http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 IRION po TV SKAT na 26.05.2006g.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/30/2006 :  14:41:54  Show Profile  Reply with Quote
Получихме едно много мило писмо от Зрител на телевизия СКАТ по повод на предаването "Между редовете" за висшето образование на 26.05.2006г. с водещ Георги Ифандиев и участници:
гл.ас.д-р инж. Галя Маринова - Председател на ИРИОН
доц. д-р инж. Иван Илиев - член на Управителния съвет на ИРИОН
От името на ИРИОН му благодарим за прекрасното писмо и го каним да участва и в бъдеще в нашите дискусии.

Ето и съдържанието на писмото:

Току що( 23:30 петък-26.05.2006)привърши, предаването по телевизия "СКАТ","Между редовете". Още не мога да се върна в реалноста, защото това усещане от видяното и чутото, ме изпрати в друга реалност - реалноста на хармонията,съзвучието,красотата и спокойствието, породено от смислената подредба на нещата.Там където,проявите от усещането за Божествения ред във Всемира, се изразяват в тихо човешко щастие,мир и трепетна надежда,любов.
Чрез екрана,косвено,се запознах с г-жа Галя Маринова
и г-н Иван Илиев. Благодаря!
Вие и хора като вас, сте онези лекари, които стоят, до главата на изпадналия в кома български пациент, говорят му, че има смисъл, че ще успее. Бъдете сигурни, мили и добри хора, ние сме със затворени очи, но ви чуваме. Душите и телата ни се подготвят за "Възкресението" Благодаря ви, за създаденото от вас общонародно движение-бъдещия
морален и умствен коректив на обществото!
Бог да пази България!



Edited by - moderator on 05/30/2006 14:56:31

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 06/02/2006 :  15:36:09  Show Profile  Reply with Quote
Предаването по телевизия СКАТ на 26. 05. 2006г.

Това предаване направи българите свидетели и съпричастници на една ИСТИНА, а именно истината за безобразията и националното предателство в областта на науката и висшето образование.
Как е възможно в демократична България да не се подготви програма за финансирането на научната инфраструктура от Европейския Съюз?
Как е възможно пълното мълчание на научната общественост и на масмедиите по този въпрос?
Никога ли няма да има възмездие в България за националните предатели?
Тези и още множество подобни въпроси възникват след гледането на предаването.
Използвайки тийнейджърския жаргон, това предаване беше ЖЕСТОКО. Такава логическа строгост, яснота на дефинициите и невероятно спокойствие от страна на участниците и водещия - нещо наистина невиждано и нечувано в България.

Дано след такова предаване и други хора-българи се събудят и се включат в борбата за отвоюване на нашата мила РОДИНА от мръсните ръце на мафията!

Чест и слава на Галя Маринова и Иван Илиев, както и на водещия Георги Ифандиев!

Благодарим!!!
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 06/16/2006 :  12:08:03  Show Profile  Reply with Quote
Всичко казано в предаването е вярно. Двамата участници бяха много спокойни и убедителни. Въпросът е как трябва да се излезе от тежката ситуация. Трябва да се проведе операция "Чисти ръце" във висшето образование и науката с нови хора без досиета.

Edited by - did on 06/16/2006 12:09:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  18:17:21  Show Profile  Reply with Quote
За съжаление се потвърждавам мрачните прогнози, които дадохме при участието си в предаването на TV СКАТ. Ето, какво пише в. "24 часа" в броя си от 19.02.2007 г. на 41 стр.:

"9500 българи стават роби всяка година"
...
Това показва изследване на Международната организация по миграция МОМ.
...
Съвременните "роби" най-често биват експлоатирани за тежка замеделска работа, занимават се с проституция, просия или влизат в престъпния свят.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/20/2007 :  15:48:40  Show Profile  Reply with Quote
Отново разни гадни данни, които подреждат България напред в черните класации:

Робството в 21 век
www.news.bg
20.03.2007 г.

Робството е официално забранено от всички страни, но въпреки това днес робите са повече от всякога.
По данни на правозащитни организации, цитирани от Ройтерс, в света днес има 27 милиона роби - хора, на които не се заплаща, които са поставени в изолация и са жертва на насилие.
...

Повече за видовете робство:
-труд заради дългове - хората биват принуждавани да работят, след като вземат или са подлъгани да вземат заем, отговарящ на стойността на детско лекарство например. Като възнаграждение те получават основна храна и подслон, но някои може никога да не изплатят дълга си.

-принудителен труд - хората са набирани незаконно от индивиди, правителства или политически партии и са принудени да работят, обикновено под заплаха от насилие или други наказания.

-трафик на хора - транспортирането на жени, деца и мъже от едно място на друго, където са принуждавани да работят. Трафикът на хора е втората най-голяма нелегална индустрия в света, като отстъпва единствено на търговията с наркотици и е съизмерима с търговията с оръжие.
...

Робството в Европа:
Проучване на британското правителство показва, че през 2003 година жертвите на трафика с цел проституция в страната са 4000 души, почти три пъти повече в сравнение с 1998 година.

Румъния и България се нареждат сред 11-те страни в списъка на ООН, откъдето се „изнасят" най-много жертви на трафик.

По данни от 2006 г. на българското вътрешно министерство около 4000 - 5000 българки се трафицират годишно.

...
Жените са примамвани с обещания за добра работа в Европа и Близкия изток.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/07/2007 :  09:57:54  Show Profile  Reply with Quote
Работещи момичета
Автор: Десислава Димова, www.actualno.com
07.04.2007г.

Около 10 000 български момичета по целия свят насилствено са принудени да проституират.

България е на кръстопътя на каналите за трафик на хора и, за съжаление, властите у нас все още не успяват да се справят напълно с проблема. Един от начините той да бъде разрешен е общественото мнение да бъде променено и хората да започнат да третират потърпевшите от трафика като жертви, а не като част от престъпната верига. Обратно на разпространеното мнение ни никой не става доброволно част от трафика на хора.

Трафикантите стандартно се насочват към жени и момичета от провинцията и от малките градове. Тези, които излизат от домовете за деца, лишени от родителски грижи, са особено чувствителни към този проблем поради бедността, в която живеят и която прави офертите за работа в чужбина трудни за отказване.

Както и в много други бедни държави намирането на прилична работа в България не е лесна задача. Ситуацията е дори по-лоша с младите български момичета, които са най-уязвимата група - цел за трафикантите, които безмилостно използват наивността и желанието им за по-добър живот. Повечето от жертвите нямат добро образование, не знаят как да използват компютър и не говорят чужд език.

СТАТИСТИКА:

Скорошни статистики показват, че трафикът на хора има въздействие върху над 4 000 000 души по целия свят, включително и 300 000 жени от Източна Европа. Целият този бизнес се оценява на най-малко 3 милиарда долара годишно.

Според данни около 10 000 български момичета по целия свят насилствено са принудени да проституират. Те се търгуват по 3, 5, или 8 хиляди долара в зависимост от "качеството".

Жените биват препродавани между три и шест пъти. 55% от тях са бити и изнасилвани от трафикантите. Средната им възраст е 21 години.

Една проститутка печели между 321 и 642 долара на нощ, което означава, че тя има 10-15 клиента. Годишно, една проститутка докарва на сводника си между 96 300 и 160 500 долара. С тези пари тя издържа себе си и семейството си в родната си страна.

Според неофициални проучвания около 80% от децата в неравностойно положение не продължават образованието си в университет и не успяват да си намерят достойно препитание. Средно 450 деца излизат от домовете всяка година.

Официалната статистика мълчи за точния брой на тези момичетата и момчета, които стават жертва на секс трафик и престъпни групировки, които безвъзвратно ги повличат в сенчестия бизнес.

Много често рисковите групи няма начин от къде да разберат какво точно представлява фалшивото предложение за работа от трафикантите. В повечето случаи момичетата дори не могат да разпознаят различните похвати на сводниците, които често използват заблудата, че приемайки офертата за работа в чужбина, бъдещето ще донесе успех и богатство.


Годишно, едно момиче докарва на сводника си между 96 300 и 160 500 долара
Получава се известна ирония. В Интернет могат да се намерят страници на неправителствени организации, които се занимават с проблема с трафика на хора. Има публикувани материали, предпазни мерки, телефони, към които жертвите могат да се обърнат и т.н. Тази информация обаче не може да стигне до хората, за които е предназначена.

Нали тъкмо рисковите групи са социалнослабите хора, населяващи малките населени места. От този факт може да направим елементарния извод, че последното нещо, до което имат достъп, е Интернетът. Тогава възниква въпросът за кого всъщност е предназначена тази информация?!

Проведох анкета и със съжаление достигнах до едно заключение. Дори и тези хора, които могат да си позволят компютър и Интернет, са напълно незаинтересовани от проблема. Един човек на всеки десет отговаряше на въпросите, а останалите лаконично заявяваха - "Нямам мнение по въпроса", "Не съм запозната с проблема", "Ооо, нямам време и не ме интересува". Попаднах и на момиче, което откровено ми отговори, че вероятно би станала жертва на трафиканти, тъй като не знае нищо за това. А момичето не беше социалнослабо!

Не може да пренебрегнем факта, че наистина в България има хора, които се опитват да информират населението за проблемите, които крие този "тъмен бизнес".

Някои от неправителствените организации, извършващи обучителни програми в социални домове и училища из страната, са: "Фейс ту Фейс", Фондация "Асоциация Анимус", "КЕЪР Интернешенъл - България", Фондация "Максима", Фондация "Дива". Но тяхната дейност се спъва и не могат да разработят програмите си за превенция във всички домове и училища в България, тъй като липсва всякаква заинтересованост от страна на правителството - било то финансова или под някаква друга форма.

Безспорно е, че телевизията е най-въздействащото средство за масова комуникация, чиито послания могат да достигнат до всички населени места и до огромен брой хора. Именно тя може да допринесе за борбата срещи трафика с излъчването на клипове и предавания по темата. Единствено Foxlife се присъедини към инициативите на организациите, като започна да излъчва клипове с цел превенция на трафика на хора.

Много момичета не могат да разпознаят фалшивата обява за работа в Интернет и похватите на сводниците
Би било хубаво повече телевизии, особено националните, да последват примера на Foxlife и да отделят част от "така ценното" си ефирно време за реклама в подкрепа на антитрафик кампаниите. Мисля, че можем да се лишим от пет минути гледки за шампоани против пърхот, сапуни и красиви блондинки, които да ни учат как да си срешем косата.

Жалко е, че правителството не гледа сериозно на проблема с трафик каналите. То е заето повече да се занимава с Митьо Очите, Иван Мазния, Киро Сопола (последният не е сигурно, че съществува) и всякакви цветущи личности с описателни епитети до имената, характеризиращи най-точно техните личности.

Факт е, че един от проектите на "Анимус" е финансиран от МВнР на Кралство Дания, докато нашето може би финаснира проекти с тъмен произход.

Жалко е, че Министерството на образованието помага и не отделя необходимите средства за обучителни програми. Образователният министър е зает с това да задължава подрастващите да учат религия в учебната си програма. Би могло да се помисли за часове, които да занимават тийнейджърите с проблемите, които биха срещнали в реалния живот. Един от тези проблеми е именно трафикът на хора.

Защото когато попаднеш в ръцете на трафикант, няма да те спаси нито Бог, нито цитатите от Библията. Няма кой да те спаси и от мъжа, който чака зад ъгъла своето ново "работещо момиче", за да продаде "свежата му плът".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/04/2007 :  11:27:11  Show Profile  Reply with Quote
България: Мизерия сред казина и мерцедеси
elplural.com
в.Стандарт
04.05.2007 г.
В България управляващите са по-заинтересовани от това колко бързо да спечелят пари, отколкото да търсят развитието на своята страна и хората, които живеят в нея. Две неща привличат най-много вниманието в българските градове. На първо място, това е големият брой казина и, на второ място - присъствието на значителен брой луксозни автомобили от марки като "Мерцедес", БМВ, "Порше", всички на цени между 60 000 и 100 000 евро, които ярко контрастират с бедността в страната. Усеща се и активното присъствие на мафията във всички обществени сфери и политиката. Политическата структура е много слаба, с променящи се партии и без фиксирани електорати. Присъединяването на страната към ЕС е много важна крачка, но тя трябва да бъде направена внимателно. Необходим е стриктен контрол над всяко инвестирано евро, без значение дали то е добре изхарчено или не. Не трябва да се допуска тези инвестиции да стигат до паразитните класи като мафиите. В същото време трябва да се търси стабилизиране на политическите партии. В днешно време българите плачат за своята страна, заради корупцията и мафиите, които не позволяват развитието им. Те трябва да направят крачка напред и да положат максимални усилия, за да премахнат всичко, което спира движението им напред. И да си повярват, че живеят във важна страна. Когато осъзнаят това, ще сложат край на съществуващите пречки.
А Eвросъюзът ще ги подкрепи, защото България заслужава това.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2008 :  09:13:57  Show Profile  Reply with Quote
Румен Петков си призна
11 април 2008 / News.dir.bg
Въпреки напредъка, отчетен в полицейските статистики, обществото е изложено на висок риск от престъпност заради лоша работа на цели звена в системата, слаба мотивация и корумпираност на голям брой служители на МВР.
Така е днес, така е през последните 20 години. Това признава в 50-страничен доклад вътрешният министър Румен Петков за проблемите във МВР, съобщи бТВ, която обяви, че разполага с доклада.
Докладът изненадва с анализ, който не е черно-бял и се посочват грешки на всички правителства от прехода. Налага се изводът, че корупцията и демотивацията в правоохранителната система, в крайна сметка са довели до неефективност и парализа.
Двата основни проблема, актуални от 1989 г. до днес - са - свръхполитизацията и корупцията под пагон. Злоупотребата с тяснопартийни интереси е причината на ръководни постове в МВР да бъдат назначавани хора без нужната подготовка и със съмнителни връзки в сивата и черната икономика.
В доклада "Петков" се цитират данни, според които размерът на сиво-черната икономика у нас стига 10- 15 милиарда лева годишно. Признава се, че в някои сектори като строителство и производство, и търговия с акцизни стоки, в някои години делът извън закона е стигал до 70%. В доклада черно на бяло остава и признанието, че тези средства се вливат в белия бизнес и от там успяват да влияят на най-високи политически равнища.
И още - отделите инспекторат и вътрешна сигурност не успяват да са ефективни в борбата с корупцията, въпреки че от 2006 г. има ясно разписана дефиниция за корупционно поведение - то включва дори премълчаването, ако служител знае, че колега е взел.
МВР признава за първи път, че у нас консумацията на кокаин е нараснала драстично. И, че по разпространението на новата дрога реално не се работи. Докладът признава, че средните и високите нива при наркоразпространението остават незасегнати и обществото усеща, че хората с прякори са недосегаеми.
Екипът Петков заявява, че има готовност за въвеждане на британския или испанския модел за работа по наркодилърите, без уточнението защо това не се е случило до сега.
Изненадващо в доклада се съдържа и признанието, че МВР среща сериозни трудности в работата си срещу производството и разпространението на синтетични наркотици. Отново заради корупционни обвързаности между полицаи и дилъри.
Екипът на Петков е отбелязал като свой плюс затварянето на безмитните магазини и удрянето на групите на Маргините и Митьо Очите. Казва се и, че статистическите данни показват, че традиционната престъпност у нас е в по-ниски нива от средните европейски показатели.Но след това анализът продължава с друго. Въпреки признанието, че най-масова е корупцията на ниво КАТ, реалният проблем, признават от МВР, е обвързаността на средните нива в системата с нелегитимни частни интереси.
Има корупционни схеми на високо равнище и се осъществява политически чадър. Защитавани са престъпници, които докладът нарича "дискретни работодатели" на нелоялни полицейски служители. Няма прозрачност, отчетност и контрол до такава степен, че се стигало до подвеждане на политическото ръководство, както и до престъпна симбиоза между отговорни антимафиоти и техните реални и потенциални клиенти.
В МВР работят недобре подготвени хора, защото условията са непривлекателни и кандидатите не рядко са без друга алтернатива. МВР признава, че днес трудно може да отговори на изискванията на модерната икономическа престъпност.
Някои от набелязаните мерки вече придобиха публичност. Най-драстичната е извеждането на подслушването и проследяването от структурата на МВР. Има и други предложения, които най-общо обединяват исканията на всички политически сили през годините. Такъв пример е мандатността за високопоставените кадри в МВР и ротационният принцип за средните управленски нива в системата. В доклада има още няколко страници с предложения за мерки, от които изводът е, че в общи линии трябва да се промени всичко.
В приложението към доклада, в което са изброени всички правителства и законодателни промени, свързани с МВР, които са се случвали през годините, се припомнят дадени и неизпълнени обещания. Има десетки такива от всички периоди.
Така например през 1995 г. има решение за подобряване на информационно-техническата база на МВР да бъдат отпуснати 50 милиона лева. Тези пари никога не са отпуснати. И без да е най-важен, не е за пренебрегване и фактът, че службите работят в материална база, неремонтирана от 20 години. Изчислено е, че са необходими 625 милиона лева за капиталови разходи, от които утвърдени за тази година са 13 милиона лева. Авторите на анализа за МВР отбелязват, че с тези темпове парите, които засягат само опаковката на силовото министерство, ще бъдат усвоени за 48 години. Ако това се отнася и за промяната на толкова дълго наслагваните правила за работа, какъв е изходът от ситуацията не е ясно.

Четирима българи в местопрестъплението: Маями
11 април 2008 / News.dir.bg
Полицията в Маями бийч, Флорида е разбила престъпна група от четирима българи, които откраднали милиони долари от банкомати във Флорида през последните две години.
Това съобщават интернет-изданията Local10.com и chron.com, на които се позова БТА.
Българите, всичките мъже, закрепяли малки камери и миниатюрни хард дискове вътре в банкоматите, за да записват ПИН-номерата на клиенти, както и устройство, монтирано в предната част на банкомата, което било синхронизирано с камерата и с което извличали банковата информация от картите на клиентите. Разполагайки с двата вида информация, мъжете направили хиляди карти, с които изтеглили близо 2 милиона долара.
Полицията в Маями твърди, че за първи път вижда престъпници, които могат да скрият камери вътре в банкомат. "Това е почти перфектното престъпление," каза детектив под прикритие, участвал в разследването.
Престъпната група действала през последните две години в цяла Флорида, както и в щати по източното крайбрежие до Ню Джързи. Когато полицията разбрала, че групата може да е активна в Южна Флорида, поставила наблюдатели близо до банкомати и заловила мъжете, докато те се опитвали да демонтират скрита камера.
Срещу четиримата българи са повдигнати няколко федерални обвинения, включително за кражба в голям размер, престъпна употреба на лични данни, измама с кредитни карти и други.
Заловените са Николай Арабов, на 37 години, обвинен също в притежание на кокаин, Диян Добрев, на 34 г., Станимир Колев, на 36 години, и Денислав Филипов, на 19. Всички живеят в Халъндейл бийч и говорят английски, казаха от полицията. Според следователите Арабов бил лидер на групата. Той имал фалшива шофьорска книжка и паспорти, в които фигурирал с различни имена. Според полицията всички заподозрени влезли в САЩ законно с легитимни визи.
Полицията е иззела лаптопове,твърди дискове и пари от място, описано като "лабораторията" на престъпната група.
Всички жертви на престъплението са идентифицирани, но следователите призовават за повишено внимание и препоръчват пръстите да се покриват, когато се набират цифрите на ПИН-номера.

4-ма българи източили милиони от банкомати в Маями
news.bg
Четирима българи са арестувани за източване на банкомати в Маями, съобщава електронното издание на американското издание „ Хюстън Хроникал".
Те са използвали малки камери, които са записвали информацията от банкоматите, съобщава детектив от Маями.
Те са арестувани след като 6 полицаи под прикритие са били внедрени в групата, след два месеца разследване.
По думите на властите те са източили около 2 млн. долара.
В момента Николай Арабов - 37, Диян Добрев - 34, Станимир Колев -36, и Денислав Филипов - 19 се намират в затвора в Маями дейд.

Edited by - moderator on 04/11/2008 09:23:59
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05