три години.

- Ами, намалете ги.

- Не го правим, защото това означава часове по-малко, а и ние искаме парите за тази година. За нас не е все едно да вземаме пари за три или за четири хиляди души. В България настройката е всеки да има диплома, независимо каква.

- Защо непрекъснато се проваля всеки опит да се приеме каквато и да е стратегия за висшето образование, за науката?

- Заради саботажа на БАН.

- Като ректор ли го казвате или като бивш заместник-министър на образованието?

- Като човек, който гледа тази сфера отстрани, защото мен не ме засяга много наличието или отсъствието на такъв документ. Развитието на университета ще си върви. Но ми прави впечатление, че академията провали една стратегия при предишното правителство и е на път да провали още една. Търси се обективен подтекст, че няма изследвания и анализи на силните и лошите страни. Просто се гледа в погрешна посока, така мисля. Ако погледнете по света, не американските учени взеха решение да отидат на Луната, не те решиха да не ходят повече там. Това са политически решения, които при нас не се вземат. Отбива се топката към потърпевшите. Трябва да се реши въпросът от обществото и от политиците, които са избрани от него.

- Но в университетите се очаква, че работят хора интелигентни, които да подскажат, да предложат, да поискат и да насочат към промените политиците.

- Очаква се. Но закъсняхме с промяната на генерацията. Няма ги тези, които да поемат нещата от нас и да ги издърпат напред. Дори веднага да се вдигнат заплатите чувствително, нещата няма да се оправят веднага. С един удар не се сменят поколенията. Трябва да чакаме минимум 10 години, но междувременно ще настъпи едно прекъсване. За съжаление това няма нищо общо с циклите на политиката, които са на четири години. В България всичко започва от нулата. С притеснение сега гледаме към бюджета, тъй като сега той е на 90% изпълнение, но се чува, че може да стигне до 80 на сто. В същото време разчетите са направени при друго очакване на сумите, разходите не са намалени. Това ще доведе до сътресения. Държавните вузове получават парите си от субсидиите и от студентските такси, които са ниски. Но дори и да се повишат, няма да оправят бюджетите ни. Това, което ние правим, е да увеличим приема на студентите от чужбина, и то на тези извън Евросъюза, които плащат такси като българските си колеги. Не е тайна, че от тях идват по-големите ни приходи (минимум по 30 000 евро на година). Все повече ще се увеличава тази група, която знае, че има добро образование, което не може да получи в страната си. За съжаление нерядко същата тази страна не им е дала добра основа и не ги пуска в собствените си висши училища. Липсата на достатъчно добро образование в техните държави е проблем и за нас. Другият момент е, че те идват и ще идват, защото сме европейска държава. Все повече ще са студентите от Азия и Африка.

- Има ли опасност да се закрият висши училища заради фалити?
- Не, защото това ще доведе до сваляне на което и да е правителство. Няма да има и обединяване на университети по решение на държавата, защото това е непопулярна мярка, а политиците не вземат такива, ако искат да ги харесват.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/14/2009 :  14:44:57  Show Profile  Reply with Quote
Станишев се похвали и пред студентите
14 май 2009 / News.dir.bg

http://dnes.dir.bg/2009/05/14/news4445983.html
Добре е, че се оказа, че България е по-добре подготвена от много други страни за кризата. Това каза на среща със студенти от Техническия университет министър-председателят Сергей Станишев, предаде БТА.
Той посочи, че този положителен факт се дължи на натрупания фискален резерв, както и на запазването на валутния фонд.
Министър-председателят каза, че фискалният резерв, който е заварило сегашното правителство, е бил около 4 милиарда лева, а сега е близо 8 милиарда лева.
За следващия мандат най-важното е през първата година и половина да се запази постигнатото като икономическо развитие и като социален статус, каза в отговор на въпрос Сергей Станишев. Той посочи, че въпреки кризата, страната ни продължава да привлича чужди инвестиции.
В следващите години трябва да има особен акцент върху политиката на образованието и да продължи започнатото в тази сфера, отбеляза той. По думите на премиера Станишев, друг важен момент в управлението на следващото правителството ще бъде доброто управление на европейските фондове.
Премиерът каза на студентите, че на закрита среща с ректорите на техническите висши училища в София е било обсъдено как може сградите на тези университети да бъдат обособени в отделен кампус.
Пред младите хора министър-председателят представи направеното от правителството в рамките на мандата във висшето образование, както и отговори на много техни въпроси. Започна програмата за обновяване на общежитията в страната, чиито сгради са над 150, посочи премиерът Станишев. Той допълни, че изцяло са обновени сградите на десет общежития, като предстои през тази година да бъдат обновени още три-четири сгради. Министър-председателят каза на студентите, че след приемането ни в ЕС те имат повече възможности за следване и в чужбина. В Германия сега учат 15 000 български студенти, като ние сме на второ място по брой чуждестранни студенти в тази страна. На първото място са студентите от Китай, посочи премиерът. Срещата продължи около час и половина. На нея присъстваха също министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и ректорът на ТУ проф. Камен Веселинов.
От Студентския съвет на ТУ попитаха премиера дали, ако стане ръководител и на следващото правителство, ще отдели средства за ремонтирането на лабораториите на висшето училище. Министър-председателят отговори, че фонд "Научни изследвания" към МОН дава реални възможности за обновяване на лабораториите чрез проекти.
По-рано днес Сергей Станишев, Даниел Вълчев и ректорът на ХТМУ доцент Борис Стефанов откриха най-големия в страната университетски Библиотечно-информационен център в сградата на университета. Центърът може да съхранява до 100 000 тома и разполага с информационна система от 70 компютъризирани места.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/15/2009 :  18:13:43  Show Profile  Reply with Quote
Излъчването на базовите GSM станции не е вредно за хората
Дата : 15 Юни 2009 г. 18:24 ч.

www.actualno.com

Няма доказателства че излъчването на базовите станции вреди на човешкото здраве.

Излъчването на базовите станции, използвани от GSM операторите не е вредно за хората, нивата на сигнала е много под здравните норми, каза пред журналисти днес доц.Емил Алтимирски по време на информационен семинар на тема "Мобилни комуникации и околната среда" проведен днес в Поморие.

Проявата е организирана от Българската телеграфна агенция.

Само в близката, реактивна зона на антените на базовите станции интензитетът на сигнала е висок.

Близката зона на антената е с големина от няколко дължини на вълната, което е в порядъка на около 10 метра. Колкото по-висока е честотата, толкова тази зона е по-малка. Радиовълните, включително тези използвани от GSM операторите, нямат йонизиращо действие, каза Алтимирски.

Излъчената мощност влия върху хората, но е доказано, че ние в известна степен се нуждаем от такова излъчване, тъй като има естествен радиофон, който е с интензитет 10 на минус осма на квадратен сантиметър, каза Алтимирски.

В съвременни климатични инсталации вече се монтират изкуствени имитатори на естествения радиофон, допълни той. При по-големи дози радиовълните се използват за физиотерапия, каза доцентът.

Източници на радиовълни са също и радарите, микровълнови печки, безжичните телефонни слушалки и нивото на техния сигнал се мери от контролни органи, каза доцентът. Няма доказателства че излъчването на базовите станции вреди на човешкото здраве, казаха експертите на мобилните оператори - Апостолос Пагуцос, главен технически директор на Глобул, Радослав Златков, технически директор на БТК Груп и Александър Кухор, главен технически директор на Мобилтел. Операторите се стремят да използват възможно най-малката мощност, за да не си пречат взаимно мрежите, добавиха те.

Контролът на интензивността на полето на радиовълните в България е сред най-строгите в ЕС и в света. При нас максимално допустимото ниво на сигнала е 10 микровата, а в САЩ до скоро е било 10 миливата или хиляда пъти повече. Изследвания на Световната здравна организация (СЗО) заключиха, че излъчването на базовите станции е безопасно. Няма доказателства, че те са и канцерогенни, каза по време на семинара Цветелина Шаламанова от лаборатория "Физически фактори" към Научен институт за опазване на общественото здраве към Министерството на здравеопазването.

Българската норма на нивото на радиовълните е 10 микровата - при честота от 900 мегахерца и нашата норма е 45 пъти по ниска от приетата в Евросъюза. За другата използвана честота от операторите - 1800 мегахерца, българската норма е 90 пъти по-строга, защото в ЕС нормата е 900 микровата, а у нас си остава пак 10 микровата.

GSM апаратите работят с отразен сигнал - от 100 до 1000 пъти по-ниско ниво на сигнала от този на базовата станция, каза доц. Алтимирски. Наредба номера 9 от 1991 година на Министерството на здравеопазването за контрол на нивото на радиовълните се използва за контрол върху строежа на базовата станция и за да се изчисли защитената зона. След пуска на базовата станция в експлоатация на място отново се проверяват характеристиките, каза Цветелина Шаламанова. Действащата наредба 9 е от времето, когато мобилните технологии едва са се зараждали и е морално остаряла.

Трябва да се направи ново законодателство, което да въведе ЕС норми но и да остави Закон за защита на човека от електромагнитното поле. Много хора се плашат, че излъчването е директно под покрива на блока, където са базовите станции. Излъчването е в хоризонтална равнина или под малък ъгъл и хората, които са в блока са в безопасност. Измислица е, че базови станции се монтират в градовете само в България.

У нас те се виждат, а на много места те са в подпокривните помещения на сградите. Ако базовите станции са извън града, мощността на полето трябва да се увеличи, каза Емил Алтимирски. Електромагнитна свръхчувствителност не съществува, каза Виктория Зарябова, от лаборатория "Физически фактори".

В лабораторията сега работят 10 души, а молбите за проверка са много, каза Зарябова. Тя добави че се подготвя условия с тази дейност да се заемат и РИОКОЗ по места. Проверката на нивото на интензитет струва 50 лв. но в 90 процента от случаите таксата не може да бъде събрана, защото пари не се събират от възрастни хора над 70 години и от инвалиди.

Фирмата, която е направила видеото по Интернет, в което се пукат пуканки между 4 мобилни телефона е признала, че е използвала монтаж. И 100 мобилни телефона да използвате пак няма да можете да разпукате пуканка каза Кухар. Металните лепенки върху телефоните и "специалните устройства" които се слагат върху къщата ви, за да я защитават от вредно влияние на радиовълните просто не вършат никаква работа. Това са глупави неща, от които някои печелят пари, каза Александър Кухар от Мобилтел.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2009 :  16:08:13  Show Profile  Reply with Quote
Техническият университет в Пловдив дължи почти 1 млн. лв. за такса смет
Дата : 7 Декември 2009 г. 15:46 ч.
Последна редакция : 7 Декември 2009 г. 16:19 ч.
Няма вариант ВУЗ-ът да погасява дълга разсрочено
http://society.actualno.com/news_274490.html

Техническият университет в Пловдив дължи на общината почти 1 милион лева от неплатени през годините такси смет. Такова е окончателното решение на ВАС, обяви Николай Ненков, който е начело на дирекция "Местни данъци и такси”, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Както е по закон, на длъжниците ще бъде изпратена покана в 14-дневен срок да изплатят над 728 000 лева главница плюс около 260 000, които са се натрупали от лихви по задължението. Ненков поясни, че се касае за неразплатени такси от 2002-а година насам.

Според шефа на данъчните, на практика няма вариант ВУЗ-ът да погасява дълга разсрочено. Ресорната дирекция на два пъти е предлагала това да се случи, но ръководството на учебното заведение не е приело мярката. През цялото време мотивът на Техническия университет е бил, че таксата смет е прекомерно висока, каза Николай Ненков.

Има още два варианта, ако ВУЗ-ът не се издължи: със случая може да се заеме частен съдебен изпълнител, или още в началото на 2010-а общината да запорира сметки на учебното заведение. Администрацията ще има право на това, след промените в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари. Принципалът на университета да прецени как да се случи издължаването, без да се попречи на учебния процес, коментира Николай Ненков.

Междувременно кметът Славчо Атанасов и заместникът му Петко Атанасов обявиха финалното предложение на общинската администрация за таксата смет за догодина. То е за 1,2 промила за гражданите и 5,5 (от 6 досега) на хиляда за фирмите.

Кметът припомни, че от големите градове в България, единствено Варна е била тази година с по-ниски промили, но вероятно те няма да се задържат същите. В столицата например таксата смет за фирмите сега е 12 промила, за Бургас – 11, Плевен – 10, Ловеч – 13, Шумен – 8, Стара Загора – 7 на 1000.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05