http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Publichni lekcii na uchenite ot IRION
 Intellectual property
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic 
Page: of 2

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/10/2012 :  15:06:37  Show Profile  Reply with Quote
Технологичните гиганти вече харчат повече пари за патентни битки, отколкото за нови разработки
10.10.2012
Калин Карабойчев
http://news.ibox.bg/news/id_1849813758

Това, което всички прогнозираха и очакваха от дълго време вече е факт. Най-големите технологични компании харчат повече пари за съдебни разходи и патентни битки, отколкото за изследвания и създаване на нови продукти, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Това показва, че системата за контрол върху интелектуалната собственост вече официално не работи, вреди, спира прогреса и блокира технологичния напредък на света. Ако преди 150 години законите бяха като днешните вероятно и до днес щяхме да се возим в магарешки каручки, а черно-белите ламповите телевизори, които загряват 15 минути преди да тръгнат щяха да са лукс, който не всеки може да си позволи.

По информация на NY Times компании като Apple, Google и Samsung вече нямат за основен приоритет създаването на по-ефективни и модерни продукти. Злоупотребява се с всички слабости на патентната система за извличане на ползи и нанасяне на мръсни удари по конкуренцията. За пример се дава Apple и осемте пъти, през които компанията е изтегляла и внасяла наново молбата за патентоване на Siri. Чрез тази тактика Apple са имали за цел да изтормозят претовареното патентно ведомство, което накрая да подари патента, само и само да спре терорът. В крайна сметка точно това се е случило.

Съобщава се още, че през миналата година Apple са изхарчили около 3 милиарда долара за изследвания и създаване на нови продукти, а това е в пъти по-малко от подобните разходи на други конкурентни компании.

Анонимен служител на Google пък е заявил пред NY Times, че тактиката на Apple е да води безкрайни преговори за лицензиране на патентовани технологии. Ако нещата се доближат до сключване на сделка Apple веднага променяли условията, за да не се стигне никога до споразумение.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/07/2014 :  19:18:43  Show Profile  Reply with Quote

Кадрови рокади блокираха и патентното ведомство
ТАНЯ ПЕТРОВА

http://www.segabg.com/article.php?id=720429

Политическото кадруване блокира работата на поредната държавна структура. В продължение на близо месец патентното ведомство е без председател, а дейността му на практика е парализирана заради спешно излизане по болест на досегашния му шеф, сигнализираха източници на "Сега". Допълнителни затруднения създават и серия спорни назначения в безвремието около падането на кабинета "Орешарски".

До септември патентното ведомство се ръководеше от назначената през март от кабинета "Орешарски" юристка Таня Найденова. Бивша общинска съветничка на БСП в София с интереси в транспорта, тя смени на поста проф. Камен Веселинов, бивш ректор на Техническия университет и зам.-министър с ресор висше образование в кабинета "Сакскобургготски". В началото на септември със заповед на служебния премиер Георги Близнашки Веселинов е бил възстановен обратно, а Найденова е отстранена.

Вече близо месец заповедта за отстраняването на Найденова не може да бъде връчена, а самата тя е излязла в дълъг отпуск до 24 октомври, разказаха служители на ведомството, пожелали анонимност. Те негодуват и срещу назначенията, извършени от Найденова в рамките на предприета от нея структурна реформа. Без аргументи и по спешност е бил закрит IT отделът, както и правният отдел. И двете звена са ключови за работата на патентното ведомство, което е основният орган за правна закрила на обектите на индустриална собственост у нас.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic   
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05