http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Божията искра

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 02/23/2007 : 11:28:33
Има хора способни, градивни, обсебени от науката, творчеството, изкуството. За тях да творят е единственият начин да са живи. Тези хора са сред нас. Животът им нерядко е ад, особено у нас в България.
За тези хора трябва да се положат специални грижи, най-напред да спре репресията, подтискането, експатрирането. Ако оставим тези хора да живеят в България, което е еднозначно на това да ги оставим да творят свободно, спокойно и неанонимно, това ще е от голяма полза за всички нас. Тук ще даваме някои примери, които доказват, че страстта към наука и всякакво творчество е заложена, тя е вродена, на нас остава само да забележим нейното присъствие, което никак не е трудно за абсолютно всеки от нас и тук вече идва трудното, а именно да признаем истината - най-напред пред нас и още по-трудното - да признаем това на глас пред всички, да дадем път на човек ПО-СПОСОБЕН в творчеството от нас - да мине ПРЕД НАС. Наградата, която ще получим е насладата от резултатите от неговия/нейния труд. Повярвайте - струва си!!!
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 09/12/2012 : 12:34:24
Борисов се срещна с "интелекта" на България
12.09.2012, 13:13 (обновена 12.09.2012, 13:26)
Соня Колчакова
http://news.ibox.bg/news/id_1388474264

Премиерът Бойко Борисов награди „интелекта" на България с последен модел iPAD. 62-ма ученици медалисти от международни състезания и олимпиади получиха iPAD, а техните ръководители - Iphonе.

Министър-председателят разписа символични чекове на стойност 10 000 на 11 училища от цялата страна за високи постижения на техни ученици.
Всички медалисти имаха възможност да получат лични поздравления от премиера в гранитната зала на МС, където се състоя церемонията.

Целта е да наградим интелекта на България. Това са нашите най-добре представили се ученици, които са бъдещите водачи на нацията, заяви просветният министър Сергей Игнатов, който също взе участие в церемонията.

Преди началото на новата учебна година той отчете, че за 2012 година държавата е платила 100 000 евро за самолетни билети за български ученици за олимпиади. Малко над един милиона лева струва подготовката на нашите ученици, а 1 300 000 лева сме дали за стипендии на талантливи деца, изтъкна Игнатов и добави, че това се прави в условия на криза.

Просветният министър посочи, че не може да упрекне нашите ученици, че продължават образованието си в западна Европа. Игнатов обаче използва церемонията, за да съобщи, че по отношение на конкурентоспособността българското образование е минало напред с 12 пункта, а в сферата на висшето образование сме се предвижили от 70 на 60-то място.

Имате причина да останете тук, обърна се към младите хора той.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че всички се гордеят с постиженията на тези ученици. Благодарение на вас ние се придвижихме с 10 пункта, а вие като дойдете на власт, ще отидете на второ-трето място, каза той и добави, че ролята на управляващите е да създадат условия за тези ученици, за да предвиждат страната ни с 30-40 пункта.

С парите, с които бяха наградени училищата, премиерът посъветва учениците да отидат на екскурзии и да се повеселят, защото годините, в които са в момента, са едни от най-хубавите в живота.

На церемонията присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.
George_Chaldakov Posted - 06/14/2012 : 06:57:56
ДЖОН ФОРБС НАШ: УЧИТЕЛЯТ ПО ИГРИ
Д-р Георги Чалдъков


Джон Форбс Наш-младши, роден на 13 юни 1928 г. в Блуфийлд, Западна Вирджиния, САЩ – само за хора от неговия ранг може да се използват такива прилагателни: „математически гений”, “красив ум”, “брилянтна лудост”. Животът на Джон Наш е представен в няколко книги и в холивудския филм А Beautiful Mind, който през 2002 г. печели четири награди “Оскар” - за филм, режисура, сценарий и поддържаща женска роля. В книгата си The Essential John Nash Силвия Насар - сценарист на филма - пише, че 20-годишният Джон пристига в университета в Принстън, щата Ню Джърси (където работят Алберт Айнщайн и Джон фон Нойман) с препоръка от негов професор, на която пише: “Този човек е математически гений.” Това се потвърждава през май 1950 г., когато той защитава докторската си теза на тема: "Некооперативни игри", в която описва “Равновесието на Наш” - баланс на кооперативно и конкурентно поведение, нова парадигма в теорията на игрите, през 1994 г. удостоена с Нобелова награда за икономически науки. В „игрите” Джон Наш доказва, че резултатът не винаги е оптимален, когато всички преследват собствения си интерес и когато работят с паролата greed is good (алчността е добра), като брокерът Гордън Геко в първия “Уолстрийт” на Оливър Стоун. Дотогава в “игрите” са изследвани научно отношенията на съперничество, при които, за да спечели единият, другият трябва задължително да загуби – като в шаха и покера например. Джон Наш доказва математически, че съществува система от решения за всеки отделен “играч” в една ситуация, при която, ако никой не загуби, всички ще спечелят максимално. Това доказателство превръща “Равновесието на Наш” от студентска идея в икономическо поведение, прилагано широко в съвременния бизнес и търговия, освен - в покера и “затворническата дилема”.* Изречено метафорично, това напомня на анти-равновесието на егоизма: “някои учени са готови да си обменят четките за зъби, но не да споделят хипотезите и публикациите си”.
Познатото IQ (intelligence quotient) е индивидуален коефициент на интелигентност. Сега вече знаем, че по-важен показател от него е коефициент на колективна интелигентност - CIQ (collective intelligence quotient). Сполучливо звучат и “симбиотична интелигентност”, “споделена интелигентност”, „отзивчива интелигентност". И Наша интелигентност!
През 2009 г. в интервю, на въпроса “Когато сте били на 30 години са Ви поставили диагнозата „параноидна шизофрения”, Джон Наш отговори: “Един психиатър би могъл да установи депресия при куче, ако то не държи правилно опашката си.”
Ето още един отговор на Наш: “В училище не бях най-добрият ученик, но ме считаха за най-оригиналния. В четвърти клас учителката се оплакала на майка ми, че няма да мога да се справя с математиката. Тогава майка ми се засмяла и казала, че ще се справя по начин, различен от другите деца. Често това е проблемът при даровитите – те имат други пътища, различни от предначертаните пътища за решение и затова не ги разбират и дори ги дискриминират.”
__________________________________________________________________
* Маргарет Мид (1901-1978) е известен американски антрополог – когато е изследвала езика и нравите на хората в Папуа-Нова Гвинея, тя запитала един мъж дали се женят за сестрите си, и той отговорил: “Не, ние не спим със сестрите си. Ние даваме нашите сестри на други мъже и другите мъже ни дават техните сестри.”
- Какво ще се случи, ако спите със сестрите си? – повторила въпроса си Маргарет Мид.
- Какво, вие искате да се оженя за моята сестра? Защо? Аз не искам ли да имам нови роднини? Не осъзнавам ли, че ако се оженя за сестрата на друг мъж и друг мъж се ожени за моята сестра, аз ще имам поне трима нови роднини – ако се оженя за сестра си, няма да имам дори един нов роднина. Тогава с кого ще ловувам, с кого ще работя, кой ще ме посещава и аз кой ще посещавам? – отговорил мъжът.
Това е същината на “Алианса” - общата теория на взаимодействието и обмяната, описана от френския антрополог Клод Леви-Строс (1908-2009) в “Структурите на роднинството”, където той цитира диалога между Маргарет Мид и мъжа от Папуа-Нова Гвинея.
Както писах в „Ние и таралежите”: голямата българска (не само политическа) драма продължава - липса на сътрудничество и алтруизъм. Ние вярваме, дори страдаме, че забогатяването (финансово или интелектуално) на едни е винаги загуба за други. Повече за тази (не само българска) драма е написано от Чарлз Дарвин (теория за еволюцията), Джон Наш (теория на игрите) и Робърт Акселрод и Робърт Тривърс (теория на реципрочния алтруизъм). За Homo altruisticus пише и в „Човекът. Мисли, чувства, приятeлство”.
kkabakciev Posted - 04/21/2012 : 10:48:49
Хубаво припомняне - и за Христо Фотев, и за Ван Гог, с абсурдите в живота на художника и неговата история след смъртта му, хубава мисъл (парафраза) за цветовете.
Въпреки че може би няма художник, за когото да е писано повече, Ван Гог остава - и най-вероятно ще остане - мистерия. Както с тоталното непризнание приживе - непродадена нито една картина, въпреки че брат му продава картини и се мъчи да го лансира, и с тоталното признание след смъртта му, така и с безспорното художествено послание на творбите му и едновременната невъзможност да се дефинира произходът му.
George_Chaldakov Posted - 03/30/2012 : 16:28:43
ПРОКЛЯТИЕТО НА ТАЛАНТА
159 години от раждането на Винсент ван Гог

Д-р Георги Чалдъков


Ако цветовете внезапно изчезнат, те могат да бъдат възстановени по
картините на Винсент ван Гог.*


Увлечени по политическите и жълтите герои на ежедневието, нито една национална медия не пророни и дума на 25 март (Благовещение) за раждането преди 78 години на този ден на Христо Фотев (1934-2002) - един от най-великите български поети. Само стражите на свободното слово и романтичните емоции – електронните издания – и бургаският вестник „Черноморски фар” почетоха Поета.
Да живееш кратко е трагично, несправедливо, нелепо, ужасно – отнесено към таланта, означава и прокълнато, – защото се е случвало с много големи поети – „прокълнатите поети” (poetes maudits): Петя Дубарова (17), Александър Вутимски (24), Николай Катранов (24), Христо Смирненски (25), Шандор Петьофи (26), Христо Ботев (27), Пеньо Пенев (29), Димчо Дебелянов (29), Гео Милев (30), Пърси Шели (30), Димитър Бояджиев (31), Пейо Яворов (36), Джордж Байрон (36), Сергей Есенин (36), Артюр Рембо (37), Робърт Бърнс (37), Федерико Гарсия Лорка (38), Едгар По (40), Джон Ленън (40), Александър Блок (41), Владимир Висоцки (42), Франсоа Вийон (43), Пенчо Славейков (46), Фридрих Шилер (46), Шарл Бодлер (46), Марина Цветаева (49), Янаки Петров (52), Пол Верлен (52), Емил Иванов (53), Емили Дикинсън (56), Аврам Аврамов (62).
Винсент ван Гог - един от най-великите художници на света - е роден преди 159 години, на 30 март 1853 г. в Холандия. И умира на 37 години – „прокълнат художник”. Ужасно тревожна е връзката между „талант” и „проклятие”. Другото е написано от „прокълнатия поет” Христо Фотев (68).
Етюд (Ван Гог)
В чест на художника Винсент ван Гог
Забравен от самия Бог,
живял холандеца Ван Гог!
В самия ад - наречен Арл -
и живял!
Разказват - пиел и абсент!
- Здравейте, господин
Винсент!
Но стига! Вий сте много блед!
- Как стига? Много съм зает!
Рисувам този слънчоглед!
Ах, той е точния портрет
на слънцето... Какъв пожар
е слънчевата юлска жар!
Подобен на жътвар - със плащ
захвърлен, с мозък треперещ -
рисува той... Какъв абсент!
- Здравейте, господин Винсент!
Но вий сте трескав! Много слаб...
- Как трескав? Аз рисувам хляб!
Ах, хляб от кръв и смях, и сол...
А вас... ви виждам с ореол
на ангел... Страшния мистрал
люлее пламналия Арл!
Най-после полудял - със стон
ридай той в пустия си дом -
рисува той - и пий абсент!
- За бога, господин Винсент!
Но стига! Вий сте страшно блед!
- Мълчете! Много съм зает!
Рисувам! Искам... Този път
съм виолетов... Син...
Не!... Жълт!
Но смъртно жълт... Какъв покой! -
Рисува той! Рисува той -
холандеца Винсент Ван Гог...
Портрета на самия Бог!
Накрая, от шега обзет,
изрече той: Автопортрет!
_________________________________________________________

* Перифраза на: „Ако Бургас внезапно изчезне, той може да бъде възстановен по стиховете на Христо Фотев” (професор Владимир Янев).
George_Chaldakov Posted - 12/06/2011 : 08:55:23
СИНДРОМ НА ВИСОКИТЕ МАКОВЕ
Д-р Георги Чалдъков


Трябва да умеем да прощаваме на хората техния талант.
Андрей Н. Колмогоров (1903-1987)

Подадене, да ти се подава да правиш нещо хубаво, ми каза бай Васил, тогава мой пациент, преди това учител в селското училище. Така, в края на 60-те години на миналия век, като лекар в бургаските села, научих тази дума. И до сега си мисля, че заедно с “дарование”, това са най-сполучливите преводи на “талант” (гр. talanton - древногръцка монета, мярка за тегло). В нашата богата на таланти страна умеем ли да прощаваме този човешки “грях”?
„Тоя Човек върши чудеса. Ако Го оставим тъй, всички ще повярват в Него... и се сговориха да Го убият” – така е написано в светото Евангелие от Иоана 11: 47, 48, 53. Както и в “История на българския народ” (БАН, 1943 г., стр. 89), където професор Петър Мутафчиев пише: “Когато прабългарите виждали сред сънародниците си някой, който особено се отличава по талант и ум от останалите, казвали, че повече му прилича да служи на Бог и го обесвали на някое дърво. Така изпращали в отвъдното надарените.” Този обичай се принася, става традиция и при съврменните потомци на прабългарите. Но само при тях, ли?
Тогава си спомних една екскурзия от Рим до лятната къща на д-р Луиджи Алое в Палестрина – малък, античен град, покатерен по склоновете на планина, на около 40 км източно от Рим. По пътя Луиджи ми разказа за “Историята на Рим”, оригиналното заглавие на книгата било Ab urbe condita – “история на града от неговото създаване”, написана преди повече от две хиляди години. Луций Тарквиний - последният римски цар (до 510 пр. Хр.) - бил много жесток тиранин. Синът му изпратил при баща си пратеник да пита какво да прави с най-умните хора в града. Бащата го завел в градината и с коса отрязал главите на най-високите макове. Върнал се пратеникът при царския син и му разказал метафората на баща му. Синът последвал съвета на баща си и обезглавил най-умните хора в града.
От тази древноримска история, разказана от Луиджи по пътя за Палестрина, идва наименованието “синдром на високите макове” (tall poppy syndrome). Всичко това се случва много преди Константин Иречек да изрече – през декември 1881 г. – прословутото: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”. И преди Елин Пелин, който след години казал, че „ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта”. И десетилетия наред тези постулати са имплантирани в нашата народопсихология, повтаряме ги мазохистично, станаха клишета на акцелерираща ни злоба едни към други. А те са библейско истински и не се отнасят само за българите – те са универсална - за съжаления безкрайно негативна - проява на човешката природа. Различните държави обаче въвеждат правила, които могат да укротяват тази енергия, проявявана като завист, агресия и алчност.
Меритокрацията (лат. merito – заслуга, гр. kratos - власт) – да действа властта на човешките способности и постижения – е засега лечението на синдрома на високите макове. Страните, в които се прилага, напредват в науката, образованието и културата (НОК). А ние изпадаме в нок-аут.
George_Chaldakov Posted - 10/06/2011 : 16:41:28
реципрочно на Атанас Далчев:

"Животът е като клечка кибрит:
додето се озърнеш да видиш къде си,
и той угасне."

ВИЖТЕ КЛЕЧКИТЕ КИБРИТ НА ЖАК ПРЕВЕР:
___________________________________________________

Paris at night

Три клечки кибрит – една подир друга запалени
в мрака.
Едната – за да погледна цяло лицето ти.
Втората – за да погледна очите ти.
Третата – за да погледна устата ти.
Пълен мрак след това – за да си спомня всичко,
когато до мен те притискам.

___________________________________________________

ПОЕЗИЯТА НИ ДАВА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НАУКАТА!!!!


Георги Чалдъков


George_Chaldakov Posted - 06/18/2011 : 13:39:33
НАША ИНТЕЛИГЕНТНОСТ
В чест на гения Джон Наш, роден на 13 юни 1928 г. в Блуфийлд, Западна Вирджиния
Д-р Георги Чалдъков


Маргарет Мид (1901-1978) е известен американски антрополог – когато е изследвала езика и нравите на хората в Папуа-Нова Гвинея, тя запитала един мъж дали се женят за сестрите си, и той отговорил: “Не, ние не спим със сестрите си. Ние даваме нашите сестри на други мъже и другите мъже ни дават техните сестри.”
- Какво ще се случи, ако спите със сестрите си? – повторила въпроса си Маргарет Мид.
- Какво, вие искате да се оженя за моята сестра? Защо? Аз не искам ли да имам нови роднини? Не осъзнавам ли, че ако се оженя за сестрата на друг мъж и друг мъж се ожени за моята сестра, аз ще имам поне трима нови роднини – ако се оженя за сестра си, няма да имам дори един нов роднина. Тогава с кой ще ловувам, с кой ще работя, кой ще ме посещава и аз кой ще посещавам? – отговорил мъжът.
Това е същината на “Алианса” - общата теория на взаимодействието и обмяната, описана от френския антрополог Клод Леви-Строс (1908-2009). В “Структурите на роднинството” той цитира диалога между Маргарет Мид и мъжа от Папуа-Нова Гвинея.
А “брилянтната лудост” на “красивия мозък” на математика Джон Форбс Наш-младши посочи баланса на кооперативното и конкурентното поведение. В теория на игрите той доказва, че резултатът не винаги е оптимален, когато всички преследват собствения си интерес и когато работят с паролата greed is good (“алчността е добра”), като брокерът Гордън Геко в първия “Уолстрийт” на Оливър Стоун. Животът на Джон Наш – неговият гений, шизофренията му и грижите на съпругата му - е представен романтично в холивудския филм А Beautiful Mind (“Красив мозък”); сценарият е по едноименната книга на Силвия Насар – журналистка от “Ню Йорк таймс”. През 2002 г. “Красив ум”, в който Ръсел Кроу играе Джон Наш, спечели четири награди “Оскар” - за филм, режисура, адаптиран сценарий и поддържаща женска роля. Силвия Насар публикува и книгата The Essential John Nash, където пише, че 20-годишният Джон отива в университета в Принстън, Ню Джърси, където работят Алберт Айнщайн и фон Нойман. Джон Наш пристига с препоръка от негов професор, на която пише: “Този човек е математически гений.” Това се потвърждава през 1950 г., когато той защитава докторската си теза, в която описва “Равновесието на Наш” – то внася нова парадигма в теорията на игрите, която през 1994 г. е удостоена с Нобелова награда за икономически науки. Дотогава в “игрите” са изследвани научно отношенията на съперничество, при които, за да спечели единият, другият трябва задължително да загуби. Като например в шаха и покера. Джон Наш доказва математически, че съществува система от решения за всеки отделен “играч” в една ситуация, при която, ако никой не загуби, всички ще спечелят максимално. Това доказателство превръща “Равновесието на Наш” от студентска идея в икономическо поведение, прилагано широко в съвременния бизнес и търговия, освен - в покера и “затворническата дилема”. Изречено метафорично, това напомня на анти-равновесието на егоизма: “някои учени са готови да си обменят четките за зъби, но не да споделят хипотезите и публикациите си”. Познатото IQ (intelligence quotient) е индивидуален коефициент на интелигентност. Сега вече знаем, че по-важен показател от него е коефициент на колективна интелигентност - CIQ (collective intelligence quotient). Сполучливо звучат и “симбиотична интелигентност”, “споделена интелигентност”, „отзивчива интелигентност" – Наша интелигентност!
През 2009 г. в интервю, на въпроса “Когато сте били на 30 години са Ви поставили диагнозата „параноидна шизофрения”, Джон Наш отговори: “ ... Един психиатър би могъл да установи депресия при куче, ако то не държи правилно опашката си.”
Ето още един отговор на Наш: “В училище не бях най-добрият ученик, но ме считаха за най-оригиналния. В четвърти клас учителката се оплакала на майка ми, че няма да мога да се справя с математиката. Тогава майка ми се засмяла и казала, че ще се справя по начин, различен от другите деца. Често това е проблемът при даровитите – те имат други пътища, различни от предначертаните пътища за решение и затова не ги разбират и дори ги дискриминират.”
moderator Posted - 08/09/2009 : 16:59:25
315 ученици от 83 държави на олимпиада по информатика в Пловдив
Последна редакция: 09.08.2009, 10:14
Публикуване: 09.08.2009, 10:06


Председателят на Организационния комитет на ХХІ Международна олимпиада по информатика доц. Кирчо Атанасов показва златните медали, които ще бъдат връчени на първенците.
Автор: Money.bg

315 ученици от 83 държави ще се борят за медалите на ХХІ Международна олимпиада по информатика, която се открива официално на 9 август в 18 часа в Палата №7 на Международния панаир в Пловдив. В двата състезателни дни - 10 и 12 август, отборите ще решат по 4 задачи, подбрани от Асамблеята на олимпиадата измежду десетки предложения, съобщават от пресцентъра на пловдивския панаир.

Най-трудната ще бъде решена вероятно от един-двама, а може и никой да не успее да даде верния отговор, прогнозира доц. Красимир Манев, член на Международния комитет на олимпиадата по информатика. Решенията ще бъдат проверявани автоматично от компютър, което гарантира пълна обективност на оценките.

Около 160 медала ще бъдат раздадени при закриването на състезанието на 15 август в Античния театър в Пловдив. Те са с диаметър 7 сантиметра, най-големия размер, който предлага Монетният двор (виж снимката).

Това е най-голямото световно събитие за 2009 г. в областта на училищната информатика, обяви председателят на организационния комитет доц. Кирчо Атанасов два дни преди откриване на надпреварата. Неин организатор е Министерството на образованието, младежта и науката. С бюджета от 2 млн. лв. са закупени 400 компютъра, организирани са лагер школи за подготовка, осигурява се настаняването на гостите за олимпиадата. Тя е финансирана по две национални програми: „Училището - територия на ученика" и „С грижа за всеки ученик", поясни Силвия Кънчева от министерството на образованието, която е координатор на Организационния комитет.

Най-малкият участник е 14-годишният Абдул Малик от Нигерия. Представят се рекорден брой страни, отсъстват само 2 държави членки на Международния комитет на олимпиадата по информатика.

За да се сформират отборите, във всяка държава се подготвят по 100 000 деца годишно, това означава, че милиони ученици работят упорито, за да стигнат до тук, заяви акад. Петър Кендеров, председател на Асамблеята на ХХІ Международна олимпиада по информатика. Високите критерии дават шанс на участниците после да получат стипендии в престижни университети или да започнат работа в големи компании като програмисти.

Националният организационен комитет учреди специална награда на името на откривателя на електронния компютър Джон Атанасов. Тя ще бъде връчена на ученик, който даде най-оригинално решение на задача по преценка на Научния комитет. Статуетката е изработена от скулптора Цвятко Сиромашки.

Инициатор олимпиадата е България по идея на акад. Благовест Сендов. Първото състезание се провежда през май 1989 г. в Правец с участието на отбори от 13 държави. За нея ще напомня специален кът в палата 11 на панаира, където ще бъде показан и компютър „Правец 82", на какъвто тогава учениците са показвали своите умения.

Олимпиадата ще бъде открита от президента Георги Първанов, а на церемонията ще присъства министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

moderator Posted - 10/31/2008 : 16:43:23
Румънски затворник в Милано спечели конкурс за инженери
news.bg
31.10.2008 г.

20-годишният румънец Габриел Богдан Йонеску, който изтърпява присъда за измама в миланския затвор, победи категорично в конкурса за кандидат-инженери на престижния Политехнически университет в Милано.

Румънецът се намира в затвора заради изпразване на банковата сметка по интернет на италианец, спечелил 100 000 евро в Супереналото, съобщава Prontosofia.

Румънският компютърен пират e истински гений на информатиката. Според вестник „Кориере дела сера", в миналото той е бил победител на Олимпиади по информатика в Румъния и на Балканите.

Заради измамите си по интернет обаче е бил осъден на три години и 1 месец затвор. Въпреки че е зад решетките, румънецът използвал разрешението си за тричасов отпуск, за да се яви на конкурс за престижния милански университет. Той оставил на „километри" зад себе си всички останали кандидати, проявявайки завидни умения в компютърното инженерство.

Румънският гений на компютъра демонстрирал за пръв път майсторството си пред италиански граждани преди няколко месеца.
Тогава той участвал в престъпна румънска мрежа за изпразване на италиански банкови сметки. Бандата пращала мейлове на частни лица от от уж „официалните" сайтове на различни италиански банки.

След като успявали да получат информация за сметките на нищо подозиращите италианци, румънците изтегляли по няколко стотин евро от всяка от тях. След това прехвърляли парите в кредитни карти и изтегляли сумите чрез банкомати.

Когато обаче бандата се натъкнала на сметката на италианец, който току-що получил печалба от 100 000 евро от Супереналото, тя решила да изтегли всичките му пари.

Прехвърлянето на толкова голяма сума към кредитни карти обаче задействало системата за сигурност на банката, която блокирала автоматично сметката. За да излезе от положението, бандата прибягнала до услугите на шампиона по информатика. Именно благодарение на способностите си той бил идентифициран бързо от властите.

Румънският гений и затворник вече е получил предложение за работа от италианска фирма.

kkabakciev Posted - 07/01/2008 : 08:26:09
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Когато кажа това на този ден през последните 2-3 години, мнозина - но далеч не всички - ме поглеждат изненадано.

Днешният ден е забележителен затова, защото, доколкото ми е известно, е първият спонтанно възникнал истински празник на свободата! Разбира се, той е българско-британски празник, но интересното тук е, че британците и конкретно "виновниците" за него (Юрая Хийп) научиха за феномена едва през последните години - и проявиха съответното уважение към него с концерти и пр.

На български хората го нарекоха "Джулая"!

Велик български празник - на българите като мен - на стремежа към свобода, изразен чрез най-сериозната музика на ХХ век!

Стига чужди черни празници! Като например онзи, който комунистическите обезродени диваци наложиха - 7 ноември! Стига празници на български терористи и некадърници - комунистически и други! Стига празници за това, че някой някъде подарил нещо - със специална цел - на българите!

Джулая - това е МОЯТ най-голям български празник!

Само съжалявам, че не съм бил тази сутрин в 05:32 на Камен бряг, където, както съобщават медиите, ЛИЧНО КЕН ХЕНСЛИ и ДЖОН ЛОУТЪН са изпълнили July Morning пред огромна публика обичащи свободата и класическия хард рок!

Честит да е празникът на всички, които мислят по този начин!
moderator Posted - 05/02/2008 : 07:25:19
Ученик стана студент 9 пъти
Първолета Цветкова
в.Стандарт

01.05.2008 г.
Монтана. Александър Коларски от 11 клас в природо-математическата гимназия в Монтана е приет за студент девет пъти, съобщи директорката на училището Ксения Йотова. Правото си да се запише без конкурс във ВУЗ са му дали университетите в София, Пловдив и Велико Търново след отлично представяне в национални състезания по информационни технологии още от осми клас досега. Тези дни Коларски заминава за Грузия, където ще представи България на международна олимпиада по информатика. Ученикът ще покаже свой електронен справочник с 1100 задачи, решени на български и английски език. Негови учебни програми се разпространяват в "Майкрософт". Общината в Монтана спонсорира участието му в олимпиадата в Грузия и му осигурява стипендия от собствения си фонд за талантливи деца.
moderator Posted - 04/16/2008 : 12:43:05
13-годишен откри грешка в изчисления на НАСА
16.04.2008 12:37, www.dnes.bg

13-годишен ученик от Германия откри неточност в изчисленията на НАСА за вероятността астероид да се сблъска със Земята, предаде АФП.
Въз основа на данните на местния институт по астрофизика (в град Потсдам), Нико Маркуард пресметнал, че вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята е 1 към 450, а не 1 към 45 000, както са заявили от НАСА.
От американската космическа агенция признаха, че тийнейджърът е прав.
Нико е взел под внимание вероятността за сблъсък на Апофис с един или няколко от повечето от 40 хиляди спътника, които се въртят около Земята. Това ще стане, когато астероидът приближи планетата ни на 13 април 2029 година.
Спътниците се движат със скорост около 3 км в секунда на разстояние до 35 880 км от Земята, а Апофис ще премине покрай планетата ни на разстояние от 32 500 км.
Ако астероидът се сблъска със спътник през 2029 година, това ще промени траекторията му и той ще се вреже в Земята през 2036 година.
Ако предположим, че Апофис действително се сблъска със Земята и падне в Атлантическия океан, например, то парчето желязо и иридий с диаметър 320 м и тегло 20 милиарда тона ще предизвика такова цунами, което ще унищожи островите и крайбрежните райони.
13-годишният Нико е открил грешката на НАСА докато е работил върху научния си проект „Апофис - астероидът убиец", с който кандидатствал на местен научен конкурс.
moderator Posted - 04/13/2008 : 23:14:52
Наша гимназистка преводач №1 в ЕС
Елена Ангелова
14.04.2008 г.
Гимназистката от Перник Юлия Иванова е най-добрата млада преводачка у нас. Оценката даде Eвропейската комисия след състезание между ученици от 27-те членки на ЕС. Тя спечели надпреварата с превод от френски на текст за екотуризма. Ученичката в 11 клас от езиковата гимназия в Перник получи сертификата си в Брюксел от еврокомисаря по многоезичието Леонард Орбан. Въпреки престижния диплом обаче 18-годишното момиче не се изкушава да прави кариера в евроструктурите. Работата там е чиновническа, а аз съм по-скоро творчески тип, каза Юлия. Тя призна, че мечтата й е да стане дизайнер, макар че от уроците вече не оставало време за рисуване. През лятната ваканция смята да поработи 3 месеца във Франция, където ще гледа деца по програма за ученици.
kkabakciev Posted - 02/04/2008 : 20:08:47
Мисля, че рубриката "Божията искра" е много подходяща за това, което искам да направя.
Искам, първо, да обясня как от три дни професор Лазаров, модератор на форума Bulgarianscienceproblems, не допуска там моите съобщения. Но този човек явно не си дава абсолютно никаква сметка, че подобно поведение може само да го дискредитира. А същевременно не само, че не може да спре това, което аз искам да кажа на форумистите там, но дори посланията ми вече стигат много по-лесно и бързо до тях. Снощи копирах всичките им адреси и дори ги подредих в азбучен ред - съответно те вече получават от мен по електронната поща различни съобщения, включително моята остра, но напълно заслужена, критика на неговото поведение.
Второ, страхотно впечатление оставиха у мен днес две съобщения на форумиста/форумистката в "Пуерон" nivine. Ето защо преди час изпратих на форумистите в Bulgarianscienceproblems текста по-долу, а го пускам и тук, защото той наистина заслужава да бъде четен от колкото може повече хора!
Следва изпратеното от мен днес на всички форумисти в Bulgarianscienceproblems съобщение.

Дами и господа нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Във връзка с обсъждането на евентуалната кандидатура за председател на БАН на лицето Кендеров, върховен номенклатурен кадър на ЦК на БКП, назначен за председател на ВАК от един индивид със средно образование и автор на мракобесна законодателна инициатива, съгласно с която новият закон за научни степени и научни звания трябва да предвижда анонимно гласуване на всички равнища, както и във връзка с нрушаващото правилата в цивилизования свят поведение на проф. Лазаров, който цензурира моите съобщения (в полза на лицето Кендеров), си позволявам да насоча вниманието към две съобщения, публикувани във форума “Пуерон” от форумист с псевдоним nivine.

Позволих си да събера тези две съобщения в едно и да коригирам отделни незначителни, допуснати по невнимание, грешки, главно пунктуационни. Ето и самият текст, който според мен съдържа поредица фундаментални истини:

“Системата на ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ е най-същественият елемент и коварен инструмент на статуквото.
Тази система възпитава мижитурки.
Щом си приел да бъдеш научен арбитър, ще надуваш свирката, трябва да се защити истината. Научният арбитър трябва да има куража да е почтен и достоен, нищо, че има рискове някой да го намрази, щом казваш истината, не трябва да те е страх. Така ни учи Христос.
Това ще Ви каже и всеки френски, италиански, арабски, дори африкански учен. НЯМА МЯСТО ЗА ТАЙНИ ОЦЕНКИ В НАУКАТА!!!
А за тези, които се питат как ще гласуват – “за” или “против” началниците си, без да пострадат:
- Първо - началниците въобще не трябва да имат право да кандидатстват за научни степени и научни звания, докато са началници, а едва една година след като напуснат административния си пост, и това трябва да се заложи в закона, защото нашите научни администратори нямат срама.
- Второ - Научният арбитър трябва да поеме риска и да не го е страх да каже истината, затова е научен арбитър - началник или не, щом не е прав в научните си претенции, това трябва да се каже явно и документирано, така че да е завинаги проверимо!
Трябва да се сложи край на издевателствата и откровените фалшификации на тайното гласуване - още Сталин ги е учил другарите "Не е важно, кой гласува, важно е кой брои!"
Нашите другари не искат да се отклонят и на косъм от учителя си, добре са изучили мурафетите му и няма да отстъпят от тях до последно.

Днес в родината ни, колкото и тъжно да прозвучи системата за тайно гласуване, въведена повсеместно при всички кадрови и научни процедури при Тодор Живкова България, няма алтернатива, защото много е лесно да сформираш по неведоми пътища и съвършено непрозрачен начин едно формирование от около 30 души недоучени, които без каквато и да е научна мотивировка и без да носят каквато и да е отговорност - морална или административна, с лека ръка затриват живота на един талант и, обратно, дават просторен път на себеподобния си по партийни или по други мафиотски указания. Повтарям, от тази сбирщина при системата на тайно гласуване не се изисква да имат нито професионална подготовка, нито морални скрупули - гласуват тайно!

Обратно, при една система на ЯВНО ГЛАСУВАНЕ се изискват:
първо - учени с изключително висока професионална, съответстваща на европейско и световно ниво на подготовка;
второ - същите трябва да имат високо общочовешко достойнство и морал, качества, между другото, които са тясно свързани с първите;
трето - това трябва да бъдат мъже, които са готови да поемат всякакви жертви в името на научната истина;
и не на последно място, нужна е такава академична среда, която да способства за налагането на такъв почтен подход.

Отговорете в нашата академична общност има ли такива, и ето защо съпротивата срещу явното гласуване е почти непреодолима. При наличния кадрови елит, тайното гласуване е без алтернатива - НЯМА КОЙ!
Системата на тайното гласуване е най-ефективният инструмент за омижитурчване на националния елит, а оттам и за потискане на цялата нация!”

nivine
kkabakciev Posted - 01/27/2008 : 15:53:49
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

От доста време насам не преставам да питам във форума bulgarianscienceproblems (Problems of Bulgarian Science) какъв точно учен е лицето Юхновски, руснак и председател от близо 12 години на Българската академия на науките.

Не съм химик и по никакъв начин не мога да разбера какви, аджеба, са толкова големите приноси в науката на този руснак, заради които той е получил такова огромно множество научни и академични звания, длъжности и научни степени и от цели 12 години се подвизава като председател на нещото, наричащо се БАН.

Моля, ако има тук химици, да бъдат така добри разяснят с прости думи - на мен и на обществеността, забележителността на научните трудове на това лице.

Ще се радвам, и ако прочетете и статията ми, току-що публикувана в bulgarianscienceproblems, по този въпрос:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2612

Благодаря предварително за евентуално проявения интерес към този мой материал, и особено на онези, които биха искали да разяснят какви именно са забележителните приноси в химията на лицето Юхновски.

Кабакчиев

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05