http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Фонд "Научни изследвания" към МОМН
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2015 :  09:21:11  Show Profile  Reply with Quote
klassa_en Klassa.bg 31-03-2015
http://klassa.bg/news/Read/article/249965_%D0%9E%D0%A2%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E+%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%9B+%D0%92%D0%AA%D0%92+%D0%A4%D0%9E%D0%9D%D0%94+%E2%80%9E%D0%9D%D0%90%D0%A3%D0%A7%D0%9D%D0%98+%D0%98%D0%97%D0%A1%D0%9B%D0%95%D0%94%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%AF%E2%80%9D

ОТНОВО СКАНДАЛ ВЪВ ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ”

„КОЙ” дърпа конците на министър Танев


image

Автор: klassa.bg
Дата: 31.3.2015
Видяна: 539 пъти

Фонд „Научни изследвания” отново се тресе от скандал. На 30.03.2015 г. в 10.00 ч. на интернет страницата на Министерството на образованието и науката се появи информация за нов състав на Изпълнителния съвет на научния фонд. „На основание на Закона за насърчаване на научните изследвания и на базата на постъпили предложения от съответните органи и организации при балансирано представителство на научните направления” – пише в заповедта. Очакваният състав на съвета е отдавна известен, защото пет седмици лежи на бюрото на министъра за подпис. Имената са обсъдени и номинирани от БАН, университети, съвета на ректорите. Но изненада! Съставът е друг – в пълен разрез с Правилника на фонда! Проф. Светла Русева е директор на институт и не може да бъде член на съвета, предложените от БАН – проф. Венелин Енчев и проф. Маргарит Ганев липсват. В същото време Софийският университет има двама представители в лицето на проф. Тотоманова и проф. Пройкова, като по този начин се нарушава балансът между университетите.

Още една изненада - в 15 ч. без никакво обяснение, заповедта е свалена от министерския сайт! От Министерство на образованието и науката потвърдиха, че Министър Танев е одобрил и разписал доклад с напълно различен състав от учени, членове на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания”. Кой след това подменя тези имена и на какво основание? Кой от чиновниците в просветното министерство се оказва по-силен от самия Министър?

От месец, във Фонд „Научни изследвания” тече поредната проверка на вътрешния одит на МОН и от Агенция за държавна финансова инспекция. Установени са многобройни нарушения, но министерството не излиза с официално становище. Кой ще даде отговор на въпроса, защо Фонд „Научни изследвания”, чиято собствена администрация се състои едва от 15 души е подписал договор с 4 адвокатски фирми и харчи луди пари за съдебни дела, а не изпълнява функциите си за финансиране на научни изследвания?

Малко преди изтичането на мандата му, председателят на Изпълнителния съвет, проф. Енчев е написал доклад до министъра, в който излага следното:

От две години не се финансират текущи проекти по договори, сключени с ФНИ в сесии, проведени в периода 2008-2012 г. Това обстоятелство обезсмисля досегашната работа на научните екипи, самите проекти губят научна актуалност и по този начин се обезценява и обезмисля конкретното проектно планиране. Екипите и научните организации и университети търпят сериозни загуби, свързани със закупуване на апаратура, оборудване и консумативи и възможността за ефективното им използване. В същото време, ръководителите на все още незавършени проекти, съгласно Правилника на ФНИ са възпрепятствани да подадат нови проектни предложения.

Изпълнителният съвет на ФНИ е взел решения за финансиране на вторите етапи на над 200 проекта от тези сесии. Голяма част от тях са получили високи оценки, а през 2014 г. в годишната оперативна програма на ФНИ са били предвидени 6.5 млн. лева. За голяма част от тях дори са подписани анекси за финансиране на вторите етапи, но Управителят не разпорежда превеждане на парите на бенефициентите, без основания и в нарушение на подписаните договорни условия.

Не са финансирани вторите етапи на конкурсни сесии за двустранно сътрудничество на България с Германия за 2010 и 2011 г., с Румъния за 2010 г. и с Франция за 2011 г. Нарушена е годишната оперативна програма на фонда за двустранно сътрудничество на България с Германия и Франция за 2014 г. Липсата на финансиране е свързана със загуби за научните колективи и непостигане на планираните резултати, с което се нанасят вреди на развитието на науката и изследванията в Република България и силно се дискредитира обликът на страната в очите на европейската научна общност.

Съгласно чл. 12 от Правилника на ФНИ, Изпълнителният съвет осъществява контрол върху набирането и изразходването на средствата, но в годишния отчет на управителя няма финансов отчет за 2014 г., което лишава ИС от възможността да осъществява контрол.

Ето ги причините името на проф. Енчев да изчезне от състава на Изпълнителния съвет. Защо се случва това? Кой ще поеме отговорността за тези нередности? До кога ще действа моделът „КОЙ” в държавната администрация?

А може би основната причина се крие във факта, че МОН ще администрира в близките години над 700 милиона лева европейски фондове и кадровите карти вече се редят.

проф. Лъчезар Аврамов, д.ф.н.

Edited by - moderator on 03/31/2015 09:22:01
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/01/2015 :  06:10:47  Show Profile  Reply with Quote
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4688390


Несменям шеф в науката разбуни учени. Мирослава Кортенска: Премиерът този път да уволнява истински 1701
31.03.2015 21:27 | България
Мирослава Кортенска


Учени отново настръхнаха срещу Фонда за научни изследвания заради факта, че бившият му директор Христо Петров продължава да се води на работа. Той бе един от уволнените по нареждане на премиера Бойко Борисов през 2013 година заради нарушения с 14 млн. лева за научни проекти, сред които такива за изследване на Млечния път и бельото. Висшият административен съд отмени като незаконни 22 проекта. Петров обаче осъди държавата и бе върнат на поста си още през м.г. Новият управител на фонда Николай Христов обяви, че ще го уволни, но до този момент това не е факт. „Петров беше 6 месеца в отпуск и дойде на 7 или 8 януари, за да съобщи, че чака решение на ТЕЛК. Не мога да направя нищо, докато той не дойде на работа“, обясни Христов. И добави, че е крайно възмутен от поведението на предшественика си, който му задържал щат, тъй като фондът имал нова структура и в нея нямало пост за Петров.

Петров се оказа недосегаем, коментира проф. Мирослава Кортенска/виж по-долу/
Нищо не се е променило във фонда, възмути се и проф. Лъчезар Аврамов, член на УС на БАН. Той е изпратил открито писмо за продължаващите нередности в институцията, която единствена дава пари за развитие на науката. Стотици проекти на учени от БАН в момента се задържат. Изпълнителният съвет на ФНИ е взел решения за финансиране на над 200 разработки, но парите за тях не се дават, твърди проф. Аврамов.

Проф. МИРОСЛАВА КОРТЕНСКА:
Премиерът този път да уволнява истински


- Проф. Кортенска, вие първа предупредихте, че се готви източването на 14 млн. лв. от Фонда за научни изследвания (ФНИ) през 2012 г. Днес един от отстранените - Христо Петров, е във Фонда. Какво всъщност се постигна след държавните проверки и протести?

-Този въпрос е особено актуален днес, защото непрекъснато се говори, че се търси и преследва корупцията по високите етажи на администрацията и властта. Случаят за нарушенията във ФНИ е публичен благодарение на в.“Труд“ и солидарно осъден от всички власти в България още през 2013 г.: Министерски съвет направи одитен доклад, на базата, на който премиерът Бойко Борисов уволни министър Игнатов, Христо Петров като директор на Фонда и анголския професор Рангел Гюров. Висшият административен съд издаде 22 решения за административни нарушения на Фонда, четвъртата власт също разкри скандални факти, както и гражданското общество в лицето на младите учени излезе на два протеста. Освен това и ЕК взе отношение по тези неправомерно пропилени 14 милиона, които не бяха вложени в наука по време на конкурсната сесия през 2012 г. Пълно единодушие, нали?Оттук започват и въпросите: защо Христо Петров, който беше уволнен като директор на ФНИ за административни и финансови нарушения от самия министър-председател Борисов в предишното му правителство, сега отново е във Фонда – върнат на работа като юрист, място, което сам си е запазил, когато е бил директор на Фонда?С една дума каквото и да се случва никой не може да го извади от тази златна хранилка. И си седи там като бяла пеперудка- чист и невинен? Един от отговорите е, че самото министерство на образованието го освобождава по член от Кодекса на труда ,който не е дисциплинарен, така че той води дело и да се връща на работа, при това като голям разбирач на законите Христо Петров си осигурява и 6 заплати обезщетение, може би като несправедливо уволнен? Само че Христо Петров е нарушител, той е символ на корупционни схеми и унищожител на възможности за българската наука. Аз ли да уча юристите от МОН как трябва да бъде отстранен от ФНИ, така че никога да не си и помисля, че може да се върне там. Или всички тези одити, решения на съда, обществено възмущение не са достатъчни? Или някой го пази или пази самата схема за източване на средства? Но Христо Петров е достатъчно публично осветен и не става вече, господа със схемите по източване на публични средства! Освен това Бойко Борисов е пак министър председател и явно се налага този път да го отстрани истински, за да не остава усещането, че Христо Петров някой го пази и всички- одиторите, съда, медиите, трябва да си мълчат! Ето, господин Борисов имате един доказан случай, който не може да бъде изтръгнат от държавната хранилка, а само я източва. Мисля, че е време да се заемете отново с този случай! Тъй като министъра на образованието нищо, че е професор, е като паднал от Марс за този скандал в подопечния му ФНИ. Така че е време да докажете г-н Борисов, че веднъж като сте казали: Вън!, това е сериозно и ще се случи!И да поразровите сериозно, ако този незаменим чиновник има гръб или протекция, защото иначе всичко това работи срещу вас, срещу доверието във вашата решителност да се преборите със злоупотребите с публични средства.

- Част от научните колективи, чийто проекти бяха спрени за нарушения и за тях има становища на ВАС продължават да искат да получат финансирането си. Според Вас, дали накрая няма да успеят, така както г-н Петров?

- Отговорът на този въпрос е свързан с голяма злоупотреба- ВАС има решение, че на 22 проекта от злощастната сесия на ФНИ през 2012 г. неправомерно са отпуснати средства. И тук ролята на Христо Петров е значителна- той сключва договори и извънредно решава , че авансово ще изплати не 50 %, а 80% на авторите на проектите ментета. И това са суми от порядъка на 300 000 лева на проект. Интересно е защо МОН не търси тези отпуснати средства след решението на ВАС, защо не обявява за нищожни тези договори? Няколко министъра на образованието са минали от 2012 г. година, но тези грубо присвоени пари не се търсят от държавата. Та сега и с днешна дата тече и възмущение към ФНИ, ронят се крокодилски сълзи от нарушителите- защо именно на тези нередни проекти не се отпуска и втория транш по договорите? Виждате ли какъв стопанин е държавата в лицето на МОН? Виждате ли ръката на беззаконието и неговата наглост? Но сега вече всички мечти на тези алчни псевдоучени са в миналото. Сега казусите са публични и съм сигурна, че няма да успеят. Надявам се да бъдат притиснати от МОН и държавните органи и да върнат неправомерно „усвоените“ от тях публични средства.

- Защо толкова време след разкритията и проверките във Фонда, нещата не се променят? Защо пореден екип на образователното министерство „замита“ проблемите?

- На този въпрос да отговори прокуратурата, както и тези, които търсят корупцията по високите етажи на властта. А за МОН и министъра на образованието - нека обществото да види как защитават публичния интерес! Няма нужда от коментар! Просто позор, който трябва да бъде измит със силна струя непримиримост
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/08/2015 :  22:09:59  Show Profile  Reply with Quote
МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОПРЕДЕЛИ НОВ СЪСТАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“
07 април 2015 г.

http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1083
Със Заповеди № РД09 - 385/30.03.2015 г. и № РД09 - 443/07.04.2015 г. на основата на постъпили предложения от БАН, ССА, изследователски университети и Съвета на Ректорите, както и за балансирано представителство на научните направления и организации е определен нов състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“. Състои се от 9 члена, от които един е представител на държавата.

Състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ за срок от две години, считано от датата на издаване на последната заповед, както следва:



1. Проф. дхн Венелин Георгиев Енчев - БАН

2. Доц. д-р Маргарит Николов Ганев – БАН

3. Проф. дфн Анна-Мария Костова Тотоманова – СУ „Св. Климент Охридски“

4. Проф. дмн Николай Маринов Николов – Институт по математика и информатика“ - БАН

5. Проф.д-р Георги Цветанов Момеков - МУ- София

6. Доц. д-р Анелия Венева Янчева – ССА

7. Проф. д-р Диана Илиева Копева – УНСС

8. Доц. д-р Анушка Цветанова Станчева - НБУ

9. Геновева Жечева Жечева – МОН
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/28/2015 :  22:19:57  Show Profile  Reply with Quote
Депутатите промениха структурата на научния фонд
ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
http://www.segabg.com/article.php?id=753181
Промени в структурата на известния с ред злоупотреби фонд "Научни изследвания" гласува изненадващо вчера парламентът на първо четене. Измененията са внесени от Патриотичния фронт.

Според приетите текстове фондът, който разпределя парите за наука от държавата, ще се ръководи от управителен съвет, председател на управителния съвет и изпълнителен директор. Изпълнителният директор ще се избира с конкурс и ще сключва трудов договор с шефа на УС. Досега органите на управление бяха изпълнителен съвет, неговият председател и управителят на фонда. "Практическата дейност на фонда от неговото създаване показа дълбоки пороци, основани най-вече на неадекватна организация, заложена в закона. Изпълнителният съвет и управителят се назначават от министъра, което създава липса на вътрешна координация и неефективна организация", отбелязват вносителите.

Променя се структурата и на Националния съвет за наука и иновации към образователния министър - негови членове вече не могат да бъдат ръководствата на БАН и висшите училища. Отпада условието да влизат само хабилитирани лица - новият текст предвижда членовете да са "утвърдени учени". Съветът има главно съвещателни функции.

"Това е устройването на определени лица, по възможност нехабилитирани", разкритикува Борислав Великов (РБ). Той поиска вносителите да изчакат проекта на правителството, който, според него, бил "много по-пълен и издържан". Подкрепи го лидерът на ДПС Лютви Местан с мотива, че е "по-добре такива устройствени закони да се внасят от МС. Иначе остава впечатлението, че се обслужва законодателната суета на един или друг коалиционен партньор".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/27/2015 :  21:15:55  Show Profile  Reply with Quote
ГЕНОВЕВА ЖЕЧЕВА Е ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩА ДЛЪЖНОСТТА УПРАВИТЕЛ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“ (ФНИ)
27 юли 2015 г.
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1280


Преди минути в Министерството на образованието и науката приключи експертна среща, инициирана от проф. Тодор Танев, с представители на ръководството на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите. Обсъдиха се важни теми, свързани с оперативното управление на Фонда като инструмент за насърчаване на научните изследвания. Ръководството на МОН представи анализ на финансирането на ФНИ, съгласно Годишната оперативна програма и варианти за излизане от създалата се кадрова криза в управлението на ФНИ.

Беше постигнато съгласие относно:

- Временно изпълняващ длъжността управител на Фонд „Научни изследвания“ да бъде служител на МОН, познаващ добре работата на Фонда. Единодушно беше подкрепена кандидатурата на г-жа Геновева Жечева, началник на отдел „Транснационални научни инициативи“ в дирекция "Наука" на МОН, и представител на Министерството в Изпълнителния съвет на ФНИ;

- Нова конкурсна сесия във Фонда да бъде обявена след разработване на ясни правила и съгласувани с Министерството на финансите „Насоки за кандидатстване“;

- Взе се решение за свикване на следваща работна среща при готовност за обсъждане на новите насоки и правила за работа на ФНИ.

На срещата бяха дискутирани и други въпроси, свързани с националната политика по отношение на достъпа до дигитална научна и наукометрична информация, използвана от научните среди, както и действията на МОН по мониторинга и оценката на научната дейност.

Edited by - moderator on 07/27/2015 21:16:22
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/02/2015 :  17:21:57  Show Profile  Reply with Quote
Нов състав на Изпълнителния съвет на ФНИ от 31.08.2015 г., назначен от министъра за срок от 2 години:
Проф. д-р Диана Илиева Копева
Проф. д-р Георги Цветанов Момеков
Чл. кор. проф. дмн дтн Красимир Тодоров Атанасов
Чл.кор. проф. дфн Костадин Ганев Ганев
доц. д-р Анелия Велева Янчева
проф. дхн Георги Николов Вайсилов
Проф. дтн Емил Костов Николов
проф. д-р Велезара Иванова Пенева
Златина Димитрова Михайлова-Кирева - представител на МОН
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/03/2015 :  18:28:31  Show Profile  Reply with Quote
МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОПРЕДЕЛИ НОВ СЪСТАВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“
03 септември 2015 г.
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1310

Със Заповед № РД 09-1226/31.08.2015 г. е освободен назначеният със Заповед № РД 09-385/30.03.2015 г. и № РД 09-443/07.04.2015 г. състав на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“.

Назначеният през април тази година Изпълнителен съвет (ИС) не успя да се справи и да намери адекватно решение на добре известните ни проблеми на Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Фактите: като се започне от неизпълнени задължения по действащи договори по конкурси, обявени от Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни, неотразяване политиките на МОН в Годишната оперативна програма и се стигне до липсата на лична ангажираност и отговорност при разработката на Насоките за кандидатстване за предвидената нова конкурсна сесия 2015 г. и провеждането на партньорската проверка на Европейската комисия за преглед на националната нормативна рамка за изпълнение на политиките в областта на науката и иновациите.

Действащият до момента ИС не прояви воля и експертиза да осветли и представи пред научната общност реалните проблеми на Фонда и да предложи конкретни решения за справяне с наследените кризи.

Със същата заповед и Заповед РД 09-1246/03.09.2015 г. на основание чл. 14 от Закона за насърчаване на научните изследвания, чл.8, ал. 5 и 6 и чл. 15а от Правилника на Фонд „Научни изследвания“ и на базата на постъпили предложения от съответните органи и организации при балансирано представителство на научните направления и организации е определен нов състав на ИС.

Съставът на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ е с мандат от две години, считано от датата на издаване на първата заповед, както следва:

Проф. д-р Диана Илиева Копева

Проф. д-р Георги Цветанов Момеков

Чл.-кор. проф. дфн Костадин Ганчев Ганев

Доц. д-р Анелия Венева Янчева

Проф. дхн Георги Николов Вайсилов

Проф. дтн Стоил Маринов Тодоров

Проф. дтн инж. Иво Цветанов Илиев

Проф. дтн Димитър Грозданов Христозов

Златина Димитрова Михайлова - Карова - представител на МОН

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на проф. Костадин Костадинов, заместник-министър на образованието и науката.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/29/2015 :  18:15:29  Show Profile  Reply with Quote
Информация за заседание на ИС на ФНИ
http://www.fni.bg/?q=node/391

Информация за заседание на Изпълнителния съвет на Фонд «Научни изследвания», проведено на 25 септември 2015 г.

Заседанието започна с информация от управителя на ФНИ за изпълнение решенията от предишни заседания на ИС. Беше разгледан доклад за финансиране на етапи по програмата Биодиверс и доклад на ПНЕК по двустранно и международно сътрудничество. Обсъдено беше писмо от ТУ-София във връзка с проект ДУНК 01/3. ИС обсъди предложение за решение във връзка със следващите етапи на договори, сключени в периода 2008-2012 г. Започна обсъждане на Насоки и методика по процедура «Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания - 2015 г.» и необходимите промени в Годишната оперативна програма на ФНИ във връзка с конкурса. По обсъжданите въпроси бяха приети решения, които ще бъдат публикувани в Протокола от заседанието след одобряването му от членовете на ИС. Обсъждането на Насоките ще бъде продължено на следващото заседание.

ИС определи приемно време на членовете на ИС в сряда от 14 до 16 часа.

В заседанието участваха членовете на Изпълнителния съвет, чл. кор. проф. Е. Хорозов, съветник на министъра на образованието и науката, управителя на ФНИ и служители на ФНИ.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05