http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Защо политиците не желаят реформа в науката?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

pueron

10 Posts

Posted - 01/30/2009 :  18:07:08  Show Profile  Reply with Quote
По молба на читатели възстановяваме една от първите теми на форума, която беше отишла в архив. Темата се оказва все още актуална.

pueron

10 Posts

Posted - 01/30/2009 :  18:09:36  Show Profile  Reply with Quote
Moderator
Posted - 02/28/2006 : 16:03:28
________________________________________
Повод за тази тема ми дава един постинг във форума на дсб, където също се обсъждат тези въпроси. Ще го изкопирам, за да си кажете и Вие мнението. Блокажът в научната кариера освен чрез шуробаджанащина се разбива и чрез властови натиск. И това, ако не е корупция, кое е корупция?
-------------------------------------------------------------------
Веси,
Много ми се иска предложеното от теб решение да е правилното. Да дойде Иван Костов и да оправи нещата. Но имам доста сериозни съмнения и сега ще ги споделя с теб, с риск отново да затворят форума за гости. Иван Костов стана доцент през 1992г. след като навлезе в активната политика. Това всички го знаем, обаче вчера в предаването "Между редовете" на ТВ СКАТ прочетоха, че през 1994г. той е станал и доктор на науките (т.е. така наречения голям доктор). Иначе казано - няма празно. За съжаление, той се оказва още един пример, как се напредва в научната кариера чрез властта. Как очакваш да ни подкрепи, тогава, та нали ние се възмущаваме точно от това, че като влезат във властта веднага почват да оправят себе си, включително и с титли и звания. Депутат - професор, Министър - голям доктор и т.н. А хората, които си работят съвестно работата ги мачкат до несвяст и те горките разчитат на същите тези управляващи да им помогнат срещу несправедливостта. Как ще стане това, ти ми кажи? Извинявай и ти и всички форумци, все пак това си е ваш сайт и вие си имате вярвания, които сигурно ви крепят заедно и Ви дават надежда. Така и трябва да бъде.
Но, и тук не се извинявам, смесването на Властови позиции с бързо израстване в научната кариера с разни титли и звания, Ние наричаме корупция! Как не е могъл да се въздържи, Вашият лидер, а е побързал да се нагласи, като един Филчев, който грабна професурата, малко преди да напусне прокуратурата, като един Тошо Пейков, който стана доктор по социология в последния парламент, като един Младен Влашки, който не дава да се жукне за ВАК, защото си оправял професурата, като още много други, всички едни и същи. И аз Ви задавам един въпрос, защо Вашият лидер не се свърже в този форум и да направи коментар? (Може пък да се окаже, че поне голям докторат не е награбил набързо - дано така се окаже, но все пак го попитайте - лъжат ли в "Между редовете"?)Ако имате такава възможност, опитайте да му зададете този въпрос? Какво мисли той за предложението на младите учени от Инициативния комитет "Да се забрани израстването в научната кариера, докато се заема висок административен или политически пост", за да не се получават злоупотреби с власт от една страна, т.е. натискът на властимащият върху научните съвети и ВАК да го изберат за доцент, професор, академик и от друга страна, срещу това, че ще го направят нещо си в науката, той да поеме ангажимента да крепи статуквото на научните съвети и ВАК и да се прави на глух, ням и сляп, когато мъката и воплите на пострадалите малки и работливи хора от техните дерибейства стигнат почти до небето. Науката трябва да си е наука, политиката да си е политика, бизнесът - бизнес и съдът съд, а не едни и същи, да са и научни корифеи и висши политици и големи бизнесмени и висши съдии и...... Стига!

________________________________________
Edited by - moderator on 02/28/2006 16:49:45

AndreyKurtenkov
Posted - 03/01/2006 : 19:48:45
________________________________________
Няма да има и минимално движение напред, докато не отговорим на въпроса, поставен в заглавието на темата. Под "ние" в случая разбирам т.нар. "гражданска общество", а не т.нар. "научна общност".
Не съм привърженик на конпиративните теории, но вече съм склонен да вярвам, че има някаква договореност в т.нар. "политически елит" нищо да не се пипа в родната наука. Стара истина е, че неук народ по-лесно се управлява. Знам че тази идея звучи малко елементарно, но докато някой не ми даде по-добро обяснение, ще си я поддържам.

Kkabakciev
Posted - 03/09/2006 : 13:54:14
________________________________________
"вчера в предаването "Между редовете" на ТВ СКАТ прочетоха, че през 1994г. той [Иван Костов] е станал и доктор на науките"

Това вярно ли е? Не ми се вярва. Щеше да се разчуе и да се знае.

Moderator
Posted - 03/27/2006 : 15:30:04
________________________________________
Вестник Стандарт 27.03.2006г.

US учени обвиниха Путин в плагиатство
Руският президент преписал дисертацията си от книга на двама професори от Питсбърг

Вашингтон/Лондон. Американски изследователи се усъмниха в безупречността на научната кариера на руския президент Владимир Путин и де факто го обвиниха в плагиатство, съобщиха вестниците "Вашингтон таймс" и "Сънди таймс".
Според експертите от института Брукингс във Вашингтон Клифърд Гади и Игор Данченко голяма част от основния раздел от кандидатската дисертация на Путин, с която получава титлата доктор по икономика, е преписана от книгата "Стратегическо планиране и политика" на американските професори от университета в Питсбърг Уилям Кинг и Дейвид Клилънд, издадена през 1978 г.
Според официалната биография на руския президент през 1997 г. той е защитил в петербургския Минен институт дисертация на тема "Стратегическо планиране на възпроизводството на минерално-суровинната база на региона в условията на формиране на пазарни отношения". На 218 страници дисертацията разглежда как да се разработват и използват природните ресурси в района на Санкт Петербург.
Експертите от института Брукингс твърдят, че 16 от 20-те първи страници от основната част на дисертацията на Путин са преписани дума по дума или с минимални промени. Учудващо сходство се открива и в шест диаграми и таблици от труда на Путин и американските професори. Експертите са намерили дисертацията в сайта на московска техническа библиотека след дълго търсене.
Книгата им била преведена на руски от свързан с КГБ институт в началото на 90-те години, пояснява "Вашингтон таймс".
Kkabakciev
Posted - 03/28/2006 : 09:38:25
________________________________________
Вижте, за Путин е ясно. Нищо изненадващо. Че и тук беше, и продължава да бъде подобно положението (плагиатства се на поразия), също е ясно. Но един въпрос, повдигнат тук малко по-горе, ме дразни и ме провокира да се изкажа.
Казано е тук, че Иван Костов е станал доктор на науките. Струва ми се, че това не е вярно. Дайте да го изясним - все пак това е публичен факт. Обаче всъщност не е ли далеч по-съществено обстоятелството, че Костов е станал доцент през (или около) 1992 г., когато критериите за научен принос в неговата област (за разлика от други) би трябвало да са били изменени?
Може ли някой да каже на основата на какви именно трудове и приноси Костов е станал доцент?
В Интернет форумите се говори упорито, че в кандидатската си дисертация Костов е хвалил Тодор Живков! Ако това е вярно, може да се предположи, че оценката на кандидатската дисертация на Костов следва да бъде променена, а степента му отнета. Казвайки това, съзнавам, че това би било много деликатно, и че не е много добре да бъдат извършвани такива кампанийни, драстични и унижаващи личността преоценки. Тези преоценки би трябвало да се направят, но не могат да се правят за "някого"! Ако ще се правят, трябва да се направят за всички - както беше направено в Германия веднага след промените.
Позволявам си да насоча вниманието ви към статията ми "Как "Партията" бдеше над науката", в която предложих (на основата и на официално решение на тогавашния Синдикат на работещите в областта на науката към "Подкрепа") да бъдат преразгледани всички научни степени и звания, присъдени през комунизма, и да бъдат отнети онези от тях, които не са присъдени за истински научни постижения:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
От синдиката тогава изпратихме официално искане до главния прокурор (Татарчев). Отговори ни не Татарчев, а негов заместник. В отговора се казваше, че констатациите и искането били "интересни", но че прокуратурата не се занимавала с научните степени и звания.
Откровено казано, оттогава не ми се занимава с този иначе важен въпрос, тъй като очевидно не съществуват обществени условия за някакъв прогрес в това направление. Ентусиазмът на групата за промяна на ЗНСНЗ и този форум ми дават възможност да говоря отново по въпроса, но, откровено казано, не съм оптимист, че реални резултати могат да се постигнат. Номенклатурата (некадърна по дефиниция) и некадърниците около нея (избирани с десетилетия от самата нея) са окопани изключително здраво навсякъде. Така че вероятно ще трябва да се смени поне едно поколение, за да настъпин някаква нормализация.
Разбира се, за всяка инициатива за отнемане на степените и званията на некадърниците и комунистическата номенклатура ме търсете - и ще ви окажа всякакво съдействие, което е по възможностите ми.

Moderator
Posted - 03/28/2006 : 11:28:40
________________________________________
КрКабакчиев, темата ти е много интересна и ще я коментирам като проимам малко време да се концентрирам, все пак, щото се иска тук малко да се помисли, нали, не да се разправя, каквото ни падне. Минавам само да прехвърля, едно концентрирано съобщение, с което обяснявах нашата дейност на един друг форум, тъй като мисля, че ще е полезно и за тук.
------------------------------------------------------------------
Идеята е следната. За да ни се изтъпани някой за велик политик и публиката някакси да го преглътне поне в началото, управляващата шайка иска да го представи, видите ли, че уж нещо е компетентен. Демек, правим го такъв и такъв, не защото е номенклатурно чадо или номенклатурно творение, а защото е компетентен. Е, как да стане това, ами много просто, трябва този избранник да цъфне пред нас като някой голям учен - я доцент, я професор, я академик, доктор и т.н. И това да внуши, вижте, той е компетентен. И значи трябва някой при нужда да му присъди тези степени и звания, научни. И ето ти направили са си идеалната машина за раздаване на степени и звания, която да обслужва тази цел. Т.е. техните избраници са често шарлатани, дето се вика може и да не могат да пишат, четат, дори да говорят. Но - с научни степени и звания. После народа пропищява, бе откъде извадихте този идиот - ами ето откъде.
Същевременно има други, смея и аз да се причисля уж към тях. Е ние искаме да си работим науката, накратко, обичаме да работим това, така сме родени, така е решил Бог. Е отиваме и ние да искаме степени и звания с това, което сме направили, просто за да получим правото на по-добри условия за нашите изследвания и творчество, както и правото да популяризираме нашите резултати, теории, идеи, знания сред интересуващите се по-млади и по-малко млади наши колеги. И гледай тогава, какво става. Ако излезеш жив от съприкосновението със системата, трябва да черпиш, за степени и звания - забрави, естествено и дума да не става. Е, това е проблемът.
________________________________________
Edited by - moderator on 03/29/2006 13:44:56

Moderator
Posted - 03/29/2006 : 13:31:00
________________________________________
Какво намирам днес на стр.8 на вестник "Труд" в рубриката "Днес да почерпят". Копирам го дословно:
"Доц. д.ф.н. Ахмед Доган, председател на ДПС, депутат от 40-ото НС, става на 52 години."
Е?!
Някои не разбирали, други се чудили, за какво става дума. Ами става дума за това, че най-нагло се подиграват (за да не кажа по-силна дума) с българските учени. Жалвайте се Вий, страдайте, ние ще се хихикаме отстрани. Щом не сте разбрали, че в научната кариера се расте само по 3 начина:
1. Чрез властта! От Парламента, от Министерския съвет, от Прокуратурата, от Съда, смело напред към научните степени и звания!
2. Чрез родово-номенклатурна линия. Баща комунист-професор (и/или генерал) син/дъщеря - доцент, професор, академик.
3. Чрез подлизурство и подлост, но не какви да са подлизурство и подлост, а такива, които са далеч отвъд границата на човешката търпимост, почти винаги се налага и наличието на наследствена обремененост, съчетана със садизъм.

И сега един въпрос : Познайте от третия път - Ще подкрепи ли ДПС, ще подкрепи ли Лютфи Местан - Председател на Комисията по образование и наука Законопроекта на Инициативния комитет и на ИРИОН, който забранява растеж в научната кариера, докато се заема висок административен или политически пост?

Хайде, давам Ви право на 3 опита за втория въпрос с повишена трудност:
Ще станат ли учените от ИРИОН доценти, професори, доктори, академици в този си живот, имам предвид, а не в отвъдното или като се преродят?

Поздравлявам Ви предварително, защото съм убедена, че нацелихте верния отговор!!!

Така, който още пита и се прави на недоразбрал, колко е две и две - За нас описаното горе и ИЗРАЗ НА КОРУПЦИЯ ПАР ЕКСЕЛАНС!



AndreyKurtenkov
Posted - 03/29/2006 : 18:11:34
________________________________________
Според днешния брой на в-к "Атака", вчера в интервю по телевизия СКАТ столичният кмет Бойко Борисов е заявил, че депутатите от ДПС са сред най-интелигентните в парламента - "всичките са с по два-три езика, с по две-три образования, навън завършени". Знае ли някой, в тези "два-три езика" включват ли се български и турски? Защото ако се включват, остават или нула, или един (азърбайджански, например, знам ли). И какво ли значи "две-три образования"? Дали се визират такива "образования", като двете следдипломни специализации на бившия министър на младежта и спорта Васил Иванов, който ги е изкарал, без да има висше образование.
Д-р Борисов има наистина феноменален талант да говори това, което трябва да се говори. Ала това не му пречи да демонстрира и някои особености, характерни за интелекта на учените-политици. Спомням си, как, като го попитаха за мнението му относно идеята автомобилите в София да имат право да се движат през ден (четни/нечетни) и той с трогателна простота попита: "А тия дето окончават на нула?".

VassilGuliashki
Posted - 03/30/2006 : 12:09:57
________________________________________
Браво на Модератор за анлизите и коментарите, които е направил!!!
Поздравявам и останалите участници в дискусията по темата.
Пробвам се да отговоря на въпроса, ще станат ли участниците в Инициативния комитет доценти, професори и т.н.:
По мое мнение няма никога да станат. Ако някой случайно стане - то ще е на такава преклонна възраст и, когато е понесъл такова количество и качество гаври с личността му - от съответните действащи отговорни фактори в науката, че накрая е станал негоден за нищо. Е такива вече се вписват в системата за кадрови подбор. Още повече, че на преклонна възраст и поради страха от пенсиониране кажи речи всеки застава на страната на статуквото и за увеличаване на пенсионната възраст.
Не е ли ясно защо едни и същи са и корифеи в науката и бизнесмени и изтъкнати политици? И то на съвсем млада възраст! Това навсякъде по света се нарича с думата МАФИЯ. Между другото проявите на гениалност в науката може да се забележат още в най-ранна възраст, но това е нещо различно и няма нищо общо с персонажите, които се имат за каймак на обществото в момента.
Относно мнението, че трябва да се чака още едно поколение, за да мръдне нещо към по-добро, мисля, че това едва ли ще се реализира. Мафията си се възпроизвежда и нараства, така че чакането на други поколения не е най-доброто лекарство.
Как обаче се маха мафия? Ако някой знае рецепта и му трябват хора за прилагането й - готов съм да участвам!



Vassil

Moderator
Posted - 07/31/2006 : 11:16:35
________________________________________
Ето едно материалче, което ме кара да мечтая. Е, да пожелаем съдбата на Терминатора и на нашите доморасли политици от всички цветове, сдобили се с уж "научни" титли и звания от Парламента, МС, Съда и от Партийните си централи.

И отново подкрепям предложението на доц.д-р инж. Иван Илиев от нашия ИРИОН за забрана на получаване на научни титли и звания по време на заемането на висок административен и/или политически пост. Това е една от доказаните форми на корупция, която опорочава безумно системата на висшето образование и науката!

Ако има на какво да се усмихнем е, че щом моделът на физическата красота, на мъжката сила, на волята за успех и съвършенство, любимият на всички ни Арни, е пожелал НАУЧНА ТИТЛА, значи науката все още може да пленява, да ни кара да мечтаем, дори повече от кинозвездите, стандартните продавачи на мечти!!!!

Честно казано има някои индивиди с разни постове и постчета, които като се покажат по TV-to и ги преставят с "професори" и "доценти", така ме догнусява, че чак ми се повдига!!!!


ДОКТОРСКАТА СТЕПЕН НА ШВАРЦЕНЕГЕР Е НЕВАЛИДНА
в. "Всичко за всеки", брой 31(705), 31.07-6.08.2006

Докторската степен на губернатора на калифорния, Арнолд Шваршенегер, по мнението на съда в Австрия, не е валидна.
Частният университет в австрия, чиито задочен студент е бил губернаторът, а също няколко други политици, в действителност няма право да раздава подобни звания.
В решението на съда се съдържа информация , че степента получена от Шварценегер, се издава само на студенти, преминали само основен курс на лечение. Губернаторът на калифорния е бил задочно учащ се в университета и е присъствал само няколко пъти .
За това, че научната степен се явява недействителна , на губернатора на калифорния и някои други докторанти е било изпратено писмено уведомление по пощата.






________________________________________
Edited by - moderator on 07/31/2006 11:35:53

Moderator
Posted - 08/09/2006 : 07:35:48
________________________________________
Министри се топят пред Станишев
БСП атакува Даниел Вълчев, НДСВ недоволни от Овчаров и Петков

в. Стандарт, 09.08.2006

Министрите и техните заместници взеха масово да се топят пред премиера Сергей Станишев. Повод са отчетите за едногодишното управление, които той заповяда да му се представят. Вместо това обаче шефовете на ведомства започнаха взаимно да си вадят кирливите ризи, съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от "Позитано" 20.
Скандалът във властта тръгна от заседанието на Изпълнителното бюро на БСП вчера. Соцпартията трябва ясно да покаже, че е недоволна от работата на Даниел Вълчев, настояла заместничката му от квотата на БСП Ваня Добрева. Тя поискала Вълчев да бъде принуден да спре с идеите си за реформи, които били повърхностни. Добрева настояла за повече пари от бюджета за наука.


Moderator
Posted - 09/20/2006 : 15:24:25
________________________________________
Станимир Илчев влиза в ръководството на новия дупнишки ВУЗ
в. Вяра, Дупница
20-09-2006

Народният представител от НДСВ Станимир Илчев, чийто род е от дупнишкото село Дяково, е заявил готовност да съдейства за създаването на частен ВУЗ в града и да влезе в бъдещото му ръководство. Това съобщи местната депутатка от Коалиция за България Маргарита Панева, която е пряко ангажирана с проекта. Панева разкри пред “Вяра” и друга подробност, пазена досега в тайна – водените от нея преговори с руското посолство са били за развиване на обучение по руски език в бъдещия частен ВУЗ.
Както вече писахме, първата стъпка в създаването на новото учебно заведение бе направена с решението на ОбС от миналата седмица, когато съветниците се обединиха около идеята общината да поиска от държавата безвъзмездно прехвърляне на имуществото на закрития от 1.09.2006 г. Педагогически колеж. Според проекта, разработен от директора на колежа доц. Панов и неговият екип, за целта ще бъде създадено сдружение, в което общината ще влезе с апортна вноска – имуществото, а в ръководството на учебното заведение ще бъдат поканен видни общественици, политици и хора от бизнеса. ВУЗ-ът ще готви кадри в областта на туризма и социалните политики и има многозначителната абревиатура СОПИТ, закачка от страна на преподавателския колектив, намекваща, че идеята се реализира от хора с опит, знаещи какво правят.
“В преговорите с руското посолство в никакъв случай не става въпрос за българо-руски държавен университет, а за използване на една възможност да се въведе обучение по този език. В разговорите с главния секретар на посолството г-н Митрофанов коментирахме, че в момента в Източна Европа има остър глад от добре подготвени кадри, владеещи руски, който все пак е един от 4-те международни езика. Мисля, че това е една ниша, която нашият бъдещ ВУЗ би могъл да използва, коментира Панева. Тя обясни, че и идеята за създаване на департамент към ЮЗУ-Благоевград не е отпаднала и преговорите с проф. Гюдженов продължават. Освен това за тази учебна година в дупнишкия колеж ще функционира Центърът за подготовка на преподаватели за работа с роми, който ще се финансира в рамките на 2 години от фондация “Отворено общество”.
“Нещата се правят с много ентусиазъм, любов и желание от страна на целия преподавателски екип. Ще разкрия дори една тайна на доц. Панов, дано той не ми се обиди, но държа да се знае, че той е имал покана да защити професура в Техническия университет в името на каузата, с която се е заел”, каза още Маргарита Панева.



Nivine
Posted - 09/29/2006 : 13:51:56
________________________________________
Oвчарово-шушуловата глутница

Вероятно като хиляди мои сънародници имах участта да се позапозная с методите и средствата на фирмите за дялово разпределение и се надявам, че с настоящето писмо ще мога да хвърля допълнителна светлина върху темата. Става дума за разкриване на онези механизми създадени по непрозрачен начин от държавни институции гарантиращи мародерството на топлофикационните дружества и фирми над една голяма част от българското население. Нашумелият наскоро случай с арестуваният високопоставен функционер на Топлофикация – София, крие опасност да бъде отклонено общественото внимание от истинската и далеч по-отвратителна същност на проблема. Както вече стана известно в публичното пространство изявлението на един получитав професор, оглавяващ държавна регулаторна комисия, че далаверите на въпросният служител не касаят потребителите, а само печалбата на дружеството. Как дружеството реализира печалбите си, господин професорът не намира за нужно да обяснява. Всъщност изнесените от бившия и.д. на топлофикация – Сливен , факти, на които Вие дадохте публичност в предаването си от 21.08.2006г. и от това, което ще изложа по-долу се надявам да се разбере, че става дума за нещо далеч по-сериозно и по-грозно. И така към въпроса:
В чл.2, ал.2 от Закона за енергетика (З.Е.) публикуван в Д.В. брой 107 , стр.8 от 09.12.2003г. четем: “Основните цели на този закон са създаване на предпоставки (стилистиката, надявам се Ви е позната) за: ...гарантиране на интересите на потребителите и на националните интереси.” И за да видят Вашите зрители, как се “гарантират интересите на потребителите” ще Ви цитирам веднага чл.153 ал.6 от същия закон. “Потребилите в сграда – етажна собственост, които прекратят топлоподаването към отоплителните тела в имотите си чрез регулиращата арматура остават потребители на топлинна енергия...”. Не е оставен никакъв изход. По-нататък, цитирам Ви т.5.3.2. буква А от Приложението към Наредба N2 за топлоснабдяване от 28.05.2004г. публикувана в Д.В. брой 68, стр.33, подписано от от министър М. Ковачев (забележете, не е законово утвърдено): “При неосигуряване на достъп за отчитане се прилага екстраполация по максимален специфичен разход на сградата.” Какви могат да бъдат причините за неосигуряване на този достъп, как се констатира той, затова не става дума. Че съществува чл.215,ал.1 от цитирания вече З.Е. , който постановява от 100 до 200лв глоба при такива случаи, за него също не става дума. “Екстраполация по максимален специфичен разход на сградата” – категорично е келешчето – министър, вероятно бивш комсомолец (обзалагам се за една бира), с което хвърля на чакалите хиляди беззащитни български семейства и гарантира интересите на фирмите за топлофикация и топлинно счетоводство. Няма как тези фирми да не са оценили по достойнство жеста на министърчето.И така: неусигурил достъп – екстраполация по максимален специфичен разход, спрял си докрай винтилите, оставаш потребител на топлинна енергия плюс такса мощност. Златна мина за фирмите на топлофикация и топлинното счетоводство. Само примерно един двустаен апартамент им гарантира приход от около 800лв. За оптоплителен сезон без да е консумирал грам енергия. Самото отчитане на приборите също е носител на огромни средства за топлофикация и за фирмите за топлинно счетоводство. По 4.50лв. на уред, като отчитането става за 1 секунда. Отчитането е задължително независимо от това дали си спрял или не, парното. За един, примерно жилищен блок с 5 входа и 8 етажа, за около 2 часа от двама служители на фирмите за топлинно счетоводство, по това перо само се събират около 2000лв. По каква нормативна уредба се извършва този явен грабеж, това никой не знае. От изнесеното дотук се вижда, че най-висши държавни институции от сферата на енергетиката и фирмите монополисти на топлинното счетоводство и топлофикация, чиито ръководители не е трудно да се досетим откъде произлизат, са тясно оплетени в престъпна мафия, която одира кожата на една не малка част от българския народ и това, смятам е далеч по-съществено от криминалните деяния (, които няма да бъдат доказани, разбира се) на Вальо-Топлото. Така овчарово-шушуловата глутница организират грабежа на хиляди от нас. А вечно страдащата за българския народ “г-жа Масларова” ще ни подхвърля през половин година по една бонбонка. Не е ли това продължение на политиката на управляващите ни на вече повече от 50 години, когато на времето ни подаваха по лъжичка за гарантиране на едно мижаво настяще и гребеха с лопати от бъдещето ни?
Имаме ли някаква надежда? Разбира се, че да. Вече 5 години имаме социален президент, опечен му е още 5-годишен мандат, имаме и правителство оглавявано от Масларови, Овчарови и куп други социални светила. Как да нямаме надежда? Та нали точно те ни устроиха този капан – само те могат и да го отворят, ако пожелаят разбира се.

Иван Илиев
гр.София
15.09.2006

________________________________________
Edited by - nivine on 09/29/2006 15:12:24

AndreyKurtenkov
Posted - 10/01/2006 : 07:58:53
________________________________________
Има трима професори - Константин Шушулов (за който, мисля, става дума в болдвания текст от предния постинг), Божидар Димитров и Юлиян Вучков, които, колкото по-често се появяват по СМИ, толкова по-добре - да видят всички какво представлява българския професор. Невероятната логика и суперинтелигентното излъчване на Шушулов, сумтенето и псувните в ефир на Б.Димитров, неориентираното носене из ефира на Вучков - ето ви го събирателния образ на българския професор днес.

Moderator
Posted - 10/09/2006 : 11:41:56
________________________________________
Представят книга за член на Политбюро на БКП в клуб на Първанов


by newswriter on 09/10/2006 11:45 AM
www.kafene.net

Държавната агенция БТА съобщи, че в предизборния клуб на президента Георги Първанов във Видин е била представена книгата "Живко Живков - човекът, политикът, държавникът". В книгата, която е сборник от разкази, са представени спомени за живота и делото на родения в село Тошевци, Видинско, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП, министър на просветата и културата и народен представител - Живко Живков. Идеята за издаването и представянето на книгата във Видин е на клуб "Единство", партийна структура на БСП към община Оборище в София, съобщава държавната агенция. В тържеството участваха народните представители от Коалиция за България Михаил Миков и Надя Антонова, областният управител на Видин Кръстьо Спасов, Александър Лилов, бивши партийни и държавни ръководители, съобщи БТА. Няколко западни медии през последните месеци писаха, че бившите комунисти, които никога не се оттеглиха от властта в страната след 1989 започват да възстановяват позициите си на безспорни и несменяеми партийни и държавни ръководители на България. Отбелязва се завръщането във властта на редица фамилии, управлявали страната преди ноември 1989 година, което не е положително явление за демокрацията.



Nivine
Posted - 10/09/2006 : 13:11:14
________________________________________
В потвърждение на горното сме живи свидетели на продължението на "образователните и научни традиции" на семейство Живкови от Видинско в лицето на неговия племенник Венелин Живков от ТУ-София. Аспирант в Москва, преписан на 100% учебник-записки по Теория на механизмите и на машините, конфортна и безпроблемна доцентура, заместик партиен секретар на ТУ-София, трамплин към заместни-ректорска длъжност, това пък трамплин към безпроблемна професура, набраната инерция му осигурява ректорски пост на ТУ-София, а това пък безпроблемна, както винаги защита на голям докторат и последвала член-кореспондентска титла. В момента е член на Президиума на ВАК. Само поради коалиционни бариери не бе удостоен и с министерси пост в Министерство на образованието и науката.
А кажете, един обикновен и талантлив учен не разполагащ с партийната носилка на другаря Живков ще може ли да се радва на такъв главозамайващ успех, както в научното, така и в мениджърското поприще?
Ето това е и обяснението за "бурното" развитие на днешното образование и наука в България.
Go to Top of Page

pueron

10 Posts

Posted - 01/30/2009 :  18:16:21  Show Profile  Reply with Quote
Moderator
Posted - 10/26/2006 : 12:02:16
________________________________________
Учен от БАН стана член на КС от квотата на парламента

Таня Петкова
26 Октомври 2006
www.mediapool.bg
Народното събрание одобри в четвъртък кандидатурата на юриста от Института за правни науки към БАН Красен Стойчев за член на Конституционния съд (КС). Предложението, което бе направено от управляващата коалиция, бе внесено изненадващо бързо в седмичния график на парламента и с гласовете на мнозинството точката за избора бе преместена напред и одобрена почти за минути.

Кандидатурата на 52-годишния ст. н. с. Красен Стойчев бе одобрена със 139 гласа от 161 присъстващи в залата, трима я отхвърлиха, а 19 се въздържаха.

Стойчев е специалист по търговско и облигационно право, работил е по новия закон за частните съдия изпълнители. Член на Арбитражния съд към БТПП.

Единствен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се възмути от трибуната в бързия и задкулисен начин за избор на конституционен съдия, без номинацията да бъде подложена на предварително обсъждане. Той обаче не подложи на съмнение качествата на предложения юрист.

Кандидатурата на Стойчев била договорена от Съвета на управляващата коалиция предната вечер, каза за Mediapool председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Според него номинацията е била обща, а не само на левицата.

Последният срок за попълване на КС след извършената по закон рокада е 3 ноември. Преди две седмици премиерът Сергей Станишев коментира, че кандидатурата за член на КС от Народното събрание ще бъде надпартийна и експертна. Въпреки това в последните дни вървяха усилените спекулации, че министърът на правосъдието Георги Петканов ще стане конституционен съдия, за което имало общо съгласие между коалиционните партньори.

Според запознати обаче от левицата са решили, че е достатъчно, че българският еврокомисар, за чиито пост ще бъде посочена Меглена Кунева, е от НДСВ, за да се посочва и конституционен съдия от същата партия.

Moderator
Posted - 10/26/2006 : 14:35:30
________________________________________
23 Октомври 06, 11:38 / Автор: в-к "Монитор"
Ахмед Доган с нова фондация
Съучредителката е юристка, придобила току-що правоспособност
Лидерът на ДПС Ахмед Доган е управляващ на нова неправителствена организация, установи проверка на "Монитор". Фондация "Хермес" е регистрирана на 14 септември 2006 г. в Софийски градски съд, сочи справка във фирмения регистър ДАКСИ. Адресната регистрация на сдружението е в партийната централа на ДПС на бул. "Ал. Стамболийски" 45.

Като съсобственици и съучредители на организацията са посочени кметът на търговищкото село Козица Ахмед Емин Юсеин и 28-годишната Биршен Исмаилова Яхова.

Съучредителката на фондацията е завършила право и на 12 май тази година се е явила на изпит за придобиване на юридическа правоспособност в Министерство на правосъдието. Изпитът е проведен от зам.-министърката от ДПС Сабрие Сапунджиева.

От партийния пресцентър официално съобщиха, че за първи път чуват за новата фондация, чийто шеф е лидерът им Доган. "Нямам представа какъв е предметът на дейност на цитираната от вас фондация", обясни шефът на пресцентъра Владимир Гълъбов.

Проучване на "Монитор" сред депутати от движението показа, че никой не познава съучредителката на новата фондация на ДПС Биршен Яхова. Някои предположиха, че юристката е сестра или роднина на зам.-шефката на Държавен фонд "Земеделие" Ализан Яхова. "Не я познавам и не ми сестра или роднина", зави пред "Монитор" Ализан Яхова.

"Хермес" е втората организация, чрез която ДПС ще усвоява пари в неправителствения сектор. До момента с тази задача бе натоварена единствено фондация "Либерална интеграция", управлявана от новоизбрания член на Централния съвет на ДПС Веселин Пенев. В ръководството є фигурират имената на Гюрсел Садък, Рушен Риза, който е от родното село на Доган ¬ Дръндар, и на депутата Камен Костадинов, сочи справка в регистър ДАКСИ.

Психологът на ДПС взел 20 дка гори

Фирма на члена на Централния съвет на ДПС проф. Людмил Георгиев е получила 20 дка гори в Кюстендил от Министерство на земеделието и горите. Това сочи справката за замените на имоти, предоставена миналата седмица от аграрния министър Нихат Кабил.

Едно от търговските дружества на медийния съветник и психолог на ДПС - "Възраждане 1" ООД е успяла да замени 32 дка неатрактивни земи във Видинско и Белоградчишко, срещу които получава 20 дка в Кюстендил. Сделката с управляваното от ДПС земеделско министерство е сключена на 20 юни 2005 г., когато Нихат Кабил подписва заповед РД 49-243 за осъществяване замяната, сочи справката от МЗГ.

Оценката на имота в Кюстендил е 34 754, 65 лв. и е направена от оценители от МЗГ. На 36 588,30 лв. пък са оценени терените във Видин и Белоградчик.

Дружеството "Възраждане 1" ООД е регистрирано на ул. "Пиротска" 3 на 7 юли 2005 г., сочи справка в регистъра ДАКСИ. Предметът на дейност на фирмата е общо строителство на сгради и строителни съоръжения.

Людмил Георгиев е чичо на убития при полицейско насилие в Благоевград криминално проявен бизнесмен Чората.



Moderator
Posted - 11/03/2006 : 13:43:40
________________________________________
www.oshte.info
03.11.2006
Аз, д-р Валери Велев, издържал конкурс за асистент по медицинска биология и назначен от Факултетния съвет на МФ, МУ-София, не криейки политическите си симпатии към ДСБ, бях заплашен с уволнение (при конкурсна длъжност) от хора, нямащи нищо общо с академичния състав! Те следят всичките ми служебни и лични имейли и ме заплашват директно! Искам това да е достояние на всички демократи у нас!

Д-р В. Велев


Moderator
Posted - 12/20/2006 : 11:55:21
________________________________________
Доган: О, Боже, няма да те моля
Издават труд на Сокола, писан преди 20 години
Нина Александрова
в.Стандарт

СОФИЯ. "Ще си позволя да ви кажа сакралната молитва на съвременния философ антолог. "О, Боже, ти, който си вътре в мен и едновременно вън от мен. Помогни ми или ме остави на мира. Постъпи, както ти е угодно. Аз няма да те моля." Това пише в последния си издаден научен труд лидерът на ДПС Ахмед Доган. Книжката е озаглавена "Между онтологията и плурализма. Проблемът на онтологията във философията и съвременното научно познание". Четивото е джобен формат от 47 страници. Книгата е доклад на Сокола, четен през март 1986 година пред участниците в семинар "Онтологията днес".
Публикува се за първи път в непроменен вид. "Тази книга е издадена без знанието на автора", е една от бележките към четивото. Книжката бе раздадена вчера на всички депутати от ДПС.
Редактор и автор на предговора е проф. Петър-Емил Митев. "Текстът, който излиза по инициатива на издателя, непременно ще озадачи поне част от читателите, авторът несъмнено е много известна публична личност", пише проф. Митев в уводните думи. Той разказва как преди 20 години нещата стояли по друг начин, когато лидерът на ДПС бил млад аспирант, привлякъл вниманието на философския елит с дисертацията си и новаторските идеи. Някои от озадачените читатели може би ще си помисли с какво ли ще ни изненада сега Сокола - дали няма отново да прескочи към философската антология, завършва уводът. Книгата бе отпечатана само три дни след като Доган обяви в "Панорама", че след 1 януари излиза от политиката, за да се отдаде на наука.


Moderator
Posted - 01/14/2007 : 11:32:37
________________________________________
Малко данни за проф. Атанас Тасев - общински съветник от НДСВ, нашумял с комбината, която осъществи с М.Р. от БСП за бламиране на кмета Бойко Борисов при избор на член на борда на директорите на "Топлофикация" - София.
М.Р. също е с академична рода, проявяваща се и в редица фирми паралелно с неговото шефстване в СОС.

Ей тези хрантутим като си плащаме сметките на Топлофикация всеки месец!!! Въпросът е не може ли тези хрантутници да нямат крак и в някое висше училище. Поне там да не мърсят - Не! Академичната титла - лично или на родата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
И после се правят на глухи и на слепи - не разбирали, за какво им се говори. Много добре разбират те, ама не им харесва да им се говори истината и от друга страна МНОГО, ама МНОГО обичат да присвояват чуждото, но да им се говори като на културни, научни или духовни корифеи. Купуват се архонтски звания, демек Вижте ни кви сме духовни, пъчат се за меценати на изкуството, мъкнат по света спорни колекции закупени от иманяри, слагат си имената върху тях, демек вижте ни, ние отбираме от изкуство, за научни титли и звания - ВАК само чака да се появи такава птица или нейна рода, за да го/я окичи с разни финтифлюшки, а в университетите само тях чакат - да ги правят професори, с или без ВАК. Не знам, каква е точно далаверата, че в университетите дори им се ще сами да си ги финтифлюшкат и без ВАК. Това за тях е голяма хитрост, големи играчи, демек, както умрат да се наричат. Не знам защо ме наляга по-скоро чувство на дълбоко съжаление и погнуса, отколкото нещо друго.


РЕШЕНИЯ
от заседание на Академичния съвет
на Националната академия за театрално и филмово изкуство
“Кръстьо Сарафов”, проведено на 15.10.2002г.

....
6. Взема решение за поканване на следните извънредни професори и доценти:

Изв. проф. Доньо Донев – Анимационна режисура
Изв. проф. Константин Джидров – Екранна сценография
Изв. проф. Атанас Тасев – Филмова и телевизионна режисура
....

Трима в Общото събрание на “Топлофикация” избраха Наско Михов за член на Съвета на директорите
Focus - 12 Януари 16:29
София. Трима души в Общото събрание на “Топлофикация-София” са избрали Наско Михов за член на Съвета на директорите на дружеството. Това са проф. Атанас Тасев, Христо Попов и Мичо Райковски, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Бойко Борисов: Решението за новия член на УС на “Топлофикация” бе взето в коридора
Галина ГИРГИНОВА
12 януари 2007 | 16:41 | Агенция "Фокус"

София. Решението за новия член на УС на “Топлофикация” беше взето в коридора. Това каза кметът на София Бойко Борисов по повод избора на Наско Михов за член на Съвета на директорите на “Топлофикация”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Столичният кмет каза още, че през цялото време Мичо Райковски е информирал и се е съветвал по телефона с енергийния министър Румен Овчаров.
...
"Тройната коалиция взе последната хапка, която си беше харесала. Този общински съвет подменя вота на избирателите", заяви Борисов и допълни, че не било нормално преди година той да спечели изборите и да не може и досега да постави човек, на когото има доверие да управлява "Топлофикация".
Борисов обеща да продължи да прави проверки в дружеството, за да не могат общинарите да продължават "пладнешкия грабеж".
...


________________________________________
Edited by - moderator on 01/14/2007 11:54:19

Moderator
Posted - 01/25/2007 : 08:29:00
________________________________________
Експерти и съветници от първия мандат се стягат за посланици
Първанов подмладява екипа на “Дондуков” 2
Николай Слатински вече напуснал кабинета си, сменя го доц. Румен Марков

Боряна Йотова
в.Стандарт, 25.01.2007

Румен Марков може скоро да смени ректорския кабинет в Академията на МВР със секретарско място в президентската администрация
Най-вероятното ново назначение на дипломата от кариерата Емил Вълев ще бъде на "Дондуков" 2
Началникът на предизборния щаб на Първанов, ген. Никола Колев, и занапред ще си сверява часовника с президента, но като началник на администрацията на държавния глава ФОТО Антон ЧалъковКакво се случва на "Дондуков" 2 ден след като президентът Георги Първанов официално встъпи във втория си мандат? Смяна на ешелона, разбира се. До края на седмицата предстоят назначения в администрацията на държавния глава, научи "Стандарт". Последният засега, настанил се в кабинет на "Дондуков" 2 - и то като съветник, е бившият шеф на Генщаба Николай Колев. Той се присъедини към администрацията през лятото на 2006 г. Същевременно много от съветниците и секретарите на президента получиха посланически и други дипломатически постове.
"От няколко дни вече не съм секретар на президента", каза за "Стандарт" Николай Слатински. Въпреки че все още процедурата по освобождаването му не е финализирана с издаването на указ, експертът по национална сигурност вече не посещава кабинетите на Президентството. "Смятам да продължа да се занимавам с преподавателска дейност, която не съм прекъсвал и през тези пет години", обясни той. Слатински чете лекции в УНСС, полицейската и военната академия.
Най-вероятно неговото място като съветник по националната сигурност ще заеме ректорът на Академията на МВР доц. Румен Марков. Той е доктор на юридическите науки, специалист в областта на наказателното право, член на няколко експертни съвета, включително и на Специализирания научен съвет по Национална сигурност при Висшата атестационна комисия (ВАК).
Най-вероятно екипът от външнополитически съветници ще бъде попълнен от бившия ни посланик в Брюксел Емил Вълев. Той е дипломат от кариерата с богат

опит от много мисии в чужбина

Бил е на дипломатическа служба в Полша и Кения.
Вълев е дясна ръка на Ирина Бокова, когато тя отговаря за евроинтеграцията в кабинета "Виденов". Не е без значение и фактът, че е потомствен дипломат.
Вълев ще смени като експерт в президентската администрация досегашния външнополитически секретар Никола Карадимов. През октомври миналата година той бе изпратен посланик в Осло.
За посланически пост се стяга и другият външнополитически секретар на държавния глава - Златин Тръпков.
Заради друго дипломатическо назначение - на началника на кабинета Андрей Караславов, този пост ще бъде зает от ген. Никола Колев. Изборът му за шеф на предизборния щаб на президента беше много показателен, коментираха запознати. Колев доказа, че може да се справя с координацията и в гражданската администрация, не само във военната, той е много ценен от президента, обясняват от "Дондуков" 2.
Експертите в президентската администрация очакват и предстоящо подсилване на юридическия екип, след като Първанов остана само с един секретар по правните въпроси - Цветан Сивков. Държавният глава обаче още не си е избрал експертите в тази област.
В словото си пред Народното събрание след клетвата за втория президентски мандат Първанов даде заявка, че ще разшири групата експерти, с които работи, както и че

ще заложи на повече млади хора

Очаква се те да бъдат включени в различните съвети и комисии към президентската администрация. Същевременно обаче се очаква допълнително подсилване във външнополитическата сфера, както и в икономическата. Засега се заговори, че към президентските съветници ще се присъедини и икономистът ст. н. с. Митко Димитров от Икономическия институт на БАН. Димитров и до момента е участвал в подготовката на годишните доклади за състоянието на българската икономика по поръчка на Първанов.

Nivine
Posted - 02/09/2007 : 12:38:26
________________________________________
Последният брой на вестник "Технически авангард", който съм чел (едва ли ще чета друг брой) остави в мен впечатлението, че онези, които по тодор-живково време изливаха потоци от хвалебствия по Априлската линия на партията могат в това отношение само да завиждат на тези, които пишат днес ТА. В розовото представяне на учебните, научните и кадровите теми в ТУ-София, вестникът наистина превъзхожда по стил бившите клакьори на Априлската тодор-живкова линия на партията. То не щеш ли широко-усмихнати студенти, пълни сщя "съвременни знания", почтително сложили на главите си университетски качулки, то не са ректори и заместник ректори навлякли за сеира университетски тоги по подобие на странджански кукери, то не са научни конференции, награди, медали, международни отзиви и прочие и прочие велики научни постижения.
Че в някои родни медии се прокраднаха тревожни сигнали, че в учебните зали влизат неграмотни преподаватели, между впрочем доста радушно посрещани от големи групи студенти, че се присъждат фалшиви академични титли и звания от неграмотни съвети на вак на лъженаучни представители на академичната общност, че е на лице пълна занемареност
на учебния процес, че изпитната система се характеризира с архаизъм и непрозрачност, позволяваща субективизъм, произвол и издевателства на неграмотни преподаватели над студентите, че са все по упорити слуховете, че някои изпити се оценяват не в знания, а в пари, нещо, което е основата и в нашумялото закупуване на дипломи и за още много много проблеми все от същия сорт, в ТА и дума не се обелва. Купувайте го и се учете от другарите.
________________________________________
Edited by - nivine on 02/09/2007 13:07:46

AndreyKurtenkov
Posted - 02/13/2007 : 10:30:00
________________________________________
В парламентарния контрол на 02.02 имаше два въпроса (по-точно - един въпрос и едно питане - уф, да им имам терминологията!) към Даниел Вълчев (заместник министър-председател и министър на образованието и науката) от народния представител Димитър Камбуров (от ПГ на ДСБ): относно промените в Закона за научните степени и научните звания и избора на комисиите към ВАК (това е въпроса - ) и относно политиката на Министерството на образованието и науката в сферата на висшето образование (това пък е питането - ). Отговорите на доц. Вълчев бяха в стил - да де, прави сте, ама к'во да пра'им ся. Най ми хареса като каза нещо от рода на - аз също бих задал такъв въпрос, макар и не със същата стилистика. (А какво всъщност й беше на стилистиката - проф. Камбуров просто цитира прословутите чл.5, ал.1 и чл.17 от ЗНСНЗ, както и обърна внимание, че у нас все още има органи в тази сфера, за които в другите бивши социалистически страни отдавна е забравено). Кулминационният момент в отговорите беше тезата на г-н Министъра, че необходимостта от промени е очевидна, но към тях не бива да се пристъпва преди да се постигне някакво съгласие в научните среди по основните моменти на реформата. Не знам вие как ще го тълкувате това, но за мен то значи - отказвам да поема отговорност. Защото, къде щяхме да сме сега, ако, да речем политическата сила, към която министъра принадлежи, беше търсила съгласие по въпроса за спирането на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", например? Или ако Правителството на ОДС беше търсило съгласие по въпроса за участието ни в Третата балканска война? Впрочем, самият г-н Вълчев, дали ще търси съгласие по въпроса за задължителните матури? Ами че под подписките срещу тях се подписват почти 100% от учащите се и техните родители! Не, там той няма да търси съгласие. А защо точно по въпроса за нов ЗНСНЗ ще го търси? Може ли някой да ми обясни!

Nivine
Posted - 02/15/2007 : 13:22:55
________________________________________
Обяснението е просто, Андрей. Тези, които са го сложили там не искат нов закон за научните степени и за научните звания. А защо не искат? Защото един нов по европейски тертип закон би ги възпрепятствал да си раздават фалшиви научни титли и звания, като започнем с доцент, професор и голям доктор и стигнем до член-кореспондент и академик. При това за тези фалшиви дипломи не се търси никаква отговорност. Защото се присъждат от безлични съвети към факултети и ВАК, където гласуването е тайно, не се изисква никаква научна аргументация и не се носи повтарям никаква отговорност. Аз сега мога да Ви запитам на свой ред, Андрей, коя мафия е по-зловредна за обществото ни - тази, която е организирала продажбата на фалшиви дипломи за висше образование и рискува уволнение и наказателно преследване или тази, която раздава най-безотговорно фалшиви дипломи от най-висок ранг на откровени некадърници и то без да рискува нищо?

________________________________________
Edited by - nivine on 02/15/2007 13:24:04

Moderator
Posted - 02/19/2007 : 18:11:32
________________________________________
В броя от 19.02.2007 г. на вестник "24 часа", на стр. 42 откривам статия от доц. Феим Чаушев, заместник-министър на външните работи.
Добре, че са вестниците да се образоваме по титуловаността на нашите велики политици. Примерно за тоя, хабер си нямах, че е доцент, ама на - бил, човекът. Има си хас, както се казва, то тия титли нали се дават за политически и всякакви други, но не и за научни активи.

AndreyKurtenkov
Posted - 02/20/2007 : 10:09:05
________________________________________
На едно мероприятие снощи (то е по политическа линия затова го пускам в тази тема) един титан на родната наука (физик (казват, наистина добър в своята област), работи в БАН) произнесе с драматичен тон:
"...защото, вижте ги сега какво правят във ВАК!"
Това беше оф-топик и темата не беше подета, но, кажете ми, какво толкова страшно правят във ВАК, че така са го ужасили този тип? Може би, защото все пак имаше някои решения, които противоречаха на волята на местните феодали? Само това ще да е, според мен! Другата възможност е идеята на акад.Кендеров да се разделят звание от длъжност - ако е така и тази идея наистина се посреща на нож от номенклатурата - аз съм за нея! - Каквото така вбесява тези хора, добро ще да е


Moderator
Posted - 02/24/2007 : 09:57:08
________________________________________
Човекът на ДПС за комисията за досиетата с фалшива диплома?
Орхан Исмаилов станал магистър по право за четири години
Миглена Славова
www.vsekiden.com
23-02-2007


Кандидатът на ДПС за комисията по досиетата - 27-годишният Орхан Исмаилов, вероятно притежава фалшива диплома по право. Това съобщиха пред “Новинар” членове на парламентарната вътрешна комисия. В сряда депутатите изслушали Исмаилов като кандидат-член за разсекретяването на архивите на бившата Държавна сигурност. Съмненията се подхранили от обясненията му, че е магистър по право във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, но се е дипломирал за четири години. Юристите се дипломират за пет години и една година трябва да специализират.

“Не стига, че на 24 години е станал зам.-шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията, ами ще ми кандидатства за комисията по досиетата с фалшива диплома”, ядосват се избраниците. Самият Исмаилов коментира, че е “взел на заем” дипломата, без да уточни какво има предвид. Има си компетентни органи, които могат да проверят достоверността на дипломата ми, заяви още той. Кандидатът на ДПС дори предложи да донесе документа, за да го видят всички депутати. Исмаилов е и зам.-шеф на ДКСИ.

“Разберете ме чисто човешки – не искам да коментирам нищо, свързано с Орхан Исмаилов, защото ние сме колеги”, заяви пред “Новинар” шефката на ДКСИ Цвета Маркова. Тя уточни единствено, че Исмаилов не е бил дипломиран юрист при назначаването му като нейн зам.-шеф. Маркова отказа да коментира и факта, че кандидатът на ДПС е на такава висока позиция в държавната администрация от 24-годишна възраст.

“Откъде бих могъл аз да знам на кого дипломата е истинска и на кого е фалшива? Има си университети. Там може да се провери”, заяви Камен Костадинов от ДПС. Познавам Орхан Исмаилов достатъчно добре, за да се интересувам от дипломите му, допълни депутатът. Според него става въпрос за инсинуация. “Доколкото познавам човека, знам, че той не може да си позволи такива неща”, аргументира се Костадинов. Биографията на нашия кандидат е достатъчно показателна за неговите качества, категоричен е народният представител. Той допълни, че Исмаилов защитава докторантура в Академията на МВР.

Ректорът на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Иван Иванов предположи, че дипломата е от бившия център в София. Той допълни, че не може да говори в конкретика, без да е запознат с подробности около следването на кандидата на ДПС. Проф. Иванов подчерта, че Орхан Исмаилов е имал диплома за висше образование, когато е започнал следването си по право, и затова може да е завършил в съкратени срокове.
________________________________________
Edited by - moderator on 02/24/2007 09:58:08

Moderator
Posted - 03/07/2007 : 19:59:55
________________________________________
www.vsekiden.com
07.03.2007 г.
Професор д-р Димитър Йончев е роден през 1944 г. в Павликени. Той е председател на Балканския форум по сигурността. Преподава теория на разузнаването, културология на насилието и геополитически аспекти на сигурността в НБУ. Председател е на Специализирания научен съвет на ВАК по военнополитически науки. Ръководил е отдела за анализи в Министерство на отбраната. Като депутат от БСП е бил председател на парламентарната комисия по национална сигурност.


Moderator
Posted - 03/13/2007 : 11:49:54
________________________________________
Г. Горанова
в.Сега, 13.03.2007 г.

Учените, юристите и журналистите са най-подходящи за евродепутати, смятат българите според последното проучване на на НЦИОМ за обществените нагласи към евровота. То е направено в периода 23 февруари - 1 март т.г. сред 1000 души в 86 населени места. Да си учен е предимство според 63% от анкетираните, юристите събират 61 процента подкрепа, а 46 на сто биха заложили на журналист. Затова пък лидерите на политически партии и висшите полицаи нямат шанс. Двете категории са посочени като най-непригодни за представители в Европарламента.
Българите искат в ЕП да ги представляват умни и подготвени хора с чисто минало, които знаят езици и познават институциите на ЕС. Но най-главното изискване на избирателя към кандидатите е да не са корумпирани. 96 на сто от интервюираните са го посочили на първо място. Второто условие е да не са замесени в скандали и връзки с престъпни групировки - 92%. Чак след това идва ред на личните им качества като интелигентност и владеене на езици.
Социолозите си обясняват тази подредба с желанието на хората да изличат представите за страната ни като гнездо на корупция и организирана престъпност. Но и на тези избори вратата за популизма ще е широко отворена, тъй като две трети от анкетираните виждат евродепутата като народен трибун, който говори добре и е близо до обикновените хора.


AndreyKurtenkov
Posted - 03/13/2007 : 12:58:47
________________________________________
Иска ми се да кажа няколко думи в тази тема по повод на разразилия се преди няколко дни скандал в резултат на присъединяването на СДС към съюза между английските и чешките консерватори (Европейска демократична партия, мисля че е официалното му име, ако греша, някой да ме поправи). В случая тези неща ги говоря и като зам.-председател (все още - ) на ДСБ-Люлин. Мисля че това е точно по темата, защото вече ние няма как да разглеждаме каквито и да са наши проблеми извън ситуацията по съответния проблем в ЕС като цяло.
Та, Европейският съюз днес е един социалистически колос (който иска, може и да го нарече социалдемократически - за мен това нищо не променя) с една чудовищна бюрократична структура и абсолютна власт на чиновниците. За повечето политици това е изгодно. Има, обаче, и такива, които са готови да се борят за реформирането на съюза, и то от демократични позиции (защото те и разните фашизоидни партии са против сегашната ситуация в съюза, ама ясно е, че те до властта не бива да се допускат). Ами, погледнете какво искат английските и чешките консерватори - намаляване на минималните възможни ставки на акцизите, намаляване на субсидиите за селското стопанство, отказ от сегашния текст на неприетата, но реално действаща, евроконституция, и т.н. - изобщо - все хубави неща. И каква е алтернативата за дясномислещите европейци - Европейската народна партия - дето показа, че може да се прегърне с кого ли не, само и само да е на власт (справка - някогашната комсомолска активистка Ангела Мелкел), дето ни призоваваше да гласуваме за агент Гоце и т.н. - изобщо - ЕНП нееднократно ни демонстрира, че е всичко друго, само не и "народна". И, мисля си, би трябвало, истинските десни партии да я загърбят и да се ориентират към британските консерватори. Още повече, че ние като средна по големина държава, по презумпция не би трябвало да подкрепяме тежненията към централизация - тя дава повече тежест именно на големите страни. И сега мога само да съжалявам, че Председателят на ДСБ не проявява същата прозорливост като Председателя на СДС; то и затова СДС си има едно сигурно място в Европарламента и се бори за второ, а моята партия драпа само за едно местенце, пък и то едва ли ще ни огрее.
Да си политик - значи преди всичко да постъпваш принципно. Нашите "десни" по принцип са хора на конюнктурата. Затова и никой от тях така и не пипна структуроопределящите фактори в наукоподобната ни наука. Включително и същият този Петър Стоянов - да не забравяме, че по време на управлението на ОДС той имаше една историческа среща с ректорите, дето те бяха отишли да му се оплакват от готвените реформи, после той имаше едно много остро изказване и въпросните реформи бяха стопирани. Само че, човекът показа, че се развива и - ето сега - едно великолепно попадение с това присъединяване. Всички би трябвало да сме за повече свобода и по-малко чиновнически своеволия - на каквото и да е ниво и в каквато и да е област. А като се раздвижат в България истински реформистки сили - от само себе си ще падне и крепостта на измислените ни научни титани. Засега - всеки, който определя себе си като дясномислещ, би трябвало да приветства смелата постъпка на Петър Стоянов. Да видим, дали ще успее той да се наложи над мухалите в собствената си партия. И дали, въпреки всичко, и при нас (т.е. - в ДСБ) няма да се пораздвижат нещата в тази посока. Все пак, водещият във "временното класиране" за наш евродепутат Светльо Малинов ни се хвалеше как имал издадени два тома за консерватизма (той е учил в Обединеното кралство), а един друг наш активист (беше член на Съвета на председателя в София) пък се хвалеше, че бил единственият у нас член на младежката организация на Консервативната партия. Сега остава да видим кое тежи повече - принципите или паричките на чичко Конрад.
Go to Top of Page

pueron

10 Posts

Posted - 01/30/2009 :  18:17:35  Show Profile  Reply with Quote
Moderator
Posted - 03/18/2007 : 17:38:35
________________________________________
Жан учи студенти да не лъжат

в. Стандарт
18-03-2007

Който шикалкави и послъгва при кандидатстване за средства от еврофондовете, завинаги ще влезе в черен списък и няма да види пари. Това заяви по време на своята лекция на панаира на образованието експремиерът Жан Виденов. В събота пред посетителите на изложението в 6-а палата на Международния панаир той разработи темата за достъпа до еврофондовете след присъединяването ни към Европейския съюз.
Бившият министър-председател, който в момента се прехранва като преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, събра аудитория от около двайсетина души. Пред събралите се той разясни за какво се отпускат средства от европейските фондове и как може да се кандидатства за тях.

Moderator
Posted - 03/26/2007 : 13:57:54
________________________________________
Кметовете нямат нужда от висше образование
www.actualno.com
26.03.2007 г.

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев ще сезира Конституционния съд за противоконституционност на Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

Това стана ясно на пресконференция, на която омбдусманът посочи мотивите за това решение, предава агенция "Фокус".

С промени в ЗМСМА, обнародвани в "Държавен вестник", е въведено изискване кметовете на общини и райони да притежават минимум образователно-квалификационна степен "бакалавър", обясни Гиньо Ганев.

По този повод при него са постъпили сигнали от неправителствени организации и отделни граждани, според които промените в ЗМСМА "по недопустим начин ограничават пасивното избирателно право на българския гражданин".

Омбудсманът изтъкна, че споделя това становище и тази сутрин е внесъл искане в Конституционния съд, целящо да предотврати нарушаването на човешките права.

Той посочи, че промените, въведени в ЗМСМА, са дискриминационни и противоречат на принципа на народния суверенитет. "Един кмет може да бъде неграмотен, но добър ", пошегува се Ганев.

И още грижи за неграмотниците от материал в www.mediapool.bg. За какво ли въобще съществува това висше образование, питам се?

Дознатели без нужното образование ще разследват поне още година
28 Март 2007

Дознателите без висше юридическо образование да продължат да изпълняват разследващи функции още една година – до 1 май 2008 г., предвиждат внесени от управляващата коалиция промени в Закона за МВР.
Според закона, който влезе в сила през май м.г., дознателите без нужното образование, назначени по старите изисквания, можеха да останат на работа в системата до май 2007 г.

Ръководството на МВР обаче има проблеми с попълването на дознателския апарат, който пое почти изцяло функциите на следствието. Сред причините за това са ниското възнаграждение и голямата натовареност на дознателите. МВР отказа да увеличи заплатите на своите служители въпреки предложенията на парламента и не успя да привлече достатъчно бивши следователи на работа в системата.
________________________________________
Edited by - moderator on 03/28/2007 19:14:13

AndreyKurtenkov
Posted - 03/27/2007 : 12:36:14
________________________________________
в-к "Политика" :Съветска измишльотина ли е БАН
На организираната в понеделник, 19 март, дискусия за промените в образованието, политологът Евгений Дайнов поиска закриването на Българската академия на науките. Според него 90% от хората там не работят, а самата академия е една “съветска измишльотина”. Това предизвика остри реакции от страна на ръководството на БАН, според които обществеността трябва да се гордее с работата на учените.
“В останалите страни от Европейския съюз 2/3 от парите за научни изследвания отиват в университетите, а в България – само 1/6. Останалите средства отиват в БАН. Но какъв резултат виждаме ние от академията?”, каза пред “Политика” Евгений Дайнов. Според него единственият продукт, който получаваме срещу отпусканите от държавата средства, са метеорологичните прогнози и нищо друго, а хората, които работят в БАН не се напъват особено. “Дузината хуманитарни институти на академията, които трябва да бутат науката напред, какво са произвели?”, пита политологът.
На друго мнение е председателят на БАН акад. Иван Юхновски. “Ние осъществяваме около 60% от международно признатите изследвания в страната, а представляваме само 15% от научния потенциал”, заяви той пред “Политика”. Шефът на академията отрича да получават каквито и да било пари от държавата за научна дейност. “Ние се издържаме с приходите, които получаваме по международни договори”, твърди той. Това са споразумения, сключени по линия на европейските програми, с фирми и с организации. “Много малка част се получават по договори с фонда за научни изследвания на Министерството на образованието, а тази година практически няма да имаме достъп и до тях”, категоричен беше акад. Юхновски.
“Парите, които отпуска държавата са много малко и не може да отиват в БАН”, смята Дайнов. Според него идеята на академията е, че хората, които работят в нея са толкова умни, че те не трябва да преподават и да работят, а само да седят и да мислят. “Те дори не ходят на работа. Отиват най-много веднъж, два пъти седмично”, заяви той. “Мързеливците” от БАН били длъжни да произведат по една-две статии на година, което според Дайнов е скандално. “Парите трябва да се дават на университетите, където всеки ден се върши по нещо”, твърди той.
Според председателят на академията обаче учените произвеждат 60% от всички научни трудове в България. “БАН си върши добре работата”, смята той. Според него всички подобни приказки са неоснователни.
“БАН е едно нереформирано комунистическо образувание”, заяви Дайнов. Според него академията е сгрешена в самата си същност. “Идеята да поставиш човек в ситуация, в която не е задължен да върши нищо, е грешна сама по себе си”, обясни той.
“Толкова, колкото аз съм комунист, толкова и БАН работи по комунистически тертип”, отговаря му задочно шефът на академията. Според него тази тема се експонира вече повече от 15 години, а академията работи по едни напълно демократични принципи.
Евгений Дайнов, политолог:
“Учените в БАН са поставени в едни парникови условия, при които очевидно са станали мързеливи, а продукт от труда им няма. Подобни академии са създадени по съветски тертип. Но даже в Русия са ги избутали от големите градове и са ги пратили в Сибир да си мислят.”
акад. Иван Юхновски, председател на БАН:
“Изказването на Евгений Дайнов е смешно и некомпетентно. Ако се замисли добре, той би трябвало да се срамува от подобни твърдения. БАН си върши работата.”
Ледовете се пукат, ледовете се пукат, господа съдебни заседатели...
________________________________________
Edited by - Andrey_Kurtenkov on 03/27/2007 12:37:47
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/30/2009 :  18:24:55  Show Profile  Reply with Quote
Тадаръков ще става професор по втория начин?
в. Уикенд
25-01-2009

"Как е възможно хора, които не познават материята, да станат шефове на катедри? Възможно ли е специалист по машини и съоръжения в промишлеността да ръководи катедра по туризъм? Това е срам за българската академична общност. Как да се преборим с тази порочна практика? Защо ректорът на УНСС проф. д-р Борислав Борисов назначи Димитър Тадаръков за шеф на Катедра "Туризъм"? Та той не е кадър на тази катедра и не е хабилитиран. Може би бизнесменът си е купил този пост?
Но тогава ни е интересно колко струва това място...". Тези и още куп мъчителни въпроси си задават преподавателите в УНСС, след като разбраха, че бизнесменът Димитър Тадаръков ще става професор в университета им.
Според тях ексбосът на фонд "Земеделие" няма никаква академична кариера - асистент, главен асистент, доктор в съответната област и т.н. Няма научни трудове, учебник и публикации. За такива представя вестникарски изрезки с текстове, посветени на лизинга.
Дори с титлата "доцент" Тадаръков успял да се окичи по "втория начин", носи мълвата в университета.
В обявения конкурс за доцент се улавяли незаконни елементи
За първи рецензент на "творчеството" на бизнесмена е избрана д-р Каракашева, която е в "топла" икономическа връзка със семейство Тадаръкови. Години наред тя е член на борда на директорите на "Булгарлизинг". Дъщеря й пък е стипендиантка в чужбина
на издръжка на въпросната фирма. За капак на всичко проф. Каракашева не е специалист по туризъм. За втори рецензент е избран проф. д-р Емил Лозанов, който от години е щастлив пенсионер. За да си докарва допълнителни доходи - преподава. Удобен е за притискане от ректора, защото именно с неговата благословия му се предоставя благината да преподава на студентите.
Повечето административни нарушения, свързани с конкурса на Тадаръков, се укриват от директора на дирекция "Наука" в УНСС Капка Плейкова. Естествено и тук има топла връзка - Димитър Тадаръков е кум на сина й! Вероятно напълно случайно. На заседанието за избор на доцент на Тадаръков с протоколите се случват странни неща. Резултатът от гласуването също е интересен - само четирима гласуват "за" титлата да му бъде дадена. Това са преподаватели от УНСС, притиснати от ръководството. Десет се обявяват против. На заседанието на ВАК той не е избран за доцент. Ректорът проф. Борисов не е доволен от резултата и назначава ново заседание на факултативния съвет.
ВИ тогава се почна една гавра с всички от университета. Излъгаха, че Тадаръков подготвя за печат нов учебник по туризъм. Появиха се фалшиви рецензии. Може би трябваше да му назначат и суперрецензент, но явно пропуснаха от бързане да го направят доцент. Борисов искаше да узакони криминалното назначаване на Тадаръков за шеф на Катедра "Туризъм", разказват запознати със случая. Две седмици след скандалното заседание ВАК взема решение - вотът за човека от фонд "Земеделие" е положителен и голямата му детска мечта е осъществена - той е доцент. Днес, две години по-късно, проф. Борисов решава, че трябва да направи от Тадаръков и професор. Конкурсът вече е обявен в УНСС. Научните работници там обаче чакат за такъв конкурс по 20 години. "В нашето общество някой чувал ли е за големия учен Тадаръков? Един професор първо трябва да има морал, интелект, научни трудове, учебници, монографии. Нека всички членове си отворят очите", разтревожени обобщават представители на академичните среди.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/13/2009 :  13:51:06  Show Profile  Reply with Quote
Много интересен коментар от форума на сайта: www.vsekiden.com
http://www.vsekiden.com/?p=52747

Доброжелател 13 юни 2009
ЗА СИНИТЕ Е НУЖНО ПОВЕЧЕ “ХРИСТИЯНСКО СМИРЕНИЕ”

1. Дори преди европейските избори идеята за коалиция на Сините с БНД изглеждаше, меко казано, “рискована”. След резултатите на европейските избори вкарването на БНД ми изглежда “чиста лудост”. Резултатите от този ход е лесно да се предвидят и те не са добри.

2. Изпокарването с недоволните в СДС ще се ожесточи. А тези хора са единствената потенциална периферия на разположение на Синята коалиция в този късен момент (само 20 дена преди парламентарните избори).

3. Какво може БНД да донесе на Синята коалиция (освен споменатото изпокарване) ? Може би 0.4% от избирателите (това им е резултатът на европейските избори) ? Тези избиратели ще се върнат към НДСВ . Ако НДСВ беше “потънало в небитието”на европейските избори (както много от този форум очакваха), БНД би могло евентуално да донесе малка полза, но дори и тогава бих предпочел “хората на Юруков” като по-сигурни и по-многобройни. Да не говорим, че има и етика, за която изведнъж се забрави.

4. Може би Шулева, Свинаров или Панайотов, поставени на второ място за мажоритарен вот, ще подсилят първото място (на син кандидат) ? Трудно е за вярване; по-скоро хората на Юруков ще отидат да “събират гъби”. Преставям си какво изпокарване ще настъпи, ако синият кандидат не спечели. А това може да се случи, нали ?

5. Пишещият тези редове вярва (и в миналото, и сега), че оплюването на Шулева, Свинаров или Панайотов (Царя и други от НДСВ) от сините беше несправедливо и непочтенно. Но направеното не може да се поправи (както боклук се смита под кревата). Нека за момент допуснем обаче, че пишещият тези редове е сгрешил (или е наивник) и че, да речем, 10% от обвиненята срещу Шулева (за Балкантабак, магистралата Тракия, и.т.н.) са наистина верни ? Тогава какво ? Ще викаме отново Надежда Михайлова да “отваря прозорците за проветряване” ли ? Нервите дори и на най-запалените обожатели на Костов и всички останали в Синята коалиция могат да не издържат накрая…

6. Да, в БНД има качествени хора и коалиция с тях преди една-две години или веднага след идващите парламентарни изборите е може би добра идея. Но не 20 дена преди изборите и не след пресния провал на БНД да покажат, че “Царят е сгрешил, а те са прави”. (А може би сините са станали жертва на собстената си пропаганда и са започнали наистина да вярват в “преливането на гласове от ДПС към НДСВ” ?)

7. Чудя се, къде са най-образованите, най-качествените, най-експертните хора в Синята коалиция ? Нали те ще управляват България ако (когато) най-после спечелят изборите. Всички знаем, че на сините не им липсва образование, научни титли, култура. Тогава какво им липсва, защо непрекъснато се карат и защо правят непростими грешки (като тази с БНД) само седмици преди изборите ? След като разгледах най-различни други възможни причини за слабото представяне на Синните и за продължаващите им грешки, постепенно стигнах до извода, че това, което наистина им липсва се нарича “християнско смирение” и произтичащото от него практичност, контрол над чувствата, здрав разум.

8. Може би очаквам прекалено много от бедния син избрател и от неговите неопитни лидери? Нищо подобно. Сещам се за поне трима политически лидери от близкото минало на България (двама вече неактивни), които притежават това рядко и ценно качество наречено “християнско смирение”. За съжаление, те отдавна са оплюти или забравени от сините. Няма да споменавам имената им, за да не “наливам масло в огъня”, но се страхувам, че когато някой ден се появи друг политик, притежаващ “християнско смирение” (или поне знаещ, за какво става дума), веднага ще бъде оплют.

9. За съжаление, липсата на “християнско смирение” не може да бъде заместено или компенсирано, да речем, с още едно висше образование, още една публикувана научна статия или още една публикувана книга. Това не е нещо, което се изучава в университета (не съм чувал още някой да е бил скъсан на “изпит по християнско смирение”). Дори понякога ми се струва, че Сините са обременени с прекалено много излишни знания. (В Софийсия университет не са се сетили още да прочетат “курс по разучаване не излишни знания”. Може би има спешна нужда от такъв.)

10. Ще трябва май да почакаме по-дълго време за синъо правителство или да се надяваме на чудо. Чудеса обаче стават. Но когато станат, стават неочаквано и ни хващат неподготвени. Освен ако имаме “християнско смирение”. Без него ще профукаме късмета си за пореден път и след това (както досега) ще обвиняваме целия свят за неуспеха си.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/28/2009 :  18:26:04  Show Profile  Reply with Quote
Учен, по-учен, най-учен…политик
Доктор до доктор във властта
Екип "Всеки ден"
понеделник, 28 декември 2009

http://www.vsekiden.com/?p=62993

Макар един от скандалите, който беляза първите месеци от управлението на ГЕРБ, да е челният сблъсък между правителството и БАН, повлякъл след себе си чаканите от години промени в научната сфера, голяма част от властимащите в момента са се вихрили на научното поприще. Самият идеолог на кръстоносния поход срещу “феодалните старци”, който безапелационно обяви, че науката не е приоритет по време на криза – финансовият министър Симеон Дянков – е доктор по международни търговски и финансови отношения от Мичиганския университет.

Парите, похарчени за образование, никога не пропадат напразно, гласи една английска поговорка. Всъщност, бързият преглед на биографичните справки на министрите ни показва, че – без да броим “истинския” доктор – министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев – докторите в кабинета са шестима, начело със самия премиер. В далечната 1990 г. Бойко Борисов защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен “доктор” към Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР.

Освен вече споменатия анти-феодалист Симеон Дянков, докторски степени имат и колегите му Румяна Желева, Сергей Игнатов, Свилен Нейков и Божидар Димитров. Настоящият ни външен министър и кандидат за еврокомисар е доктор по социология на университета Отто фон Герике в Германия (2003 г.). Темата на докторската й дисертация е “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”.

Няма как да ни изненада докторската титла на министъра на образованието, младежта и науката – доц. Сергей Игнатов. Доскорошният ректор на Нов български университет е завършил Египтология и странознание на страните от Изтока в Санкт-Петербургския държавен университет. През 1994 г. получава докторска степен по “Египтология”, а 3 години по-късно става доцент по същата специалност в СУ “Климент Охридски”.

Старши научен сътрудник II-ра степен д-р – наричан обикновено с титлата “професор” – Божидар Димитров е доктор по история, макар това да не е отразено в библиографичната му справка в официалния сайт на Министерски съвет. Самият министър без портфейл твърди, че през 1986 г. е защитил докторска дисертация (тогава кандидат на науките). Имаме ли основание да не му вярваме?!

До видните доктори в кабинета се нарежда и спортният министър Свилен Нейков. Оказва се, че – освен че е бил треньор по гребане на съпругата си Румяна Нейкова – той е намерил време и за научна работа. През 2001 г. защитава дисертация на тема “Оптимизиране на специализираните тренировъчни натоварвания при високо квалифицирани гребци през състезателния период”.

Доктор – макар и “хонорис кауза” – е и министърът на културата Вежди Рашидов. Почетното му звание е присъдено през юни 2009 г. от Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии за големия му принос към българската култура и активната гражданска позиция.

Явно обаче целият научен потенциал на ГЕРБ е събран в правителството, защото за ръководството на партията не е останало почти нищо. Отсрамва ги единствено проф. Добрин Добрев – член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Той е доктор на филологическите науки, а през 2002 г. е избран е за Ректор на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Който учи, ще сполучи

Доста “по-учено” е партийното ръководство на БСП. Четирима от членовете на Изпълнителното бюро на столетницата са защитили докторски дисертации – Бойко Великов, Ваня Добрева, Владимир Топенчаров и Янаки Стоилов.

Бойко Великов е доктор по психология във Великотърновския университет, бившият зам.-министър на образованието Ваня Добрева е доктор на филологическите науки, а Янаки Стоилов е доктор по право. Владимир Топенчаров пък не се е задоволил само с една титла. През 1963 г. става доктор на техническите науки, а 20 години по-късно – доктор на математическите на Технически университет-Дрезден.

До учените глави се нарежда и зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България и ексминистър на икономиката Петър Димитров, който е доктор на икономическите науки и доцент в Икономическия университет във Варна.

Истински първенец в партийните редици обаче си остава лидерът на БСП Сергей Станишев. След като през 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет с дипломна работа: „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“, пет години по-късно защитава докторска дисертация на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век“. През 1998 г. специализира по политически науки (Московска школа за политически изследвания), а в периода 1999-2000 г. - по международни отношения (Лондонска школа за икономика и политически науки), където защитава научно изследване на тема “Съвременна външна политика на Русия”.

Учителят и дървото се познават по плодовете (украинска поговорка)

Станишев обаче далеч не е единственият партиен лидер, който може да се гордее с научните си постижения. Председателят на Движението за права и свободи Ахмед Доган е възпитаник на “феодалните старчета”. Той защитава дисертация на тема “Философски анализ на принципа на симетрията” към Института по философия към БАН.

Силно отдаден на науката – освен на християнските ценности, е и Йордан Цонев - един от заместник-председателите на ПГ на ДПС и зам.-председател на ЦОБ. Цонев е завършил „Икономика и организация на строителството” в Икономически институт-Варна, а през 2008 г. завършва „Богословие” в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, където понастоящем е докторант в Богословския факултет.

Силният ще победи един, знаещият – хиляда (башкирска)

В ръководството на ДСБ съотношението на техническите и икономическите към хуманитарните специалисти е 3:2. Лидерът Иван Костов и двама негови заместници са с икономически или технически образования, другите двама са завършили право или политология. Иван Костов може да се похвали с научна кариера, която развива преди демократичните промени. Той е доцент и доктор по икономика. Когато се изказва от трибуната на Народното събрание по икономически и финансови въпроси, си личи, че бившият премиер е в стихията си.

През 70-те години се дипломира във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС) със специалност политикономия, а през 1981 — в Софийския университет „Климент Охридски“ със специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“. Защитава във ВИИ през 1983 дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки (сега: доктор по икономика). Бил е асистент в Икономическия университет в периода 1974–1982 г. Във Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ленин“ (преименуван през 1995 на Технически университет - София) постъпва през 1979 г. като старши асистент в Катедра „Политическа икономия“ на Центъра по идеологически дисциплини. Става главен асистент (1981) и доцент (1992) в Катедра „Теория на пазарното стопанство“ на Стопанския факултет.

Заместникът на Костов в партията Екатерина Михайлова, която в момента е и заместник-председател на парламента, не е посочила в биографията си дали има научни степени. Там пише обаче, че чете лекции в НБУ и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” по парламентаризъм и право. С новия Закон за научните степени и звания, който, както се кълне министър Сергей Игнатов, ще облекчи значително процедурата по придобиване на докторска степен, може и г-жа Михайлова да добави заветното “д-р” пред името си.

Другият заместник-председател на ДСБ Иван Иванов не отстъпва по научни титли на лидера. Иванов, който е сред най-дейните депутати от Синята коалиция и спец по енергийните въпроси, също е доктор и доцент. Той завършва Техническия университет и е магистър по Електроизмервателна техника. Бил е асистент във факултет “Автоматика” на ТУ – София. По-късно става доктор на техническите науки, доцент в ТУ и в Националното висше техническо училище – Тунис. Иванов е бил и ръководител на катедра, както и член на Академичния съвет на Техническия университет – София.

Не е срамно да не знаеш, срамно е да не учиш (руска)

Към днешна дата другата половинка на Синята коалиция – СДС – линее в тежката научна сянка на посестримата си. Между науката и практиката започва професионалния си път лидерът на СДС Мартин Димитров. След като завършва Университета за национално и световно стопанство със специалност „Международни икономически отношения“, той работи в Института за пазарна икономика като икономически анализатор. Съпредседателят на Синята коалиция в 41-то Народно събрания няма научни степени.

Без научни степени и титли е и дългогодишният син кмет на Плевен и член на ръководството на Синята партия Найден Зеленогорски. Той също завършва икономика в УНСС, а по-късно специализира „Мениджмънт и маркетинг” в Ротердам в Холандия. Зам.-председателите на СДС Вълчо Чолаков, Любомир Ковачев, Вельо Илиев не си падат по науката, а по практиката. Поне така личи от биографиите им. Единият е адвокат, другият е завършил политология, третият е инженер.

По-добре да се учиш късно, отколкото никога (гръцка)

По примера на своя вожд ръководните фигури в “Атака” не желаят да отвличат вниманието си от политиката, за да се позанимаят и с наука. Образователните премеждия на Волен Сидеров са добре известни и широко коментирани. През 2002 година той започва да учи теология в Шуменския университет, но прекъсва след първата година. Отказва да се яви на изпит за възстановяване на студентските си права на 1 април 2007 г., поради големия журналистически интерес, но по-късно продължава образованието си. През 2009 година успява да завърши по съкратен индивидуален план за обучение

Достойно отсрамва атакистите проф. Станислав Станилов, който е зам.-председател на парламентарната й група. Той е доктор по археология, ръководител на Секцията по средновековна археология на Археологическия институт с музей при БАН. Доктор е на историческите науки с тезата “Художественият метал на езическа България (7 - 9 в.)

От 10-те наскоро родили се независими депутати в парламента – след самоотлъчката на Марио Тагарински – с научни постижение може да се похвали само Анатас Семов. Бившият заместник-председател на Народното събрание е защитил докторат по европейско право.

Знания, които не се попълват, намаляват всеки ден (руска)

Лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова е и един от лидерите по научни титли сред българските политици. Тя е възпитаник на Философския факултет на Софийския университет и е доктор по социология. Има множество специализации в областта на социалния мениджмънт, социалните услуги и управлението на социални и здравни фондове в Белгия, Холандия, Великобритания, Унгария, Израел. Преподава социален мениджмънт и социална работа в СУ “Св. Климент Охридски” и в Бургаския свободен университет.

Други две извънпарламентарни партии – Новото време и Лидер, не могат да се похвалят с лидери, които имат научни титли. Но затова пък председателят на Новото време Емил Кошлуков, както и съпредседателят Мирослав Севлиевски имат богата биография като създатели на първите граждански обединения в България в зората на промените от 1989 г. досега.

Емил Кошлуков учи в СУ „Св. Климент Охридски”, после в Университета на Санта Барбара в Калифорния в специалността “Политически науки”. През 1995 г. специализира в Лондон. През 1989 г. става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) и съучредител на СДС, а между 1990 г. и 1992 г. политическата му кариера продължава като член на координационния съвет на СДС. Съучредител е на Българско сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП).

Мирослав Севлиевски също е възпитаник на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Той е бакалавър по география и магистър по туризъм . През 1989 г. създава Независимото студентско дружество в Геолого-географския факултет на СУ, което е част от Федерацията на независимите студентски дружества, присъединили се към Съюза на демократичните сили. Един от създателите на Федерацията на независимите студентски дружества, съучредител на Съюза на демократичните сили.

Отличителното за председателя на неуспялата да влезе в 41-я парламент партия на Христо Ковачки – Кънчо Филипов, е, че няма научни титли. Затова пък е възпитаник от времето преди 10 ноември 1989-та година на Академия за обществени науки в Москва. Преди това завършва Техническия университет във Варна и е активист на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС).

Скромно в научно отношение е и ръководството на Единната народна партия. Само Владимир Зиновиев – зам.-председател на ЕНП, сектор „Външна политика”, Член на Изпълнителния съвет и на Националния партиен съвет, е защитил докторска дисертация по Международно публично право и международни изследвания за устойчиво развитие на Югоизточна Европа в Югозападния университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград.

Лидерът на ЕНП Мария Капон няма научни титли, но за сметка на това след като е завършила продуктов маркетинг в Мюнхен, е била на множество квалификации и специализации в Германия, Япония, Франция, Австрия.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/02/2010 :  20:57:09  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Хем хубаво, хем тъжно, ми става, като поглеждам, че действителността е потвърдила работите, дето съм ги писал преди време. От една страна - това че съм писал неща, оказали се верни, няма как да не ми подразни приятно егото; от друга - нищо против не бих имал, ако политическите твари се бяха оказали на по-високо ниво, отколкото съм предполагал.
Макар че - стара истина е, че тяхното ниво е функция от нивото на управляваните твари:
http://www.gerb.bg/bg/events/eventsdetail/cat_id/1/from/eventslist/id/7590
"В израз на дълбока благодарност към областната структура на политическа партия ГЕРБ – Русе поетесата д-р Венета Бакалова издаде стихосбирка сакрална лирика, наречена „Звезда от Витлеем”. Поводът за появата на поредната и книга е благополучно приключила офталмологична операция, върнала зрението на възрастната дама. Операцията се случи благодарение финансовата подкрепа на ГЕРБ – Русе. Партията отдели средства и за появата на стихосбирката, която е пета поред в творчеството на магистъра по музика и доктор на филологическите науки. Стихосбирката е обединила 63 творби и двугласна детска песничка, разделени в 9 части. Нейна цел е приобщаване към християнската вяра на онези, които не са приели Христос за свой личен Спасител. „Поетесата на Христовата вяра”, както я нарича теологът Филип Калинов, не забравя да се спре и на човешката същност с недостатъци и положителни черти. Специално място в книгата е отделено на две стихотворения – едното е посветено на министър – председателя Бойко Борисов, а друго – „Човечност” - на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев. Така звучи част от стихотворението „Премиер, избран от народа”:
О, достолепни Генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете – Де Пе Се пази ни!
Проправяй бъдния ни път напред,
За да застане нашата България
Във Европейския съюз със чест,
Да заблести като небесна лъчезария
Да я приветстват всички! Светла вест!
Премъдри Господи Иисусе,
благослови Ти Генерала и България!"
Добродетелни българи, впечатлени от тези висини на българското поетическо творчество, създадоха във фейсбук групата "Небесна лъчезария" -
http://www.facebook.com/group.php?gid=189401002698
- чиято цел бе да бъде преведен този феноменален стих на всички езици на ЕС. Но, постепенно проектът се разрастна - и там вече могат да се намерят преводи и на други езици (в края на краищата - както правилно там е отбелязал един от членуващите в групата - фактът, че Бойко Борисов стои в основата именно на европейския прогрес, не е основание да подценяваме ролята му и за световния такъв - ето защо, логично е преводът на всеки език да бъде приветстван; всички хора по земното кълбо имат право да го славят на родния си език). Аз също дадох своя скромен принос в преводите - включете се и вие, ако имате възможност! Засега имаме преводи на още девет езика - английски, руски, есперанто, немски, испански, нидерландски, френски, италиански и финландски:
ENG:
PM ELECTED BY THE PEOPLE
Lead us on, ye stately general!
In thy holy pledge we trust!
Protect us from that bitter enemy, the MRF*!
And pave the way:
So that Bulgaria may prosper
In EU’s fields of glory,
And glimmer like a radiance in Heaven,
And everyone may hail her! Great word!
Oh Lord almighty, Jesus Christ,
Give thy blessing to the General –
and to Bulgaria!
*Movement for Rights and Freedoms, Bulgaria's so-called "Turkish party".
RU:
ПРЕМЬЕР, ВЬІБРАН НАРОДОМ
Генерал, ты нас в битву веди!
Мы верим в тебя и в обет твой!
Врагов - ДПС - ты на днях осуди.
И храни нас, пожалуй, герой!
Пусть Болгария встанет в ЕС как гора.
Пусть блестит как сияйная лучезария.
Пусть приветствуют все, пусть кричают "Ура!".
Наш Господь, люби и жаловай Генерала и Болгарию!
EO:
#264;EFMINISTRO, ELEKTITA DE POPOLO
O, digna generalo, gvidu nin!
Ni kredas je via sankta voto!
Kontra#365; malamikoj – DPS* – gardu nin!
Trabatu nian morga#365;an vojon anta#365;e,
Por stari#285;i en la E#365;ropa Unio
Nia Bulgarujo kun honoro,
Eklumi kiel #265;ielа a#365;roro
#264;iuj apla#365;dos #285;in! Bona sciigo!
Sa#285;ega Dio Jesus, benu
La generalon kaj Bulgarujon!
*DPS - Dvi#309;enie za prava i svobodi (Movado por rajtoj kaj liberoj)
DE:
VOM VOLK GEW#196;LTER BUNDESKANZLER
F#252;hren Sie uns, Herr General!
Auf Ihre heilige Versprechung verlassen wir uns!
Verteidigen Sie uns geg'n unsr'ren Feind, die BRF*
Und ebnen Sie den Weg:
So da#223; Bulgarien mit Stolz
In der EU gedeihen kann!
So da#223; Bulgarien stark gl#228;nzen kann
Und jeder jubeln darf! Gro#223;es Wort!
Allweiser Jesu Christe, gib Deine Segen
dem General und uns'rem Statt!
*Bewegung f#252;r Rechte und Freiheiten, die sogenannte "t#252;rkische Partei" Bulgariens.
ES:
FULGENCIA CELESTE
#161;Oh, guianos, mi General solemne!
#161;Creemos tu promesa santa!
Protejanos de enemigos, Eme De Ele
(Movimiento por Derechos y Libertades)!
#161;Y abrenos camino adelante!
Y para prosperar Bulgaria nuestra
en la UE entera con honor,
brillar como fulgencia celeste
#161;Que todos la saluden con fervor!
Sabio Se#241;or Jes#250;s, bendice al General y a Bulgaria.
NL:
MP GEKOZEN DOOR HET VOLK
Leid ons, meneer Generaal!
Wij vertrouwe op uw heilig belofte!
Verdedig ons tegen onze vijanden, de BRF*!
En effen de weg:
Zodat Bulgarije met trots
Kan gedije in de EU!
Zodat Bulgarije sterk kan glanzen
en iedereen mag jubelen! Groot woord!
Almachtig Jesus Christus, geef jouw zegen
voor de Generaal en ons staat!
*Beweging voor rechten en vrijheiden
FR:
PREMIER MINISTRE #201;LU PAR LE PEUPLE
Oh, digne G#233;n#233;ral, soit notre guide!
Dans ta sainte vocation nous croyons!
Sauve-nous de nos ennemis de DPS*!
Et d#233;blaye notre chemin en avant,
Afin que notre Bulgarie se dresse
Dans l'Union Europ#233;enne avec honneur
Qu'elle brille tel un ciel clair bleu
Que tout le monde la salue! Radieuse nouvelle!
Sage, notre Dieu J#233;sus b#233;nit
le G#233;n#233;ral et le Pays!
*DPS (prononcer D#233;P#233;S#233;) est le parti ethnique turc en Bulgarie.
IT:
PREMIER DAL POPOLO ELETTO
O, guidaci splendente Generale!
Nel tuo giuramento sacro noi crediamo!
Salvaci dai nemici del Emme-De-Elle*!
Aprici in avanti la strada del domani,
Cos#236; che possa stare la nostra Bulgaria
Nell'Unione Europea con decoro!
Che splenda di raggi che il cielo irradia,
Che tutti l’osannino! Annunciazione di gloria!
Onnisciente Ges#249; nostro Signore,
Benedici il Generale e la Bulgaria!
*MDL - Movimento per Diritti e Libert#224;
FI:
KANSAN VALITSEMA P#196;#196;MINISTERI
Johtakaa te meit#228;, herra kenraali!
Pyh#228;#228;n sitoumukseenne panemme me toivomme!
Varjelkaa meit#228; tuolta karvaalta viholliseltamme, OVL:lt#228;
(Oikeuksien ja Vapauksien Liikkeelt#228;)!
Ja tasoittakaa tiemme:
jotta Bulgaria saisi kukoistaa,
EU:n kunnian kentill#228;.
Jotta Bulgaria hohtaisi kuin s#228;de taivainen,
ja jokainen sit#228; tervehtisi! Suurta sanomaa!
Oi kaikkivaltias Herra, Jeesus Kristus,
Suo siunauksesi kenraalillemme –
ja maallemme!
Впрочем, ето и пълната версия на "Премиер, избран от народа" - този роден аналог на шекспировите сонети:
Израснал и възпитан
в недрата на народа,
сред прелестната българска природа,
със борбен дух, във трудности изпитан!
В теб, Генерал Борисов, е вродено
чувство за справедливост, строгост.
Достоен си да бъдеш премиер!
Народът те избра и те обича,
естествен и без царствен маниер,
"наш Генерал Борисов" те нарича!
София имаше късмет,
че беше нейн грижовен кмет!
Метро, детски градини, булеварди
ти обнови и съгради,
нови прощадки детски, сгради,
във столицата ти откри!
Двайсет години нашата родина
е разграден и безстопанствен двор,
способната младеж замина за чужбина;
корупция, мафия, убийства – без надзор.
Във горните етажи на властта
проникнали са мафиоти и престъпност,
а те предопределят участта
на хората с терор и недостъпност!
Разчитаме и вярваме на тебе, Генерале,
със твоя нов и дръзновен екип
от управлението с хирургична точност
да отстраните всеки корумпиран тип.
Да се избави нашият народ
от крайна бедност, болести и глад, просия,
самоубийства - прекратен живот
и нечовешки форми на мизерия!
О, достолепни Генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете – Де Пе Се /ДПС/ пази ни,
проправяй бъдния ни път напред,
за да застане нашата България
във Европейския съюз със чест,
да заблести като нечесна лъчезария
да я приветстват всички! Светла чест!
Премъдри Господи Иисусе, благослови Ти
Генерала и България!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/17/2010 :  06:52:29  Show Profile  Reply with Quote
Обърнете внимание колеги и приятели как пишат в Комисията по образование и наука в Парламента, За тех България се пише с малко "б":

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=docs&gid=232


41-о Народно събрание
»Информация относно 41-о Народно събрание
неделя, 17 януари 2010


Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта
Информация и контакти
Заседания на комисията
Законопроекти
Стенограми
Документи
Състав

Законопроект за развитие на академичния състав - Предложение на Комисията - 15.01.2010
Изтегли (131 kb)

Становища относто Законопроект за развитието на академичния съства в Република българия - 21.12.2009
Изтегли (159 kb)

Доклад от заседание на 16.12.2009 г. - относно Законопроекта за развитието на академичния състав в РБ - 21.12.2009
Изтегли (63 kb)

Становища относто Законопроект за развитието на академичния съства в Република българия - 16.12.2009
Изтегли (2615 kb)

Ще им изпратя писмо да ги поправят защото е срамота.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/17/2010 :  07:03:41  Show Profile  Reply with Quote
Ето и писмото, което изпратих по горния повод:

Bulgaria se pishe s glavno "B"
Sunday, January 17, 2010 12:59 AM
From: This sender is DomainKeys verified"GALIA MARINOVA" <galiaim@yahoo.com>Add sender to ContactsTo: konvdms@parliament.bgCc: stoichkov@parliament.bg,
galiaim@yahoo.com

Уважаеми г-н Стоичков,
Уважаеми дами и господа,

Настоявам да поправите грубата правописна грешка на сайта на Комисията Ви към НС, където многократно сте написали България с малко "б".
Считам, че това е недопустимо за една официална българска институция и още повече за Вашата комисия.

Вижте тук:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&action=show&Type=docs&gid=232

41-о Народно събрание
»Информация относно 41-о Народно събрание
неделя, 17 януари 2010


Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта
Информация и контакти
Заседания на комисията
Законопроекти
Стенограми
Документи
Състав

Законопроект за развитие на академичния състав - Предложение на Комисията - 15.01.2010
Изтегли (131 kb)

Становища относто Законопроект за развитието на академичния съства в Република българия - 21.12.2009
Изтегли (159 kb)

Доклад от заседание на 16.12.2009 г. - относно Законопроекта за развитието на академичния състав в РБ - 21.12.2009
Изтегли (63 kb)

Становища относто Законопроект за развитието на академичния съства в Република българия - 16.12.2009
Изтегли (2615 kb)

С уважение,
Галя Маринова,
Председател на УС на Института за развитие и иновации на образованието и науката - ИРИОН
www.pueron.org

PS. Направила съм и screenshot, който ще постна по-късно на заглавната страница на сайта ни като доказателство за неграмотността и безхаберието на управляващите ни политици.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/08/2010 :  21:05:34  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://zonabg.info/Politics.20_21/781.article/
"В пъти съм вземала повече, отколкото вземам сега...По думите на Цачева и тя, и депутатите от ГЕРБ имат солиден опит извън парламента, който им е позволявал да получават много по-високи заплати от сегашните. Преди да заеме поста на председател на парламента, Цецка Цачева е била общински съветник от ГЕРБ в Плевен и адвокат. Цачева обясни, че няма да коментира Янев, но след като изнесе данни за официалните заплати, според които тя се разписва срещу 3576 лева, а депутатите срещу 2307 лева, шефът на парламента определи заплатите за нормални. Обаче! В битието си на преуспяла адвокатка в Плевен Цецка Цачева години наред е подавала молба за стипендия на сина си. Момчето е ученик в момента в Националната математическа гимназия и е даровито. Давана му е стипендия в размер на 1/2 от минималната работна заплата всеки месец. Смисълът на тази наредба е да се подпомогнат талантливи деца, чиито семейства не могат да си позволят скъпи курсове и школи, участие в състезания, олимпиади и конкурси. Принципът е ясен – да се помогне на тези, които не могат сами да се справят, да се насърчат семействата в неравностойно положение, да се подкрепят социално слабите. Идеята – децата с изявени заложби от такива семейства да получат възможност да развиват дарбите си. След тази информация се питаме - кое е вярно? Ако доходите на Цецка Цачева в Плевен са били "в пъти" по-високи от сегашните, на преден план изпъква и друг въпрос. Важен въпрос, повдигнат напоследък в полезрението на НАП и на медиите. Всяко физическо лице, което е заработило повече от 50 000 лв извън трудовите си договори, трябва да се регистрира по ДДС и да плаща съответния данък. Пита се в задачата- регистрирала ли се е Цецка Цачева по ДДС?..."

Третият човек в държавната йерархия, хем се фука, че е имала много високи доходи, хем отрочето й е получавало стипендия, предназначена за деца от бедни семейства.
И тия гадове днес призовават научните работници да затягат коланите, понеже Тройната ламя била изяла фондовете!???!
Други пък ни призовават да излизаме на улицата в подкрепа на човек, който дели второ-трето място в йерархията на изпълнителната власт... Добре де - ако човек, заемащ такъв висок пост не може сам да се защити (ако е прав), то - кой в тази страна ще може?!!!?
(Да не говорим за черната ирония на призиви за улични протести в подкрепа на управляващите, при положение, че същите тези управляващи орязаха чувствително правото на гражданите да протестират на обществени места.)
Специално за Леля Цецка ще добавя и че на последния ни Катедрен съвет (с единствена точка в дневния ред - Да му начукаме манерката на Куртенков) ме заядоха и за нея - че съм я бил иронизирал в Интернет - нямате си представа колко сърцераздирателно го каза човечеца (обичащ да изтъква, че е член на Нюйоркската академия на науките) - Вижте, казва, само за г-жа цецка Цачева какво е написал! - Душички... Цял живот пълзяли, лизали, пълзяли, лизали - и изобщо не могат да допуснат, че всеки човек, който е на държавна ясла, е всъщност слуга на данъкоплатеца - и колкото по-висок пост заема - толкова по-голямо основание има данъкоплатецът да му държи сметка за всичко.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/15/2010 :  21:49:22  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Можете ли да повярвате, че следната статия е написана преди близо 90 години:
"БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДНЕС
Години наред българският народ е живял бавно и томително обсаждан в някаква влажна, студена крепост – без слънце и без простор пред погледа – без творчески устрем на духа: обезверен, обезидеален. Обсаждан от своята тъй наречена „свобода“ – вече толкова години, – от ония, които са поемали в ръцете си неговите съдбини. Днес това положение е изострено до последна степен. Днес тежестта на обсадата лежи върху нас с най-голямата си мъчителност. Днес унинието, томлението в духовете е всеобщо и непоносимо. Днес – като резултат на една непрестанно кресчендирана социална злина – българският народ е подложен на най-голямо изпитание, е скован в най-голямо омаломощяване. Днес българският народ стои сякаш пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване. Днес творческият импулс на българския дух е спаднал до мъртвата нула на духовния термометър. И сред всеобщото мъртвило, в което не свети ни воля, ни желание:
... помощ не иде,
отникъде взора надежда не види...
Този патетичен вик на поета би бил най-добрият израз на отчаяното мъртвило, в което е скован днес българският народ, ако да не бе угаснал в духовете всеки патос, ако да не бе задавен в гърлата всеки вик.
Въздухът висне тежък и задушен пред нас, няма ли най-сетне да тресне спасителният гръм? Няма ли да се разрази очистителната буря?
Това чувства всеки. Това чака всеки.
*
Нещастието на българския народ произлиза от това негли, че ний започнахме своя свободен живот (който изисква от нас културно творчество) без организирана жизнена енергия. Затова обаче ония избрани синове на народа, които поемаха в ръцете си и върху съвестта си съдбините народни, имаха един върховен дълг: да организират жизнената енергия на народа, да я организират в творчество. Но: тук започва трагедията! Ръководителите на народа станаха „управници“ на народа! И не съдбините на народа бяха ръководно начало за тях, а тяхната лична амбиция, техният личен егоизъм. Защото тия избрани синове на народа – народните управници – не бяха избрани синове. Те бяха винаги най-недостойните синове на народа – пълна противоположност на ония самопожертвали се идеалисти – Раковски, Ботев, Левски, дядо Славейков и пр., – които родиха българския народ. И днес, и досега, винаги са били свободно отпуснати юздите на демагогията. Всички идват с блестящите си лозунги на тая или оная партия, но зад тия лозунги хитро се спотайват безчестното хищничество и лакомият егоизъм. Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде. И тия гении на злото, които са „управлявали“ до днес българския народ, насъскаха и тласнаха тоя народ в три безумни войни, които го разориха, които го превърнаха в прогнил труп – плячка за лакоми гарвани; и винаги в името на народа...
„В името на народа“ – да! – но у нас винаги е ставало въпрос само за едно: власт; не служба на народа, а „властвуване“ над народа. „Властта“ е занаятът – доходният занаят на българските тъй наречени „политически дейци“. Тяхната „политическа дейност“ впрочем е била винаги само „борба за власт“. И тази борба разпокъса жизнената енергия на народа; а дълг на тия „дейци“ беше да организират тази енергия в творчество! Уви, у нас дългът е бил винаги забравян и в най-новата история на българския народ за едно само не може да се говори: за дълг. И ето че тези „управници“ се изправят един по един пред съд; но тия, които ги съдят днес – утре и те се изправят пред съд и сядат на почивка – уморени от лъжа и кражба – в затвора. Това е постоянната развръзка на партизанската трагикомедия у нас. Но завесата никога не пада. Сцената стои винаги открита: открита за измама на народа, за разоряване на народа, за ограбване на народа, за разпокъсване на жизнената енергия на народа.
*
Народът чувства това; народът знае това. Унинието е всеобщо, мъртвилото е безплодно, порабощението на духовете е безизходно и всички погледи очакват спасение. Спасение, което би било чудо. Изход из безизходността на окончателното помъртвяване.
И възврат към светлите завети на миналото.
Копнежът към обновление, към пречистване, към разведряване, към възкресяване на жизнената енергия у народа се носи през въздуха; чувства се във всяка вещ – изпълва всички души. Небето тъмнее в предчувствие на очакваното знамение.
Но кой ще донесе желаното обновление? Нима тия, които са управлявали България, българския народ до днес? Дали от тях българският народ очаква своето обновление? От апостолите на демагогията, на лъжата, на кражбата? От сеячите на разтление? От тия, които носят със себе си мерзостта на запустението! От тия, които носят на челото си знака на безчестието?
Не.
Всички до днес управлявали партии са вече окончателно дискредитирани в очите на народа. Тяхното безчестие ги обединява в една обща гнила купчина слама, която трябва да се изгори, защото те – всички досегашни „политически дейци“ – нямат нищо общо с народа. Настрана от тях стои народът, в недрата на когото дреме енергията на неговото бъдеще. Трябва да се разпечата скривалището на тази енергия.
Един е изходът: обединяване на народните сили. А това обединяване ще се извърши само под знака на един лозунг: труд и честност.
Този нов лозунг – чужд на всички досегашни партии – означава техния разгром и изникването на една нова „партия“, която ще донесе желаното обновление, като обедини народа под единствения възможен в България социално-културен принцип: трудовия принцип. И тази партия ще изникне из недрата на народа и трябва да бъде не партия, а целият български народ. Така народът ще изнесе начело своите истински, най-добри синове: честните свои синове, ония, които досега са били или потулени зад шума на безчестието, или доброволно отлъчващи се от оная обществена гнъсота у нас, която се нарича „политически живот“.
Трябва – време е! – народът да изнесе из своите недра своите чисти и честни – и скрити досега – синове. Само те – тия нови хора – ще донесат неговото обновление. Нови хора! И нов девиз: честност и труд! Само този нов девиз, този нов принцип – трудовият принцип – ще обедини българския народ.
Защото той – българският народ – се състои преди всичко от хора на труда (в селата и градовете).
Бъдещето и спасението на българския народ е прочее в обединението на народа от селото и народа от града; а то е възможно само под принципа на труда – честния културен труд.
С този принцип трябва да се роди из недрата на народа една нова „партия“ – голяма колкото целия народ, – която да сложи гробна плоча над всички досегашни и сегашни партии, чиято дейност е била само злотворна и пагубна за народа; трябва да излязат начело истинските синове на народа – нови честни хора, – а не ония хора без морал, които са управлявали до днес България. Една нова партия – целият народ, – на която невидими духовни шефове са сенките на Раковски, Ботев, Левски и всички ония честни образи на миналото, които се жертваха за възраждането на българския народ.
Това, мисля аз, е всеобщото желание днес, което спи неизразено в душата на народа: нови хора!
И само така – и само тогаз българският народ ще може да разгърне в пълен обем своята жизнена енергия и в пътя на своето културно призвание да създаде онова, което ще бъде пиедестал не само на неговото благоденствие, но и на неговото културно възвеличаване. Обаче едно е нужно преди всичко: пречистване на българския живот. Само тогаз пред българския народ ще се разтворят широко кръгозорите на култура и културно творчество в бъдещето – народа, който в миналото създаде едно от най-силните духовни течения в историята – богомилството."
Днес се навършват 85 години от зверското убийство на Гео Милев от българските фашисти. Единствената му вина е била, че е писал текстове като този.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/27/2010 :  08:35:22  Show Profile  Reply with Quote
Проф. Лазарин Лазаров припомня активността за промени в БАН в първите години след 10.11.1989 г.
Тази рероспекция е много полезна и показателна за ставащото тогава и сега. За героите тогава и сега.
Лазарин Лазаров
Как се роди ‘Академичният клуб за демокрация’

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3987


Edited by - moderator on 05/27/2010 09:19:05
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/23/2010 :  12:12:03  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Те сами ни поднесоха на тепсия отговора на въпроса, поставен в заглавието на темата - защото са невежи тъпанари:
http://frognews.bg/news_24809/MVR_spria_onlain_biblioteka_izlovi_6-ma_prestapnitsi_kachvali_SHekspir/
А в същото време стотици фирми в рамките на страната съвсем легално предлагат срещу заплащане откраднати от тях разработени реферати, курсови и дипломни работи, и пр. - включително и чрез Интернет (може би най-фрапиращ пример е pomagalo.com).
И в който и да е ксерокс в Студентски град да влезнете - по рафтовете има наредени ксерокопирани учебници и др. учебни помагала от български автори - и така е, разбира се, навсякъде из страната край сгради на висшите училища. А как да издаваме учебни помагала, ако те не се купуват? Все пак, корицата няма начин да не оскъпи учебника, в сравнение с ксерокопието (освен ако не е оформена като некролог).
Само че интелекта на гербаджиите е стигнал до там да защитят авторските права на Шекспир - едва ли знаят кой е, но името очевидно е английско (може би даже е от братския САЩ този автор?), което значи, че защитавайки авторските му права, те са защитили нашия цивилизационен евроатлантически избор.
Апропо, почти всичко от закрития сайт може да намерите тук:
http://chitanka.ebni.me/
- ако някой има претенции към обозначението на сайта, нека да ми напише абревиатурата на гербаджийския Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура...
Е те това е гербаджийската милиционерщина - "Молодец когда на овец, а на молодца - он сам овца".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2010 :  16:56:01  Show Profile  Reply with Quote
От подсъдима Масларова стана доцент
Петък, 10 Септември

http://www.frognews.bg/news_26835/Ot_podsadima_Maslarova_stana_dotsent/
Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова стана доцент, съобщава вестник "Старозагорски новини".
Червената депутатка била назначена за преподавател в Катедра „Социални дейности“ при Медицинския факултет на Тракийския университет, съобщава в. „Старозагорски новини“. От ВУЗ-а заявиха, че тя се е явила на конкурс, спечелила е мястото и е била назначена. Емилия Масларова ще преподава "Социални дейности" на студентитеот Тракийския университет. Най-вероятно лекциите й щели да бъдат в дните без пленарни заседания в понеделник и вторник.

Светкавично обаче преподавателите скочиха срещу новоназначения си колега със съмнения, че бившият социален министър е взела титлата си "по другия" начин. Студенти от университета пък били готови да стачкуват, тъй като ще им преподава жена, обвинена в кражба и източване на милиони левове. Масларова е била назначена в началото на август т.г. със заповед на ректора след спечелен конкурс. Конкурсът в катедра „Социални дейности“ е бил обявен още през миналата учебна година и публикуван в Държавен вестник.

Edited by - moderator on 09/10/2010 16:56:14
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/26/2010 :  21:57:22  Show Profile  Reply with Quote
Ето я и Екатерина Михайлова от ДСБ:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=654877
Със зам.-председателката на 41-вото НС от “Синята коалиция” Екатерина МИХАЙЛОВА разговаря Лилия Цачева
....
Аз, когато попълвам данъчната си декларация и документите за Сметната палата, отразявам абсолютно всичко - хонорарите, които получавам като преподавател в Нов български университет, хонорарите от лекции по семинари. Когато човек се занимава с публична дейност, тези неща трябва да са публични.
''''

На всички трябва да е ясно, че Сергей Игнатов е министъра на ДСБ под прикритие в правителството на ГЕРБ. Вероятно това е част от цената за подкрепата на ДСБ за кабинета. Затова и е толкова трудно да бъде отстранен Сергей Игнатов. Освен всичко Иван Костов, Веселин Методиев и Екатерина Михайлова се водят притежатели на марката "НОСИТЕЛИ НА ДЯСНОТО". Голямо нещастие за България, за българската наука и за българското образование. Аз не искам тея тримата да ми се водят несменяемите носители на дясното. Те са назначени като такива от номенклатурата и работят само за това, хората да намразят дясното.

Edited by - moderator on 10/26/2010 22:14:36
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05