http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/17/2006 :  15:00:35  Show Profile  Reply with Quote
Доц. Лиляна Вълчева: По-високи такси в държавните университети!
Петя Лазарова 17 Март 2006 | 13:20
www.express.bg

Защо чистачка към правителството получава повече от асистент във висше училище?
Експериментите на МОН в образованието ни залагат на карта бъдещето на България и това няма да доведе до нищо добро, твърди председателката на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Доц. Вълчева, синдикатите, висшите училища и БАН в момента протестирате срещу решение на просветното министерство за орязване на бюджета ви със 7 процента.
Какви последици биха произтекли от тази правителствена мярка?

Указанията, спуснати по e-mail и факс от МОН, са за януари и февруари 2006 г. в месечното разпределение да се посочат реално извършените разходи по съответните приходи, но остатъкът от 7% да не се разпределя нито в останалите месеци, нито в последното тримесечие. Ако тази мярка влезе в сила, ще се формират огромни дефицити. Вследствие на това висшите училища и БАН няма да могат да покриват сметките си за електроенергия, отопление и вода.

С въпросното постановление №14 на Министерски съвет (МС) не се ли нарушава приетият от Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2006 година?

Така излиза. Грешката, основно е в чиновническия апарат на МОН.
Аз обаче не мога да приема, че един чиновник ще си позволи да разпраща подобен факс, пренебрегвайки бюджетите на университетите. Колкото по-висока е субсидията на дадено висше училище, толкова по-голяма е разликата, която то ще получи сега, приспадайки въпросните 7 процента. В БАН например, недостигът на пари ще бъде над 4.5 млн. лв., в Софийския университет - 2 млн.лв. , в Технически университет, София – 1,5 млн. лв.. Ако големите висши училища ще намерят своя път, то как ще се справят малките висши училища, които дават висококачествен продукт на целия свят? Това са Художествената академия и НАТФИЗ.

Допускате ли, че министърът на образованието Даниел Вълчев не е уведомен за орязването на бюджетните средства на БАН и висшите училища?

Да, аз смятам, че той не е запознат с този проблем.

Тоест, това са своеволни действия от страна на служители в МОН, така ли?

Предполагаме, че това се техни своеволни действия и ще ви кажа какво ме навежда на тази мисъл. Преди една седмица имахме Национален форум. Там се опитахме да намерим критерии за формиране на работни заплати, за да можем да увеличим издръжката на обучение на студентите по реални параметри. Финансовото и социалното ведомство изпратиха свои представители. А образователното ведомство - не. За да бъда абсолютно точна трябва да кажа, че това е било възложено на двама директори, но те не присъстваха. Аз лично се обадих на зам.-министър Ваня Добрева от квотата на БСП и тя пристигна. Помолих я да обърне внимание на техните чиновници, тъй като заповедите им са твърде рестриктивни. Нали все пак основният ни партньор е МОН?

Да, а и кабинетът обяви за свой приоритет висшето образование...

...Но като чета програмата им, като слушам намеренията им и като гледам действията им смятам, че те си правят експерименти с нас. Те обаче няма да доведат до добро, защото залагат на карта бъдещето на България. А всяка страна, която е лишена от своя научен напредък няма как да се впише в бъдещето на Европейския съюз, нито пък в Балканския регион. Една Румъния вече ни изпревари драстично по много показатели – и при висшето образование, и в научните си планове.
Много жалко, защото в това правителство има наши колеги. Струва ни се, че те милеят за системата, но видно е, че коалицията на БСП, НДСВ и ДПС не може да направи необходимите крачки напред в нашата област.

А каква е по-точно причината за това?

Интересното е, че ние водим с тях добър диалог чрез Комисията по образование и наука в парламента. Партнираме и с министерствата. Но не сме седнали на масата на преговорите. И представяте ли си? Общуваме с e-mail указания. Ако под наш натиск даден ректор поиска по-добър бюджет, те му го връщат обратно.

Това не нарушава ли принципа на автономност на висшите училища и на БАН?

Безусловно го нарушава. В същото време от министерството на финансите казват: „Не се притеснявайте, пак в края на годината бюджетите ви ще бъдат на 100%”. Добре. Но нека да го напишем това в едно споразумение.
Защо първо ни дават един бюджет, а после решават да ни дадат не 100%, а 93% от него? Защо се прави това?. Тук не може да има оправдания с МВФ. Ако покупателната способност на населението е надраснала доходите му, вина за това имат банките, защото дават кредити. Това, че ние кредитираме живота си, е, защото сме с много ниски доходи. Когато ЕС казва, че нямаме политика по доходите, това е най-лошият ни показател. Би трябвало да се замислим и да либерализират доходите в страната ни, защото има ресурс за това. А ресурсът се крие в държавните институции. Там заплатите са необосновано високи.

Бихте ли дала пример?

Достатъчно е да кажа само, че една чистачка в МС получава много по-висока заплата от асистент във висшето училище. Това кога е било? Тук на Балканския полуостров дали има друга такава държава?! Такова отношение към високо представителна група, към български учени и университетски преподаватели, не е имало никога в държавата ни. И това е обидно.

А вярно ли е, че държавата отпуска допълнителни пари на избрани от нея университети без ясни критерии за това?

Безусловно е така. Погледнете изпълнението на бюджета за миналата година. В постановление за изпълнение на бюджета за 2005 г., ще видите как има формирани 3 млн. за едно висше училище, 2 млн. за друго висше училище. То се вижда.

Кои са тези привилегировани университети?

Тези, които имат смелостта да застанат и да кажат: „Ние искаме!”. Сред тях са големите висши училища у нас, които знаят какво искат да постигнат. По същество ние подкрепяме ректорите им. Но не подкрепяме онези, които се крият тихичко и се надяват на лобитата си във властта. Но моля ви, не искайте за това примери от мен.

Значи, образованието у нас за едни е майка, за други – мащеха. Така ли е в действителност?

Разбира се. И знаете ли защо е така? Защото заплатата на главния счетоводител е по-висока от заплата на професора.

Колко взима един професор в България?

575 лв. е средната заплата в системата на висшето образование за професор. Доцентите получават 485 лв., главните асистенти - 400 лв., а асистентите – 338 лв. Средната заплата за служителите е 253 лв. в момента. Трябва да се отчете, че ректорът е един, заместниците му са едни, главният счетоводител е един, главният секретар е един и техните заплати стигат до над 2-3 минимални работни заплати над тези. Затова има стремеж в системата на висшето образование към административни длъжности, а не към научните. Имаме велики ректори, това са тези, които ясно се грижат за системата си. Другите са онези, които се крият и чакат на някакво политическо лобиране или друго приятелство, за да си решат проблемите. Ние искаме да има ясни правила. Не искаме привилегии.

Не насърчавали с тази си политика МОН частните университети за сметка на държавните?

Безусловно. Ние се учудваме защо някой ректори подозират, че няма да намерим студенти, които да платят висока такса за обучение в държавните висши учебни заведения. Щом я плащат за частните университети, щом я плащат за тези 22 университета, които са през търговски дружества. Ако за там се дават толкова много пари, защо средствата да не се насочат към онези институции, където те ще получат и по-добро образование? Защото нека да ви кажа, че там са нашите пенсионирани преподаватели. Нищо лошо за тях. Но тяхното ниво на компетенция е с 20 години назад.

Преди време имаше бум в купуването на дипломи. Какво е положението сега?

Поне в системата на държавните висши училища и в 4-те основни частни висши училища купуване на дипломи не може да има. Стремим се да спазваме законите. Тези държавни висше училища 38 на брой плюс 4 частни, спазваме законите.

Не са ли твърде много 38 университета за България?

Струва ми се, че не са. Това е също голяма спекула. Разпределението на висшите училища на територията на страната никак не е зле. Липса на разкриване на държавен университет в Северозападна България доведе до това там да има нашествие на фирми, които прибират парите на хората и нито им дават качествено образование, нито дипломите някой ще им ги признае. Това е един социален ефект – българинът няма пари да поддържа децата си в скъпата София, за да се учат. Затова трябва да разпределим образованието в страната. Нека да кажем, че една просперираща Германия със силна икономика има над 150 висши училища. Факт е, че ние можем да даваме добри кадри. Нашите млади хора все повече излизат извън граница и ние се радваме, защото това е признанието. Те се реализират много добре в Европа, Америка, а за жалост не могат да се реализират тук, защото няма добра среда.



Edited by - moderator on 03/23/2006 14:40:39

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/27/2006 :  14:55:34  Show Profile  Reply with Quote
Дойде ред и в статия на Велизар Енчев да намеря нещо по нашите въпроси. Сега, какво той лично цели със статията си, това не знам, Вие помислете. Иначе, някои от констатациите са неоспорими.

Сорбоната подпали Франция - У нас судентите спят робски сън
Велизар Енчев
Вестник “Уикенд”, 25-31 март 2006г., стр. 12

В България младежта бяга от политиката и гледа “Биг брадър”, докато професорите преживяват с 300 евро.

................
На този фон (на фона на протестите на френските студенти) бие на очи телешкото задоволство от живота на българските студенти. У нас студентите не протестират за нищо, макар че живеят 8 пъти по-бедно от френските си колеги.
В България студентите и младежите са жертва на системна експлоатация от алчни работодатели, но това се приема за нормално от спящите синдикати. Да се организира обща студентска стачка в България днес, е равносилно да избухне нова Френска революция.
Да не говорим за мизерните заплати на преподавателите във висшите учебни заведения: наш доцент получава около 250 евро, а професор мизерните 300 евро. За сравнение е добре да кажем, че професор в Сорбоната взема поне десет пъти повече от българския си колега в СУ “Св. Климент Охридски”.
Но, какво да се прави след като през Априлското въстание бе затрито най-свястното от българския елит, а след Освобождението и до днес българите сами унищожиха честните и умните.
Нашите студенти спят робски сън в очакване на подаянието от 150 евро месечна заплата, докато едрите български капиталисти готвят антисоциалния закон за премахване на добавките за прослужено време. Така заплатата на лектора в българската Сорбона ще е по-малка от хонорара на чистачка в палатите на ологарсите.
Дали и тогава студентите и професорите на България ще продължат да спят робски сън?

Edited by - moderator on 03/27/2006 15:51:40
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/27/2006 :  15:17:30  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Без да оспорвам твърдението, че има разлика между заплащането на преподавателите тук и в Европа, все пак защо така винаги се изпускат някои важни обстоятелства? Например, че българите са на първо място в света по брой на собствени жилища, което означава, че огромното мнозинство не само не плаща наеми, ами част от него дори си докарва пари чрез наеми, които получава. Да, европейците получават много, но и наемите са високи - стотици евро или дори хилядарка и повече месечно. Едно кафе в заведение тук типично е 20-30 стотинки, в Европа 2 евро, т.е. 4 лева. Наливната бира тук типично е левче, в Европа 3 евро, т.е. 6 лева. Градският танспорт е също така десетина пъти по-скъп. Междуградският с влак или самолет също. Данъците са високи.
Причината да е така са самите българи. В Западна Европа не съществуват явленията "получавам наем 500, обявявам 50", купувам жилище за 50 000, плащам данък за жилище за 10 000". В Западна Европа няма филм "плащат ми 1000, обявяват 100". А подаването на билетчета на излизане от трамвая? А избирането на власт на комунисти, крадци, мошеници?
Всеки си заслужава съдбата в крайна сметка.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/30/2006 :  17:10:32  Show Profile  Reply with Quote
Вижте, какво разправя Даниел Вълчев - Министър на Образованието и науката:

Ако ВУЗ наруши закона, ще намалят студентите

Люти санкции ще отнесат държавните университети, които не спазват закона за висшето образование. За съжаление положението във вузовете не е по-добро оттова в средното образование, каза вчера просветният министър Даниел Вълчев. В момента той подготвя програма за развитието на вузовете.
Една от санкциите, които се предвиждат за университетите, ще е орязване на държавната поръчка за прием на студенти. По този начин ще се намали финансирането на съгрешилия вуз. „В момента е почти невъзможно да закриеш университет. Процедурата отнема 3 години и непрекъснато има възможности за обжалвания и отлагания", каза Вълчев.
До няколко седмици трябва да е готов регистърът на преподавателите в университетите. Едва след това просветното ведомство ще знае в кой вуз колко хабилитирани лектори има. Ще видим кои от тях на колко места преподават и дали съотношението им към броя на студентите е нормално, поясни министърът. Той не скри, че при тази проверка можело да се окаже, че дори неговото име (в качеството му на преподавател по право) е използвано от доста университети, за да получат акредитация.
Ще има изненади в програмата за висше образование, обеща Вълчев. Първите, които ще чуят в завършен вид промените, щели да бъдат депутатите от просветната комисия.
От образователното ведомство не скриха, че не са се отказали от идеята да върнат платеното образование в държавните университети. Тепърва обаче щял да се измисли механизъм, за да се ограничи стремежът им да приемат само срещу заплащане.
Програмата за средното образование, в която се предвижда обучението до 10 клас да стане задължително, вече е внесена в парламента.

Източник: в. Труд


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2006 :  17:19:04  Show Profile  Reply with Quote
До края на месеца трябвало да са готови и основните параметри за програмата за развитие на висшето образование.
В началото на следващата седмица на посещение в България ще бъде комисарят по въпросите на науката, научните изследвания, технологичното развитие и иновациите Янис Поточник. Той ще бъде тук по покана на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.
От 20 до 22 април министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще участва в неформална среща на министрите на образованието и науката от Европейския съюз. Срещата ще се проведе в Грац и се организира от Австрийското председателство.
От 26 до 29 април ще се проведе регионална среща на министрите на образованието и науката по покана на македонския министър. Срещата ще бъде в Охрид. По време на форума ще бъде обсъждана децентрализацията на образованието.

Източник: Фокус Нюз
04-04-2006
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/08/2006 :  17:10:53  Show Profile  Reply with Quote
Прехвърлям Ви от форума oshte.info, където поддържам огъня по нашите въпроси и понякога форумците постват страхтни неща:

2006-04-08, 17:14 Медиапул, Блокирано от дИмоклати Ай Пи Ууууууу
Днес в-к Капитал обобщи че професорите в България получавли (в СУ) към 300 евро месечно, а в Албания - близо 700 евро.....
Също така стана ясно, че някакъв ирландски професор (доста по-добре платен) поставил българите на второ място в света по глупост (но наравно с французите и румънците). Рекордъори по глупост били сърбите и гърците.
Макар че новината е вече стара изрично я публикувам за протокола, за да могат историците да дадат вярно обяснение на глупостите, които се бълват ден и нощ в Клуба!
Особено ме просълзи г-н Теодор Дечев, който не разбра, че може и да съм глупав, но не съм склерозирал, че да съм забравил как Пешо Аварина се обяви против лустрацията, та чак СДС го привика в парламента за да му се накара. И как на предизборно събрание покойния лучников ми обясни просто и неясно (1997), че законът Панев нямало да се възобнови, понеже Европа нямало да е ... съгласна! След като през 90-те германците уволниха ВСИЧКИ преподаватели в Университетите в ГДР, а също и телевизионерите там!

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2006 :  18:01:59  Show Profile  Reply with Quote
Вдигат заплатите на ЮЗУ с 15%
в. Вяра, Дупница
13-04-2006

Поне 15% ще бъде увеличението на заплатите в Югозападния университет до края на учебната година, с което се нареждат на челните места сред ВУЗ-овете в страната. От 1 април заплатите се вдигнаха с 6%. Най-много пари получават професорите - от 720 до 770 лева, и доцентите - от 570 до 660 лева. В зависимост от ранга ЮЗУ плаща на асистентите между 390 и 440 лева. Заплатите на преподавателите ще се вдигнат с още 6% и от 1 юли, каза вчера за “Вяра” помощник-ректорът на благоевградския ВУЗ Николай Тахов. В бюджета на университета е предвидено и още едно увеличение на академичния труд – от 6 до 10% в края на юли. Размерът ще се определя от постиженията на преподавателите. Тези, които имат повече научни трудове, участия зад граница и спечелени проекти, ще получават повече пари. Новият метод за изчисляване на академичния труд ще е най-справедлив според ректорското ръководство. Това е начин преподавателите да бъдат стимулирани и работят повече. В момента на ЮЗУ служителите се изплащат и социални помощи от 150 лева за облекло. Сумата за заплати на преподавателите е увеличена с 1 млн. лева в сравнение с миналата година, съобщиха от благоевградския ВУЗ. В бюджета са заложени около 6 млн. лева за трудови възнаграждения на ЮЗУ преподавателите, а общият за година е 17 млн.
---------------------------------------------------------------
Ръст на заплатите в английския футбол
Играчите на 28 г. във Висшата лига получават средно по 1.67 млн. евро годишно
Милен Ганев | 12 април, 16:30
www.dnevnik.bg

Средната основна заплата на играчите в английската футболна Висша лига е достигнала почти 1 млн. евро, което представлява нарастване с 65 процента спрямо единственото предишно изследване от този вид през 2000 г. насам и рекорд от създаването на елитната дивизия, показва проучване на в. "Индипендънт". Анкетата е проведена съвместно с Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) в страната и обхваща почти 400 играчи от четирите професионални английски дивизии. Според резултатите в момента средната основна заплата в елита възлиза на 974 000 евро годишно (18 730 евро седмично) спрямо 591 000 евро годишно (7 865 евро седмично) преди шест години.

Подобна е тенденцията в следващите дивизии в йерархията на английския футбол. В "Чемпиъншип" средната основна заплата е нараснала за същия период с 53 процента до 282 000 евро, в Първа лига играчите получават с 24 процента повече - средно по 97 780 евро, а във Втора лига нарастването е с 28 процента до 71 480 евро. В тези суми не са включени премиите и бонусите, които варират и представляват допълнителен доход, но обикновено увеличават сумата с 60 до 100 процента, посочва изданието.

В класацията по постове във Висшата лига очаквано най-добре платени са нападателите (1.16 млн. евро), следвани от полузащитниците (1.08 млн. евро), защитниците (941 000 евро) и вратарите (768 000 евро). Почти същата е картината в по-долните дивизии, като разликите между заплатите на отделните постове постепенно намаляват. В "Чемпиъншип" начело отново са нападателите (421 000 евро) и полузащитниците (268 000 евро), но вратарите са на трето място (258 000 евро) пред защитниците (241 000 евро). В Първа лига полузащитниците са първи в класацията (114 00 евро) пред нападателите (108 000 евро), защитниците (88 000 евро) и вратарите (77 000 евро). Във Втора лига водят нападателите (98 000 евро), следвани от полузащитниците (67 000 евро), вратарите (66 000 евро) и защитниците (64 000 евро).

Проучването показва още, че футболистите във Висшата лига като цяло достигат най-добро ниво на заплащане на възраст 27-28 години - тази група печели средно по 1.3 млн. евро годишно, като пикът е при 28-годишните (1.67 млн. евро), докато младежите на 17-18 години получават средно по 35 000 евро (677 евро седмично). Аналогично е положението в "Чемпиъншип", но в следващите две дивизии, където опитът на играчите е от по-голямо значение, пиковата възраст нараства, като в Първа и Втора лига най-големи доходи имат футболистите на възраст 31-32 години - съответно средно 125 00 евро и 75 000 евро.

Броят на играчите във Висшата лига с основна заплата от над 1.44 млн. евро годишно е нараснал до около 50, или 29.5 процента от футболистите на възраст над 20 години в елитната дивизия, но 64 процента от играчите в елита са заявили, че подкрепят идеята клубовете да не могат да изразходват за заплати повече от 75 процента от приходите си. Идеята за въвеждане на таван за заплатите под някаква форма беше подкрепена и от британския министър на спорта Ричард Кабърн, който като председател на съвета на европейските министри на спорта започна консултации с 40 организации, сред които и Г14, обединението на 18 от най-влиятелните клубове. Предстои да бъди изготвен доклад, на база на който европейската футболна асоциация да предприеме мерки за подобряване на начина, по който е ръководен футболът в Европа, включително за ограничаване на разходите за заплати. От PFA отхвърлят подобни предложения, като според председателя на синдиката Гордън Тейлър кариерата на футболистите е относително кратка и те самите генерират приходите, от които им се плаща. Гордън цитира статистика, според която от 600 16-годишни играчи, които влизат в професионалния футбол годишно, 500 напускат до 21-годишна възраст, а 75 играчи всяка година принудително прекратяват кариерата си заради контузии.





Edited by - moderator on 04/13/2006 18:15:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/30/2006 :  18:49:22  Show Profile  Reply with Quote
Стотици милиони на вузовете блокирани
в. 24 часа
30-04-2006

Стотици милиони левове от бюджетите на университетите за 2006 г. стоят блокирани, оплакаха се ректори вчера. Става въпрос за парите за наука, които просветното министерство все още не им отпуска. Причината е, че се подготвя промяна в регламента за усвояване на средствата, обясни просветният зам.-министър Ваня Добрева. Вместо строго за наука вузовете ще могат да ги харчат и за издаване на учебна литература Промяната поискали ректори.
Забавянето може да ни попречи да приключим навреме, коментира ректорът на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов. Междувременно вчера там и във Варненския технически се проведе общ предварителен изпит по математика. В София се явиха 4473-ма - с 10% повече от миналогодишните кандидати. Предварителен изпит имаше и в Югозападния университет в Благоевград, където близо 4500 се явиха на български език.
ТУ планира да увеличи годишните такси за платени магистри от есента поне с 200 лв., каза още проф. Веселинов. От догодина пък университетът ще прибави към сегашните програми и магистратури по икономика.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/17/2006 :  17:04:28  Show Profile  Reply with Quote
Парите за ВУЗ според кандидат-студентите

в. 24 часа
16-05-2006

Нови критерии на бройките за прием във вузовете ще бъдат въведени от 2007 г. Това обяви вицепремиерът доц. Даниел Вълчев на дискусия за висшето образование по рейтингите на университетите 2005/2006, който "24 часа" публикува. В нея участваха и ректори, народни представители от всички политически сили, работодатели.
Показателите ще са броят хабилитирани преподаватели на 100 студенти, конкуренцията за 1 място, броят студенти, които се прехвърлят в друг ВУЗ, научната продукция и поръчката на бизнеса.
С новите критерии ще бъде прекратена практиката бройките и субсидията да се отпускат на исторически принцип и според това колко силни са лобитата на ректорите, аргументира се Вълчев.
Ще се регулира и броят на висшите училища. „С учудване установих, че почти няма населено място, в което да няма елемент на висше образование, каза министърът. У нас има 99 точки (факултети, университети, филиали), в които се дава висше образование, добави той.
Нов закон, който да промени системата за прием в университетите, поиска председателят на комисията по образование в парламента Лютви Местан. Държавата трябва да спре да определя местата за прием по университети, както е сега, обяви той. Вместо това трябвало да се утвърждава общ брой за първокурсниците по специалности, а класираните да избират къде да учат. Подобно състезание между университетите няма да доведе до кой знае какви промени, защото всеки има ограничен капацитет, коментира просветният министър. Дори Софийският университет да е най-добър във филологиите, не може да вземе всички филолози в страната, защото няма толкова зали и преподаватели, обясни той. А и критерий за качество не може да бъде само мнението на младежите.
Университетите трябва да се насърчават, а не да се газят с безкрайно отживяла времето си норма, каквато е утвърждаването на прием, коментира бившият премиер Жан Виденов. Той участваше в дебата в качеството си на преподавател в икономическия колеж в Пловдив.
Дебат дали да бъдат закрити колежите предизвика още вчерашният форум. Те дават дипломи за специалист, а такава образователна степен в ЕС няма, категорични бяха Вълчев и Местан. Могат да отговорят на европейските критерии, ако законът ни се уеднакви с нормите в ЕС и минималният срок за обученние на бакалаври се намали от 4 на 3 г., опонира зам.-ректорът на Медицинския университет в София проф. Тодор Пеев.
Не може на всяка дискусия за образованието да се повтарят постоянно едни и същи въпроси като това що е колеж и има ли почва у нас, възмути се и Виденов. Не можело аргументите на изпълнителната власт да се свеждат само до това, че Европа не различава степента специалист. Според него това твърдение не било вярно.
Университетите не се интересуват от нуждите на бизнеса, съобразяват се само с кандидат-студентите, оплака се зам.-шефът на търговско-промишлената палата Красимир Дачев. Вече имало дефицит на качествени висшисти.


Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 06/02/2006 :  11:35:12  Show Profile  Reply with Quote
Наливането на финансови средства в нереформираната система на висшето образование и науката е най-голямото безумие, което може да бъде извършено от отговорните държавни институции, защото настоящата система не произвежда истински, а фалшиви кадри - менте. Повече средства в тази сфера от страна на държата - повече научни ментета за обществото.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/09/2006 :  10:25:07  Show Profile  Reply with Quote
Ректор предлага: Университетите да се издържат от стипендии
в. Дума
08-07-2006

Държавата да не субсидира университетите, а да предоставя високи стипендии на добрите студенти, с които те да си заплащат обучението, предложи вчера ректорът на частния Международен колеж - Албена, доц. Тодор Радев. Според него в момента вузовете нямат мотивация да се развиват, а за държавата не е изгодно да плаща за издръжката на студенти, които не са доволни от специалността си. По данни на доц. Радев около 60% от младежите нямат намерение да се реализират в областта, в която учат, след като завършат образованието си. Няма друга държава в Европа, която да отделя повече пари за обучението на един студент, убеден е ректорът.
Неговата идея е, за добър успех да се получава стипендия и с нея младежите да отиват в определен вуз. На студентите, които не заслужат тази парична помощ, да се отпускат кредити, с които да заплащат таксите си, предлага още доц. Радев. Така няма да има хора, случайно попаднали в дадена специалност, а университетите ще започнат да се конкурират за младежите, допълни ректорът. Според него с такава промяна във висшето образование ще се засили конкуренцията между вузовете и ще започне естественото им окрупняване. Друго негово предложение е, студентите, които отидат да се работят в чужбина да връщат стипендиите си. Промените във висшето образование трябва да станат бързо, тъй като след приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., чуждите университети ще могат свободно да откриват филиали у нас, предупреди доц. Радев.
Той призна още, че у нас студентите, които отиват да учат в частни университети, са с по-малко знания от онези, които влизат в държавните. На изхода на вуза обаче те си разменят местата, категоричен е ректорът. По думите му Националната агенция по оценяване и акредитация е дала положителна оценка за създаването на нов университет в Добрич. Той ще се нарича Висше агробизнес училище, но няма да започне да приема студенти поне още година.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/09/2006 :  16:57:44  Show Profile  Reply with Quote
Бизнесът може да поеме издръжката на университетите
Димитър Чобанов*

Източник: в. Монитор
08-07-2006

Наскоро стана ясно, че в Министерството на образованието и науката се обсъжда схема, според която компаниите ще подписват договор с университетите и ще си поръчват конкретно обучение. За това обучение ще заплащат самите те, а министерството ще изпълнява ролята на гарант срещу корупционни схеми.
Идеята за подобни съвместни действия между бизнеса и университетите е добра, тъй като ситуацията в някои сектори на трудовия пазар показва, че уменията на завършилите висше образование често не отговарят на нуждите на работодателите. В подобни случаи не съществуват много варианти. Ако работодателят не може да намери подходящ служител, той взема човек, когото трябва да обучава. В рамките на няколко месеца работодателят инвестира в новия служител повече, отколкото получава на практика от него. Стимулите за работодателя биха били по-големи, ако той може предварително да плати за обучението и да получи подготвен човек, който може да навлезе в същността на работата си за кратък срок. Известно е, че всяка нова работа изисква период на приспособяване, независимо от опита и уменията на човека, който я заема.
При положение, че инициаторите на поръчката ще са реално работещи компании, чиято цел е да максимизират печалбата си, те ще имат стимули да получат най-високото качество срещу определените пари, или съответно да определят един стандарт от знания и умения, които трябва да бъдат усвоени, което да им струва възможно най-малко пари. Това от своя страна ще засили конкуренцията между университетите, тъй като ще имат възможност да реализират приходи извън държавната субсидия и да докажат, че на практика са по-добри в едно или друго отношение от съперниците си.
Класациите за качеството на отделните университети в страната, които се правят до момента, не дават добра представа за действителното състояние на висшето образование. Стартирането на подобни програми ще покаже действително какви са изискванията на пазара и кои университети са способни да ги изпълнят. Само тези институции, които предложат изгодни условия на фирмите и качествено образование, ще бъдат предпочетени, което ще представлява реална оценка за тях.
Възможно е наличието на тези програми да промени до известна степен стимулите в университетите. В случай, че те са по-добре платени, отколкото държавната поръчка например, е възможно преминаването на някои университети изцяло на издръжка от бизнеса. Тоест - възможно е те да предпочетат да не са зависими от държавата чрез получаването на субсидия, а да могат със собствени средства да се издържат. Разбира се, това е краен вариант, но той е непосредствено свързан с начина на финансиране на университетите и със собствеността върху тях.
Според наличната информация от Министерството на образованието в момента се обсъжда стратегия за висшето образование по подобие на тази за училищното и предучилищното. Основен елемент в такава програма трябва да бъде въвеждането на ваучери и по-голяма автономия на университетите, с което да се стимулира по-голяма конкуренция между тях. За съжаление в програмата за развитие на училищното образование липсват конкретни показатели, според които да може да се оцени евентуално подобрение на системата. Затова в стратегията за висшето образование трябва да се поставят по-точно количествени цели, които да спомогнат за реализирането на някакви действителни резултати.
Що се отнася до собствеността на университетите, може да се помисли за евентуално приватизиране на някои от тях, а при възможност и частните да използват ваучерите от държавата. Законодателството, отнасящо се за висшето образование в момента, предвижда създаването на такава частна институция да става с решение на Народното събрание и изпълнението на ред други ограничения, което означава, че съществуват големи пречки за навлизане на нови участници на този пазар. Тази процедура също трябва да бъде облекчена, тъй като това представлява административна защита на съществуващите университети и висши училища срещу по-голяма конкуренция.
Участието на държавата при тези програми се обосновава като евентуална гаранция срещу корупционни схеми. С това вероятно се има предвид издаването на дипломи, срещу които не стои реално обучение. Тук трябва да се отчете фактът, че едва ли има фирма, която би платила, за да могат нейните работници да получат документ, без да са научили нищо. Стимулът на компаниите да плащат за обучение е работниците в тях да стават по-производителни и да могат да добавят повече стойност. Плащането за "куха" диплома би било напразен разход, който фирмата не би извършила.
Образователната институция от своя страна трябва да осигури действително покритие на дипломите си със съдържание.Функцията на държавата тук би могла да се сведе до формално разрешение за подобно сътрудничество и поемане ролята на гарант, че всяка страна ще изпълни своите задължения по договора. За съжаление, до момента държавата не се справя с функциите си на гарант, което представлява проблем за икономиката на България като цяло, така че вероятно и в този случай няма да бъде по-различно.
Полза от подобни програми ще имат и хората, на които предстои да започнат работа, или имат желание да се преквалифицират. Участието в такава програма ще им даде информация какви качества са им необходими и ще ги насърчи да ги придобият.
Като цяло пътят за развитие на висшето образование в страната е либерализиране на режима на създаване на университети, по-слаба зависимост от държавата чрез финансирането и съответно по-голяма автономия на образователните институции. Това обхваща и възможността за въвеждане на изцяло или частично платено обучение и на схеми, според които парите следват студента, по-тясно сътрудничество с бизнеса и адекватност на изискванията на трудовия пазар. Напоследък от Министерството на образованието и науката излизат някои добри идеи. Въпросът е обаче дали те ще бъдат реализирани във вид, който би подобрил в най-голяма степен състоянието на тази важна сфера, или отново ще останат само като добри пожелания и медийни изяви на министъра и неговите подчинени.

* Авторът работи в Института за пазарна икономика




Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/12/2006 :  16:18:14  Show Profile  Reply with Quote
Днес във вестник “Земя”, 12 юли 2006, брой 133(4018) год.XVII
намираме следната информация:


Прогнозен бюджет 2008: Двойно повече пари за МС
Емилия Антова
.....
Тригодишната прогноза на кабинета показва намаляване на средствата за наука и образование.
.....
Средствата за образование намаляват от 4.4% на 4.3%, а за наука от 0.4% на 0.3%......

Коментар: Намирам това за възмутително. Намаляването на бюджета за наука от 0.4% на 0.3% показва трайната тенденция за свеждане на инвестициите в науката в България до чиста нула. Европа отдавна ни препоръчва да вдигнем инвестициите в науката до нормалното европейско ниво от 1%, а нашите социалистически правителства бутат този процент все надолу и надолу. Като се отчете и факта, че преди 2-3 години отговорните в МОН са изключили България от Европейските програми за научна инфраструктура, се налага от самосебе си извода, че на най-високи равнища у нас се назначават индивиди, които имат за цел ЛИКВИДИРАНЕТО НА НАУКАTA В БЪЛГАРИЯ. Това обяснява и неистовото и садистично наптрапване на дъртаците в науката, за да може тя да свърши заедно с тях. След комунистическите дъртаци и некадърници в науката и ПОТОП, както те самите обичат да се гаврят!
Ставащото изисква реакция и то много силна и организирана. Борбата за бъдещето на науката в България е борба ЗА БЪЛГАРИЯ!
Галя Маринова

Edited by - moderator on 07/12/2006 16:22:36
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/31/2006 :  09:06:41  Show Profile  Reply with Quote
До 1300 лв. ще скочи таксата за следване в държавен ВУЗ

в. Сега
31-07-2006

Чувствителен скок в таксите за новоприетите студенти в държавните вузове може да се очаква през учебната 2007-2008 г. "Предлагаме догодина вузовете да получат право сами да определят сумите, стига те да не надхвърлят 30% от отпусканата от държавата субсидия за 1 студент", съобщи пред "Сега" министърът на образованието Даниел Вълчев. Това обаче няма да важи за вече записаните студенти. Ако парламентът одобри идеята, голяма част от университетите ще се възползват от възможността да вдигнат таксите, показа проверка на "Сега".
В момента таксите за следване се определят от Министерския съвет в рамките на същото ограничение - до 30% от издръжката. При редица специалности обаче сумите са в пъти по-ниски от максимално възможното. Най-скъпи например са таксите за медицинските специалности - 355 лв. на година. Това се равнява на 11% от държавната субсидия за един студент.
Ако даден медицински университет реши да взима максимално позволеното при предложения от МОН вариант, годишната такса би скочила на 1294 лв. - 3.6 пъти по-висока от сегашната. Голям ръст е възможен и в специалностите в сферата на изкуствата, при които издръжката също е висока. 325 лв. ще е наесен годишната такса за изкуствата, от догодина максимално възможното ще е 1044 лв. До 480 лв. ще може да са таксите за природо-математическите дисциплини при настоящи 265 лв. При хуманитарните, педагогическите и икономическите специалности ръстът е по-малък, защото и в момента таксите се доближават до границата от 30%.
"Бихме се възползвали от възможността да вдигнем таксите. Години наред осигуряваната от държавата субсидия не покрива реалните ни разходи и постепенно сме принудени да поставяме по-малко спектакли, да правим по-малко филми като курсови задачи", коментира ректорът на НАТФИЗ доц. Станислав Семерджиев. Според него таксата за следване е инвестиция в бъдещата реализация и 1000 лв. за година не биха били непосилно бреме за кандидат-студентите.
"Ако тази идея се приеме, може да се очаква доближаване до максимално позволените такси в първите една - две години, докато системата се балансира", коментира и ректорът на Русенския университет доц. Марко Тодоров. Според него даването на възможност университетите да се конкурират, включително и чрез различни нива на таксите, е положителна стъпка.
"Като ректор бих искал да вдигнем таксите, като гражданин съм против. В случая побеждава гражданинът", коментира пък ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров. Според него да се иска от студент 6000 лв. за следване е тежко бреме и на практика дели младежите на богати и бедни.

САМОИЗДРЪЖКА
Друга идея на МОН е от 2007 г. държавните вузове да приемат 10% повече студенти, като въведат платено обучение общо за 20% от приетите. МОН предлага и таксите за платеното обучение да се определят от университетите, като максимумът е отпусканата от държавата субсидия на 1 студент в дадено направление. Така максималната такса за медицина, платено обучение, би била 4315 лв., за изкуствата - 3480, за природните дисциплини - 1600, а за хуманитарните - 1113 лв.
Ректорът на Медицинския университет в София проф. Овчаров се обяви и срещу тази идея. Според него това не бива да се позволява в регулираните професии, каквито са медицината, правото, архитектурата и др.


"Като ректор бих искал да вдигнем таксите, като гражданин съм против. В случая побеждава гражданинът", коментира ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров възможността от догодина да се плаща повече за следване. Според него да се иска от студент 6000 лв. за следване е тежко бреме и на практика дели младежите на богати и бедни.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/11/2006 :  11:35:39  Show Profile  Reply with Quote
Висшистите най-евтини в България

в. Монитор
11-09-2006


Заплатите на квалифицираните работници са най-ниски в България, сочи изследване на "Дойче Банк" и "Бостън Консълтинг Груп". Един инженер взима средно 1,4 долара на час у нас, докато колегите му в Китай получават по 2,5 пъти повече. Северните ни съседи могат да се похвалят с почти двойно отгоре, а инцийците ни бият със скромните 1,7 пъти.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2006 :  15:19:12  Show Profile  Reply with Quote
УЧЕНИТЕ НИ – С НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ В ЦЯЛА ЕВРОПА
в. “Труд”, 9 септември 2006, стр.10

Българските учени имат голям потенциал, но са с най-ниското заплащане в цяла Европа и ползват остаряла база. Това заяви академик Никола Съботинов от Българската академия на науките (БАН) на вчерашното заседание на Националния иновационен съвет. В него участваха представители на държавата, научните среди и бизнес-организации.
Акад. Съботинов даде за пример обслужването на проектите в малките и средните предприятия, при които БАН е принудена да ползва услугите на чуждестранни изследователски центрове. По този начин не можело да бъде запазено дори нашето ноу-хау.
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е председател на Иновационния съвет, посочи, че у нас трябва да се засили връзката между науката, бизнеса и образованието. Не е обаче коректно някои кръгове в ЕС да викат “Бягайте, идват блгарите”, а в същото време Европа да привлича български специалисти, каза министърът.
В момента се обмисля създаването на бизнес-борса за иновационни продукти. Проектът ще се реализира съвместно с патентното ведомство. На борсата ще се прилага българска интелектуална собственост, обясни шефът на БТПП Божидар Божинов.
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05