http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Закон за развитието на академичния състав в РБ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/15/2010 :  21:47:38  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Може ли някой да ми обясни, защо и след влизането в сила на ППЗРАСБ, конкурсите се обявяват не според Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 на Министерския съвет от 2002 г. (виж пар.2 от Доп. разп.), а според Класификацията на специалностите на научните работници в Република България, утвърдена със Заповед № 114-111 на министъра на науката и висшето образование и председателя на Висшата атестационна комисия от 1990 г. - и на страницата на НАОА даже е предвидена за целта специална графа със странното название "Шифър":
http://www.neaa.government.bg/assets/cms/File/news_evens/Nacionalna%20lista/Obiavi%20po%20chl_3-N11_doc.pdf
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 11/16/2010 :  10:32:58  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
За да може отново да бъде атакуван и да не бъде приет може би... Аз имам чувството, че това са нарочно създадени некадърно "реформи", които да не минават. Преднамерена "ПР" демонстрация на "желание за реформа", а реално - запазване на статуквото.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/16/2010 :  12:43:24  Show Profile  Reply with Quote
Стенограмата в Комисията на НС върху промените в ЗРАС:

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=cmSteno&SType=show&gid=232&id=1875
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 11/29/2010 :  07:50:42  Show Profile  Reply with Quote
Току що слушах министър Игнатов по БНТ. Както винаги възмутително. Явно ще бърза да си прокара закона преди Коледа и без да удължава срока на ВАК.

В Технически университет много мои млади колеги търсят алтернативни начини да защитят докторат, който да е национално признат - един отива в Македония, друг в Украйна, трети търси връзки в Русия. Никой не ще да носи диплома от катедрата или факултета, която няма да бъде призната никъде по света. Отиват в страни, където има ВАК.

Тежко и горко на младите учени в България - от тях занапред ще се иска само слугинаж и вероятно пари под масата.
А според Бойко, този министър бил голям реформатор, прави революция, отличник. Дал му е пълното си и безрезервно доверие. Голям срам!

Всичко се решава от Сергей Игнатов, Веселин Методиев и Огнян Стоичков.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/14/2010 :  13:31:32  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vassil_Guliashki

Отговор на проф. Богдан Богданов

Преди двадесетина века робската система се е изчерпала исторически като неефективна и неконкурентоспособна. Това вероятно не е известно на проф. Богданов. Вероятно не му е известно, че такива като него бяха масово лустрирани в бившата ГДР още през 1990 г. В България за съжаление това не се случи.




Интуицията на Васко Гуляшки се оказа вярна:

Виж Р Е Ш Е Н И Е № 175/ 14.12.2010 г.
на КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ
НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ

Три имена Богдан Иванов Богданов
Дата на раждане 02.11.1940 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител о. р. Димитър Димитров на 19.07.1978 г., регистриран на 27.09.1978 г.
Ръководил го служител о. р. Димитър Димитров
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление VI-II-I, управление VI-IХ-I
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Николов
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони – обр. 4 и обр. 6; протокол № 73/ 1990 г. с предложение за унищожаване на лично дело IА-29737 и работно дело IР-15469.
Снемане от действащия оперативен отчет 1988 г.
Публична длъжност или публична дейност Извънреден и пълномощен посланик в Атина от 29.04.1991 г. до 14.07.1993 г.

Ректорът на НБУ проф. Богдан Богданов, гуруто на настоящия министър Сергей Игнатов, награден съвсем скоро с орден "Стара Планина" от президента:

Е АГЕНТ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!!


Днес, образованието, науката и младежта се управляват В ПОЛЗА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.
А ДС, от своя страна, обвинява обикновените учени в съветска система - ХА-ХА-ХА!!! ДС, видиш ли, ще се бори със съветската система - справка Веско Методиев, Сергей Игнатов, Евгений Дайнов, Андрей Райчев и сие.
Няма ли този цинизъм да има край?


Виж:
http://www.nbu.bg/index.php?l=77
В момента проф. дфн Богдан Богданов е Председател на настоятелството на НБУ. Из информацията за него:

Проф. Богдан БОГДАНОВ, д.ф.н.

Проф. Богдан Богданов поставя началото на идеята за Нов български университет като продължение на Дружество за нов български университет заедно с организационен комитет от учени, изследователи и предприемачи.
Проф. Богданов е Председател на Настоятелството и и.д. Ректор на НБУ от основаването му до 1995 г. От 1995 г. до настоящия момент е Председател на Настоятелството на Нов български университет.Професор в Софийския университет по старогръцка литература и култура в Катедрата по класически филологии.
Сред големите му проекти е председателството на Управителния съвет на фондация “Отворено общество”, по време на което работи за модернизирането на библиотеките, интегрирането на малцинствените групи в обществото, правата на човека, предоставянето на пълен достъп до Интернет на академичните институти, отпускането на стипендии на български студенти, популяризирането на българската история, език и култура. През периода 1991-1993 г. дейността му като посланик на Република България в Република Гърция, съдейства за преодоляване на недоверието между България и Гърция, натрупано в периода на Студената война и за изграждането на международния образ на България като един от гарантите на мира и стабилността на Балканите.

Ах ДС, ДС, заради вас всички пътища за затворени за нормалните хора в България. Каквото се появи, вие веднага го яхвате!
СРАМОТА ПРОФ. БОГДАН БОГДАНОВ!!!
СРАМОТА СЕРГЕЙ ИГНАТОВ!!!
Не ви щем, не щем и ДС-реформите ви!


И забележете, достойният професор, непестящ самохвалствата си в сайта на НБУ, е правил опит да унищожи досието си на агент-доносник на VI управление на ДС - политическата полиция :))).
Който иска, да продължи да вярва на НБУ, Отворено общество - клон България и т.н.

Edited by - moderator on 12/14/2010 14:00:04
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 12/15/2010 :  08:24:22  Show Profile  Reply with Quote
Уважаеми форумци,

Поствам извадка от интервю на проф. Богдан Богданов със заглавие „Не е вярно, че сме най-загубените”
с автор Руен Руенов, вестник “Пари” – 21. ІІ. 2003 г.
(виж http://www.bogdanbogdanov.net/news_bg.php?newsID=26 )

„Проф. Богданов:
...
През 1990 – 1991 г. бяхме настроени оптимистично, такова беше общото настроение. Не мога да кажа, че тогава съм имал ясна идея за предстоящото. Но никога не съм бил потиснат от това, че преходът е бавен, нито в началото, нито сега.
...

Въпрос на водещия: Имаше ли пропуснати шансове?
Проф. Богданов: Шансове звучи прекалено драматично, но такова нещо например е по-ефективното прекъсване на връзката на сегашното ни общество с отрицателните моменти на предишното. Тази връзка не е прекъсната и редица неща, които можеше да бъдат преодолени, продължават да тежат на българския преход. Между тях е въпросът с досиетата и участието в държавния живот на хора, свързани с определени структури на старата Държавна сигурност. Решаването на тези проблеми е свързано със сътресения, които се избягват от обикновено консервативно настроената власт. Нерешаването на проблемите обаче забавя прехода. Същевременно е погрешно това забавяне да се обяснява само с тези или подобни проблеми. Защото всички ние, включително и младите хора, които не са живели при социализма, но са възпитани от отраснали в социалистическата епоха родители, носим в себе си нейните негативи. Например навика на извънобщественото съществуване в гнездото на вялата частност. Тя е между основните причини за забавянето на прехода.
... ”

Ето как назначеният за стратег на прехода "печен" кадър на старата ДС поучава нещастното ни общество, че трябвало да се освободи от участието на хора с досиета в държавния живот в България.
Питам се дали ГЕРБ ще изпълни това съкровено желание на проф. Богданов, лустрирайки го от всички ръководни постове?

Васил Гуляшки

Edited by - Vassil_Guliashki on 12/15/2010 08:27:40
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/16/2010 :  19:24:45  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Галя, Васил, последните ви два поста всъщност са за темата "Та, кой модел щяхме да следваме?" - защото описваните събития ни описват най-ярко лицемерието на западното общество и факта, че моделът, който ни се натриса води за никъде.
Какво още трябва да стане, за да осъзнаем, че "падането на стената" не беше "победа на доброто над злото" - напротив - злото от двете страни на стената се обедини, за да продължи да експлоатира трудещите се.
Ако Западът действително беше хуманистичен, демократичен, и пр. - той щеше да използва случая, за да установи един точно такъв демократичен и справедлив ред и в бившия съветски лагер; нищо подобно - управляващата върхушка на Запад постигна договореност с управляващата върхушка на Изток как да продължат господството си.
Съжалявам, че се налага да пиша неща доста встрани от заглавието на темата - НО - продължавайки да вярваме на легендата, че Западът има нещо против да ни управлява Държавна сигурност - ние сме отправили взора на надеждата в грешната посока.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 12/17/2010 :  08:43:36  Show Profile  Reply with Quote
В момента Народното събрание гласува на второ четене Общия Закон за развитие на академичния състав.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/19/2010 :  09:36:15  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

quote:
Originally posted by Vassil_Guliashki

Отговор на проф. Богдан Богданов

Преди двадесетина века робската система се е изчерпала исторически като неефективна и неконкурентоспособна. Това вероятно не е известно на проф. Богданов. Вероятно не му е известно, че такива като него бяха масово лустрирани в бившата ГДР още през 1990 г. В България за съжаление това не се случи.




Интуицията на Васко Гуляшки се оказа вярна:

Виж Р Е Ш Е Н И Е № 175/ 14.12.2010 г.
на КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ
НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ

Три имена Богдан Иванов Богданов
Дата на раждане 02.11.1940 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител о. р. Димитър Димитров на 19.07.1978 г., регистриран на 27.09.1978 г.
Ръководил го служител о. р. Димитър Димитров




Нищо странно - лично за мен.

Най-грандиозните некадърници от така наричащия се Институт за български език при БАН отидоха да работят в НБУ.

Самият така наречен институт е развъдник на комунизъм, сталинизъм, престъпност и простащина. През 2004 г. в грубо нарушение на Конституцията и законодателството на така наречения институт е дадено име на отявлен сталинист - Любомир Андрейчин. Докато аз работех там работещите в него комунодиваци и некадърници не си позволиха подобно нещо. А и аз непрекъснато драстично разобличавах пасмината, когато тя правеше сборища "в чест" на сталиниста Андрейчин и другите като него.

Вижте с какви фалшификации и примитивизми се е ставало "учен", "професор" и т.н. в началото на 1950-те г. Цитат от "научно произведение" на така наречения учен Андрейчин:

“Борбата за по-висока езикова култура е първостепенна национална задача в живота на социалистическото общество. Тъкмо в условията на социалистическото общество може да бъде най-добре схваната нуждата от такава борба [...] В труда на Й.В.Сталин “Марксизмът и въпросите на езикознанието” беше направено принципно разграничение между речниковата и граматическата страна на езика. По този начин речниковият състав на езика беше осветлен ясно, както никога досега откъм своята роля и специфика в строежа на езика [...] Даденото от Сталин теоретическо изясняване на речниковата страна на езика ще допринесе несъмнено и за изясняване на редица важни практически въпроси на езиковата култура. Сега пред езикознанието и пред методиката на езиковото обучение стои задача с огромна важност – да се открият върху основата на сталинското езикознание пътища и средства за по-конкретна и плодоносна работа при усвояването на речниковия материал” (Л.Андрейчин, "Слабости в езика на нашата публицистика". Български език, 1954, кн. 3. стр. 222-223).

Днес огромното мнозинство така наричащи се учени в така наречения Институт за български език наричат себе си "ученици на Андрейчин".

ПРОСТАШКА РАБОТА! БЪЛГАРСКА!
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 12/21/2010 :  12:59:05  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
kkabakciev - един ден по същия начин хората ще се присмиват на днешните дисертации, които смело наричам "евроатлантически подлоги". А иначе за комунистическите подлоги си прав. Историята се повтаря. Винаги има едно гигантско множество подлизурковци, които пишат дисертации изпъстрени с информация тема "Стратегия Европа 20XY", а малцина са тези, които ще направят някаква наука.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/21/2010 :  14:01:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Philip_Petrov

kkabakciev - един ден по същия начин хората ще се присмиват на днешните дисертации, които смело наричам "евроатлантически подлоги". А иначе за комунистическите подлоги си прав. Историята се повтаря. Винаги има едно гигантско множество подлизурковци, които пишат дисертации изпъстрени с информация тема "Стратегия Европа 20XY", а малцина са тези, които ще направят някаква наука.



Ами те много от комуно-руските подлоги за една нощ станаха "евроатлантически". В така наречения институт, където работех, имаше един индивид (и сега го има), който през 1980 г. в Москва громеше буржоазната наука. А веднъж около 2000 г. го чух на едно официално събрание да се изказва колко било важно да се присъединим към НАТО.

По-нагли, по-безскрупулни, по-келепирджийски индивиди от комунистите и техните сподвижници просто няма.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 12/22/2010 :  21:13:54  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Напротив има. Аз съм се нагледал на "менаджмент" в американски компании и мога да ти гарантирам, че е дори по-гадно.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/22/2010 :  21:46:02  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Philip_Petrov

Напротив има. Аз съм се нагледал на "менаджмент" в американски компании и мога да ти гарантирам, че е дори по-гадно.



Не разбирам поантата.

Ако тя е, че американците са - глобално погледнато - по-гадни и по-големи келепирджии от руснаците и комунистите, не съм съгласен ни най-малко. Самата история, най-вече модерната, опровергава подобно виждане.

Разбира се, у всяка нация има гадове и керепирджии, и в Америка ги има, но фактът е, че Америка е уредена демократична и цивилизована държава, докато Русия не е. Дори самата България - с цялата байганьовщина и андрешковщина на общата популация, и въпреки че като цяло е кочина, а не същинска държава - е все пак по-приемлива като местообитание за нормален човек.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 12/23/2010 :  08:43:17  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Не, не искам да съдя "кой е по-по-най". Отчитам факти. А те са, че в "демократичната Америка" (както и в целия "западен свят") демокрацията е една видна измама, лъжа. Ще се обоснова накратко:

Когато "гласувате" вие "избирате". Какво избирате? Има два варианта:

1. Хора, които да те представляват, т.е. делегати: В такъв случай говорим за "делегирани права". Човекът е излязъл с една предизборна програма пред мен (гласоподавателя), тя ми е харесала и аз съм му дал правото да я изпълни. Това означава, че този човек няма право да прави каквото и да е друго освен написаното в предизборната си програма! А какво се получава реално? Получава се това, че предизборните програма са една смешна страница с абстрактни обещания. Реално изборите са "кой ще излъже по-добре", а после 4 години "ще си прави каквото си иска/трябва". Това НЕ е демокрация - моят глас не избира нищо в този случай!

2. Реални действия: Ако приемем, че аз (гласоподавателя) гласувам не само за личности/делегати, а и за реални действия (т.е. разширяваме обемът на изборните обещания до реални действащи документи, а всичко неописано в тях минава на референдум), то тук се намесва един странен момент - компетентен ли съм аз (избирателят) да взимам такива решения? Ето какво се получава - партия А казва "ние ще построим АЕЦ Белене", а партия Б казва "ние няма да я строим!". Аз трябва да избирам между тези две обещания. Компетентен ли съм аз в сферите "ядрена енергетика", "макроикономика", "геополитика"? Очевидно не. Тогава политиката се гради върху гласовете на некомпетентните! Още повече - сферата, в която смятам, че съм компетентен (например как да си проведа упражнение №3 по курса, който водя в университета) - точно там аз НЯМАМ право на избор, защото ми се спускат правила отгоре, които пречат на моето решение за реформа.

С други думи - дори в работещия си вариант (№2, който ние все още не сме го и помирисали) тази "западна демокрация" е обърната с главата надолу и краката нагоре (кой което иска). "Министър" не е "слуга" (както е превода на думата от латински), а е "шеф, управляващ, властник, цар, господар". Дават ни да избираме само нещата, от които тъй или иначе не разбираме, а тези, в които сме компетентни, и съответно "опасни за статуквото", слагат пълен монопол и при нужда - терор, полицейски произвол и т.н. А фиктивното право "да пуснеш глас" е само и единствено, за да може да се внуши чувство за свобода в телетата и овцете. Реално тези режими се контролират само и единствено от фирмите, корпорациите и техните "задруги", а парламентите, депутатите, сенаторите и президентите са просто обслужващия им персонал. Дефакто на нас ни е даден шанс да изберем коя да бъде чистачката за корпоративно-монополните интереси. Едни чистачки са по-добри, а други по-лоши. Интересите - константа!

Това НЕ е демокрация. В демокрацията всеки човек трябва да има право да взима решение само там, където е компетентен. Истинската демокрация е "кариерната демокрация", но не тази, в която "директорът командва, коли и беси" (нашият добре познат доскорошен тоталитаризъм, който се опитваше да се нареше "социализъм", а сега напълно погрешно ние наричаме "комунизъм"), а тази, в която "директорът обслужва работниците си". Истинската демокрация е тази, в която началникът трепери да не направи погрешна стъпка, защото преките му подчинени моментално ще го сменят, а НЕ тази, в която работника трепери от това какво ще каже началника.

Edited by - Philip_Petrov on 12/23/2010 09:04:27
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/23/2010 :  09:32:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
И демокрацията, като всяко друго творение на човека, си има недостатъци, но западната демокрация е най-доброто досега измислено. Така мисли огромното мнозинство на Запада (дори и в България - която номинално вече е част от Запада).
Ако някой намира, че не е така, да посочи по-добро. И, ако намира, че авторитарните и тоталитарни режими са нещо по-добро, нека също да го каже. Редно е да се знае човек с кого говори и за какво точно се бори отхвърлящият ценностите на западната демокрация.
Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05