http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Безобразията на проф. Лазаров
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/02/2010 :  20:35:41  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Нещо неприятно. Снощи изпратих за блога на проф. Лазарин Лазаров bulgarianscienceproblems следното съобщение:

"Във вестник "Гласове" е публикувано интервю с платената хвалителка Христова № 2 на БАН (платена хвалителка на БАН № 1 е Велиана Христова, вестник "Дума"), което е едно СКРИТО ИНТЕРВЮ ЗА БАН. В него дамата остро критикува премиера Борисов, като му приписва "склонност към авторитаризъм и авторитарно поведение".
http://glasove.com/article-6827.php
Основното, обаче, е, че се мъчи да лансира тезата, че, видите ли, премиерът Борисов се мъчи елегантно да ... махне Дянков!?!?
ТОВА ИНТЕРВЮ НЕ Е ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО! ТО Е ЗА БАН! ИНТЕРВЮТО ПРЕДСТАВЛЯВА "ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ" В ПОЛЗА НА БАН. Около изборите през лятото същото лице по една телевизия изсипа множество хвалби по адрес на Борисов. Оказа се напоследък, обаче, че Борисов няма никакво намерение да се откаже радикално да реформира БАН (какво той прави и как - сега не обсъждаме).
И Борисов вече не се ползва със симпатиите на Христова № 2 - откровен изразител на вижданията, волята и манталитета на управата на БАН и комунономенклатурата в БАН. И най-вече на желанието на тези групи да останат в БАН, а в БАН да ... няма промени! Или да има, но ... минимални.
И за постигането на тази цел Дянков, разбира се, .... е хубаво да го няма. Логиката е повече от прозрачна.
Справката в Интернет показва, че Христова № 2 вече се е изказвала възмутено по адрес на Дянков във връзка с определението му (което е точно, разбира се) "феодални старци":
http://novinitepro.bg/bulgaria/v-ban-vzmuteni-ot-dyankov-i-negovite-zfeodalni-starcheta.html
Справката още показва, че дамата се подвизава на пост в дирекция "връзки с обществеността и протокол” към ЦУ на БАН*:
http://www.bas.bg/fce/001/0023/files/protokol-14.pdf
Вместо да публикува ТОВА мое съобщение проф. Лазаров си позволява нещо, което той върши доста отдавна, но това сега вече надминава всички досегашни негови безобразия! Публикува ето това:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4464
То е съвсем различно от моето и на всичкото отгоре в този текст (главно негов - на проф. Лазаров, но излизащ от мое име) има един изпуснат пълен член!!!
Написах и изпратих в bulgarianscienceproblems съобщение, в което обявявам, че има такава грешка пораде неправомерна намеса на проф. Лазаров. НО ТОЙ НЕ БЛАГОВОЛЯВА да го публикува! Това е невероятно БЕЗОБРАЗИЕ, което дори комунистите не си позволяваха да извършват - да променят драстично твой собствен текст!
Красимир Кабакчиев, дфн



Горният текст вече е изпратен на всички участници в bulgarianscienceproblems, чиито имейл адреси имам.
Безобразието е абсолютно безспорно. Няма спор, че проф. Лазаров, откакто обяви bulgarianscienceproblems за негов собствен блог, има право да публикува или да не публикува нещо. Но няма право да променя, и то драстично, текст на член на групата bulgarianscienceproblems, и след това да не благоволява дори да обяви, че е допусната сериозна езикова грешка (НЕГОВА ГРЕШКА), която от само себе си е приписана на мен. А аз съм езиковед и доктор на науките. Не следва да допускам такива грешки.
Няма безгрешни. Всеки може понякога да сгреши или дори да сгафи. Но когато грешките и гафовете стават система, това е нетърпимо.
Проблемът е по-широк.
Лазаров умее да пише добре и е много компетентен по обсъжданата в bulgarianscienceproblems - а и тук, в pueron - проблематика. Но вместо да се получи сътрудничество между двата сайта, Лазаров, а и други в bulgarianscienceproblems се държат като носители на мнения от най-висша, последна инстанция.
Мнозина от пишещите в bulgarianscienceproblems са убедени, че са "голяма работа" просто, защото са по-възрастни и професори и пр. Разбира се, знае се добре кой какво представлява. Сред професорите има доста лица с не особено висок интелектуален и/или научен потенциал. Разбира се, и сред непрофесорите също.
Тези, за които споменах, гледат с насмешка и снизхождение на по-младите - каквито са и повечето тук в pueron. Дори понякога демонстрират тези насмешка и снизхождение.
А аз самият, тъй като съм някакси по средата между двете групи и по възраст, и по административно положение (доктор на науките, но не професор), бивам полуприет или полунеприет и в двете. Разбира се, не ми пука. Аз съм човек със свое и независимо мнение, което винаги съм отстоявал и ще продължа (ако е рекъл Отговорникът за тия работи) да отстоявам.
Но така реформа в областта на науката и висшето образование не става. Няма да стане. Правителството не притежава интелектуален потенциал да направи добра реформа, а, както виждаме, и в групите, оказващи натиск за реформа (сред които са и bulgarianscienceproblems и pueron) има голям разнобой.
Ако нещо хубаво стане, то ще е или случайно, или под натиска на ЕС.
Дано да стане все пак.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/03/2010 :  07:31:33  Show Profile  Reply with Quote
Краси, сигурен ли си, че дамата на снимката в Гласове е същата от отдела Връзки с обществеността на БАН? Веднъж я гледах по телевизията и ми изглеждаше различно?
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/03/2010 :  07:39:49  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Не съм 100% сигурен, но около 98.756397% ...
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05