http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 как да постъпя?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

slavi

Bulgaria
8 Posts

Posted - 10/18/2006 :  08:13:49  Show Profile  Send slavi an ICQ Message  Reply with Quote
Попаднах на случай за нанесени и признати оценки от преподаватели,не четящи съответната дисциплина във факултета,пренебрегвайки закона и чувствайки се недосегаеми от него .По съответния ред сигнализирах на ректора,декана и председателя на КС на МГУ "Св.И.Рилски" в началота на м.10.2006 г.Изминаха две седмици без никакъв отговор,ако не се смята частния разговор с декана на МТФ,който отначало започна със заплаха и премина с молба да се мълчи,казано най-общо!Нарушителите на закона са проф.Г.В.,на който тази пролет изтича тригодишното му удължение на трудовия стаж и доц.Н.С.,последно назначения преподавател в катедрата и поставен от него и неговите приближени за ръководител на катедрата,за да могат да внасят на катедрени съвети вече решени от тях и в тяхна изгода задачи.Фрапиращ случай за подобна инициатива от тяхна страна ,беше принуждаване на хабилитирана колежка с научна степен дтн,да напусне!
Питам,има ли смисъл да повдигам този въпрос и по-нагоре в ерархията на управление на ВУЗ,ще се спази ли закона и виновните да получат заслуженото си "призвание" на морални и честни преподаватели?От разговори с колеги разбирам,че това не е единствения случай в Университета,а такива вероятно има и в другите,и да не си хабя нервите!Е,как да постъпя,защото разбирате ,че при всички случай може да ме постигне съдбата на колежката?Примерът ,според мен,е типичен и неговото разрешаване заслужава внимание?

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/18/2006 :  09:21:52  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by slavi

Попаднах на случай за нанесени и признати оценки от преподаватели,не четящи съответната дисциплина във факултета,пренебрегвайки закона и чувствайки се недосегаеми от него.По съответния ред сигнализирах на ректора,декана и председателя на КС на МГУ "Св.И.Рилски" в началота на м.10.2006 г...Питам,има ли смисъл да повдигам този въпрос и по-нагоре в йерархията на управление на ВУЗ,ще се спази ли закона и виновните да получат заслуженото си "призвание" на морални и честни преподаватели?От разговори с колеги разбирам,че това не е единствения случай в Университета,а такива вероятно има и в другите,...


Къде "по-нагоре"? - Над Ректора е само небето!
Нормалният ми отговор би бил - да се направи необходимото за да се предизвика реакцията на гражданското общество по този проблем. Ама как да го направя, като не го знам къде е то това "гражданско общество" - аз лично не го виждам никъде.
При нас едва ли някой би посмял да направи такова нещо. Титаните на науката се контролират един друг и никой не смее да "влезне" на чужда територия.
А иначе, решението на подобни проблеми, естествено трябва да се търси в контекста на цялостната реформа в сектора "ВО и наука". При сегашната "автономия" на ВУ, наистина възможностите за реакция са строго ограничени. Зашо, например, не реагират ощетените студенти? Нали всички им се подмазват колко са "умни, образовани, действени" и др.под.? Нали те са "европейското бъдеще на България"? И би трябвало да имат гражданската доблест и смелост и да проявят "европейското" си чувство за справедливост? Вижте само, как се нахвърлят медиите, ако някакъв мързелив тарикат започне да твърди, че му искат пари или нещо друго, иначе "нямало да му дадат" изпита. Като застават на такива високи морални позиции, би трябвало органите на студентското самоуправление да реагират в такива случаи.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/18/2006 :  14:49:25  Show Profile  Reply with Quote
В отговор на казуса на Слави, мога да потвърдя, че има и други аналогични случаи (ИПФ - Сливен, доц.Н.Н.), въпреки неговите докладни записки, не последва наказателна реакция към нарушителите. Всичко отиде в небитието. Затова е редно да се систематизират тези корупционни практики и да се доведат до знанието на по-висша инстанция - МОН и Прокуратурата. Който преподавател е водил лекциите, само той има право да изпита студентите докато е жив. Другото е нарушение, което по Правилник води до дисциплинарно уволнение. Но в практиката се запазват старите традиции да няма ред и законност.
Пожелавам на Слави да има по-здрави нерви за да дочака пенсия като мен и след това дълго да я получава. Не трябва да оставате работата по средата, щом сте я започнал, трябва да я доведете до край.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/18/2006 :  15:09:06  Show Profile  Reply with Quote
Имах един познат доцент по вентилации от МГУ, когото също принудиха да напусне и да си търси пътя на друго място, в други ведомства, така че Слави и колежката му доц.дтн не са първите изтикани и изхвърлени от обръщение в МГУ. И тук в ТУ имаше един доцент, който свиха в кюшето, не му даваха компютър да работи, представяте ли си - електроника без компютър, дори студентите бяха с предимство пред него и накрая го принудиха да напусне - най-напред във Финландия, после във фирма и сега не знам, къде е. Но тук никои не го потърси повече. Като напусне някои, само им доставя удоволствие. Затова дръжте здраво и не напускайте сам. Нека се нервират.
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 10/18/2006 :  23:07:37  Show Profile  Reply with Quote
По случая, описан от Слави мога да препоръчам следното:

Случаят се описва сбито и конкретно с всички имена на извършителите. След това се изпраща на всички възможни медии - вестници, радио, телевизия. Все някъде (а може би и на 2-3 места) ще го публикуват.
След това се търси публична защита срещу възможни репресии от страна на автономното ръководство.
Случаят се раздухва максимално публично, докато тези, които не спазват закона, започнат да се оправдават и бъдат натикани в кьошето.
А на горките студенти с шестиците в тефтерите и с празните глави, а и джобове им пожелавам по-бързо да се осъзнаят, тъй като утре ги чака сурова действителност с жестока конкуренция.
Компетентните органи трябва в случая да накажат и преподавателите и студентите. Само така ще се създаде принципно настроение да не се гази закона.

Edited by - Democrat on 10/18/2006 23:08:18
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/19/2006 :  10:45:05  Show Profile  Reply with Quote
Democrat е прав по принцип за наказанията и за гласността. Така трябва да бъде. Единственото, което Слави трябва да съобрази е, че другарите държат документацията в ръцете си и не се свенят да я подправят, както им уйдиса. И после да изскочат като ощипани госпожици и да ревнат как този, който изнася данните за злоупотребите им уронил престижа. Спомнете си случая с гл.ас. П. Дошков от Благоевград, който на нарочна пресконференция изнесе данни и то не за подарени (разбирай купени и продадени) оценки, а направо за подарени(разбирай купени и продадени) дипломи и то от известни политици и публични личности. След това набързо го уволниха дисциплинарно. Когато граждански сдружения се заинтересуваха за съдбата му, неговите колеги бяха инструктирани да го набедят за луд. Заучената реакция беше следната "А, тоя ли, не се занимавайте с него, той е ненормален, психо е. Отдавна трябваше да го уволнят, ама нали ректорът ни е душа човек, та все му прощаваше и тоя му се качи на главата. А това, което го разправя го има във всички университети, кво толкоз, това е то политиката на университета, дават дипломки на важни, че да получава униветситета разни облаги." Какво му е било на човека, при проявите на такава "искрена колегиалност", сами се досещате. Скоро прехвърлих в сайта информация за подготвян законопроект или законов текст за защита на лицата, които изнасят данни за корупция. Ето това е много важно. Защото престижът на един университет или на каквато и да е било институция се уронва от тези, които извършват закононарушенията, а не от тези, които ги установяват и им дават гласност. Но както, did посочи наскоро в един постинг, проверките за корупция се възлагат на самите потенциално корумпирани. Какво да говорим? Да отидеш да им занесеш данни срещу самите тях е все едно да се навреш в устата на вълка. И въпреки това , все пак данните за корупция трябва да се вадят на светло, защото се оказа, че има много, ама наистина много хора, които не желаят да живеят и да работят в една изкривена и корумпирана среда, която обслужва интересите на една клика, чийто произход е от редовете на бившата комунистическа номенклатура. Хората все повече се възмущават от това, че трябва да мълчат и да се примиряват, гнус ги е да живеят така. Така, че смелост дами и господа. И подкрепяйте вашите по-смели колеги в критични ситуации, не бързайте да се свиете в дупките си защото гадостта ще допре утре и до Вас и Вие ще останете сами с проблема си, както ги оставате сами, когато те опитват да посочат недъзите и безобразията. Все пак човек не е само храната, която яде, дрехите, които носи, броя на колите и апартаментите си, алкохола и цигарите, развлеченията и суетата. Човекът, всеки човек, дори този, който ни се вижда най-жалък и изпаднал има душа, има дух, има чувство за достойнство и се чувства некомфортно, когато го принизят до свиня на копаня.

Edited by - moderator on 10/19/2006 10:48:16
Go to Top of Page

slavi

Bulgaria
8 Posts

Posted - 10/21/2006 :  16:40:28  Show Profile  Send slavi an ICQ Message  Reply with Quote
Благодаря на прочелите изложеното от мен в "Как да постъпя" и препоръките, които ми посочват.Не са много оптимистични,не ми вдъхват кой знае какъв кураж и воля,но са искрени и чистосърдечни,а това аз отчитам като някакъв лъч на надежда,че може би някога ще възтържествува и по нашите академични ширини спазване на законите.Представете си,този професор Г.В. е зам.председател на ВАК,член на ръководството на дружеството на химиците в България,член на т.н. водородно дружество и ,както той обича да се представя,участник в редица наши и чуждестранни форуми!
Да,аз вече очаквам отбранителната реакция на ръководството,защото този задължителен предупредителен едномесечен срок им позволява и осигорява време за това.Поисках да взема и преснимам справките с признатите изпити и нанесени оценки,отказаха ми,нямали право да ми ги дадат - нищо чудно и вече да ги няма???
Съзнавам на къде съм тръгнал малко преди пенсионирането ми,сигурен съм,че и удължението няма да получа,както стана с пенсионирания доц.А.А и председател на синдикалната организация и който тогава разкри фирми на преподаватели със същия предмет на дейност!
Мисля,че мога да се консултирам на първо време с демократично настроените преподаватели,колкото и малко да сме в МГУ,после може да решим да дадем и публичност на случая,та дано нещо развълнува блатото в този университет?Ще се радвам на всяка ваша подкрепа,приятели и колеги,надявам се с общите усилия да променим статуквото и да не чакаме пак ЕС да ни оправя!
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 10/23/2006 :  11:35:22  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми колега Слави Цветков,
без да Ви препоръчвам някаква изключелна активност по казуса, на който сте попаднал, само ще отбележа, че документацията, с която разполага, която и да е канцелария във Вашето висше училище не е документация на ракетно-ядрен полигон със стратегическо предназначение за да е забранена за достъп на който и да било гражданин на демократична България. А най-малкото за представител на академичната общност от същото училище.

А проблемът с отказа на удължение след 65 години е чисто политически. Това е един от инструментите на номенклатурата за издевателства над личността. А иначе, къде има публикувани критерии за удължаване и за неудължаване. Този проблем сме засягали в различни публикации и в книгата "Храмът", която без съмнение познавате. Не са един и двама пострадалите от тази брадва.

С хиляди поздравления
Нивин
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 10/23/2006 :  11:38:22  Show Profile  Reply with Quote
По повод заглавието на темата "Как да постъпя?", всичко е така направено, че да няма как да постъпите в такъв род ситуации. Системата е така замислена, че да няма как да постъпите.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/24/2006 :  13:10:25  Show Profile  Reply with Quote
На колегата Слави, ще кажа следното. Да подаде сигнала на специалните телефони за корупция. Подобен случай имаше и във Варна в Икономическия университет. Оплакването е подадено от чуждестранен студент. Той се оплаква, че му искат валута за да си вземе изпита. Службата по антикорупция към МВР са се свързали с него и инсценират заплащане с белязани пари. Така преподавателят е хванат и до вечерта е дисциплинарно уволнен. Това е един от ефективните начини за противидействие на корупцията във висшето образование и не го пренебрегваите колега Слави.
Go to Top of Page

slavi

Bulgaria
8 Posts

Posted - 10/24/2006 :  15:32:46  Show Profile  Send slavi an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dimitar_Nikolov

На колегата Слави, ще кажа следното. Да подаде сигнала на специалните телефони за корупция. Подобен случай имаше и във Варна в Икономическия университет. Оплакването е подадено от чуждестранен студент. Той се оплаква, че му искат валута за да си вземе изпита. Службата по антикорупция към МВР са се свързали с него и инсценират заплащане с белязани пари. Така преподавателят е хванат и до вечерта е дисциплинарно уволнен. Това е един от ефективните начини за противидействие на корупцията във висшето образование и не го пренебрегваите колега Слави.



Колега Николов,благодаря за съвета!При мен случая е малко по-различен,
тук става дума за инцидентна масова проява на корупция,иначе не мога да си обясна "загрижеността " на тези колеги към 9 души,бивши колежани,половината от които са етнически турци,получили оценките си в колежа в Кърджали от същия проф.Г.В.,но тук ,в МГУ дисциплината е друга и се чете от мен и аз трябва да я призная или да ги подложа на пълен или частичен изпит?Те не представят конспект,не знаят какво са учили и какво тогава да мислим?Фрапиращ факт е,че оценката трябва да е по дисциплината "Химия -I част",която те в колежа не са слущали ,а тук им се признава тази по "Обща химия",по която имат оценка там?Те вече едва ли така ще продъжават,за да приложим споменатата от Вас схема? Телефоните едва ли ще помогнат,но една ревизия на академичната справка от колежа,би установила техните подписи срещу нанесените от тях неправомерно оценки!На тази комисия аз бих предоставил имената на потърпевшите студенти!





Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/24/2006 :  15:33:02  Show Profile  Reply with Quote
Слави,ето ти един пример на безобразие в ТУ-София. Неправилното управленческо решение на зам.ректорът Марин Христов нанесе морални и материални щети на моята колежка гл.ас. д-р инж. Маринова. Тя успя чрез съда да опровергае неговото решение и ТУ-София и заплати материалните разходи по делото в размер на 400 лева, но не се разбра дали тези средства бяха удържани от персоналния виновник за нанесените щети доц. Марин Христов, все още не е известно, тъй като след този процес, управленческите кадри се озлобиха още повече и почнаха да издевателстват. Добре, че накрая ги смениха, но все пак този Марин Христов още е декан на един факултет и член на академичния съвет.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 10/24/2006 :  16:03:06  Show Profile  Reply with Quote
Слави, какво се чудиш тогава на резултата от изборите и на подкрепата за атака? Като не се вземат мерки спрямо такива се сипва вода в мелницата на екстремистите. Затова трябва да се обединим и "ЧИСТИ РЪЦЕ" - друго решение не виждам.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 11/02/2006 :  09:51:01  Show Profile  Reply with Quote
Мина денят на Вси Светии и денят на будителите, а все още няма признаци за ограничаване на организираната престъпност във висшето образование защото тези, които я създават са също част от тази мрежа. Надяваме се, че външните независими одити ще разкрият много факти, които нанасят морални и материални щети на водещи специалисти, които не могат да се хабилитират защото им липсва приятелска и роднинска подкрепа. ПРИЯТЕЛСКАТА И РОДНИНСКАТА ЛИНИЯ СА ОСНОВНИТЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ХАБИЛИТАЦИЯ В ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ, а може би и на други места, които са свързани с висше образование и наука.
Навсякъде се разрови за корупция и се извади по нещо за кумова срама, а във висшето образования корупционният призрак витае без никой да повдигне завесата. Вижте в ТУ, вижте в МГУ, вижте другаде - но само с ВЪНШЕН ОДИТ.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/11/2007 :  17:39:29  Show Profile  Reply with Quote
Slavi, ако си отнесал въпроса с фалшивите оценки към МОН, дано не си попаднал на мрежата за легализация на фалшиви дипломи, че едва ли са били много състрадателни към теб.
Go to Top of Page

slavi

Bulgaria
8 Posts

Posted - 10/08/2007 :  19:05:52  Show Profile  Send slavi an ICQ Message  Reply with Quote
Измина една година от подадения тук сигнал "КАК ДА ПОСТЪПЯ" и мисля,че съм длъжен да уведомя аудиторията на PUERON как се развиха нещата и какъв е крайния резултат. Наистина се оказа,че над Ректора е небе и няма никой.След информиране на МОН за случая и след като изчаках законовия едномесечен срок ,за да ми отговарят ,а те май не бързаха,защото не го спазиха, ми казаха,че ще изпратят писмо обратно до ректора за писмено обяснение и мнение на повдигнатия от КС на МГУ проблем. Не пожелаха да ми дадат копие от писмото, но успях чрез деловодството да направя едно копие. 4 дена преди да изтече едномесечния предупредителен срок на МОН, ме извикаха декана и ректора и започнаха атаката с имиджа на МГУ,как това щяло да повлияе на кандидатстудентската кампания и т.н.След като се разбра,че потърпевшите в крайна сметка ще са студентите, които вече бяха завършили и са на работа,стигнахме до компромис и....затворих едното око (както тогава им казах!!!),защото ми обещаха съдействие при подобни случаи и дори след като се пенсионира въпросния проф.Г.В.,няма да допуснат повече оставането му в катедрата! НИЩО ПОДОБНО НЕ СТАНА,не само ,че не го ставиха,дори го уредиха с 490 часа хонорувани, при положение, че аз исках поне още 100, тъй като бях оставен на минимума от 376 ч! И всичкото това, без никаква аргументция и необходимост от защита! Всичките доклади за източване финансиите на МГУ по този начин и за неспазване на създадените от самите тях правилници за дейността на МГУ,се събираха от декана в папка " катедра Химия" и ...потъваха,все едно не ги е имало! На кого и какво да кажа, на министерство ли, на прокуратура и съд ли ? Все повече и по-открити стават наглите им постъпки, чувствайки безсилието ни. И това на член на КС! Питам се, как ли биха постъпили на сигнал на обикновен, редови преподавател, дори и за не чак толкова фрапиращ и законопогазващ случай? Отговорът май е достъпно ясен - мълчание, с пренебрежението и високомерието на властимащите!
Та,това е колеги,имах сили, воля и инат да свърша започнатото, но завършека не е оптимистичен! Сега питам, ЗАЩО РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА???
Финалът ми е песимистичен, аз обаче не съм и няма да престана да "ровичкам", както се изразява ръководството, с риск да ме сменят и да си изберат послушник!
От сърце благодаря на всички колеги, които се запознаха със случая, за тяхната искрена морална подкрепа и за усетеното от мен всеобщо желание за измъкване на университетите от мрежата на корупцията, моралната деградация и настъпващата девалвацията на висшето образование! Б Л А Г О Д А Р Я !!!!!!!!!!!!!



нечистоплътност и липсата на духовни ценности, БЛАГОДАРЯ!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05