http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2006 :  15:29:18  Show Profile  Reply with Quote
Икономисали сме 6.5 млн. лв. по образователна европрограма
Диляна Панайотова

Парламентарната комисия по образование единодушно подкрепи законопроекта на Министерския съвет за ратифициране на меморандума за разбирателство между България и ЕС за присъединяване на страната ни към 6-та рамкова програма.

Законопроектът бе представен от министъра по образованието и науката Даниел Вълчев.
Комисията ще излезе със становище Народното събрание да подкрепи предложения законопроект.

Образователният министър обясни, че страната ни е икономисала средства от членски внос за участие в програмата през 2005 година в размер на 25%, а през 2006 - 50%.
България е направила икономия от вноските си за двете години в размер на 6.5 млн. лв., каза Вълчев.

Законопроектът на МС предлага 4 млн. от тях да бъдат предоставени за оборудване на медицинските центрове и на медицинските университети, а останалите 2.5 млн.лв. да отидат за консервиране на българското културно-историческо наследство.

Вълчев изрази надежда тези средства да бъдат усвоени до края на годината.

Албена Вуцова от дирекция „Научни изследвания" в МОН обясни, че една от основните цели на новата 7-ма рамкова програма е включване на бизнеса в проекти в сферата на образованието.

Други приоритети на програмата, по думите й са обновяване и укрепване на научната инфраструктура, подготовка на поколения учени и подготовка на малки грантове за малки научни проекти.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/22/2006 :  11:48:41  Show Profile  Reply with Quote
Лукас позлати университета си
в. Стандарт 22.09.06
Джордж ЛукасДжордж Лукас дари $175 млн. на университета в Южна Калифорния. Частната фондация на режисьора дава парите за възстановяване и издръжка на школата за киноизкуство. "Открих страстта си към киното, когато бях студент там", казва режисьорът за най-старото филмово училище в САЩ. Това е най-щедрото дарение в историята на учебното заведение.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/28/2006 :  13:50:11  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Сега разбрах, че и тази година нямало да ни прокарват Интернет – представяте ли си, през 2006-та, в една европейска държава има една сграда (т.нар. сграда „Д” на ЛТУ – до Зимния дворец на спорта) в едно висше училище, което няма достъп до Интернет! Не приемам обяснението „Няма пари!” – става въпрос за средства, които би трябвало да са доста мизерни за бюджета на едно висше училище. По-скоро става въпрос за манталитет – просто за тези хора информацията не е ценност – за тях ценности са грамотите, вратовръзките, перченето, тържествата, памперсите, ордените, пагоните…ей такива неща.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/29/2006 :  13:38:02  Show Profile  Reply with Quote
В коридора на ТУ-София


Високопоставен административен служител дава предимство пред входната врата на хабилитирано лице, като се мотивира, че с това дава път на науката.
Хабилитираното лице не приема предимството и се аргументира:
- Не е необходимо, тук наука не се прави!
На учудения поглед на служителя, той пояснява:
- Това е забранено! Тук вървят само научни фалшификати и "кадрови далавери".
...

Edited by - nivine on 09/29/2006 13:43:56
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/03/2006 :  13:25:33  Show Profile  Reply with Quote
Какви ги ръси този? Така ли е в действителност? Как мислите? Този същият предлагаше в друго интервю да се приватизират всички университети. Това ме наведе на мисълта, че може би затова се източват университетите, за да може всяка мутра да се снабди след време и с университет. Какво мислите по въпроса колеги?

Станахме безумно богати, развратихме чужденците
Божидар Данев, шеф на БСК
в. Стандарт, 03.10.2006г.
- Г-н Данев, защо се получи този глад за квалифицирани работници?
- Трябва да се види какви кадри пускат университетите. Нашата икономика расте с над 5% всяка година по официални данни. Действителният ръст е по-голям. А с колко расте броят на българските студенти. Отговаря ли този ръст на икономиката? И какви знания имат. Назначих един млад висшист. Написа ми една страница с 26 правописни грешки. Пращам я на ректора му и го питам - ти такива специалисти ли ми предлагаш? Нашето образование е лудост. Кажете ми какво е направено от 10 ноември досега в образованието. Това е държавна структура, управляема от един човек, който се сменя на 4 години. Направете един тест за интелигентност на зам.-министрите, които отговарят за висшето образование.
- Нали още от 5 г. се говори, че работодателите трябва да дадат данни коя специалност от кой университет се търси...
- Който произвежда един продукт, трябва да знае какво произвежда и какво иска пазарът. Университетите трябва да знаят, а не бизнесът да им казва.
- Те очевидно не могат да го направят.
- Ами като не могат да го направят, да ги сменяме. Защото очевидно има хора, които могат да го направят.
- А защо вие не квалифицирате работниците си?
- Правя го. Обучавам го, идва голямата европейска компания и той отива в нея. Знаете ли защо няма текучество при футболистите?
- Защото са им големи заплатите.
- Не. Защото има трансферни суми. За да вземе един отбор футболист, трябва да плати на стария му отбор.
- Искате да се въведе трансферна сума и за работниците ли?
- Трансферна сума е силно казано. Искаме да се възстановяват разходите, които работодателят е вложил в обучението на един работник.
- Как може да стане това?
- С промяна на трудовото законодателство или с етичен кодекс между работодателите. Имаме ужасно ниска квалификация, а непрекъснато вдигаме минималната заплата. И човек си казва - защо да се образовам, като пак ще получавам толкова. Минималната заплата не трябва да зависи от прага на бедност, а от средната заплата. Непрекъснато ни питат колко са се вдигнали доходите. А защо никой не пита колко поскъпнаха апартаментите, земята? Българите станаха безумно богати за последните 2 г. Но това са замразени капитали. Като искат мобилност, да си продадат апартамента и да ходят да учат на Запад. Ходил съм в Лондон и Париж, там човек живее в 40 квадрата. Ние тук живеем в удоволствие. Няма чужденец, който е дошъл тук да работи и се е върнал. Тук е живот, ние и тях развратихме.
- Как така ги развратихме?
- Ами в България просто не се работи. Имам едно предприятие. Хората трябва да почнат работа в 7 ч. До 7,30 пият кафе. И ако не дойда аз да ги плаша като мечка, кой знае колко още ще пият кафе.
(Използвани са въпроси и на други медии)

Edited by - moderator on 10/03/2006 13:26:09
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2006 :  12:27:12  Show Profile  Reply with Quote
Дават на вузове 450 хил. лв.
Невена Мирчева
в. Стандарт, 05.10.2006г.

за развитие на предприемачески центрове. В тях младежите ще се обучават как да създадат и управляват собствен бизнес. Избраните в конкурса на Министерството на икономиката и енергетиката вузове са Лесотехническият, Техническите в Габрово и Варна и филиалът в Пловдив на софийския Технически университет. Догодина министерството ще финансира създаването на 4 нови такива центрове, каза Румен Овчаров. Към Масачузетския университет има създадени 4 хил. фирми, чиито продажби са за над 232 млн. долара, обяви министърът. Според него учебните ни заведения трябва да се превърнат в индустриални центрове. Страната ни вече няма предимството на евтина и квалифицирана работна сила. У нас не достигат подготвени технически кадри, а за Евросъюза цифрата достига 500 хил. такива специалисти, обяви Овчаров. Той обяви и старта на конкурс на Иновационния фонд за тази година. Документи за финансиране на проекти се приемат от 16 октомври до 15 декември.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/12/2006 :  15:17:02  Show Profile  Reply with Quote
Акад. Юхновски: Държавата да отделя повече средства за наука
12 Октомври 2006 | 14:22
БТА
Държавата да отделя повече средства за научна дейност, а бизнесът да инвестира в научни изследвания. За това призова председателят на БАН акад. Иван Юхновски в словото си на тържествено събрание за 137-та годишнина от създаването на академията. Той отбеляза, че според Европейската комисия /ЕК/ инвестициите за изследователска дейност от страна на държавата и на бизнеса у нас са твърде ниски и трябва да бъдат увеличени на 3 на сто от БВП през 2010 година. Сега България отделя за наука 0,4 - 0,5 на сто от БВП, допълни акад. Юхновски. Председателят на БАН съобщи, че преди три дни Министерството на финансите е уведомило академията, че изпълнението на бюджета на БАН се ограничава на 93 на сто. Това е катастрофа за академията, защото ще се затрудни дейността на институтите й, посочи акад.Юхновски.Той каза, че ще се обърне с апел към министъра на образованието и науката Даниел Вълчев да не допусне това.Според акад. Иван Юхновски България е единствената страна в Европа, която не планира да насочи пряко за наука част от европейските структурни фондове, които ще ни бъдат отпуснати. Страни, съизмерими с България, - като Словения, Унгария, Полша и Румъния, планират да заделят 7-10 на сто от структурните фондове за изследвания, отбеляза акад. Юхновски.Председателят на БАН припомни, че в последните два мониторингови доклада на ЕК от май и септември не се споменава глава "Наука и изследвания", тъй като научната дейност у нас отговаря на изискванията на ЕС.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/19/2006 :  08:59:02  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Взимайте пример от колегата:
Оказва се, че шефът на комисията за установяване на имущество, придобито по незаконен начин професор Стоян Кушлев си е определил близо 7 хиляди лева месечна заплата!
Месечното му възнаграждение е три пъти по-голямо от това на президента Георги Първанов!
Миналата година Кушлев е бил глобен от Сметната палата с 1000 лв., защото не е подал задължителната декларация за имуществото си. Тогава той се оправдал, че е забравил да обяви доходите си. Той, обаче, още не си е платил глобата, а от тази година по неизвестни причини шефът на комисията за незаконното имущество не фигурира в списъка на висшите длъжности, които трябва да декларират имуществото си!
Кушлев е бил дългогодишен председател на Ловно-рибарския съюз. Той е сертифициран международен съдия от кучешки изложби. Председател е на Царския ловен клуб. Работил е в Института по правни науки на БАН. Дисертацията му е била по поземлено право. Депутат в 39-то ОНС - имам преки впечатления от работата му там, защото беше зам.-председател, ако се не лъжа, на Комисията по замеделието и горите - типичен български професор - прост, безочлив и нахален.
Ама, обърнете внимание, колко сладко се получава - трябва да бори престъпниците, а на самия него му е наложена тежка глоба за нарушаване на закона, която той, на всичкото отгоре, не е платил!
Ах, как искам сега пак да се обаждат зрители по преките телефони и сълзливо да разказват, как българските професори ровят по кофите за смет!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/19/2006 :  11:21:22  Show Profile  Reply with Quote
Андрей, да не би да говориш за имототърсача проф. Кушлев, за който се отнася и следното? Май са му завидели:



Имототърсачът Кушлев получил заплаха за убийство
19 октомври 2006 / News.dir.bg

Пред БНТ шефът на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев, чиято заплата няколко месеца е била около 7000 лв., съобщи, че е получил заплаха за убийство преди две седмици.
Натискът бил да отмени запор върху незаконно имущество за над 1 милион лева. Заплахата идвала от политик, защитаващ крупни икономически кръгове. Той допълни, че шофьорът му е въоръжен и изпълнява и функции на охрана. МВР не е уведомено от Кушлев за заплахата. Парламентът не е предвидил механизъм как да се определят заплатите в комисията, която действа по закона "Петканов". Затова там сами са си оценили труда - за председателя близо 7 000 лева месечно, а за другите няколко члена от по няколко хиляди. Пред националната телевизия проф. Кушлев обясни, че "това се получи като временно явление...може би за шест-седем месеца". От септември миналата година в комисията им станало неудобно и намалили и възнагражденията си. “Ние защитаваме държавните интереси и държавата обаче трябва да осигури високи заплати на нашите служители, за да имат стимул”, смята Кушлев. Средната заплата на един член на подобна комисия в Холандия е най-малко 10 000 евро, оправда се Кушлев, който в момента взимал 1794 лева.

Edited by - moderator on 10/19/2006 11:26:42
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/20/2006 :  12:40:00  Show Profile  Reply with Quote
Това ми се вижда най-големият ни проблем. Слагат най-корумпираните да се разследват сами себе си за корупция. Какъв да е резултата???

Борец с корупцията демонстрира автокорупция
www.kafene.net
by newswriter on 19/10/2006 4:38 PM
Електронното издание Mediapool съобщи, че председателят на Комисията за установяване на незаконно придобито имущество проф. Стоян Кушлев е заявил, че не вижда нищо нередно в това да получава заплата от 7 000 лева месечно, тъй като подобни заплати били получавани в страните от Европейския съюз. Кушлев бе извикан в парламентарната комисия за борба с корупцията, за да отчете какво е свършило ръководеното от него ведомство от започване на работа на комисия до днес. Заплатата на Кушлев, която е в пъти по-висока от заплатите на премиера и президента, предизвика силно негативни реакции и призиви той да бъде отстранен от поста му. Според председателя на Комисията за установяване на имуществото, придобито по престъпен начин, заплатата от близо 7 000 лв., която е вземал, е била временна, след което е бил "намерен балансът" и с правителствено решение тя е била редуцирана до 1700 лева. На въпрос дали не му е неудобно, че взима няколко пъти повече от премиера и президента, професорът отвърна, че това е друг проблем и се оправда, че тези които комисията му разследва, косвено са го заплашили с разправа. Той обясни, че чувства живота си застрашен и вече се е обърнал към съответните органи за заплахите. В страните от ЕС заплатите на държавните служители се определят с щатни таблици, в които се включва ранга на заемания пост и прослужените години.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/20/2006 :  15:53:34  Show Profile  Reply with Quote
Ето един дискусионен материал:

БАН - 137 години стигат?
Методи В. Методиев

20 октомври 2006
www.oshte.info

Миналата седмица се навършиха 137 години от основаването на Българска академия на науките (БАН). По този повод кратко представяме нашата гледна точка.

Структурата на Българска академия на науките включва централна администрация и 86 научни института. Общата численост на персонала за 2006 г. е разчетена на 8 408 щатни бройки. Солидно подплатени от българския данъкоплатец учените в БАН усърдно работят и спазват предварително разписаната в устава й мисия: „да допринасят за развитието на световната наука в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, и да съдейства за умножаването на духовните и материални ценности на нацията.”

Разликата в обема на отпуснатите субсидии от държавния бюджет между БАН и някои от държавните висши учебни заведения на територията на София (например: СУ, Технически университет, УАСГ, Медицински университет, УНСС), на които функциите са не по-малко обществено отговорни и важни, ни кара да ви предложим кратка съпоставка .

Цифрите говорят, че за 2006 г. са предвидени да се отпуснат субсидии на БАН в размер на 65 090,6 хил.лв. или това е 6.19% увеличение спрямо 2005 г . Общият „Средно претеглен брой учащи се „(в дадения пример с гореспоменатите висши учебни заведения) е в размер на 43 257 хил.лв., а общите отпуснати субсидии за тези учебни заведения са в размер на 85 583,9 хил.лв.


Ако приемем, че една от фундаменталните отправни точки за развитието на т.н. икономика на знанието е финансовото обезпечение, то спокойно можем да твърдим, че спрямо съотношението на размера на средствата, които се раздават от министерството на образованието (в качеството му на първостепенен разпоредител с бюджетни средства) на БАН и висшите учебни заведения, то люлката на българската просвета и наука е БАН. Но дали това е така? Както разбрахме вече, измерени в чисто количествено изражение, научните работници са много, но дали в качествено изражение ситуацията е съизмерима?

Най-общо могат да се изведат два изключително важни проблемни области в работата на БАН:

1) БАН е непригодна за т.н. проектно финансиране - липса на организационна ефективност и подготовка за администриране на процедурите за кандидатстване и управление на проекти.

2) Изключително ниско ниво на публикуване на статии в т.н научни списания с влияние (impact factor). Този критерии се измерва чрез т.н. индексация и оценка на ефективността на публикациите– тя може да се дефинира, като произведение на броя на публикациите и броя на техните цитати. Тази система претърпя огромно развитие в последните години поради бурното навлизане в ежедневния живот на интернет и различните чисто технологични иновации. Такъв пример е Web of Science на ISI, с помощта на която само за няколко минути всеки човек може да разбере индекса на ефективност на публикации на даден учен. Това се явява и един от критериите за получаване на научна степен. Разглеждайки съществуващата ситуация в България, на базата на данни от Web of Science ясно се вижда, че голяма част от българските учени имат доста незадоволителен коефициент на цитиране – за много добра ефективност се смята коефициент в размер около и над 10. България се нарежда на 89-то място сред 150-те публикуващи страни (данни:1990-2005г.) със средно цитиране на 1 публикация – 4.0., а за БАН този показател е 4.4. Трагично е положението по отношение на нашите водещи учени – академици, професори, член-кореспонденти. Данните сочат, че някои от тях имат среден коефициент на цитиране на 1 публикация под 3, а някои пък нямат дори 5 публикации след 1990 г.

Насоки на бъдещи действия

1) Премахване на държавните субсидии за БАН. Средствата изразходвани за ежегодната издръжка на академията могат да бъдат инвестирани пак в сектора на образованието, но в начинания даващи по-голяма добавена стойност за българската икономика.

2) По този начин новосформираната организация ще участва на чисто пазарни принципи в конкуренцията за спечелването и успешното реализиране на програми и проекти, а от друга ще има възможност да кандидатства и за различни по вид и размер схеми на финансиране.

Тази промяна ще стимулира в по-голяма степен развитието на новаторството в научния процес, а от друга по естествен начин ще отсее „можещите” от „неможещите”,което по неминуем начин ще подобри, както ефективността, така и резултатите в работата на организацията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2006 :  21:13:31  Show Profile  Reply with Quote
Признават70% за разходи за доходи от авторски възнаграждения?

news.bg
1.11.06
Нормативно признатите разходи за доходи от авторски и лицензионни възнаграждения ще са 70%, съобщи Дарик.

Това реши бюджетната комисия, като прие законопроекта за данъците върху доходите на физическите лица.

В момента за данъчни цели тези доходи могат да се намаляват с 50% при изчисляването на годишното данъчно задължение. За придобит доход от продажбата на произведение, изобретение на изкуството, науката и културата също ще се признават 70% разходи.

Бюджетната комисия прие и текст, според който работодателите, неизпълняващи задължените си да определят годишния размер за данък за трудови правоотношения, ще се наказват с глоба от 500 лева. Очаква се утре законопроектът да бъде окончателно приет.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/04/2006 :  08:47:48  Show Profile  Reply with Quote
Даниел Вълчев: Необходим е нов начин на финансиране на българските висши училища
Фокус Нюз
03-11-2006
Неприятно бях изненадан от затварянето на Софийския университет. И при най-доброто желание министърът на образованието не може да даде допълнителни финанси за висшите училища. Това каза Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, в предаването “Денят” на Дарик радио.
Отдавана искам обществен дебат за връщане на платеното обучение в България. Трябва да има промяна и в законодателството, заяви Вълчев. И в момента образованието в България не е безплатно.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/05/2006 :  21:04:09  Show Profile  Reply with Quote
Нови мита и ДДС за БАН и вузовете

в. Дума
06-11-2006

От януари 2007 г. висшите училища, БАН и Националният център за аграрни науки ще бъдат облагани с мита, такси и ДДС при внос или получаване на дарения на литература, апаратура, оборудване, консумативи и химикали за своите образователни и научни нужди. Причината е, че с параграф 88 от преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2007 г., предложен от Министерския съвет, се отменя чл. 93 от Закона за висшето образование (ЗВО), според който вузовете и научните организации в момента са освободени от налози при внос и получаване на дарения.
Освобождаването на вноса и даренията за академичните организации от 1996 г. бе уредено в ЗВО. Възможно е отмяната на чл. 93 от ЗВО да предизвика протести в академичните общности, тъй като в проекти по програмите на ЕС за наука и образование и в двустранни договори с други държави има изискване купена или дарена апаратура да не се облага с входни налози. Това предвиждат и международни споразумения, подписани от България. Въвеждането на ДДС и мита би поставило под въпрос договорите за проектите. Освен това в бюджетите на вузовете и БАН няма средства за плащане на налозите.
Общо 281,9 млн. лв. дава хазната за 36 държавни висши училища през 2007 г., включително трите военни, което е 0,55 % от БВП за 2007 г. (51 141 млн. лв.). Субсидията в бюджет 2006 за вузовете бе 0,59 % от прогнозния БВП за годината. Предвидени са и около 150 млн. лв. собствени приходи на висшите училища. В преходна разпоредба е записано, че на СУ ще бъдат дадени още 500 хил. лева за издръжка на обучението. Не се променя сумата от субсидии и собствени приходи за сектор наука - 0,4 % от БВП. В проектозакона е предвидено обаче субсидиите да се изпълнят само на 90 %, ако се влоши салдото на платежния баланс като процент от БВП (при 93 % допуск за 2006 г.). Въвежда се и второ условие - 90-процентното изпълнение на бюджета ще продължи, докато излишъкът в консолидираната фискална програма не стане 2 на сто от БВП (в работен вариант МФ бе записало 0,8 %, които после са увеличени на 2 на сто).
В консолидирания бюджет 2007 г. е предвидено от субсидии и собствени приходи средното и висшето образование да разполагат общо с 2,138 млрд. лв., което е 4,2 % от БВП. Общините ще получат за училищата си 851,8 млн. лв., което според доклада на финансовия министър е с 49,9 млн. лв. повече от тази година.
Читалищата от януари също ще плащат всички данъци и такси, понеже бюджет 2007 също с преходна разпоредба отменя текст от Закона за народните читалища, който сега ги освобождава от тегобите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/27/2006 :  14:03:17  Show Profile  Reply with Quote
Парите за наука се връщат
в."Стандарт"
27.11.2006г.
Мариета ПЕТРОВА
Варна
Споделям напълно призива на президента Първанов да се намалят данъците на различните научни звена и институции. Крайно време е да се разбере, че парите, давани за наука, винаги се възвръщат, макар и по-бавно. Това обаче не е достатъчно - бизнесът също трябва да бъде стимулиран с данъчни облекчения, за да спонсорира изследванията, особено в областта на високите технологии. Само така икономиката ни може да издържи на конкуренцията, която я очаква в ЕС.
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05