http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Трети март
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Gintcho_Kostov

Bulgaria
13 Posts

Posted - 03/03/2011 :  13:40:00  Show Profile  Visit Gintcho_Kostov's Homepage  Reply with Quote
Честит празник на всички свободни българи!

Ralitsa_Geleva

Bulgaria
16 Posts

Posted - 03/08/2011 :  07:46:25  Show Profile  Reply with Quote
Скъпи Дами,

дори да не празнувате на 8 март да се усмихнете на цветята, които остават красиви и ведри, дори в най-мрачния и студен ден. От сърце ви пожелавам да бъдете като тях!

Ралица

http://www.youtube.com/watch?v=eSGFxezVPGY&feature=related
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 03/08/2011 :  19:28:13  Show Profile  Reply with Quote
ЗДРАВЕЙТЕ!


Жени вие идвахте срещу ми!
Как стъпвахте! Аз бях готов!
... Жени вие идвате срещу ми!
Как стъпвате! Не съм готов...
Христо Фотев, от “Възхвала на жените”

ДА СТЕ ЖИВИ-ЗДРАВИ-ОБИЧАНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
George, BHF-ly yours
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/08/2011 :  20:56:19  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://img21.imageshack.us/img21/7379/18592019057027636981275.jpg
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 10/28/2011 :  12:40:22  Show Profile  Reply with Quote
БУДНИЯТ ЧОВЕК И КРИЛЕТЕ НА ЛЮБОЗНАНИЕТО
д-р Георги Чалдъков


Денят на народните будители - първи ноември - е честван за първи път в Пловдив през 1909 г.; от 1922 до 1945 г. е национален празник, прекъснат от комунистическия режим, и въстановен през 1992 г. „Подир делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици се роди „История славянобългарска“. Водени от жажда за познание, както и героични поклонници на родната свобода, почват да се редят силни по дух наши просветители – Софроний, Патриарх Евтимий, Петър Берон, Марин Дринов и много други“ (в-к „Стремление“, бр. 15, 1922 г.).
Шедският учен Карл Линей (1707-1778) в книга си Systema Naturae е описал 4,400 животински и 7,700 растителни видове. Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през H. ergaster (работещият човек), H. erectus (изправеният човек) и от 40-50,000 години – H. sаpiens (разумният човек), наричан първоначално Homo diurnis (дневният човек). В контекста на Деня на народните будители ще го наричам будния човек – защото сме заспали, някой трябва да ни събужда или някой трябва да ни държи будни, за да не заспиваме? Будители, будни, пробуждащи се, заспали? Въпроси не само към българската душевност и принадлежност, но и към любовта към знанието.
Не знам в други езици дума, съчетаваща емоцията и знанието, като нашата „любознание” – евристичните импулси, магията на Архимед навярно идва оттам. Любознанието, като латинското saperе aude (да имаш куража да си мъдър) за Просвещението, е мотото на будния човек – да изкристализира знанието в теб, да изразяваш мислите си, да си свободен. Да се стремиш да бъдеш превъзходен във всичко, което правиш – древногръцкото arеte, което будителите ни са принесли в нашата пайдея (paideia) – педагогика. Те - от цар Симеон Велики до днес - са нашите учители, педагозите, „тези, които водят децата” (гр. paidos – дете, ago – водя; в древна Гърция слугата води детето на училище). И в корена на английската дума education (образование) има „водачество” – от латински educere - „да изведеш, това което го има” (да разкриеш способностите на ученика), където ducere означава „да водя”; в нашия контекст – „да будя”. Следователно учителите са „слуги” на учениците и студентите - и водачи, будители на нацията.
Благодарение на приоритетното инвестиране в образованието и науката, се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония, Южна Корея, сега – и Китай. През 2010 г. президентът на Израел Шимон Перес ни посъветва: “Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории – там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Най-великите неща на света са създадени от отделни хора.”
Кой български политик може да очертае с такава дълбочина проблемите на съвременния свят? И да осъзнае посланието на гениалния физик Ричард Файнман (1918-1988): “Светът изглежда много по-различен, когато си изучил и правил наука.” Тогава, както каза Шимон Перес, можеш “да изграждаш велика държава от една малка територия” – звучи като поезия, превърната в реалност в Израел. И Сингапур, Дания, Южна Корея, Япония.
А в нашата икономика тигрите са само на манежа на цирк “Монте Карло” и в зоологическата градина в Бургас и във Варна. Все пак, ние можем да се похвалим с приноси в културната зоология – например, с (60-сантиметровият фалос на) 30-тонния спящ слон, от 18 ноември 1998 г. спрял в храстите пред сградата на ООН в Манхатън, Ню Йорк – бронзова склуптура на Михаил Симеонов, от 1966 г. емигрант в САЩ. На мен обаче повече ми харесва една българска пеперуда, която изкривява двуметров перон в центъра на Париж – бронзова склуптура на Живко Живков, известен като JIVKO в Париж, Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско. Пеперудата на Живко Живков, като тази на професор Едуард Лоренц (“размахването на крилата на пеперуда в Бразилия може да предизвика торнадо в Тексас”), ни учи, че крайният резултат на дадено събитие зависи от “малки необходими промени” в началото. Това, което изглежда като хаос, в който не се забелязва ред (повече от 20 години), има определен порядък. Остава само да позволим на будителите свободно да размахват крилете на любознанието си. Тогава то ще отиде в детските градини, училищата, университетите и след тях – колко много други места, където човек може наистина завинаги да се влюбва в знанието. Мултиплицирано в нацията, това означава знаещи хора – добро качество на живот, образование и наука. И избор на будни хора за депутати, министри, президенти, кметове, ректори... Защото:
„има нещо важно между раждането и смъртта –
събуждането” (Антонио Мачадо).
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 03/02/2014 :  18:10:48  Show Profile  Reply with Quote
ТРЕТИ МАРТ: О, СВОБОДА – КЪДЕ СИ ТИ – ЕЛА!

Д-р Георги Чалдъков


България – основана през 681 г., от тогава до днес 1 333 години, от които само 637 сме били свободни, а 696 години - поробени.
България - толкова много години под различни робства и пак възкръстваме, за което вещо пише Румен Данов в книгата си Българските освобождения, станали през 1878, 1944 (?) и 1989 г.
Днес, когато Аз съм българче на Иван Вазов се пита: О, Свобода - къде си ти - ела!, всеки от нас трябва да си припомни Книга за свободата на Христо Фотев, посветена на големия художник Георги Баев, всъщност – на всички българи. За да разбираме и чувстваме истинския смисъл на Свободата - свещен дар, даден на, по-точно изстрадано придобит от Човека, за който Поетът е написал:
Не на площадите - а в нашите души
Тя - Свободата - се изгражда и руши.
По-съвършена от невинното ни детство,
не се предава и приема Тя в наследство.
На себе си прилича - и на любовта.
По-неизменна и по-лична от кръвта...
Тя е надеждата ми в действие и сила.
Към нея се пристъпва нежно с "Мила"...

Тя е сюжета на живота ми в една
завършена от край до край вълна.
Ти, в темпа й дъгообразния, по име,
презиме и фамилия - търси ме!...

От "Я люблю тебя" търси до "Ай лъв ю" -
там - на пристанището в златното ревю.
Не питай как опитомява Тя водата -
бедрата й - стихийно-дълги под луната.
В това пристанище аз целия съм "Да".
Едно голямо и прекрасно "Да"... Вода
и свобода... Търси ме в сянката й зрима,
мен - лоцмана на нейните хиляда псевдонима!...

Изгубя ли - или любовно подаря
от теб - о, моя Свобода, една искра,
най-малката, срещу ми всяко огледало
внезапно да изхвърли бившото ми тяло...
И Ти, о, Господи, където и да си,
за ужасените, вдигни ме, ти коси,
хвърли ме в орбита, изваяна от сяра
пред кулата бургаска, там на тротоара,
и гларуса - акула твоя - да се спусне
над спомена за мен и бившите ми устни!...

Тя - Свободата се изгражда и руши
не в директивите - а в нашите души.
На думите е Тя душата строга.
Как ражда - и как бди над диалога.
И никой няма право... Само Тя
ми дава право да говоря - и летя!
Тя е живота ми във действие и сила.
В деня, когато ще пристъпя с - Мила,
о, мила, сладка Свобода - и разбера
високо - там в нощта, - че няма да умра.

О, Свобода - къде си ти - ела!

Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/07/2015 :  12:44:14  Show Profile  Reply with Quote
В очакванена Homo Bulgaricusex machinа
Д-р Георги Чалдъков


Какво се случи през 2014-та година в България? Превъзмогнахме ли рефлексите на егоизма, алчността, агресията? На „каменното сърце, душевния Алцхаймер и екзистенциалната шизофрения“? – както ги диагностицира Папа Франциск в предколедното си обръщениекъм своите епископи и кардинали.
Аконевъзхищение и стимулиране, то поне имахме ли толерантност към таланта и постиженията на другите? Ако отговорите са негативни, през2014-та епродължилоотчуждението,разделението,разпадането.В началото Годинатабе свидетел на най-тъжната човешка мечта: един журналист отвори уличната врата на „подземието“ и влезе в него - там на топло живееха няколко бездомни. На въпроса „За какво мечтаеш?“, един от тях отговори „Да умра.“
След това Годината претърпя традиционните инфаркти и инсулти, споминали повече от 70 хиляди българи. И бе потопена от наводнения, взривена от експлозии и банкови фалити, унизена от прогресиращата бедност, неграмотност, побоища на лекари, евроатлантическата арогантност на политици. Иособено много - от коалицията БСП-ДПС, която доведеплощадните и университетските протести, протестните мрежи, изборите, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, един драмсъстав без цензура. И 240 депутати, 18евродепутати, 18 министри, трима заместник-министри и Бойко Борисов и белиякон, който остана в конюшнята на Народното събрание. Всеки от които, без белият кон, получава много по-голяма заплата от тази на образованите хора - учители, лекари, учени, артисти, поети, писатели, архитекти, инженери, на които, ако се предоставят възможности за реализация, могат да осигурят по-добър стандарт на живот на хората и обществото.
Така Годината достигна до логичния извод, че именно това е една от причините за инфарктите, инсултите, наводненията, взривовете, фалитите, бедността, неграмотността, побоищата. И лошото качество на коалициите, депутатите, министрите, заместник министрите и президентите на РБ.
Всепак, Годината видя българи, устремени къмвисините на своите професии: Теодосий Теодосиев–учител по физика от математическата школа в Казанлък, наричат го Тео – българският бог на таланти, коитона световни олимпиади печелятзлатнимедали и след това учат и работят в престижни университети в САЩ – Петко Динев, Павлин Савови Ангел Шерлетов вМасачузетски институт по технология в Кеймбридж,Катерина Найденоваучи биофизика в университета в Кеймбридж, Англия, Елена Георгиева работи в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици (ЦЕРН)край Женева. Д-р Павел Табаков – неврохирург във Вроцслав, Полша – направи уникална трансплантация на обонятелни нерви на пациент с травматично прекъснати гръбначномозъчни нерви - и пациентът проходи. Доцент Венелин Герганов прави най-сложните операции на мозъчни тумори в Международния институт по невронаука в Хановер, известен по света накратко като „Мозъкът“. Професор Михаил Давидов повече от 20 години работи в университета в Хамбург и прави авангардни изследвания на тестостерон-секретиращите клетки на Лайдиг, които вече са наречени клетки на Лайдиг-Давидов. Доцент Владимир Кефалов във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури откри, че фоторецепторните клетки на ретината могат да виждат светлина и от инфрачервения спектър. Стефани Станчева – доктор по икономика в Масачузетския институт по технология – работи със световноизвестни икономисти, които търсят пътища за преодоляване на неолибералното финансово неравенство на хората. В интервю на българския журналист, тя каза, че рецептата за възход на България е намаляване на корупцията и „подобряване на образователната система от първи клас до матурата“. Александър Морфов– най-българският световенрежисьор - неговите „Хъшове“ се представят в 200-то си издание, Борис Христов – Поет-емигрант в Страната на самотата – написа „Книга на мълчанието. Book of silence”,Милен Русков - бургаският европейски писател и неговия роман „Възвишение“, Григор Димитров – Маестро на световния тенис – спечели престижни трофеи, Димитър Бербатов – Кавалер на интелигентните голове– продължава да бележи и в „Монако“, Атанас Скатов - неговият дух и труд изкачиха седем от най-високите върхове на Земята…
Здравейте, ембрионина българската надежда! Благодарение на вас през Божията Година 2015 (Anno Domini MMXV) много българи ще мечтаят „Да живеем!“ Ще е нужна обаче появата на Homo Bulgaricusex machinа*и на родна земя–дададетворчески и филантропски тон, хорътможеби е готовдазапее. Като Тео и хората, които му помагат за построяването на Фабрика за талантив Казанлък, като колегите на Тео, които подготвят златни медалисти на световни олимпиади по математика, като родителите на Крисия, Хасан и Ибрахим, като Фондацията на Димитър Бербатов…Време е и поне един български бизнесмен да бъде Homo Bulgaricusex machinа, койтодасъздаде университет или Научен център по сърдечносъдови науки (а не само футболни отбори), защото по смъртност от инфаркти и инсулти сме една от водещите страни в света.
Така ще престанем дасевъртим в порочния кръг на рефлексите на егоизма, алчността, агресиятаи надеждата-и-разочарованието, довел ни до най-тревожните европейски статистики за качество на живот, здраве и образование.
Тогава ще сменим парадигмата: от „Българе, българе… Каксъмсяазозовалсредвазе? Туйми е най-голяма грешка в живота.“,някой друг Милен ще напише книга и ще я озаглави „Щастието да сибългарин“.
_____________________________________________________________________
*Перифразана Deus ex machina (Боготмашина) – неочаквана помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от Бог, спуснат от машина.

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05