http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ще ЗАГРОБИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/13/2016 :  19:47:17  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Колеги, как стои по вашите структури проблема с четиригодишния срок, в който новоназначени асистенти без ОНС "Доктор" трябва да я придобият?
Защото, в дисциплините с практическа насоченост, на практика е невъзможно за четири години да навлезнеш в работата, да си изпълняваш нормата за годишна учебна заетост, да изпълняваш и всички други задължения, полагащи се на новоназначен асистент и да успееш в същото време да направиш дисертация и да я защитиш достатъчно рано преди изтичане на четиригодишния срок, та да имаш достатъчно време за провеждане на конкурс за "главен асистент".
Това създава много сериозна допълнителна (и напълно излишна) трудност да привличаме и задържаме качествени млади специалисти.
Припомням законовия текст - ето алинеи 2-5 от чл.44 от ППЗРАСРБ:

"На длъжност "асистент" може да бъде назначено и лице, което не е докторант. Назначаването се извършва от ректора на висшето училище или от ръководителя на научната организация по предложение на ръководителя на първичното звено съгласувано с ръководителя на приемащото структурно звено на трудов договор за срок не по-дълъг от четири години.
В срока на договора лицето, заемащо длъжността "асистент", предприема действия за придобиване на образователна и научна степен "доктор".
След изтичането на срока на договора нов срочен трудов договор със същото лице не може да се сключва.
След придобиване на образователна и научна степен "доктор" асистентът може да участва в обявен от висшето училище или научната организация конкурс за заемане на академичната длъжност "главен асистент" по реда на ЗРАСРБ, на този правилник и на съответния правилник на висшето училище или научната организация."

Всички знаем, че никога обобщенията не са верни, нито полезни, но обективно съвсем ясно за мен е налице конфликт в българската (а може би - и не само) наука между хуманитаристите и "другите" (т.е., сериозните науки). За един политолог, психолог, филосософ, социолог, европеист, глобалист, или каква да е друга измислена наука, сигурно не е проблем да се вмести в четирите години, щото за дисертацията му е нужен само компютър и желание. Е да де, ама в сериозните науки не е така. Нека подсетя заемащите разни отговорни длъжности хуманитаристи - ако обекта на изследване е растение или животно с годишен цикъл на възпроизводство, то в рамките на тия четири години трудно може да обхванеш дори два размножителни цикъла (понеже няма как, нито да започнеш работа върху дисертаията още от първия си работен ден, нито пък можеш да работиш чак до последния, понеже тогава към година и половина (в оптималния случай) ще стоиш без заплата - докато защитиш и после докато ти мине конкурса за главен асистент). Моля хуманитаристите да проявяват малко разбиране като пишат тъпите си нормативни текстове и да не ни налагат невъзможни срокове и други неадекватни изисквания!
(Разбира се, то по начало не мога да разбера защо да не може човек да е прекрасен асистент чак до пенсиониране без изобщо да е защитил дисертация, така че не виждам кому изобщо е необходим този срок - ама смееш ли да опонираш на железния довод "така е на Запад!"... та, нека поне да помислим за увеличение на този четиригодишен срок... поне с две години, а защо не и двойно.)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/17/2016 :  13:49:10  Show Profile  Reply with Quote
Точно това изискване в закона раздвижи доста пластове и доста колеги се хванаха серозно с дисертациите си и не малко защитиха. Други ги понижиха от гл.асистент на асистент защото нямат докторска степен. Т.е. тази норма упражни определен натиск, сперед мен в правилната посока. Ще видим, как ще се развие казусът занапред.

Сега, обаче, ние в ТУС имаме нов момент - в мораториум сме по отношение на обявяването на конкурси за акад. длъжности.
Има ли някъде при Вас, такива явления?
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/19/2016 :  21:22:52  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Говорим за различни законови текстове и съвсем различни ситуации.
Четиригодишния срок за ВЕЧЕ работещи към момента на приемането на ЗРАСРБ (пар.5, ал.5 от Прех. и Закл. разп.) смятам за разумен:
1. Те си бяха хора навлезнали в работата (та някои от тях са преподавали съответните дисциплини буквално десетилетия ), по отношение работата над дисертация също не са били на нулева кота към момента на началото на този четиригодишен срок;
2. Ако след изтичането на четиригодишния срок те не са защитили, то няма проблем спокойно да довършат работата по дисертацията, тъй като нищо не задължава работодателя да прекъсне трудовия им договор (единствено главните асистенти се понижават в асистенти).
Това за което аз говоря е съвсем друго - както съм написал, става дума за НОВОНАЗНАЧЕНИ асистенти - ето как стои положението с тях по отношение на горните два пункта:
1. Те започват от нулата, едновременно, не само работата по дисертацията, но и усвояването на изпълняването на всички други функции (включително чисто технически задължения);
2. След изтичане на четиригодишния срок, работодателят е длъжен да прекрати тудовия им договор, като няма право да ги назначи на нов такъв (цитирал съм точните законови текстове в предното си писание).
Що се отнася за тези т.нар. мораториуми (за които се чува ту тук, ту там), то аз не съм виждал документ на някакъв ръководен орган, който да ги регламентира и би ми било любопитно как е оформен. (Говоря за периода след приемането на ЗРАСРБ - в началото на демокрацията цели четири години (1991-5) имаше мораториум за конкурси за научни сътрудници I-III степен в Селскостопанска академия, който си беше съвсем официален.) Според мен, не подлежи на спор правото на ръководните органи на висше училище или факултет по някакви съобръжения да спрат за известен период обявяване на нови конкурси, но същите тия ръководни органи са длъжни също така да обяснят на колектива (а и на всеки интересуващ се - включ. и външни лица) какви са причините за това спиране и при какви обстоятелства обявяването на нови конкурси ще се възобнови. (В частност, точно един такъв безпардонно и без всякаква логика наложен "мораториум" (от средата на януари 2012 до началото на март 2013 при нас нямаше обявени никакви конкурси по ЗРАСРБ, а специално за моя факултет този "мораториум" беше още по-дълъг - към две години някъде), според мен бе една от главните причини, заради които наскоро не преизбрахме досегашния си ректор.)
Да припомня и че по чисто политически причини, в около половината от висшите училища в България след приемането на ЗРАСРБ дълго изчакваха с обявяването на конкурси по новия закон - това бяха все ректори, близки до тогавашния президент Георги Първанов - доколкото разбрах, идеята е била да спънат по някакъв начин заработването на закона и да предивикат обществено недоволство срещу него. Не мисля че постигнаха нещо - или по-точно - щяха да постигнат, ако темата представляваше обществен интерес - но ГЕРБ успяха да убият всякакъв дебат по сектора ВОН. Не знам как го направиха, но успяха. И вече нашите проблеми не интересуват никого.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/20/2016 :  20:59:10  Show Profile  Reply with Quote
За новопостъпилите асистенти при нас се практикува следното:
1) Ставаш асистент след като ти завърши редовната докторантура, която е била 3 - 3,5 години. Докато асистентстваш 4 години, съумяваш да си донапишеш дисертацията и да защитиш. Обявават ти конкурс за главен асистент. Така ти стават 7-8 години срок да станеш "доктор", което струва ми се е доста приемливо.
2) Ставаш първо асистент, след като ти свършат 4-те години за асистент ставаш редовен докторант и форсираш. Този вариант е малко по-неудачен от първия, но имаме и такива.
Но както и да го погледнеш редовна докторантура + 4 години асистент, с разните удължения от половин или една година, ми се струват достатъчни да се види ставаш ли въобще за научна работа, а и ти самият да видиш, това ли е призванието ти.
Имаме и колеги, които идват от бизнеса на по-напреднала възраст, постъпват като асистенти, веднага след това кандидатстват за задочна докторантура и бутат едновременно и двете с цел веднага след като им изтече срока за асистенти да защитят докторат и да им отворят място за главни асистенти. Когато си силно мотовиран и това става.

За сведение в предложените сега промени в ЗРАС се работи в посока на смекчаване на тези ограничения. Не знам дали е за добро, защото аз съм за по-истинските мерки. Т.е. да знаеш, че нищо не ти е в кърпа вързано и трябва да се доказваш, да се развиваш. Иначе потъваме в тинята, от която няма излаз. Лично аз съм привърженик на динамиката.

А сега за мораториума: Нашият мораториум е безсрочен, обявен е от Академичния съвет по финансови съображения и съображения свързани с изготвянето на регламентацията на финансирането и заплащането във висшето училище.

Edited by - moderator on 01/20/2016 22:30:51
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/21/2016 :  18:06:30  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Разбира се, че 7-8 години са разумния срок - и не е ли по-добре той да си бъде уговорен изначално, вместо да се чудим какви маймунджулъци да измислим, за да го издокараме дотам.
Варианта - първо асистент и след това редовна докторантура - го чувам за пръв път и ми се струва много трудно изпълним.
Обратният вариант - първо редовен докторант и после асистент, без да е защитил - сме го правили (и то май за пръв път го направихме в нашата катедра, щото идваха колеги да ни питат какъв точно е формалния ред), само че по малко по-различен начин - а именно - съгласно ал.1 от същия този чл.44 от ППЗРАСРБ (дето по-горе съм цитирал останалите му алинеи) - тя гласи -
"На длъжност "асистент" може да бъде назначен докторант, отчислен с право на защита, но незавършил процедурата по защита на дисертационния си труд. Назначаването се извършва от ректора на висшето училище или от ръководителя на научната организация по предложение на ръководителя на първичното звено съгласувано с ръководителя на приемащото структурно звено на трудов договор за срок не по-дълъг от две години."
- т.е., този текст е добър, защото дава възможност на редовния докторант, който е приключил работата върху дисертацията към края на срока на редовната докторантура, но все още не е защитил да може да започне работа като асистент - и през отпуснатите му по срочния трудов договор две години спокойно да си мине всички процедури, както по защитата на дисертацията, така и по евентуален конкурс за главен асистент (ако от съответното първично звено са го харесали и искат да го задържат за постоянно).
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05