http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Божията искра
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

The Big Brother

2 Posts

Posted - 11/01/2007 :  13:35:15  Show Profile  Reply with Quote
Като си говорим за ”генийчета”, не бива да забравяме, че един от тях е и сред нас.
Завършва средно образование на 15, висше-медицина на 21, защитава докторат за научна степен на 25, след всички перипетии взима диплома на 26.
Според справката....е автор на повече от 50 публикации, преподавал е в 4 ВУЗ, като е започнал от 22 год. възраст.В момента, на 27г., кандидатства за доцент, с доста изгледи да бъде избран.
Разработките му са признати от специалисти по целия свят и отличени с маса международни призове.
Гатанка: кой е той?
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/25/2007 :  19:32:22  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
ЮХНОВСКИ НАГРАДЕН ОТ АКАДЕМИЯ!

Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Само часове след като направих логичното предположение, че Юхновски, върховен номенклатурен деятел на БКП, заместник-председател на БАН до 1989 г., руснак и председател на нещото Българска академия на науките, бастион на номенклатурата – вж. точно защо и как в статията ми "БАН си остава бастион на номенклатурата":
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
защищава интересите на Русия и КГБ, в средствата за масова информация беше съобщено следното:

"почетен кръст за заслуги на Европейската академия на естествените науки и "за научни достижения" получи Иван Юхновски - председател на БАН. Европейската академия на естествените науки е научна организация, учредена и регистрирана в Хановер, която тясно си сътрудничи с Руската академия на естествените науки."

У мен, разбира се, незабавно възникна въпросът: що за нещо е това "Руска академия на естествените науки".

Google даде моментален отговор: статия, озаглавена "Потомците на Остап Бендер и науката", с автор Лилия Гюрова:
http://www.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop_2_2004/21%20Schmidt-04.htm

От статията се разбира, че лицето Юхновски много яко, в типично руски стил, е подгонило някои "лъжеучени". При това в тандем с подвизаващата се и тук журналистка от вестник "Дума", правоприемник на комунистическия "официоз" "Работническо дело", заклеймявал с десетилетия "враговете на народа" (известен сред нормалните хора като "парцал"). Цитат от горния сайт:

"В края на 2003 г. на книжния пазар у нас под заглавието Пладнешки "учени" се появи българският превод на книгата на известния руски учен – физик, редовен член на Руската академия на науките Едуард Кругляков. Българското издание е дело на Академично издателство "Марин Дринов", а предговорът към него е написан не от друг, а от Председателя на БАН акад. Иван Юхновски. С какво един сборник от популярни изяви на руски академик е привлякъл вниманието на нашите висши академични среди дотолкова, че да решат да го направят достояние на широката българска общественост? Книгата на акад. Кругляков излиза от печат в Русия през 2001 г. У нас тя публично е представена за пръв път през март 2002 г. от журналистката Велияна Христова на страниците на в. "Република" (18 март 2002 г.), в статия, озаглавена Лъженаука или оглупяването на народа."

Следва мой (на Кабакчиев) коментар.

Напълно възможно е, разбира се, руснакът Юхновски ПРАВИЛНО да е подгонил шарлатаните! Особено като се има предвид, че в неговата родина те са много, може би процентно повече от тези в България! Възниква обаче например въпросът, защо висшият номенклатурен кадър Юхновски, който не благоволява с години да изпълнява елементарните си задължения за атестиране на учените в БАН (за това вече писах подробно), не организира заедно с неговите подопечни другари в така наричащия се "Управителен съвет на БАН" атестиране например на следните лица от БАН (списъкът е произволен, може да се допълни с десетки други лица и групи от лица):

- член-кореспондента Александър Лилов, възпял в "научните си съчинения" комунизма, "партията" и пр.;
- бившия главен прокурор Филчев, завел дело срещу BBC и известен още като ".... ми Янко" и "Плод-зеленчук", който бил... правист;
- десетките "велики философи" в така наречения Институт за философски изследвания на БАН;
- десетките "велики социолози" в БАН;
- десетките "велики икономисти" в БАН;
- директора на така наречения Институт за български език Васил Райнов, който на тридесет (от деветдесетина) страници в своя "монография" установява, че закономерностите на езика и мисленето всъщност са напълно разкрити – и това е сторено с голяма вещина, не от кого да е, а от самите на класици на марксизма-ленинизма, плюс пламтящата отрочка на правешкия мислител;
- идеолога на възродителния процес Тодор Балкански, заемащ длъжността "професор" в същия така наречен институт, автор на научното откритие, че "Днешните потурнаци в българските езикови територии в политическите и извънполитическите граници на България са... потурчени българи, които не са забравили своята българска същност... те никога не са преставали да бъдат елемент от българската народност, днес от българската социалистическа нация... Крайно време е да престанем да говорим за български турци... В българската действителност днес не съществува обективно турски елемент" (точен цитат от "Лекционна пропаганда в БНА. Главно политическо управление на народната армия." 14, 1985, с. 40-41 – на корицата на това забележително научно издание е нарисувана книга, върху която лежи автомат "Калашников");
- лицето Ангел Пачев, заемащо длъжността "старши научен сътрудник" в същия така наречен институт, напълно опровергало през 1980 г. в дисертация в Москва "буржоазната социолингвистична наука";
- лицето Максим Стаменов, заемащо длъжността "старши научен сътрудник" в същия така наречен институт, което също така извършило значителни научни открития в дисертация в Москва около 1980 г. - като сравнило и анализирало езика на вестниците "Работническо дело" (българския комунистически парцал) и "Правда" (съветския комунистически парцал);
- плеядата други блестящи учени в така наречения Институт за български език, създали безценното лексикографско съчинение, озаглавено "Речник на българския език", за безумните гафове и невероятните профанизми в което можете да прочетете в статията ми "Речниците – капризи или идеологически потребности":
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html

Оказва се, че сътворяването на профански "речници" също така е наука – разбира се, най-вече тогава, когато тази забележителна дейност се извършва в Българската академия на науките.

* * *

Но да оставим на читателите на този форум да си блъскат главите защо върховният номенклатурен деятел Юхновски громи руските шарлатани, но бездейства, когато трябва да бъдат атестирани лица като гореупоменатите.

Да се върнем на статията на Лилия Гюрова "Потомците на Остап Бендер и науката".

Ето какво пише там за "академията", наградила българския комунистически номенклатурен деятел от руски произход Юхновски:

"Читателите не трябва да бъркат РУСКАТА АКАДЕМИЯ ПО ЕСТЕСТВЕНИ НАУКИ [главни мои – К.К.], която е една от стотината обществени академии, които изникнаха като гъби след разпадането на Съветския съюз, с Руската академия на науките (РАН), наследник на АН на СССР.

НОВОСЪЗДАДЕНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ АКАДЕМИИ СЕ ОКАЗАХА ИДЕАЛНИЯТ ИНСТРУМЕНТ ЗА ЛЕГИТИМИРАНЕ ДЕЙНОСТТА КАКТО НА ПСЕВДОУЧЕНИ ОТ ТИПА НА АКИМОВ, ТАКА И НА ОТКРОВЕНО НЕГРАМОТНИ АСТРОЛОЗИ, ЕКСТРАСЕНСИ, УФОЛОЗИ, "НЕТРАДИЦИОННИ" ЛЕЧИТЕЛИ И ДР." [главни мои – К.К.]


Красимир Кабакчиев, д.ф.н.

(лице, неспособно да вникне в забележителните научни постижения на много учени и институти в Българската академия на науките)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/26/2007 :  11:55:55  Show Profile  Reply with Quote
Краси, наградите, ордените и медалите на твоя човек станаха толкова много, че просто им изгубихме дирята.
Най-важна е стойността на самия човек, наградите са вторични. Има случаи, в които даването на определена награда на определен човек обезсмисля самата награда. В такива случаи става ясно, че лицето се опитва да си създаде имидж и стойност, каквито очевидно няма само по себе си, и се надява да ги постигне чрез "изработени по втория начин" ордени и медали. Запълването на липсата на консистенция чрез външни изразни средства за постигане на желаната привидност е много типична за определена категория хора. Например една от болните в това отношение личности беше Елена Чаушеско, която изисквала от служителите по протокола при всяка нейна визита в чужбина, наред със съпруга си да и се осигури нещо дипломка от някой повече или по-малко престижен университет или академия, нещо като "доктор хонорис кауза" и т.н. Навсякъде натяквала, че е жена-академик и че следователно е велик учен. Все пак тази неутолима жажда за ордени и награди, болезнено присъща на тези личности е доказателство за дълбокото им осъзнаване на тяхната същностна несъстоятелност и непригодност. Известни са редица случаи на истински учени, писатели и творци, които СА ОТКАЗВАЛИ ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НОБЕЛОВАТА за да отстоят себе си и да не се поклонят на Сатаната. Тези личности заслужават истински респект, а другите предизвикват насмешка, подигравка, дори отвращение и погнуса, както към себе си като получаващи награди, както и към тези, които ги номинират, връчват им ги и/или им ги присъждат.


Интересен коментар на тема "Олимпиади" от форума на www.dnes.dir.bg
JESI (26.11.2007 г. | 10:12ч.)
Всъщност няма нищо лошо в плоският данък, освен, че липсва необлагаем минимум,просто разликата е съществена!Освен това като майка на две деца съм възмутена,че моя позната която е родила близначета и има четиристаен апартамент в центъра на Истанбул и мъжа и има печеливш частен бизнес,получава детски т.е.социална добавка за децата си.А аз имам две деца,на които от години държавата не им е дала и стотинка,освен това иска да премахне облекчението от дохода на родителите им.Питам се, защо тази държава за едни трябва да е майка, а за други мащеха.И още нещо, когато дъщеря ми ходи на олимпиади по математика,трябва да заплащаме скромната сума от 5лв.Миналата година например дъщеря ми каза ,че класната и е платила на неин съученик 5лв.Ето така се стимулират ”даровитите ни деца”!!!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/26/2007 :  14:59:42  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

[i]Краси, наградите, ордените и медалите на твоя човек станаха толкова много, че просто им изгубихме дирята. Най-важна е стойността на самия човек, наградите са вторични. Има случаи, в които даването на определена награда на определен човек обезсмисля самата награда. В такива случаи става ясно, че лицето се опитва да си създаде имидж и стойност, каквито очевидно няма само по себе си, и се надява да ги постигне чрез "изработени по втория начин" ордени и медали. Запълването на липсата на консистенция чрез външни изразни средства за постигане на желаната привидност е много типична за определена категория хора. [......] Все пак тази неутолима жажда за ордени и награди, болезнено присъща на тези личности е доказателство за дълбокото им осъзнаване на тяхната същностна несъстоятелност и непригодност. Известни са редица случаи на истински учени, писатели и творци, които СА ОТКАЗВАЛИ ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НОБЕЛОВАТА за да отстоят себе си и да не се поклонят на Сатаната. Тези личности заслужават истински респект, а другите предизвикват насмешка, подигравка, дори отвращение и погнуса, както към себе си като получаващи награди, както и към тези, които ги номинират, връчват им ги и/или им ги присъждат.


Галя, абсолютно си права за горното! И много хубаво казано!

Имам удоволствието да поканя теб и останалите нормални (психично здрави, некомунисти) хора в този форум да прочетете съобщението ми КЪДЕ СА МОРАЛЪТ, ДОСТОЙНСТВОТО, КУЛТУРАТА, ИНТЕЛЕКТЪТ? Тук:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2381
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/27/2007 :  13:28:47  Show Profile  Reply with Quote
Примката се затяга
"Вашингтон пост"
27 Ноември 2007 | 13:30
www.express.bg

Ако руският народ толкова обича Владимир Путин, защо той толкова се страхува от народа?

Пропагандната машина на Владимир Путин неуморно рисува пред нас образа на уверения в себе си президент, къпещ се в обожанието на благодарния народ, който дори го подтиква, въпреки Конституцията, да приеме трети мандат като национален лидер. Като цяло, руснаците имат всички основания да се радват - цените на нефта растат, а с тях и руската икономика, повишава се материалното състояние не само в Москва и Санкт Петербург, но и в провинцията.

Но как да свържем тази идилична картина с поведението на един дребен тиранин-параноик? Само за изминалия уикенд, последен преди парламентарните избори в Русия, се случи следното:

- в Москва по време на мирен политически митинг бе арестуван и осъден на пет дни затвор шахматният гений и лидер на опозицията Гари Каспаров. По време на митинга прокремълска младежка групировка го заглушаваше със записи на смях по високоговорители, а след това демонстрантите бяха бити от полицията.

- в Назран бяха отвлечени и пребити трима журналисти, както и Олег Орлов, лидер на сдружението "Мемориал", една от водещите руски правозащитни организации. Съдейки по всичко, извършителите са агенти на някакви държавни служби. Регионалните власти въобще отричат да е имало подобен инцидент.

- в Дагестан един от водещите кандидати на опозиционната партия "Яблоко" - Фарид Бабаев, беше застрелян пред вратата на собствения си дом.

- в Санкт Петербург бяха арестувани кандидатите от опозицията - бившият вицепремиер на Русия Борис Немцов и Никита Белый, а участниците в митинга бяха разгонени с палки от милицията.

Освен това, вече почти две десетилетия мерило за демократичността на изборите в посткомунистическото пространство е заключението на наблюдателите от Организацията по сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Но на 2 декември в Русия няма да има наблюдатели на ОССЕ - това се случва едва за втори път в историята на организацията, първият беше Албания през 2006 г.
Кремъл забави официалните покани, издаването на визи и т.н., практически лишавайки наблюдателите от възможността да влязат в страната. (Това не попречи на Путин вчера да обвини САЩ, че ОССЕ е отказал да прати наблюдатели под натиска на Вашингтон, бел. ред.)
Затова никого не учудват резултатите от допитване на радио "Свободна Европа", според които почти две трети от руснаците не вярват, че изборите ще бъдат честни, а под 20% смятат, че вотът действително ще отрази волята на електората.

И въпреки това, същото това допитване показва, че мнозинството от руснаците гледат с оптимизъм на бъдещето.

И затова сме длъжни да зададем въпроса: ако това наистина е така, защо Путин си мисли, че може да управлява страната единствено с помощта на цензурата и милиционерските палки?

Edited by - moderator on 11/27/2007 13:29:17
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/18/2007 :  15:32:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаеми форумисти (психично здрави, некомунисти),

Във връзка със СРАМНИТЕ СЪБИТИЯ В БАН от последно време, както и по повод 18-годишнината от Румънската революция, имам удоволствието да ви предложа да прочетете съобщението ми, озаглавено ХИМИЧЕСКИ СВЕТИЛА, тук:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2464

Предварително благодаря за интереса ви и евентуалното ви участие в дискусията - там или тук!

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/27/2008 :  15:53:49  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

От доста време насам не преставам да питам във форума bulgarianscienceproblems (Problems of Bulgarian Science) какъв точно учен е лицето Юхновски, руснак и председател от близо 12 години на Българската академия на науките.

Не съм химик и по никакъв начин не мога да разбера какви, аджеба, са толкова големите приноси в науката на този руснак, заради които той е получил такова огромно множество научни и академични звания, длъжности и научни степени и от цели 12 години се подвизава като председател на нещото, наричащо се БАН.

Моля, ако има тук химици, да бъдат така добри разяснят с прости думи - на мен и на обществеността, забележителността на научните трудове на това лице.

Ще се радвам, и ако прочетете и статията ми, току-що публикувана в bulgarianscienceproblems, по този въпрос:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2612

Благодаря предварително за евентуално проявения интерес към този мой материал, и особено на онези, които биха искали да разяснят какви именно са забележителните приноси в химията на лицето Юхновски.

Кабакчиев
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/04/2008 :  20:08:47  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Мисля, че рубриката "Божията искра" е много подходяща за това, което искам да направя.
Искам, първо, да обясня как от три дни професор Лазаров, модератор на форума Bulgarianscienceproblems, не допуска там моите съобщения. Но този човек явно не си дава абсолютно никаква сметка, че подобно поведение може само да го дискредитира. А същевременно не само, че не може да спре това, което аз искам да кажа на форумистите там, но дори посланията ми вече стигат много по-лесно и бързо до тях. Снощи копирах всичките им адреси и дори ги подредих в азбучен ред - съответно те вече получават от мен по електронната поща различни съобщения, включително моята остра, но напълно заслужена, критика на неговото поведение.
Второ, страхотно впечатление оставиха у мен днес две съобщения на форумиста/форумистката в "Пуерон" nivine. Ето защо преди час изпратих на форумистите в Bulgarianscienceproblems текста по-долу, а го пускам и тук, защото той наистина заслужава да бъде четен от колкото може повече хора!
Следва изпратеното от мен днес на всички форумисти в Bulgarianscienceproblems съобщение.

Дами и господа нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Във връзка с обсъждането на евентуалната кандидатура за председател на БАН на лицето Кендеров, върховен номенклатурен кадър на ЦК на БКП, назначен за председател на ВАК от един индивид със средно образование и автор на мракобесна законодателна инициатива, съгласно с която новият закон за научни степени и научни звания трябва да предвижда анонимно гласуване на всички равнища, както и във връзка с нрушаващото правилата в цивилизования свят поведение на проф. Лазаров, който цензурира моите съобщения (в полза на лицето Кендеров), си позволявам да насоча вниманието към две съобщения, публикувани във форума “Пуерон” от форумист с псевдоним nivine.

Позволих си да събера тези две съобщения в едно и да коригирам отделни незначителни, допуснати по невнимание, грешки, главно пунктуационни. Ето и самият текст, който според мен съдържа поредица фундаментални истини:

“Системата на ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ е най-същественият елемент и коварен инструмент на статуквото.
Тази система възпитава мижитурки.
Щом си приел да бъдеш научен арбитър, ще надуваш свирката, трябва да се защити истината. Научният арбитър трябва да има куража да е почтен и достоен, нищо, че има рискове някой да го намрази, щом казваш истината, не трябва да те е страх. Така ни учи Христос.
Това ще Ви каже и всеки френски, италиански, арабски, дори африкански учен. НЯМА МЯСТО ЗА ТАЙНИ ОЦЕНКИ В НАУКАТА!!!
А за тези, които се питат как ще гласуват – “за” или “против” началниците си, без да пострадат:
- Първо - началниците въобще не трябва да имат право да кандидатстват за научни степени и научни звания, докато са началници, а едва една година след като напуснат административния си пост, и това трябва да се заложи в закона, защото нашите научни администратори нямат срама.
- Второ - Научният арбитър трябва да поеме риска и да не го е страх да каже истината, затова е научен арбитър - началник или не, щом не е прав в научните си претенции, това трябва да се каже явно и документирано, така че да е завинаги проверимо!
Трябва да се сложи край на издевателствата и откровените фалшификации на тайното гласуване - още Сталин ги е учил другарите "Не е важно, кой гласува, важно е кой брои!"
Нашите другари не искат да се отклонят и на косъм от учителя си, добре са изучили мурафетите му и няма да отстъпят от тях до последно.

Днес в родината ни, колкото и тъжно да прозвучи системата за тайно гласуване, въведена повсеместно при всички кадрови и научни процедури при Тодор Живкова България, няма алтернатива, защото много е лесно да сформираш по неведоми пътища и съвършено непрозрачен начин едно формирование от около 30 души недоучени, които без каквато и да е научна мотивировка и без да носят каквато и да е отговорност - морална или административна, с лека ръка затриват живота на един талант и, обратно, дават просторен път на себеподобния си по партийни или по други мафиотски указания. Повтарям, от тази сбирщина при системата на тайно гласуване не се изисква да имат нито професионална подготовка, нито морални скрупули - гласуват тайно!

Обратно, при една система на ЯВНО ГЛАСУВАНЕ се изискват:
първо - учени с изключително висока професионална, съответстваща на европейско и световно ниво на подготовка;
второ - същите трябва да имат високо общочовешко достойнство и морал, качества, между другото, които са тясно свързани с първите;
трето - това трябва да бъдат мъже, които са готови да поемат всякакви жертви в името на научната истина;
и не на последно място, нужна е такава академична среда, която да способства за налагането на такъв почтен подход.

Отговорете в нашата академична общност има ли такива, и ето защо съпротивата срещу явното гласуване е почти непреодолима. При наличния кадрови елит, тайното гласуване е без алтернатива - НЯМА КОЙ!
Системата на тайното гласуване е най-ефективният инструмент за омижитурчване на националния елит, а оттам и за потискане на цялата нация!”

nivine
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2008 :  23:14:52  Show Profile  Reply with Quote
Наша гимназистка преводач №1 в ЕС
Елена Ангелова
14.04.2008 г.
Гимназистката от Перник Юлия Иванова е най-добрата млада преводачка у нас. Оценката даде Eвропейската комисия след състезание между ученици от 27-те членки на ЕС. Тя спечели надпреварата с превод от френски на текст за екотуризма. Ученичката в 11 клас от езиковата гимназия в Перник получи сертификата си в Брюксел от еврокомисаря по многоезичието Леонард Орбан. Въпреки престижния диплом обаче 18-годишното момиче не се изкушава да прави кариера в евроструктурите. Работата там е чиновническа, а аз съм по-скоро творчески тип, каза Юлия. Тя призна, че мечтата й е да стане дизайнер, макар че от уроците вече не оставало време за рисуване. През лятната ваканция смята да поработи 3 месеца във Франция, където ще гледа деца по програма за ученици.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/16/2008 :  12:43:05  Show Profile  Reply with Quote
13-годишен откри грешка в изчисления на НАСА
16.04.2008 12:37, www.dnes.bg

13-годишен ученик от Германия откри неточност в изчисленията на НАСА за вероятността астероид да се сблъска със Земята, предаде АФП.
Въз основа на данните на местния институт по астрофизика (в град Потсдам), Нико Маркуард пресметнал, че вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята е 1 към 450, а не 1 към 45 000, както са заявили от НАСА.
От американската космическа агенция признаха, че тийнейджърът е прав.
Нико е взел под внимание вероятността за сблъсък на Апофис с един или няколко от повечето от 40 хиляди спътника, които се въртят около Земята. Това ще стане, когато астероидът приближи планетата ни на 13 април 2029 година.
Спътниците се движат със скорост около 3 км в секунда на разстояние до 35 880 км от Земята, а Апофис ще премине покрай планетата ни на разстояние от 32 500 км.
Ако астероидът се сблъска със спътник през 2029 година, това ще промени траекторията му и той ще се вреже в Земята през 2036 година.
Ако предположим, че Апофис действително се сблъска със Земята и падне в Атлантическия океан, например, то парчето желязо и иридий с диаметър 320 м и тегло 20 милиарда тона ще предизвика такова цунами, което ще унищожи островите и крайбрежните райони.
13-годишният Нико е открил грешката на НАСА докато е работил върху научния си проект „Апофис - астероидът убиец", с който кандидатствал на местен научен конкурс.

Edited by - moderator on 04/16/2008 12:43:23
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/02/2008 :  07:25:19  Show Profile  Reply with Quote
Ученик стана студент 9 пъти
Първолета Цветкова
в.Стандарт

01.05.2008 г.
Монтана. Александър Коларски от 11 клас в природо-математическата гимназия в Монтана е приет за студент девет пъти, съобщи директорката на училището Ксения Йотова. Правото си да се запише без конкурс във ВУЗ са му дали университетите в София, Пловдив и Велико Търново след отлично представяне в национални състезания по информационни технологии още от осми клас досега. Тези дни Коларски заминава за Грузия, където ще представи България на международна олимпиада по информатика. Ученикът ще покаже свой електронен справочник с 1100 задачи, решени на български и английски език. Негови учебни програми се разпространяват в "Майкрософт". Общината в Монтана спонсорира участието му в олимпиадата в Грузия и му осигурява стипендия от собствения си фонд за талантливи деца.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/01/2008 :  08:26:09  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Когато кажа това на този ден през последните 2-3 години, мнозина - но далеч не всички - ме поглеждат изненадано.

Днешният ден е забележителен затова, защото, доколкото ми е известно, е първият спонтанно възникнал истински празник на свободата! Разбира се, той е българско-британски празник, но интересното тук е, че британците и конкретно "виновниците" за него (Юрая Хийп) научиха за феномена едва през последните години - и проявиха съответното уважение към него с концерти и пр.

На български хората го нарекоха "Джулая"!

Велик български празник - на българите като мен - на стремежа към свобода, изразен чрез най-сериозната музика на ХХ век!

Стига чужди черни празници! Като например онзи, който комунистическите обезродени диваци наложиха - 7 ноември! Стига празници на български терористи и некадърници - комунистически и други! Стига празници за това, че някой някъде подарил нещо - със специална цел - на българите!

Джулая - това е МОЯТ най-голям български празник!

Само съжалявам, че не съм бил тази сутрин в 05:32 на Камен бряг, където, както съобщават медиите, ЛИЧНО КЕН ХЕНСЛИ и ДЖОН ЛОУТЪН са изпълнили July Morning пред огромна публика обичащи свободата и класическия хард рок!

Честит да е празникът на всички, които мислят по този начин!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/31/2008 :  16:43:23  Show Profile  Reply with Quote
Румънски затворник в Милано спечели конкурс за инженери
news.bg
31.10.2008 г.

20-годишният румънец Габриел Богдан Йонеску, който изтърпява присъда за измама в миланския затвор, победи категорично в конкурса за кандидат-инженери на престижния Политехнически университет в Милано.

Румънецът се намира в затвора заради изпразване на банковата сметка по интернет на италианец, спечелил 100 000 евро в Супереналото, съобщава Prontosofia.

Румънският компютърен пират e истински гений на информатиката. Според вестник „Кориере дела сера", в миналото той е бил победител на Олимпиади по информатика в Румъния и на Балканите.

Заради измамите си по интернет обаче е бил осъден на три години и 1 месец затвор. Въпреки че е зад решетките, румънецът използвал разрешението си за тричасов отпуск, за да се яви на конкурс за престижния милански университет. Той оставил на „километри" зад себе си всички останали кандидати, проявявайки завидни умения в компютърното инженерство.

Румънският гений на компютъра демонстрирал за пръв път майсторството си пред италиански граждани преди няколко месеца.
Тогава той участвал в престъпна румънска мрежа за изпразване на италиански банкови сметки. Бандата пращала мейлове на частни лица от от уж „официалните" сайтове на различни италиански банки.

След като успявали да получат информация за сметките на нищо подозиращите италианци, румънците изтегляли по няколко стотин евро от всяка от тях. След това прехвърляли парите в кредитни карти и изтегляли сумите чрез банкомати.

Когато обаче бандата се натъкнала на сметката на италианец, който току-що получил печалба от 100 000 евро от Супереналото, тя решила да изтегли всичките му пари.

Прехвърлянето на толкова голяма сума към кредитни карти обаче задействало системата за сигурност на банката, която блокирала автоматично сметката. За да излезе от положението, бандата прибягнала до услугите на шампиона по информатика. Именно благодарение на способностите си той бил идентифициран бързо от властите.

Румънският гений и затворник вече е получил предложение за работа от италианска фирма.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/09/2009 :  16:59:25  Show Profile  Reply with Quote
315 ученици от 83 държави на олимпиада по информатика в Пловдив
Последна редакция: 09.08.2009, 10:14
Публикуване: 09.08.2009, 10:06


Председателят на Организационния комитет на ХХІ Международна олимпиада по информатика доц. Кирчо Атанасов показва златните медали, които ще бъдат връчени на първенците.
Автор: Money.bg

315 ученици от 83 държави ще се борят за медалите на ХХІ Международна олимпиада по информатика, която се открива официално на 9 август в 18 часа в Палата №7 на Международния панаир в Пловдив. В двата състезателни дни - 10 и 12 август, отборите ще решат по 4 задачи, подбрани от Асамблеята на олимпиадата измежду десетки предложения, съобщават от пресцентъра на пловдивския панаир.

Най-трудната ще бъде решена вероятно от един-двама, а може и никой да не успее да даде верния отговор, прогнозира доц. Красимир Манев, член на Международния комитет на олимпиадата по информатика. Решенията ще бъдат проверявани автоматично от компютър, което гарантира пълна обективност на оценките.

Около 160 медала ще бъдат раздадени при закриването на състезанието на 15 август в Античния театър в Пловдив. Те са с диаметър 7 сантиметра, най-големия размер, който предлага Монетният двор (виж снимката).

Това е най-голямото световно събитие за 2009 г. в областта на училищната информатика, обяви председателят на организационния комитет доц. Кирчо Атанасов два дни преди откриване на надпреварата. Неин организатор е Министерството на образованието, младежта и науката. С бюджета от 2 млн. лв. са закупени 400 компютъра, организирани са лагер школи за подготовка, осигурява се настаняването на гостите за олимпиадата. Тя е финансирана по две национални програми: „Училището - територия на ученика" и „С грижа за всеки ученик", поясни Силвия Кънчева от министерството на образованието, която е координатор на Организационния комитет.

Най-малкият участник е 14-годишният Абдул Малик от Нигерия. Представят се рекорден брой страни, отсъстват само 2 държави членки на Международния комитет на олимпиадата по информатика.

За да се сформират отборите, във всяка държава се подготвят по 100 000 деца годишно, това означава, че милиони ученици работят упорито, за да стигнат до тук, заяви акад. Петър Кендеров, председател на Асамблеята на ХХІ Международна олимпиада по информатика. Високите критерии дават шанс на участниците после да получат стипендии в престижни университети или да започнат работа в големи компании като програмисти.

Националният организационен комитет учреди специална награда на името на откривателя на електронния компютър Джон Атанасов. Тя ще бъде връчена на ученик, който даде най-оригинално решение на задача по преценка на Научния комитет. Статуетката е изработена от скулптора Цвятко Сиромашки.

Инициатор олимпиадата е България по идея на акад. Благовест Сендов. Първото състезание се провежда през май 1989 г. в Правец с участието на отбори от 13 държави. За нея ще напомня специален кът в палата 11 на панаира, където ще бъде показан и компютър „Правец 82", на какъвто тогава учениците са показвали своите умения.

Олимпиадата ще бъде открита от президента Георги Първанов, а на церемонията ще присъства министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 06/18/2011 :  13:39:33  Show Profile  Reply with Quote
НАША ИНТЕЛИГЕНТНОСТ
В чест на гения Джон Наш, роден на 13 юни 1928 г. в Блуфийлд, Западна Вирджиния
Д-р Георги Чалдъков


Маргарет Мид (1901-1978) е известен американски антрополог – когато е изследвала езика и нравите на хората в Папуа-Нова Гвинея, тя запитала един мъж дали се женят за сестрите си, и той отговорил: “Не, ние не спим със сестрите си. Ние даваме нашите сестри на други мъже и другите мъже ни дават техните сестри.”
- Какво ще се случи, ако спите със сестрите си? – повторила въпроса си Маргарет Мид.
- Какво, вие искате да се оженя за моята сестра? Защо? Аз не искам ли да имам нови роднини? Не осъзнавам ли, че ако се оженя за сестрата на друг мъж и друг мъж се ожени за моята сестра, аз ще имам поне трима нови роднини – ако се оженя за сестра си, няма да имам дори един нов роднина. Тогава с кой ще ловувам, с кой ще работя, кой ще ме посещава и аз кой ще посещавам? – отговорил мъжът.
Това е същината на “Алианса” - общата теория на взаимодействието и обмяната, описана от френския антрополог Клод Леви-Строс (1908-2009). В “Структурите на роднинството” той цитира диалога между Маргарет Мид и мъжа от Папуа-Нова Гвинея.
А “брилянтната лудост” на “красивия мозък” на математика Джон Форбс Наш-младши посочи баланса на кооперативното и конкурентното поведение. В теория на игрите той доказва, че резултатът не винаги е оптимален, когато всички преследват собствения си интерес и когато работят с паролата greed is good (“алчността е добра”), като брокерът Гордън Геко в първия “Уолстрийт” на Оливър Стоун. Животът на Джон Наш – неговият гений, шизофренията му и грижите на съпругата му - е представен романтично в холивудския филм А Beautiful Mind (“Красив мозък”); сценарият е по едноименната книга на Силвия Насар – журналистка от “Ню Йорк таймс”. През 2002 г. “Красив ум”, в който Ръсел Кроу играе Джон Наш, спечели четири награди “Оскар” - за филм, режисура, адаптиран сценарий и поддържаща женска роля. Силвия Насар публикува и книгата The Essential John Nash, където пише, че 20-годишният Джон отива в университета в Принстън, Ню Джърси, където работят Алберт Айнщайн и фон Нойман. Джон Наш пристига с препоръка от негов професор, на която пише: “Този човек е математически гений.” Това се потвърждава през 1950 г., когато той защитава докторската си теза, в която описва “Равновесието на Наш” – то внася нова парадигма в теорията на игрите, която през 1994 г. е удостоена с Нобелова награда за икономически науки. Дотогава в “игрите” са изследвани научно отношенията на съперничество, при които, за да спечели единият, другият трябва задължително да загуби. Като например в шаха и покера. Джон Наш доказва математически, че съществува система от решения за всеки отделен “играч” в една ситуация, при която, ако никой не загуби, всички ще спечелят максимално. Това доказателство превръща “Равновесието на Наш” от студентска идея в икономическо поведение, прилагано широко в съвременния бизнес и търговия, освен - в покера и “затворническата дилема”. Изречено метафорично, това напомня на анти-равновесието на егоизма: “някои учени са готови да си обменят четките за зъби, но не да споделят хипотезите и публикациите си”. Познатото IQ (intelligence quotient) е индивидуален коефициент на интелигентност. Сега вече знаем, че по-важен показател от него е коефициент на колективна интелигентност - CIQ (collective intelligence quotient). Сполучливо звучат и “симбиотична интелигентност”, “споделена интелигентност”, „отзивчива интелигентност" – Наша интелигентност!
През 2009 г. в интервю, на въпроса “Когато сте били на 30 години са Ви поставили диагнозата „параноидна шизофрения”, Джон Наш отговори: “ ... Един психиатър би могъл да установи депресия при куче, ако то не държи правилно опашката си.”
Ето още един отговор на Наш: “В училище не бях най-добрият ученик, но ме считаха за най-оригиналния. В четвърти клас учителката се оплакала на майка ми, че няма да мога да се справя с математиката. Тогава майка ми се засмяла и казала, че ще се справя по начин, различен от другите деца. Често това е проблемът при даровитите – те имат други пътища, различни от предначертаните пътища за решение и затова не ги разбират и дори ги дискриминират.”
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05