http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Защо политиците не желаят реформа в науката?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/25/2010 :  20:24:42  Show Profile  Reply with Quote
В Германия разследват Калина Илиева за фалшива диплома
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7626§ionid=hotnews&id=0000138

Бившата шефка на ДФ"Земеделие" Калина Илиева ще бъде разследвана в Германия за филшифициране на диплома за зазършена магистърска степен във Висшия институт по техника и кономика в Берлин, съобщава "168 часа".

Това казват от самия институт за вестника. От Берлин твърдят, че тя няма дори бакалавърска степен, тъй като не е положила един изпит. Според пресаташето на института Илиева е фалшифицирала подписа на президента проф.д-р Михаел Хайне, както и печата на института.

Илиева беше отстранена неотдавна от поста си във фонд "Земеделие". Съмненията за образованието й тръгнаха от БСП малко преди отстраняването й. Илиева бе уволнена, след като роди, а преди това бе укривала бременността си. Тя представила на земеделския министър Найденов медицинска бележка за сериозно заболяване. Илиева оглави фонда, след като ГЕРБ дойде на власт. Баща й е шеф на столичната пожарна.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/27/2010 :  00:46:30  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
А ДИПЛОМАТА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ЛИЦЕТО "ЦАР" ИСТИНСКА ЛИ Е?

Ако гореупоменатата млада госпожа е фалшифицирала диплома, трябва да поема пътя към затвора!

Но нека да припомним нещо важно.

Така нареченият български народ неотдавна направи премиер един индивид, който не просто няма висше образование, а дори не е могъл да завърши сержантско училище! Нещо повече, интересно е дали лицето наистина е посещавало френския лицей в Мадрид, от който има диплома.

Проверете, моля, и дипломата на лицето "цар"!

Да припомним още как жълтата шайка промени цял закон, за да може един пастаджия без висше образование да стане министър!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/18/2011 :  07:27:02  Show Profile  Reply with Quote
И военният министър на Германия плагиатствал
18.02.2011
http://news.ibox.bg/news/id_684152178

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2011 :  15:37:02  Show Profile  Reply with Quote
Кушлев не е професор
24.02.2011
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_1853589266

Стоян Кушлев не е професор.
Справка за образователния му ценз официално постъпи в комисията антимафия в парламента.
Сигнал, че проф. Кушлев не е професор постъпи при членовете на комисията, затова и те направиха официална проверка за образователния ценз на Кушлев, който оглавява комисията за имущество придобито от престъпна дейност.
Припомняме, депутатите от Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси изпратиха доклад във Върховния административен съд срещу председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев.
Те са установили, че има конфликт на интереси при Кушлев. Докладът им ще бъде изпратен и до премиера Бойко Борисов с настояване да го отстрани от поста, защото по закон само той може да го направи.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/25/2011 :  13:04:23  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
В този материал е пропуснато точно това, което най-много ме впечатли - че Кушлев бил извънреден професор по екологично право. С огромна болка съм принуден да призная, че видите ли някъде представка "еко", чуете ли нещо от рода на "есксперт по зелена енергия" - с 99% сигурност може да се заключи, че става въпрос за далавера.
Ето едно прясно четиво от миналия брой на в-к "Политика" за всички, които споделят това мнение:
http://www.politika.bg/article?id=21046
Екомафията пак напира да пази правата на стоножките
АНДРЕЙ КУРТЕНКОВ, ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР, Д-Р ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО
Ние толкова пари изсипахме във вашите сдружения, а вие не направихте нищо. Така можеше да се резюмира разочарованието на западните екодонори, когато на 7 юли миналата година парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли т. нар. инкриминиране на насилието над животни. При това съвършено правилно, отбелязвайки, че и сега предвидените в закона наказания за особено жестоко отношение към животните са достатъчно тежки и ударението следва да се сложи на тяхното прилагане, а не на самоцелното им утежняване.
Последва една твърде странна поредица от случаи на варварско отношение към животни, като при някои от тях авторството изобщо не предизвикваше съмнение. И ето, че тези автори вече с гордост могат да се отчетат пред задграничните си партньори – най-сетне бе даден ход на дългоочакваната (от тях) законова промяна.
И много скоро пред всички редови българи, които си позволяват да залагат капани срещу мишки, без да се обръщат за тази услуга към специализирани фирми, вече ще застане реалната заплаха да се озоват за това си деяние зад решетките. Няма майтап – чл. 8, т. 2 от Закона за защита на животните /ЗЗЖ/ изрично изключва от проявите на жестокост към животните единствено професионалната дератизация, т. е. единствено специално оторизирани лица имат правото да избиват вредни гризачи. И всеки прост човечец, който заложи капан за мишки в мазето, е закононарушител, върху който законът следва да се стовари с цялата си сила (иначе не е никакъв Закон). И ако досега ветеринарните чиновници си затваряха очите пред подобни „нарушения” и сред сериозните специалисти имаше негласен консенсус, че ЗЗЖ е един глупав закон, който просто няма как да бъде спазван, то много скоро вече държавната правоохранителна и правораздавателна машина ще бъде длъжна да се задвижи с цялата си мощ, за да постави на мястото му всеки, който е предизвикал смърт или тежка телесна повреда на плъх, без предварително да е съгласувал това си деяние с професионалисти от специално оторизирани структури. Полиция, прокуратура, съд ще трябва да оставят настрани другата си работа всеки път, когато в офиса им се втурне разярен природозащитник със страшната новина, че приятел на първата братовчедка на потребител на неговата група във Фейсбук е сигнализирал за неправомерно избиване на стоножки.
Нека да сме наясно – „Рататуи” е просто филм. Като „Кет Балу”, „Гатака”, или „Каквото дойде”, да речем. Ако т. нар. природозащитници живеят в света на анимацията, това си е техен проблем и гражданското общество не е длъжно да се съобразява с посредственото им ниво. Над тях обаче стои добре организираната мрежа на екомафията, за която раздухването на истерията около жестокото отношение към животните е жизнено необходимо за поддържане на високия им финансов и социален статус. Но управляващите са длъжни да действат в съответствие със здравия разум, а не под дулата на предвожданата от червената депутатка Мая Манолова чета на търсещите облаги около проблема.
А проблем с жестокото отношение към животните у нас наистина съществува. Но пътят за решаването му не са непропорционално високите наказания и неистовия стремеж към вкарване в затвора на всеки, размазал някоя бездомна хлебарка. Достатъчно е просто слагане на ред в контрола, а единствените наистина належащи законови промени в това отношение са свързани с вкарването на поне малко разум в ЗЗЖ. Най-малкото следва да се променят онези негови тесктове, които противоречат на Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Разбира се, тогава родните екомафиоти ще се окажат отново в трудната ситуация да се оправдават пред западните си донори защо пак не са свършили нищо. Но ясно е, че само от полза за обществото ще е те да бъдат поставени на място. А и делото за опазване на природата също ще спечели. Защото природозащитата не иска „ах” и „ох”, а знания и разум. И защото истинските природозащитници нямат нищо общо с борците за защита на правата и достойнството на стоножките.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/02/2011 :  09:39:09  Show Profile  Reply with Quote
Оргия с ректор и гербери в Свищов
Сряда, 2 Март 2011
http://www.frognews.bg/news_32678/Orgiia_s_rektor_i_gerberi_v_Svishtov/


В средата на масата - ректорът Адамов, а крайните вдясно от него са лидерите на ГЕРБ
Студенти заснеха тайно скандална оргия в заведение на финансовата академия “Д. А. Ценов” в Свищов, на която присъстват ректорът на учебното заведение доц. Величко Адамов в компанията на местните лидери от ГЕРБ Иван Харалампиев, Георги Марков и доц. Емил Михайлов.

Съвсем като в сюжет от най-ретроградния социалистически реализъм, докато местните величия плюскат и пият на отрупани маси, бъдещи финансистки тропат ръченица и мятат кръшни гюбеци пред сладострастните погледи на ректора и властващите партийци.

Според участничка в забавлението на властта в Свищов, никоя студентка няма право да откаже на ректора Адамов да танцува за кефа му, ако бъде избрана. Възпитаниците на академията се страхуват да застанат с имената си и да говорят открито за феодалните порядки, наложени в учебното заведение, защото всяко възпротивяване означавало тормоз, връщане и късане на изпити.

Какво правят някои от хората на Бойко Борисов на коцкарския купон, в какви зависимости са гербаджиите с ректора Величко Адамов, как “АБВ” на Първанов и икономически интереси цепят структурата на ГЕРБ в Свищов, защото ректор се гаври с християнството и го рисуват като Свищовския Христос, какви злоупотреби на власт във финансовата академия разследва парламентът и как се защитават научни титли и степени с преписани чужди учебници, четете в новия брой на вестник “ТОРНАДО”.

Edited by - moderator on 03/02/2011 09:45:36
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 06/01/2012 :  14:33:46  Show Profile  Reply with Quote
НИЕ И ТАРАЛЕЖИТЕ
Или за кратофагията с отвръщение
Д-р Георги Чалдъков


Нещата, които даваш на други, продължават да ти принадлежат.
Джой МакКрий (1872-1918), канадски лекар и поет

Не само човек и другите животни, но също така и техните клетки ядат и пият – първото явление се нарича „фагоцитоза”, второто - „пиноцитоза” (има и „потоцитоза”, но тя е за лекциите по клетъчна биология). Иля Мечников описва фагоцитозата като израз на клетъчния имунитет: клетки изяждат бактерии и други паразити и затова са наречени „фагоцити”, а тези, които си си вършат най-добре работата - „макрофаги”. По същото време Паул Ерлих описва имунитета чрез антитела (хуморален/ „течен” имунитет). И така през 1908 г. двамата учени получават Нобелова награда за медицина.
Не че ги няма, ерудираните и морални българи са скрити за политиката, науката, образованието, културата. Вижте “пациентите” – политици, бизнесмени и директори - и ще се съгласите, че някои от тях страдат от хронично преяждане с власт (в политиката няма страдащи от анорексия, всички боледуват от булимия – „вълчи глад”). Преяждането с власт е не само българско явление – нарича се „кратофагия” (гр. kratos - власт, phagos - ям). Може и „кратомания”, „кратоцентризъм”, „кратофилия”, но аз не съм кратолог и ще пиша за „ние и таралежите”.
На латински „раждане“ е natus – оттук вероятно е коренът на думата „нация“. Двата основни модела за нация в Европа са западноевропейския и средиземноморския – французите, немците, холандците, англичаните са граждани, развиващи нацията си чрез държавата и законите, които тя е създала. Италиаците, испанците, гърците, българите и сърбите са роднини – родът, етносът, общите корени - vox sanguini - са в основата на живота им. За руснаците „главното е страданието и състраданието” – затова за големия режисьор Никита Михалков „САЩ не е страна, а силен икономически проект”.
Ние на Балканите “прокълнати” ли сме (както мисли Неманя Кустурица)? Или “ние самите сме нашето наказание” (думи на Марк Теренций, един от най-умните римляни)? Обречени ли сме на егоцентризма и кратофобията, пораждащи колективното мълчание? Имаме много талантливи личности, но трудно изграждаме колектив, не действаме като нация, социалният ни мозък е ленив, може би увреден. “Всеки иска да живее на върха на планината, забравяйки, че единственото, което има значение, е как се катерим” (Габриел Гарсия Маркес).
Вижте политиците, като че ли за тях – по-точно за Георги Първанов, Ахмед Доган, Иван Костов, Надежда Михайлова, Екатерина Михайлова – е написал това колумбийския мъдрец. Така тези дни „Синята коалиция” се фрагментира на СДС (съюз на демократичните сили) и ДСБ (демократи за силна България) – каква девалвация на смисъла и значението на думите „съюз”, „сили”, „демократи”, „силна”. И всичко това за сметка на хората, живеещи в България!
И голямата българска (не само политическа) драма продължава: липса на сътрудничество и алтруизъм (от латински alter – друг). Ние вярваме, дори страдаме, че забогатяването (финансово или интелектуално) на едни е винаги загуба за други. Повече за тази (не само българска) драма е написано от Чарлз Дарвин, Джон Наш и Робърт Акселрод и Робърт Тривърс, съответно в теория за еволюцията, теория на игрите и теория на реципрочния алтруизъм. За Homo altruisticus пише също така в книгата ми „Човекът. Мисли, чувства, приятeлство”
Още повече, че поведението на сътрудничество и алтриуизъм има здравословен заряд. В книгата The Stress of Life, публикувана през 1956 г., професор Ханс Селие писа, че един от начините да намалим действието на вредния стрес (дистерс) е да помагаме на другите (doing unto others). И още – има позитивна биомолекулна връзка между алтруизъм и щастие – установена е в проекта „Когнитивното и емоционално здраве”, провеждан в американския Националния институт за психично здраве – получените чрез магнитен резонанс образи от мозъка показват, че дори само мисленето за „правене на добро за другите” има здравословен ефект – изследване в Харвадския университет откри, че студенти, които гледат филм за алтруизма на Майка Тереза към сираците в Калкута, имат значимо повишаване на кръвните нива на имуноглобулини, онези които Паул Ерлих откри в края на XIX век.
“Добре е да бъдеш добър” – писа Stephen Post* в книгите си „Алтруизъм и здраве” (2007 г.) и „Скритият подарък на помощта” (The Hidden Gifts of Helping: How the Power of Giving, Compassion, and Hope Can Get Us Through Hard Times) (2011 г.) – всички политици и бизнесмени трябва да ги четат и препрочитат. Също така и притчата за таралежите: било много студено и много животни измирали от студ. Таралежите, като видели това, решили да се обединят в групи - да се топлят взаимно, но бодлите на всеки един наранявали съседите им. Тогава решили да се отдалечат и започнали да умират от измръзване. По-умните таралежи обече решили да приемат бодлите на другите и по този начин се научили да живеят с малките рани, нанесени им от общуването с най-близките. И така, за разлика от „Синята коалиция”, успели да просъществуват.
________________________________________
* Професор по превативна медицина и биоетика в State University of New York at Stony Brook.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/04/2012 :  20:24:05  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Фундаментално четиво за прехласващите се по "младите във властта:
http://www.free-bg.net/index.php/%D0%9A%D0%BE%D1%8F-%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/24/2013 :  23:24:52  Show Profile  Reply with Quote
ХРОНИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА ХИПОКСИЯ
Д-р Георги Чалдъков

Как искам да живея аз и да живея непрекъснато.
Да тържествува въздуха във белите ми дробове.
Христо Фотев, „Встъпление“


Поради стеснение (обструкция) на бронхите, пациентите с хронична обстуктивна белодробна болест (ХОББ) имат намалена циркулацията на въздух в белия дроб.* Организмът им изпада в състояние на намалено наличие на кислород – нарича се „хипоксия”. На равнището на клетките тя се усеща от молекулни сензори за концентрацията на кислород, включва се каскада от молекулни посланици, те съобщават на ядрото за бедственото състояние, гените отключват кодовете за синтеза на защитни протени и те възстановят хомеостазата (стабилно състояние на организма). Това е „мъдростта на тялото” (The Wisdom of the Body е книга на Уол¬тър Кенън – префесор по физиология в Харвардския университет, публикувана през 1932 г.).


Свободата е нещо, което не може да бъде обичано само по себе си,
както не може да се обича само профилът на една жена без тялото,
което го поддържа. За да обичаш свободата, най-малкото е нужно да
обичаш и средствата за нейното осъществяване, за осигуряването й.
Хосе Ортега-и-Гасет

Поради „обструкция” в централите на политическите партии има значителен недостиг на програми за подобряване на здравето, образованието и качеството на живот на гражданите – нарича се „хронична политическа хипоксия”. На равнището на обществото тя се усеща от будните граждани, те излизат на улиците и площадите, съобщават на политиците за бедственото състояние, сигналите им достигат в парламента, депутатите „синтезират” защитни закони и те възстановят социалната хомеостаза. Това е „мъдростта на тълпите” (The Wisdom of Crowds е книга на Джеймс Суъроуики, публикувана през 2004 г. – подзаглавието й е „Защо повечето са по-умни от по-малкото и как колективната мъдрост формира бизнеса, икономиките, обществата и народите“).**
Но в българската изява на „мъдростта” се виждат доста необразовани и невъзпитани хора, податливи на политически и корпоративни манипулации - разнообразието на предложенията им напомня повече за Speakers’ Corner в лондонския Хайд Парк, отколкото на мъдри послания до политиците.
Послеслов
– Настъпва глобална хипоксия, човек все по-трудно диша вече – каза д-р Веселин Джендов, гръден хирург и романтичен ециклопедист от Бургас.
– Хипоксия и в душата – ми писа друг бургазлия – психиатърът д-р Дичо Палазов.
– Не на площадите – а в нашите души/ Тя – Свободата – се изгражда и руши - отговаря им Христо Фотев в „Книга за свободата”..
__________________________________________________________
* „В света има над един милиард пушачи, пневмонията и ХОББ ще бъдат водачи по смъртност през 2020 г. Около 230 хиляди българи ежегодно влизат в болница поради проблеми на дихателната система 14 хиляди заболяват от белодробен рак, а 3 600 от тях умират. Туберкулозата въобще не ни е забравила и България е една от 20-те страни в света с най-много случаи на мултирезистентна туберкулоза“ – написа в InSpiro доцент Коста Костов, не доцент Иван Костов – политически рудимент на Прехода, сега в „Единство” с един ненаситен за власт евродепутат.
** Джеймс Суъроуики прави извода, че големите групи от хора са по-умни от елита. Базира се на статистиката на английския учен Франк Галтон, който през 1906 г. наблюдавал състезание на пазар за животни. Хората залагали на теглото на един вол, след като е заклан и обработен, а те купували номерирани билети. 787 души, вкючително касапи и фермери, участвали в състезанието. Галтон събрал билетите им и изчислил средната на всички 787 залога: колективният разум показвал, че теглото на вола и 1197 паунда – реалното тегло било 1198 паунда. Галтон открил, че при правилните обстоятелства, групите са забележително интелигентни и дори по-умни от най-умния член на тълпата; особено ако индивидуалните оценки се обобщят и осреднят.
Повече за психологията на тълпите или теориите за масовото общество пише в „Маси и власт” на Елиас Канети, публикувана през 1960 г., и „Бунтът на масите” на Хосе Ортега-и-Гасет, публикувана през 1926 г.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 07/15/2013 :  12:16:26  Show Profile  Reply with Quote
ОЩЕ ТРИДЕСЕТ ТУХЛИ В СТЕНАТА
И няма кой да чуе vox populi vox Dei

Д-р Георги Чалдъков

Има нещо, което не обича стена,
което иска да я събори!
Робърт Фрост


Берлин, 9 ноември 1989 г.: една стена, колкото и комунистическа да е, пак пада. No more walls! No more wars! - написаха хората по берлинс¬ката стена.
Берлин, декември 1989 г.: Ленард Бърнстейн дирижира „Ода на радостта“ на Шилер–Бетовен, изпята като „Ода на свободата“. Pink Floyd пяха Another brick in the wall (Още една тухла в стената).
София, юни-юли 2013 г.: вече 30 дни откакто 42-то Народно събрание и правителството „Орешарски” изградиха „стена” между Народното събрание и протестиращите хора - още едно потвърждение, че властолюбците от БСП-ДПС-Атака продъл¬жават да четат Ленин и Брежнев и не познават Робърт Фрост и Роджър Уотърс.
София, 11 юли 2013 г.: млади писатели, поети и театрали (Ясен Атанасов, Иван Димитров, Милена Фучеджиева, Димитър Кенаров, Александър Кръстев, Тея Сугарева, Стефан Сугарев) прескочиха „стената” пред Народното събрание и минаха в охраняваната зона с "Грабвайте телата!" от "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов. Вечерта на същия ден „нещото, което не обича стена” я събори под зорките погледи на полицайте. Три деца с българското знаме се покатериха по стълбите на Народното събрание. И полицайте се усмихнаха дружелюбно.
А на входната врата на Народното събрание вместо „съединението прави силата” вече бе написано „разделяй и владей” (divide et impera). За морала, образованието и властта говориха от телевизионния екран и четирима академици – ерудирано и метафорично, но никой от тях не спомена императива на протестиращите: ОСТАВКА.* Единият академик каза, че Верди излязал начело на един народен протест и протестът победил. Жураналистката – чаровна и захласната - не се сети обаче да попита академиците кога и те ще поведат протестиращите пред Министерския съвет и Народното събрание.
В-к „Труд”, 13 юли 2013 г.: „Народните водачи е добре да се вслушат в гласа на народа...” – каза патриарх Неофит.
Докога обаче онези, които сричат, лъжат, крадат, разделят и убиват, ще управ¬ляват тези, които създават хипотези, знания, поезия, музика? Докога правителството „Орешарски” ще е глухо за „глас народен, глас Божий”? Или те не чуха (и не разбраха) призива на патриарх Неофит: „да изберем политици, които имат страх Божий”, изречен преди парламентарните избори на 12 май 2013 г.
*Предположих, че тази им търпимост към правителството „Орешарски” се дължи на дългосрочната превързаност на академиците към БКП-БСП. Това ми напомни за един мой съученик, който седнал с приятел в една кръчма и той дълго му разказвал различни истории - съученикът слушал, слушал и накрая му казал: „Пламене, ти ми каза интересни истории, но една ракия не си ми казал.”
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/16/2013 :  14:29:38  Show Profile  Reply with Quote
Хи-Хи-Хи,
Красиво е - Йовчева съветва Павлова
16.10.2013
http://www.frognews.bg/news_60044/Krasivo_e_-_Iovcheva_savetva_Pavlova

Съпругата на вътрешния министър работи като съветник на депутатката от ГЕРБ Лиляна Павлова, а мъжът на Павлова съветва самия Цветлин Йовчев.

Случаят не е изключение, но е фрапиращ, тъй като за съветници са назначени не само роднини, но и съветват политици от противопоставящи се партии - в случая ГЕРБ и БСП. Нищо лично-всеки има право на избор, но е някак си изкривено откъм семейственост и политика. Особено в държава като България, в която "всички сме братовчеди", както установи един бивш премиер, наскоро отдал се на политическите науки-става дума за Иван Костов. Преди ден визепремиерът от лявото правителство Йовчев го поздрави с умиление за откриването на лабораторията му за политически миш-маш и кризи в едно от безбройните така наречени висши училища в България-НБУ. Иначе Йовчев, Цветлин е деполитизиран, защото е и вътрешен министър, а и бивш шеф на ДАНС. Като такъв той трябва да е бил равно отдалечен от всички политици и цветни "течения".

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов пък е назначил за своя дясна ръка сина си Станил. Борис Цветков от Коалиция за България е взел за свой сътрудник сина на колегата си Георги Мърков.

Според правилника на Народното събрание, пари за заплати има само за сътрудниците на комисии и групи. За нещатните депутатски сътрудници нещата са по-деликатни. Въпросът с плащането не е уреден, защото не е ясно кой е работодател на тези сътрудници - депутатът или парламентът. На ход е Миков да го реши.

Пише vevesti.com.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/06/2014 :  11:06:47  Show Profile  Reply with Quote
HOMO POLITICUS И ЛАКОМИТЕ ГЕНИ
Или невробиология за политици

Д-р Георги Чалдъков
Професор по клетъчна биология


Хербивори, карнивори и омнивори – животни, които съответно консумират само растения, само месо и онези, които консумират и двата вида храна. В еволюционната биология на човека има хипотеза за връзката между разрастването на мозъка и преминаването от вегетарианска към месна храна. Важна роля в този процес има човекът-ловец – Homo necans (убиващия човек).
В отговор на променящата се околна среда се включват едни, изключват се други гени, за да се постига основната цел на майката Природа – оцеляване и репродукция на биологичния вид. Така палеолитните ловци са преодолявали трудни периоди в живота си, включително оскъдното количество храна. Затова след успе¬шен лов те се нахранвали обилно не само защото яденето е удоволствие, но и защитна реакция: натрупва се мастна (адипозна) тъкан, която предоставя калории, когато храната отново е оскъдна – предпазва човека да преживява във времето на глад. Това редуване на „празник и глад” се преодолява от наличието на пестеливи, запасяващи гени (англ. thrifty genes), както през 1962 г. ги нарече Джеймс Нийл – професор по генетика в Мичиганския университет, САЩ. Аз ги наричам „лакоми, алчни гени” (greedy genes).
В напредналия съвременен свят има достатъчно храна, но човек пак се презапасява с калории, защото в гените му е кодиран архаичен страх от гладуване, както и насладата от нахранва¬не. И този човек става Homo obesus - напълнява, затлъс¬тява, разболява се. На социално равнище изявата на лакомите гени ражда Homo politicus.
Човешкият мозък привиква, пристрастява се към стимули, които му носят
удоволствие (гръцки, hedone). Мозъчните клетки, изграждащи “система за
възнаграждаване” (brain reward system), приемат и декодират хедонистичните
сигнали – секс, храна, алкохол... В биологичната основа на тези процеси са
нервни импулси, които се пренасят от химически вещества – допамин,
ендорфини (вътрешни морфини) и ендоканабиноиди (вътрешни кана¬биси). Те
се свързват с рецептори (молекулни антени) и секс, храна, алкохол,
наркотици... се превърщат в удоволствие. Мутациите на гени за хедонистични
рецептори увреждат мозъчната система за възнаграждаване и за компенсация
се включват лакомите гени. Което означава, че човек търси отново и отново
среща с храна, алкохол, наркотици и власт, пристрастява се – алкохолизъм,
наркомания, кратомания.
Така и Homo politicus, докато е на власт, подобно на Homo necans след
успешен лов, яде все повече и повече. Защитна реакция: натрупва финансова
„тъкан”, която му предоставя „калории”, когато е извън властта. И
самонадеено казва Greed is good.*
Homo necans – от празник на празник, Homo politicus** - от парламент на
парламент, вече 45 + 24 години.
___________________________________________________________________
* Думи на брокерът Гордън Геко във филма „Wall Street” на Оливър Стоун.
** През 2008 г. в САЩ бе публикувана книгата „Homo Politicus: Странното и страшно племе, което ръководи нашето правителство”, написана от Дана Тимоти Милбанк – журналист във вестник The Washington Post. Българският вариант на „странното и страшно племе, което ръководи” правителството „Орешарски”, се пише повече от шест месеца. Но министрите и депутатите не искат да четат.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05