http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Какъв е изходът от кризата?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 10/05/2014 :  09:32:58  Show Profile  Reply with Quote
ПЕСЕНТА НА КОЗАТА ПРОДЪЛЖАВА
Аномия, демоцит, демострофа
Д-р Георги Чалдъков


В българска 45 + 25 годишна история има много аномия, беззакония, които водят до демоцид (гр. demos – народ, лат. сaedere – убивам) - различни антропогенни убийства заради политически, религиозни, интелектуални, етнически и други различия с властвуващите. Най-ужасяващият демоцид е по време на сталинския терор през 1937–1938 г. в СССР, когато са разстрелвани по 1600 човека на ден!*
„Най-точна технология“ на убийства e прилагана и в концлагерите край „Тихият бял Дунав“, описани от големия писател Атанас Липчев. Тогава е провеждан комунистически, внезапен демоцид с мъчения и разстрели. Сега – посткомунистически-квазидемократичен-неолиберален, хроничен демоцид с бедност, неграмотност и нездравословен начин на живот, водещ до болести и ранна смърт на демоса. През последните години към тях се прибавят и хилядите жертви от пътни катастрофи, наводнения, пожари, барутни взривове и дурги беззакония. Корените на този демоцид са изобилието на алчност и липсата на емпатия на депутатите, министрите и президентите, като цяло –държавата.
По даннни на СЗО българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и рак. По данни на Националния статистически институт и Националния център по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият спад е 40 160 от общо 7 милиона и 284 600 българи към 31 декмеври 2012 г. Въпреки предизборните обещания на управляващите, бедността, неграмотността и нездравословният начин на живот продължават да причиняват болести и ранна смърт на българския народ. Няма да помогне и гръмко демонстрираната „грижа за народа“, лицемерната демофилия на сегашните кандидати за депутати – бивши журналисти, художествени спортистки, футболисти, сърдечни хирурзи, президенти, министри... А реалностите са трагични: като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! Спрямо природните бедствия това означава, че всекидневно се късат стените на 29-30 язовира (10 бяха жертвите от наводнението в село Бисер), всекидневно стават 23 наводнения (13 бяха жертвите в квартал „Аспарухово“ във Варна), всекиденевно избухват тонове барут в 20 завода (15 са жертвите в завода в село Горни Лом). Така в България продължава песента на козата (гр. tragos – коза, aeidein – пея) - трагедия (tragoidia). Най-тревожната математика, която депутати, правителства и президенти трябва спешно и дългосрочно да решават, за да избегнем демострофата (демографска катастрофа), в която Дамоклевият меч ще падне предимно над главите на българите – етносът, който дава името на страната. За да не настъпи най-ужасното – България без българи!
В тази тъжна българска панорама има проблясъци на възход: наши ученици, студенти и учени са първенци в западните университети, футболният клуб „Лудогорец“ от Разград игра майсторски с гранда „Реал“ от Мадрид, Григор Димитров печели по световните кортове, Кубрат Пулев - по боксовите рингове, Димитър Бербатов вкарва най-интелигентните голове, шест момичета пак станаха златните момичета.
И все пак, колко хубаво и колко тъжно е това: Веска и Емил Петрови от село Ново Оряхово, Варненско са родители на 13 деца, гледани и изучени без съдействието на държавата. Държавната мафия – подобно на онова „няма мафия“ в историята на младия сицилианец, който искал да влезе в Cosa Nostra, но capo di tutti capi му отговорил „Nonce mafia”.
Мамка й и държава, никаква не се обажда. Ами сега къде да я търсим? В тази държава всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал, не знаете ли вие правилника бе!
Това е перифраза на „Мамка му и прасе, никакво се не обажда. Ами сега къде да го диря?! ... На този пазар всички са дошли да продават, но никой не е дошъл да купува...” от разказа „Свирепо настроение” на Йордан Радичков.
Така „Доставчикът на беззакония“ остава известен само в есетата на Хорхе Луис Борхес. И на Радичков.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*В „Речник на масовите убийства“ полският професор Гунар Хайнзон пише за виктимологията (лат. victima – жертва, лат. logos – наука) на комунизма – броят на жертвите за 70 години съветски комунизъм и за 45 години в другите комунистически страни са само с пет милиона души по-малко от общия брой жертви, дадени от човечеството от всички войни, епидемии и природни бедствия за период от пет хиляди години.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/23/2014 :  09:23:46  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Почерпен ли е, или наистина просто толкоз му е пипето:

http://www.bta.bg/en/video/show/id/0_iipaynnu

(И само някой да е казал вече нещо лошо за кадрите на ГЕРБ - в сравнение с кадрите на Реформаторския блок те са гении, бе! - как пък един нормален политик не можа да излъчи "автентичната десница", 'га й се усмихна късмета най-сетне да дойде и тя на власт, след толкоз години глад?!)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/25/2014 :  16:15:33  Show Profile  Reply with Quote
Като цяло висшето образование и науката в България са като Алиса в страната на чудесата. Най-абсурдни неща не само, че се случват, но и са учудващо непоклатими, дълготрайни и повтарящи се...
Обяснение не се наемам да дам.

Edited by - moderator on 12/25/2014 16:16:17
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05