http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кадри в науката и висшето образование
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/22/2006 :  09:11:55  Show Profile  Reply with Quote
Dnes, 22.02. vav vestnik "Standart" ima slednata informacia,

Зам.-ректор на НСА уличен в далавери
СОФИЯ. Зам.-ректорът на Националната спортна академия (НСА) доц. Кирил Андонов да бъде незабавно отстранен, настояват двама професори от академията. Искането им ще бъде обсъдено днес на извънреден академичен съвет. Преподавателите ще решават и дали да сезират прокуратурата за нарушения на зам.-ректора по стопанската дейност. Повод за скандала са два договора от 4 юли и 17 ноември 2005 г. за доставка на анцузи и маратонки за НСА. Те са подписани от ректора проф. Лъчезар Димитров и от Николай Данкинов, шеф на фирмата доставчик "Кей Дифужън спорт". Всяка от страниците е преподписана и от юриста на граждански договор в академията Никола Вулджев. След това обаче без знанието на ректора първите страници на договорите са подменени, пишат в докладна проф. Райна Бърдарева и проф. Ангел Шишков. Така контрактите "за доставка" се превръщат в "комисионни договори". В тях са вмъкнати текстове, които предвиждат по 1 лев комисиона за доставчика на всеки от 280-те анцуга и 600 чифта договорирани маратонки. Преди няколко месеца друг професор от НСА - Светослав Иванов, алармира шефа на ВАК акад. Петър Кендеров, че доц. Кирил Андонов е плагиатствал в дисертацията си за придобиване на звание доктор на педагогическите науки.
Божидар ДИМИТРОВ

Edited by - moderator on 05/11/2006 15:42:19
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/22/2006 :  19:47:57  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Не мога да повярвам, че съседите от НСА са закъсали толкова, че да си рискуват работното място заради 880 лв!
Сещам се, че по време на една от многобройните промени в ЗВО, се предвиждаше създаване на Стопански съвет във всяко висше училище - името им показва с какво трябваше да се занимават. А то сега се получава много смешно - на хора, дето нямат и един ден стаж в реалния сектор, им се налага да управляват огромни по размер активи. Доколкото си спомням, трябваше да се избират от ОС на ВУ. Между първо и второ четене, обаче, както обикновено става, тези текстове отпаднаха.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/07/2006 :  17:06:56  Show Profile  Reply with Quote
Проверяват ЮЗУ преподавателите дали кръшкат от лекции

Масови проверки дали преподавателите кръшкат от лекции, дали си взимат часовете, дали закъсняват и карат студентите да ги чакат и дали се занимават с научноизследователска работа започнаха в Югозападния университет в Благоевград. Проверките са във връзка с предстоящата атестация на преподавателите и заради процедурата “Оценяване на преподаватели”, която е част от системата за качество, обясни проф. Адриян Борисов, зам. декан и шеф на катедра “Математика” в Природо- математическия факултет /ПМФ/ и председател на атестационната комисия във факултета. Проф. Борисов е натоварен със задължението да проверява колегите си в ПМФ, подобни ревизии текат във всички факултети в ЮЗУ. Те ще бъдат непрекъснати и внезапни, при констатиране на рецидив се докладва на факултетното и ректорското ръководство с предложение за налагане на санкции. Както “Струма” писа, на последния Академичен съвет на ЮЗУ, който се проведе преди около 2 седмици, се поставиха по- високи изисквания към научно-изследователската работа и се фиксираха основните показатели - публикации, участие в конференции, разработване на проекти и т. н. Въвежда се т. нар. следатестационен контрол, обясни зам. ректорът доц. Димитър Димитров. Ако преподавател получи отрицателна оценка по един показател, той се атестира след 1 година. Показателите са три: научно-изследователска работа, учебна работа и административна дейност и професионална квалификация. Две поредни отрицателни атестации на показателя научно-изследователска дейност означават освобождаване от работа. При оценката на учебната работа задължително се отчита и мнението на студентите. Има показатели за антикорупционно поведение, обясни доц. Д. Димитров. В момента в ЮЗУ се разработва система за допълнително финансово стимулиране на преподавателите с повече и по- значими научни прояви.

Източник: в. Струма, Благоевград
07-03-2006

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/09/2006 :  07:10:26  Show Profile  Reply with Quote
Izvadihme ot saita www.oshte.info za Vas:9 декември 2005, 17:15

Диагностика на академичния олигархизъм

ст.н.с. д-р Зоя Гарелкова

Във връзка с новия закон за научните степени и научните звания заслужава внимание диагностицирането на явлението академичен олигархизъм. Коя е неговата рождена дата? Знае ли някой, по силата на кой закон и защо наскоро – през 2003 и 2004 г. - броят на титулуваните с академични звания само за БАН скокообразно нараства на 84?

Защо отговорността за титулуването на белязаните с “особено значими постижения и получили широка известност и признание в страната и чужбина” български учени не се извършва от Висшата атестационна комисия към Министерския съвет? В чл. 1, ал.2 в архаичния Закон за научните степени и научните звания от 1972 директно пише: “Този закон не урежда академичните звания”. Защо ВАК дава зелена улица на БАН да извършва титулуването по свой Правилник за избиране на академици и член-кореспонденти?

Не буди учудване и фактът, че бумът на академичните титулувания съвпада с незаконния избор на акад. Иван Юхновски за трети мандат за председател на БАН. Знае ли някой, кога е направено и допълнението в Устава на БАН, което узаконява неговия трети мандат? Всъщност има ли правно основание такова узаконяване на отклоняването на един учен за повече от едно десетилетие от любимата му научна дейност? Само за сравнение може да се добави, че дори президентът и вицепрезидентът на Република България могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат, според чл. 95 ал. 1 от Конституцията на Република България. Успоредно с избора на акад. Иван Юхновски за трети мандат като председател на БАН протича и овластяването на високи административни постове в БАН на новоакадемиците.

Кои са характеристиките на един олигархизъм?

Първо. Титлуването на новоакадемиците е проведено непрозрачно, набързо и по неясни критерии. Критериите, които намираме в Правилника, са направо смешни – “особено значими постижения”/за академиците/ и “важни постижения”/за член-кореспондентите/. Сред тези 84 титлувани няма нобелисти. Избрани са предимно партийни активисти, като първият от списъка е Александър Александров – ексминистър на Министерството на околната среда от 1991 г.

Второ. Никой не е чувал академик да е атестиран нито на 5, нито на 10, нито след 20 години. Практически академик Иван Юхновски няма време да упражнява пълноценна научна дейност, понеже е председател вече едно десетилетие. Но опитайте се да му отнемете академичното звание. В Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти има ли член, по който се отнемат академичните звания академик и член-кореспондент в Българската академия на науките? Едно допълнение в Устава на БАН от 1999 г. в чл. 54, ал. 3 сочи: “Редът за отнемане на званията академик /действителен член/ и член-кореспондент/ дописен член/ се урежда с правилника по чл. 52, ел. 2”. Но в Правилника, представен в сайта на БАН в Интернет – www.bas.bg, няма такъв член. Бъркотията е пълна. Очевидно не случайно. Затова пък Александър Лилов това лято, ако си спомняте, предложи акад. Иван Юхновски за министър-председател. Никой не атестира и акад. Александър Александров, който е нямал време да напише дори една монография. Да сочим ли още примери?

Трето. Новоакадемиците са овластени по спешност. Посоченият по-горе акад. Александър Александров е директор на Института за гората при БАН.

Днес новоакадемик означава административна властова привилегия и най-малкото – в директорски екип. При това академиците са обогатени и с 200 лева месечна добавка от бюджета. Пожизнено!

Не е ли олигархна привилегия фактът, че новоакадемиците са административно овластени с високи постове, с което им се отнема правото да работят творческа научна работа на 70, 71, 72, 73 години? Това овластяване не е ли свързано с осигуряването на третия председателски мандат на акад. Иван Юхновски? Кой е “електоратът” на акад. Иван Юхновски за неговия трети мандат?


Много са проблемите, по които ще трябва да се работи за изграждане на нов закон за научните звания и образователната и научната степен доктор. Преди всичко той трябва да бъде обвързан с ключови членове от новоприетия от Народното събрание Наказателен кодекс. Няма да се спрат плагиатствата, ако не се измени чл. 173 от сега действащия Наказателен кодекс, като плагиатството престане да се счита за частно “двустранно и неформално” престъпление, а за престъпление от общ характер, понеже обществото е потърпевшо и най-вече - младите учени.







Edited by - moderator on 03/09/2006 10:21:00
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/09/2006 :  15:39:12  Show Profile  Reply with Quote
Източник: в. Янтра днес, Велико Търново
09-03-2006

Ректорът обяви война на Бойко Великов
Жалби срещу депутата Бойко Великов до всички отговорни държавни институции ще внесе днес ректорът на Великотърновския университет проф. дфн Иван Харалампиев. Повод за това стана новият скандал около ВТУ, предизвикан от местния народен представител. На 21 февруари той е депозирал сигнал в председателстваната от него Парламентарна комисия за борба с корупцията. Констатациите на Великов са подкрепени от колегата му Иван Иванов и бившите депутати Николай Бучков и Пламен Кенаров.
Вече 7 години страдам от едно лице, което аз съм учил, каза проф. Харалампиев. Бойко Великов може да внася каквото си иска и където си пожелае. Това е безобразие, това е уникално явление на местния идиотизъм, но сега и аз вече ще нападам.
Позовавайки се на жалбата на Бойко Великов, от “Дарик” радио вчера оповестиха нарушенията, констатирани при последния одит на ДВФК. Намерението на жалбоподателите е този сигнал да стигне до Върховната касационна прокуратура. Там могат да решат трябва ли тези закононарушения да се разследват, или не.
Одитът е извършен в университета за периода 1 януари 2004 ­ 30 септември 2005 г. Ревизорите са констатирали неоснователно изплащани командировъчни на преподаватели, наети по граждански договор, както и на столични преподаватели, които нямат договорни отношения с ВТУ. От “Дарик” твърдят, че така по вина на главната счетоводителка Благовеста Хаджипеткова 114 преподаватели без трудови договори са получили 78 000 лв. Плащани са задгранични командировки на преподаватели и ръководството на университета, при положение че домакините поемат дневните и квартирните. За краткосрочни командировки извън програмите за обмен са отчетени 24 000 лв., а реално са усвоени 38 000 лв. По този начин през май и през септември м.г. ректорът и трима негови заместници посещават Башкирския държавен университет в руския град Уфа, а шофьорът на проф. Харалампиев Петко Петков е командирован в турската столица Анкара. Така са изплатени в повече 388 000 лв. хонорари на преподаватели, с което е нанесена вреда на бюджета на университета, констатира одитът, цитиран от “Дарик” радио.
През учебната 2004-2005 г. преподавателите от Стопанския факултет на университета са получили над 10 000 лв. неполагащи им се хонорари за дистанционно обучение на студентите в тези центрове. Одитът е изпратен на Окръжна прокуратура ­ В. Търново на 30 декември м.г. По закон по всеки одит или ревизия, констатирала закононарушения, прокуратурата е длъжна да образува дело.
През 2003 г. Бойко Великов неколкократно сигнализира парламентарната комисия за незаконно обучение и корупционни практики в изнесените центрове на ВТУ. На 1 август 2003 г. с постановление на Върховна касационна прокуратура бе образувано дело срещу проф. Харалампиев. След близо 2 г. ­ на 30 май м.г., Окръжната прокуратура във В. Търново прекрати делото поради липса на данни за извършено престъпление. Четиримата депутати обжалваха този акт, но Окръжният съд обяви жалбата им за процесуално недопустима и я отхвърли.
В жалбата до парламентарната антикорупционна комисия се посочва, че разследването срещу ректора е водено умишлено формално, тенденциозно и едностранчиво, така че да не бъдат приобщени важни писмени и гласни доказателства, намиращи се в университета и частните фирми, и установяващи по безспорен начин престъпленията. Депутатите открито обвиняват длъжностни лица ­ прокурори и следователи, че са пазили гърба на ректора.
“По какъв начин актът за извършената проверка на Сметната палата, извършена във ВТУ, е попаднал в Дарик радио. Освен това той е пълен с откровени лъжи. Аз ще сезирам за всичко това главния прокурор. Това е безобразие, извършено от един човек, който като депутат вече 12­15 г. работи само срещу В. Търново. Съдът вече се произнесе по неговите сигнали за корупция. Кой съд трябва да повикаме, че да угоди на Бойко Великов. Той сигурно е чул слуха, че ще се кандидатирам за кмет и че са ме номинирали за почетен гражданин на града, а това явно не му допада”, заяви ректорът.
Червеният депутат не бе открит за коментар, тъй като в момента е в чужбина.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/10/2006 :  14:32:52  Show Profile  Reply with Quote
в. Янтра днес, Велико Търново
10-03-2006


ВТУ внася жалба за системен тормоз срещу Бойко Великов
Жалба за системния тормоз на депутата Бойко Великов срещу ВТУ ще внесе днес във Върховната касационна прокуратура ректорът проф. дфн Иван Харалампиев. Ако от жалбата му няма резултат, ръководството на ВУЗ-а ще търси истината и в Страсбург. Готов съм да заведа дело за клевета срещу Великов, но той все пак е депутат, каза ректорът. От ВТУ ще сезират Сметната палата и Агенция “ДВФК” за публично изнесените резултати от одитите, направени във ВТУ. Това е в нарушение на законите за държавния финансов контрол и за сметната палата.
Не съм получил доклада на Сметната палата, каза проф. Харалампиев и определи като абсолютна лъжа твърденията, че той е внесен в Окръжната прокуратура във В. Търново. Нова порция клевети очакваме, когато докладът наистина излезе, като към него ще бъдат пришити още нови лъжи, каза зам.-ректорът доц. д-р Буров. Твърди се, че одитът е направен в ущърб на ВТУ, че има натиск задължително да се намерят някакви нередности.
Според проф. дфн Харалампиев обвиненията са пълни с лъжи, полуистини и инсинуации. Аз като ректор никога не съм пътувал с тримата си заместници в руския град Уфа, а командировките на хоноруваните преподаватели са изплатени напълно законно и никой никого не е ощетявал. В историята на висшето ни образование няма случай някой да е командирован от друг град и да не са му изплатени разходите за това, поясни доц. Буров.
С Великов не съм разговарял никога, макар че аз и Академическият съвет многократно сме настоявали за среща с него. Аз съм единственият ректор в страната, който при избора си не бе подкрепен от някоя партия. Това вероятно е притеснило партиите и самия депутат. Докато съм ректор, ще се старая никакви партии да не яхат университета, каза той. Според него битката започнала, когато ВТУ настанил един от филиалите си в сградата на НБУ.
Заради атаките от страна на Великов от 2003 г. до сега ВТУ е бил проверяван от 13 различни инстанции ­ МОН, икономическа полиция, РЗБОП, Национална следствена служба, Върховна касационна прокуратура, Териториална данъчна дирекция, ДВФК и др., като от някои по два пъти. Всички са се произнесли, че закононарушения и престъпления няма.
Нямаме намерение да слизаме до нивото на четиримата сегашни и бивши депутати и няма да съчиняваме доноси по слухове, каза ректорът. Защото не вярваме, че дисертацията на Бойко Великов е купена за $ 15 000, не вярваме и в слуховете за богатството му, за фабричката край В. Търново, за връзките му с известни скандални личности и др. Това са слухове, с които се цели да се дискредитира председателят на Парламентарната комисия за борба с корупцията. Известно ни е, че сериозните хора не само съобщават, но и доказват твърденията си, каза той.



Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/12/2006 :  20:17:49  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Дами и господа, имам удоволствието да съобщя, че Галя Маринова беше така любезна да даде разрешение да публикувам в Интернет статията "Успехите" в академичната кариера на Красимир Кабакчиев – някои юридически аспекти на участието в процедури за придобиване на научни степени и звания.
Можете да я видите на следния адрес (последната е):
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
Ще се радвам, ако проявите интерес и към някои други мои писания на същата тема. Можете да ги намерите на следните адреси:
http://www.geocities.com/kkabakciev
http://www.geocities.com/kkabakciev2/
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/
Имам още много какво да казвам, но ще го направя в един от следващите дни - при наличие повече свободно време.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/20/2006 :  13:23:02  Show Profile  Reply with Quote
Източник: в. 24 часа
20-03-2006

7-годишна война на депутат срещу ректор

Един спор тлее седем години, но избухна с нова сила. Червеният депутат Бойко Великов, който в извънполитическото си минало е един от асистентите във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий ", атакува ректора проф. Иван Харалампиев. Великов ръководи парламентарната комисия за борба с корупцията. Според оценката му точно неговият университет бил вероятно най-корумпираното място в държавата. На 12 март асистентът депутат, но вече от управляващата коалиция - Великов, обяви, че в комисията му има сигнал за незаконна дейност на ръководството на университета.
Пак се говори за изнесените центрове за обучение на ВТУ в страната, разследван в предишни години от Икономическа полиция, следствие, прокуратура. Обвинение обаче не бе повдигнато. Великов не е доволен от работата на правоохранител-ните органи и последва поредното публично обвинение в корупция срещу ръководството на ВТУ и пряко срещу проф. Харалампиев. В отговор ректорът изпрати жалба до главния прокурор Борис Велчев, в която иска да бъде потърсена наказателна отговорност от депутата за разпространени от него неверни данни, които съдържали клевети и уронвали престижа на висшето училище. Според Великов има документи, които доказват, че университетът продължава да поддържа форми на изнесено обучение, допуснати са финансови нарушения и има действия за прикриване на нарушения.
Публична тайна е враждата между него и проф. Харалампиев от последните 7 години.
В началото тя е по-скоро лична и избухва между младия преподавател във ВТУ Бойко Великов, които изкачва стъпалата на червената партийна кариера. Иван Харалампиев е доцент и заместник-ректор с по-скоро десни политически възгледи. Днес Великов е във висшето ръководство на БСП, а проф. Харалампиев се ползва с подкрепата на НДСВ. Слухът в града твърди, че новата атака е заради кметските избори догодина, когато ректорът може да се кандидатира за градоначалник. Според депутата Великов във ВТУ има схема за източване на средства от университета.




Проф. Иван Харалашиев: Да проверят Великов, казват - не бил беден
- Проф. Харалампиев, защо пак извадиха скандала с така наречените незаконни филиали?
- Бойко Великов от БСП и Иван Иванов от ДСБ, както и бившите депутати Пламен Кенаров и Николай Бучков от НДСВ казват, че прокуратурата, следствието и съда са водили някак-си тези разследвания в наша полза. Най-вече Великов обвинява органите, че не са си свършили работата. А по тази тема разследването вървя 2-3 години и нищо. Великов обаче продължава да твърди, че аз като ректор и моят заместник доц. Стоян Буров имаме търговски фирми, през които минават от 50 до 65% от таксите на 13 000 студенти.
- Имате ли такива търговски фирми?
- Не. Нито аз, нито доц. Буров имаме участия в търговски фирми.
- Вярно ли е, че атаката е заради възможността да се кандидатирате за кмет на Търново?
- Има такъв момент и той не бива да се пренебрегва. Не съм правил изявление, че ще бъда кандидат за кмет, защото е много рано и не ме вълнува особено. Но отделни партии, бизнесмени и организации са разговаряли по темата с мен.
- Възможно ли е причините да са свързани с близостта ви с НДСВ?
- Великов влезе в конфликт с НДСВ покрай случая с Йордан Костадинов и АЕЦ, който между другото е доста близък до моя. По същия начин се хвърлят обвинения, че имаме фирми, че се издават дипломи по несъществуващи специалности...Това просто не е вярно, проверките на 9 институции го доказаха.
- Какъв е поводът за новата атака?
- Бойко Великов се е добрал до последния акт на регионалната агенция за държавен и финансов контрол. В него има направени бележки, на които сме дали отговори и нещата са прекратени. Лично аз предизвиках тази проверка, защото касиерка злоупотреби със 17 000 лева и това трябваше да бъде доказано. И фактически само тази част от акта отиде в съда и прокуратурата, за да може да се потърси отговорност на тази касиерка. Великов обаче твърди, че този акт е в прокуратурата вече два месеца и по него няма движение. Това не е вярно. Като при Костадинов се хвърлят цифри, извадени от акта, и се тълкуват манипулативно.
- Разликата е, че атаката е от служител на ВТУ.
- Да, Бойко Великов все още се води преподавател в нашия университет, той е в неплатен отпуск. Това е уникално, пълен нонсенс. Как е възможно години наред един депутат, при това преподавател, завършил тук, бил е мой студент - с такава стръв да преследва университета.
- Да не сте му писали двойки?
- Не съм. 7 години той отказва да разговаряме.
- От атаките му излиза, че ВТУ е най-корумпираното място в държавата.
- Да, а в същото време Великов е доцент-не при нас, а в Нов български университет, с който имахме проблеми около една сграда. В резултат на атаките от Великов университетът губи по два млн. лева годишно, а ВТУ, който е най-голямото предприятие в Търново и дава хляб на толкова хора. Мисля, че не е лошо един ден някой орган да провери дейността на Бойко Великов, защото се говорят много интересни неща за неговата роля в Северна България. Казват например, че той не е никак беден човек. Ако тръгнем да търсим какво прави вън от депутатските си задължения Бойко Великов, може би ще излязат много интересни неща. И тогава аз ще питам къде точно е корупцията.
- Защо не го извикате на дуел?
- Ако наистина причината за поредната му атака е евентуалната ми кандидатура за кмет, аз поемам предизвикателството и каня Бойко Великов да се кандидатира срещу мен. И тогава да видим великотърновската общественост кого ще избере!




Бойко Великов: Мръсните му внушения няма да ме разколебаят
- Г-н Великов, ректорът на ВТУ обяви, че ви дава на прокурор.
- Не съм изненадан, защото е за втори път. Опитът му да представи проблемите като лични отношения е опит да избяга от отговорността. Внесеният сигнал в комисията за борба с корупцията не е мое еднолично действие, а съвместно с Иван Иванов от ДСБ и двама бивши депутати - Пламен Кенаров от БЗНС и Николай Бучков от НДСВ.
Сигналът е, защото практиката с незаконните центрове продължава и фабриката за дипломи работи с пълна сила. Допуснати са и нови закононарушения, официално установени от ревизия на ДФК. Според нас има действия за прикриването им.
- Харалампиев ви обвинява в системен тормоз.
- Представили сме документи, няма наши импровизации. Сигналът почива само на одити, проверки на следствие, прокуратура, Икономическа полиция и т. н. За инсинуации, спекулации и клевети не може да става дума, защото се позоваваме на документи. Има 3 антикорупционни издания от 2004 и 2005 г. на Американската агенция за международно развитие, Асоциацията за социални изследвания и Националната младежка организация за социално икономическо развитие, в които има данни, с които действията на Харалампиев и кръга му се определят като емблематични за корупция във висшето образование.
- Защо се занимавате само с ВТУ, това ли е гнездото на мафията?
- Сигналът ни не е само за ВТУ. Той е за изнесените центрове на вузовете в страната.
- Странно изглежда това ваше вторачване във ВТУ, след като бяха правени толкова проверки, а няма нищо влязло в съда.
- Аз не ровя по отношение на ВТУ, а изнасям конкретни данни за дейността на незаконни центрове, за които са се произнесли Главна прокуратура, МОН и комисията за борба с корупция към 39-ото НС. Беше образувано предварително производство и повдигнато обвинение срещу виновни длъжностни лица. Сега имаме възражения заради прекратяването на предварителното производство и начинът, по който това стана - точно в периода на предизборната кампания, за да подадем жалба. Въпреки всичко подадохме жалба до окръжния съд, но той отказа да я разгледа по процедурни причини.
- Известно е, че Харалампиев е от НДСВ. Сблъсъкът ви се приема като политически.
- Отдавна сме загубили сметка на партиите, които смени г-н Харалампиев. Винаги щом изнесем данни, някой ги свързва с определена политическа цел. Заявявал съм неведнъж, че корупцията няма цвят и непрекъснато отстоявам тази позиция.
- Харалампиев ви предизвиква да се кандидатирате за кмет срещу него.
- Поел съм ангажименти към избирателите си като депутат от Великотърновски регион и ще завърша своя мандат.
- Опонентът ви казва, че сте богат човек и имате "интересно влияние" в Северна България. Можете ли да обясните произхода на доходите си?
- Не само мога да го обясня, но и имам няколко декларации пред Сметната палата, както е по закон. На нечистите инсинуации на г-н Харалампиев няма да отговарям, ще предприема необходимите действия.
- Харалампиев казва, че е крайно време някой орган да провери за корупция бореца срещу нея.
- Това е поредният опит за мръсни внушения, целящи моята дискредитация. Тези опити няма да ме разколебаят да работя по проблемите на корупцията, защото добре разбирам отговорността си като председател на комисията.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/23/2006 :  14:34:39  Show Profile  Reply with Quote
Антимафиоти разкриха мъж, фалшифицирал дипломи
23 Март 2006 | 15:24
www.express.bg

Научен работник, който изготвял фалшифицирани официални документи, бе заловен при специализирана полицейска операция на служители на РЗБОП-СДВР, съобщиха от МВР. 39-годишният П.Р. бил заловен в жилището му в ж.к. ”Студентски град”. Мъжът разпространявал фалшивите документи с помощта на двама “куриери” - криминално проявените Н.С., на 55 г. и сръбския гражданин С.А., също на 55 г., постоянно пребиваващ в страната ни. При залавянето му П.Р. направил опит да изтрие от харддисковете веществените доказателства за дейността си, но антимафиотите осуетили намеренията му.
При извършения обиск са иззети програми за предпечатна подготовка на фалшиви дипломи от чужди колежи, подправени дипломи за наши висши учебни заведения, сканирани множество лични карти, празни бланки и уверения, с печатите на университети и езикови школи. След приключване на процесуално - следствените действия, П.Р. е задържан за 24 часа в ареста, срещу него е образувано дознание. Двамата му “куриери” са разпитани от служители на РЗБОП-СДВР, като са извършени претърсвания и на техните жилища. Работата по случая продължава.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/24/2006 :  15:05:56  Show Profile  Reply with Quote
Още по горния въпрос:
Учен взема 2000 лв. за диплома менте

Източник: в. 24 часа
24-03-2006

Научен работник от Катедрата по информатика на БАН е задържан за фалшифициране на документи от столични антимафиоти, съобщи вчера МВР.
39-годишният П.Р. бил много добър компютърен специалист, но се захванал с изготвянето на дипломи за наши и чужди висши заведения, защото заплатите в БАН били много ниски.
Ученият бил женен, с малко дете. Тримата обитавали боксониера, която антимафиотите атакували
в сряда.
По време на обиска компютърният специалист опитал да изтрие от харддиска на машината си десетките файлове с фалшифицирани документи. Служителите на РЗБОП обаче го спрели и така запазили доказателствата.
Нито близките на учения в дома му, нито колегите му в БАН подозирали с какво се занимава той.
Според източници от МВР обаче компютърният специалист бил само из-
пълнител. В схемата го вкарали двама 55-годишни мъже, които изпълнявали ролята на куриери.
Те му носели поръчките и парите, след като фалшивата диплома била готова. И двамата мъже са задържани и разследвани за подправяне на документи. Един от тях е сърбин, постоянно пребиваващ у нас. Куриерите най-вероятно ще бъдат привлечени в полицейското дознание по случая като свидетели.
Запознати обаче твърдят, че друг - четвърти човек, е организатор на аферата. Скоро можело да бъде арестуван и той.
По време на обиска в дома на учения от БАН освен подготвените за разпечатване документи са открити и готови дипломи от наши университети, но и от чужди колежи.
За документите в зависимост от сложността за изработване компютърният специалист вземал между 600 и 2000 лева.




Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 03/30/2006 :  16:38:41  Show Profile  Reply with Quote

Materialat e podaden w edna media, o dokato tam ia izleze, ia ne izleze, reshih da go peistna i tuk.

Примери за подражание или знаменосци на упадъка

Образованието в една страна е призвано да даде един път качествено знание на подрастващото поколение и заедно с това да възпита у него онези добродетели като трудолюбие,почтеност,любов към родината,морал,все фактори без които просперитета и бъдещето на един народ са буквално обречени.
Няма никакво съмнение,че тези добродетели у младото поколение в най голяма степен се посяват с примера на техните учители и преподаватели.
Та кой от нас не таи дълбоко в душата си светлия спомен за такива истински педагози като проф.Брадистилов,проф.Саздо Иванов,професорите Минчо Попов,Георги Ангелов,Иван Кисьов,М.Константинов и много други,които със своя професионализъм и морал изграждаха б продължение на години авторитета и престижа не само на ТУ ,но и на цялото ни висше образование.Те бяха педагози по призвание и готови повече да дават околкото да взимат.За нас те бяха символ на знание,трудолябие,почтеност и бдъхновяващ пример за подражание.Дълбок поклон и вечна им памет!
Какво е тяхното наследство днес.Очевидно е за всички,че то е повече от тъжно.Излишно е да напомням за изнесените в някой медии факти,че в учебни зали на ТУ влизат неграмотни или скандално неподготвени по съответната дисциплина преподаватели.ТУ не беше подминат и от педофилски скандал.Масова е практиката на безочливо използване на административната власт за правене на академична и научна кариера.Тук е уместно да се отбележи,че не става дума за ползване на права,а за ползване на властови привилегии с цел реализиране на кариеристични интереси –дълголетна практика на академичната номенклатура.
Достойната позиция б случая е или мениджърско или научно поприще.Резултатът от тяхното съвместяване може да бъде само един – опорочаване и на едното и на другото.
За да се разберат резултатите от тази порочна практика ще изложа някой факти на които съм бил жив свидетел.
Бях в кабинета си когато колега вече с двукратен декански мандат и с предстояща кандидатура за Ректор влезе при мен носейки под мищница неугледна папка съдържаща доста голям брой печатни страници.Информираме,че това било дсертацията му за “Голям доктор”.
Почуствах се като залят с помия.Та никога до сега в звеното не беше ставало и дума,че се извършва някаква научно-изследователска дейност в областта посочена в заглавието на въпросната дисертация,не е защитена нито една докторска такава в тази област,не е влизано в никаква лаборатория или в производствено предприятие,където да се разглеждат проблеми от този “голям”докторски труд.За мен беше пределно ясно-ставаше дума за чиста измама.Когато прегледах материала това ми усещане беше напълно потвърдено.
Изсмукана от пръстите и от очевидно бедната научна фантазия на автора проблематика,подкрепена с безсмислени компятърни жонгльрства с “измислени”уравненеия, нескопосано скалъпени формулировки за “научни”приноси формираха основното съдържание на “големия” труд.
В първичното звено беше направена съкрушителна критика от известен и в чужбина експерт в областта на дисертацията.Напълно безсмислено.Да не забравяме,че ставаше дума за действащ налник,устремил се при това и към ректорски пост.Всичко става особено у нас!Освен това т.н. Специализиран научен съвт в областта на дисертацията,който много добре познавахме и чиито състав е определен по съвършено непрозрачен начин въобще не се интересуваше от научни критерии и научно качество.Единствено важно е претендента за съответната титла да има власт,да няма собствена научна физиономия и да има неоспоримо излъчване за лесна манипулация ,с една дума ,да отговаря на всички критерии на социалната проституция .
И така въпросния господин с едно стопроцентово “научно менте” стана голям доктор и веднага след това и професор.Как ли ще го познаете? Ами по невъобразимо високото му самочувствие личащо от километри!Доколкото ми е известно днес той е фацтор в провежданата от МОН научна политика,по точно разбира се в разпределението на Еврофондовете от тази политика.На добър час!
Какви научни кадри ли ще стимулира господина – ами такива като него...
Познавам професионално още два “голями” доктората, красноречиви свидетелства на научно шарлатанство,бездарие и учена неграмотност,които минаха с “овации”през същия СНС.Какъв триумф!
Ами трябва ли да напомням за бившия ректор на ТУ,който направи цялата си научна и академична кариера по време когато заемаше възлови партийни и административни властови позиции.Носят се слухове,че пак по същото време е правил и “капиталистическа”кариера.Няма нещо да не им се отдава !
Оставам сами да прецените тези Господа примери за подражание ли са или са знаменосци и същинското лице на упадъца на днешна България.

Edited by - nivine on 03/30/2006 16:39:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2006 :  17:53:47  Show Profile  Reply with Quote
Предстои освежаване на преподавателския състав
в. Българска армия
31-03-2006

Състоянието на военнообразователната ни система обсъжда на вчерашното си редовно заседание Комисията по отбрана в Народното събрание. Това каза след заседанието заместник-министърът на отбраната Симеон Николов. Заедно с него на комисията бяха заместник-началникът на ГЩ на БА по ресурсите генерал-лейтенант Атанас Запрянов, началникът на НВУ бригаден генерал Георги Георгиев, заместник-началникът на ВА "Георги С. Раковски" бригаден генерал Николай Вълков и други представители на МО и БА.

Обсъдени са били и някои слаби страни, стана ясно от думите на заместник-министъра. Налага се освежаване на преподавателския състав и намаляване на неговата възрастова граница. В този смисъл ще се търси и увеличаване на броя на хабилитираните лица, които в момента са 40 на сто. Заместник-министър Николов посочи, че няма ограничения относно приема във висшите военни училища. Той изтъкнал пред комисията наложилата се през последните години тенденция във военните училища да влизат много граждански лица.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/03/2006 :  13:10:04  Show Profile  Reply with Quote
Незаконни избори за академични началници в СУ
в. Сега
03-04-2006

Серия от нарушения са извършили част от факултетите и катедрите на Софийския университет при избора на началници, показа годишният отчет на Контролния съвет на вуза. Въпреки отправените препоръки звената-нарушители не са предприели мерки.
В разрез с правилата за ръководител на катедра "Печат и Книгоиздаване" в журналистическия факултет е избран доц. Георги Лозанов. Той няма нужния стаж на основен трудов договор.
Продължава скандалът и с проф. Стефан Карастоянов. Той няма право да ръководи катедрата по регионална и политическа география, защото е председател на партията "Български демократичен форум".
Единият от зам.-ректорите - Александър Федотов, пък е съвместявал неправомерно втора ръководна длъжност - като шеф на катедрата по "Езици и култури на Източна Азия". Това нарушение е отстранено. Неправомерно съвместяване на длъжности е допуснато и за бившия зам.-министър на образованието проф. Борислав Тошев. В Биологическия факултет са назначавани хора над допустимата възраст, а юридическият факултет изобщо не е информирал контролния съвет за провежданите в него избори. Недостатъчно прозрачни са и изборите на студентски представители.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/08/2006 :  14:42:58  Show Profile  Reply with Quote
Намерих в oshte.info Хипократовата клетва и реших да я пейстна. Мисля, че има отношение към темата, защото казано накратко, ние тук си говорим, какви са ни висшите кадри и какви следва да бъдат. Хипократовата клетва има отношение към това, какви трябва да бъдат кадрите. Ясно, че медиците я знаят, но за нас останалите ще е интересна:
-------------------------------------------------------------------
2006-04-08, 11:59 Жото, Пълния текст, но не знам как ще изглежда
ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА
Клетвата, с която се кълнат българските лекари

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.
На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината, като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!
----------------------------------------------------------------------

Хипократовата клетва е препечатана от официалния текст, който се връчва на всеки дипломирал се лекар заедно с дипломата, за да се закълне при церемонията за завършване на образованието. Оригиналът се съхранява в деканата на Медицински Университет, София.
----------------------------------------------------------------------

Edited by - moderator on 04/08/2006 14:43:48
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 04/08/2006 :  14:46:14  Show Profile  Reply with Quote
Добавка към предишния ми постинг на тема "Примери за подражание или знаменосци на упадъка":

Необходимо е да се разбере,че образованието и науката неизменно са свързани с три основни фактора: надареност,много труд и почтеност.Те не могат да се градят върху партийна правоверност,независимо от нейния цвят,върху властови позиции и научна имитация.Именно безцеремонното потъпкване на тези основополагащи принципи лежи в основата на днешната деградация в образованието и науката на която сме живи свидетели.Естествено е,че нейните носители не могат да бъдат пример за подражание,а знаменосци и същинското лице на упадъка.
Един паралел между двете поколения преподаватели,които бяха представени тук е наистина сериозен повод за размисъл...
А ние,които наблюдаваме безмълвно явленията на брутално потъпкване на висши ценности ставаме неволни,но не безобидни съучастници в процесите на национална разруха и падение.

Доц. И.Илиев


Edited by - nivine on 04/08/2006 14:47:22
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05