http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Publichni lekcii na uchenite ot IRION
 Лекция на доц.дпн Зоя Горанова
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/19/2007 :  14:50:43  Show Profile  Reply with Quote
Лекцията на доц.дпн Зоя Горанова по въпросите на "Китайската медицина - алтернатива на традиционната медицина" премина при голям интерес от страна на аудиторията. "Въпросите на жълтия император за същността на лечението към придворния лечител" е първия учебник по китайска медицина написан 2 века преди Новата ера и днес се изучава като основа на тази наука в Китай. Първият университет в Китай датира от 5-ти век от Новата ера.
Лекцията беше разнообразена и от демонстрация на основни упражнения на китайската медицина, от страна на самата лекторка. В демонстрацията се включиха и слушатели.
Интересна беше и гледната точка на лекари, особено активната позиция на доц. дмн Николай Видинов от Медицинска академия.

Edited by - moderator on 01/20/2007 09:00:07

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 01/21/2007 :  09:28:37  Show Profile  Reply with Quote
Използвам възможността да благодаря на доц. дпн Зоя Горанова за изключително интересната лекция. Лекторката успя да намагнетизира аудиторията с изнесените конкретни данни, факти и подходи в китайската медицина за поддържане на жизнената сила и доброто здраве на човека чак до дълбоки старини. Не случайно заваляха множество въпроси към нея, та чак и времето за ползване на залата се оказа малко. Дълбоко впечатление ми направи факта, че в България е имало признат по-цял свят учен и лечител - Петър Димков - специалист по ирисова диагностика и Българска народна медицина. Повечето страни пазят и полагат майчински грижи за своите изтъкнати учени. Те са ценен национален капитал. Създават им се условия за основаване на школи и дори университети. За съжаление в България това не е така. Познанията на Петър Димков, макар и оценени в чужбина и у нас, не са довели до основаване на негова школа и до по-нататъшно развитие и умножаване на неговите последователи - за благото на съвременното и на бъдещите поколения. Съвсем друга е практиката в Китай, където древното познание грижливо се съхранява и развива и в наши дни в създадените университети и факултети по Китайска медицина.

Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 01/22/2007 06:49:29
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/29/2007 :  12:26:33  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Естествено и аз бях впечатлен от лекцията и мисля на цялата зала й беше много интересно. Оказа се, че има цели направления там, които всъщност си ги има и в "нашата" медицина - напр., това което ние наричаме диететика (или както напоследък е модерно - диетика). Разбира се, и за мен, а предполагам и за повечето хора, най-интересният дял тук е акупунктурата. В крайна сметка, нищо не ни пречи да взимаме най-доброто от всички направления в медицината. И ако сега все още не сме в състояние да дадем изчерпателно обяснение на някои явления с нашия език, това не е основание да се отказваме от ползата, която те биха могли да ни донесат (подчертавам "с нашия език", понеже китайците с техния научен език (който, оказва се, е доста по-метафоричен) нямат проблем да си ги обяснят.
Go to Top of Page

Kremena

1 Posts

Posted - 01/30/2007 :  19:05:48  Show Profile  Visit Kremena's Homepage  Reply with Quote
За първи път присъствах на лекция в "Дома на техниката" и бях изненадана от пълната зала и високото образование на участниците. Лекцията на доц. Горанова беше изключително интересна и достъпна - лекторката поднесе на много прост и ясен език добре систематизирана информация за същността, произхода и развитието на китайската традиционна медицина. Научих много нови неща за китайската медицина и разширих мирогледа си за китайския народ изобщо, макар отдавна да се интересувам от китайската култура и цигун. Мисля, че тя обясни много добре разликата между начина на мислене в Запада и в Изтока - по подобен начин се различават и западната от източната медицина и оттам произлизат и различните методи, използвани от двете направления. направи ми впечатление, че доц. Горанова говори за състоянието на сегашното общество в Китай - как хората са силно потиснати от режима и как чрез използване на различни методи като цигун, медитация, бойни изкуства те релаксират и търсят баланс в душата си. с удоволствие ще посещавам и други лекции на организацията и ще разкажа на своите приятели за тях. Успех!
Go to Top of Page

Милена Атанасова

Bulgaria
1 Posts

Posted - 01/31/2007 :  16:52:40  Show Profile  Send Милена Атанасова an ICQ Message  Reply with Quote
Лекцията на доц.Горанова беше много интересна за мен, тъй като от години проявявам интерес към алтернативи на съвременната медицина: Прилагала съм успешно гладолечие на Лидия Ковачева и от 2 години се занимавам с китайска практика Фалун Дафа - древна система за култивиране на характера и тялото, включваща 5 упражнения и философия, основаваща се на принципите Истина, Доброта и Търпение. Примерите от Китай, за които лекторката бяха изключително интересни за мен. Всичко бе поднесено на достъпен език за публиката.
Впечатли ме фактът, че тя е завършила и китайска филология.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/25/2007 :  21:32:46  Show Profile  Reply with Quote
Храните лекуват душата и тялото
www.news.bg
25.02.2007

Китайската медицина приема, че вътрешната и външната хармония се постигат преди всичко чрез балансирано и правилно хранене, отбелязва rozali.com.
Горчиво против лошо самочувствие
Много храни съдържат горчиви вещества, които оказват пикочогонно въздействие върху организма.Тези свойства могат да се използват, за да се освободим от задържаните течности. Колкото можете но-често подправяйте супите си с душица,мащерка или розмарин.

Пресните салати от листни зеленчуци оказват успокояващо въздействие при стрес, нервност и хронично безсъние. Те значително подобряват и вашето лошо самочувствие.

Трябва да сте внимателни-прекалената употреба на черен чай или кафе ще направи -кожата ви суха и склонна към преждевременни бръчки.

Сладко за енергия
Сладката храна ни дава енергия, необходима за функционирането на вътрешните ни органи.

Истински доставчик на енергия е само натуралната фруктоза, а нея ще намерите в ягодите, бананите, ябълките, малините, гроздето, крушите, освен това и в орехите, фурмите, стафидите, кестените...

Сред зеленчуците я има в морковите, тиквата, картофите...

Рафинираната захар, с която са пълни всевъзможните лакомства, е загубила почти напълно своите енергетични свойства.


Солта и водният обмен
Нашият организъм има нужда дневно от 5 г готварска сол - обикновено ние приемаме значително повече. В резултат на това от кръвоносните съдове и органите се отделя вода, която се натрупва в тъканите. Отичат краката, клепачите, появява се целулит. Затова храната трябва да се соли, колкото се може по-малко.

Ние често забравяме, че много от храните изобщо не се нуждаят от допълнително посоляване.

Рибата или другите морски продукти, които съдържат сол, може да ядете, без да се страхувате.

Острата храна стимулира активността
Ако треперите от студ или краката са ви студени, ако чувствате остра загуба на сили, най-вероятно е да имате т.нар.енергийна блокада.

Силите си можете да възстановите чрез остра храна или подправки като чили, белия и черния пипер, индийското орехче, хряна, лука, чесъна, карамфила и т. н. Освен това подобни храни стимулират активността.

Затова по-често яжте подлютени манджи. Ако сте на път, не забравяйте, че острата храна дезинфекцира стомаха.

Киселото успокоява
И киселото може да влияе положително върху вашата енергия.

Когато сте ядосани или сте силно обезпокоени, хапнете нещо кисело, за да охладите разгорещения си организъм.

В това отношение особено подходящи са киселото зеле, всички кисели плодове, кисело-млечните продукти в това число

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/23/2007 :  15:39:02  Show Profile  Reply with Quote
Истории от древен Китай: Царят на петте зърнени и Бащата на китайската медицина


Китайската митология разказва, че след като бог Пангу създал Небето и Земята, а богинята Нууа създала човека, на Земята били изпратени много богове, за да подпомогнат човешкия живот и да изградят цивилизация. Такъв бог бил и легендарният цар Шенонг, или така нареченият ‘Божествен фермер’, който научил китайския народ да обработва земята и да използва лечебните билки.

Смята се, че цар Шенонг (Shennong) е изобретил много земеделски инструменти, като ралото, брадвата, мотиката и др., и е научил древните китайци как да превърнат пустеещите земи в земеделски полета. Той също дегустирал стотици растения и определил 365 вида билки като лечебни. Между многото легенди за цар Шенонг, тази за дегустацията на стотици билки е една от най-известните.

По времето на Шенонг зърнените растения и плевелите растели заедно, така както съжителствали и полезните билки с дивите растения. Хората не можели да различават ядливите от неядливите растения, нито отровните от полезните билки. Те разчитали на лова като основно средство за препитание, а с времето птиците и животните все повече намалявали. Които не можели да ловуват, трябвало да стоят гладни. А когато заболявали нямало с какво да третират болестите си. Хората нямали избор, но да оставят състоянието им да се влошава, докато умрат.

Когато Шенонг видял тази трагедия, изпитал дълбока болка. Седнал в медитация три дни и три нощи, и решението се появило. Той събрал група от хора и ги повел към планините на северозапад.

Преминали те много реки, изкачили безброй хълмове и изходили дълъг път, и на 49-ия ден стигнали до загадъчна планина, покрита с гъста мъгла. Във въздуха се носел странен, но много приятен аромат.

Тъкмо доближавали планината, когато пред тях внезапно изскочили глутница диви зверове и ги обградили. Шенонг казал на хората си да използват камшиците за да се отбраняват. След като прогонили тези зверове, друга глутница ги нападнала. Те се борили с тях седем дни и седем нощи, преди да могат да изгонят всички зверове. Камшиците оставили дълбоки белези по кожите на тези леопарди, тигри и питони, които по-късно се превърнали в шарки по кожите на дивите животни, за които знаем днес.

След като разбрала колко опасно е това място, свитата на Шенонг го замолила да напуснат, но той отговорил твърдо: "Нашият народ страда от глад и болести, как мога да се върна и да погледна хората в очите?", след което пръв поел пътя към каньона.

Те го последвали, но не след дълго видели, че планината се издига в облаците, с отвесни канари от всички страни. Върхът на планината не се виждал и тя изглеждала невъзможна за изкачване. Свитата пак се обърнала към своя господар с молба да се връщат обратно. Но той отново поклатил решително глава и казал: "Нашият народ страда от глад и болести, как мога да се върна и да погледна хората в очите?".

След това цар Шенонг се изправил на една скала и оглеждайки наоколо размишлявал как да изкачат планината. Най-неочаквано той видял маймуни, изкачващи планината скачайки по увисналите на канарата лиани. Веднага в ума му се появила идея.

Шенонг накарал хората си да отрежат дървета и да направят платформи, които да опрят на канарата. Така те изграждали по едно ниво от платформи всеки ден.

Минали сезони и те прекарали цяла година в изграждане на 360 нива от платформи, преди да стигнат върха на планината. Според легендата съвременната техника за вдигане на скеле е дошла от метода за строеж с платформи на цар Шенонг.

Когато достигнали върха на планината, пред тях се разстлала изумителна гледка – цял един свят от растения с листа във всякакви форми и цветя с цветовете на дъгата. Шенонг разбрал, че най-после е открил това, което търси.

Той и свитата му се установили там, а самият цар започнал да дегустира различни видове растения. През нощта палел огромен огън и използвал светлината на пламъка за да записва своите открития. Той документирал старателно кои видове растения са горчиви, кои имат способността да затоплят или охлаждат тялото, кои могат да се използват за храна и кои за лечение на болести. Понякога Шенонг дегустирал до 70 различни отровни растения в един ден.

Царят прекарал 49 дни дегустирайки стотици растения; неговите стъпки покрили върхът на планината. Той идентифицирал успешно такива основни видове като пшеницата, ориза, просото, боба и соргото. След което казал на своята свита да се върне обратно и да занесе семената на тези растения, за да бъдат отглеждани от хората. Тези пет растения по-късно били наречени ‘петте зърнени’.

Шенонг успял да разграничи и отровните растения от лечебните билки, като открил 365 вида билки, които могат да бъдат използвани за лечение на стотици заболявания. Той компилирал своите констатации в медицински журнал под заглавие ‘Основи на класическите билки на Божествения фермер’ (‘The Divine Farmer's Herb-Root Classic’) и инструктирал хората от свитата си да вземат тази книга със себе си, за да използват познанието и да помагат на хората по света да лекуват болестите си.

Тази магична планина с билки била по-късно наречена "Планината на Шенонг", а Шенонг е известен като Царят на петте зърнени и Бащата на китайската медицина.

Превод Епохални Времена
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/28/2008 :  18:46:51  Show Profile  Reply with Quote
Китай отбелязва 2559 години от рождението на Конфуций
Над 1300 храмове на философа има по света
неделя, 28 септември 2008
www.vsekiden.com


Много хора се отправиха на традиционния си поход към храма на Конфуций, за да отбележат 2559-та годишнина от рождението му, съобщи БГНЕС. Конфуций (551-479 пр. Хр.) е знаменит китайски философ и учител, роден на днешния ден.

Церемонията за отбелязване на тази дата се провежда традиционно в храма “Куфу” в източната китайска провинция Шандонг. Празненства в чест на прочутия по цял свят китаец ще се проведат и в други региони на страната и другаде по света. Той ще бъде почетен особено тържествено в Южна Корея, Япония, Сингапур, САЩ, Германия.

Съществуват над 1300 храмове на Конфуций в света. Около 30 милиона чужденци изучават китайски език в наши дни. Правителството на родината на философа планира да изгради 100 института, които да носят неговото име извън Китай до края на 2010 година. Първият подобен институт отвори врати в Сеул през 2004 г.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/15/2011 :  05:17:15  Show Profile  Reply with Quote
ДИВАННИТЕ КАРТОФИ
Телевизия или здраве, изберете сами

Д-р Георги Чалдъков

През ранните 1980-те Радой Ралин написа "Пушенето е стаж за импотентност". Тъй като това е научно-обоснована мисъл, аз написах две статии – “Радой Ралин е прав” и "Тютюнопушене или полова сила, изберете сами". Вярвах, че това, звучи по-убедително, отколкото "Тютюнопушене или здраве, изберете сами" - тогава апел на Световната здравна организация. След като моето "Тютюнопушене или полова сила" бе публикувано, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те казаха на момичетата: “Никакво пушене повече! Ще сме силни!”
В първите дни на януари 2011 г. (1) учени от Катедра по епидемиология и обществено здраве в известния UCL (University College London) публикуваха резултати от изследването си на 4 512 човека на възраст повече от 35 години, чиито начин на живот и истории на заболявания са проследени от 1981 до 2007 г. - с цел да се провери има ли връзка между гледането на телевизия и други “седящи” развлечения, свързани с използването на екран. И как този седящ начин на живот (англ. sedentary lifestyle) се отразява на кръвните нива на холестерола и биомаркери на възпалителни процеси, свързани със сърдечнометаболитните болести (атеросклероза, хипертония, диабет, затлъстяване, метаболитен синдром). Установено е, че хората, които имат “екранно време” повече от два часа дневно имат завишени стойности на тези биологични показатели и, съответно - повишен риск за тези болести. При “екранно време” повече от четири часа дневно, рискът е повишен и за други болести, включително рак на яйчниците (2).
Този “нов риск” действа независимо от традиционните рискови фактори, като физическата активност, пушене, затлъстяване. Следователно настъпва времето, когато трябва да бъде изписано: “Телевизията е вредна за вашето здраве!” - особено българската.
От научна гледна точка по-точното изписване на този здравен императив е: “Седящият живот е вреден за вашето здраве!” Но на него една млада жена вече отговори: “Никакво седене повече! Ще лежим!”
Послепис: Един колега ми написа: “Както винаги си аргументиран, но тъкмо ми дойде апетитът за четене и есето ти свърши, т.е. идва ми малко кратко. Затова имам следните предложения: американците наричат “седящите пред телевизора хора” couch potatoes, немците ги наричат Sofakartoffeln, ние трябва да ги наричаме “диванни картофи” – “засадени” на дивана хора, които гледат телевизия. Но по-важното е да напишеш как се отразява на здравето на “диванните картофи” гледането на следните идиотски предавания, подредени произволно: "Шоуто на Слави", "Пълна лудница", "На четири очи", “Сеизмограф”, "Горещо", "Биг брадър", "В джаза"... Имаше един виц: когато един мъж намрази жена си става рибар, като намрази всички жени, става ловец. В този случай можем да направим следната перифраза: когато един българин намрази жена си, започва да ходи по чужди жени, като намрази всички и всичко, започва да гледа българска телевизия. Или става водещ на телевизионно предаване.”
_____________________________________________________________________
1. Stamatakis E, Hamer M, Dunstan DW. Screen-based entertainment time, all-cause mortality, and cardiovascular events. J Am Coll Cardiol 2011; 57: 292-299.
2. Patel AV, Rodriguez C, Pavluck AL, Thun MJ, Calle EE. Recreational physical activity and sedentary behavior in relation to ovarian cancer risk in a large cohort of US women. Am J Epidemiol 2006;163:709-716.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/04/2012 :  11:20:08  Show Profile  Reply with Quote
През уикенда попаднах случайно на предаване по BTV Action, в което се говореше за нетрадиционните методи в медицината. Загледах се защото говореше нашата дългогодишна сподвижничка Зоя Горанова. Обясняваше различните методи и постановки на китайската медицина, имаше илюстрации на живо на иглотерапия, моксотерапия, вендузи и т.н. Зоя определено се стараеше да разясни и подкрепи тезата си по най-добрия начин. След като завърши нейното участие включиха за малко един мастит господин, когото не можах да рапозная, и той обобщи: "Да, това са бабини девитинини, но понякога и бабините девитинини помагат." С това изказване предаването приключи.
Не знам, дали Зоя е била уведомена за този финал, ще и звънна да я питам, но на мен ми се видя доста гадничко. Смачкаха представянето й с една проста реплика. Смятам, че водещите дължат малко повече почтенност и уважение към гостите си. Ако ще има антитеза, нека да е лище в лице с поддръжника на тезата, а не така, някой изскача и изказва мнение от последна инстанция, с което слага финанлната точка, така че се получава като подигравка с госта на предаването.
Има място за размисъл...
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/08/2013 :  11:19:44  Show Profile  Reply with Quote
ПАЛЕОЖУРНАЛИСТИКА

Д-р Георги Чалдъков


Гангнам стайл (Gangnam style) идва и си отива, здравословен начин на живот (healthy lifestyle) остава. Образованият човек яде нискокалорична храна, по-мало въглехидрати, животински мазнини и сол, повече плодове и зеленчуци – за да бъде слаб отвън. Спортува всеки ден плуване, тенис или футбол, поне 30 минути леко бягане или бързо вървене – за да бъде слаб отвътре. Той знае, че бъдейки слаб отвън, не означава, че не е затлъстял отвътре. Преди да се разболее, отива при лекар, той го изследва с магнитен резонанс (magnetic resonance imaging, MRI) или ехограф с цел да види разпределението на мастната (адипозна) тъкан в тялото му - от изследването получава личната си карта на мазнините (personal fat map). Who’s Who in Fatland (Кой кой е в Страната на мазнините) е много важно за здравето на човека.
Сега лекарите знаят, че около 45 процента от жените и 60 процента от мъжете са СОЗО (слаб отвън, затлъстял отвътре) - стойностите на индекса на телесната маса са нормални (20-25 kg/m2), нормална е и обиколката на талия (жени под 80 см, мъже – под 94 см), но СОЗО има натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи. СОЗО е скрит Homo obesus (затлъстял човек) – състояние, по-опасно за здравето от ЗОСО (затлъстял отвън, слаб отвътре). СОЗО е троянски кон в тялото на човека, включително на елегантните жени - някои манекенки са също СОЗО, защото спазват нискокалорични диети, но не спортуват. Йо-йо ефектът - цикли на отслабване-напълняване - също води до натрупване на мазнини вътре в тялото.
И никой палеожурналист никога няма да разбере колко важно е всичко това!
- Разбира се, казват СОЗО, СОСО, ЗОЗО и ЗОСО. И дават визитните си картички, изписани на таблицата.

Таблица. Локализация на мастната тъкан на човек: варианти+
__________________________________________________________________
СОЗО** слаб отвън, затлъстял отвътре
СОСО***** слаб отвън, слаб отвътре
ЗОЗО* затлъстял отвън, затлъстял отвътре
ЗОСО*** затлъстял отвън, слаб отвътре

+ Както за хотелите, броят на звездите означава качество, в случая - качество на здравето. Следователно, бъдете СОСО!

Здравословен начин на живот е парадигма на съвременната превантивна медицина, базирана на доказателства (evidence based) в науката за хранене и нутригеномиката (взамодействието на храната с гените) - НЕ на пещерната (палеолитна) диета (много месо и яйца, малко плодове и зеленчуци), арогантно пропагандирана от един гост на „насрещната” телевизионна журналистка. Тя и спрямо закона за забраната на тютюнопушенето прояви невежество, престъпно за човешкото здраве – в тези случаи Сократ е казвал: „Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш, е най-лошото незнание”. Аз писах за него и в „Тютюнохолици на протест”.
Когато пренасяш старомодното си мислене в медиите, ставаш палеожурналист. Тогава в „края на седмицита” озаглавяваш „малката си проповед” „Фашизъм с цигарите”, а в неделя на телевизионния екран говориш с „Фашизъм с храненето”. Пропагандирането на нездравословен начин на живот трябва да се криминализира в страна, в която живеят по-малко от седем милиона, а годишно умират повече от сто хиляди българи.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/07/2013 :  19:26:55  Show Profile  Reply with Quote
ET TU, ELINE!
Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна режисура на драматургията за човешките права

Д-р Георги Чалдъков


Здравето и болестите на човека са много по-сложни явления, отколкото представите за тях на някои медийни знаменитости в България, които напористо влизат в тази материя под „защитата” на човешките права и свободата на избора – постижение на зрялата демокрация, превърнато в клише на българската демокрация. Една от знаменитостите, участващи в „спора”, е Елин Рахнев - проспериращ млад поет и драматург. Преди 2-3 седмици той ме възхити със словесната си графика "По-добре разширено сърце, отколкото разширен стомах". Но сега ме отврати с арогантно-менторската си логорея, озаглавена „Стига експерименти! Махнете закона за цигарите” (вестник „168 часа”, 1-7 февруари 2013), където пита „какво значи здравословен начин на живот, когато забраната на пушенето на обществени места остава 30 000 българи без работа”. И: „Вече няма нужда от никакви дебати... Не са необходими нито експерти, нито професори... Нито лекари по белодробни заболявания.” Това, особено за лекарите, звучи цинично – във фантазиите на „Кукувицата” пеперудите не кашлят, но това може да се случи на бащата и детето в реалния живот.
Затова на поета* и на другите медийни знаменитости отговарям със Sutor, ne ultra crepidam (Обущарю, не по-горе от обувката). И повече да се вслушвате в Doctor dixit (Докторът каза): Правото на здраве е най-човешкото право. Здравият човек може с удоволствие да осъществява другите си човешки права и задължения.** Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна режисура на мултиплексната драматургия за човешките права и йерархията на ценности. Следователно, по-добре да фалират 1 000 кръчми, отколкото да умрат 100 000 българи - така ще я има по-здрава и по-продуктивна България. Повече пише в „Тютюнохолици на протест” и „Буридиновото магаре и боливийските инки”.
___________________________________________________
* Vates от латински означава пророк, още – поет. Но в словото на българските „пророци” Пейо Яворов, Атанас Далчев, Иван Пейчев, Константин Павлов, Христо Фотев... няма арогантност и цинизъм.
** Член 2 от Закона за здравето в България гласи: "Опазването на здравето на гражданите като състояние на физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата." Правото на здраве като фундаментално човешко право е вписано и в Конституцията на СЗО и Декларацията за човешки права на ООН.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 07/11/2015 :  06:14:36  Show Profile  Reply with Quote
ДЕМОСТРОФА: НЕ СПИРА БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН НА КОЗАТА

Сега хамлетовият въпрос за българите не е OXI или NAI, а WASH or CASH? Крайно време е политиците да се вслушват повече в добрите учени, лекари и учители, отколкото в „напредналите“ бизнесмени


Д-р Георги Чалдъков
Професор по клетъчна биология, Председател на Българското дружество по клетъчна биология, Член на Международната академия на сърдечносъдовите науки


Когато някой казвал на Диоген, че животът е тежък,
той отговарял: Животът не е тежък, тежко е да живееш болен.

Демоцид (гр. demos – народ, лат. сaedere – убивам) е понятие за различни антропогенни убийства (геноцид, религиоцид, етноцид, както и други форми на масови убийства с изключение на жертвите от война и природни бедствия). Най-ужасяващият демоцид е по време на сталинския терор през 1937–1938 г. в СССР, когато са разстрелвани по 1600 човека на ден!
И в комунистическа България е провеждан „остър“ демоцид - с мъчения и разстрели. Тогава и сега се провежда и хроничен демоцид - с бедност, неграмотност и нездравословен начин на живот, водещи до болести и ранна смърт на демоса.
По даннни на Световната здравна организация (СЗО) българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и рак. По данни на Националния статистически институт и Националния център по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият (не естественият) спад на населението в България е 40 160 годишно от общо 7 милиона и 284 600 български граждани към 31 декмеври 2012 г.
Като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! Спрямо природните бедствия това означава, че всекидневно се късат стените на 29-30 язовира (10 бяха жертвите от наводнението в село Бисер), всекидневно стават 23 наводнения (13 бяха жертвите в квартал „Аспарухово“ във Варна), всекидневно избухват тонове барут в 20 завода (15 са жертвите в завода в село Горни Лом)...
Така в България продължава песента на козата (гр. tragos – коза, aeidein – пея) - трагедия (tragoidia) по български - най-тревожното национално явление, което депутати, правителство и президент трябва спешно и дългосрочно да решават, за да избегнем демострофата (демографска катастрофа), в която Дамоклевият меч пада предимно на главите на българите – етносът, който дава името на страната. Като се прибави и високата раждаемост при циганите, тревогата се увеличава, защото България може да стане minority majority nation – нация, в която малцинството става мнозинство (мечтата на БХК и други НПО).
Надявам се, че ще започнe най-накрая да се осъществява дългосрочна национална програма за здраве и образование в България. За да не настъпи най-ужасното – България без българи!*
Експертите в Европейския съюз (ЕС) и организациите World Action on Salt and Health (WASH – Световно дейстиве за солта и здравето), и Consensus Action on Salt and Health (CASH – Съгласувано действие за солта и здравето), алармират, че голямата консумация на сол (натриев хлорид) в храната ускорява развитието на хипертонията и атеросклерозата, което води до инфаркти и инсулти. Nota bene (NB): стотици милиарди евра/долара се използват годишно за тяхното лекуване и инвалидизирането, което причиняват. В света около 20 милиона хора умират годишно от тези болести. Затова в напрадналите страни на Европа и в САЩ има дългосрочни превантивни програми за сърдечносъдовите болести; “солните” и “мазните” такси за производителите на храни са част от тези програми.
Данъкът за производство на сол има вековна история. С такива пари е построена част от Великата китайска стена. Заради солния данък, наложен от британците, Махатма Ганди и негови привърженици през 1930 г. правят Солния поход (Salt Satyagraha) за независимостта на Индия. В Рим e построена Via Salaria (Солната улица). В България - магистрала “Тракия”?
“Солните” и “мазните” такси целят да намалят консумацията на храни, които са рискови за затлъстяването и болестите свързани с него. Проучвания показват, че повишаването на цените на дадена храна води до намаляване на нейната консумация. Homo obesus (затлъстелият човек) (1-3) обаче е по-малко податлив на повишените цени на любимите му сладки, мазни и солени храни, отколкото хората с нормално телесно тегло.
Да се вслушаме какво казват експертите на ЕС: “Ние знаем как става това, ние знаем колко струва и ние знаем, че всички страни са в риск от тези болести. Ние имаме план на действие как да предпазим милиони хора от преждеврменна смърт и как да подобрим качеството на живот на милиони хора” (http://www.who.int/nmh/Actionplan-PC-NCD-2008.pdf).
Докато за нашите политици и бизнесмени Шампионската футболна лига и спортните зали (за елитни спортове, не за спорт за здраве) са по-важни от Световната лига по хипертония и от WASH и CASH. А именно те ни учат, че ако се намали наполовина дневната консумация на сол, това ще спаси около 2.5 милиона човешки живота годишно в света – от инсулти, инфаркти и болести на бъбреците (4, 5). “Прибавяйте по-малко сол, когато готвите и оставете клиентите, ако искат, да си прибавят сол. Нали никой готвач не си е помислил да слага захар в кафето или чая, които ви сервират, без да ви запита за това”- ми писа чаровната Катерин Дженър, координатор на WASH.
Сега хамлетовият въпрос за българите не е OXI или NAI, а WASH or CASH? На езика на съвременната превантивна медицина това означава: “ИЗМИЙ” свръхколичеството сол от тялото си или “ПЛАТИ” със загуба на здравето. Ние трябва “да се въоръжим срещу морето от тревоги”, надвиснали над здравето на България. Усърдно да мислим и действаме – сега и дългосрочно, не утре и спорадично! Защото повишената консумация на сол и мазнини води до хипертония и атеросклероза - те са “тихите убийци на човека”.
При препоръчителна доза около 2.5 гр дневно, един американец в САЩ изяжда 4-5 гр, един англичанин – 8-9 гр, един българин – 10-15 гр сол дневно. Тази хронична свръхконсумация на сол превърна българина в Homo salarius (соленият човек). И му отмъщава с инсулти и инфаркти.
„Carthago delenda est!“ (Картаген трябва да бъде разрушен!) е казвал Катон Старши на всяко заседание на римския Сенат. И през 146 пр. Хр. римляните разрушили Картаген като покрили земята му със сол, за да спре растежът на житото, плодовете и зеленчуците. Засега все още не съм чул български депутат, който на всяко заседание на Народното събрание да апелира „Да спрем демострофата!“
При тази много тревожна санорама (панорама на здравето), държава и бизнесмени, които не инвестират в дългосрочни програми за здраве, са врагове на здравето на българите. На този фон изказване на премиер, че „Тая нема да стане“ относно „в българското здравеопазване се наливат пари колкото за десет магистрали „Тракия“, че и отгоре, а пак не стигат“, звучи безотговорно, дори цинично. Крайно време е депутати, министри и президент да се вслушват повече в призивите на учени от университетите и БАН (Българска академия на науките), на лекари и учители, отколкото в тези на „напреднали“ бизнесмени от КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). И приоритетно да създадат Фонд за здравна и образователна сигурност, много преди този за енергийна сигурност. И членовете на КРИБ да предоставят 5-10 % вноска от приходите си за здраве, образование и наука – данък „Робин Худ“. Защото здравето, образованието и науката са много по-важни за българските граждани, отколкото магистралите, токът. И Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще инвестира предимно в частния сектор и, в който България участва със 100 милиона евро - известен още като План „Юнкер“ на името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Именно той каза на български език "Благодаря, Бойко! Благодаря, България" пред журналисти в Брюксел.
Кога българският народ ще се обърне така към свой премиер и президент е въпрос с изключителна трудност.
Накратко, нужен е диалог с учени хора, за да осъзнаят политиците и бизнесмените, че е необходимо организирането и субсидирането на дългосрочни превативни програми за сърдечносъдовите болести, резултатите от които идват след 10-15 години – милиарди спестени левове, които да се реинвестират в образование и наука. Да мислиш и действаш дългосрочно, а не мандатно и кампанийно, е привилегия на образовани и мъдри политици – държавници и народолюбци (демофили). Ето Food for thought (храна за мислене), сервирана за тях: 1. Здравословното хранене и физическата активност предпазват от болести, а консумацията на пре-солени, пре-мазни, висококалорични храни и обездвижването са мощни рискови фактори за развитието на сърдечносъдовите болести (по-точно сърдечнометаболитните болести – атеросклероза, хипертония, затлъстяване, захарен диабет тип 2 и метаболитен синдром). Сътрудничеството между собствениците на хранителната индустрия и правителството са част от стратегията за борба срещу тези болести. Изчисленията в САЩ показват, че през 2006 г. така са предотвратени 513 885 мозъчни инсулта и 480 358 сърдечни инфаркта. Този медицински продукт има огромен икономически ефект: спестяват се 32 милиарда долара годишно - по данни на учени от Станфордския университет в Пало Алто (Annals of Internal Medicine 2010;152: 481-487).
2. Демакдонализацията е здравословна - от 1 февруари до 2 март през 2003 г. младият режисьор и журналист Морган Спурлок направи и документира следния експеримент – всеки ден той закусва, обядва и вечеря в ресторанти на Мак Доналдс. От това се получиха три продукта: (i) Морган напълнява с 11 кг и чернодробните и други лабораторни изследвания показват значителни увреждания на здравето му, (ii) документалният му филм Super Size Me (Самонадебеляване) бе номиниран за наградата на Американската академия за документални филми, (iii) книгата “Не изяждайте тази книга. Бърза храна и дебелеещата Америка” (Don’t Eat this Book. Fast Food and the Supersizing America) стана най-консумираната книга в САЩ.
Българинът Свилен Димитров направи анимациите на филма Super Size Me - добре дошъл е да направи Super Salt Me (Самопресоляване).

*Има такъв сценарий на глобално равнище – „Представи си Земята без хора“ на Робърт Холмс, публикуван в списанието New Scientist (12 октомври 2006). В него е описано какво ще се случи, когато всички хора се прехвърлят на друга галактика – в лагер за екологично преобучение. Тогава безлюдната Земя ще започне да се възстановява от мръсотиите, направени от хората. Най-добра илюстрация на този сценарий е видима и сега в местата около Чернобил след ядрения взрив. През първите няколко години след евакуацията на хората популацията на плъховете и мишките се увеличила многократно.
„Аз – пише Робърт Холмс – не бях виждал вълк в Украйна, но видях много вълци в зоните около Чернобил, останали без хора“. И чул, че те казват: „Вълк за вълкa е човек“ – ехо от „Човек за човекa е вълк“.
В този мрачен пейзаж Imagine all the people living life in peace на Джон Ленън остава една утопична лирика.

1. Chaldakov GN, Tonchev AB, Fiore M, Kostov D, Beltowski J, Bojani#269; V, Tun#231;el N, Aloe L. SOS for Homo obesus. Obesity and Metabolism 2010; 6: 1-4.
2. Chaldakov GN, Tonchev AB, Fiore M, Hristova MG, Pancheva R, Ran#269;i#269; G, Aloe L. Implications for the future of obesity management. In: G Fr#252;hbeck, editor. Peptides in Energy Balance and Obesity. CAB International 2009; pp 369-389.
3. Hernaez A, Remaley AT, Farras M, Fernandez-Castillejo S, Subirana I, Schr#246;der H, et al. Olive oil polyphenols decrease LDL concentrations and LDL atherogenicity in men in a randomized controlled trial. Journal of Nutrition. Published on July 1, 2015. DOI: 10.3945/jn.115.211557
4. Soleimani M. Dietary fructose, salt absorption and hypertension in metabolic syndrome: towards a new paradigm. Acta Physiologica (Oxford) 2011; 20:55-62.
5. He FJ, MacGregor GA. Salt reduction lowers cardiovascular risk: meta-analysis of outcome trials. Lancet 2011; 378: 380-382.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05