http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Visshe obrazovanie i finansi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
moderator Posted - 03/17/2006 : 15:00:35
Доц. Лиляна Вълчева: По-високи такси в държавните университети!
Петя Лазарова 17 Март 2006 | 13:20
www.express.bg

Защо чистачка към правителството получава повече от асистент във висше училище?
Експериментите на МОН в образованието ни залагат на карта бъдещето на България и това няма да доведе до нищо добро, твърди председателката на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Доц. Вълчева, синдикатите, висшите училища и БАН в момента протестирате срещу решение на просветното министерство за орязване на бюджета ви със 7 процента.
Какви последици биха произтекли от тази правителствена мярка?

Указанията, спуснати по e-mail и факс от МОН, са за януари и февруари 2006 г. в месечното разпределение да се посочат реално извършените разходи по съответните приходи, но остатъкът от 7% да не се разпределя нито в останалите месеци, нито в последното тримесечие. Ако тази мярка влезе в сила, ще се формират огромни дефицити. Вследствие на това висшите училища и БАН няма да могат да покриват сметките си за електроенергия, отопление и вода.

С въпросното постановление №14 на Министерски съвет (МС) не се ли нарушава приетият от Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2006 година?

Така излиза. Грешката, основно е в чиновническия апарат на МОН.
Аз обаче не мога да приема, че един чиновник ще си позволи да разпраща подобен факс, пренебрегвайки бюджетите на университетите. Колкото по-висока е субсидията на дадено висше училище, толкова по-голяма е разликата, която то ще получи сега, приспадайки въпросните 7 процента. В БАН например, недостигът на пари ще бъде над 4.5 млн. лв., в Софийския университет - 2 млн.лв. , в Технически университет, София – 1,5 млн. лв.. Ако големите висши училища ще намерят своя път, то как ще се справят малките висши училища, които дават висококачествен продукт на целия свят? Това са Художествената академия и НАТФИЗ.

Допускате ли, че министърът на образованието Даниел Вълчев не е уведомен за орязването на бюджетните средства на БАН и висшите училища?

Да, аз смятам, че той не е запознат с този проблем.

Тоест, това са своеволни действия от страна на служители в МОН, така ли?

Предполагаме, че това се техни своеволни действия и ще ви кажа какво ме навежда на тази мисъл. Преди една седмица имахме Национален форум. Там се опитахме да намерим критерии за формиране на работни заплати, за да можем да увеличим издръжката на обучение на студентите по реални параметри. Финансовото и социалното ведомство изпратиха свои представители. А образователното ведомство - не. За да бъда абсолютно точна трябва да кажа, че това е било възложено на двама директори, но те не присъстваха. Аз лично се обадих на зам.-министър Ваня Добрева от квотата на БСП и тя пристигна. Помолих я да обърне внимание на техните чиновници, тъй като заповедите им са твърде рестриктивни. Нали все пак основният ни партньор е МОН?

Да, а и кабинетът обяви за свой приоритет висшето образование...

...Но като чета програмата им, като слушам намеренията им и като гледам действията им смятам, че те си правят експерименти с нас. Те обаче няма да доведат до добро, защото залагат на карта бъдещето на България. А всяка страна, която е лишена от своя научен напредък няма как да се впише в бъдещето на Европейския съюз, нито пък в Балканския регион. Една Румъния вече ни изпревари драстично по много показатели – и при висшето образование, и в научните си планове.
Много жалко, защото в това правителство има наши колеги. Струва ни се, че те милеят за системата, но видно е, че коалицията на БСП, НДСВ и ДПС не може да направи необходимите крачки напред в нашата област.

А каква е по-точно причината за това?

Интересното е, че ние водим с тях добър диалог чрез Комисията по образование и наука в парламента. Партнираме и с министерствата. Но не сме седнали на масата на преговорите. И представяте ли си? Общуваме с e-mail указания. Ако под наш натиск даден ректор поиска по-добър бюджет, те му го връщат обратно.

Това не нарушава ли принципа на автономност на висшите училища и на БАН?

Безусловно го нарушава. В същото време от министерството на финансите казват: „Не се притеснявайте, пак в края на годината бюджетите ви ще бъдат на 100%”. Добре. Но нека да го напишем това в едно споразумение.
Защо първо ни дават един бюджет, а после решават да ни дадат не 100%, а 93% от него? Защо се прави това?. Тук не може да има оправдания с МВФ. Ако покупателната способност на населението е надраснала доходите му, вина за това имат банките, защото дават кредити. Това, че ние кредитираме живота си, е, защото сме с много ниски доходи. Когато ЕС казва, че нямаме политика по доходите, това е най-лошият ни показател. Би трябвало да се замислим и да либерализират доходите в страната ни, защото има ресурс за това. А ресурсът се крие в държавните институции. Там заплатите са необосновано високи.

Бихте ли дала пример?

Достатъчно е да кажа само, че една чистачка в МС получава много по-висока заплата от асистент във висшето училище. Това кога е било? Тук на Балканския полуостров дали има друга такава държава?! Такова отношение към високо представителна група, към български учени и университетски преподаватели, не е имало никога в държавата ни. И това е обидно.

А вярно ли е, че държавата отпуска допълнителни пари на избрани от нея университети без ясни критерии за това?

Безусловно е така. Погледнете изпълнението на бюджета за миналата година. В постановление за изпълнение на бюджета за 2005 г., ще видите как има формирани 3 млн. за едно висше училище, 2 млн. за друго висше училище. То се вижда.

Кои са тези привилегировани университети?

Тези, които имат смелостта да застанат и да кажат: „Ние искаме!”. Сред тях са големите висши училища у нас, които знаят какво искат да постигнат. По същество ние подкрепяме ректорите им. Но не подкрепяме онези, които се крият тихичко и се надяват на лобитата си във властта. Но моля ви, не искайте за това примери от мен.

Значи, образованието у нас за едни е майка, за други – мащеха. Така ли е в действителност?

Разбира се. И знаете ли защо е така? Защото заплатата на главния счетоводител е по-висока от заплата на професора.

Колко взима един професор в България?

575 лв. е средната заплата в системата на висшето образование за професор. Доцентите получават 485 лв., главните асистенти - 400 лв., а асистентите – 338 лв. Средната заплата за служителите е 253 лв. в момента. Трябва да се отчете, че ректорът е един, заместниците му са едни, главният счетоводител е един, главният секретар е един и техните заплати стигат до над 2-3 минимални работни заплати над тези. Затова има стремеж в системата на висшето образование към административни длъжности, а не към научните. Имаме велики ректори, това са тези, които ясно се грижат за системата си. Другите са онези, които се крият и чакат на някакво политическо лобиране или друго приятелство, за да си решат проблемите. Ние искаме да има ясни правила. Не искаме привилегии.

Не насърчавали с тази си политика МОН частните университети за сметка на държавните?

Безусловно. Ние се учудваме защо някой ректори подозират, че няма да намерим студенти, които да платят висока такса за обучение в държавните висши учебни заведения. Щом я плащат за частните университети, щом я плащат за тези 22 университета, които са през търговски дружества. Ако за там се дават толкова много пари, защо средствата да не се насочат към онези институции, където те ще получат и по-добро образование? Защото нека да ви кажа, че там са нашите пенсионирани преподаватели. Нищо лошо за тях. Но тяхното ниво на компетенция е с 20 години назад.

Преди време имаше бум в купуването на дипломи. Какво е положението сега?

Поне в системата на държавните висши училища и в 4-те основни частни висши училища купуване на дипломи не може да има. Стремим се да спазваме законите. Тези държавни висше училища 38 на брой плюс 4 частни, спазваме законите.

Не са ли твърде много 38 университета за България?

Струва ми се, че не са. Това е също голяма спекула. Разпределението на висшите училища на територията на страната никак не е зле. Липса на разкриване на държавен университет в Северозападна България доведе до това там да има нашествие на фирми, които прибират парите на хората и нито им дават качествено образование, нито дипломите някой ще им ги признае. Това е един социален ефект – българинът няма пари да поддържа децата си в скъпата София, за да се учат. Затова трябва да разпределим образованието в страната. Нека да кажем, че една просперираща Германия със силна икономика има над 150 висши училища. Факт е, че ние можем да даваме добри кадри. Нашите млади хора все повече излизат извън граница и ние се радваме, защото това е признанието. Те се реализират много добре в Европа, Америка, а за жалост не могат да се реализират тук, защото няма добра среда.


15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Svetlana Posted - 03/16/2012 : 08:38:59
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Естествено, че е ирония - какво друго му остава на човек пред безочието на научните чиновници, освен това...



Не знам, аз от доста време си блъскам главата по въпроса защо научната общност е толкова беззащитна

Svetlana
moderator Posted - 03/15/2012 : 10:34:12
Как лесно се плещи, когато си сигурен, че няма, кой да ти търси сметка!!!

Игнатов невинен за 63 млн. лева
автор(и): Труд
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1279790

Сергей Игнатов Снимка: Архив Просветното министерство не е изхарчило нито лев от 63-те млн. по програмата “Оптимизация на училищната мрежа”. Парите минават през финансовото ведомство. Това заяви вчера образователният министър Сергей Игнатов във Велико Търново.

Поводът за министерската реакция е одитът на Сметната палата от 2009 до 2011 г, за който “Труд” писа. Според ревизорите програмата е направена така, че една и съща дейност може да се финансира по няколко пъти.

Общини са наказани за неправомерно използване на средствата. Одиторите твърдят и че подаваните данни за броя на ученици, училища и учители е била некоректна и отпуснатите средства за тях не са отговаряли на реалностите.

“Постоянно някъде има деца, които не съществуват, а пък са записани като учащи се. С тази порочна практика се бори цялото общество”, каза Игнатов. Той обяви, че е противник на масовото затваряне на школа. “В разговорите така и не можахме да се разберем с ревизорите по въпроса, но сме им изпратили писмено становище”, допълни министърът.

Andrey_Kurtenkov Posted - 03/14/2012 : 12:29:36
Естествено, че е ирония - какво друго му остава на човек пред безочието на научните чиновници, освен това...
Svetlana Posted - 03/14/2012 : 08:09:22
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

...
Финансирането на частните средни училища, в крайна сметка, се прави точно заради това - за да може на тази основа после да започнат да се дават пари и на частните висши училища. Нали точно затова НБУ са командировали Сергей Игнатов на министерското кресло - на тях това им е голямата болка - да се докопат до държавно финансиране
...
Иначе, ако ще даваме цялостна оценка на Сергей Игнатов - според мен той превъзхожда всички ресорни министри преди него от т.нар. демократичен период ... Сергей Игнатов, поне засега, е лоялен към икономическите интереси, които го изпратиха на министерското кресло - такова мъжко поведение следва да бъде оценено.


Разбира се, няма никакво съмнение, че Игнатов е сложен на този пост, за да постигне каквото е възможно за държавно финансиране на частното образование и наука (разбира се в ущърб на държавните). Но аз все още се надявам, че в България има институции (съдебни, конституционни), които няма да разрешат това.
Колкото до "мъжкото поведение", предполагам, че е казано с ирония (аз поне така го разбирам), доколкото за мен слугинажът, дори лоялният, никак не се връзва с понятието за каквото и да било достойно поведение.

Svetlana
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/11/2012 : 16:46:35
Разбира се, че е така, аз това го пиша в контекста на рвението, с което Сергей Игнатов се бори правилото "парите следват студента" да важи и за частните висши училища - което, ако стане, означава, че държавата ще започне да финансира обучението по египтология в НБУ; като и на това, че през септември ще сме домакини на Световния конгрес по египтология - изключвам варианта това да стане без харчове от страна на българската държава. Също така, силно се съмнявам, че няма съфинансирани от българската държава научни проекти по египтология на хора от НБУ - би било невероятно да е така.
Финансирането на частните средни училища, в крайна сметка, се прави точно заради това - за да може на тази основа после да започнат да се дават пари и на частните висши училища. Нали точно затова НБУ са командировали Сергей Игнатов на министерското кресло - на тях това им е голямата болка - да се докопат до държавно финансиране - това сякаш е основният смисъл на дейността на всеки български безнесмен - иначе всички са либертарианци, ама цялата им дейност се върти около това как да копнат от парите на данъкоплатеца.
Нека пак да напомним, че в една друга пряка телевизионна изява на Сергей Игнатов преди време, се оказа, че той не знае, че т.нар. детски надбавки не получават всички родители (според чл.4 от Закона за семейни помощи на деца); след като е такъв борец за правата на по-състоятелните данъкоплатци - не е ли по-логично да започне оттам - от това да бъде премахната бариерата и всички деца да получават въпросните надбавки.
Иначе, ако ще даваме цялостна оценка на Сергей Игнатов - според мен той превъзхожда всички ресорни министри преди него от т.нар. демократичен период - да вземем непосредствения му предшественик - Даниел Вълчев прекара четири години в нищонеправене, а през последните месеци се държи изключително грозно към политическата сила, на която дължи политическия си възход. Сергей Игнатов, поне засега, е лоялен към икономическите интереси, които го изпратиха на министерското кресло - такова мъжко поведение следва да бъде оценено.
Svetlana Posted - 03/11/2012 : 11:47:33
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov


...
Тази сутрин го хванах малко по TV7 - беше гост във "Факторът Кошлуков" - току-що предаването е качено на сайта им - http://tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=6739722.html - много ми е интересно, след като всички казват, че България е с малки възможности и трябва да се съсредоточи в няколко приоритета, каква е логиката да развива египтология?


Не бих искала да прозвучи като защита на Сергей Игнатов, към когото имам ...алергия (за да не употребя друга дума), но НБУ е частен университет и щом има хора, които да си плащат, за да учат египтология, нека да го правят. В СУ и други държавни университети египтология няма.

Svetlana
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/10/2012 : 10:59:28
Галя, ако става въпрос за обсъжданите по-горе 30000 лева (без малко) - то Сергей Игнатов не би трябвало да ги връща (по логиката на Премиера), понеже те са под..., пардон, хонорар от едно частно висше училище.
Това е много логично, понеже начинът, по който Премиерът постави въпроса за връщането на бонусите беше - ако не ги върнете - ще ви уволнявам; това беше груба грешка, понеже то изцяло измете от ситуацията чисто моралния аспект на въпроса - вместо това, той трябваше да каже - връщайте бонусите, защото не е било редно да ги вземате изобщо. (Да не говорим, че въпросът за бонусите беше повдиган неколкократно по време на управлението на ГЕРБ, така че няма как Той да е чул за това чак сега.)
Всъщност, за Сектора ВОН, според мен от по-голямо значение е скандалът с допълнителното заплащане на хора от Министерството на здравеопазването по програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Съвсем естествено в тази връзка бе поставен въпроса - кога работят хората от МЗ по тези програми, след като те си имат служебни задължения към МЗ? - в късните вечерни часове и събота и неделя ли??!!!?? Кога някой ще се сети да зададе същия въпрос и на хората от Сектора ВОН, които цоцат пари от няколко места?!? Точно в този контекст, според мен, би следвало да бъде поставян и въпроса на Сергей Игнатов - кога има той време да се занимава с дела в НБУ, та да получава заплащане от тях, след като работното ежедневие на един министър (или поне аз така си представям нещата) би следвало да е изпълнено от сутрин до вечер.
Тази сутрин го хванах малко по TV7 - беше гост във "Факторът Кошлуков" - току-що предаването е качено на сайта им - http://tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=6739722.html - много ми е интересно, след като всички казват, че България е с малки възможности и трябва да се съсредоточи в няколко приоритета, каква е логиката да развива египтология? И щеше ли България да се охарчва за Световния конгрес по египтология, ако той не беше министър? Отново разви и малоумната теза, че след като родителите на учениците в частните училища били данъкоплатци, то трябва и на частните училища да се дават пари - да напомня, че по същата логика трябва общината да субсидира тези, които отиват на работа с леките си коли - понеже те също са данъкоплатци, както и тези, които отиваме на работа със субсидирания от общините масов градски транспорт. Много е интересна и преценката му, че реституцията била справедлива - какво справедливо има да взимаш земеделска земя насред къра, а да му връщаш земя в регулация? А това как десет милиона лева не били нищо е направо простащина.
moderator Posted - 03/10/2012 : 09:20:10
Според Сашо Диков, Сергей Игнатов не е върнал допълнителните пари, а премиерът се разсейва.
Сергей Игнатов отново изглежда се изплъзва от правомощията на формалния си шеф. Дали? И ако да, Защо???
nivine Posted - 03/02/2012 : 15:28:01
За мен, случилото се в Студентски град е още едно доказателство, че в нашите ВУ няма учебен процес. Ако имаше реален учебен процес, студентите нямаше да имат време за кръчми и побои. Назначените за интелектуалци доведоха до пълен разварт обществото ни.
moderator Posted - 03/02/2012 : 14:24:41
Като чета коментарите на Светлана и Андрей Куртенков, се чудя как все още се крепи всичко, как няма по-остра и масова реакция на нетърпимост към безобразията и подигравките с хората у нас.
Андрей Куртенков твърди, че "това" няма да издържи дълго, аз неодоумявам, как въобще стана възможно и как се крепи дори и един ден. Негативните тенденции в сферата на образованието се задълбочиха -вижте само воя, който се надига в Свищовската академия и резилите на ректора им, упоритото мълчание по повод доклада на чл. кор. Хорозов за Фонд "Научни изследвания". СЕРГЕЙ ИГНАТОВ изглежда НЕДОСЕГАЕМ и извън правомощията на Борисов да го санкционира. Като че ли няма друг министър спрямо издънките, на когото премиерът да е толкова глух, сляп и ням. Защо и как става така - не знам???
Andrey_Kurtenkov Posted - 03/02/2012 : 09:28:18
Специално във връзка с доходите на Сергей Игнатов (ако не е искал да му обсъждат доходите - да не е ставал министър) си струва да направим следната проста сметка -
http://19min.bg/news/8/37352.html
quote:
...Обяснението на Игнатов пред Канал 3 и Сашо Диков във връзка със смрадливата история за десетки хиляди лева беше, че парите са за изнесени лекции. НБУ обаче плаща 8-10 лв. на час, показа анкета сред преподаватели. Това означава, че министърът е отделил над 300 часа за 6-7 месеца на учебната година, за да преподава. Откъде той е извадил 50 часа на месец при натоварения си график и още толкова, за да стига и да се връща до ВУЗ-а на края на София, или пък е предпочитал частната работа пред тази, за която му плаща българския народ, питат се всички. Ако декларираното от него е вярно, значи половината от работната седмица той я кара в НБУ. Големият проблем обаче не е в хонорарите. А във факта, че по модела на закона за средното образование, и в този за висшето образование ще бъде предвидено държавата да поеме издръжката на частни учебни заведения, посредством превеждане на пари за всеки студент. Сред облагодетелстваните със сигурност ще подадне и Нов български университет. Това вече сериозно намирисва на конфликт на интереси, тъй като излиза, че когато някой си плаща добре на министъра, може да разчита той и неговото министерство да му пробутват промени в закона в негова изгода. Всъщност, скандалът с НБУ не е първият около Игнатов. Той първо се оплете в ненужно наемане на програми на “Майкрософт”, вместо те да бъдат купени на много по-ниската пазарна цена или пък да бъдат заменени с безплатния и не по-лош “Линукс”. Така държавата пръсна грешни 10 милиона лева, което едва ли е случайно, а по-скоро е продължение на далаверите от времето на Тройната коалиция. После се оказа, че към милион лева са дадени без задължителната обществена поръчка и дори без елементарно оповестяване за задължителна учебна литература. От една страна в 21-и век е нормално дневниците и бележниците да се водят компютърно, а от друга даването на толкова щедро финансиране без конкурс създава основателни подозрения.
Няма нищо незаконно човек да работи на две или повече места. Но, винаги съм се питал, какви са тия високотитуловани супермени, които успяват едновременно да получават пари от няколко места - още повече, че ги виждам, че са в доста лошо физическо състояние и наистина не мога да си обясня, дори чисто физически, как смогват да го правят. Претендирам, че съм в доста добро физическо състояние за годините си, но девет часа на ден занятия вече ме изморяват много. Сергей Игнатов явно е чудо на природата, понеже аз си представям труда на хората от висшите етажи на властта, като нещо страшно напрегнато и страшно изтощително, което при това и отнема страшно много време - а той без проблем (плюс това) има възможност да води по 50 часа на месец в НБУ (според декларираните от него самия данни; а и - няма съмнение, че тези 50 часа лекции не се водят между другото (кой би си го помислил), а не едно подобаващо за такова име изключително високо ниво).
В тази връзка - забелязахте ли тези дни как хитро един чисто битов инцидент отново се превърна в битка за имоти? - По какво едно убийство в Студентски град се различава от едно убийство извън Студентски град, че всички го коментират като нещо съвсем различно? Животът на убитите извън Студентски град по-малко ценен ли е? Или може би те си нямат майчици, които да тъжат за тях? И защо се говори за Студентски град, като за отделна административна единица, при положение, че той не е такава - Район "Студентски" включва освен него и два типични жилищни квартала, а да не говорим и че в самия Студентски град има предостатъчно жилищни сгради (за всякакви претенции към тяхното наличие - обърнете се към покойния Светослав Лучников, който въведе в закона малоумното словосъчетание "земеделска земя в регулация" и благодарение на парламентарното мнозинство на ОДС в 38-то ОНС стана възможно застрояването на зелените площи)? Случая ми се струва елементарен и сигурно вече всичко е изяснено - просто, "съответните органи" по свои си съображения не съобщават всичко на медиите (а и не са длъжни). Но е съвършено ясно, че в случая кръчмите нямат нищо общо. Въпреки това, разни плиткоумни същества вчера и днес раздухват невероятно истерия срещу тях точно във връзка с този случай. Аз съвсем честно ще кажа, че изобщо не съм влизал в т.нар чалготеки в Студентски град, а също и че те ни ми пречат изобщо. Пречат ми например, безумно паркираните леки коли (без съмнение - така ги паркират ИМЕННО студентите - а не някакви лоши мутри). А ако някой студент не може да се учи както трябва, заради посещения в чалготеки - би трябвало просто да отпадне по тази причина. Ако пък посещенията в чалготеки не му пречат да се учи както трябва - защо трябва да се критикува това, че ги посещава? Говорят с укор за кръчмите в Студентски град, че правели всичко възможно да си увеличат печалбата (е - имах си хас да правят всичко възможно да си намаляват печалбата!) и призовават изобщо към затваряне на кръчмите в района (добре де, на мен ми излиза по-изгодно да хапна там, понеже купонът за нестуденти в студентските столове е несъразмерно скъп). Завъртя се и едно малоумно говорене срещу алкохола изобщо - е, ако алкохолните напитки наистина са нещо чак толкова сатанинско - защо не ги забранят?! - милиони хора у нас потребяват алкохол и това има добри последствия, както за тях самите, така и за хората около тях; тезата, че някой е невинно агънце, но лошият алкохол е виновен, е съвършено малоумна (все пак - убиецът е бил съвършено трезвен). Не става ясно и какво би попречило (при евентуално затваряне на кръчмите) на студентите от Студентски град да ходят по кръчми извън Студентски град, както и да се напиват и убиват с алкохол, купен от магазина (или и магазините ще изпозатворят????). Ясно е, че тази истерия срещу кръчмите е целенасочено насочване на разговора в погрешна посока; затова пък стани ли въпрос за имоти (като в случая) - не е възможно познатите ни фигури да не потрият доволно ръце...
______________
Редактирам, понеже чак след като пуснах материала, забелязах, че в сметките на хората от вестника е изпусната една нула - т.е., ако Сергей Игнатов е прав, че тези почти 30000 лева са от лекции в НБУ, то би трябвало да е водил по 500 (а не по 50) часа на месец.
Разбира се, вероятно НБУ му е платило тези пари не само за лекции, а и за някакъв друг вид учебна заетост, а министърът просто за краткост е казал "лекции"; но това не променя нещата. За Сергей Игнатов 30000 лева може да са джобни, но за един учен незаемащ административен пост това е около два пъти годишния му доход. Когато министър получава такава огромна сума от една частна фирма - това е най-малкото обезпокоително.
Но за това вече не се говори - говори се колко лошо било, че студентите слушат чалга. Азис може да е всякакъв, но изкарва пари с труда си; а и не се натиска да става министър на културата... Пък и всеки професионализъм следва да се уважава - какъв друг път има за успех едно циганче, родено в затвора, освен да се прави на маймуна - и той го прави по най-прекрасния възможен начин. А и може да пее, за разлика от повечето ни "естрадни" изпълнители. Когато си се издигнал по комсомолска линия, а после имаш безпогрешен инстинкт да усещаш накъде и как духа вятъра - много е лесно да гледаш с пренебрежение на издигналите се с труда си.
Помните ли какви надежди свързвахме по време на перестройката с това, как у нас като стане всичко частно - и магазинерките ще са любезни и услужливи, улиците - чисти, пенсиите - високи, лекарските кабинети - отлично оборудвани... Е, нищо от това не стана. А частното образование, вместо да се старае да дава по-високо качество - просто си пазарува министри... (ако е вярно публикуваното в пресата; аз само цитирам това, което е написано във вестника). Пък после се чудете, защо мислещите хора сред студентите са почти сто процента левичарски настроени... Не може родната дясната мисъл да изсира кукул след кукул и после да разчита на обществена подкрепа. Какъв "честен пазар" на образователни услуги може да прави човек, който декларира (според цитирания по-горе източник), че е получил за лекции от частен университет сума, два пъти по-голяма от заплатата на средностатистически научен работник. Впрочем, имаме в последно време един още по-прекрасен пример в тази посока - една книга, проповядваща предимствата на свободния пазар и отричаща държавната намеса в него (ЛфМ, "Човешкото действие: Трактат по икономика"), бе издадена със спомоществователството на Министерството на културата... Та, това е българският капитализъм. И това нещо няма да е изтрае още дълго.
Svetlana Posted - 03/02/2012 : 08:29:09
quote:
Originally posted by moderator

http://news.ibox.bg/news/id_1289863522

Просветният министър Сергей Игнатов се е наградил за 2010 година с 29 206 лева.
...



И това на фона на методично разрушаваните от него наука и образование.

А ето как е в една от най-богатите днес европейски държави - благодарение на икономиката на знанието:

"Към 2005 г. 74.6% от населението на Финландия между 25-60 г. имат завършено средно образование, а 33.2% имат университетско образование или колеж (важно е, че това е най-високият процент сред страните в Европейския съюз!); 72.2% от финландските домакинства притежават персонален компютър, а 67% - имат Интернет вкъщи...Финландия е страна с най-високообразована работна сила, тя е сред петте страни с най-висок творчески потенциал (Сreativity Index), редом с Швеция, САЩ, Холандия и Дания.

В периода 1989-2005 г. разходите за наука и изследвания са се увеличили 5 пъти, като през 2006 г. разходите за образование на Финландия по бюджета са 6 млрд. 470 млн. евро! За сравнение, разходите по бюджета за финландското президентство, министерски съвет и парламент, взети заедно, са едва 174 млн. евро за 2006 г. Други любопитни сравнения са: че разходите на вътрешното им министерство са 5-6 пъти по-ниски от тези на образователното министерство, че последното е с по-висок бюджет и от финансовото министерство, че е с 2-3 пъти по-висок бюджет и от този на военното министерство, че е с 6 пъти по-висок бюджет от външното министерство и т.н. (!) От образователното министерство повече разходи има само в областта на социалните и здравните грижи. Т.е. тук става дума за много добре обмислени приоритети на “социалната държава” (welfare state). Изводите за ранжирането на образованието и науката в България сред държавните и национални приоритети се налагат от само себе си."

И т.н. и т.н.... Четете сами статията на проф. Николай Тилкиджиев от бившия вече институт по социология:
http://www.omda.bg/institut/finlandsko_chudo_bg.htm

У нас разбира се всичко е точно обратно: Разходите за наука и изследвания през същия период (до 2005 г.) са се намалили 5 пъти и продължават да се намаляват, като до ден днешен намалението е вече 8-10 пъти.


Svetlana
moderator Posted - 02/24/2012 : 14:04:36
http://news.ibox.bg/news/id_1289863522

Просветният министър Сергей Игнатов се е наградил за 2010 година с 29 206 лева.

...


Данните червените са взели от Сметната палата, където членовете на кабинета са деклраирали допълнителните си доходи извън официалната си заплата.



Svetlana Posted - 02/15/2012 : 10:57:19
Частните училища ще получават пари от държавата

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_l.a_c.327_i.152909.html

Предлагам като следваща стъпка държавата да започне да плаща и на частните предприятия

Svetlana
moderator Posted - 02/12/2012 : 19:08:06
Путин с план за рязък демографски растеж в Русия
http://news.ibox.bg/news/id_972812308

Кандидатът за президент на Русия Владимир Путин написа програмна статия, която ще излезе в понеделник, във вестник „Консомолская правда". В нея са набелязани мерки, чрез които до 2050 година населението на Русия трябва да се увеличи до 154 млн. души.

Путин подчертава, цитиран от Новости", че е против повишението на пенсионната възраст, като в същото време предлага да се увеличат заплатите на лекари и учители, както и стипендиите на ученици.

Владимир Путин предлага от 1 септември преподавателите в ВУЗ-овете да получават заплата, която да е на средното ниво за региона, в който се намират те. В периода 2013- 2018 професорите и преподавателите трябва да взимат 200 % от средната заплата за икономическия регион, в който се намират. Същите ориентири са предложени и за възнаграждението на лекарите.

Сред важните инициативи на настоящия премиер и кандидат за президент е създаването на работническа аристокрация, като до 2020 г. тя трябва да е не по-малко от 1/3 от квалифицираните работници, което е около 10 милиона души.

В районите с негативни демографки показатели Путин предлага да се изплащат на семействата специални суми при раждането на трето и следващи деца до навършването им на 3-годишна възраст. По този начин доходът на тези семейства ще се повиши със 7 хиляди рубли.

Първостепенна задача е до 4 години да бъде ликвидиран недостигът на детски градини. Владимир Путин предлага да се вдигнат студентските стипендии с 5 000 рубли месечно

Той смята, че на Русия са й необходими телевизионни програми, посветени на класическата музика, театъра, изобразителното изкуство, литературата, историята, архитектурата.


Путин предлага също така редица мерки за ограничаване и ликвидиране на корупцията и бюрократичните схеми при строежа на жилища. Това би позволило намаление цените на жилищата с 20 %.

Владимир Путин коментира, че ако тази стратегия бъде реализирана, до 2050 година населението на страната ще се увеличи до 154 млн души. В противен случай обаче има опасност в същия период руснаците да намалеят до 107 млн.

http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05