http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 За индустрията и научната политика
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 08/13/2010 :  10:49:47  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Истината както винаги е някъде по средата. "Пазарът решава" е нещо много хубаво, но за съжаление доказано води до все по-ниско и по-ниско качество. И това е неоспорим факт във всички сфери на живота.

Например сиренето, което ядем в момента, независимо от марката си и магазина, е сплав от обикновен талашит, тибешир, мръсна вода и сол за вкус. То не ни вреди впрочем, живи сме... но плащаме тази стока, струваща 2 лева като за сирене по 8 лева. И някой прави големи пари от този процес. Нямам нищо против да се продават смески от талашит, тибешир, вода и сол (стига да не вредят на здравето и да не са опасни), но нека бъде ясно на потребителя, че те са такива, а не са си преписват фалшиви ценности. Тогава и крайната цена на талашита ще стане нормална. А сега сме излъскали един Москвич, брандирали сме го и твърдим, че е Ролс Ройс. Това е измама и трябва да се разглежда като криминална дейност!

Така, че според мен държавни стандарти трябва да има, особено за храните. Но в същото време те не трябва да се ръководят от някаква инертна и бюрократична система, която приема нови стандарти само чрез корупционни схеми. Именно последното е проблема. Защото "бизнесът" едва ли ще позволи именно на научните общности да контролират стандартите. А именно те трябва да го правят!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/30/2011 :  21:20:21  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Струва ми се, тази тема е подходяща да ви информирам, че преди малко повече от денонощие започна дебата
Трябва ли продуктите от клонирани животни да бъдат задължително обозначавани?
http://www.capital.bg/interaktiv/debati/20_triabva_li_produktite_ot_klonirani_jivotni_da_budat/1113886_triabva_li_produktite_ot_klonirani_jivotni_da_budat/?p=0
на страницата на в-к "Капитал" - доколкото знам, тези дебати не излизат в хартиения вариант на вестника, който желае - може да се включи там, а евентуално - да продължим дискусията и тук.
Аз, честно казано, очаквах една доста по-миролюбива дискусия, понеже предполагах, че с моята опонентка имаме доста по-близки възгледи - оказа се, че явно натрупванията на различия (възрастови, географски, свързаност с практиката) ни раздалечават твърде много.
Безкрайно странно ми е и че побързаха да ме определят за "зелен талибан" - при положение, че от другата страна съм получавал неведнъж точно противоположни оценки.
С две думи - аз нямам абсолютно никакви опасения, че ако ям месо от клонирани животни и ще почна да фосфоресцирам, но смятам, че етикетирането е задължително, за да има потребителят възможност за избор и да бъдат озаптени желаещите да разбогатеят покрай тази поредна черна дупка в науката.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 07/04/2011 :  12:05:41  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
С две ръце гласувам ЗА "двете думи" от последното изречение.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/23/2011 :  16:48:57  Show Profile  Reply with Quote
Къде е науката в надпреварата за "Дондуков”2, питат учени
23.09.2011

http://news.ibox.bg/news/id_2085311219

В деня, в който България отбелязва Европейската нощ на учените, млади представители на научната общност зададоха въпроси към кандидат-президентските двойки. От сдружение "Когито" и Докторантския съвет към Българска академия на науките отправиха няколко питания към кандидатите за „Дондуков" 2.

Докато Европейският съюз, в желанието си да бъде конкурентоспособен на икономиките на Азия и Америка, избира курс към икономика, основана на знанието и иновациите, в България науката загива поради липса на перспектива пред младите изследователи, посочват учените.

Като аргумент те изтъкват, че у нас се отделят най-малко средства от БВП за наука. В съчетание със скандалите във фонд "Научни изследвания" и ниското заплащане на труда, това води след себе си до необратим отлив на младите изследователи от науката, допълват те.

В тази връзка младите научни кадри се интересуват как кандидатите за държавен глава виждат развитието на науката в Българи и има ли изобщо тя бъдеще у нас.

Включили ли сте в предизборната си платформа конкретни мерки за подобряване на състоянието й, обръщат се още учените към „наследниците" на Георги Първанов и настояват за краткото им представяне.

В случай, че такива мерки липсват, учените искат и аргументация за отсъствието им в кандидат-президентските платформи.

Надяваме се, че в своите отговори ще ни спестите популистки изказвания, на каквито вече сме се наслушали, посочват в заключение младите учените.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/11/2012 :  09:48:19  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Едно линкче само отпреди два месеца, предназначено за нахаканите комсомолчета с представи за науката, изградени на основата на холивудските филми:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4356871
Само преди два месеца родни и чужди учени бяха единодушни, че тази година ни чака страшна суша...
Ето защо, трябва да бъдем малко по-смирени и по-разумни и да не абсолютизираме думата на авторитета.
Затова и трябва да сме по-внимателни при вкарването в реалния живот на препоръките на учените (за да не стават такива щуротии, като принудата да се съобразяваме с регламентирането на "въглеродните емисии").
И за пореден път моля - нека младите специалисти да не си мислят, че светът започва от тях; никакво прекрасно владеене на английски език и никакво прекрасно ориентиране в Интернет не може да компенсира личността на учения.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page