http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висше образование и глобализация
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/19/2011 :  09:05:50  Show Profile  Reply with Quote
Андрей, това май е било кьор фишек.

Брюксел опроверга наказанието за евродипломите
19.04.2011, 09:35

http://news.ibox.bg/news/id_1415738928
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/03/2011 :  11:28:00  Show Profile  Reply with Quote
Родни медици връщат от САЩ изпаднал в кома професор
03.05.2011

http://news.ibox.bg/news/id_1479205166

Реанимационен екип на Военно-медицинската академия ще отпътува днес за Ню Йорк, за да транспортира обратно до България проф. Петър Константинов, председател на Общонародно сдружение "Мати Болгария", съобщи БНР.

Преди три месеца, при посещение в отвъд океана, той изпадна в кома вследствие на остра дихателна и бъбречна недостатъчност.

Близките му помолиха още тогава държавата за съдействие, за да може професор Константинов да бъде върнат у нас.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/06/2011 :  17:56:08  Show Profile  Reply with Quote
ГЪРЦИТЕ ни се подиграха: ВЛАСТА им набива ЗАСЛЕПИТЕЛНИ ГЛУПОСТИ в ТЪПИТЕ им КРАТУНИ, всеки с 300Е се мисли за богат
varna-sport.com 06.06.2011 11:39
http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1307349551&NewsCat=C

В момента нета се взривява от подигравка на гръцки студенти за българите и днешния живот в България. Гръцкият поглед за нас: Властта им набива заслепителни глупости в тъпите им кратуни и всеки с 300 евро се мисли за богат! Прочети:

Гръцки младежи издигнаха на площад „Синтагма“ в Атина плакат на който пишеше „Тихо да не събудим българите“ и предизвикаха смях сред сънародниците си, протестиращи непрестанно вече няколко седмици срещу пагубните за тях управленски решения на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции. Те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен не традиционен плакат. От отговорите на гръцките младежи стана ясно, че те са студенти в България и от престоя си там недоумяват как може връстниците им да живеят по подобен начин и да приемат всичко което се случва с държавата им, и със самите тях с примирение, търпение и пиене:
„Ние съжаляваме българите, но мислим, че те сами са си виновни за положението до което са докарани. Смятаме, че нашите управници искат да ни докарат до тяхното положение, което ние няма да допуснем. Голяма част от тях са изключително прости, въпреки, че жените им са хубави и достъпни. Те всички са недоволни от живота които водят, но въпреки това не протестират, едно защото не могат ясно да си определят исканията, друго защото ги мързи, трето защото са свикнали винаги някой да им каже какво да правят, четвърто защото не вярват в самите себе си, а може би и осъзнават подсъзнателно, че не притежават умствените способности да променят нещо в собственото си бъдеще, че какво остава за бъдещето на цялата им красива, но изкорубена и ограбена държава. Нашите връстници там, са се отдали на кючеци, маанета, пиене, ебане, наркотици и побоища. Тези които не споделят подобни възгледи за смисъла на живота, емигрират постоянно. Рядко можеш да срещенеш някой с който да говориш за нещо по-различно от новия му телефон, блузка, как е минал вчерашния купон и колко пиене се изпило. Българите приемат учението като време отдадено на купони и разврат, което се толерира от техните управници, много от които сами се ползват от сексуслугите предлагани в така нареченият студентски град.
В редките случаи когато излязат на протест, то той не продължава повече от няколко часа преминаващи в празно блеене, а ако се случи и да го отразят някакви медии, то всички изпадат във възторг и смятат, че са постигнали голям успех. Не само това, но и ако самите те са забелязали че са снимани от медиите, бързат да се изфукат пред приятели и познати, да ги гледат довечера в новините, и сами бързат да се приберат за да се насладят на собственото си медиино величие и потресающи протестни действия, явно според тях в това се състои същността на протеста. Тяхната простотия не спира до тук. Техните управляващи им набиват в главите, че трябва в името на собственото им бъдеще и бъдещето на държавата им да работят за 100-200-300 евро, което ги правило конкурентно способни на световния пазар на труда и привличало неимоверни инвестиции в страната. Колкото и невероятно да е това не предизвиква никакви реакции у населението освен, търпеливото полагане на робски труд и изпиване на неимоверни количества алкохол затъмняващи мисленето. Направо уникално е, какво щастие изпитват българите ако получават заплата от 300 евро. Тогава те смятат себе си за богати и се издигат в очите на околните, като си купят някоя нова маркова дрешка или друг аксесоар.
Те не могат да осъзнаят, че бъдещето както на тях, така и на държавата им зависи основно от степента на познанията и уменията им и то актуални за съвременното развитие на науката и техниката, а не просто някакви знания за историята на науките. В същото време, докато управляващите им набиват подобни заслепителни глупости в тъпите им кратуни, самите управници получават заплати минимум от 3000 евро, участвайки в различни комисии, управителни съвети, отговорни постове и др. длъжности, които те самите са създали за себе си. Не само това, но те са уредили и бъдещето си, като са си гарантирали огромни пенсии в сравнение със средните пенсии на останалото робско население. Българите все още са роби, но явно не го осъзнават и така се чувстват добре. По техните телевизии почти не се излъчват репортажи за ставащото в нашата държава, а и по света. Затова – Тихо да не събудим българите.“
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/07/2011 :  17:52:26  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Това е художествена измислица - ето го първоизточника:
http://neverojatno.wordpress.com/2011/06/05/sintagma/
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/28/2011 :  13:28:03  Show Profile  Reply with Quote
10 месеца без университети в Северна Корея
28.06.2011

http://news.ibox.bg/news/id_1790029636

Правителството на Северна Корея затвори всички университети в страната за 10 месеца, съобщи ИТАР-ТАСС.

Мярката е направена с цел да се мобилизират всички студенти в комунистическата държава, за да подпомогнат преустройството на националната икономика и изграждането на нови съоръжения.

Всички учебни мероприятия във висшите заведения са отменени с изключение на тези, в които има чуждестранни студенти и по-възрастни студенти, които са пред завършване.

Университетите няма да работят до Април следващата година, когато страната ще подготви тържества по случай 100 години от раждането на корейския държавник Ким Ир Сен.

От Пхенян се опитват да укрепят икономиката, докато трае процеса за прехвърляне на властта от лидера Ким Чен Ир към третия му син Ким Чен Ун.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/25/2011 :  13:29:21  Show Profile  Reply with Quote
Разрешиха на гръцката полиция да влиза във ВУЗ-овете 25.08.2011
http://news.ibox.bg/news/id_829653987

Десетки студенти се включиха в протести срещу закона.

Полицията в Гърция вече ще може да влиза в университетите в страната. Това става възможно след като парламентът прие внесения от правителството законопроект за промени във висшето образование, съобщи АП.

Проектът бе приет със съгласието на управляващата партия ПАСОК и опозиционната Нова демокрация. Законопроектът мина в парламента на фона на силни критики и несъгласие от страна на академичната общност. Десетки студенти излязоха на протест срещу него.

Чрез новите промени се намалява броят на гласовете на студентските политически сдружения в академичната администрация, отбелязва агенцията. Изборът на ректорите на ВУЗ-овете ще става от академичната общност, а участието на студентите в този избор ще е символично

Като цяло законопроектът предвижда премахване на съществуващата досега пълна неприкосновеност на университетите.

До момента полицията можеше да влиза във ВУЗ-овете само след разрешение на академичните власти.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/19/2012 :  12:00:24  Show Profile  Reply with Quote
5 US университета с безплатни онлайн лекции
19 април 2012


http://it.dir.bg/news.php?id=10978990

Пет престижни американски университета ще създадат безплатни онлайн курсове за студенти от цял свят чрез нова интерактивна образователна платформа, наречена Coursera, съобщиха основателите й.
Двамата създатели на платформата, професори по компютърни науки в Станфордския университет, съобщиха още, че са получили 16 милиона долара за финансирането на проекта от две компании от Силициевата долина, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

В идните години Coursera ще предлага над 30 курса на сайта си coursera.org по предмети, вариращи от гръцка митология до неврология, от математика до съвременна американска поезия. Лекциите са създадени и ще бъдат преподавани от професори от Станфорд, Принстън, Калифорнийския университет в Бъркли, университета в Пенсилвания и Мичиганския университет.

Coursera обединява редица амбициозни онлайн проекти, целящи да направят висшето образование по-достъпно. Много от тези проекти обаче просто постват цели лекции на сайта си без никакъв интерактивен компонент. Други се стремят да създадат съвсем нови университети.
Създателите Дафне Колер и Андрю Наг казват, че Coursera ще бъде различна, защото професори от водещи университети ще преподават от името на своя университет и ще адаптират най-популярните си курсове за глобалната мрежа, като включат оценки и изпити във видео лекциите, отговаряне на въпроси от студентите чрез онлайн форуми, а може би и събеседвания между преподаватели и студенти чрез видеоконферентна връзка.

Студентите ще могат да решават тестове със затворени и отворени въпроси, които ще бъдат оценявани от компютър. Coursera ще представи скоро система за оценяване на по-сложни задачи като есета или алгоритми. Студентите няма да получават диплома от университета. Но Coursera може да предложи "сертификат за завършено обучение" или копие на диплома срещу определена такса.

Компанията може също да свързва работодатели със студенти, показали отлични резултати в определена област, съобщи говорителка. От своя страна участващите в програмата университети очакват да увеличат престижа си извън границите на САЩ, свързвайки се с голям брой студенти, и се надяват да получат дарения от техни благодарни онлайн възпитаници.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/23/2012 :  20:19:52  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Още един проблем, за който се е говорило неведнъж (включително и в този форум), но пак виновни бяха тия, които говорят за проблемите, а не тези, които ги причиняват; е, сега заради безочието на кръга на "вечните" и всичкопозволяващите си си спечелихме страхотен минус във взаимоотношенията с най-силния във всяко едно отношение (а и най-доброжелателно настроен към нас и най-свестен въобще) наш съсед.

Турция спря легализирането на дипломи от България заради фалшификации
http://education.actualno.com/news_394511.html
"Турция спря да легализира дипломите, издадени от български висши учебни заведения, заради фалшификации, до приключване на срещите със съответните институции в България.
Съветът за висше образование (ЙОК) в южната ни съседка съобщи, че между препис-извлеченията на оценките има много фалшифицирани. Така също много студенти са преминавали в по-горен курс по нелегални методи, както и без да посещават лекции.
В съобщението на Съвета за висше образование се казва, че след разговори със студенти и посредници-преводачески фирми е установено, че фалшификациите се извършват организирано.
Съветът предупреди до второ нареждане да не се подават молби за легализация на дипломи или препис-извлеченията, издадени от български университети."
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 08/08/2012 :  09:15:53  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Преглеждам сега какво къде се е писало из Интернет във връзка с тази история - и във форума на в-к "Сега" попаднах на следното мнение - не е точно по темата за (полу)фалшивите дипломи, но е точно по темата "Висше образование и глобализация":

Откровение Варухово 03 Август 2012 08:29
"Прегледах международната класация на университетите и в частност на българските такива и... о ужас! Варненския СУ е преди всичките ни медицински академии, а Морското е в дъното. Легендарния Габровски и Русенски са доста напред, а ВИАС в дъното. Тракийският(не знаех че има такъв) е преди Американския в Благоевград.
Извода: да ви се*ем на класациите. Всичко е политика а наште политици си ги знаем.
Ей затуй в Нова зеландия румънските дипломи ги признават отма а българските трябва да минават дълга и скъпа процедура по признаване."
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/05/2013 :  12:43:09  Show Profile  Reply with Quote


Слон уби декан на американски университет в Танзания 277
05.09.2013 12:45 | Свят
Томас Макафи Снимка: Университета в Сан Диего
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2282060


Томас Макафи, лекар и декан на университета в Сан Диего, е бил прегазен от слон по време на сафари в Танзания в националния резерват „Тарангир, съобщава в. "Дейли Мейл".

Докторът, на 58 години, заедно с още двама души, отишли да се разходят в околността, когато попаднали на 50 слона, които ги подгонили. Тримата са побягнали, но Макафи се спънал и паднал, при което един слон го прегазил.

Не е ясно как тримата са останали сами в околността, тъй като ако са били в организирана група туристи, е трябвало да бъдат придружени от въоръжени охранители от парка.

Академикът е заминал на почивка в африканската държава, преди да бъде назначен на поста изпълнителен директор на калифорнийски медицински фонд.

Слоновете не са агресивни животни по природа и нападат само в случай на заплаха за тях и стадото им. Те се явяват едни от най-опасните животни, тъй като теглото им достига до 15 000 кг.

Националният парк Тарангир е шестият по големина в Танзания, като в него живеят над 550 различни видове животни.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/09/2014 :  13:24:34  Show Profile  Reply with Quote
Ректорът на университета в Прищина подаде оставка след протести
09.02.2014

http://www.mediapool.bg/rektorat-na-universiteta-v-prishtina-podade-ostavka-sled-protesti-news216593.html


Размер на текста Ректорът на университета в Прищина подаде оставка след сблъсъци между полиция и протестиращи студенти, които го обвиниха заедно с други служители в злоупотреби в университета, съобщи АП.

Ибрахим Гаши направи изявление в събота по обществената косовска телевизия РТК. Той хвърли вината за случващото се върху опозиционните партии в Косово. Назначението на Гаши бе подкрепено от управляващата коалиция. Демонстрантите, предимно студенти, обвиняват ректора на университета Гаши и десетки служители, че публикували изследователски трудове във фиктивни списания в чужбина.

Полицията влезе в сблъсък в петък с протестиращите в столицата Прищина. Десетки полицаи и протестиращи бяха ранени.

Нови демонстрации се очакват идната седмица, тъй като организаторите на протеста настояват независим орган да провери документите за правоспособност да преподават на всички преподаватели в университета.

Edited by - moderator on 02/09/2014 13:25:49
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/10/2014 :  10:09:59  Show Profile  Reply with Quote
Български студенти във Великобритания заплашени от прекъсване на обучението
10.02.2014
http://news.ibox.bg/news/id_16307113

Студенти от България и Румъния са заплашени от предсрочно прекъсване на обучението си във Великобритания. Причина за това са спрените от британското правителство през ноември заеми за следването и субсидии за издръжка, пише студентският вестник "Джърнъл", който излиза в Единбург, Шотландия, съобщава БНР.
Британските власти замразиха студентските заеми за общо 7448 български и румънски студенти. Това стана, след като бе установен дефицит от 1 милиард и 400 милиона лири стерлинги в бюджета на министерството на бизнеса, иновациите и професионалното обучение.
Британското правителство даде да се разбере, че онези младежи, които бъдат уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образование.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/10/2014 :  11:09:08  Show Profile  Reply with Quote
Разследване разкри измама с британски студентски визи
11:45 | 10 февруари 2014 | По света / Редактор Лилия Чалева /
Вътрешният министър на Великобритания определи доказателствата на Би Би Си като ”доста шокиращи”

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-Бi-Бi-Сi-studensci-vizi-16105141?nt=4


Вътрешното министерство на Великобритания замрази провеждането на тестове по английски език от голяма фирма в бранша след разследване на Би Би Си.
Предаването "Панорама" разкри измами на системата за предоставяне на студентски визи във Великобритания.

Тайно заснети кадри на одобрени от правителството изпити по английски, необходими за издаване на виза, документират подправяне на тестовете на голям брой кандидати.

Фирмата "Инглиш тестинг сървиз" е една от най-големите компании за езикови изпити в света, посочва Би Би Си.

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей определи доказателствата на Би Би Си като "доста шокиращи", предаде БТА.

Всяка година около 100 000 студенти от страни извън ЕС получават визи, за да останат в Обединеното кралство за по-дълго време.

Предаването е изпратило под прикритие студенти от страни извън ЕС, които вече били във Великобритания законно. Те са се представили за студенти с лош английски, които искат да останат да работят незаконно в Обединеното кралство.


Edited by - moderator on 02/10/2014 11:12:51
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2014 :  09:15:59  Show Profile  Reply with Quote
Избраха Сноудън за ректор на университета в Глазгоу
19.02.2014 08:238810
http://world.actualno.com/Izbraha-Snoudyn-za-rektor-na-universiteta-v-Glazgou-news_16147.html

Едуард Сноудън е бил избран за ректор на университета в Глазгоу, Шотландия, предаде BBC.

Сноудън успява да изпревари по гласове други трима кандидати за поста - бившият колоездач Греъм Обри, писателят Алън Бисет и местният викарий.

Местни медии обаче съобщават, че студентите са разделени относно Сноудън и мястото му в управата за висшето учебно заведение. Според негативно настроениете на университета е нужен ректор, който да работи на мястото си, което изключва Сноудън като опция. Затова, смятат те, той би могъл да бъде удостоен с някое почетно отличие, но не и да му се предлага подобен пост.

Сред предишните му ректори са са Уини Мандела и израелският ядрен специалист Мордехай Вануну.


Read more: http://europe.actualno.com/Izbraha-Snoudyn-za-rektor-na-universiteta-v-Glazgou-news_16147.html#ixzz2tknPuBFB
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/05/2014 :  15:45:23  Show Profile  Reply with Quote
180 хиляди "вечни студенти" ще бъдат отписани от университетите в Гърция
16:21 | 05.03.2014
http://www.mediapool.bg/180-hilyadi-vechni-studenti-shte-badat-otpisani-ot-universitetite-v-gartsiya-news217556.html


Образователното министерство даде ултиматум на 180 хиляди студенти в Гърция, смятани от ведомството за "вечни студенти", да приключат следването си до юни, тъй като от новата академична година университетите в страната са задължени да ги отпишат от своите регистри, съобщиха гръцките медии.

Новият закон постановява, че влезлите да следват в гръцките университети преди 2006 г. и невзели изпитите си досега ще трябва да напуснат учебното заведение.

Университетските ръководства смятат, че студентите, посещаващи лекции в момента са много повече, отколкото тези, които получават дипломи.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05