http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Nov zakon za Vissheto obrazovanie

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 05/11/2006 : 16:25:00
Ректори написаха закон за висшето образование

www.vsekiden.com

Съветът на ректорите предлага нов закон за висшето образование. Университетите сами да определят таксите за обучение, броя на първокурсниците, структурата на висшето училище, както и учебните програми – това е записано в текстовете на законопроекта. Ректорите настояват да се създаде и Съвет за висше образование, в който да влизат и представители на държавата и бизнеса. Всяка промяна във висшето образование първо да се обсъжда в този съвет, настояват още ръководителите на университетите.

11-05-2006
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 02/13/2014 : 16:21:27
Движение "България на гражданите" се обяви срещу "закона за несменяемите ректори"
13.02.2014| Мила Василева
http://www.mediapool.bg/dvizhenie-bulgaria-na-grazhdanite-se-obyavi-sreshtu-zakona-za-nesmenyaemite-rektori-news216803.html


Заместник-председателят на движение "България на гражданите" Даниел Вълчев посъветва Сергей Станишев и Лютви Местан да оттеглят предложението си за отпадане на ограничението за брой мандати на ректорите на университетите в страната.

Проект за такава промяна в Закона за висшето образование бе внесена изненадващо през януари от двамата лидери на управляващите партии.

Според Вълчев, вицепремиер и министър на образованието в правителството на тройната коалиция, отпадането на текста, който регламентира, че един и същ човек не може да бъде избиран повече от два последователни пъти за ректор, декан или на друга ръководна позиция в университет, е "покана за доживотно управление".

В САЩ и Европа няма университет, където ректорът да изпълнява едновременно функциите по управление на държавната собственост, да има академични и стопански функции и да се избира от подчинените му лица и да няма ограничение в броя на управленските мандати, каза Вълчев на нарочна пресконференция в четвъртък.

По думите му, зад аргументите на вносителите на поправката "за академична автономия" и мнението на Съвета на ректорите, прозира опитът да се създадат предпоставки за "образуване на цели гроздове от полуфеодализирани структури далеч от демократичните практики".

Вълчев предупреди, че следваща стъпка в посоката, в която е поел сегашният кабинет, би могла да бъде да се махнат и възрастовите ограничения и така ректорите и деканите да станат несменяеми доживот.

Той се усъмни, че законопроектът е "задкулисна договорка между управляващите и ректорите" и е обещан на ръководствата на университетите от правителството, за да ги компенсира за проблемите, които им създадоха преди два месеца окупациите и студентските протести срещу кабинета "Орешарски" и статуквото. "Което, ако е така, е много срамно", отбеляза Вълчев.

Скулпорът Велислав Минеков от националния съвет на Движение "България на гражданите" определи промените в Закона за висшето образование, предложение от Станишев и Местан, като "скандални" и каза, че приличат на "неслучаен пазарлък", за да се занимават ректорите "със стопанска дейност, обществени поръчки и ремонти на всякаква стойност, вместо с научна дейност и образователни политики".

С ограничения брой държавни поръчки вървим обратно на "нормалния свят"

В целия нормален свят входът за университетите се разширява максимално, като се набляга на качеството на обучението, докато в България подходът е крайно грешен, като влизането в системата на висшето образование силно се стеснява с изпити, а накрая всеки студент, без значение от качеството на обучението и усилията си, се дипломира. Така Даниел Вълчев коментира идеята на сегашния просветен министър Анелия Клисарова да се отпусне държавна поръчка само за ограничен брой студенти в зависимост от специалността, а влезлите над квотата да заплащат сами обучението си.

Той предупреди също, че ако държавата продължи да не инвестира в инженерни кадри, след няколко години ще настъпи недостиг в сектора.

Според Вълчев, начинът управляващите да покажат, че образованието им е приоритет, е да вдигнат процента от брутния вътрешен продукт, който се отделя за него. Вълчев припомни, че бюджетът на България за този сектор от години е на дъното на европейската статистика.

От 2009 г. образователният бюджет на страната ни непрекъснато намаляваше и се понижи от 4.2 до 3.7 процента от БВП през 2013 г. Тази година за пръв път имаме увеличение от 0.1 на сто и сега той е 3.8 процента от БВП или приблизително 30.63 млрд. лв. По данни на просветното министерство ръстът спрямо миналата година е в размер на 143 млн. лв., от които 100 млн. лв. са "резерв за финансиране на структурни мерки и програми за развитие на образованието" и ще отидат за повишаване на качеството на средното и висшето образование у нас.

Вълчев посочи още, че по време на управлението на ГЕРБ бяха увеличени таксите за обучение, което "прехвърли тежестта за финансирането на висшите училища от държавата към семействата на студентите".

В Университета за национално и световно стопанство цената на семестриалните такси се е увеличила с 19 процента от 2009 до 2012 г. "По този начин, увеличението на приходите на висшите училища с 30 млн. лв. се осъществява основно от такси", коментира Вълчев.

Той посочи още, че през същия период са намалели и държавните средства за поддръжка и ремонт на университетите. От 13.4 млн. лв. през 2009 г. те са паднали с повече от 50 на сто до 2013 г., когато бяха 5.1 млн. лв. Те продължават да намаляват и в тазгодишния бюджет, в който за ремонт на висшите училища са предвидени 4.5 млн. лв.
moderator Posted - 03/19/2012 : 15:57:57
Представен е един анализ на Световната банка, който покрай някои верни общи положения, повтаря едно към едно тези, които лансираха публично известни колеги. Тезите бяха отхвърлени като крайни и несъстоятелни, но непрекъснато се връщат под една или друга форма - било като препоръки от Европа, сега пък от Световната банка - източникът, обаче е един - тук в България. А ние трябва да проявяваме здрав разум, а не да ни водят за носа с вредни за нас решения и политики, скрити зад високопарни институции, чиито авторитет между другото пада драстично именно поради деструктивните резултати от прилагането на съветите им. По същия начин, по който падна авторитета на рейтинговите агенции, които до вчера пишеха ААА, а днес обявяват фалит. Тежко и горко на тези, които са разчитали на техните оценки и съвети.

Уверете се сами от предложения анализ на Световната банка, и отново повтярям - ПОВЕЧЕ РАЗУМ!!!!


Световната банка ни препоръча: Сливайте университети, много са ви
19.03.2012 15:47

http://education.actualno.com/news_381246.html#13321683534211&if_height=994&parent_refresh=1

Сливане на университети като част от реформите във висшето образование ни препоръчват експерти от Световната банка в свой доклад, който беше представен днас, предаде Mediapool.

“Висшето образование в България се характеризира с голям брой малки, тясноспециализирани държавни висши училища... Българското правителство би могло да разгледа възможността за сливане на някои висши училища в по-големи институции или да се създадат по-малък брой многопрофилни университети с повече студенти, отколкото записалите се сега“, се посочва в доклада.

Експертите дават за пример, че подобен вид консолидация би било създаването на многопрофилен технически университет в София, обединяващ Техническия университет в София със специализираните по-малки висши училища по химически технологии и металургия, по горско стопанство, минно дело и геология. Според експертите, за да има успешно сливане на университетите са необходими добри мениджъри.

За пример са дадени страни като Китай и Унгария, където е имало успешни сливания на малки университети чрез решителни правителствени действия. “Унгарските реформи, започнали през 1996 г., успяха до 2007 г. да консолидират около 100 специализирани висши училища в 30 големи многопрофилни университета“, твърдят експертите.

Идеята за сливане на висши учебни заведения бе лансирана преди месеци и от министъра на образованието Сергей Игнатов. Той обаче си го представя по-скоро като процес по инициатива на самите висши училища.

От Световната банка препоръчват още увеличаване на бюджетното финансиране за висшето образование до 1 процент от БВП в средносрочен план. В изследването се предлага на българското правителство да разгледа възможността за промяна в основното финансиране на университетите, като от сегашното финансиране, според броя на записалите се студенти, да се премине към финансиране на завършилите висшите училища.

“Към основното финансиране, правителството може да насърчи и дългосрочните реформи чрез сключване на договори с университетите за по три-четири години за добри постижения“, предлагат от Световната банка.

Тази идея също беше лансирана преди около месец от Игнатов, който заяви, че се обмислят тригодишни програмни бюджети за висшите училища.

Вероятно тези предложения ще залегнат в новия закон за висшето образование, който се подготвя в министерството и скоро трябва да бъде представен.

Според международната финансова институция, наред с увеличаването на публичните средства за висшето образование, трябва да нарастват и собствените приходи на университетите, като това може да стане и чрез бъдещи увеличения на учебните такси, но това не е задължително.

От Световната банка препоръчват още на България да се даде пълен достъп до кредитите за издръжка на всички редовни студенти, а стипендиите да се получават само от студенти с отлични академични постижения и с нисък доход в подбрани приоритетни области и програми.
moderator Posted - 12/25/2011 : 19:24:57
Брюксел ни дава 6 месеца за пълна образователна реформа
Европейската комисия критикува изоставането на България в просветните приоритети

Ванина Стоянова
http://www.segabg.com/article.php?id=583291

Европейската комисия отправи сериозни критики за липсата на реформи в областта на образованието и за първи път постави конкретни срокове, в които трябва да бъде приета законодателната рамка за тях. До средата на 2012 г. България трябва да разполага с два закона - за предучилищното и училищното образование и за висшето образование. Това е една от препоръките в доклад на ЕК за постигането на целите, заложени в стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието.



България е забавила значително реформата в областта на висшето образование, посочва Европейската комисия. Тя препоръчва подобряване на качеството на обучението чрез инвестиции в квалификацията на преподавателите и стимулиране на сътрудничеството между университетите и индустрията. За пръв път и европейските експерти посочват това, което бизнесът повтаря от години - че не се разработват приоритетно важни за икономиката на страната технически специалности. Те препоръчват да се увеличи конкуренцията между висшите училища и да се подобри управлението на университетите. Реформата включва още увеличаване на мобилността на студентите и модернизиране на учебните програми.

Бавният напредък в областта на законодателството затруднява достъпа до висше образование и подобряване на качеството, а оттам - и бързия икономически растеж, смятат експертите на Еврокомисията. В анализа се отбелязва, че въпреки увеличението през последните години делът на висшистите у нас все още остава под средното равнище за ЕС - през 2010 г. младите (на възраст 30-34 години) с диплома от университет са 27.7%, докато средното за Европа е 33.6%. Според ЕК България трябва да обърне повече внимание на висшето образование, за да постигне целта до 2020 г. висшистите у нас да са 36%.

В началното и средното училище пък Европа иска да види у нас подобряване на образователните резултати. В доклада се припомня, че средните постижения на 15-годишните български ученици от последното изследване PISA 2009 са много ниски. За пример се посочва, че всеки двама от петима ученици у нас имат ниски постижения в основните умения, което е най-слабото представяне за ЕС. 41% от 15-годишните българчета попадат в групата с най-ниско ниво на четивна грамотност, докато средното ниво за ЕС е 20%. Още по-голяма е разликата в представянето по математика - с ниски постижения са 47.2%, докато средното за ЕС ниво е 22.2%. Повече от два пъти са и учениците на дъното по природни науки спрямо средния дял за страните от ЕС, участвали в изследването - 38.8% в България спрямо 17.7% в ЕС.

Финансирането на образованието като процент от БВП продължава да е под средното равнище, отбелязва още докладът. Припомня се, че ГЕРБ намали през 2010 г. с 20% бюджета на просветното министерство и държавните университети. Драстично бяха орязани и парите за национални програми в средното образование - от 263.4 млн. на 30 млн. лв. от 2009 г. до сега, което според анализаторите има силно въздействие върху реформите в средното училище. Тук бюджет 2012 отбелязва леко подобрение на парите за университетите и средните училища. Не се очаква и увеличение на сумата за програми, но за това ще има окончателно решение през април.

Единственият показател, по който страната ни е близо до средното в 27-те държави членки, е ранното отпадане от училище - 13.9% у нас при 14.1% за Евросъюза, отбелязва докладът.

Двата най-важни закона за образованието са многократно отлагани от 2009 г. насам. Наскоро бяха представени идеи за училищния закон, а пред студенти просветният министър Сергей Игнатов обеща нов закон за висшето образование през февруари.

ЕК обаче иска от България и стъпки за преодоляване на бедността, промотиране на социалното включване и по-специално за уязвимите групи, да се вземат мерки за модернизиране на публичните услуги по наемане на работна ръка и да се подпомагат младите хора със слаби умения.
moderator Posted - 06/06/2011 : 17:14:48
На 7 юни 2011 г. от 11:00 часа в Гранитна зала на Министерски съвет ще се проведе обществено обсъждане по предложенията за промени в Закона за висшето образование. Участие в обсъждането ще вземат премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Поканени са ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.

http://www.mon.bg/news/11-06-06_zakon.html
Andrey_Kurtenkov Posted - 05/14/2011 : 18:37:13
quote:
... По думите му днес университетът е мрежова система и това означава, че не може да се регламентира точният брой преподаватели ...
Много интересно - значи точния брой преподаватели не може, а съотношението на заемащите академичните длъжности "асистент", "главен асистент", "доцент" и "професор" - може! (вижте пар.3 от Доп.разп. на ППРАСРБ) - толкова ли много акъл се иска, за да се види очевидното противоречие!
А тая работа със съотношенията е въпрос на време да ни вкара в големи абсурди - ще видите; ама то - всяка втора идея на Сергей Игнатов има такива последствия.
moderator Posted - 05/14/2011 : 13:59:35
Игнатов пише нов закон за висшето образование
14.05.2011, 14:23
http://news.ibox.bg/news/id_1768213087

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви, че в момента една много малка група заедно с него пише новия Закон за науката и висшето образование, съобщава БГНЕС.

По думите на Игнатов новият закон ще е изключително кратък, от англосаксонски тип, тъй като университетите имат автономия и тази академична автономия трябва реално да се задълбочи. Според него в новия закон не е необходимо да се описва как се избира ректор, декан, ръководител на катедра, след като съществува автономия на ВУЗ-овете.

Игнатов изтъкна, че се преосмисля и старото разбиране за университета като кула от слонова кост и това се прави в целия свят. По думите му днес университетът е мрежова система и това означава, че не може да се регламентира точният брой преподаватели.

Сега може да има много преподаватели, които студентите дори не са виждали физически, защото те са в САЩ, Англия или Германия, тъй като съвременните технологии позволяват това. В закона за академичния състав се казва, че членовете на журито могат да участват в обсъждането, без да присъстват физически чрез видеоконферентна връзка или други начини.

Игнатов каза, че в България ще има един обединен закон за науката и висшето образование.

"Защото ако отидете в Брюксел форматът за министрите за образование и наука всъщност е разделен - имаме отделно комисар за образованието, тъй като образованието, освен всичко друго, изпълнява социални функции. Там се занимават с децата, с продължаващото образование, с младежите, с гражданското образование.

И другият формат по конкурентоспособност всъщност се занимава с наука. И еврокомисар Куин, когато говори за наука, тя винаги говори за университета, и ние решихме, че след като сме членове на ЕС, ще имаме Закон за науката и за висшето образование", категоричен бе образователният министър.

За легализацията на дипломите от чужбина просветният министър посочи, че и в момента тази легализация става за по-малко от два месеца, и то безплатно.

"България е една от трите европейски страни, която има най-бърза писта за легализация на дипломите, ние получихме специална награда за това. Този вой, който се надига, че в България хората с години наред не могат да легализират дипломите си, се отнася до дипломи, получени от фирми, които предлагат образователна услуга в сферата на висшето образование на територията на България и които твърдят, че са представители на чужди университети", каза още Игнатов.
moderator Posted - 11/15/2010 : 11:32:32
ГЕРБ без яснота какво да се прави с висшето образовани
15.11.2010
Ина Друмева

http://news.ibox.bg/news/id_1872988504

20 милиона лева допълнително за висше образование ще бъдат отпуснати между първо и второ четене на бюджета в парламента. Парите няма да бъдат само за Софийския университет „Св. Климент Охридски", а за всички държавни ВУЗ-ове.

Това съобщи по време на конференция в СУ председателят на парламента Цецка Цачева. Тя беше посрещната заедно с председателя по парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков от студенти със скандирания и плакати с надпис „Само парното не ни грее!"

Цачева потвърди новината от петък, а именно, че два милиона лева ще бъдат отпуснати на Софийския университет. От думите й стана ясно, че ще настоява целево с изричен нормативен акт двата милиона лева, събрани от икономии от Народното събрание, да отидат в бюджета на СУ.
Тя допълни, че Закон за наука и висше образование трябва да има до края на този кабинет.

Цачева изтъкна, че е категорично против да се дават „средства на калпак", защото по думите й това не води до по-добро качество на образованието и до конкурентоспособност. Тя каза още, че на този етап обсъждането на новия закон е на фаза дискусия. Ние нямаме ясна визия за това какво трябва да се случи във висшето образование, призна Цачева.

Председателят на НС призова да се използва възможността за законодателна инициатива на НС и през парламентарната комисия да се внесе консенсусно предложение за промени в закона. Тя покани всички присъстващи на дискусията студенти, професори и декани на факултети на кръгла маса в парламента, на която да бъдат обсъдени проблемите във висшето образование.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев коментира, че научните резултати на Софийския университет са на нивото на университета в Осло, въпреки фрапиращите разлики във финансирането на двете учебни заведения.
По думите му фондация „Еврика", която отпуска стипендии на талантливи студенти, дава тази година общо 37 стипендии. 27 от тях ще отидат сред възпитаниците на СУ.

Останалите 10 ще бъдат разпределени сред други български студенти.
Илчев припомни, че преди време премиерът Борисов с гордост е представил новата инвестиция на Хюлет Пакард у нас. Ректорът на СУ изтъкна, че там ще работят предимно млади хора, възпитаници на Софийския и Техническия университети.

Илчев отбеляза, че в международен одит на 19 университета, Софийският заема сравнително добра позиция. Той цитира един от любимите си автори - Ерих Кестнер, който казва, че парите не са най-важното нещо, но са първото по важност от второстепенните неща.

Ректорът на СУ коментира и рейтинговата система на университетите, която беше въведена скоро. Според него тя трябва да се преработи много, за да стане обективна основа за финансиране на оценките.

Страх ме е, че след години по нашите магистрали ще работят млади и образовани турци, посочи Илчев. Той заяви това, малко след като председателят на парламентарната комисия по образование коментира, че все повече млади хора напускат страната и все повече магистрали се строят в България. По думите му обаче без хора магистралите ще ходят до никъде или до градове без хора. Младите хора са най-ценното днес за бъдещето утре, посочи Стоичков.

Той се позова на данни на Евростат, според които 25 000 души на възраст между 20 и 30 години напускат България всяка година. Стоичков изрази надежда тази статика да не е вярна. Той попита и какво прави държавата, за да запази младите хора у нас. Стоичков изтъкна, че имаме 37 държавни университета и това според него това е напълно ненужно, ако бройката е за сметка на качеството.

Огнян Стоичков допълни, че подкрепя идеята в България да има малко университети, на които да се отпускат много пари.
Професори от СУ изтъкнаха, че ВУЗ-ът се лишава от качествена материална база, лабораторна инфраструктура, икономисва се от заплатите на преподавателите и от състоянието на сградите.

Деканът на Богословския университет Александър Димчев заяви, че Софийският университет се е доказал като водещ чрез рейтинговата система. Той посочи данни от 2005г., от които става ясно, че България е похарчила 20 милиарда долара за обучение и подготовка на млади българи, които сега работят накъде по света.

От своя страна възпитаници от СУ поискаха да бъде направена проверка за това какво е съотношението между броя на студентите в стая от общежитие и броя на затворниците в една килия.

В лицето на Народното събрание имате партньор, увери председателят на парламента Цецка Цачева и посочи, че е готова за обсъждане на всякакви инициативи по отношение на висшето образование у нас.

Дискусия "Политики за подкрепа на качественото университетско образование и на качествената университетска наука"
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/News/Pages/1511-6.aspx

Реформите в науката и образованието трябва да вървят успоредно, а не да бъдат отделяни, коментира председателят на парламента Цецка Цачева на дискусия с академичната общност "Политики за подкрепа на качественото университетско образование и на качествената университетска наука". Обсъждането е в една от аулите на СУ "Св. Климент Охридски". Цачева и председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков бяха посрещнати с плакати "Парното не ни грее" и "Инвестиции, а не икономии" и сигнал, който наподобяваше сирените при национална тревога. В началото на дискусията ректорът на СУ Св. "Климент Охридски" Иван Илчев посочи, че все още има време за частични промени в бюджета на Народното събрание. Той отбеляза, че висшите училища са недофинансирани и това е практика от повече от 10 години. Той благодари на Цецка Цачева за предоставените пари от спестяванията на парламента и отбеляза, че тя е направила всичко, което е в нейните възможности. Това все пак не означава, че нашето шествие-митинг ще бъде отменено, защото би било срамно, ако не изкажем мнението си за състоянието на образованието в страната, каза Илчев. Реформи наистина се правят трудно, но беше изпусната една година, смята ректорът на Софийския университет. Той призова за бързо приемане на Закона за академичното развитие, на национална стратегия в областта на науката и висшето образование, бързи промени или изцяло нов закон за висшето образование, както и за ясно разграничение на университетите, които извършват изследователска дейност, от останалите висши училища.
moderator Posted - 10/28/2010 : 11:36:40
Дянков зачеркна СУ
Спас Стамболски

28.10.2010
http://news.ibox.bg/news/id_518675235
Petar_Doshkov Posted - 09/23/2010 : 19:37:42
Изказвал съм се, че Игнатов е глупав. Не трябва да е в това реформата, а в ред други неща. Например в назначаването на ректорите от министъра, което да се предшества от външна министерска проверка на изборите за ректор по реда на ЗВО. Второ, трябва да се направи Правилник по прилагането на ЗВО. В момента ЗВО няма правилник, което води до девиации в прилагането му, понеже всеки ВУ си прави такъв. Трето, Игнатов словоблудства, няма да се приеме предложението за неограничен брой ректорски мандати. Но може да се увеличи с една година размерът на мандата и той да стане за ректор от 4 на 5 години. Четвърто, Игнатов и в Петербург си беше менте. Не го уважаваха - абсолютен нагаждач. Така че той си говори, но няма да стане.
Andrey_Kurtenkov Posted - 09/21/2010 : 17:24:42
Цялата работа на управляващата коалиция в сектора "Образование и наука" им е такава - каже някой нещо, министърът се плесне по челото, рече - "Верно бе, така ще направим" - и го прави -
http://dnes.dir.bg/news/unss-sergey-ignatov-visshe-obrazovanie-7119228
Само на едно нещо ще обърна внимание тук - откакто този човек стана от ГЕРБ (т.е. - от деня, в който бе назначен за зам.-министър), той неколкократно се изказва против ограниченията от "40-членен академичен състав на основен трудов договор" за факултет (чл. 26, ал. 1 от ЗВО) и от "7-членен академичен състав на основен трудов договор във висшето училище" за катедра (чл. 26д, ал. 1 от ЗВО) - и - съответно, толерира факта, че тези ограничения масово не се спазват. В случая няма никакво значение има или не трябва да има такова ограничение - налице е ясен и категоричен текст, който следва да се спазва; след като министърът е против тези текстове - да беше издействал отмяната им с някоя от промените в закона. Е да де ама той не го прави - понеже за него и за управляващата върхушка просто няма никакъв проблем в това да не се съобразяват с нормативната уредба. След като за пореден път отлага новия ЗВО - значи това ограничение ще остане законова норма още поне половин година - а по-вероятно - още повече; и масовото нарушаване на тази законова норма все така ще си продължава - с одобрението на висшата инстанция.
E_Yankulova Posted - 03/25/2010 : 09:23:51
Класация на българските университети:

http://www.webometrics.info/top100_europe.asp?country=bg

Елка Янкулова
moderator Posted - 03/24/2010 : 15:46:18
Един интересен коментар на новия проект за закон за висшето образование на Сергей Игнатов и Борислав Борисов:http://dnes.dir.bg/2010/03/24/news6083649.html#sepultura

SOS (24.03.2010 г. | 14:32ч.)
Боже господи, сперте тази лудост в министерството на образованието. Незабавно! какви ректорства доживот !?!?!?!? Преди месец имаше новина за 10 ВУЗ-а дадени на прокурор за крупни финансови злоупотреби на ректорските им екипи, а сега новина за превръщането на ректорството в доживотна професия. Ку-ку! Някой подготвя усърдно почвата за грабежи и корупция и така се облизава, че чак са му се изранили устата. Принципът на мандатността неслучайно е основен и се прилага в цял свят във вскички сфери на държавния сектор. Два мандата по 4 години, тава е повече от достатъчно. Всички виждаме какъв е резултата от дългите мандати на висши ни магистрати в съдебната система, защо тогава се прехвърля същия проблем и във висшето образование? Академичната мафия в България се е развихрила яко, при нея текат повече пари, отколкото минават през ръцете на наркоразпространител и контрабандистите. То не са кандидатстуденски изпити, изпитни сесии, чуждестранни студенти, раздаване на научни звания, защити на докторантури, научни проекти за милиони, безконечни командировкиремонти из страната и чужбина (някои професори прекарват по 2-3 месеца в България и през другото време, по какви причини често неясно, командировка в чужбина), ремонтни работи за милиони и още колко много източници на сигурни държавни парички в ръцете на един единствен човек, за чиято дейност няма да има никакви членове и алинеи в закона. Какво е това чудо, какъв е този доцент Сергей Игнатов и за какви интереси се бори - 21 години един ректор в ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ, който сам определя кой да провъзгласи за професор или доцент, сам определя какви да са и въобще дали да ги има критериите когато раздава научните звания, без възможност да му се потърси съдебна отговорност, защото практически и да върши нарушения доживотния ректор, той няма да нарушава закона, просто защото няма правила регламентирни със закон в тази връзка. Уж се говори всеки ден за въвеждане на по-строги правила във всички сфери, за да се пребори страната с далаверите и престъпленията, а изведнъж едно министерство маха всички правила и закони в българските университети - там един човек ще коли и беси както си иска, 21 години, ще си изкара човека целия трудов стаж. Професия ”ректор” ли се въвежда? Министерството на образованието се подготвя за извършването на сериозни престъпления и за неконтролируемо източване в бъдеще на милиони държавни левове. Тука би трябвало да се намеси МВР. Мисля че министър Цветанов ще прозре скритите намерения в тези странни ”реформи” на колегата му Игнатов!!!
moderator Posted - 03/24/2010 : 13:47:28
Ректорите - почти доживот, 1000 лв. глоба за първокурсник над лимита
24 март 2010 / News.dir.bg


Ректорите ще могат да управляват даден университет в продължение на 21 години, предвижда проекта на Закон за висшето образование.

Проектозаконът позволява университетите сами да определят броя и продължителността на мандатите на ректора. Мандатите ще могат да са три, с продължителност до 7 години, предаде БНР.
В момента ректорите могат да са начело на дадено висше училище най-много за два мандата по четири години.

Колежите могат да се разкриват и функционират само в състава на висше училище, предвижда още проектът на закона, представен от председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов, цитиран от БТА. Той посочи, че колежите ще могат да обучават в тригодишна бакалавърска степен по професионални направления, но не и по специалности.

Във висшите училища ще има и четиригодишно бакалавърско обучение, като ще се придобива и специалност. Университетите ще преценяват сами дали да имат и тригодишно бакалавърско обучение, уточни проф. Борисов, който е ректор на УНСС.

Три са вариантите занапред пред колежите, каза Борислав Борисов и допълни, че първият от тях предвижда колежите да се акредитират като специализирано висше училище, ако преценят, че имат кадри и възможности. Според втория вариант два-три сродни колежа могат да се обединят и да си направят университет, обясни още председателят на Съвета на ректорите. По думите му колежите могат и да преминат доброволно - на основата на договор, към структурата на дадено висше училище.

Колежите ще са най-засегнати от новия закон и ще се съпротивляват срещу него, но никой не иска да ги унищожи, коментира Борисов. Той заяви, че идеята на закона е да се стимулират добрите висши училища, а да се санкционират тези, в които няма добър образователен процес.

Предвиждат се и санкции за университетите, надвишили годишния си прием на студенти, като министърът на образованието, младежта и науката ще налага глоба от 1000 лева на ръководителя на висшето училище за всеки неправомерно приет студент, каза проф. Борисов. По думите му, в момента примерно даден университет приема 1500 студенти, а определеният му капацитет от държавата е за 500 първокурсници. Държавата сега не може да наложи никакви санкции на тези висши училища, коментира той.

Според законопроекта един преподавател трябва да бъде на един основен трудов договор и да се акредитира към едно висше училище. Целта е да се спрат "летящите чети на Бенковски от преподаватели в страната", каза още Борислав Борисов.
moderator Posted - 03/08/2010 : 15:01:05
Игнатов редуцира ВУЗ-овете от 51 до 40
08.03.2010 15:32 | Обновен на 08.03.2010 15:28 | 0
Сергей Игнатов съобщи, че Законът за висшето образование ще е готов в края на март. Това ще стане чрез стимули и ЗВО
http://education.actualno.com/news_288285.html


Чрез преструктуриране от сегашните 51 висши училища вероятно ще се обособят около 40 университета. Тази прогноза направи на месечната си пресконференция министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод на подготвяния Закон за висшето образование /ЗВО/, предаде БТА.

Попитан как ще се осъществи обединението на висшите училища, Сергей Игнатов отговори, че това ще стане чрез ЗВО и чрез стимули.

Сергей Игнатов съобщи, че Законът за висшето образование ще е готов в края на март. По думите му в него най-тежките промени не са свързани с разделянето на академичната от финансовата власт, а с механизма, по който ще се намали броят на университетите. БТА

moderator Posted - 02/21/2010 : 15:04:49
Старира ”SOS - Sпаси Oбразованието Sега!”
21 февруари 2010 / News.dir.bg

http://dnes.dir.bg/2010/02/21/news5916312.html

Ако България иска да се оттласне от дъното, е необходима бърза и качествена реформа в образованието, която ще даде резултат след три години.

Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов при представянето на кампанията на младежката организация на ГЕРБ "SOS - Sпаси Oбразованието Sега!". Основна причина за старта на кампанията е недоволството на младите хора в България от висшето образование. Сред посланията на кампанията са „Искаме да учим в България!", „Искаме да няма корупция!" и „Искаме реални знания, а не просто диплома!".

По думите на Игнатов в момента слабостите на висшето ни образование са затруднената мобилност на студенти и преподаватели между университетите, несъвършената кредитна система и учебните планове. Според него за три години трябва да се получава бакалавърска степен, финансирането на университетите да се обвърже с привлекателността им и да се създаде състезателна среда между вузовете.

Мечтата ми е да има мобилност в българските университети, изтъкна Игнатов. По думите му проблемът е недостатъчното финансиране. Дори и да се премести един студент, той не е добре приет, защото с него не вървят парите, те остават в предишния университет, обясни министърът. Той заяви още, че Законът за висшето образование трябва да поставя в центъра студента, а не администрацията. Така ще се промени начина на преподаване и мениджмънта на цялата система.
По думите му е наложително реално да се раздели академичната от финансово стопанската власт - ректорите трябва да мислят за учебните курсове, а не за обявяването на обществени поръчки, заяви Игнатов. Министърът обаче призна, че това е изключително труден процес.

Младежката организация на ГЕРБ ще събира предложенията на младите хора за промени в Закона за висшето образование. Целта ни е да избегнем "кабинетното писане на закони", обясни депутатът на ГЕРБ и председател на младежката структура на партията Моника Панайотова при представянето на "SOS - Sпаси Oбразованието Sега!".

Кампанията „SOS - спаси образованието сега" ще популяризира и разяснява на студенти и граждани реформата във висшето образование. Това ще става чрез пътуващи SOS шатри. Ядрото на кампанията е от 30 души, които се разделят на четири мобилни екипа. Те ще се движат през уикендите, като всеки ден в четири областни града ще се разполагат на централно място четири шатри. Там ще има рекламни материали, ще се въртят клипове, а лицата на кампанията лично ще разясняват реформата във висшето образование на всеки желаещ да научи повече. Заедно с това в шатрите ще има и видео ниша с камера, където всеки ще може да запише своето предложение, мнение или послание в сферата на висшето образование.

Идеите си младите хора могат да представят, като попълнят информационни материали, разпространявани при кампанията, или като посетят блога www.soscampaign.wordpress.com. Повече от 10 хил. младежи вече са изразили мнението си за промени в университетското образование в групата в социалната мрежа facebook .

От края на декември в социалната мрежа Facebook е открита и група „SOS - спаси образованието сега", като до момента хората, присъединили се към нея, са близо 10 000.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05