http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Жилищна политика и общежития

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert Email Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is ON
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
kendragnev Posted - 07/27/2008 : 23:14:19
Позволявам си да пусна една такава тема, защото имаме регистрирано сдружение с такава насоченост:

http://sroksos.org/

Смятам, че положението на студенти и млади учени е просто унизително в студентските градчета където те са жертва на корупция, безхаберия, административен произвол и некомпетентност.
В общежития живеят дори и възрастни доценти и професори - защото държавата не им осигурява никакви жилищни преференции.
Покрай младата студентска плът обаче в Студентски град растат огромни жилищни коплекси между всеки студентски блок, като цените са такива, че сумарните заплати на цяла катедра през целия и трудов период не би стигнала за един апартамент от 60 квадрата.
Това е поредното унижение на самозабравилата се държана власт.
Всъщност обаче младите учени, а и по-възрастните им колеги малко правят за да търсят интересите си - всеки се натиска за мизерното общежитийце, опитвайки се да се спасява както може.
Много често единствения стимул на един учен, млад преподавател, докторант за мизерната научно-преподавателска дейност е само евтиното общежитие в някога Студентското градче.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
moderator Posted - 06/14/2009 : 14:15:54
Каква е целта на висшето образование в България
Каква е целта на висшето образование в България

или как ректорът на Техническия университет в София, проф. д-р Камен Веселинов, каза на студентите:

В България това са условията - ако не ви харесва - емигрирайте

Karnaugh
http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=161&Itemid=58

Както много други неща в държавата ни и това започна със слух. Мълвеше се за ремонт на трети блок от студентските общежития в София – блок, стопанисван от Техническия университет (ТУ). Това не попречи студентите да бъдат настанени в него наесен – 450 души. Тогава от отдел Студентски общежития и столове (СОС) на администрацията отричаха, че ще има ремонт. Но слуховете не спряха, напротив, засилиха се. Официална информация обаче не изтичаше. На 11.02.2009 г. група студенти инициираха подписка във втори блок. Според тях на следващия ден предстояло гласуване в СОС – дали студентите от трети блок да бъдат настанени на допълнителни легла в стаите на втори и четвърти блок. Става въпрос за стаи с размер 3 на 4,5 линейни метра. След гласуването (12.02.2009г.) на входовете на трите блока се поставиха бележки: за предстояща среща на 17.02.2009г. за разяснения. Колегите от трети блок обаче бяха неприятно изненадани с новината, че им се дава срок до 27.02.2009г. да се преместят с багажа и леглата си при приятели от останалите общежития – за оставащите петнадесет дни. В петък (13.02.2009г.) отдел СОС отказваше да дава информация за свободните места в общежитията. Преместването трябваше да става само като допълнителни легла. Така, в разправии и сред слухове, студентите дочакахме деня на срещата. Залата, предвидена за това, с вместимост около 300 места се напълни преди уречения час, правостоящите впоследствие я изпълниха до краен предел. Самата среща беше организирана от Студентски съвет (СС) на ТУ. Присъства и част от администрацията, а с малко закъснение дойде и самият ректор на ТУ, проф. д-р Камен Веселинов.
Срещата създаде следното впечатление: СС, СОС и ректорът бяха вече взели решението си, а именно ремонт, започващ в началото на април, изгонване на студентите до началото на март и настаняването им на допълнителни легла в общежитията на ТУ. Оттук насетне всички предложения в разрез с това се отхвърляха от някой от там присъстващите. Целта не беше диалог и съобразяване със студентските нужди , а просто прокарването на решението с всякакви аргументи – смислени, дребнави, смешни, противоречиви - всичко се чу.
СС се опитаха да ни убедят, че слуховете били предимно неверни . Любопитно твърдение, при положение, че във връзка с ремонта не се появи нито един официален документ, а цялата информация се научаваше от уста на уста или от форума на ТУ в интернет. Но то иначе не можеше и да бъде, след като се погазват куп закони и норми. Например в съседните втори и четвърти блок на студент се полагат по 4,5 кв. м. жилищна площ, а за съпоставка нормативните изисквания са: 4 кв. м. площ за затворник в България, 6 кв. м за затворник в останалата част на ЕС, 10 кв .м за куче,17 кв. м за студент. А какво въобще може да се каже за двуседмично предизвестие за напускане на блок 3, при това през зимата.
Затова цялата процедура трябва да стане тихомълком и без шум - да не би да се опетни лицето на университета пред останалия свят. Та в това незавидно положение от СС се опитваха да балансират между ръководството и студентите, нещо, предварително обречено. Безкористните усилия, които влагат в работата си, за улесняване на преместването не оправдават три неща. А именно: липсата на информация до последния момент, антагонистичната им позиция на студентската, занимаването ни с техните лични проблеми като неудовлетвореност, фрустрация и липса на благодарност за свършеното. Аз поне виждам СС като изразител на студентското мнение, който работи за студентството. То се получи така, че СС стана изразител на мнението на ръководството, работещ за студентството според собствените си виждания, при това оплакващ се от ролята си.
По-пълна представа за положението даде ректорът. Само ТУ към момента бил с един ремонтиран блок и не можело да се изпуска възможността за обновяване на втори. Ако се започнел ремонтът април, блокът щял да бъде готов за новата учебна година. Нашето неудобство щяло да се изплати в пъти за поколенията. За условията, при които би се живяло при още един човек в и без това тесните стаи ни порази, втрещи и стъписа със следните аргументи: като аз бях студент беше по-лошо, в казармата знаете ли как беше, в България това са условията – ако не ви харесва емигрирайте. А после същият ще излезе пред камери и репортери и ще призове: идвайте тук, кандидат-студенти.
На забележка от колега, че би осъдил ТУ за договорното нарушение по едногодишната заповед за настаняване, подобно на театрал отвърна: "Съдете! Съдете! Делото ще се проточи пет години, а Вие няма да сте студент. Ха-ха-ха!" Освен това ректорът заяви, че ТУ е единственият ВУЗ с удовлетворени до една молби за настаняване на общежитие. СС го допълниха, че ако не било така, сега щели да се вълнуват ненастанените хора с много невзети изпити. Похвална грижа за тях. Те са най-ценните студенти явно, щом за тях страдаме всички солидарно.
СОС взеха малко участие в обсъждането. Най-важното, което чух от тях, бе, че до преди десетина години в блокове 2, 3 и 4 леглата били по три на стая и само многото общежития дали възможност да се разполагат студентите така нашироко днес.
Така, от видяното за мен е кристално ясно следното: мекушавостта на всички споменати институции, двуличието на ректора, държавната политика за висшето образование и, накрая, целта на университетите. Мекушавостта виждам в стремежа на всички овластени да балансират. Това е тънък баланс. От едната страна са интересите на тези, зависещи от овластения, а от другата желанията на прякото ръководство, съчетани с личната амбиция. Опитът да се поддържа равновесието е невъзможен и утопичен, но издава безхарактерност. При тази мекушавост всеки пази честта си на думи – по еснафски – а делата окарикатуряват. Лицемерието на ректора блесна изцяло. То се изразява само в една думичка: емигрирайте. И всичко това е в обстановка, при която събралите се искат информация, обяснения и зачитане на човешките си права и студентските си нужди. Пречим ли Ви, господин Ректор, ненужни ли сме на България, какво? Това, че не желаете да останете само с един ремонтиран блок до лятото, проблем на студентството ли е?
Държавната политика за висшето образование е ясна: привличане на максимален брой студенти, при положение, че всички завършват – с труд, труд и упоритост или само с упоритост. Всички се настаняват на общежитие, всички вземат дипломи и всички сме много образовани. Да, ама не! Голямата жертва е качественото обучение. А целта на висшето образование каква е в този случай? Изглежда, че е една единствена - просто превръщането му във фабрика за дипломи.
moderator Posted - 02/19/2009 : 08:31:03
Гласуват създаването на анкетна комисия за Студентски град
www.news.bg
19.02.2009 г.


Създаване на временна анкетна комисия за установяване на актове и действия, с които е уредена собствеността и начина на ползване на имоти в Студентския град ще гласува Народното събрание, предаде БНР.
Предложението за нейното създаване е на депутати от управляващото мнозинство, но вчера зад идеята застана и опозицията в парламента.

Създаването на временна комисия е наложително заради необходимостта от решаване на проблемите в Студентски град, смятат депутатите и от управляващото мнозинство, и от опозицията.

Народните представители ще имат два месеца, за да установят как са възстановявани имоти на територията на Студентски град, защо е променяно предназначението на обекти и кои са длъжностните лица, издали разрешителни за наем и ползване на помещения.

Предлага се временната комисия да е съставена от 12 народни представители, които след проверката да излязат със законодателно решение на проблемите в Студентски град.
moderator Posted - 02/15/2009 : 08:49:36
Лъсна безхаберието в Студентски град
14 февруари 2009 / News.dir.bg

30 страници е докладът с нарушенията, установени от проверката на заведенията в Студентски град, заяви днес кметът на София Бойко Борисов, предаде БГНЕС.
Констатирани са 79 нарушения, свързани с незаконно строителство и преустройство.
Нарушенията се изразяват в нарушаване на нормите, правилата и процедурите в общината, липсата на контрол при разпореждане с общински имоти, принадлежащи на общинските търговски дружества – пазари “Изток“ и “Кампус“.
Установени са и занижени наемни цени, некоректно коопериране с частни структури, пропуски в работата на общинската администрация на централно и районно ниво, допълни кметът. Нарушения са допуснати предимно от бившия архитект на района, заради което той е отстранен.
Борисов изтъкна, че държавата, МОН и висшите учебни заведения са отговорни за преустройство на читални, спортни салони, помещения за спорт, помещения в общежитията в питейни заведения, кръчми, механи и други. Договорите за това са сключвани от ректори на университети и управители на държавни фирми. Борисов даде пример с дневна и читалня, превърнати в ресторант и зимна градина. Драстичен е случаят с разпореждане със Зимния дворец на спорта, където нарушенията се отнасят до промяна на дейността му. Няма никакви реакции от страна на собствениците към контролните органи при издигането на пристройки. В понеделник докладът за нарушенията ще бъде изпратен в Министерството на образованието, както и на градския прокурор каза Бойко Борисов. Той отбеляза, че “всички са толкова виновни за Студентски град, че не бива да се делим на община и държава“.
Борисов обеща безкомпромисност за всички установени нарушения. От 79 нарушения 21 са на територията на ВУЗ-е, 14 – на общинска територия, 8 в държавни имоти, 35 – в частни имоти, едно е на територия с неясен статут.
Главният архитект Петър Диков каза, че надеждите на общината са в новия ,устройствен план на столицата, чието обществено обсъждане се провежда от седмица. Има идеи да се обособят все още запазените части със студентски общежития в обособени структури, които да се даде възможност да се изградят с контролиран достъп, посочи Диков. Друга идея е да се извадят от Студентски град всички дейности, които не са свързани с дейността на студентите. Столичният кмет е разпоредил проверка на всички договори между общината и фирми в Студентски град.
Тепърва престои проверка на търговските и другите видове обекти в Студентски град, уточни главният архитект. Той даде пример за детска градина, превърната в кучкарник и студентски стол – в склад.
moderator Posted - 12/20/2008 : 06:43:43
Невръстни девойки ловят баровци в дискотеките
Студентският град на греха
След 20 часа трезви няма, а от полунощ сексът не струва пукната пара
Любомир Старидолски, Иваничка ТОДОРОВА, Боряна КОЛЧАГОВА
в.Стандарт 20.12.2008 г.

"Няма друго студентско градче като вашето. Нощният живот тук е като в Маями", дивят се двама американски студенти, дошли по някакъв обмен у нас. Освен любопитните чужденци на мястото, където живее бъдещето на България, цъфтят новобогаташи, ергени от софийските села, проститутки и наркодилъри. Така Студентски град от Меката на науката се е възнесъл до Град на греха.

Вторник вечер. В заведението за бързо хранене "Лападунди" срещу автобусната спирка, по-известна като Баба Яга, има полицейска акция. Изгладняло ченге респектира с по един хотдог във всяка ръка. Нагъва ту от единия, ту от другия, докато колегата му още се реди с младежите на опашката. Полицаите в Студентски град напоследък са повече от учащите. Командировани са да ги озаптяват след смъртта на момчето, което бе пребито до смърт от свои връстници. Ченгетата може и да разтърват някоя свада. Но трудно ще откажат бъдещите висшисти от дружбата с най-големите им приятелки - госпожиците Водка и Бира. Които стоят в дъното на всеки инцидент.
"Обикновено събират общо пари за водка и бира и се качват по стаите. Там се наливат на силна музика, докато стане време за дискотека. Така отиват наквасени, за да спестят пари", разказва магазинерка в търговски обект.
Към 22 часа единственият в света академичен Лас Вегас потъва в мрак. Трафопостът май е изключил заради пренатоварване. Прозорците на стаите се отварят с рамо, балконите с шут. Мракът се раздира от мощни и нечленоразделни викове - "Гръмна АЕЦ-а", "Колят ме", "Изнасилват ме". Реве се все едно кроманьонец плаши мечка, влизаща в пещерата му. Алилуя! След десет минути токът се връща, а с него и чалгата, която дъни от всеки студентски балкон.
На десния тротоар токчета набиват четири невръстни девойки. Маската от кило пудра и червило заблуждава успешно фейс контрола пред заведенията за нужните им 18 години. Днес партито е на аванта, защото в дискотеките пускат само срещу студентка карта. "Иначе ви трябват 4 лева за вход само за един клуб. А вътре все пак трябва да си поръчате две водки", обясняват далаверата две кокетки от УНСС, вървящи зад ученичките.
С всяка минута след 23 часа трафикът по улицата, водеща към съзвездието от дискотеки, се увеличава. Надолу пълзят коли с варненска, пернишка, врачанска и кюстендилска регистрация. Софийски джипове и лимузини движат парадно пред полицейска астра, спряла вляво. Шофьорите на лъскавите возила гледат тъпо и страшно студентките. След завоя всички влизат в съзвездието на живота, което описва мислената линия на струпаните нощни клубове. В началото са нареждат "Авеню" и "Трантра". По-надолу са "Плаза", а срещу него "Ориент 33". Четириъгълникът, подобен на съзвездието Малката мечка, затваря "Джим Бим". Опашката му е дискотека "Амнезия", която е малко по-встрани от купа по посока семейните общежития.
В полунощ започва етнопартито в "Плаза". Названието му звучи ефектно, разнообразява музикалния календар. Но е доста поизмислено, защото т. нар. етно си е чиста проба балканска чалга. Колкото и диджеят да се мъчи да облагороди парчетата с денс-бийт, пак отпуска края на миксовете с песен на Преслава. Компаниите се наливат с водка, девойките пеят на шишетата, а кавалерите им са забили нос в кръшните танцьорки.
Всички дискотеки в Студентски град си имат гвардия от сладострастни пилонки, които могат да раздвижат кръвта и на столетник. Дядовци всъщност не липсват. 60-годишен беловлас мъж се суче около млада девойка. По-младите студенти още не вдяват каква е историята на тази двойка, а по-опитните само се подсмихват. Иначе хората, познати и на младежки жаргон като Чичко Паричко, са накацали по сепаретата, в които, ако седнеш, задължително трябва да платиш бутилката с уиски в центъра на масата. Някои младежи си водят лелички, но това не им пречи да плакнат очи в полумалолетните студентки.
Няколко момичета изпищяват след силни гърмежи. Преди всички да са помислили, че наквасена мутра е извадила патлак и пука напосоки, диджеят поздравява една от барманките за нейния рожден ден. Сняг от изстреляните конфети се стеле над главата на щастливото момиче на първи бар плот срещу тоалетната.
"Пред WC-то e най-стратегическото място за свалки", святка ни яко момче, което се държи като охрана, но не носи униформа. Обаче за лова е прав. Шестте метра пред входа са дефиле на суетата - голи гърбове, дълбоки деколтета, къси поли. Ако си търсите момиче, трябва да действате като якия младеж. Той фиксира жертвата на влизане, на излизане застава на вратата и не я пуска, докато не му даде телефонния си номер.
Горе-долу по същия начин действат и младежите в "Авеню". Тя, за разлика от другите дискотеки, не е толкова претенциозна откъм интериор. Вътре влизат студенти направо с анцузите, с които си стоят в стаите. Входът днес е два лева. За жените е без пари. Докато проверява дамската чанта на една брюнетка, гард си намира шоколад и най-нагло си го взима. Девойката маха с ръка, влизайки в положението на нуждаещия се от калории билдър. На първия етаж в сектора за поп музика е паднала бомба. Само една влюбена двойка си гука. На второто ниво обаче градусът на настроението е на другия полюс. Посреща ни промоутърка на водка. "Ако си вземете цяла бутилка, ще платите само 14 лева", обяснява девойката, която май е единственият трезвен човек тук. Докато в другите дискотеки на огромните екрани тече промоция на гостуващи фолк изпълнители, на плазмата в "Авеню" се върти филмче с ценоразписа. Така във всеки един момент студентите знаят в какво питие да инвестират парите, които са им останали.

moderator Posted - 12/12/2008 : 07:01:22
Протестно шествие срещу насилието в Студентски град
www.news.bg
12.12.2008 г.

Протестно шествие срещу насилието в Студентски град ще проведат студентите от Медицинския университет в София.
Причината е убийството на колегата им Стоян Балтов в края на миналата седмица. Студентите се събират в 10.30 часа пред зала „Христо Ботев" в Студентски град.

Протестът ще продължи покрай дискотека "Амнезия", където загина 20-годишният студент.

Шествието ще бъде водено от ректора на университета проф. Ваньо Митев. Ще участват ректори и на други университети, представители на лекарския съюз, БЧК, Съюза на фармацевтите.

Проявата ще завърши пред Студентска община.

Припомняме, 20-годишният младеж беше пребит до смърт пред дискотека в Студентски град на 5 декември.

Днес Столичният общински съвет ще заседава извънредно. Целта е да се набележат конкретни мерки за по-ефективната работа по опазването на обществения ред в София.
nivine Posted - 12/09/2008 : 13:14:26
Развратът в българското образование започва още от първи клас. Още там научават децата да не спазват правилата. По-късно студентите вземат изпитите си на 90% с преписване и това на никого не прави впечатление. Само фалшификати и ментета са на почит и уважение сред така наречената академична общност. Студентският град се е превърнал в един бардак.
Още веднъж поздравявам Кънчо Драгнев за изказването, което е направил на срещата на нехабилитираните в ТУС. Препоръчвам ви декемврийския брой на "Технически авангард", където то е публикувано. Това е истината, ни повече, ни по-малко.
donnka Posted - 11/19/2008 : 16:14:24
В София са хванали крадеца,а при нас в Пловдив в блок Чайка 1 няма кой да го хване.Ток 20-30лв. за стая,вода над 12лв.Държавната субсидия е:за ток 137kW,вода- 4куб.на човек.Аз, мислеща себа си за нормален човек не зная как през м.октомври без да ползваш отопление може да имаш надвишение на лимита,и с водата от м.юни сме в преразход няколко поредни месеца.А повечето от студентите отсъстват през почивните дни.Излиза че живеем в басейн на който ежедневно му сменят водата.Ами какво ще стане като завали снега?То сега по една крушка свети(на другите са повредени фасонките)и не ни стига лимита,тогава по 100 лв за ток трябва да си приготвиме,а за да нямаме преразход на вода,ще трябва на градска баня(не зная дали има)да ходим.Вече взехме да си мислим дали част от район "Тракия",не се е прикачила към тока и водата на студентското общежитие или някой земеделски стопанин отглежда няколко дка земя и си я полива с топла вода.
moderator Posted - 11/19/2008 : 13:24:36
Хванаха обирджия на стаи в Студентски град
www.news.bg
19.11.2008 г.


Извършител на поредица кражби от стаи в студентски общежития в София бе разкрит от служители на Седмо РУМВР.

24-годишният мъж, живеещ в друг район на столицата, често посещавал "Студентски град" и успявал да се вмъкне в общежитията.
Лесно отварял входните врати на квартирите, докато обитателите им отсъствали и задигал мобилни телефони, дискмени, МР3-плеъри, бижута и други по-ценни вещи.

Част от тях са намерени и иззети в хода на разследването. До момента са документирани три случая, за които потърпевшите са подали жалби.
Установяват се и други престъпления, извършени от мъжа. Повдигнато му обвинение и му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".
moderator Posted - 11/13/2008 : 19:43:50
СУ изнудва студенти с депозит за общежитие
www.news.bg
13.11.2008 г.


Студенти от СУ "Климент Охридски" плащат по три наема накуп като гаранция, че няма да нанасят щети на стаите, които ползват в Студентски град, съобщи БНТ.

Със заповед на ректора кандидат-висшистите са задължени да платят депозита, като не е ясно кой ще оценява повредите преди и след настаняването на даден студент.
moderator Posted - 10/24/2008 : 18:34:40
МОН иска забрана за реституиране на образователни имоти
www.news.bg
24.10.2008 г.

Просветното министерство поиска забрана общините да променят предназначението на имоти, отредени за образователни нужди без съгласието на МОН.
От пресцентъра на ведомството съобщиха, че министър Даниел Вълчев е внесъл за разглеждане в Министерския съвет предложение за законови промени за защита от реституция на имоти на училища, детски градини и висши училища.
Те ще бъдат обсъдени на едно от следващите оперативни заседания на правителството.

Предлага се и възможност за отчуждаване на вече реституирани образователни имоти, като в тези случаи се въвежда презумпция за наличие на важна обществена нужда.

Министър Вълчев ще предложи на членовете на кабинета такива мерки да бъдат предвидени и по отношение на други категории обекти с голямо обществено значение - имоти с културно-историческо значение, зелени площи, обществени паркинги и др.
moderator Posted - 10/12/2008 : 12:24:17
Мъж с опасност за живота след тежък побой в "Студентски град"
www.news.bg
12.10.2008

Двама души са приети тази нощ в „Пирогов" след побой.
В 5.00 часа от "Студентски град" е докаран пребит 22 годишният Г.И. с контузии и рани.
След преглед е освободен за домашно лечение.
В 7.30 часа отново от "Студентски град" в Пирогов е постъпил 27-годишният П.Д. Той е жертва на тежък побой.
Приет е в клиниката по Неврохирургия с контузии на мозъка, счупен череп и опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на „Пирогов".
moderator Posted - 09/21/2008 : 20:54:48
Студенти продават местата си в общежитието
bТВ
19-09-2008

400 лева на година е тарифата, за да живееш незаконно и много евтино в студентско общежитие. Това разкри екип на bTV. Студенти масово продават правата си за общежитие. Академичните търговци си търсят клиенти дори в интернет.
Интернет отдавна се е превърнал в място, където можеш да си купиш всичко. Дори общежитие. В няколко сайта попаднахме на обяви, в които се търгува със студентски стаи. Решихме да пуснем обява, че търсим. Срещу 400 лева третокурсничка от Техническия университет веднага се отзова. Уговаряме си среща. Момичето предлага да видим стаята. Обяснява, че продава правата си, защото с приятеля си отиват на квартира. Търговията била масова практика.
Съквартирантката я няма и сме поканени на оглед.
"Това е твърдо, не отстъпвам. Само ако си съгласна се разбираме другата седмица да съм си изнесла всичко и толкова”.
„Добре, ама в смисъл тези пари... 400 бяха, нали?”
„Даваш ми ги преди да дойдеш, това са на година и вече после вече всеки месец си плащаш отделен наем. Наемът е 24 лева”.
„Добре, но домакинката като ме види няма ли да...”
„Тя и мен не ме познава. Никога не са ме спирали да ме питат коя съм и къде отивам. Давам ти после магнитната карта. ”.
Шефът на студентските общежития в Технически университет Борислав Дамянов обясни, че знае за тази практика, но такава измама при тях не можело да стане. В блоковете имало камери, а и домакинките проверявали всички. Никой обаче не попречи на нашия незаконен оглед.
Борислав Дамянов: Ние в момента, в който приемаме студентите, им създаваме досие. Само първи курс могат да ни излъжат, но те все още не са влезли в играта. Има пропускателен режим и видео камери. И ние ги наблюдаваме, кой влиза, кой излиза. Домакинките проверяват. Какво става, ако хванем такъв? Този студент, в срок от 7 дни, съгласно закона, трябва да напусне общежитието и докато е студент в Техническия университет няма право на общежитие.
Нарушителят остава без стая, но продължава да бъде студент. От Техническия университет твърдят, че при тях последните години няма такива случаи, въпреки че в интернет е залято от такива обяви.
Понеже подобни случаи не са изолирани, за да се предотврати практиката в студентските общежития да живеят хора, които нямат право на това - до края на годината ще заработи нов софтуерен продукт. Той ще бъде подобен на хотелски регистър, обясни министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Ще може да бъде виждан от всички на страницата на министерството и във всеки момент ще е ясно колко са свободните и заетите легла, и кой в коя стая е регистриран да спи. Средствата за изграждането на системата ще бъдат отделени от излишъка на Министерството на образование и науката. При регистрацията в общежитието системата ще прави връзка с регистъра на студентите в министерството,което допълнително ще засили контрола при настаняването им в общежитията, допълни Даниел Вълчев. Въпреки, че нямат конкретни данни, според министъра, над 5 % в студентски град са заети от хора, които не са студенти и нямат право на общежитие. Министър Вълчев допълни, че няма основание за увеличаване на студентския наем, включително и в новоремонтираните сгради.
moderator Posted - 09/20/2008 : 09:34:50
Вълчев на инспектиция на ремонтните работи на общежитията в блок 20
Гонят фиктивните студенти от общежитията
20 септември 2008 / News.dir.bg

Драстични мерки, които да извадят на светло корупцията в общежитията и да изхвърлят всички фиктивни студенти от тях, предприе МОН.
Правителството одобри вчера нова наредба за ползване на студентските общежития и столове. Според нея чрез специална информационна система ще се прави засичане между личните данни на настанените обитатели и регистъра за студентите и аспирантите. Системата ще започне да действа от началото на 2009 г., съобщава в. "Сега".
"По наши данни в над 5% от стаите са настанени хора, които не са студенти", каза министър Даниел Вълчев. Точни данни обаче МОН няма, защото досега всеки университет сам се е разпореждал и е контролирал реда в общежитията. "Никоя програма, никой софтуер не може да се справи с човешките пороци", каза още министърът, но допълни, че сега поне 10 пъти в годината ще се правят проверки.
Инспекциите ще бъдат поверени на председателя на домсъвета и отговорника на етажа. Тези длъжности също са нововъведение и ще ползват някои привилегии. Председателят на домсъвета ще плаща 30% от наема и ще има самостоятелна стая. Отговорниците на етажа ще плащат 1/2 от наема. Освен студенти в общежитията ще се настаняват преподаватели, аспиранти и асистенти, но само ако са до 35 г. и за не повече от 5 г.
Предвижда се възможността студенти да запазят една и съща стая през целия срок на следването си. Те трябва да декларират, че нямат жилище в населеното място, където учат, или не ползват такова, което им е дадено от държавата или общината. "При сигнали за драстични нарушения дори и инспекторатът на МОН ще може да се намесва", обясни главният секретар на министерството Димитър Танев. В големите градове, които имат повече висши училища, специално назначена от МОН комисия ще преразпределя свободните места. Ако местата не достигат, студентите ще имат право на месечна парична помощ при ползване на свободна квартира. 55 000 са леглата в общежитията у нас.
Наемите в студентските общежития ще вървят нагоре, ако се увеличават цените на енергоносителите, стана ясно още от министър Вълчев. В размера на наема обаче не може да се калкулира печалба. В момента месечните наеми за студент варират между 30 и 60 лв., в УНСС например стая с тераса за трима е по 30 лв. на човек с консумативите, а за стая с двама по 50 лв. на човек. Размерът на наема ще определя ректорът, постепенно ще се въведат индивидуални електромери и топломери, обясни Даниел Вълчев
moderator Posted - 09/18/2008 : 14:50:01
Студентските общежития - хем мизерни, хем тесни
Самуил Димитров, Ванина Стоянова
в. Сега
15-09-2008

Три кушетки с разтегнати до безобразие пружини и дюшеци на преклонна възраст. Балатум на пода, бюро, маса, два-три стола, рафтове за книги, шкафче с чекмедже... Тук-таме стар килим. Най-често така изглежда една стая в студентско общежитие. Гардеробът е до входа - срещу вратата на банята. В нея пък може да видите мухъл по тавана, а плочките са малко по-стари от демокрацията. Обикновено тапетите са в ужасни цветове. Да не говорим, че са залепени очевидно неграмотно. Нерядко интериорът е дело на самите студенти. В една студентска стая може да видите наистина всичко. Като се започне от портативните котлони, мине се през откраднатите от заведения вилици, лъжици и чаши, та се стигне до вратата, където са залепени етикети от изпитите бутилки. Да се знае колко са. Както и куп листа, които обикновено са „лекциите на една колежка, трябва да ги преснимам, ама все забравям".
За лошото състояние на студентските стаи се носят легенди, които могат да се конкурират само с милите спомени от родната казарма. С премахването на наборната служба разказите за живота в Студентски град са на път да заемат първостепенно място в градския фолклор. Младежите от общежитията, обикновено описват живота така: „Беше страшна мизерия, ама супер купон". Изобщо да живееш на общежитие си е истинско приключение - воюваш с многобройни и неизтребими хлебарки, караш се със съседи, които постоянно вдигат купони, чудиш се защо топлата вода не се качва до твоя етаж.
Всъщност бохемският живот в общежитието би трябвало да тече в рамка от строги правила. Например в наредбата на Софийския университет е записано, че времето за почивка е от 14 до 16 и от 22 до 06 ч. Това е времето, в което НЕ трябва да вдигаш шум, за да си почиват колегите ти. Ако следобед някакси е възможно, то вечерта спазването на подобна разпоредба е непосилна отговорност. Няма земна сила, която да накара някои студенти да спрат музиката през нощта. Да не говорим, че стаите - дори и с три легла - са приютявали далеч повече хора.
Колкото и да е парадоксално, въпреки лошите битови условия стаите не достигат. Така е в момента в Софийския университет и УНСС. Техническият също изпитва затруднения. Икономическият университет разполага с 4868 налични легла. Всяка година те се разпределят поравно между студентите от I до IV курс и магистрите. „Тази година приемът за държавната поръчка се увеличи с около 400 места и вече имаме 900 студенти, които отговарят на изискванията за общежитие, но нямаме къде да ги настаним", обясни първият зам.-ректор на УНСС доц. Стати Статев. В листа на чакащите са още 400 студенти от втори курс и 150 третокурсници. Чакащи има и от последния курс, но те са най-малко. В крайна сметка около 1500-1600 студенти не могат да бъдат настанени, въпреки че имат право на общежитие.
„Получава се парадокс -
при нас кандидатстват отличниците
на България, ние приемаме най-добрите от тях - „отличниците на отличниците", но не можем да ги настаним в общежития. Има студенти, приети с оценки от изпитите 5.50, а последният класиран за общежитие е с 5.72. Не можем да осигурим нормални битови условия за студентите, а искаме да се учат добре", казва доц. Статев. До края на месеца или началото на следващия трябва да приключи ремонтът в един
вход, където могат да бъдат настанени около 200 младежи. Това обаче няма да реши кардинално въпроса.
Според зам.-ректора на УНСС в Студентски град има достатъчно капацитет. Доц. Статев смята, че разпределението на местата отпреди 11 години не отговаря на сегашните нужди и настоява за ново разпределение на леглата. В Софийския университет ситуацията е горе-долу същата. Висшето училище разполага с 6600 легла и има недостиг от около 1000. Тази година ситуацията е още по-тежка, защото два блока са затворени за ремонт, което означава, че общо около 2000 студенти няма да получат общежитие. Зам.-ректорът по стопанската дейност на СУ проф. Иван Петров обясни, че университетът ще изчака последните класации и след това ще се опита да настани част от студентите в общежития на други университети. Той обаче не уточни кои са тези висши училища, както и дали ще има място за всички.
В Техническия университет също има недостиг на легла. Въпреки ремонтите в общежитията се очаква недостиг на 1000-1200 в песимистичния и на 200-400 легла в оптимистичния вариант, обяснява зам.-ректорът на ТУ доц. Симеон Стоядинов. Според него вузът ще успее да се справи с проблема с налични резерви,
преграждане на стаи,
а в краен случай ще търси съдействие от други вузове. Ние поддържаме добро сътрудничество със съседните ни висши училища - Минно-геоложкия, Химико-технологичния и металургичен университет, а също и с УНСС и при възможност си прехвърляме свободни стаи, разказа доц. Стоядинов. Според него проблемът е, че ремонтите се правят в много общежития едновременно, а времето не е подходящо, защото вече започва учебната година. За късните ремонти допринасяла и тромавата процедура по обществени поръчки.
Квотите в СУ се разпределят след подаването на документи. Понякога факултет с 250 студенти за настаняване получава 150 легла и бройката не може да се повиши, тъй като няма да има места за другите факултети. Неуспели-те на първо класиране трябва да чакат втора или социална класация. Нерядко общежитието остава за следващата година. Другата възможност е кандидатът да се блъска със свои колеги по съдба пред кабинета на шефа на Социално-битовия отдел и да се надява на компромис или чудо. Шансът с т.нар. социална класация пък е свързан с доста бумащина. Трябват бележки за доходите на всеки член от семейството за последните 6 месеца. След това му остава да чака. От Социално-битовия отдел на СУ обясниха, че тогава студентите с ниски доходи се класират заедно със сираците и студентите със заболявания, които получават общежитие „по право". Редът на бедните - ако доходът на член от семейството не надвишава 360 лв. - идва, след като се осигурят стаи за тези две категории. Няма обаче граница на доходите, която гарантира, че ако студентът не я надвишава, ще получи общежитие. Тя се формира по време на класацията.
Засега крайно решение на проблемите с общежитията няма. В страната има 126 блока за студенти, в които живеят около 50 000 бъдещи висшисти. Голяма част от тях са строени, когато са се раждали днешните студенти или дори много преди това. Не е изключено част от сегашните кандидати за общежития да са отглеждани в същите студентски градчета
От м.г. МОН започна поетапно да ремонтира общежитията. При тази скорост обаче, когато последният блок бъде готов, първият отново ще се нуждае от подобрения. Ключовата дума за кардиналното разрешаване на проблема, разбира се, е пари. През т.г. са отпуснати общо 50 млн. лв. за основни ремонти, като парите трябва да стигнат за 11 блока на различни университети.
За добрите битови условия в общежитията обаче е необходимо не само да бъдат ремонтирани, но и да се поддържат добре от самите студенти. Сега отношението на студентите е немарливо, защото се местят всяка година от стая в стая и при всяко местене заварват нелицеприятна гледка. Затова студентите и министър Даниел Вълчев предлагат да се промени нормативната уредба за ползването на общежитията и веднъж настанен студентът да живее на едно и също място по време на цялото следване. Другият механизъм за грижовно стопанисване е повишаването на наемите в ремонтираните стаи - когато наемът е по-висок, студентите ще пазят повече. Но за промяна на сегашния студентски манталитет вероятно ще са нужни толкова години, колкото ще продължат и ремонтите на общежитията.
***
Съмнения
Заради липсата на места не стихват подозренията, че стаи се раздават на приближени или дори на хора, които нямат право да живеят там, но са готови да плащат по-големи наеми. Най-често погледите са обърнати към т.нар. семейни общежития, където се настаняват млади семейства със студентски права, братя и сестри или асистенти. В СУ 70% от състава на комисията, определяща квотите за отделните факултети и броя на местата, е от студенти. Това автоматично означава, че ако някой от комисията ти е приятел, взимаш общежитие без никакъв проблем, твърдят самите студенти. Преподаватели от СУ също признават, че е възможно да има единични случаи на неправомерно разпределяне на капацитета, но в никакъв случай не е масова практика. Именно защото има много сигнали за злоупотреби, процесът се контролира стриктно, твърдят от СУ. В ТУ също са затегнали режима на достъп до стаи, оплакват се студенти.
moderator Posted - 08/27/2008 : 14:57:58
Сергей Станишев и Даниел Вълчев ще се запознаят с хода на ремонтите в студентските общежития

Фокус Нюз
26-08-2008

Утре, 27 август, в 14.30 ч., министър-председателят Сергей Станишев ще посети Студентски град, където заедно с вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев ще се запознае с хода на ремонтните работи на общежитията в блок 20 на Химикотехнологичния и металургичен университет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
През май т.г. Министерския съвет отпусна 40 млн. лв. за продължаване на дейностите, свързани с ремонти и обновяване на студентските общежития. Още 7.5 млн. лв. за тази цел са планирани в бюджета на МОН. Средствата в размер общо на 47.5 млн. лв. са разпределени в съотношение 30.5 към 17 съответно за ремонти на общежития, управлявани от висши училища, и за общежития, управлявани от „ССО” ЕАД.


http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05