http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Иновации и нови технологии
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/19/2007 :  09:06:33  Show Profile  Reply with Quote
Ето яви се изневиделица още един иноватор!!!

Доган: ДПС се очертава като модел за иновативен подход в политиката
www.actualno.com
дата : 19 октомври 2007 г. 9:32 ч.

По думите на Доган усвояването на средства от структурните и кохезионни фондове е "ахилесовата пета на целия политически елит"


"ДПС се очертава като много сериозен модел в европейски мащаб за иновативен подход в правенето на политика", заяви късно снощи на предизборна среща с актива на движението в Разградска област лидерът на партията Ахмед Доган.

Пред препълнената зала на държавния драматичен театър в града, той пожела на кандидатите за кметове и общински съветници на движението да се превърнат в субект, "който да генерира новия ефективен модел на усвояване на еврофондовете".

По думите на Доган усвояването на средства от структурните и кохезионни фондове е "ахилесовата пета на целия политически елит". "Аз имам сериозни опасения, че България не е готова за стопроцентното усвояване на еврофондовете", каза Доган. Според него това ще даде много сериозно отражение върху всички сфери на живота.

Готовността за усвояването на средства от Европейския съюз според лидера на ДПС вече е критерий, равнище и голямо изискване към целия административен кабинет в страната. "Заедно с усвояването на средствата, трябва да има съчетаване на либералния вектор с инвестиционния процес и социалния вектор", подчерта Доган.

Той заяви, че е в Разград, за да постави "диагнозата" във връзка с готовността на областната структура на движението да преобрази кандидатите за кметове и листите си за общински съветници в "реален ориентир в контекста на евроинтеграцията".

"Диагнозата", която лидерът постави, е "известна умора от правенето на политика". "Възприемам вашата полуумора по-скоро като акт за освобождаване на голямата отговорност, която предстои да реализирате", каза пред присъстващите в залата Доган.

Според него формулата шест плюс едно на ДПС в Разградска област е "пътят движението да излезе от етнорамката и да се очертае като сериозен колективен субект в правенето на политика в национален мащаб".

По думите на заместник-председателя на ДПС и вицепремиер Емел Етем структурата на движението в Разградска област е олицетворение на всички европейски принципи като толерантност, заедност, управление на местната власт и партийна култура, на които могат да "завидят политиците на жълтите павета в София".

На кандидатите за кметове на движението тя препоръча веднага след 29 октомври, след като спечелят изборите, да продължат да пишат проекти.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/22/2007 :  11:23:28  Show Profile  Reply with Quote
Microsoft, Siemens, IBM и Intel са с най-големи R&D разходи
www.news.bg
22.10.2007
Консултантската компания Booz Allen Hamilton публикува проучването на корпоративните разходи за изследвания и разработки (Research & Development) за 2006 г., което извършва ежегодно.

Компанията от сектора на информационните и комуникационните технологии с най-голяма сума на нейните R&D разходи е Microsoft. Тя заема седмо място в общата класация.
Софтуерният гигант е похарчил $6,58 млрд. за изследвания и разработки през 2006 г. - с 6,5% повече отколкото през 2005 г. Тази сума е 14,9% от приходите от продажби на компанията за 2006 г.

Водачът в общата класация е Toyota. Сумата на R&D разходите на компанията за 2006 г. е $7,7 млрд. и се равнява на 3,7% от приходите й от продажби за 2006 г.

Според Booz Allen Hamilton, която наблюдава хилядата компании с най-големи R&D разходи, картината на разходите за изследвания и разработки в световен мащаб е положителна.
Прирастът на тези разходи през 2006 г. спрямо 2005 г. е значително по-голям, отколкото през 2005 г. в сравнение с 2004 г. Северноамериканските компании са водещи в класацията.
Увеличил се е също и процентът на R&D разходите като дял от приходите от продажби на тези хиляда компании, изразходващи най-много средства за изследвания и разработки.

Проучването на Booz Allen Hamilton за 2006 г. е публикувано на следния Интернет адрес: http://www.boozallen.com/media/file/Global_Innovation_1000_2007.pdf.

IDG.bg


Edited by - moderator on 10/22/2007 11:23:44
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/02/2007 :  12:02:44  Show Profile  Reply with Quote
Получихме информация от IEEE за патентите в електониката и комуникациите, ще го копираме едно към едно и ще го преведем, за който предпочита да чете директно на български. Отбелязва се концентриране на иновациите в ръцете на няколко водещи фирми за сметка на всички останали:

Рейтинг на патентите: Данните от наградите за амариканските патенти за 2006 г., във всички области отиват в много тесен кръг водещи фирми и има незначителна промяна от година на година в списъка на водещите фирми и голямата бездна между лидерите и гонещите ги. Почти във всички области от електрониката, компютрите и телекомуникациите, наградите за водещите компании са нарастнали от 2005 на 2006 с 48% за полупроводниковото производство, 60% в телекомуникационното оборудване и 65% в електрониката.

"IEEE Spectrum Tech Alert" <techalert@ieee.org>
IEEE Spectrum Tech Alert: Patent Scorecard 2006
1 November 2007
Patent Scorecard 2006
The data on U.S. patent awards for 2006 show that the patents in any given field still go to a few top companies, that there is little change from year to year among the dominant firms, and that big gaps yawn between the leaders and the runners-up. In almost all branches of electronics, computing, and telecommunications, awards made to the leading company jumped mightily from 2005 to 2006—by as much as 48 percent in semiconductor manufacturing, 60 percent in telecommunications equipment, and 65 percent in electronics.


Edited by - moderator on 11/02/2007 12:04:33
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/06/2007 :  22:50:52  Show Profile  Reply with Quote
САЩ създава Комисия по кибербезопасност
www.news.bg
06.11.2007

Група от 32 авторитетни експерти по информационна безопасност ще разработват стратегия за защита на компютърните инфраструктури на американската администрация.

За създаването на новото звено - Комисия по кибербезопасност на САЩ - във вторник съобщи Центърът за стратегически и международни изследвания на страната (CSIS).
Групата ще бъде оглавена от члена на камарата на представителите в американския Конгрес Джим Лангевин, който е демократ, републиканеца Майкъл МакКол, вицепрезидента на Microsoft по надеждност на изчисленията (Trustworthy Computing) Скот Черни, както и флотския адмирал Боби Инман.

В Комисията ще бъдат включени също представители на Националната лаборатория в Айдахо, Oracle, Университета Принстън, IBM и Verizon.

Новото звено ще проведе минимум четири срещи през 2008 г. и ще се занимава с изработването на програми, изучаване на проблемите в областта и отправяне на конкретни предложения, посочи Джеймс Луис, който е член на CSIS.

Това е първата мярка на американската администрация от подобно ниво в сферата на информационната сигурност на държавните ведомства и инфраструктура.

Припомняме, че през 1998 г. Бил Клинтън подписа президентски указ N63, според който правителствените агенции на САЩ трябваше да защитят осем критични инфраструктури на страната.

През 2000 г. отново администрацията на Клинтън представи Национален план за защита на критичните инфраструктури, но той не заработи, поради липса на достатъчно финансиране.
Въпреки, че много агенции приведоха своите системи в съответствие със Закона за управление на федералните информационни системи (FISMA), през 2002 г. администрацията на Буш така и не създаде набор от надеждни препоръки и изисквания в тази сфера.

Нещата се промениха през тази година, след поредицата от атаки срещу важни компютърни системи на САЩ, за които бяха обвинени Китай и Северна Корея.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/05/2007 :  06:48:19  Show Profile  Reply with Quote
В Дома на науката и техниката в столицата министър-председателят Сергей Станишев ще открие Национален форумна Младежкото иновационно и информационно общество АБ.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/15/2007 :  09:40:10  Show Profile  Reply with Quote
България по пътя на страните, развиващи икономика на иновациите
14 декември 2007 г. 21:09 ч.
www.actualno.com
През 2006 г. инвестициите в България са били 4,4 милиарда евро, а за първите 10 месеца на тази година са 4,680 милиарда евро, каза министърът
България има огромното желание да достигне най-богатите държави в Европа, които развиват икономика на иновациите, като Австрия, Швеция и Великобритания.

Това каза по време на официалната церемония на връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Агенцията отличи девет компании. Петър Димитров припомни, че световният икономически форум в Давос е извел три фази в развитието на съвременните икономики. Сега България е във втората група на държавите с икономика на инвестирането като Румъния, Латвия и Хърватия.

Това са държави със средни нива на доходи. По думите му третата група са държавите с факторно водена икономика и в нея влизат Албания, Босна и Херцеговина.

През 2006 г. инвестициите в България са били 4,4 милиарда евро, а за първите 10 месеца на тази година са 4,680 милиарда евро, каза министърът.

Като цяло ръстът на инвестициите тази година е 29.6 на сто, толкова е и делът им от БВП и по този параметър Българияе на 4-то място в ЕС, отбеляза Петър Димитров.

Финансовият министър Пламен Орешарски, който също участва в церемония по награждаването на компаниите, пожела на всичките девет призьора тази вечер да бъдат призьори и в следващия конкурс за най-голям данъкоплатец. БТА
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/02/2008 :  11:18:21  Show Profile  Reply with Quote
от www.news.bg, 02.01.2008 г.

След две отлагания, днес успешно трябва да заработи Единният електронен търговски регистър в България, информира заместник-директорът на Агенцията по вписванията Даниела Митева.

Агенцията има офиси в 27 града в страната, като адресите им могат да бъдат намерени на сайта на агенцията www.registryagency.bg. Служителите там имат готовност да приемат заявления на хартиен носител.

Процедурата по регистрация на фирма в Търговския регистър по електронен път отнема 6-7 минути и се извършва на адрес http://www.brra.bg/.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2008 :  14:59:16  Show Profile  Reply with Quote
Нов обширен каталог с безплатен софтуер
www.news.bg
15.01.2008 г.
Безплатните програми винаги са били полезно ежедневно помагало за всеки РС потребител, но от SoftVisia са стигнали и по-далече като са събрали огромно количество от такъв софтуер на едно място, информира PCworld.bg.

Такова е новият софтуерен каталог на сайта, където са класифицирани и подредени по тематика и азбучен ред внушителен брой безплатни инструменти за почти всякакви задачи.
Има и доста подробни описания на функционалността на продуктите както и, разбира се, линкове към официалните ресурси за изтеглянето им.

Ако имате нужда от някоя конкретна програма или искате да допълните колекцията си с нещо ново, полезно и безплатно, много вероятно е да го намерите именно на сайта Softvista.com.

Най-ценното е, че всичко е само на "няколко клика разстояние", както лесно можете да се уверите сами.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/07/2008 :  22:44:30  Show Profile  Reply with Quote
България на последно място по иновационни технологии
Родните фирми отделят за модернизация едва 30 млн. евро годишно
Николай Георгиев
четвъртък, 7 февруари 2008
www.vsekiden.com
Българските фирми са на последно място по прилагане на иновационни технологии, спрямо всички останали членки на Европейският съюз. Това стана ясно по време четвъртия национален иновационен форум. Родните фирми отделят годишно за модернизация скромните 20-30 млн. евро. Трябва да се заложат нови приоритети и да се намерят механизми за растеж на българската икономика, основана на иновациите, каза премиерът Сергей Станишев при откриването на форума.

Правителството ще продължи да увеличава парите за научни изследвания и иновации. У нас има запазен сериозен научен потенциал, а в бизнес-средите все повече се осъзнава необходимостта от наука и иновации, каза Станишев. За една година делът на фирмите, които въвеждат иновативни технологии в България се е увеличил от 12 на 20 на сто. Спрямо Лисабонската стратегия страните от ЕС трябва да достигнат 3% от Брутният вътрешен продукт на страната да бъде отделян за науката и иновационните проекти, каза още премиерът.

Бонбоните за отслабване „Слимбо” донесоха наградата за най-иновативно малко предприятие на „Алпи Комерс”. В категорията за средно и голямо предприятие приза получи „Карат електроникс” за променливо-токови еднофазни статични електромери за активна енергия. Наградите бяха връчени от Станишев.

За да се стимулират вложенията в иновационни технологии е необходимо нормативно да се регламентира създаването на рискови фондове, които да отпускат парите за този вид дейности. Това каза пред “Всеки ден” Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара. Според него това се налага, защото банките трудно отпускат пари за иновации, които са свързани с голям риск от това вложените пари да не се възвърнат. Затова е необходимо не банковите, а рисковите фондове да финансират новите технологии, коментира Колев.

У нас парите отпускани за иновации са малко, защото родните фирми трябва да дават много пари за технологии за спазване на екологичните норми и подобряването на условията на труд. Поради това отпусканите пари за иновации в България са значително по-малко в сравнение с останалите страни членки на ЕС, каза още Колев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2008 :  15:29:32  Show Profile  Reply with Quote
ЕК иска да обяви 2009-та за година на творческите способности и иновациите

дата : 31 март 2008 г. 15:15 ч.
Това предложение се прави както по социални, така и по икономически причини
www.actualno.com

Европейската комисия (ЕК) предложи днес 2009 г. да бъде обявена за Европейска година на творческите способности и иновациите.

Това предложение се прави както по социални, така и по икономически причини, обяви Европейската комисия, която очаква то ще бъде одобрено от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент.

Според комисаря Ян Фигел, който отговаря за образованието, обучението и културата, обявяването на 2009 г. за Европейска година на творческите способности и иновациите ще бъде подкрепа за посрещане на съвременните предизвикателства чрез размяна на информация за добри практики, чрез стимулиране на образованието, съзидателността и иновациите, чрез обединяване на действията в тази насока между Европейския съюз и отделните страни членки.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/07/2008 :  06:03:47  Show Profile  Reply with Quote
НДСВ искаше министерство на науката
Пламен Моллов,
шеф на ПГ на НДСВ
в. Стандарт, 07.05.2008 г.
- Г-н Моллов, преди промените в кабинета от НДСВ твърдяхте, че те ще са най-радикалните в новата история на прехода. В крайна сметка се оказаха само кадрова въртележка. Защо?
- Защото нещата опират до управленска целесъобразност. Подобни кардинални решения, за които настоявахме, са целесъобразни в средата на мандата. Дори разделянето на едно министерство изисква много сериозни промени и докато заработи новата система, трябва технологично време. Без да се гарантира добър резултат.
- Защо тогава не ги направихте по средата на мандата?
- В крайна сметка това е решение на премиера и политическите лидери. Според мен правителството като цяло е в добра кондиция. Друг е въпросът, че темпото, с което работи правителството, трябва да съответства на динамиката на обществените очаквания. Че нещата ще се случват по-бързо и европейски. Трябва да се направят структурни и персонални промени, които да гарантират достатъчно бързо решение на въпросите. Те вече започнаха. В този контекст са и планираните промени на ниво агенции, които ще бъдат обсъдени от Съвета на коалицията в края на тази седмица.
- Колко агенции ще засегнат промените?
- Трудно е да се каже, но би трябвало във всеки сектор да се анализира, огледа и да се подобри работата чрез сливане и закриване на структурите. Или пък разкриване на нови. Да вземем например Агенцията за приватизация. Тя беше създадена, за да управлява големите приватизационни сделки, и почти е изчерпала своя ресурс. Затова назрява решение за закриването й.
- Повишеното доверие между НДСВ, ДПС и БСП означава ли, че няма да настоявате при закриването или разкриването на нови агенции да се спазва формулата 8:5:3? Преди ремонта се борихте със зъби и нокти за нея.
- Винаги когато сме обяснявали, че формулата не трябва да се нарушава, е било в израз на очакването ни, че БСП и ДПС ще ни третират като равностоен партньор. Когато обаче започнахме разговорите в тристранната група, в основата им залегнаха нови принципи, нямащи нищо общо със съотношението 3:5:8. Така например беше гарантирано, че всеки коалиционен партньор ще има свой представител на ниво зам.-министър във ведомствата. Но без както досега всеки министър да дублира дейността си и да прехвърля правомощия на заместници от същата политическа сила. В този смисъл сегашното съотношение е далеч от формулата, но оптимизирахме броя на хората. Друг е въпросът, че съотношението на нашите зам.-министри спрямо тези на БСП е 5:8. Но това не е умишлено. Единственият принцип, който ще се спазва, в това число и при оптимизирането на агенциите, е паритетност между партньорите.
- И все пак коя от кардиналните промени, за която настояваше НДСВ, не се случи?
- Можеше да се очакват по-радикални промени, например по отношение на науката. Ние планирахме отделяне на научното развитие от МОН и обединяването му с високите технологии в рамките на отделно министерство. Както е в някои европейски страни. Но това желание беше на едната везна. На другата беше управленската целесъобразност и фактът, че една реформа в този сектор изисква технологичен период. Аз винаги съм казвал, че Даниел Вълчев е успешен министър, но той е концентрирал почти всичките си усилия върху сферата на образованието. А в областта на науката почти нищо не е направено.
Go to Top of Page

Kiril_Chukanov

Canada
3 Posts

Posted - 05/22/2008 :  12:52:04  Show Profile  Visit Kiril_Chukanov's Homepage  Reply with Quote
Zdravejte,

Molia da posetite moia obnoven site http://www.chukanovenergy.com. Pred
praga sam da zapo4nem business s Quantum Free Energy generators (v
Canada).
Kiril Chukanov
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/01/2008 :  21:04:39  Show Profile  Reply with Quote
АВВ изгражда нов завод за електроника край Пловдив
news.bg

01.07.2008 г.

Нов завод на стойност 20 млн. USD започна да изгражда в промишлена зона Раковски край Пловдив концернът АВВ, съобщава ipo.bg.
Нашата цел е предприятието да заработи на 20 март 2009 г, да създаде 500 нови работни места и да произвежда нисковолтови компоненти за автоматизация на енергетиката, предназначени за износ.

Това каза при първата копка на завода Питър Смитс, мениджър за Източна Европа на шведско-швейцарско-немски концерн.

Финансирането на завода край Пловдив е осъществено изцяло от АВВ, а продукцията му е предназначена за гражданския сектор.

Това е нашият трети завод в България след тези в Севлиево и Петрич, което потвърждава важността на страната като компетентен партньор в производството, добави Смитс.

Строителството на предприятието е поверено на пловдивската компания Сиенит ЕООД, която е съсобственик на индустриалната зона Раковски.

Стойността на строително-монтажните работи ще бъде 7.5 млн. EUR, а на обекта ще има постоянно заети 50 до 80 строителни работници и много специализирана техника, каза Стефан Денин, управител на Сиенит ЕООД.

Общата площ на новия завод ще бъде 20 хил. кв.м.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/03/2008 :  18:07:17  Show Profile  Reply with Quote
Стартира финансиране на проекти за младежки технологични микро фирми
3 Юли 2008

www.mediapool.bg

Започна Националният конкурс на Министерството на икономиката и енергетиката и Програмата на ООН за насърчаване на иновационната активност на младите хора в България,съобщиха от ведомството в четвъртък. Бюджетът за създаване на микро и малки технологични фирми от студенти в рамките на Проект „ТЕХНОСТАРТ” за 2008 година е 168 000 лв.

С тях ще се подпомогнат безвъзмездно не повече от седем проекта с по 20 хил. лв., като задължителното съфинансиране от страна на бъдещите предприемачи е 10 на сто от предоставената им помощ.

Кандидатите трябва да попълнят и подадат конкурсната документация до 11 ноември 2008 г. лично или по пощата. Формулярите могат да се изтеглят от сайта на икономическото ведомство.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/22/2008 :  00:13:59  Show Profile  Reply with Quote
Взеха хляба на зъболекарите
Учени измислиха протеин, който прави пломбите излишни

в. Стандарт, 21.07.2008 г.
Скоро може да не ни е нужен зъболекар, тъй като учените измислиха начин зъбите да зарастват сами. Това твърдят специалисти от Института по зъболечение в британския град Лийдс. Те са открили начин, който прави пломбите излишни. Зъбите се намазват с нов протеин, който кара организма сам да запълни дупките по повърхността на зъбния емайл. Протеинът създава нещо като скеле, което привлича минералите. Учените са достигнали до субстанцията, като са разгадали механизма, по който организмът образува нови зъби. Веществото действа в началната фаза на разрушаването на зъба, но може да се прилага и за запълване на дупки в дентина (зъбната тъкан), които обикновено причиняват силна болка при консумацията на горещи или студени храни или напитки. Протеинът трябва да премине през тестове за безопасност. Те вече са в ход, обяснява проф. Дженифър Къркхам, директор по изследователската част на института. Надеждата е, че още през следващата година продуктът ще получат разрешително за приложение, за да могат учените да се сдобият с лиценз в близките 5 години. Изследователите са създали и нов начин за почистване на устната кухина, който ще изхвърли четката и пастата. Те са изобретили молекула, извлечена от устна бактерия, която се нанася върху зъбите и ги предпазва дълго време. Активирането на молекулата става с помощта на силна светлина, която унищожава микроорганизма в нея. Освен останалите му предимства като ефикасността му при лечение на различни заболявания на венците, които са в основата на загубата на зъби, методът е и много евтин.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05