http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висши училища
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/21/2008 :  21:45:52  Show Profile  Reply with Quote
Има възможност дипломите, издавани от българските университети, да бъдат признавани във всички европейски държави
Българско национално радио
21-07-2008

Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) може да бъде вписана в европейския регистър на агенциите за осигуряване на качеството във висшето образование и признаване акредитациите на българските висши училища и дипломите издавани от тях от всички европейски държави. Това стана възможно след направена проверка на Европейската асоциация на агенциите за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA), съобщиха от пресслужбата на НАОА.
На 18 юли официално бе получен заключителният доклад от извършения външен преглед на дейността на нашата агенция. Прегледът е бил осъществен в периода 17-18 юни т.г. от Европейска експертна комисия, координирана от Испанската агенция за осигуряване на качеството и включваше представители на Испания, Франция, Дания, Румъния и България. Целта на прегледа беше да се оцени готовността на НАОА за пълноправно членство в Европейската асоциация на агенциите за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA).
В заключителния доклад се констатира, че функциите на НАОА като гарант за качеството на българското висше образование са в съответствие с Европейските стандарти и насоки (ESG) и критериите за пълноправно членство в ENQA.
Приемането в ENQA дава право НАОА да бъде вписана в Европейския регистър на Агенциите за осигуряване на качеството във висшето образование и признаване акредитациите на българските висши училища и дипломите издавани от тях от всички европейски държави.
Тази висока оценка е признание за усилията на всички институции, свързани с висшето образование в Република България – висши училища, Министерство на образованието и науката, НАОА, Студентски съюз, работодатели, синдикати.
Официално решението за приемане на НАОА в ENQA и Европейския регистър ще бъде взето на заседание на Борда на ENQA в началото на септември 2008 г.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/07/2008 :  06:15:17  Show Profile  Reply with Quote
Харвард и Станфорд отличници в света
в.Стандарт
07.08.2008 г.
Американските университети са най-добрите в света според класацията на Университета на комуникациите в Шанхай, съобщи АФП.
Учените в един от най-големите градове на Китай са определяли разпределението на университетите спрямо академичните изяви, направени изследвания и публикувани статии в издания като Nature. Под внимание е взет и общият брой на Нобеловите и други престижни награди, взимани от завършили съответните учебни заведения. Световното трио, водещо класацията, остава същото от миналата година: Харвард, Станфорд и Бъркли. 16 от първите 18 места в класацията са за американски висши учебни заведения.
Британските Оксфорд и Кеймбридж са съответно на 4-о и 10-о място. На 19-а позиция се нарежда Университетът на Токио. Швейцарският ETH Zurich е на 24-о място. От френските висши учебни заведения само 3 отговарят на шанхайските критерии. Списъкът завършва с китайските висши заведения.
Франция неведнъж остава недоволна от шанхайската класация и критикува критериите, които са в полза на англоговорещите държави. Шанхайската класация ще бъде публикувана на 15 август.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/16/2008 :  06:05:12  Show Profile  Reply with Quote
Вълчев: Ще закрия университет наесен
Дипломите с холограма като ценни книжа

в.Стандарт
16.08.08

СОФИЯ. "Аз ще стана първият министър, който ще закрие висше училище", оповести вчера Даниел Вълчев. Той заяви, че наесен смята да затвори един държавен университет, но не посочи кой точно. Според запознати възможно е да става дума за Шуменския университет, който системно закъсва с приема на студенти и с преподавателските кадри. ВУЗ-ът във Велико Търново също има нарушения, но не е много вероятно да бъде затворено толкова централно висше училище, то по-скоро ще бъде наказано със санкции, предполагат в МОН.
От идната година министерството ще въведе единен регистър на дипломите от всички ВУЗ-ове, за да се избегне търговията с тапии за висше образование. Всеки документ на абсолвент ще бъде снабден с холограма подобно на ценните книжа. Още преди дипломирането ректорите ще подават на МОН списък с имената на младежите, на които предстои да вземат диплома. Експерти на ведомството ще проверяват в друг регистър кога тези хора са били приети за студенти, в кой ВУЗ, дали са се прехвърляли. Така ще се избегне включването на фантоми в последния момент. Едва след тази сверка на университета ще бъдат дадени точно толкова холограмни стикери, колкото са абсолвентите му.
120 лева става стипендията на студент, а 450 - на докторант. Вторите ще получат и 2000 лева бонус, ако предадат и защитят дисертациите си в срок.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/12/2008 :  18:45:11  Show Profile  Reply with Quote
За 4 години сме пропуснали "раждането" на 13 университета
Дата : 12 Ноември 2008 г. 16:10 ч.

www.actualno.com

От 1 март догодина агенцията започва проверки във висшите училища у нас.

"Тринадесет нови университета са поискали да отворят врати за последните четири години, но на всички тях това им е било отказано", съобщи проф. Иван Попйорданов, председател на Националната агенция по оценяване и акредитации. От 1 март догодина агенцията започва проверки във висшите училища у нас.

От агенцията съобщиха, че 18 университета са поискали промяна на капацитета си, тоест да приемат повече студенти, отколкото държавата им позволява. Най големите сред тях: Югозападния в Благоевград, медицинските университети в София и Варна, Великотърновския, НБУ, Стопанската академия в Свищов.

"Колеж "Телематика" в Стара Загора продължава да приема студенти и да издава дипломи, въпреки, че няма акредитация", поясни професор Панайотов.

"Нещата за съжаление са лоши по отношение на студентите, по един незаконен начин ръководството на този колеж започна едно интензивно записване на студенти и обучение в професионални направления, за които то не е получавало никога акредитация и се издават нелегални дипломи", каза още проф. Панайотов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/15/2008 :  11:38:32  Show Profile  Reply with Quote
Вузове пирамиди с държавна благословия
в. Дума
14-11-2008


С университет за дистанционно обучение щели да се сдобият 4000 жители на столичния кв. "Кремиковци". Проектът за създаването му е одобрен от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) заедно с още две идеи за частни вузове в Добрич и в София. Единият - в столицата, щял да обучава евангелисти. Решението на държавната агенция предизвиква единствено недоумение.
От години у нас при всяко споменаване на висшето образование втората дума е "прекалено много вузове и некачествени". Факт е, че по идея на министър Даниел Вълчев държавата пусна прием за близо 50 000 нови студенти всяка година и някои вузове не можаха да запълнят определените им бройки или ги запълниха с тройкаджии. Според министъра свободният прием щял да роди конкуренция и добрите вузове щели да са най-привлекателни. Утопии. Лесният прием и възможността за лесно получаване на диплома привлече масите към места, където се учи по-малко. Сериозните университети не са нужни на кандидатите за тапия, дори в Софийския университет останаха около 250 незаети места. В демографско отношение випуските продължават да намаляват и скоро във вуз ще влиза, както се казва, "куцо и сакато". Тежко на бъдеща България, чиито специалисти ще са натъпканите вече в аудиториите посредствени хора. А НАОА ни предлага нови вузове на всеки 4000 жители!
Не тъй отдавна законът постанови основните критерии за наличието на един вуз да са преподавателски състав на щат и материална база. Преподавателите в България намаляват, местата, в които те преподават, се множат. Елементарната логика подсказва откъде ще вземе преподаватели Добрич например. Ако някой се окаже на щат там, най-вероятно ще е пенсионер. Е, срещу какво НАОА одобрява такъв проект? Да не говорим за евангелисткия вуз при наличието на 0,01% евангелисти у нас. Там може би ще обучават американските пастори, дето ги гледаме в Южния парк да съблазняват ромите, в чиито среди битуват вече 7 евангелски църкви.
Проблемът не е, че министър Вълчев персонално е против създаването на нови вузове. Държавата трябва да е против, защото те първо са излишни, второ са некачествени, трето не отговарят на закона. А имало общо 13 искания за откриване на нови вузове. Не е ли очевидно, че в тях нито има кой да обучава, нито кого да обучава и че единствената цел на подобни пирамидки е печалбарството от "студентски" такси.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/24/2008 :  10:54:36  Show Profile  Reply with Quote
Потайностите на Софийския университет
Някои малко известни факти за най-старото учебно заведение у нас
в. Капитал
22-11-2008


"Какво е общото между основаването във Великобритания на първата в света футболна лига, окончателното премахване на робството в Бразилия и прокарването на първата железница в Китай? Случили са се в годината, в която е основан Софийският университет."
С тези думи, провокативни и познавателни, ни подканва брошурата, изработена по повод 120-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Юбилеят на най-старото висше учебно заведение у нас, който ще се отбележи на 25 ноември, провокира „Капитал" да събере някои интересни и малко известни факти от историята на родната алма матер.
В името на името
На 1 октомври 1888 г. днешният Софийски университет „Св. Климент Охридски" започва историята си под названието Висш педагогически курс. През януари 1889 курсът вече е Висше училище, а в началото на новия век - през 1904 г., със закон университетът получава името на меценатите си „Български университет братя Евло-гий и Христо Георгиеви от Карлово" (каквато е била и дари-телската им воля). Междувременно обаче, от една страна, св. Климент Охридски вече се е утвърдил като патрон на университета, а от друга - официалното име е твърде неудобно за изписване върху печати и други материали. В резултат на това дълги години ВУЗ-ът битува под названието „Университет в София" дори в някои документи. Казусът се разрешава донякъде, когато през 1935 са поставени статуите на братята дарители. От ръководството на СУ вече чувстват дълга си към тях за изпълнен и решават и юридически да регистрират заведението на името на неговия патрон „Св. Климент Охридски". След 1944 г. името отново повдига дискусия, като се появява идея учебното заведение да се преобрази в Педагогически ВУЗ „Димитър Благоев". По това време се прокарват и някои особено революционни предложения, като например да се демонтират статуите на двамата братя, тъй като са противоречащи на социалистическия реализъм, а на тяхно място да бъдат поставени ликовете на Георги Димитров и Васил Коларов. В крайна сметка е взето решение името да остане „Климент Охридски", а след 1989 към него отново се връща и „свети".
Патрони и празници
Приеманият за всеобщ студентски празник у нас 8 декември всъщност води произхода си от Софийския университет и неговия патрон свети Климент Охридски. Идеята се заражда още през 1897 г., когато министърът на просвещението Иван Шишманов предлага учебното заведение да има свой празник. През 1902 г. академичният съвет решава това да е Денят на свети Климент Охридски - 8 декември (по стар стил 25 ноември). Празнуването започва от следващата година и продължава до 1944 г., когато датата е заменена със 17 ноември, международния ден на студентите. През 1962 г. датата 8 декември е възстановена като празник на Софийския университет, а от 1994-а с решение на съвета на ректорите денят е обявен за неучебен за всички студенти в България. Според доц. Цвета Тодорова, изпълнителен директор на музея на СУ, обаче празникът е възприет като повод за повсеместни купони още през 60-те години с появата на нови ВУЗ-ове.
При закрити врата
На 3 януари 1907 г. по време на откриването на сградата на Народния театър група студенти организират шумна демонстрация срещу управлението на княз Фердинанд. Още на следващия ден Министерският съвет постановява указ, който нарежда закриването на университета за срок от 6 месеца и уволняването на всички професори, доценти и лектори. След множество манифести и прокламации проф. Иван Шишманов, един от законотворците на кодекса за автономия на университета, по-дава оставка като министър на просветата. На негово място идва Лазар Пя-ков за няколко месеца, а после и Никола Апостолов, който постановява откриването на университета със „съвършено нови преподаватели". Академичната 1907/1908 г. започва с преподаватели чужденци и довчерашни гимназиални учители. Реакцията на обществото обаче е симптоматична. По думите на доц. Тодор Попнеделев, зам.-декан на историческия факултет, при 70 души преподаватели се записват 7 студента. Едва през януари следващата година, I когато образуваното ново правителство на Демократическата партия на Александър Малинов връща на служба старите преподаватели, мирът е възстановен.
Спорна архитектура
Вместо достолегшите фигури на двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви на входа на ректората по първоначален план е трябвало да ни посрещат статуите на два лъва пазители и древногръцки философи между тях. Такава била идеята на френския архитект Анри Бре-асон. Именно той печели обявения през 1906 г. конкурс за сграда на държавния университет с проекта си за ансамбъл от десетина здания, разположени на мястото на настоящия ректорат и Докторската градина. По редица причини обаче строежът не е осъществен до 20-те години на миналия век. Тогава на арх. Йордан Миланов е възложено да преработи идеята на Бреас-он и на 30 юни 1924 г. е положен основният камък. Макар по думите на родни специалисти при Бреасон да преобладават ренесансовите форми за сметка на по-еклектичния стил с ясно изразени елемента на барок, който прокарва Миланов, сходствата между двата архитектурни проекта, изглежда, са достатъчно явни, в резултат на което френският архитект завежда и съответно спечелва дело за нарушени авторски права. Въпреки всичко строежът продължава под ръководството на арх. Миланов, който работи по него до последния си дъх през 1932 г. - две години преди тържественото освещаване на сградата на 16 декември 1934 г.
Криворазбраното признание
На 24 май 1936 г. председателят на Балканския комитет в Лондон сър Едуард Бойл връчва на тогавашния ректор проф. Михаил Арнаудов жезъл, който е точно копие на близо 200-годишния жезъл на Оксфордския университет. Външнополитическата инициатива е израз на признание към международния престиж на СУ. „Истинско щастие е за нас, млад народ, излязъл на попрището на свободното умствено развитие едва преди 60 години, че можем да се приобщим и чрез днешния знаменателен дар към благородното дело на Оксфордския универси-
тет...", благодари тържествено професор Арнаудов. Жезълът обаче изпада в забвение след 1944 г., преди да бъде преоткрит от акад. Благовест Сендов 30 години по-късно. Външно привнесеният символ и опитът за прилагане на английския маниер обаче стават обект на объркване в академичните среди, в резултат на което в продължение на години жезълът е носен на-обратно, при това от ректора, а не както е редно, от специални жезлоносци.
Една година стига
В 120-годишната си история СУ помни и странни идеи като тази да се демонтират двете статуи.
Ректорските мандата невинати са били 4-годишни. В началото на века академичният съвет на ВУЗ-а, в който влиза и ректорът, се избирал в края на всяка учебна година. Най-висшият пост в университета се утвърждавал от царя. След изтичането на едногодишния си мандат, в началото на новата учебна година ректорът (който по това време вече бил „преквалифициран" на проректор) бил длъжен да представи пред царя, минис-тър-председателя и други височайши политически и обществени дейци отчет за дейността на университета през изминалата година. След 1944 ректорските мандати първоначално стават двегодишни, а впоследствие приемат и настоящия си формат на 4-годишни.
(физ)културата на „Яйцето"
Емблематичното заведение в централната сграда на ректората често повдига въпроси за
произхода и първоначалното си предназначение. Според доц. Цвета Тодорова има известно основание да се вярва на обширно поддържаната теза, че приземното помещение е било предназначено за параклис - идея, която обаче не успяла да се реализира преди 1944 г. През 60-те и 70-те години на пространството под елипсовидния купол все пак е намерено (малко ексцентрично) приложение - да бъде физкултурен салон, оборудван със съответстващата баня. „Яйцето" поддържало здравия дух на академичната общност до края на 70-те, след което за кратко изпълнявало функциите на склад. Едва през 1984 помещението приема вида, в който настоящите студенти го познават - като ресторант. Именно там провели срещите си първите български демократични неформални сдружения. Така, от среща на среща, на 3 ноември 1988 г. в 65 аудитория на Историческия факултет е учреден Клубът за подкрепа на гласността и преустройството в България с инициатор Желю Желев, първият демократично избран президент на България.
В търсене на далечния юг
Преди 20 години именно в кулоарите на Софийския университет се оформят идеята и екипът на първата българска експедиция до Антарктида. С предизвикателството пътуване до Южния полюс се нагърбва група геолози, ръководена от проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания. На Остров Ли-вингстън българската експедиция основава база, която носи името „Св. Климент Охридски" - в чест на 100-годишнината на Софийския университет през 1988.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/25/2008 :  11:59:45  Show Profile  Reply with Quote
Как (не) се прави университет
Офшорка се опитва за трети път да основе ВУЗ в Перник
Автор: Самуил Димитров, Ванина Стоянов
в. Сега
24-11-2008

Мечтата на всеки кмет е в града му да има университет. Така освен млади хора ще идват и преподаватели, а също - и всъщност това е най-важното - инвеститори, с чиято помощ градът ще се развива. Високите амбиции вече са толкова разпространени, че чак в град като Бухово има одобрен проект за разкриване на Специализирано висше училище за дистанционно обучение.
Още повече приляга висшето образование на град с президентски връзки като Перник. Лично държавният глава Георги Първанов изрази наскоро надежди градът да бъде не просто българският Манчестър, а истински духовен център с европейски университет. Въпреки височайшето лобиране обаче проектът се спъна още преди да е стигнал до парламента.
Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация е дал отрицателна оценка на проекта за откриване на частния Европейски университет в България със седалище в Перник, съобщи председателят на агенцията проф. Иван Панайотов. Мотивите за отхвърлянето на проекта са няколко. Основната причина е, че мисията, целите и задачите на университета не са съобразени с капацитета му. Амбицията на учредителите е там да се обучават студенти от 5 професионални направления в технически, икономически и природни науки. Преобладаващата част от преподавателите обаче са на пенсионна възраст и не могат да бъдат назначени на основен трудов договор, каквото е изискването на закона за висшето образование. За ръководните длъжности като ректор, декан и др. също се предвиждат лица на пенсионна възраст, а законът не позволява това.
Проектът не гарантира условия, които да позволят развитието на научноизследователска дейност, а това е много важно условие за откриването на университет, посочи още проф. Панайотов. Според него отрицателната оценка на проекта не е свързана с големия брой вузове и агенцията в никакъв случай няма намерение да ограничава конкуренцията между висшите училища. Просто тази структура няма да се развива като университет, а ще бъде учебно заведение, в което преподавателите ще пътуват до Перник, ще си изнасят лекциите и ще си тръгват, обясни той. Основният учредител Милен Панталеев вече е обжалвал решението в съда. А и нищо не му пречи да подаде отново документи, тъй като законът не поставя ограничения колко пъти да се кандидатства с проект за разкриване на университет.
Всъщност учредителите на университета са твърде любопитни. Справка в ДАКСИ показва, че дружеството "Европейски университет в България" е регистрирано в края на м.г. със седалище в София. 90 на сто от него се държи от "Инвестек" - агенция за даване под наем на собствени недвижими имоти. Неин собственик пък е "Спидиа Интернешънъл", регистрирана на Каймановите острови. Офшорката притежава и 50% от фирмата за химическо чистене "Камеа". По 5% от активите на университета се държат от основния учредител Милен Панталеев и от фирма за търговия на дребно "Билд инженеринг", собственост на бившия футболен съдия от Перник Ангел Христов. Той е известен като ексшеф на съдиите в града и изваден завинаги от футболното съдийство.
Кметът на Перник Росица Янакиева обясни пред "Сега", че Европейският университет вече е собственик на две сгради в града. В едната трябва да се помещава бъдещият учебен корпус, а другата е предвидена за общежитие. Сградите са били продадени при предишното управление на града. Първоначалният план е бил в Перник да има филиал на полския университет "Станислав Сташиц". Според действащото законодателство обаче филиалите на чуждите университети, създавани в България, също трябва да преминат процедура на акредитация, която е валидна и за българските висши училища - подава се идеен проект в НАОА, която трябва да даде положителна оценка, а след това трябва да има последователно одобрение от правителството и от парламента. Тъй като проектът за създаване на поделение на полския университет пропаднал, дружеството решило да си създаде собствен университет.
Янакиева обясни, че в момента се подготвят нови документи за акредитация. Намерени са и нови преподаватели. Кметът отказа да коментира собствеността на "Инвестек". Тя обясни, че за първи път чува за офшорката. "Когато встъпих в длъжност, тези хора имаха дългове към общината, които платиха. Продажбата на сградите е станала при предишното управление и не мога да коментирам произхода на капитала", каза тя. Зам.-директорът на "Инвестек" и координатор на проекта Тошко Кръстев обясни, че информацията в ДАКСИ е стара - компанията вече е българска, а не е собственост на офшорка. Според него всъщност офшорната собственост изобщо не е проблем, стига нещата да се направят по законовия ред. "Много от големите компании в България са офшорни, не се притесняваме от това. Нали не смятате, че фирма без възможности ще тръгне да инвестира в образованието", риторично попита той. Според думите му до момента вложенията на "Инвестек" се изчисляват на 5 млн. лв.
Явно намеренията на учредителите - било офшорка или не, са сериозни, след като са се заели да отстранят слабостите. Вече е увеличен преподавателският състав, като са привлечени още 30 преподаватели, и то под 50-годишна възраст. В академичните среди се носят слухове, че учредителите на пернишкия университет са се опитвали да привлекат лектори от столични висши училища с техническа насоченост, но ректорските ръководства категорично са забранили. Според координатора на проекта привличането на по-млади преподаватели е излишно и е направено само за да се "угоди" на агенцията. Кръстев обясни, че критиките са били неоснователни, тъй като "не може хора да бъдат спирани да работят, защото са близо до пенсионната възраст". На това основание "Инвестек" дори са подали жалба до комисията по дискриминация. "В агенцията има конфликт на интереси, тъй като хора, които доскоро са преподавали в други частни университети, ни оценяват", коментира Кръстев.
Иначе учредителите на университета смятат да се настанят на образователния пазар, като предложат обучение на два езика. Семестриалните такси за програмите на български език са изчислени на 500 евро, а за тези на английски - 1500. До плащането им обаче май ще изтече още доста вода - дори да прескочат ситото на акредитационната агенция, перничани едва ли ще разтопят сърцето на просветния министър Даниел Вълчев, който се е зарекъл да не пусне нито един нов университет, докато е на този пост. Но пък до изборите остават само няколко месеца.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/25/2008 :  12:02:12  Show Profile  Reply with Quote
Класират университетите по бизнес рейтинг
в. Монитор
24-11-2008

Резултатите от бизнес рейтинга на университетското образование 2008 ще бъдат представени утре в Грандхотел “София”.
По време на събитието ще стане ясно кадрите на кои университети предпочитат работодателите в България и защо.
На събитието ще присъстват и ще вземат участие по темата Николай Василев, министър на държавната администрация; Даниел Вълчев, министър на образованието и науката; проф. Борислав Борисов, председател на съвета на ректорите; представители на браншови организации, работодатели, мениджъри “Човешки ресурси”, преподаватели и студенти.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/25/2008 :  12:52:28  Show Profile  Reply with Quote
Избраха Хампарцумян за председател на Съвета на настоятелите на СУ
www.news.bg
25.11.2008 г.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, беше избран за председател на Съвета на настоятелите на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

С подкрепата на Академичния съвет на най-престижното учебно заведение у нас първоначално г-н Хампарцумян беше избран за член на Съвета на настоятелите, след което колегите му от Съвета го избраха и за председател.

„Убедени сме, че Вашият професионален и обществен опит ще допринесат за по-нататъшното развитие на Софийския университет „Св. Климент Охридски" като основен национален висш образователен, научноизследователски, културен и информационен център с високо международно признание", се казва в писмото от ректора на СУ проф. д-р Иван Илчев до г-н Хампарцумян.

В новата си роля на председател на Съвета на настоятелите главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк се включи във вчерашното шествие, което представляваше своеобразна кулминация на празненствата по случай 120 годишнината на Университета.

В шествието с маршрут от Ректората до Народния театър се включиха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, както и много бивши и настоящи възпитаници на СУ.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/25/2008 :  13:00:06  Show Profile  Reply with Quote
Вълчев се чуди за какво са рейтингите на ВУЗ-овете
25 ноември 2008 / News.dir.bg

Трябва да се отговори на въпроса за какво служат рейтингите на университетите.
Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на дискусията „Бизнесът и висшето образование 2008”, предаде Агенция “Фокус”.
След като един университет дава по-добър образователен продукт, той трябва да получава и по-голяма подкрепа от държавата, коментира образователният министър. Той препоръча прозрачност на критериите при изготвянето на рейтингите на българските университети. На запад два от основните критерии са колко възпитаници нобелови лауреати има даден ВУЗ и колко нобелови лауреати са преподаватели в него.
По Оперативна програма „Човешки ресурси” МОН е разработил мащабен проект за създаване на стабилна система за измерване на рейтингите на университетите, допълни още Вълчев.
Според ректора на УНСС проф. Борислав Борисов, една първа стъпка при изготвянето на обективни критерии за рейтинговане на вузовете е да се използва системата на Националната агенция по оценяване и акредитация за оценка на българските висши училища.

Нивото на младите специалисти у нас е под средното за ЕС
Мариана Конова
25.11.2008 г.

45,4% от HR-специалистите и мениджърите на компании смятат, че българските млади специалисти са на по-ниско равнище от средното за ЕС в сравнение със своите европейски колеги. Това показва проучването, направено от вестник „Пари" БАУРЧР.

В проучването са участвали 600 специалисти от „Човешки ресурси" и мениджъри от различни големи компании от страната. Според тях най-голямата слабост в подготовката на младите специалисти е липсата на практически умения.
Едва близо 15% от анкетираните смятат, че няма слабости в подготовката на студентите в университетите.

Най-много кадри в бизнеса има от СУ „Св. Климент Охридски", УНСС, Техническия университет - София и Икономическия университет във Варна като Техническият университет е предпочитан заради IT-специалистите и инженерите, които излизат от него, а дипломираните в СУ „Св. Климент Охридски" по право са най-предпочитаните и търсени млади юристи, сочи още проучването.

Вестник „Пари" изнесе тези данни на организираната от изданието специална дискусия за връзката между бизнеса и висшето образование. На форума присъстваха образователният министър Даниел Вълчев и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Василев отчете пропуските на българските университети относно практическите умения на техните студенти и неспособността на всички български студенти да изготвят правилно своята автобиография. Броят на студентите, които идват в България по различните програми на разменни начала е показателен, каза още Николай Василев.

Той си позволи да критикува университетите относно подготовката на студентите по чужди езици и IT-технологии.
„Българските университети трябва да продължат да се модернизират и реформират ако искат да оцелеят", каза още той.
Една от целите на днешната дискусия беше и изготвянето на адекватна рейтинг скала за всички български висши учебни заведения.

Образователният министър Даниел Вълчев обаче отчете, че все още е много трудно да се намерят правилните критерии, по които да бъде направена рейтинг скалата. Той сравни ситуацията с висшето образование у нас в момента с преминаването от занаятчийско производство в индустриално производство.

Бизнесът написа ”среден” на младите висшисти
25 ноември 2008 / News.dir.bg


Бизнесът определя равнището на завършилите скоро висше образование млади специалисти като средно.
Това сочи проучване за рейтинга на университетското образование у нас, иницииран за четвърти пореден път от в. "Пари", съобщи БТА.
Проучването е извършено през октомври и обхваща 600 компании. Анкетирани са специалисти по човешки ресурси и мениджъри, които изпълняват тази функция във фирмите.
Близо 60 процента от анкетираните фирми смятат, че нивото на младите специалисти е средно, 18.5 процента го определят като ниско. Почти толкова - 17.9 на сто смятат, че нивото на студентите е високо, а според 1.7 процента е много ниско. Близо три на сто от отговорите на специалистите и мениджърите формират отговор "много високо".
Почти половината - 43.2 на сто от анкетираните смятат, че равнището на подготовката на студентите ще остане същото през следващите пет-шест години, 30 на сто смятат, че тя ще се повиши, а 21 процента са сигурни, че ще се понижава.
Според 69.2 процента от интервюираните представители на бизнеса, пропуските се дължат както на студентите, така и на начина на преподаване и обучение в университетите.
На въпроса "Какви слабости виждате в подготовката на младите висшисти, които работят във вашата фирма" 36.3 от анкетираните са отговорили, че това е липсата на практически умения. Според 12.9 на сто това е липсата на мотивация, 10.2 на сто посочват недостатъчната подготовка по специалността, а 8.6 процента - трудностите при работа в екип. Отговор "нямат слабости" са дали 15.3 процента.
Резултатите от проучването сочат, че работодателите предпочитат да наемат млади специалисти в областта на информационните технологии от Техническия университет в София - 49.5 на сто, СУ - 35 процента, Технически университет във Варна - 25 процента, НБУ - 12.3 на сто, УНСС - 10 на сто, Американски университет - 9.7 на сто и Технически университет в Габрово - 7.5 процента.
Най-желани от работодателите са юристи, завършили СУ - 58.1 на сто, следвани от НБУ - 13.3 на сто, Великотърновски университет - 11.3 на сто, УНСС - 11.2 на сто и Пловдивския университет - 10.7 на сто.
Сред младите икономисти най-предпочитани от бизнеса са студентите на УНСС - 59.6 на сто, Стопанската академия - 43.8 процента, Икономическия университет във Варна - 39.9 процента, СУ - 36.2 на сто и НБУ - 13.6 процента.
Бизнесът предпочита да наема скоро завършили инженери от Техническия университет в София - 56.2, Техническия университет във Варна - 32.1 на сто, УАСГ - 30 на сто, Техническия университет в Габрово - 12.1 на сто и Минногеоложкия университет - 7.2 на сто.
Най-търсени от работодателите в областта на хуманитарните науки са възпитаниците на СУ - 42.7 на сто. След това се нареждат кадрите на Великотърновския университет - 14 на сто, на Американския университет - 13.8 на сто, Пловдивския университет - 11.7 и на НБУ - 11 на сто.
В областта на фармацията и медицината най-желани са специалистите, които излизат от Медицинската академия в София - 30.6 на сто. Сред първите пет висши училища са още медицинските университети във Варна - 13 на сто, в Пловдив - 12.4 на сто, в Плевен - 11.6 на сто и СУ - 7.5 на сто.
Проучването показва още, че сред новоназначените кадри 17.9% от компютърните специалисти и също толкова от правистите получават месечно възнаграждение от над 900 лева. Такава заплата получават и 16.2 на сто от инженерите, 15.5% от медиците и фармацевтите, 9.4 на сто от икономистите и 8.3 на сто от завършилите хуманитарни науки. Почти една трета от всички млади специалисти вземат средна заплата между 500 и 700 лева, а 7 на сто от завършилите фармация и медицина получават под 300 лева на месец.


Edited by - moderator on 11/25/2008 14:34:53
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 11/26/2008 :  06:22:38  Show Profile  Reply with Quote
Кметицата на Перник е бесепарка и и дават доста парици. На другарите един университет добре ще им дойде да преперат нещо. Но е добре, че са им ударили шамар с акредитацията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/22/2008 :  11:43:34  Show Profile  Reply with Quote
Ексректорът проф. Ил. Гюдженов избран за председател на общото събрание на ЮЗУ, всички получават по 1 заплата бонус
в. Струма, Благоевград
20-12-2008


Ректорът проф. Ив. Мирчев и новият председател проф. Ил. Гюдженов вдигнаха наздравици за успешна Нова година
Ексректорът проф. Илия Гюдженов бе избран вчера за председател на общото събрание на ЮЗУ - Благоевград със 191 гласа “за” и 20 “против” от общо 216 гласували членове на върховния академичен форум. Проф. Гюдженов сменя на поста досегашния председател проф. Александър Воденичаров, който оваканти мястото с навършването на пенсионна възраст. Общото събрание на ЮЗУ, свикано от ректора проф. Иван Мирчев, стартира с напрежение и спорове за законността му. Още в началото ръководителят на катедрата по предучилищна педагогика и бивш зам. ректор доц. Димитър К. Димитров поиска отлагане на форума с мотив, че е незаконен, защото отчетният доклад на ректора не е приет предварително от Академичния съвет, не е проведен избор сред хабилитираните лица за представителство на общото събрание, няма финансов представен отчет и др. Около 40 минути продължи полемиката по законността на събранието. Има 5 човека в този университет, които продължават да оспорват легитимността на изборите преди година, ЮЗУ е най- голямата образователна институция в Югозапада с над 75 млн. лв. оборот годишно и е грозно да се хвърля самоцелно кал по нея, каза ректорът проф. Мирчев. Кандидатурата на проф. Ил. Гюдженов за председател на общото събрание бе единствена, издигната от деканите на Правно- историческия, Стопанския, Философския, Педагогическия и Филологическия факултет, а гласуването бе тайно. В отчета си проф. Иван Мирчев обяви, че брутната работна заплата в ЮЗУ е най-висока в сравнение с останалите класически университети в страната, за облекло на всички работещи са дадени по 765 лв. за 2008 г. и по 2 заплати за декември. ЮЗУ “Н. Рилски” е получил от МОН 1 млн.лв. от бюджетния излишък тази година, кандидатства с проект за 2 млн. лв. за саниране на сградата на I учебен корпус, университетът вече е собственик на 16 дка земя в района на природо- научната база в местността Кулиното и на сградата на IV учебен корпус.
В ЮЗУ в момента се обучават студенти по 57 акредитирани специалности в бакалавърски програми и 74 магистърски, съобщи ректорът и настоя броят им да се ограничи. Спестихме част от парите за командировки в страната, аз съм лошият, но няма да позволя пътувания за конференции със съмнително качество, каза проф. Мирчев. Имаме идеи за нова платформа и формат на кандидатстудентските изпити, каза още той.
По предложение на ректора общото събрание прие решение възнагражденията за административните длъжности и научните степени да не са “вързани” от 1.I.2009 г. с минималната работна заплата, да се закрият неработещите университетски центрове, да се оптимизира административният персонал, да се създаде постоянна комисия към Академичния съвет, която да разглежда действия на колеги, нарушаващи Етичния кодекс, и упълномощи помощник-ректора Н. Тахов да обсъди с Общинска администрация проблема с общинските жилища, предоставени за ползване на ЮЗУ.
Председателят на Контролния съвет на ЮЗУ доц. Невена Филипова докладва резултатите от проверките и бе категорична, че изборите за декански и ректорски ръководства са били законни. На въпроса за изборите в ПИФ тя бе лаконична, че мандатът на новоизбрания декан проф. Софка Матеева тече до 2011 г., и цитира министър Д. Вълчев, който заяви, пред парламента, че в Закона има пропуски и двусмислици.
След огласяване на изборните резултати всички членове на общото събрание и служители се събраха на коктейл в университетския стол и огромните маси бяха опразнени за минути още преди ректорът проф. Мирчев и новоизбраният председател проф. Гюдженов да им пожелаят весели коледни и новогодишни празници.
Go to Top of Page

Petar_Doshkov

Bulgaria
8 Posts

Posted - 12/22/2008 :  17:54:43  Show Profile  Visit Petar_Doshkov's Homepage  Reply with Quote
Относто току що проведеното Общо събрание в ЮЗУ:

1. ОС е свикано противозаконно, защото според ЗВО, ОС може да се свика от ректора, от 1/4 от членовете или от председателя на ОС след решение на АС. ОС е свикано от зам.председателя на ОС, който няма такива правомощия.
2. Годишният доклад на ректора не е бил одобрен от АС, нито от Съвета на настоятелите, преди да отиде в АС. Този доклад може да се публикува едва в тримесечен срок след обсъждане и приемане от ОС.
3. За избора на Гюдженов: Той не е пенсионер, за разлика от Воденичаров. Той е предишния ректор на ЮЗУ. Но той е съпричастен към нарушенията на Воденичаров. Освен това не е ясно, с какъв мандат е избран Гюдженов - ще довършва мандата на Воденичаров или започва нов мандат? За мен това е един уреден избор, което личеше още от поканата за ОС.
4. Освен това в ЮЗУ никога няма яснота как се броят гласовете при гласуванията в ОС. Има един щатен преброител Красимир Папучаров. Като се вдигнат ръце, не е ясно той какво брои и какво обявява. Освен това никога не е даван достъп до бюлетините от гласуването за да ги преброи някой независим преброител и да провери резултата. Не знам и дали се пазят. Няма морал!
5. В ЮЗУ е на лице нещо като Академичен Стокхолмски синдром - Жертвата е в добри отношения с убиеца.
6. Имало е честни хора, например от Г18, които са отреагирали на тези беззакония - доц. Димитър Димитров, бившият зам.ректор е поставил много от тези въпроси. Ректорът му казал да ходи в съда.
7. Искам да спомена още един синдром - веднага са раздали 13-та заплата и са поканили участниците в ОС на банкет-кетъринг. Свидетели споделиха, че излизането от банкета е било на 4 крака.
8. За Невена Филипова: тя е критикувана многократно за неефективната си работа като председател на Контролния съвет, каквато тя е от времето на Воденичаров. Тя говори само общи приказки и не се произнася в 1-месечен срок за законносттта на проведените избори, а много по-късно:
- за избора на Воденичаров проведен през 2005-та година, тя се произнесе, че бил законен едва през 2007-ма година, а за избора Софка Матеева, проведен през юли 2008, тя се произнесе, че е законен едва през декември, освен това не е права, че мандатът и е до 2011, а трябва да трае максимум година-година и половина.

За мен в основата на беззаконието, което цари в ЮЗУ стои бездействието на министъра на Образованието и науката.

Edited by - Petar_Doshkov on 12/22/2008 18:09:21
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/24/2008 :  11:16:10  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Това за "Академичен Стокхолмски синдром" много ми хареса. Явлението е много широко разпространено в "сектора ВОН". Толкова много случаи има - направо не може да се начуди човек - абе - тъпчат го, спират му развитието, унижават го - дет' се вика - остава само клечки под ноктите да почнат да му забиват; ама не - той е предан като куче - и колкото повече го мачкат - толкова по-предан става.
Друго нещо, за което пише д-р Дошков и което често незаслужено го забравяме е явлението "Контролен съвет". Тук имам много интересна и очевадна опитност, която направо не е за разправяне. Впрочем, в много любопитна ситуация изпаднах и при последния ни избор на ръководител катедра - как да подам сигнал до Контролния съвет, че изборът е незаконен, като той самият е несменяем член на Контролния съвет?!? Пък и на кого му пука де - законно, незаконно...
Всъщност, единствения случай, когато съм дръзвал да взема думата за изказване през десетте години, през които съм член на университетския ОС, беше когато приемахме Правилника за дейността на Контролния съвет - то беше по повод на един текст, който на практика засекретяваше работата на съвета - и бях освиркан от възмутената зала, а при последвалото гласуване, "за" моето предложение имаше три гласа (в т.ч. и моя собствен); което също може да мине под графата "Академичен Стокхолмски синдром" - ограничват ти достъпа до информацията за дейността на един толкова важен орган, а ти се радваш и пееш...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/27/2009 :  16:35:52  Show Profile  Reply with Quote
Над 1,7 млн. лв. дължат ВУЗ-ове на Столична община
www.news.bg
27.01.2009 г.


Над 1 милион и 700 хиляди лева са данъчните задължения на висшите учебни заведения на територията на район Студентски.

Това показва справка от края на миналата година, съобщи БНР.

Според кмета на Студентски град Димитър Дилчев, при някои от ВУЗ-ове неплащането е тенденция. Най-много пари на хазната дължи Софийският университет.

Районният кмет поиска от Бюджетната комисия към Столичния общински съвет да се пристъпи към ревизия, за да се установи колко точно са данъчните задължения на университетите към Столичната община.

Университети дължат над 1.7 млн. лв. на Столична община
27 Януари 2009
www.mediapool.bg


Над 1.7 млн. лева дължат университетите с имоти в Студентски град на Столична община за местни данъци и такси. Това обяви в петък кметът на района Димитър Дилчев. Той заяви, че при някои ВУЗ-ове било тенденция да не си погасяват задълженията.

Софийският университет е най-големият длъжник. ВУЗ-ът има да плаща 1.6 млн. лева за данък "сгради" и такса "смет". Техническият университет дължи около 93 500 лв., близо 30 000 лева са борчовете на Лесотехническия университет. 28 000 лева са задълженията на Минно-геоложкият университет. Между 1 500 и 5 500 лева има да плащат Химико-технологичният и металургичен университет, "Студентски общежития и столове" ЕАД и Колежът по телекомуникации и пощи.

Пет от 12-те учебни заведения, които имат имоти в Студентски град, нямат непогасени задължения.

Дилчев настоява да се пристъпи към ревизия, за да се установи колко точно са данъчните задължения на университетите към Столичната община.




Edited by - moderator on 01/27/2009 20:59:29
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05